Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015


Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα επεισόδια επικίνδυνα. Δείτε ποιες άλλες παθήσεις μπορούν να στερήσουν τη ζωή σε λίγα μόλις λεπτά.
- Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια
Εκτιμάται ότι 1 ανά 500 άτομα πάσχει από κάποια μορφή αυτής της καρδιακής διαταραχής, η οποία συνεπάγεται πάχυνση των τοιχωμάτων των καρδιακών μυών, με αποτέλεσμα η καρδιά να μην διοχετεύει εξίσου αποτελεσματικά το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Περίπου το 1% των ατόμων που πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια χάνουν αιφνιδίως τη ζωή τους σε ετήσια βάση, πολλοί από τους οποίους είναι νεαροί σε ηλικία και δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από τη διαταραχή. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι συνηθέστερη αιτία αιφνίδιου καρδιαγγειακού θανάτου σε άτομα κάτω των 30 ετών. Αθλητές που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα συνήθως πεθαίνουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Η διαταραχή είναι συνήθως κληρονομική, οπότε άτομα με οικογενειακό ιστορικό υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας ή αιφνίδιου θανάτου πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε υπέρηχο καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Συμπτώματα όπως η αιφνίδια δύσπνοια, η λιποθυμία και οι αρρυθμίες είναι ενδεικτικά της διαταραχής.
- Προβληματική «καλωδίωση» της καρδιάς
Η μυοκαρδιοπάθεια επηρεάζει το σχήμα και τη δομή της καρδιάς. Μια άλλη κατηγορία καρδιακών παθήσεων επηρεάζουν το ηλεκτρικό σύστημα που ελέγχει και συγχρονίζει τους παλμούς της καρδιάς. Σπάνιες αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες παθήσεις όπως το σύνδρομο Brugada, το σύνδρομο μακρού QT (LQTS) και το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White αφορούν σε διατάραξη των σημάτων που καθοδηγούν την καρδιά να χτυπά με φυσιολογικό ρυθμό. Συχνά δεν εκδηλώνονται προειδοποιητικά συμπτώματα έως ότου οι καρδιακές κοιλίες, οι κατώτεροι θάλαμοι της καρδιάς, αρχίσουν να πάλλονται ανεξέλεγκτα αντί να διοχετεύουν φυσιολογικά το αίμα. Εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το τεστ κοπώσεως βοηθούν να εντοπιστούν έγκαιρα τέτοιου είδους διαταραχές.
- Ανεύρυσμα εγκεφάλου
Πρόκειται για μια μη φυσιολογική διόγκωση σε τοίχωμα κάποιου αιμοφόρου αγγείου στο κεφάλι. Το ανεύρυσμα είναι ένα ύπουλος δολοφόνος, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα έως ότου επέλθει η ρήξη. Εκτιμάται ότι ένα στα τρία ανευρύσματα τελικά διαρρηγνύεται, με το επεισόδιο να οδηγεί στο θάνατο περίπου σε ποσοστό 40%. Η ρήξη ανευρύσματος εκδηλώνεται συχνά με έναν ξαφνικό έντονο πονοκέφαλο που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η πτώση βλεφάρου, η διπλή όραση (διπλωπία) ή η διαστολή της κόρης του ενός ματιού. Τα συμπτώματα αυτά υποδεικνύουν ότι το ανεύρυσμα πιέζει κάποιο νεύρο του εγκεφάλου. Εάν το ανεύρυσμα εντοπιστεί πριν υποστεί ρήξη, είναι δυνατό να αποκατασταθεί. Παράγοντας κινδύνου για τη ρήξη του ανευρύσματος είναι η υπέρταση.
- Διαχωρισμός αορτής
Κατά το διαχωρισμό αορτής, σχηματίζεται μια τρύπα σε τοίχωμα της βασικής αρτηρίας της καρδιάς. Η βαθύτερη αιτία της πάθησης παραμένει άγνωστη. Ο διαχωρισμός μπορεί να συνοδεύεται από ακανόνιστη ροή του αίματος προς κατευθύνσεις που δεν θα έπρεπε να ρέει ή πλήρη ρήξη της αορτής. Ο διαχωρισμός αορτής είναι σπάνιος, καθώς πλήττει περίπου 2 ανά 10.000 άτομα, κυρίως άνδρες 40 έως 70 ετών. Η κύρια ένδειξη του διαχωρισμού αορτής είναι ο αιφνίδιος και υπερβολικά έντονος πόνος στο στήθος ή τη μέση.
- Πνευμονική εμβολή
Πρόκειται για θρόμβο στον πνεύμονα. Στο 50% των περιπτώσεων, η πνευμονική εμβολή δεν συνοδεύεται από σαφή συμπτώματα. Ο θρόμβος μπλοκάρει τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση εντός του πνεύμονα και να καταπονείται υπερβολικά η καρδιά. Η πνευμονική εμβολή είναι πιο πιθανή σε άτομα που έχουν θρόμβο σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, όπως τα χέρια ή τα πόδια, καθώς, αν δεν αντιμετωπιστεί, ο θρόμβος μπορεί να μετατοπιστεί στον πνεύμονα.
Πηγή: onmed.gr
Χρησιμοποιούμε την πετσέτα όταν έχουμε ήδη κάνει μπάνιο ή έχουμε πλύνει τα χέρια μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πετσέτα μένει καθαρή για πάντα!
Εσείς ξέρετε πόσες φορές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα πριν τη βάλετε στο πλυντήριο;

Μην χρησιμοποιείτε τις πετσέτες περισσότερες από τρεις ή τέσσερις φορές, συνιστούν οι ειδικοί, διαφορετικά μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτήν βακτήρια και μούχλα.
Φροντίστε να απλώνετε την πετσέτα αφού τη χρησιμοποιήσετε ώστε να στεγνώσει καλά και αφήστε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή μετά το μπάνιο ή το ντους ώστε να μην παγιδεύεται υγρασία στο χώρο.

http://www.thestival.gr 
Μετά τη δήλωση τζιχαντιστή κληρικού που υποστήριξε ότι ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη, η έλλειψη παιδείας των φανατικών μουσουλμάνων χτυπά ιστορικό υψηλό με το Μaulana Fazlur Rehman να "αποκαλύπτει" το αληθινό αίτιο των καταστροφών που συμβαίνουν στον κόσμο.

