Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020


Σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξης τους από το 1991 και μετά, τα Σκόπια ή, για να είμαστε νομικά σωστοί, η Βόρεια Μακεδονία υπήρχε στην ελληνική ατζέντα συνδεδεμένη αποκλειστικά με το ζήτημα της ονομασίας.
Η συγκεκριμένη χώρα όμως απειλεί την Ελλάδα και τα Βαλκάνια για έναν πολύ πιο σοβαρό κι αντικειμενικό λόγο από ένα όνομα που ούτως ή άλλως στον υπόλοιπο κόσμο το έχουν αποδεχτεί από δεκαετίες.
Πρόκειται για μια από τις 10 πιο μολυσμένες χώρες του πλανήτη και αναμφίβολα μέσα στην ευρωπαϊκή τριάδα, ενώ έχει το…παράσημο να διαθέτει την πιο μολυσμένη πόλη της γηραιάς ηπείρου.
Το Τέτοβο είναι μια περιοχή 200.000 κατοίκων, ένα θεωρητικά μεγάλο αστικό κέντρο για μια χώρα 2 και πλέον εκατομμυρίων. Αριθμεί όμως κι αυτό, όπως η χώρα συνολικά, λίγα χρόνια σε έναν καπιταλιστικό κόσμο και δεν έχει αποβάλει καθόλου τα κομμουνιστικά κατάλοιπα. Αυτό δεν το αναφέρουμε σε ένα πολιτικό πλαίσιο, αλλά σε ένα πλαίσιο κοινωνικό, αντίληψης, υποδομών, κατασκευών.
Τα αυτοκίνητα είναι τα περισσότερα εισαγόμενα από τη Ρωσία και κατά 90% μεταχειρισμένα. Παλιάς κατασκευής με λίγα λόγια. Αυτό σημαίνει πολλά σε επίπεδο απελευθέρωσης ρύπων. Η έλλειψη οποιασδήποτε αστικής συγκοινωνίας μάλιστα, καθιστά τα ρυπογόνα αυτά οχήματα το μοναδικό μέσο μεταφοράς των κατοίκων.
Τα κτίρια έχουν καταπιεί κάθε ίχνος πράσινου και το τσιμέντο κυριαρχεί παντού. Κι αυτό δημιουργεί συγκεκριμένες συνθήκες στην ανανέωση του αέρα και στην απορρόφηση της θερμοκρασίας από την ατμόσφαιρα.
Αργός θάνατος, πιο επικίνδυνος απ’ τον covid-19: Δίπλα στην Ελλάδα βρίσκεται η πιο μολυσμένη πόλη της Ευρώπης
Από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλές χωματερές που είναι εστίες μικροβίων, αλλά και απελευθερώνουν διοξείδιο στον αέρα. Ο λόγος είναι πως πάρα πολλοί Ρομά που μαζεύουν πλαστικό από τις χωματερές για να το πουλήσουν, βάζουν συχνά φωτιές σε ορισμένα σκουπίδια για να μπορέσουν να ξεχωρίσουν αυτό που τους χρησιμεύει.
Εκείνο όμως που χειροτερεύει περισσότερο τα πράγματα είναι πως δεν υπάρχει θέρμανση πέρα από τα τζάκια, άρα τα καυσόξυλα. Το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας ρυπαίνεται απίστευτα από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιζήμιων αερίων. Σε συνδυασμό με την ύπαρξη εργοστασίων κάρβουνου που λειτουργούν χωρίς άδειες και με κακές υποδομές, δεν είναι παράξενο που μιλάμε για μια υπερμολυσμένη πόλη.
Το περίεργο είναι που καταφέρνουν κι επιβιώνουν οι άνθρωποι εκεί. Αν το δούμε κυνικά, ακόμα και οι 2.000 θάνατοι το χρόνο που οφείλονται στον μολυσμένο αέρα της χώρας συνολικά, είναι μικρός. Και να σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για μια χώρα που κυκλώνεται από βουνά, κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι εμποδίζουν την έλευση μολυσμένου αέρα από τις διπλανές πόλεις. Φανταστείτε να μην υπήρχαν κι αυτά τι θα συνέβαινε…
Παρά το γεγονός πως από το 2015 έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο βελτιστοποίησης της ατμόσφαιρας, ελάχιστα έχουν αλλάξει. Μάλιστα, το 2017 εγκρίθηκε ένα κονδύλιο για να μοιραστούν 50.000 μάσκες φιλτραρίσματος του αέρα, ώστε να τις έχουν μαζί τους οι πολίτες. Όπως αντιλαμβάνεστε στη συγκεκριμένη πόλη είχαν ανακαλύψει τις μάσκες και τα μέτρα προφύλαξης πολύ πριν τον κορωνοϊό. Και ασφαλώς το πρόβλημα της μόλυνσης είναι τόσο μεγάλο που μπροστά του ο covid-19 μοιάζει…παιχνιδάκι!
