Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015


Ο ιδρώτας, η απώλεια υγρών, ασβεστίου και καλίου και η έντονη ζέστη έχουν ως αποτέλεσμα την μη ομαλή κυκλοφορία του αίματος που μεταφράζεται στις γνωστές σε όλους μας κράμπες.
Οι κράμπες συμβαίνουν ξαφνικά και, εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλούν, δεν επιτρέπουν στους μύες, που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά.
Γενικά είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία. Αν όμως πάθετε κράμπα μέσα στο νερό, πρέπει να το αντιμετωπίσετε άμεσα και με ψυχραιμία προκειμένου να μην θέσετε τη ζωή σας σε κίνδυνο.
Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως οι κράμπες μέσα στο νερό εκδηλώνονται συνήθως μετά από πολλή ώρα κολύμβησης με έντονο ρυθμό και οφείλονται στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι μύες.

Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;
-Αν κολυμπάτε στα βαθιά και σας πιάσει κράμπα στο πόδι, προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας.
-Γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του χαλαρού σας ποδιού να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων.
-Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή, σε ύπτιο στυλ.
-Όταν βγείτε στην παραλία, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια κάποιου άλλου, κάντε διατάσεις στο σημείο της κράμπας ή ελαφρύ μασάζ.
-Πιείτε πολύ νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας.
-Στη συνέχεια κάντε ένα ζεστό μπάνιο για να ανακουφίσετε το σημείο από τον πόνο.
Οι κράμπες είναι αθώες στην πλειονότητά τους, δεν υποκρύπτουν δηλαδή κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν επιμένουν πάντως για μεγάλο διάστημα, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.
clickatlife.gr


Η παρουσίαση στο διεθνή Τύπο του Νέου 500, της εξέλιξης ενός εμβληματικού προϊόντος που έχει γίνει πλέον μέρος της συλλογικής μνήμης, έγινε στο ιστορικό εργοστάσιο του Lingotto. Μια συμβολική τοποθεσία που, όπως και το 500, έχει προσαρμοστεί και εξελιχτεί στη διάρκεια του χρόνου, ενώ παράλληλα παραμένει πιστό στην παράδοσή του.
Η Mopar – η εξειδικευμένη μάρκα για υπηρεσίες, εξυπηρέτηση πελατών, αυθεντικά ανταλλακτικά και αξεσουάρ για όλες τις μάρκες της FCA – πήρε επίσης μέρος στην εκδήλωση. Για τη συγκεκριμένη περίσταση παρουσίασε μία κολεξιόν προϊόντων αφιερωμένων στο Νέο 500, όπως επίσης και ένα εξατομικευμένο αυτοκίνητο με ένα πακέτο αισθητικών βελτιώσεων σε μαύρο χρώμα "carbon", για τους εξωτερικούς καθρέφτες, την οροφή και το ταμπλό. Η επέμβαση της Mopar συμπληρώνεται από χρωμιωμένες προσθήκες στο καπό, καλύμματα βαλβίδων ελαστικών με το λογότυπο της Fiat, μαύρα ταπέτα, δίχρωμες ζάντες σε ματ γκρι και ματ μαύρο, ειδικό λογότυπο 500 και την ιταλική σημαία.
Πάνω από 100 αξεσουάρ σχεδιάστηκαν ειδικά για το Νέο 500, όλα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που ταιριάζουν απόλυτα με τα τεχνικά και στιλιστικά χαρακτηριστικά του νέου αυτοκινήτου και προσφέρουν απόλυτη εξατομίκευση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ζάντες ελαφρού κράματος 14”, 15” και 16” με διαφορετικά σχέδια, χρώματα και φινίρισμα, εξωτερικούς καθρέφτες χρωμιωμένους ή βαμμένους με μια ποικιλία χρωμάτων, ξεχωριστά πλευρικά σήματα, χρωμιωμένα στοιχεία στην οροφή, πίσω σπόιλερ και αυτοκόλλητα για τα πλαϊνά και την οροφή. Για να αυξηθεί η λειτουργικότητα του νέου αυτοκινήτου έχει εξελιχθεί μια ειδική πίσω σχάρα που διατίθεται με δύο συστήματα μεταφοράς εξοπλισμού για χειμερινά σπορ, όπως τα σκι και τα snowboard.
Η γκάμα περιλαμβάνει επίσης τρία ειδικά σπορ πακέτα -μαύρο, κόκκινο και λευκό- που περιλαμβάνουν χρωματιστές λωρίδες στη μέση του αυτοκινήτου που καταλήγουν σε ένα καρό μοτίβο κοντά στα πίσω παράθυρα, καλύμματα καθρεφτών στο χρώμα του αμαξώματος και δύο ειδικές κλειδοθήκες. Άλλες τέτοιες κλειδοθήκες μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά, για να μεταφέρετε ένα δείγμα της προσωπικότητάς σας και του αυτοκινήτου σας στη τσέπη σας, όπως για παράδειγμα το εντυπωσιακό κιτ "Swarovski" με το λογότυπο 500, το μοναδικό κιτ Corallo Red ή το κιτ «Ιταλία» με ένα «σπαστό» μοτίβο στα χρώματα της ιταλικής σημαίας.
Νέα κιτ εξατομίκευσης θα είναι επίσης διαθέσιμα με ειδικά «φιλμ» για την κάλυψη της οροφής και των καλυμμάτων των καθρεφτών. Τέσσερα χρώματα είναι διαθέσιμα: μαύρο microcarbon, ματ ασημί, ματ titanium, πράσινο military και jeans. Το μαύρο microcarbon και το πράσινο military επεκτείνονται επίσης και στο ταμπλό, μεταφέροντας την εξωτερική εικόνα στο εσωτερικό.