Φυσικά είναι οι γυναίκες και μάλιστα αυτές που φοράνε τζιν και δεν καλύπτουν το σώμα τους πλήρως. Αυτές ευθύνονται, είπε για τους καταστροφικούς σεισμούς που γίνονται στον κόσμο, για τη διεθνή τρομοκρατία αλλά και για τον πληθωρισμό και την οικονομική κρίση.
Ο Maulana Fazlur Rehman, που είναι και επικεφαλής ενός μικρού κόμματος στο Ισλαμαμπάντ απολαμβάνει τώρα τα 10 λεπτά διασημότητας που του αντιστοιχούν, αφού το διαδίκτυο έχει κάνει τις δηλώσεις του viral. Όπως λέει ο ραμάνος οι ταλιμπάν είναι αδέρφια μας και οι γυναίκες που δεν καλύπτουν πλήρως το σώμα τους δεν έχουν καμία διαφορά από τα όπλα μαζικής καταστροφής. Στη συνέχεια καλεί τον πρωθυπουργό Nawaz Sharif να επιτεθεί στρατιωτικά στις γυναίκες που επιμένουν να φοράνε τζιν.
Μια πρωτοποριακή συνεργασία εγκαινιάζουν Google και Levi’s με σκοπό την δημιουργία ενός τζιν με το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί για να ελέγχει συγκεκριμένες λειτουργίες στο smartphone του.

Το Project "Jacquard", φαίνεται να είναι η αρχή των έξυπνων υφασμάτων που θέλει να δημιουργήσει η Gοogle σε συνεργασία με τις εταιρίες ένδυσης για την δημιουργία έξυπνων ρούχων εύκολα.

Για την ώρα η Google και η Levi’s δεν έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες για το νέο τους ρούχο όμως στην παρουσίασή τους με ένα κομμάτι ύφασμα μπορούσαν και έδιναν εντολές στο media player για την αναπαραγωγή μουσικής και την αυξομείωση της έντασης

http://www.thestival.gr
Ευκαιρίες διορισμού σε πτυχιούχους με...
προσόντα αλλά και αποφοίτους Λυκείου προσφέρει το ΑΣΕΠ μέσω των προκηρύξεων που «τρέχουν» τον Ιούνιο.

Στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση βρίσκεται η προκήρυξη 3Κ/2015 που αφορά στην πρόσληψη 450 υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στη ΔΕΗ ΑΕ.

Οι ειδικότητες που ζητούνται αφορούν κυρίως: Τεχνικούς Ορυχείων, Τεχνικούς Δομικών Εργων, Χειριστές Μηχανημάτων Εργων, Ηλεκτροτεχνίτες Δικτύων και Αναλυτές-Προγραμματιστές. Στο μεταξύ ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από πτυχιούχους οικονομικών και νομικών σχολών στην προκήρυξη 2Κ/2015 του ΑΣΕΠ που αφορά στην πλήρωση 465 θέσεων (ειδικότητας ΠΕ Εφοριακών) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης έρχονται:

