Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Η ασφάλεια του προσωπικού λογαριασμού αγχώνει τους χρήστες του διαδικτύου
Το ενδεχόμενο παραβίασης του προσωπικού τους λογαριασμού φαίνεται ότι είναι το κύριο θέμα ανησυχίας μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Kaspersky Lab, το 70% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την ασφάλεια του προσωπικού τους λογαριασμού, το 69% για κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να κλέψει κωδικούς πρόσβασης, ενώ το 65% ανησυχεί για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σχετικά με λογαριασμούς που περιέχουν οικονομικές πληροφορίες.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το 18% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με προσπάθειες παραβίασης των λογαριασμών τους από κυβερνο-εγκληματίες, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς μεγάλο ποσοστό χρηστών παραμελεί να δημιουργήσει ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Συγκεκριμένα, το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η παραβίαση των κωδικών πρόσβασης είναι η κύρια ανησυχία τους, ενώ μόλις το 24% απάντησε ότι ανησυχεί για τις ιδιωτικές φωτογραφίες και βίντεο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της εταιρείας, η αδυναμία δημιουργίας ισχυρών κωδικών πρόσβασης οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι χρήστες πλέον διαθέτουν ποικίλους λογαριασμούς για τους οποίους χρειάζεται ένας διαφορετικός κωδικός. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές οι οποίες εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό, αφού δημιουργούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε διαφορετική υπηρεσία, τους αποθηκεύουν με ασφάλεια και τους συγχρονίζουν σε κάθε συσκευή στην οποία έχει πρόσβαση ο χρήστης.
Γιατί τα μπουκάλια μπύρας έχουν σκούρο χρώμα
Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι θα έχετε παρατηρήσει πως τα μπουκάλια της μπύρας δεν είναι διάφανα και είναι κυρίως πράσινα ή καφέ και βέβαια γυάλινα.
Το γυαλί επιλέχθηκε ήδη από τον 19ο αιώνα ως ιδανικό για την αποθήκευση της μπύρας που την διατηρεί φρέσκια για περισσότερο χρόνο.
Ωστόσο αν και αρχικά είχε επιλεγεί το διάφανο γυαλί για τα μπουκάλια, αργότερα αντικαταστάθηκε με χρώμα.
Γιατί όμως συνέβη αυτό;
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όσον αφορά τη γεύση και την ποιότητα της μπύρας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μπύρα άρχισε να μυρίζει περίεργα και αυτή η αποκρουστική μυρωδιά οφειλόταν στο γεγονός ότι το διάφανο γυαλί επέτρεψε στις ακτίνες UV να το διαπεράσουν, αλλάζοντας τη μυρωδιά αλλά και τη γεύση του ποτού.
Έτσι σαν λύση δόθηκε η αλλαγή του χρώματος του γυαλιού. Το καφέ χρώμα απέτρεπε την ακτινοβολία από το να επηρεάσει την ποιότητα του ποτού. Στην πορεία προστέθηκε και το πράσινο γυαλί, καθώς το καφέ είχε έλλειψη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα «έξυπνα» τηλέφωνα που κατασκευάζονται στην Κίνα κατέκτησαν μεγαλύτερο μερίδιο στη ρωσική αγορά τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, είπαν πρόσφατα ρώσοι λιανέμποροι.

Φέτος τον Ιανουάριο, πέντε εταιρείες της Κίνας - οι Lenovo, Huawei, Meizu, Xiaomi και η ZTE - αντιπροσώπευσαν συνολικά 24% του μεριδίου των πωλήσεων στη ρωσική αγορά και 19% του τζίρου, σημειώνοντας αύξηση από 19% και 13% αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της M.video, ρωσικής αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρονικών.

Οι κινέζοι κατασκευαστές δεν αντιμετωπίζονται πια από τους ρώσους καταναλωτές ως προμηθευτές φθηνών τηλεφώνων, είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Svyaznoy Σεργκέι Τιχόνοφ.