Τέλος, η εξατομίκευση του Νέου 500 μπορεί να γίνει και με αυθεντικά αξεσουάρ, όπως ένα «κρεμαστάρι» στο μπροστινό προσκέφαλο, ειδικά ταπέτα και προστατευτικά για τις πόρτες κι ένα σπορ κιτ που περιλαμβάνει αλουμινένια πεντάλ και υποπόδιο. Όποια κι αν είναι η επιλογή του πελάτη, τα προϊόντα της Mopar μπορούν να μεταμορφώσουν ένα αυθεντικό έμβλημα της αυτοκίνησης σε ένα μοναδικό κομμάτι.

Μια σειρά από αποκλειστικά προϊόντα διατίθενται για αυτούς που αγαπούν το εμβληματικό μοντέλο της Fiat και ενδιαφέρονται για στιλιστικές λεπτομέρειες που συνδυάζουν την καινοτομία με το design: μια μπλούζα με ενσωματωμένα ακουστικά που αποτελεί μια ιδανική λύση για το τζόγκινγκ, ηχεία ενίσχυσης του ήχου για smartphone, τσάντα με έξυπνο φορτιστή κινητού τηλεφώνου ή ειδικοί φακοί για βελτίωση της ποιότητας των φωτογραφιών που τραβάει το κινητό σας τηλέφωνο.
Όλα τα προϊόντα της συλλογής που είναι αφιερωμένη στο νέο 500 ξεχωρίζουν για την προσοχή στην λεπτομέρεια και τα ελκυστικά γραφικά που θα καλύψουν τα γούστα και των αντρών και των γυναικών. Άλλα προϊόντα στην συλλογή είναι μπλούζες και t-shirts με το λογότυπο του 500, επικαλύψεις επιφανειών για το ταμπλό, την οροφή και τους καθρέπτες εμπνευσμένα από τα αυτοκόλλητα του αυτοκινήτου κλπ. Η εμπορική διάθεση της συλλογής της Mopar που είναι αφιερωμένη στο νέο μοντέλο της Fiat θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Οι πελάτες του νέου 500 μπορούν επίσης να βασιστούν στα συμβόλαια service 'Mopar Vehicle Protection', τα μόνα εγγυημένα από τη Fiat Chrysler Automobiles. Τα 'Mopar Vehicle Protection' παρουσιάστηκαν το 2013 στη γεωγραφική περιφέρεια EMEA και προς το παρόν διατίθενται σε 36 χώρες με πάνω από 50 προϊόντα. Τα 'Mopar Vehicle Protection' έχουν εξελίξει μια σειρά από συμβόλαια για service, τα οποία περιλαμβάνουν μια πλήρη σειρά επιλογών σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των χιλιομέτρων και σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τους πελάτες να έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα για το αυτοκίνητό τους. Σημαντικό είναι ότι όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους τεχνικούς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυθεντικά ανταλλακτικά.