221 εποχικές θέσεις σε δήμους, ΔΕΗ, υπηρεσία Ασύλου & Σχολή Υγείας

2.852 προσλήψεις για 5 μήνες στα νοσοκομεία

3.477 συμβάσεις σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία

2.587 θέσεις σε μουσεία & αρχαιότητες

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

Οι εργαζόμενοι του γραφείου πρέπει να αλλάξουν ριζικά τις συνήθειές τους, έτσι ώστε να μένουν όρθιοι τουλάχιστον δύο ώρες στη διάρκεια της δουλειάς τους, σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς, οι οποίοι δημοσιοποίησαν σχετικές οδηγίες, ώστε να περιορισθούν οι επιπτώσεις για την υγεία από το πολύ καθισιό.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μπάκλεϊ του Ινστιτούτου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τσέστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής “British Journal of Sports Medicine”, ανέφεραν ότι οι δύο ώρες ορθοστασίας θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τις τέσσερις, αν ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες εκ μέρους των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι περίπου το 75% του χρόνου εργασίας σε μια δουλειά γραφείου είναι καθιστικός και, από αυτόν τον χρόνο, πάνω από το 50% αφορά παρατεταμένες περιόδους, στη διάρκεια των οποίων ο εργαζόμενος παραμένει καθισμένος συνεχώς στην καρέκλα του, χωρίς να σηκώνεται καθόλου.
Για να μειωθεί ο χρόνος του καθισιού, οι επιστήμονες προτείνουν τρία κυρίως πράγματα:
-Ο εργαζόμενος να κάνει όσο γίνεται πιο συχνά διαλείμματα και να σηκώνεται για να περπατήσει, από την πλευρά του, ο εργοδότης πρέπει να μην βλέπει καχύποπτα κάτι τέτοιο ως…λούφα.
-Ο τρόπος δουλειάς να οργανώνεται έτσι ώστε να περιλαμβάνει περιόδους εργασίας στο όρθιο, π.χ. να συνεννοείται κανείς δια ζώσης με τους συναδέλφους του στο γραφείο, αντί να επικοινωνεί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή ορισμένες συσκέψεις να γίνονται στο όρθιο.
-Να γίνουν συνήθεια στους χώρους εργασίας τα γραφεία που έχουν σχεδιαστεί με ειδική εργονομία, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν όρθιοι ή μισο-όρθιοι.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η παρατεταμένη στατική ορθοστασία, χωρίς να κινείται ο εργαζόμενος, μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνη με το καθισιό και να οδηγήσει σε μυοσκελετικούς πόνους και κόπωση.
Η καθιστική ζωή στο γραφείο και στο σπίτι, ιδίως μπροστά στην τηλεόραση, επειδή συχνά συνδυάζεται με ανθυγιεινό φαγητό, έχει συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, και με κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι ειδικοί συστήνουν, πέρα από την κινητικότητα στο γραφείο, ο εργαζόμενος να μην τρώει ανθυγιεινά στη δουλειά του, να μην πίνει αλκοόλ μετά από αυτήν, ούτε ενόσω δουλεύει,  και να αποφεύγει το στρες, όσο μπορεί.
Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, καλούνται να ενθαρρύνουν ενεργά τους εργαζόμενους να μειώσουν τον χρόνο καθιστικής εργασίας, επενδύοντας χρόνο και χρήμα, ώστε το εργασιακό περιβάλλον να γίνει πιο κινητικό και λιγότερο στατικό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ασφαλώς δεν θα είναι εύκολο να αλλάξει μια «κουλτούρα» γραφείου, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει εδραιωθεί γύρω από την καθιστική εργασία. Όπως αναγνώρισαν, για πολλούς εργαζόμενους και εργοδότες η ελάχιστη ορθοστασία των δύο ωρών θα φανεί πολύ μεγάλη. Αλλά, με κάποιο τρόπο, όπως είπαν, μια προσπάθεια πρέπει να γίνει, στην αρχή έστω για λίγα λεπτά και σταδιακά ο χρόνος όρθιας εργασίας να αυξάνεται.
Ο αγαπημένος Βασίλης Χατζηπαναγής των οπαδών του Ηρακλή, έδωσε το παρών στο προηγούμενο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου στο Καυτανζόγλειο και παρακολούθησε τις προσπάθειες της ομάδας του σαν απλός φίλαθλος.

Με δηλώσεις του στον Arena Fm 89.4, είπε ότι είναι πικραμένος, αλλά θα αγαπάει πάντα τον Ηρακλή:

«Ήμουν πάντα και είμαι Ηρακλής. Μπορεί να είμαι μακριά από το γήπεδο γιατί έχω πικραθεί αλλά αγαπάω την ομάδα. Αυτή την Κυριακή ένιωσα την ανάγκη να πάω, είδα και χάρηκα την ομάδα και μίλησα και με τον πρόεδρο που έφερε αυτή την άνοδο. Έβαλε τα λεφτά του, μπράβο στο τιμ του, στους ποδοσφαιριστές και σε όσους πρόσφεραν. Μπορεί να είχα να πάω καιρό στο γήπεδο αλλά έβλεπα την ομάδα και χάρηκα που παίζουν πολλά νέα παιδιά. Αυτά τα παιδιά έπαιξαν πολύ καλή μπάλα, ο Ηρακλής είναι πολύ ανανεωμένος και συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά».

Για την αποθέωση που γνώρισε στο γήπεδο: «Όταν βλέπεις πως οι κόποι σου αμείβονται ακόμα και στα 60 σου είναι μεγάλη υπόθεση. Κάνω κάποια καμπ και βλέπω και την ανταπόκριση που έχω από τα μικρά παιδάκια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση».

Για το γεγονός πως βρέθηκε στο γήπεδο μετά από τόσο καιρό: «Εγώ από τον Ηρακλή δεν διεκδικώ τίποτα και δεν θέλω να γίνω υπάλληλος. Είχα την ανάγκη να πάω στο γήπεδο και πήγα προς απάντηση σε όλους. Αν ο πρόεδρος θέλει κάποια βοήθεια φυσικά θα τον βοηθήσω όπως πρέπει να τον βοηθήσουμε όλοι. Είδα πως η ομάδα πήγαινε καλά και πήγα για να την στηρίξω. Ο περισσότερος κόσμος με αγάπησε και θέλω να ξέρουν πως εγώ πήγα μέσα από την καρδιά μου. Πήγα σαν απλός φίλαθλος επειδή ήθελα να δω την ομάδα από κοντά».

Για την εικόνα της ομάδας στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου: «Στο πρώτο ημίχρονο ήταν πάρα πολύ καλή η ομάδα αλλά στο δεύτερο ημίχρονο δυσκολεύτηκε λίγο μπροστά. Με κάποιες προσθήκες και τρεις – τέσσερις πιο έμπειρους παίκτες η ομάδα θα είναι πολύ καλή. Θέλει... χαμηλά την μπάλα και σιγά – σιγά θα προχωρήσουμε. Με έναν προγραμματισμό καλό μπορεί ο Ηρακλής να διεκδικήσει και Ευρώπη. Πρέπει να βοηθηθεί και ο πρόεδρος οικονομικά και από χορηγούς. Δεν πρέπει να ζητήσουμε κατευθείαν Ευρώπη από τον άνθρωπο».

Για τους παίκτες του Ηρακλή: «Τα παιδιά έχουν φυσική κατάσταση, τρέχουν και έπαιξαν αγχωμένα. Αν έμπαινε και δεύτερο γκολ μετά θα «λυνόντουσαν» τα πόδια τους».