Προηγούμενες εκδοχές smartphones κινέζικης κατασκευής, είπε, διατίθενταν κυρίως σε χαμηλότερες ζώνες πώλησης, αλλά τώρα εμφανίζονται σε μεσαίες ζώνες αλλά και σε υψηλότερες τιμές, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Άλλος λόγος της αύξησης πωλήσεων στη Ρωσία αποτελεί η τεχνολογία, πρόσθεσε, η οποία στις κινεζικές συσκευές έχει βελτιωθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει αυτές των ηγετών της αγοράς όσον αφορά κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη συχνότερη μετά τις διαταραχές του άγχους ψυχική διαταραχή και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2020 θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία λειτουργικής ανικανότητας παγκοσμίως.

Σε όλο τον κόσμο περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη ενώ περίπου ένα εκατομμύριο αυτοκτονούν ετησίως, με σημαντικό ποσοστό αυτών των αυτοκτονιών να σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι υποφέρει από κατάθλιψη το 8% του ενήλικου πληθυσμού, συνεπώς στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς ετησίως.

Η κατάθλιψη προτιμά τις γυναίκες (η αναλογία γυναικών/ ανδρών είναι δύο προς ένα) αλλά δεν κάνει διακρίσεις σε ό,τι αφορά την ηλικία, τη μόρφωση, το κοινωνικό επίπεδο ή την οικονομική κατάσταση.

Γένους θηλυκού η κατάθλιψη στην Ελλάδα;

Η οικονομική κρίση έχει σαφείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά κατάθλιψης, διαταραχών άγχους, διαταραχών ύπνου, χρήσης αλκοόλ και αυτοκτονικών συμπεριφορών.

Ωστόσο η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να αναζητήσουμε τη βοήθεια του ειδικού ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί ιδανικά με συνδυασμό φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και δεν προκαλούν εξάρτηση. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση τους είναι η τακτική παρακολούθηση από ψυχίατρο.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής Γεώργιος Παπαζήσης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κατάθλιψη, την διάγνωση και την αντιμετώπισή της καθώς και για τη συσχέτισή της με την οικονομική κρίση.

Αναλυτικά:

ΕΡ. Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη δεν είναι απλή λύπη. Όλοι έχουµε βιώσει περιόδους λύπης ή έντονης θλίψης π.χ. µετά από ένα θάνατο, αποχωρισµό από οικογένεια ή αγαπημένο πρόσωπο, απώλεια δουλειάς ή πρόβληµα υγείας. Όταν όµως παραµένει η διάθεση αυτή για µεγάλο χρονικό διάστηµα και συνοδεύεται και από άλλα συµπτώµατα, τότε είναι πιθανή η διάγνωση του επεισοδίου μείζονος κατάθλιψης, το οποίο χρήζει αντιμετώπισης.

ΕΡ. Ποια είναι τα συµπτώµατα του καταθλιπτικού επεισοδίου και πως τίθεται διάγνωση;

Τα συμπτώματα του καταθλιπτικού επεισοδίου είναι:

1. Καταθλιπτική διάθεση (έντονη θλίψη, λύπη, απογοήτευση, αίσθηµα κενού) κατά το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας, σχεδόν κάθε µέρα

2. Ανηδονία, δηλαδή έντονη ελάττωση της ευχαρίστησης ή του ενδιαφέροντος για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες, που παλιότερα προκαλούσαν ευχαρίστηση. Το σύμπτωμα αυτό υπάρχει κατά το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας, σχεδόν κάθε µέρα

3. Σηµαντική απώλεια ή αύξηση βάρους

4. Αϋπνία ή υπερυπνία

5. Ψυχοκινητική διέγερση (ανησυχία, ευερεθιστότητα) ή επιβράδυνση (σκέψης, κινήσεων, λόγου)

6. Διαρκές αίσθηµα κόπωσης

7. Αίσθηµα υπερβολικής ενοχής ή αναξιότητας

8. Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη µνήµη και στη λήψη αποφάσεων

9. Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Για να τεθεί διάγνωση επεισοδίου κατάθλιψης πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε από τα παραπάνω εννέα συµπτώµατα για τουλάχιστον δύο εβδοµάδες, καθώς και σηµαντική έκπτωση της λειτουργικότητας (οικογενειακή, επαγγελµατική, κοινωνική).