Για το νέο 500 είναι επίσης διαθέσιμα προγράμματα επέκτασης εγγύησης και ειδικά προγράμματα σέρβις:

  • Το "Maximum Care" που καλύπτει τα ηλεκτρικά και μηχανικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου.
  • Το "Powertrain Care" για μηχανικά προβλήματα στον κινητήρα, το κιβώτιο και τη μονάδα ελέγχου.
  • Το "Easy Care" για την προαγορά προγραμματισμένων σέρβις συντήρησης σε ανταγωνιστικές τιμές.
  • Το "Top Care", το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που επεκτείνει την εργοστασιακή εγγύηση και τα προγραμματισμένα σέρβις συντήρησης.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα πακέτα 'Mopar Vehicle Protection' συμπεριλαμβάνουν υπηρεσίες οδικής βοήθειας σε όλη την Ευρώπη και την αξία ενός προγράμματος που, σε περίπτωση πώλησης του αυτοκινήτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το νέο ιδιοκτήτη.
naftemporiki.gr

Αν και οι συνήθως οι κεφαλαλγίες εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είναι καθόλου σπάνιες οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται κατά την αφύπνιση ή και κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να ξυπνάνε τον ασθενή. Μερικές φορές μάλιστα ο πονοκέφαλος μπορεί να παρουσιάζεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κατά την αφύπνιση. Ας δούμε ποιοι τύποι κεφαλαλγία μπορεί συνήθως να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ποια «μυστικά» μπορεί να κρύβει ένας πονοκέφαλος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κατά την αφύπνιση, και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να μας προβληματίσει.
Ημικρανία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πονοκέφαλο στη διάρκεια του ύπνου, στατιστικά, θα πάσχουν από ημικρανία. Η ημικρανία δεν έχει ωράριο, και έτσι μια κρίση μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφυπνίζοντας μετά από λίγες ώρες τον ασθενή. Αυτό συμβαίνει συνήθως τα ξημερώματα, και ο πόνος έχει ήδη φτάσει σε μεγάλη ένταση, συνοδευόμενος από τα τυπικά για την ημικρανία συμπτώματα της δυσανεξίας στο φώς και τους ήχους. Η εικόνα λοιπόν την ημικρανίας που εμφανίζεται κατά την αφύπνιση είναι αυτή μιας κρίσης σε πλήρη εξέλιξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, και εφόσον έχει τεθεί διάγνωση από νευρολόγο, η θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται άμεσα κατά την αφύπνιση, ενώ όχι σπάνια θα χρειαστεί να συστηθεί και ενέσιμη θεραπεία. Σε ανθρώπους με χρόνια ημικρανία δεν είναι ασυνήθιστο ο πόνος να εμφανίζεται καθημερινά κατά την αφύπνιση, τριάντα ημέρες το μήνα.
Αθροιστική Κεφαλαλγία. Η αθροιστική κεφαλαλγία συχνά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνήθως νωρίς, περίπου 1 ώρα μετά την κατάκλιση. Πρόκειται για πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, πάντα στην ίδια, κυρίως στο μάτι και γύρω από αυτό. Το μάτι κοκκινίζει και δακρύζει, το ρουθούνι από τη πλευρά του πόνου μπορεί να βουλώνει ή να τρέχει, το φως ενοχλεί, ενώ ο ασθενής νιώθει πως δεν μπορεί να μείνει ήσυχος και προτιμά να περπατά νευρικά. Ο πόνος κρατάει σχετικά λίγο (σε σχέση με την ημικρανία ή άλλες κεφαλαλγίες), από μισή ώς 3 ώρες και μπορεί να επαναλαμβάνεται την ίδια νύχτα ή και στη διάρκεια της ημέρας, κάποιες φορές σε «σταθερές» ώρες, «σαν ξυπνητήρι». Πολλοί ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία δεν έχουν κρίσεις στον ύπνο, ούτε τυπικό ωράριο. Η θεραπεία της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι ειδική και χορηγείται από ειδικούς νευρολόγους.
Υπνική κεφαλαλγία. Εξαιρετικά σπάνιος τύπος πονοκεφάλου, εμφανίζεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνήθως σε άτομα μέσης ηλικίας ή και μεγαλύτερα. Είναι πόνος και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, όχι ιδιαίτερα έντονος, αλλά σαφώς προβληματίζει, εφόσον ξυπνάει και ταλαιπωρεί τον ασθενή. Η υπνική κεφαλαλγία πρέπει να διερευνάται, προς αποκλεισμό υποκείμενων παθολογικών καταστάσεων.
Δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες. Διάφορες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο στη διάρκεια του ύπνου ή κατά την αφύπνιση. Για παράδειγμα, η δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης (συνδέει τη γνάθο με το κρανίο), όταν συνυπάρχει «σφίξιμο» ή «τρίξιμο» των δοντιών τη νύχτα, μπορεί να εκδηλώνεται και με πρωινό πονοκέφαλο, περισσότερο σαν βάρος ή σφίξιμο στους κροτάφους. Επίσης, προβλήματα στον αυχένα μπορεί να εκδηλώνονται με πρωινό πονοκέφαλο, αλλά και πολύ σοβαρότερες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ένας όγκος του εγκεφάλου μπορεί να εκδηλωθούν με πονοκέφαλο που ξυπνάει τον ασθενή. Οι διαταραχές του ύπνου και κυρίως η άπνοια στον ύπνο εκδηλώνονται και με συμπτώματα πονοκεφάλου.
Οποιοσδήποτε άνθρωπος παρουσιάζει πονοκεφάλους στον ύπνο ή την αφύπνιση θα πρέπει να επισκεφτεί νευρολόγο ή Ιατρείο Κεφαλαλγίας, για να γίνει η σωστή διερεύνηση με τις κατάλληλες εξετάσεις. Αν τελικά διαπιστωθεί πως πρόκειται για ημικρανία, που όπως αναφέρθηκε ήδη είναι η πιθανότερη περίπτωση, σημαντικό είναι να λαμβάνεται ευθύς αμέσως μόλις γίνει αντιληπτό πως υπάρχει ένας πονοκέφαλος κατά την αφύπνιση η κατάλληλη θεραπεία. Η επιλογή ενός από τα αναλγητικά/αντιφλεγμονώδη ως πρώτης γραμμής για τις ημικρανίας είναι πολύ λογική και φάρμακα όπως η ιβουπροφένη 400mg έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα, ειδικά όταν λαμβάνονται εγκαίρως. Οι τριπτάνες επίσης έχουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα στις κρίσεις της ημικρανίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού σε ασθενείς με κεφαλαλγία ή ημικρανία δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα, αλλά εντός ορίων και η χρήση τους πρέπει να καταγράφεται, ώστε να αξιολογείται από τον γιατρό.
Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Μόλις πέρυσι, οι παραγωγοί του FX ανακοίνωσαν πως ετοιμάζουν ένα τηλεοπτικό υβρίδιο του κλασικού κοενικού μύθου του «Fargo» με τους περισσότερους να στέκονται δύσπιστοι απέναντι σε αυτό το πλάνο.