Για το αν θα πηγαίνει στο γήπεδο στη Σούπερ Λιγκ: «Αν έχω την ανάγκη να πηγαίνω στο γήπεδο θα πηγαίνω. Με πίεζαν παλιότερα αλλά δεν μπορούσα να πάω. Όλοι ξέρουν πως είμαι Ηρακλής».

http://www.thestival.gr

Το φτερούγισμα του προκαλεί εφιάλτες τις καλοκαιρινές νύχτες. Εκτός όμως από ενοχλητικό, το κουνούπι είναι και θανατηφόρο αφού προκαλεί ετησίως 725.000 θανάτους.
Πέρα από άκρως ενοχλητικό, το κουνούπι είναι και άκρως επικίνδυνο, καθώς μεταφέρει και μεταδίδει δεκάδες λοιμώδεις νόσους, όπως η ελονοσία, που απειλεί δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το γράφημα με τα 15 πιο επικίνδυνα ζώα του πλανήτη, που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς.
BiggestKillers_final_v8_no-logo
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για δημοτικά και νηπιαγωγεία για τη σχολική χρονιά 2015-2016. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε μαζέψει τόσο τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε για να γράψετε το παιδί σας στο δημοτικό όσο και τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε για να γράψετε το παιδί σας στο νηπιαγωγείο.

Όσοι πάλι δεν γνωρίζετε σε ποιο δημοτικό σχολείο ή αντίστοιχα νηπιαγωγείο πρέπει να στείλετε-εγγράψετε το παιδί σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στα αρμόδια γραφεία του Δήμου σας, ώστε βάση της διεύθυνσής κατοικίας σας, να σας πουν σε πιο σχολείο ανήκετε.
Τέλος να αναφέρουμε ότι οι προερχόμενοι από σχολεία του εξωτερικού, Έλληνες ή αλλοδαποί μαθητές εγγράφονται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των κεφαλαίων Α' και Β' της παρούσης εγκυκλίου στην αριθμητικά αντίστοιχη τάξη, εφόσον έχουν τη νόμιμη ηλικία που ισχύει στην Ελλάδα ή σε μικρότερη, αν οι γονείς το ζητήσουν με σχετική δήλωση.
Οι αλλοδαποί μαθητές που δε δύνανται να προσκομίσουν το πιστοποιητικό γέννησης μπορούν να εγγραφούν στα σχολεία με ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών ορίζεται ότι εγγράφονται οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος. Επίσης, ανήλικα τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών μπορούν να εγγραφούν έστω κι αν δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη διαμονή τους στη χώρα. Τέλος, τα δικαιολογητικά εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα.

http://www.seleo.gr 

Οι Καλάς του Πακιστάν θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όμως μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα δεν βρήκε στο γενετικό υλικό τους ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και το Πακιστάν, με επικεφαλής τον Κασίμ Αγιούμπ του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γενετικής “American Journal of Human Genetics”, ανέλυσαν δείγματα DNA από 23 Καλάς, οι οποίοι ζούσαν σε τρεις διαφορετικές κοιλάδες, ενώ προχώρησαν και στην πλήρη ανάλυση του γονιδιώματος ενός ατόμου.
Η μελέτη φαίνεται να ενισχύει προηγούμενες αναλύσεις του χρωμοσώματος και του μιτοχονδριακού DNA των Καλάς, καθώς δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς περί ελληνικής καταγωγής τους. Η νέα γενετική έρευνα υποστηρίζει ότι οι Καλάς ζουν ουσιαστικά απομονωμένοι εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, αφότου αποκόπηκαν από έναν κοινό πρόγονο στην Ευρασία.
Η σύγκριση με το DNA αρχαίων κυνηγών-συλλεκτών και Ευρωπαίων αγροτών δείχνει ότι οι Καλάς έχουν μεγαλύτερη γενετική συγγένεια με παλαιολιθικούς κυνηγούς-συλλέκτες της Σιβηρίας. Είναι πιθανό ότι αποτελούν έναν αρχαίο λαό από τη βόρεια Ευρασία, πράγμα που μπορεί να παρανοήθηκε ότι παραπέμπει σε πιο πρόσφατη επιμιξία με σύγχρονους δυτικοευρωπαίους.
Οι Καλάς, μια θρησκευτική μειονότητα με εξωτικές πολιτισμικές παραδόσεις, είναι ένας αινιγματικός απομονωμένος πληθυσμός που επιβιώνει εν μέσω ισλαμικών λαών. Μιλά μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και ζει εδώ και πολλούς αιώνες στην οροσειρά Ινδοκούς του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Από τότε που αποκόπηκαν από τους άλλους λαούς της Νότιας Ασίας, οι Καλάς έχουν διατηρήσει έναν πληθυσμό 2.300 έως 5.000 ατόμων και φαίνεται να μην έχουν προχωρήσει σε γενετικές επιμιξίες με τους γείτονές τους στο Πακιστάν ή στην ευρύτερη ευρασιατική περιοχή όπου ζουν.
Οι Καλάς είναι ίσως οι πρώτοι που διαχωρίστηκαν από τους άλλους πληθυσμούς της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, κάτι που, σύμφωνα με τη νέα γενετική ανάλυση, εκτιμάται ότι συνέβη πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Οι σημερινοί Καλάς αποτελούν τους απογόνους κάποιων πρώιμων μεταναστών από τη Βόρεια ή Δυτική Ασία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην ινδική υπο-ήπειρο (σημερινή Ινδία και Πακιστάν).
Μία παλαιότερη γενετική ανάλυση είχε φθάσει στην εκτίμηση ότι για κάποια περίοδο, μεταξύ 900 και 210 π.Χ., είχε συμβεί μια γενετική επιμιξία των Καλάς με δυτικούς Ευρασιάτες και είχε συσχετίσει αυτό με την εισβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε εκείνη την περιοχή το 327-326 π.Χ.
Όμως κατοπινές γενετικές έρευνες -και η νέα μελέτη- δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν κάποια επιμιξία με πληθυσμούς ευρωπαϊκής καταγωγής (π.χ. ελληνικής). Οι ερευνητές τονίζουν ότι αν και αρκετές προφορικές παραδόσεις αναφέρουν πως οι Καλάς είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η νέα ανάλυση δεν δείχνει κάτι τέτοιο.
«Και εκεί που στρίβω, ξαφνικά πετάγεται ένα τανκ»
Η 18χρονη οδηγός ενός ταπεινού, μικρού αυτοκινήτου έστριψε αφηρημένη σε έναν περιφερειακό δρόμο έξω από το Λίππε της βορειοδυτικής Γερμανίας, αλλά διέφυγαν της προσοχής της μερικά... τανκ που περνούσαν εκείνη την ώρα.