ΕΡ.Υπάρχουν προβλήµατα στη διάγνωση και αντιµετώπιση;

Πολύ συχνά τα συμπτώματα δεν αναγνωρίζονται έγκαιρα από τον/την ασθενή ή από το περιβάλλον του και έτσι αυτός ή αυτή δεν αναζητά έγκαιρα θεραπεία. Επίσης, μπορεί τα συµπτώµατα να μην αξιολογούνται κατάλληλα από τον ειδικό και έτσι η κατάθλιψη να μη διαγιγνώσκεται σωστά ή να υποθεραπεύεται, ο ασθενής δηλαδή δεν λαμβάνει την ενδεδειγμένη αγωγή για επαρκές χρονικό διάστημα.

ΕΡ. Πώς συσχετίζεται η οικονοµική κρίση µε την αύξηση προβληµάτων ψυχικής υγείας και την κατάθλιψη;

Στη διάρκεια της οικονοµικής κρίσης οι δείκτες υγείας της οικονοµίας καταγράφονται ακαριαία, ενώ οι δείκτες υγείας του πληθυσµού µε χρονική καθυστέρηση ετών. Πρόσφατη μελέτη σε 26 χώρες της Ε.Ε για την επίδραση της κρίσης στη δηµόσια υγεία έδειξε ότι:

•Για κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας παρατηρείται στις ηλικίες κάτω των 65: αύξηση 0,8% στις αυτοκτονίες και αύξηση 0,8% στις ανθρωποκτονίες

•Αύξηση πάνω από 3% στην ανεργία έχει µεγαλύτερη επίδραση στις αυτοκτονίες (αύξηση >4%), καθώς και στους θανάτους από χρήση αλκοόλ.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία συνέταξε κατευθυντήριες οδηγίες, στις οποίες επισημαίνεται ότι η οικονοµική κρίση έχει ξεκάθαρη επίπτωση στην ψυχική υγεία. Ειδικότερα αυξάνει: την κατάθλιψη, τις διαταραχές άγχους, τις διαταραχές ύπνου, τη χρήση αλκοόλ και την αυτοκτονική συµπεριφορά. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν: η ανεργία, τα χρέη, η εργασιακή ανασφάλεια, η ελλιπής κοινωνική υποστήριξη, η ανασφάλεια στέγασης και τα μέτρα λιτότητας.

Σε περιόδους κρίσης φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο οι άντρες παραγωγικής ηλικίας (άνω των 50), όπως επιβεβαιώθηκε και από μελέτες σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία. Στην Ελλάδα της κρίσης καταγράφονται σχεδόν όλοι από τους παραπάνω στρεσογόνοι παράγοντες.

Επίσης επιβαρυντικούς παράγοντες αποτελούν: η απότομη μείωση του εισοδήματος, η αντικειµενική ανικανότητα πλήρωσης των τρεχουσών οικονοµικών αναγκών, αλλά και η υποκειµενική αίσθηση ανεπάρκειας του εισοδήµατος. Με την απότοµη αλλαγή του κοινωνικού status λόγω της οικονοµικής κρίσης επηρεάζονται άµεσα και βαρύτερα οι φτωχοί και οι άνεργοι, αλλά το άγχος και η δυσφορία επηρεάζουν και το υπόλοιπο, οικονοµικά ισχυρότερο κομµάτι του πληθυσµού.

ΕΡ. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη;

Η επίδραση της κρίσης στην ψυχική υγεία των πολιτών εξαρτάται: από τη διάρκεια κρίσης, το βάθος της και την ικανότητα ανάπτυξης ενός προνοιακού συστήµατος µε επενδύσεις σε προγράµµατα δηµόσιας υγείας. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα για το κοινωνικό σύνολο και με εξατοµικευµένα μετρα, όπως τα φάρµακα και η ψυχοθεραπεία.

Σχετικά με το κοινωνικό σύνολο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις οµάδες υψηλού κινδύνου, µε πρωταρχική δράση την υποστήριξη προγραµµάτων κοινωνικής πρόνοιας. Χρειάζεται επίσης ενίσχυση της πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας, καθώς και των συστηµάτων κοινωνικής υποστήριξης (τα λεγόμενα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας), όπως κοινωνικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά την ατομική θεραπεία της κατάθλιψης η φαρµακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία αλληλοσυµπληρώνονται. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Είναι απαραίτητη όμως η τακτική παρακολούθηση από ψυχίατρο. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων με τα οποία μπορεί να αντιµετωπιστεί η κατάθλιψη. Τα κυριότερα είναι τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, σεροτονίνης– νορεπινεφρίνης (SSRIs, SNRIs).