Με μια γενική διάθεση που θέλει την αντίδραση «ενός απόλυτα πολιτισμένου ανθρώπου όταν συναντήσει έναν εντελώς απολίτιστο άνθρωπο», η σειρά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και ολοκληρώθηκε με ακόμη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιτυχία, καθώς παρέμεινε πιστό στο κατάμαυρο σύμπαν του χιονισμένου κεφαλαίου της φιλμογραφίας των Κοέν από το «μακρινό» 1996.

Εκεί ένας απένταρος πωλητής αυτοκινήτων προσλβάνει δυο φίλους του για να απαγάγουν την γυναίκα του.

Όταν όλα πηγαίνουν άσχημα και τα πράγματα καταλήγουν απρόσμενα διαφορετικά απ' ότι είχαν υπολογίσει, το χιόνι θα γεμίσει αίμα και μια έγκυος αστυνομικός (η βραβευμένη με Όσκαρ Φράνσις Μακ Ντόρμαντ) θα μπει στο «παιχνίδι» για να ερευνήσει την περίεργη υπόθεση.

Τοποθετημένο στην ίδια ακριβώς τοποθεσία με την ταινία των Κοέν, ο πρώτος κύκλος έφερε αντιμέτωπο έναν μυστηριώδη περιπλανωμένο άντρα με τα μυστικά μιας «παγωμένης» πόλης που έψαχνε την κατάλληλη ευκαιρία να λιώσει κάθε ίχνος αμαρτίας και να εξαγνιστεί.

Στον δεύτερο κύκλο, η πλοκή μεταφέρεται πίσω στη Λουιζιάνα του 1979, πιάνοντας μια περίεργη ιστορία όπου το έγκλημα συνδυάζεται περιέργως με ένα υποδόριο χιούμορ, κυρίως επειδή μοιάζει τόσο αναγκαίο.

Σε αυτό τον κύκλο, ο Μπιλι Μπομπ Θόρτον και ο Μάρτιν Φρίμαν φεύγουν, ο Πάτρικ Γουίλσον, η Κίρστεν Ντανστ και ο Νικ Όφερμαν έρχονται, δίνοντας τα απαραίτητα credits σε μια σειρά που επιδιώκει και κάνει φανερές τις προθέσεις της να «πάρει» τον εαυτό της στα σοβαρά.