Το πρώτο τεθωρακισμένο της οχηματοπομπής έλιωσε ολόκληρο το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, αλλά ευτυχώς η κοπέλα είχε κάτι παραπάνω από την τύχη της πρωτάρας...

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Δευτέρας, πριν τις εννέα, στην κοινότητα Ντέτμολντ έξω από το Λίππε. Η κοπέλα έστριψε για να μπει στην οδό Panzerringstrasse: Μέχρι και το όνομα έπρεπε να την βάλει σε σκέψεις -κυριολεκτικά, σημαίνει «περιφερειακός των τανκ»- αλλά ίσως ήταν πολύ νωρίς το πρωί.

Το μικρό αυτοκίνητο της 18χρονης βρήκε μπροστά του το πρώτο τεθωρακισμένο της οχηματοπομπής, ένα Challenger 2, το οποίο χειριζόταν ένας 24χρονος Βρετανός. Ο χειριστής είδε το αυτοκίνητο αλλά δεν μπορούσε να σταματήσει το τανκ.

Το τεθωρακισμένο πέρασε πάνω από το μπροστινό τμήμα, λιώνοντάς το, αλλά η κοπέλα κατάφερε να βγει μόνη της από τη θέση του οδηγού χωρίς να έχει τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με την αστυνομία. Το αυτοκίνητο, φυσικά, αχρηστεύτηκε.
in.gr
Ιαπωνία: Πώς να προσελκύσεις γυναίκες στο επάγγελμα του δεσμοφύλακα
Είναι δύσκολο να πείσεις γυναίκες να αναλάβουν καθήκοντα δεσμοφύλακα, ενώ αρκετές είναι και οι προκαταλήψεις που υπάρχουν.

Στην Ιαπωνία, μία ομάδα γυναικών βρήκε έναν τρόπο να κάνει πιο ελκυστικό το επάγγελμα, αλλά και την γενικότερη εικόνα τους: έφτιαξαν ένα χορευτικό γκρουπ και δίνουν παραστάσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η ομάδα των πέντε νεαρών δεσμοφυλάκων αποκαλείται M-girls. Φοράνε κοντές πολύχρωμες φουστίτσες και κάνουν το δικό τους χορευτικό σόου ή και βραδιές καραόκε.

Όλα αυτά στην επαρχία Γιαμαγκούτσι της νότιας Ιαπωνίας.

Μάλιστα την ιδέα την είχε η διευθύντρια της φυλακής που υπάρχει στην περιοχή. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι που κανείς δεν θα πίστευε ότι μπορεί να κάνει μια ομάδα από δεσμοφύλακες» δήλωσε η Χιρόμι Κομπαγιάσι.

Για την ιστορία η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προγραμματίζει την πρόσληψη 200 γυναικών στα σωφρονιστικά καταστήματα εντός της επόμενης τριετίας.
Newsroom ΔΟΛ

Μετά τον χαμό που προκλήθηκε από την φήμη ότι ο υπερτυχερός νικητής των 9,5 εκ. ευρώ του Τζόκερ ήταν Πακιστανός μετανάστης, ο δικηγόρος του πραγματικού νικητή εμφανίστηκε και υποστήριξε πως εκπροσωπεί τον Έλληνα πελάτη του.
Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Τρίτης εμφανίστηκε στα γραφεία του ΟΠΑΠ για να παραλάβει την επιταγή των 9,5 εκατ. ευρώ και κάπως έτσι μπήκε ένα τέλος στις φήμες που είχαν κατακλύσει τα μέσα μαζικής δικτύωσης για μετανάστη από το Πακιστάν τυχερό του Τζόκερ.
Μάλιστα τις τελευταίες ώρες έκανε τον γύρο του Διαδικτύου μια «συνέντευξη» του «υπερτυχερού» στην εφημερίδα Αλ Ζαουάχρι του Πακιστάν στην οποία ο νικητής δήλωνε πως με τα λεφτά που κέρδισε είχε σκοπό να φέρει την οικογένεια του στην Ελλάδα και να ζήσει πλουσιοπάροχα.
Πάντως, χθες το βράδυ και ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας είχε διαψεύσει την είδηση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εφημερίδα με τέτοιο όνομα στη χώρα του.
Υπενθυμίζεται ότι το τυχερό δελτίο των τριών ευρώ «έπεσε» στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ των Βασίλη Γκίνη και Θωμά Λιάλια στην Κυψέλη.
Πηγή: iefimerida.gr
Mια ξανθιά φοιτήτρια πιάνει δουλειά σ' ένα μπακάλικο.
Mπαίνει ο πρώτος πελάτης...
- Καλημέρα. Μπορείτε, παρακαλώ, να μου βάλετε ένα τέταρτο σαλάμι αέρος;
- Μάλιστα, λέει η ξανθιά και παίρνοντας το σαλάμι αρχίζει να το κόβει σε φέτες, ώσπου κάποια στιγμή...
- Ώπα κοπέλα μου, λέει ο πελάτης, ένα τέταρτο ζήτησα!
- Ξέρω, ξέρω, απαντάει η ξανθιά. Δεν είμαι χαζή... μετράω! Έχουμε 10 λεπτά ακόμα!!!