Πρώτη επιλογή αποτελούν οι SSRIs και οι SNRIs και ακολουθούν τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, που είναι αποτελεσµατικά, αλλά ίσως λιγότερο καλά ανεκτά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ξεκινώντας φαρμακευτική θεραπεία στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε το επεισόδιο κατάθλιψης, που σημαίνει θεραπεία για τουλάχιστον έξι µήνες αλλά όχι δια βίου.

Τα αντικαταθλιπτικά έχουν γρήγορη έναρξη θεραπευτικού αποτελέσµατος (περίπου 7-21 ηµέρες) και έχουν μεγάλο θεραπευτικό δείκτη, είναι δηλαδή ασφαλή φάρµακα. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εθισμό (εξάρτηση).

Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη και το ιδανικό θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με το συνδυασμό φαρμακευτικής θεραπείας µε την ψυχοθεραπεία.

Στην ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος δικαιούται να εκπαιδευτεί και να μάθει λεπτομερώς την ασθένεια του και τους στόχους της θεραπείας. Η ψυχοθεραπεία έχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση και στοχεύει στη δημιουργία/ενίσχυση κινήτρου στον θεραπευόμενο για συμπεριφορική αλλαγή.

Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, με κυρίαρχες τη γνωστική ψυχοθεραπεία (γνωστική-συμπεριφορική, γνωστική-αναλυτική αλλά και άλλες), που στοχεύουν στην αναγνώριση των σκέψεων με συνδεδεμένα συναισθήματα και αλλαγή συμπεριφοράς.

Βασική προϋπόθεση όμως σε όλες είναι η δημιουργία μιας σχέσης αυθεντικότητας, ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
real.gr

Τον κανονισμό που υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε δημόσια έργα να μιλούν γαλλικά ενέκρινε η περιφέρεια του Παρισιού.
Η περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς, που περιλαμβάνει τη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού, ενέκρινε την «Πράξη για Μικρές Επιχειρήσεις» η οποία σκοπεύει να διοχετεύσει περισσότερες συμβάσεις του δημοσίου σε μικρές γαλλικές επιχειρήσεις.
Ο κανονισμός περιλαμβάνει τη λεγόμενη «ρήτρα Μολιέρου», που επιβάλλει σε εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν δημόσια οικοδομήματα ή έργα του δημοσίου σε τομείς όπως οι μεταφορές ή η εκπαίδευση, να χρησιμοποιούν τα γαλλικά ως γλώσσα εργασίας.
«Η ρήτρα αυτή είναι αναγκαία και έχει στόχο τις ξένες εταιρείες που έρχονται με τους εργάτες τους, χωρίς να μιλάει κανείς τους γαλλικά. Αυτές οι εταιρείες χρειάζεται να βελτιωθούν», είπε ο αντιπρόεδρος της περιοχής Ζερόμ Σαρτιέ μετά την ψήφιση του κανονισμού.
Η γαλλική κυβέρνηση ασκεί κριτική εδώ και χρόνια στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιτρέπουν εταιρείες να εισαγάγουν προσωρινά πολύ φθηνότερα εργατικά χέρια, συνήθως από την ανατολική Ευρώπη, υπονομεύοντας τους ντόπιους εργάτες.
Οι κανονισμοί της ΕΕ για δημόσια έργα εμποδίζουν τις κυβερνήσεις να κάνουν διακρίσεις εναντίον εταιρειών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποκλειστικά βάσει εθνικότητας.
Οι επικριτές της ρήτρας Μολιέρου, που ονομάστηκε προς τιμήν του γάλλου θεατρικού συγγραφέα του 17ου αιώνα, επισημαίνουν ότι θα θέσει σε μειονεκτική θέση τους νεοαφιχθέντες ξένους που ζουν στη Γαλλία και μπορούν να ενσωματωθούν μέσω της εργασίας τους ώστε να μάθουν γαλλικά.
Παρόμοιους νόμους έχουν εφαρμόσει και άλλες περιοχές της Γαλλίας, όπως η Νορμανδία, η Οτ-ντε-Φρανς και η Ωβέρνη-Ρον-Αλπ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!