Στα 10 καινούργια επεισόδια του δεύτερου αυτού κεφαλαίου, η ιστορία επικεντρώνεται στο νεαρό αστυνομικό Λου Σόλβερσον (Πάτρικ Γουίλσον), που πρόσφατα έχει επιστρέψει από το Βιετνάμ, και έχει αναλάβει να ερευνήσει μια υπόθεση ενός τοπικού εγκλήματος, στο οποίο εμπλέκεται η «Μαφία» της περιοχής.

Ο πεθερός του, που τυγχάνει να είναι ο Σερίφης της πόλης θα τον βοηθήσει να σκάψει βαθιά στο χιόνι για να βρει τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που θα τον φτάσουν στη λύση του μυστηρίου.

Ενώ διάφοροι ανώδυνοι χαρακτήρες (ανάμεσά τους και η Κίρστεν Ντανστ στο ρόλο μιας αφελούς κομμώτριας) θα προσπαθήσουν με τον δικό τους τρόπο να προσθέσουν την απαραίτητη πινελιά σε ένα σύμπαν τόσο περίπλοκο και συνάμα τόσο πανέξυπνα αφελές, σαν αυτό των Κοέν.

ΠΗΓΗ: cinemag.gr

Μετά τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και γενικά ότι «έξυπνο» υπάρχει πάνω στη Γη, είναι η σειρά των «έξυπνων» ρολογιών (smartwatches) να προστεθούν στον κατάλογο με τους υποψήφιους στόχους των χάκερ.

Μια νέα έκθεση της αμερικανικής εταιρείας Hewlett Packard προειδοποιεί ότι τα νέα φορετά ηλεκτρονικά «γκάτζετ» έχουν ανησυχητικά κενά ασφαλείας. Και αυτό το πρόβλημα αφορά ακόμη και τα καλύτερα ρολόγια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι ειδικοί της εταιρείας δοκίμασαν δέκα κορυφαία και δημοφιλή μοντέλα «έξυπνων» ρολογιών και βρήκαν ότι όλα έχουν τουλάχιστον μια ευάλωτη πλευρά από άποψη ασφάλειας. Όπως είπαν, οι κατασκευαστές πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα μελλοντικά.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το BBC, από την έρευνα προέκυψε ότι:

- Εννέα στα δέκα ρολόγια στέλνουν ορισμένα δεδομένα με μη κρυπτογραφημένο τρόπο, με συνέπεια να μπορούν να παραβιασθούν και να διαβασθούν από έναν κακόβουλο χάκερ.

- Μόνο τα μισά ρολόγια έχουν λειτουργία κλειδώματος, που εμποδίζει άλλους χρήστες πέρα από τον ιδιοκτήτη να έχουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα στοιχεία.

- Το ένα τρίτο των ρολογιών επιτρέπουν απεριόριστες προσπάθειες πρόσβασης (login) από τον χρήστη, πράγμα που δίνει άπλετο χρόνο στον χάκερ ή στον κάθε περίεργο να δοκιμάσει άπειρους κωδικούς (passwords), εωσότου πετύχει τον σωστό.

- Δύο στα δέκα ρολόγια μπορούν εύκολα να «ζευγαρωθούν», αν κλαπούν, με ένα διαφορετικό τηλέφωνο από αυτό του ιδιοκτήτη τους.

Για «απογοητευτικά, αλλά όχι απρόσμενα» ευρήματα έκανε λόγο η ΗΡ, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιά ακριβώς μοντέλα ρολογιών «τσέκαρε» και σε ποιά εντόπισε τα περισσότερα κενά ασφαλείας. Όμως, διέρρευσε ότι συσκευές των Apple, Sony και Samsung ήσαν ανάμεσα σε αυτά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο βιομηχανικός σχεδιαστής κ. Δημήτρης Χαϊδάς (www.dhaidas.com), εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Καρδίτσα) σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο ηλιακό ξύλινο παγκάκι. Σε αυτό, ο χρήστης μπορεί να φορτίζει smartphones, tablets, ή και άλλα gadgets καθώς διαθέτει δύο USB θύρες. Στην οροφή του έχει ένα μικρό αλλά ισχυρό φωτοβολταϊκό σύστημα όπου με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας φορτίζονται οι συσκευές.
Ο σχεδιαστής αναφέρει: «Ο εντοπισμός του προβλήματος είναι ότι ο χρήστης ξεμένει πολύ συχνά από μπαταρία κυρίως στο κινητό του. Εφάρμοσα μια οικολογική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Συνδυάζω έξυπνα το έπιπλο που σε αυτή την περίπτωση είναι ένα κάθισμα αναμονής με τη νέα τεχνολογία -όπως είναι ένα ηλιακό πάνελ- και μετατρέπω το παγκάκι σε σταθμό φόρτισης. Αποτελεί μια αρχή για εγκατάσταση «πράσινων» ιδεών στο αστικό περιβάλλον. Για την κατασκευή του, εκτός από το ξύλο χρησιμοποιήθηκαν και κομμάτια εκτυπωμένα από 3d printer (τρισδιάστατο εκτυπωτή) για λόγους οικονομίας και άμεσης παράδοσης».