Αποφασίσατε λοιπόν να αρχίσετε την πολυπόθητη δίαιτά σας, είστε συνεπής, την ακολουθείτε κατά γράμμα, όμως… υπάρχουν κάποιοι λόγοι, πέρα από τη διατροφή, για τους οποίους δεν χάνουμε εύκολα βάρος. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί…
  • Έχετε άγχος!
Το άγχος ενθαρρύνει την περίσσεια παραγωγή κορτιζόλης, η οποία επικοινωνεί με τα κύτταρα του σώματος «ειδοποιώντας» ότι υπάρχει έλλειψη τροφίμων. Το σώμα αντιδρά με αυξημένη αποθήκευση λίπους, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό και σας προκαλεί να τρώτε περισσότερο.
Η λύση είναι: ασκηθείτε ώστε να μειωθούν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη)
  • Το στομάχι σας είναι…«άδειο»
Αρχικά, κάντε μια γροθιά. Αυτό είναι το μέγεθος το οποίο θα πρέπει να έχει το άδειο στομάχι σας. Τώρα σκεφτείτε πόση τροφή στριμώχνεται σε αυτό, σε κάθε γεύμα. Ο Δρ Libby Weaver, συγγραφέας του «Συμπτωματικά Υπέρβαρος;» (των Allen & Unwin), λέει ότι αν το στομάχι σας έχει ένα ορισμένο μέγεθος, έτσι οφείλει να είναι και κάθε μέρα. Έτσι, όταν τρώτε λιγότερο, το έντερο σας δίνει «σήμα» ότι είστε ακόμα πεινασμένοι.
Η λύση είναι: Μειώστε τις μερίδες φαγητού. Θα χρειαστούν περίπου τέσσερις ημέρες για να συρρικνωθεί το στομάχι.
  • Παραμένετε «προσκολλημένοι» στη δίαιτά σας χωρίς να δίνετε προσοχή στις λεπτομέρειες
Αν πραγματοποιήσετε μια δίαιτα και χάσετε για παράδειγμα, πέντε κιλά απότομα, είναι πιθανό να βρεθείτε ξαφνικά πολύ πεινασμένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υποθάλαμος του εγκεφάλου αντιδρά στην έλλειψη τροφής. Πιο συγκεκριμένα ανταποκρίνεται με το να σας στρέφει σε μια μηχανή αποθήκευσης λίπους, να σας κάνει να είστε πάρα πολύ τεμπέληδες, ώστε να μην μπορείτε να ασκηθείτε και να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας. Όσο λοιπόν πιο πολύ παραμείνετε «προσκολλημένοι» στη δίαιτά σας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να χάσετε βάρος.
Η λύση είναι: Οι άνθρωποι που χάνουν βάρος και κάνουν και μερικές ατασθαλίες (ακολουθώντας για επτά εβδομάδες αρχικά τη δίαιτά σας μαζί με άσκηση, οι οποίες «διανθίζονται» με διαλείμματα μέχρι και έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων τρώνε μεγαλύτερα σε ποσότητα αλλά πολύ θρεπτικά γεύματα) μπορούν να χάσουν πιο πολλά κιλά μετά από τέσσερις μήνες, από εκείνους που ακολουθούν τη δίαιτα τους συνεχώς, υποστηρίζει ο Sainsbury-Salis. Μειώνοντας σταδιακά το βάρος σας κάθε φορά, επιτρέπετε στο σώμα σας να προσαρμοστεί, έτσι θα χάσετε τα κιλά και θα τα κρατήσετε μακριά οριστικά.
  • Είστε εξαρτημένοι από το «πρόχειρο φαγητό»
Τα λιπαρά θερμιδογόνα και γλυκά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο με τρόπους παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούνται σε τοξικομανείς.
Η λύση είναι: Τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (φρούτα, λαχανικά δημητριακά ολικής αλέσεως, ημίπαχα γαλακτοκομικά) και θα σταματήσει σύντομα η αίσθηση έντονης επιθυμίας για τα ανθυγιεινά τρόφιμα.
  • Έχετε μόλις μετακομίσει με τον σύντροφό σας
Αυτό είναι ένα πολύ «κομβικό σημείο» ειδικά για τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες αρχίζουν να καταναλώνουν γεύματα που δεν συνήθιζαν (π.χ. πίτσες, σουβλάκια) σε ίσες μερίδες σε μέγεθος όσο το κομμάτι που τρώει ο σύντροφός τους.
Η λύση είναι: Σερβίρετε το φαγητό σας σε μικρό πιάτο και ότι και αν φάτε, καλό είναι να το συνοδεύετε με σαλάτα, όπου τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφη του διατροφικού λίπους.
  • Χρειάζεστε περισσότερο λίπος
Τρώγοντας υδατάνθρακες χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να σηματοδοτήσει το στομάχι ότι έχουμε φάει – οπότε μπορεί να έχουμε καταναλώσει πάρα πολλούς. Τρώγοντας όμως λίπος και πρωτεΐνη, το κέντρο του εγκεφάλου που δίνει σήμα ότι έχει επέλθει κορεσμός, αρχίζει να λαμβάνει σήματα μέσα σε πέντε λεπτά και έτσι θα αισθάνεστε πλήρεις πολύ πιο γρήγορα, λέει ο Weaver. Η λύση είναι: Τοποθετήστε λίγο λάδι στις σαλάτες και καταναλώστε άφθονα άπαχα κρέατα, ψάρια, αυγά ή μανιτάρια.
  • Είναι στα γονίδιά σας
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με ορισμένες παραλλαγές ενός γονιδίου που σχετίζεται με «αυξημένη μάζα λίπους και της παχυσαρκίας» έχουν μεγαλύτερη όρεξη και είναι σημαντικά βαρύτεροι από εκείνους που δεν το έχουν.
Η λύση είναι: Ασκηθείτε τακτικά και τρώτε υγιεινά τρόφιμα καθώς ο συνδυασμός και των δύο μειώνει την επίδραση των γονιδίων αυτών.
  • Παίρνετε φάρμακα με συνταγή γιατρού
Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα προκαλούν αύξηση βάρους λόγω επίδρασή τους στη διάθεση, την όρεξη και το μεταβολισμό. Αυτά περιλαμβάνουν πολλά από τη νέα γενιά αντικαταθλιπτικών, κορτικοστεροειδή καθώς και μερικά αντιυπερτασικά φάρμακα, σύμφωνα με τον καθηγητή Garry Egger, συν-συγγραφέας του βιβλίου Planet Παχυσαρκία (Allen & Unwin) και σύμβουλος για την παχυσαρκία για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η λύση είναι: Ελέγξτε με το γιατρό σας τα φάρμακα που λαμβάνετε αν ανησυχείτε, ή απλά ρωτήστε εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη φαρμακευτική σας αγωγή.
  • Δεν τρώτε αρκετό ασβέστιο
Το ασβέστιο έχει βρεθεί ότι μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους, σύμφωνα με την Melanie McGrice -πρόεδρο του Διαιτολογικού Συλλόγου Κατά της Παχυσαρκίας της Αυστραλίας. Καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες ασβεστίου φαίνεται να καταπνίγεται η επιθυμία να τρώτε περισσότερο, ενώ αν δεν τρώτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, διαφαίνεται η έντονη επιθυμία για επιπλέον πρόσληψη τροφής.
Η λύση είναι: Συμπεριλάβετε τρεις μερίδες -χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά- γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), στην καθημερινή διατροφή σας.
  • Έχετε προκαταλήψεις για ορισμένα φαγητά
«Το φαγητό δεν είναι «καλό» ή «κακό», «πρόχειρο» ή «σκουπίδια», και οι άνθρωποι δεν πρέπει να αισθάνονται άσχημα για τα τρόφιμα γενικά, είναι φυσιολογικό να τρώνε περιστασιακά», σύμφωνα με τον Δρ Rick Kausman, συγγραφέας του βιβλίου «Αν δεν κάνετε δίαιτα, τότε τι κάνετε;» (Allen & Unwin) και εκπρόσωπος της ΑΜΑ για τη διαχείριση του βάρους και τη διατροφική συμπεριφορά. Εάν βάζετε «ετικέτες» στα τρόφιμα, βάζετε αυτόματα «ετικέτα» στον εαυτό σας – δεν είστε ένας κακός άνθρωπος, αν τρώτε σοκολάτα περισσότερο ενώ είστε καλός, αν φάτε ένα μήλο για παράδειγμα, λέει ο Kausman.
Η λύση είναι: Ταξινομείστε τα τρόφιμα που καταναλώνετε ως «καθημερινά» ή «μερικές φορές». Ας μην ξεχνούμε ότι είναι καλό να τρώμε ένα κέικ ή σοκολάτα μερικές φορές, απλά δεν είναι καλό να το τρώμε κάθε μέρα.
Μπορεί οι χάρτες της Google να αποτελούν τα τελευταία 10 χρόνια το βασικό πλοηγό για όλους μας, ωστόσο υπάρχει ένα μικρό μειονέκτημα: ο χρήστης μπορεί να τους χρησιμοποιεί μόνο όταν είναι συνδεδεμένος στο ίντερνετ.

