Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018


Ρώσοι κατάσκοποι που εκτέλεσαν σχέδιο δολοφονίας με την έγκριση του ρωσικού κράτους ήταν οι δύο άντρες που συνελήφθησαν για τη δηλητηρίαση με novichok τον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, Γιούλια, στο Σόλσμπερι, όπως αποκάλυψε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
«Είχαμε απόλυτο δίκιο όταν από το Μάρτιο λέγαμε ότι ήταν δάκτυλος της Ρωσίας. Βάσει αξιοποίησης των πληρφοριών, οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι οι δύο συλληφθέντες που ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία είναι υπάλληλοι της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας , γνωστή ως GRU», τόνισε η Μέι, μιλώντας στους βουλευτές της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για τους Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίρο, στους οποίους απήγγειλαν κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του μαζί με έναν Βρετανό αστυνομικό.
Ο πρώην Ρώσος διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάστηκαν στο Σόλσμπερι τον Μάρτιο. Η δηλητηρίαση πυροδότησε μια διπλωματική σύγκρουση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, ενώ η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή στο περιστατικό.
«Δεν μας λένε τίποτα αυτά τα ονόματα» απαντά η Μόσχα
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετά την δημοσιοποίηση των ονομάτων δύο Ρώσων του οποίους βρετανοί εισαγγελείς θεωρούν υπεύθυνους για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο, κάλεσε το Λονδίνο να «μην προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και σε χειραγώγηση της πληροφόρησης»
«Τα ονόματα που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, όπως και οι φωτογραφίες , δεν μας λένε τίποτα» δήλωσε η Ζαχάροβα
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αλεξάντρ Σούλγκιν χαρακτήρισε «προβοκάτσια» τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Λονδίνο.
«Το αντιμετωπίζουμε ως προβοκάτσια. Δηλώσαμε αμέσως, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη στο Σαλσμπερι» δήλωσε ο Σλούγκιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό κανάλι ‘Ρωσία-1».
Στο μεταξύ το μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Αντόν Μαρόζοφ δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να διερευνήσει την υπόθεση Σκριπάλ και το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις για την ενοχή των Ρώσων πολιτών στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ.
ο κουμπί «διαγραφή» της εφαρμογής του Facebook πάτησε τη χρονιά που πέρασε ο ένας στους τέσσερις χρήστες στις ΗΠΑ (ποσοστό 26%), σύμφωνα με δημοσκόπηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ανεξάρτητο ινστιτούτο Pew Research Center.
Κυρίως, την απόφαση για διαγραφή της πλατφόρμας από το κινητό πήραν νέοι, ηλικίας 18-29 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν ο ένας στους δύο (44%) διέγραψε την εφαρμογή, στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Αν και η διαγραφή της εφαρμογής από το κινητό δεν συνεπάγεται και διαγραφή του προφίλ στο Facebook, η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της βρετανικής εταιρείας Cambridge Analytica, στην οποία είχαν διαρρεύσει δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών.
Το σκάνδαλο έπληξε το Facebook
Η αποκάλυψη του σκανδάλου προκάλεσε οργή και ανησυχίες για τις πρακτικές του Facebook σε πολλούς χρήστες.
Η πλατφόρμα προχώρησε στη δυνατότητα τροποποίησης των παραμέτρων των χρηστών. Σύμφωνα με την έρευνα του Pew Research Center, το 54% των χρηστών στις ΗΠΑ τροποποίησαν αυτές τις παραμέτρους – μεταξύ των νέων ηλικίας 18-29 ετών το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 64%.
Πάντως, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, το 42% των ερωτηθέντων είπαν ότι σταμάτησαν να μπαίνουν στη σελίδα τους για πολλές εβδομάδες ή και μήνες. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις χρήστες (74%) απάντησαν ότι είτε τροποποίησαν τις παραμέτρους, είτε διέγραψαν την εφαρμογή, είτε σταμάτησαν να συμβουλεύονται το Facebook κατά το δωδεκάμηνο που εξετάστηκε από το ινστιτούτο.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 29 Μαΐου-11 Ιουνίου, σε δείγμα 3.412 χρηστών του Facebook.

Με άκρως εγκωμιαστικά σχόλια μιλούν οι New York Times για Θεσσαλονίκη, την οποία παρουσιάζουν, ως ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό για το Σαββατοκύριακοστο πλαίσιο ενός ταξιδιού στην Ελλάδα, όπως δημοσιεύθηκε στο ένθετο Travel της εφημερίδας, με τίτλο «Thessaloniki, Greece».
Παρά το γεγονός ότι τη Θεσσαλονίκη επισκιάζουν τα ειδυλλιακά νησιά του Αιγαίου και οι αρχαιότητες της Αθήνας, η μητρόπολη του Βορρά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου και αυτή να κερδίσει φήμη και σεβασμό.
Στο εν λόγω άρθρο, όπως δημοσιοποιεί το υπουργείο Τουρισμού, γίνεται αναφορά στην προσπάθεια του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού να αναδείξει σε κορυφαίο ευρωπαϊκό προορισμό city-break την πόλη της Θεσσαλονίκης, συνδυαστικά με τον συνεδριακό τουρισμό, όπου η πόλη έχει μακρά παράδοση λόγω της ΔΕΘ.
Ο γνωστός ταξιδιωτικός αρθρογράφος των ΝΥΤ, Seth Sherwood, που υπογράφει το κείμενο θεωρεί εντυπωσιακή τη θέση της πόλης με το προσφάτως ανακαινισμένο αεροδρόμιο, τις νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις και τους αυτοκινητόδρομους που κάνουν την πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη εύκολη και άμεση.
Πάντα σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, στην πόλη βρίσκονται κατάλοιπα τριών αυτοκρατοριών (Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Οθωμανικής), αλλά και εμφανή ίχνη του πολύ-θρησκευτικού της παρελθόντος (Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί και Εβραίοι), που σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά μοντέρνα της εστιατόρια, τα παλαιοπωλεία, τα μπαρ και καφέ, ωθούν τον ταξιδιωτικό αρθρογράφο να παροτρύνει τον αναγνώστη-τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα, να ξεχάσει για λίγο το μαγιό του, να αφήσει πίσω αντίγραφα έργων του Πλάτωνα και Σωκράτη, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει μια σχετικά σύντομη επίσκεψη στην πόλη.
Το δημοσίευμα αναρτήθηκε και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, με τίτλο: «36 Hours in Thessaloniki» συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αναλυτικές οδηγίες για επίσκεψη σε πολλά, αξιόλογα σημεία στη Θεσσαλονίκη, με ιστορικό αλλά και ευρύτερα πολιτισμικό ενδιαφέρον.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!