Στο ηλιακό αυτό παγκάκι λοιπόν, μπορείς όχι μόνο να ξεκουραστείς αλλά και να φορτίσεις και τις «έξυπνες» συσκευές σου. Η φόρτιση είναι πλήρως οικολογική μέσω της καθαρής και ανανεώσιμης ηλιακής ενέργειας. Η κατασκευή υλοποιήθηκε στη Λάρισα και έχει τοποθετηθεί δοκιμαστικά στο Δημοτικό Κολυμβητήριο (πισίνα Νεάπολης) του Δήμου Λαρισαίων.
Ο σχεδιαστής ανέλαβε όλα τα έξοδα για τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κατασκευής χωρίς καμία επιβάρυνση για το Δήμο Λαρισαίων με σκοπό την ενημέρωση, προώθηση και διάδοση της «πράσινης» αυτής, καινοτόμου ιδέας.
Πηγή: onlarissa

Οκτώ στους δέκα ανθρώπους κοιμούνται έχοντας το κινητό ενεργοποιημένο δίπλα από το κρεβάτι τους. Το 50% εξ αυτών, μάλιστα, το χρησιμοποιούν και ως ξυπνητήρι.
Πόσο υγιεινή είναι όμως αυτή η συνήθεια και πόσο επηρεάζει την υγεία μας; Είναι επικίνδυνη η εκπεμπόμενη ακτινοβολία; Τις απαντήσεις δίνει ο καθηγητής Guy Meadows, από την Κλινική Ύπνου του Λονδίνου (The Sleep School of London).
«Κοιμόμαστε καλύτερα όταν το κινητό μας βρίσκεται έξω από το δωμάτιο και όχι δίπλα στο κρεβάτι», υποστηρίζει ο δρ Meadow, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πλειονότητα όσων κοιμούνται με το κινητό κοντά ή δίπλα από το κρεβάτι τους, παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, αϋπνίες, δεν ξεκουράζονται καλά και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας υποφέρουν από πονοκεφάλους και ζαλάδες.
Σχετικά με την εκπεμπόμενη ακτινοβολία σπεύδει να εξηγήσει αντίθετα με όσους πιστεύουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στην ακτινοβολία ότι στην πραγματικότητα ο παράγοντας που μας επηρεάζει είναι το φως από τις οθόνες τους.
Συγκεκριμένα, όπως έχει προκύψει από σχετική έρευνα, το φως αυτό ξεγελά τον οργανισμό και τον κάνει να πιστεύει ότι είναι ημέρα.
«Το φως ενεργοποιεί τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, την περιοχή του ματιού που μεταφέρει τα μηνύματα στον εγκέφαλο. Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα ενημερώνουν το σώμα μας για το τι ώρα είναι. Αυτά ευθύνονται για την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης –η οποία μας προκαλεί νύστα- και της κορτιζόλης, η οποία μας ξυπνά», εξηγεί.
Και συνεχίζει: «Το φως που εκπέμπεται από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές περιέχει μεγάλες ποσότητες του μήκους κύματος φωτός που βγάζει το μπλε χρώμα, το οποίο έχει μεγαλύτερη διεγερτική δράση στο μάτι. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε φως, εξαιτίας μιας χρωστικής που καλείται μελανοψίνη».
Τι πρέπει να κάνουμε
Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ύπνου καθηγητής Neil Stanley, προκειμένου να μπορέσει κανείς να απολαύσει έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο, πρέπει να νιώθει ασφάλεια και να μην έχει ανησυχία για τίποτα.
Το να έχει το τηλέφωνο δίπλα από το κεφάλι του, είναι σαν να λέει υποσυνείδητα στον εαυτό του, ότι πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τα ευρήματα προγενέστερης έρευνας, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν το κινητό δίπλα στο κρεβάτι τους κάνουν κατά μέσο όρο 7 λεπτά περισσότερο να κοιμηθούν και να φτάσουν στον βαθύ ύπνο.
Τέλος, δεν μένουν στη φάση αυτή όσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός για να ξεκουραστεί, ενώ «βγαίνουν» από αυτή 10 λεπτά γρηγορότερα.
Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχει κινηματογραφική λίστα, στην κορυφή της οποίας να μην βρίσκεται ο «Πολίτης Κέιν», το αριστούργημα του 1941 του Όρσον Γουέλς, που αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη.
Ο συνήθης ύποπτος, λοιπόν, κατέκτησε την πρώτη θέση σε μία ακόμη λίστα… Σε αυτή με τις 100 καλύτερες, αμερικάνικες ταινίες όλων των εποχών, σύμφωνα με το BBC.
H ιστοσελίδα του BBC ζήτησε από 62 κορυφαίους κριτικούς από όλο τον κόσμο να υποβάλλουν μια λίστα με τις δέκα ταινίες που πιστεύουν ότι έχουν γράψει ιστορία στον αμερικάνικο κινηματογράφο. Οι προτιμήσεις τους διαμόρφωσαν την τελική λίστα των 100.
Ως αμερικανικές χαρακτηρίστηκαν εκείνες οι ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από αμερικάνικη πηγή, χωρίς κατ’ ανάγκη οι σκηνοθέτες τους να έχουν γεννηθεί στην Αμερική και τα γυρίσματα να έχουν γίνει εκεί.
Διαβάστε την πρώτη 10άδα της λίστας του BBC:
1. «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Γουέλς
2. «Ο Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα
3. «Δεσμώτης του Ιλίγγου» του Άλφρεντ Χίτσκοκ
4. «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»του ΣτάνλειΚιούμπρικ
5. «Η Αιχμάλωτος της Ερήμου» του Τζον Φορντ
6. «Αυγή»του Φρίντριχ Βίλεμ Μουρνάου
7. «Τραγουδώντας στη Βροχή» των Στάνλεϊ Ντόνεν – Τζιν Κέλι
8. «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ
9. «Καζαμπλάνκα»του Μάικλ Κερτίζ
10. «Ο Νονός ΙΙ» του Φράνσις Φορντ Κόπολα
Την πλήρη λίστα του BBC με τις 100 καλύτερες αμερικάνικες ταινίες όλων των εποχών θα τη βρείτε στο ακόλουθο link: http://www.bbc.com/culture/story/20150720-the-100-greatest-american-films