Αυτό όμως, όπως ανακοίνωσε και η Google την Πέμπτη πρόκειται να αλλάξει. Το Google Maps θα είναι πλέον διαθέσιμο χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο. Μέσα στους επόμενους μήνες, το μόνο που θα χρειάζεται να έχει κανείς για να περιηγηθεί στους χάρτες της γνωστής εταιρίας, θα είναι η εφαρμογή στο κινητό του.

«Με τους offline χάρτες, οι χρήστες του Google Maps δεν θα χρειάζεται να καταναλώνουν δεδομένα ή να έχουν καλή σύνδεση κάθε φορά που θέλουν να ψάξουν στους χάρτες για κάποιον προορισμό» δήλωσε η αντιπρόεδρος του τομέα μηχανικής της εταιρίας, Jen Fitzpatrick.

Οι δυνατότητες που θα παρέχει η offine έκδοση του Google Maps δεν θα διαφέρουν σχεδόν καθόλου με αυτές που ήδη υπάρχουν. Αυτό που δεν αναφέρθηκε ωστόσο στην ανακοίνωση της εταιρίας, είναι αν η χρήση των χαρτών χωρίς σύνδεση θα είναι διαθέσιμη παντού. Η Google ωστόσο τόνισε πως στόχος της είναι να μπορούν όλοι να περιηγηθούν σε όποιο μέρος θέλουν.

http://www.fpress.gr 

Το Google Calendar ενημερώνει τους χρήστες για νέα events μέσω SMS και email, ωστόσο από τις 27 Ιουνίου η πρώτη μέθοδος θα σταματήσει.

Η εταιρεία θεωρεί ότι η ειδοποίηση μέσω SMS είναι παλαιωμένη, καθώς στα σύγχρονα smartphones, μία ειδοποίηση με email περιέχει περισσότερες πληροφορίες για το event συγκριτικά με το SMS.

Αυτή η απόφαση της Google θα αποτελέσει πρόβλημα για εκείνους [λίγοι;] που δεν έχουν smartphone για να δέχονται άμεσα τα email τους.