Το φαρμακείο της φύσης είναι εξοπλισμένο με κάθε είδους προϊόντα που μπορούν να παράσχουν άμεση ανακούφιση από απλές, καθημερινές ενοχλήσεις.
Σε συνδυασμό με τα φάρμακα τις θεραπείες που προτείνει ο γιατρός, αυτές οι φυσικές λύσεις ενισχύουν την υγεία και την ευεξία μας και φυσικά κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.
- Μέλι από φαγόπυρο
Προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών των καρπών του φαγόπυρου. Είναι εξαιρετικό γιατροσόφι για τον πονόλαιμο, κατάλληλο ακόμη και για τα πολύ μικρά παιδιά.
- Σπόροι Chia
Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι σπόροι Chia έχουν ασύγκριτη διατροφική αξία και χαρακτηρίζονται ως «υπερτροφή». Είναι ωφέλιμοι για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της χοληστερόλης.
- Φασόλια
Αν και μας φουσκώνουν, τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι ευεργετικά για την καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
- Σολομός
Πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά οξέα, ο νόστιμος σολομός βοηθά να υποχωρούν οι φλεγμονές στο σώμα, οπότε είναι απαραίτητος για άτομα που πάσχουν από χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα ή αυτοάνοσα νοσήματα.
Πηγή: onmed.gr

Αν σας έλεγαν πως υπάρχει ένα super ρόφημα που καίει το περιττό λίπος, καταπολεμά την κατάθλιψη, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη και αποτοξινώνει τον οργανισμό, δεν θα θέλατε να το δοκιμάσετε; Ιδού, λοιπόν η συνταγή:
Τι θα χρειαστείτε:
-700ml ζεστό νερό
-2 φακελάκια πράσινο τσάι
-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
-Ξύσμα από 1 λεμόνι
-90ml χυμός λεμονιού
- Τζίντζερ σκόνη ή φρέσκο τριμμένο, όσο θέλετε.