Τέλος, η εταιρεία συνιστά τη χρήση της εφαρμογής Calendar για Android και iOS.

Πηγή: techgear.gr

Μια φούξια γυναικεία τσάντα με κοντό χέρι από δέρμα κροκοδείλου του οίκου Hermès κατέρριψε το ρεκόρ τιμής πώλησης για ένα τέτοιου είδους αξεσουάρ, καθώς ο αγοραστής της έδωσε 202.000 ευρώ για να την αποκτήσει κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Christie's στο Χονγκ Κονγκ.

Η τσάντα πωλήθηκε χθες βράδυ σε ασιάτη αγοραστή, στο τέλος μιας δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε σε "φρενήρεις ρυθμούς από την αρχή μέχρι το τέλος", εξήγησε ο οίκος δημοπρασιών. Η τελική τιμή ήταν κατά 15% υψηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του οίκου Christie's.

"Η τσάντα Diamond Birkin 35 --ανήκει στη σειρά που είναι αφιερωμένη στη Βρετανίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια Τζέιν Μπέρκιν-- από δέρμα κροκοδείλου αλμυρού νερού, με τα τελειώματά της από χρυσό 18 καρατίων και διαμάντια, χρώματος φωτεινού φούξια ξετρέλανε τον κόσμο και πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ του 1,72 εκατομμυρίου δολαρίων Χονγκ Κονγκ". Η τσάντα, που έχει φάρδος 35 εκατοστών και ύψος 25 εκατοστών, κλείνει με φερμουάρ φτιαγμένο από χρυσό και διαμάντια, διευκρίνισει ο οίκος Christie's.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας αυτής πωλήθηκαν περί τις 300 επώνυμες τσάντες. Μία "Kelly" του οίκου Hermès από μαύρο κροκόδειλο πωλήθηκε 132.000 ευρώ, επίσης τιμή ρεκόρ για ένα προϊόν της σειράς αυτής που είναι αφιερωμένη στην αείμνηστη Γκρέις Κέλι.

Οι τσάντες πολυτελείας με κοντό χέρι έχουν γίνει το πάθος των συλλεκτών τον τελευταίο καιρό, οι οποίοι τις αγοράζουν με μανία σε δημοπρασίες σε όλο τον κόσμο.
real.gr
Συχνά αγνοούμε ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, όπως μια ξαφνική ζαλάδα, τη δύσπνοια ή έναν έντονο πόνο, ελπίζοντας πως είναι κάτι παροδικό και ακίνδυνο.

Όμως τα συμπτώματα αυτά πολλές φορές εμφανίζονται για να μας «προειδοποιήσουν» και σημαίνουν ότι πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ένα πρόβλημα υγείας.

Πότε ο πόνος επιβάλλει την επίσκεψη στο γιατρό και τι μπορεί να δείχνει;

1. Αιφνίδιος πόνος στη βουβωνική χώρα

Συχνά ο πόνος συνοδεύεται από πρήξιμο στην περιοχή. Ίσως πρόκειται για συστροφή όρχεως, όταν δηλαδή δεν διοχετεύεται αίμα σε έναν από τους δύο όρχεις λόγω συγγενούς ανωμαλίας που συνεπάγεται στρέβλωση του σπερματικού τόνου. Μπορεί επίσης να πρόκειται για επιδιδυμίτιδα, δηλαδή λοίμωξη της επιδιδυμίδας όπου αποθηκεύεται το σπέρμα.

2. Έντονος πόνος στη μέση

Εάν ο πόνος στη μέση δεν οφείλεται στη σωματική άσκηση και δεν υποχωρεί με τα κοινά παυσίπονα, μπορεί να υποδεικνύει ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Εάν το ανεύρυσμα υποστεί ρήξη, αποτελεί επείγουσα κατάσταση και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο. Ο έντονος πόνος στη μέση δεν αποτελεί πάντα κίνδυνο για τη ζωή, καθώς μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πέτρας στα νεφρά.

3. Επίμονος πόνος στο καλάμι ή το πέλμα

Ίσως πρόκειται για κάταγμα κόπωσης. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως ο πόνος επιδεινώνεται με τη σωματική άσκηση, επιμένει όμως ακόμη και τις ώρες χαλάρωσης και δεν υποχωρεί με τα κοινά παυσίπονα. Συμβαίνει όταν η υπερβολική επαναλαμβανόμενη φόρτιση δεν επιτρέπει στο οστό να επουλωθεί επαρκώς από μόνο του.

4. Οξύς πόνος στην κοιλιά

Ο πόνος στην κοιλιά είναι αρκετά γενικό σύμπτωμα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς εσωτερικά βρίσκονται αρκετά ζωτικά όργανα. Ο πόνος αυτός μπορεί λοιπόν να υποδεικνύει σκωληκοειδίτιδα, παγκρεατίτιδα ή φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη.

5. Παροδικός πόνος στο στήθος

Ένα αίσθημα βάρους στο στήθος που εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί μετά από λίγο είναι συνήθως ένδειξη δυσπεψίας. Άλλοτε πάλι υποδεικνύει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ακόμη κι αν ο πόνος είναι πρόσκαιρος, πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

6. Πόνος στο πόδι που συνοδεύεται από πρήξιμο

Ο πόνος εστιάζεται συνήθως στη γάμπα, συνοδευόμενος από ευαισθησία και πρήξιμο. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί και άνοδος της θερμοκρασίας τοπικά. Ίσως πρόκειται για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πάθηση στην οποία συσσωρεύεται αίμα στα κάτω άκρα και σχηματίζεται θρόμβος. Εάν ο θρόμβος μεγαλώσει αρκετά ώστε να εμποδίζει τη ροή αίματος σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο, εκδηλώνεται πρήξιμο στο πόδι.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!