Πώς θα το φτιάξετε;
Ζεστάνετε το νερό με το τζίντζερ για 5 λεπτά και μετά βγάλτε το από την φωτιά. Προσθέστε τα φακελάκια με το τσάι στο ζεστό νερό για 3 λεπτά. Πιέστε τα φακελάκια και αφαιρέστε τα από το ζεστό νερό. Έπειτα προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Αφήστε το τσάι να κρυώσει για λίγο πριν προσθέσετε το λεμόνι. Αν θέλετε να επιταχύνετε την ψύξη, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πάγο. Ρίξτε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού στο τσάι και απολαύστε το!
Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 2 ποτήρια καθημερινά για δύο εβδομάδες συνεχόμενα. Με μια σύντομη διακοπή, μπορείτε να συνεχίσετε. Τα οφέλη στην επιδερμίδα σας θα είναι άμεσα ορατά και σύντομα θα ξαναβρείτε την χαμένη σας ενέργεια.
clickatlife.gr

Η διεύθυνση έργων του δήμου του Σαν Φρανσίσκο άρχισε ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης μιας ειδικής, “υδροφοβικής” μπογιάς, βάφοντας τοίχους σε περιοχές όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα. Όποιος προσπαθήσει να ουρήσει στους τοίχους που έχουν βαφτεί με την ειδική μπογιά θα δοκιμάσει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη: ο πίδακας θα… καταβρέξει τον ίδιο.
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης έργων του δήμου, ο Μοχάμεντ Νούρου, ανακάλυψε την ιδέα διαβάζοντας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις για τη μπογιά και τη χρήση της σε μια συνοικία του Αμβούργου της Γερμανίας όπου βρίσκονται πολλά νάιτκλαμπ και μεθυσμένοι θαμώνες ανακουφίζονταν στους δρόμους.
Το πρωτοπόρο σχέδιο εφάρμοσε πρώτη η γερμανική πόλη που έβαλε και πινακίδες με την προειδοποίηση: «Μην ουρείτε εδώ. Θα ουρήσουμε πίσω».
Η βαφή, η Ultra-Ever Dry, διατίθεται από την Ultratech International Inc και απωθεί τα περισσότερα υγρά. Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο με όσα μπορεί να κάνει το προϊόν αυτό αν καλύψει οποιαδήποτε επιφάνεια.
«Τα ούρα θα αναπηδούν και θα καταβρέχουν το παντελόνι και τα παπούτσια του τύπου. Η ιδέα είναι να το σκέφτεται κανένας δυο φορές πριν ουρήσει σε δημόσιο χώρο», εξήγησε η Ρέιτσελ Γκόρντον, εκπρόσωπος της διεύθυνσης έργων του δήμου του Σαν Φρανσίσκο.
Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, την περασμένη εβδομάδα βάφτηκαν με την ειδική μπογιά εννιά τοίχοι σε συνοικίες όπου υπάρχουν πολλά μπαρ και σε περιοχές με πολλούς άστεγους. Το πρόβλημα φαίνεται πως ήταν έντονο στην αμερικανική πόλη, με τις υδροφόρες του δήμου να πλένουν συνέχεια το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια προκειμένου να απομακρύνουν τη δυσάρεστη μυρωδιά.
«Κρατήσου! Ανακουφίσου στον κατάλληλο χώρο», αναφέρουν επιγραφές του δήμου που έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους αυτούς στα αγγλικά, στα κινεζικά και στα ισπανικά.
Ήδη, ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο λαμβάνει αιτήσεις για την επέκταση της χρήσης της ειδικής μπογιάς.
«Λάβαμε πάρα πολλές κλήσεις από ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιηθεί η βαφή στα σοκάκια τους ή στα κτίριά τους», ανέφερε η Γκόρντον.
Η μπογιά μπορεί να είναι ακριβή, αλλά το κόστος της χρήσης της είναι χαμηλότερο από την συνεχή αποστολή συνεργείων της διεύθυνσης καθαριότητας στις περιοχές όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα, εξήγησε η ίδια. Ο δήμος εγκαθιστά επίσης περισσότερα δημόσια ουρητήρια για να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, πρόσθεσε η Γκόρντον.

Γενικά αίθριος θα είναι την Δευτέρα ο καιρός και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο και στα δυτικά.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Σε Μακεδονία και Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Νησιά Ιoνίου, Ήπειρο, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και το απόγευμα τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί  από 20 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί  από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!