Κάτι πολύ ενδεικτικό για το Τέτοβο και εν συνόλω για τη χώρα είναι πως η πιο δημοφιλής εφαρμογή είναι μία που μετράει τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα κάθε στιγμή. Όλες οι κινήσεις των πολιτών από τις δουλειές μέχρι τις εξόδους για διασκέδαση, καθορίζονται απ΄αυτή την εφαρμογή. Στην ουσία ζουν φυλακισμένοι.
Ακόμα και το χειμώνα που, πάλι στη θεωρία, θα έπρεπε να καθαρίζει ο αέρας, δεν σημειώνεται κάποια σημαντική αλλαγή. Σε αυτό συνηγορούν και γεγονότα όπως αυτό του προπερασμένου Δεκέμβρη, όταν και μια υποδομή σε ένα εργοστάσιο καταστράφηκε λόγω φτωχής κατασκευής και απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα ένα πυκνό καφέ σύννεφο.
Για να καταλάβει κανείς και την αδυναμία ή μη διάθεση του κράτους να επιληφθεί των προβλημάτων, το νέο πλάνο μείωσης των ρύπων έχει ως χρονικό όριο το 2026. Έξι χρόνια μετά. Σημειολογικά και μόνο να το δει κανείς, αντιλαμβάνεται πως υπάρχει κάτι πολύ πιο βαθύ και εδράζεται, όπως όλα τα πράγματα στον κόσμο σήμερα, σε χρήμα κάτω από το τραπέζι.
Όλα τα προβληματικά εργοστάσια εγκρίθηκαν κατόπιν κρυφών συμφωνιών με επιχειρηματίες από άλλες χώρες. Γι΄αυτό για 15 χρόνια τώρα δεν έχει αλλάξει κανένα σε υποδομές, ούτε έχει κλείσει. Την ίδια στιγμή ο κόσμος φωνάζει «Αφήστε μας να αναπνεύσουμε». Είναι όμως κι αυτός αδύναμος, αφού δεν έχει άλλη επιλογή από το να συναινεί έμμεσα ή άμεσα στη μόλυνση.
Αν προσθέσει κανείς στο Τέτοβο και τη Βόρεια Μακεδονία συνολικά άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βοσνία κι η Σερβία, θα δει ότι μιλάμε για μια βόμβα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μεγαλώνει και όταν εκραγεί θα κάνει μεγάλη ζημιά. Δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για ένα Τσέρνομπιλ των Βαλκανίων. Λιγότερο θανατηφόρο προφανώς, αλλά προβληματικό κι επικίνδυνο σε κάθε περίπτωση!
πηγή: menshouse.gr

Ηταν τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν ο Λούκας Κούο και η Λώρεν Σουνγκ παρατήρησαν κάτι περίεργο: περισσότερα από 100 πλοία συγκεντρώθηκαν στα ύδατα κοντά στην θαλάσσια περιοχή Χετζού της Βόρειας Κορέας.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους στο Κέντρο Προηγμένων Μελετών Άμυνας (C4ADS) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αναλύει και διερευνά θέματα ασφαλείας χρησιμοποιώντας τεραστίου όγκου δεδομένα, οι δύο αναλυτές παρακολουθούν την κυκλοφορία όχι μόνο στα ύδατα της Βόρειας Κορέας αλλά και ολόκληρης της Βορειοανατολικής Ασίας.
Αυτή η έρευνα πραγματοποιείται, επειδή η Πιονγκγιάνγκ κατηγορήθηκε για την πώληση άνθρακα και άλλων πολύτιμων αγαθών, μερικές φορές σε πολύ μεγάλες ποσότητες, στην ανοικτή θάλασσα αγνοώντας τους αξιωματούχους του τελωνείου. Αυτό που έκαναν είναι ότι αντί να μεταφέρουν εμπορεύματα σε ένα λιμάνι πριν από τη απόβαση, οι Βορειοκορεάτες υποτίθεται ότι τα μεταφέρουν από το ένα πλοίο στο άλλο στη θάλασσα και ψεύδονται για την προέλευσή τους
Αυτές οι «μεταφορές από πλοίο σε πλοίο» μπορούν να αποφέρουν στο καθεστώς εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με το τι ακριβώς πωλείται.
Όμως αυτού του είδους το εμπόριο υποτίθεται ότι γίνεται γρήγορα και διακριτικά. Καμία σχέση δηλαδή με αυτό που συνέβαινε μπροστά στα μάτια τους.
Αυτό που έμελλε να ανακαλύψουν είναι μια τεράστια επιχείρηση αξίας εκατομμυρίων δολαρίων: Η Βόρεια Κορέα κάνει λαθρεμπόριο… άμμου!
Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών το ύψος των εσόδων για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ανήλθε στα 22 εκατ. δολάρια μόνο για το 2019.
Η αποκάλυψη έγινε όταν διαπιστώθηκε έντονη δραστηριότητα συνολικά 279 πλοίων ανοιχτά της Βόρειας Κορέας, αριθμός που κίνησε τις υποψίες των αναλυτών, που μέχρι πρότινος είχαν εντοπίσει ότι για δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο ορυκτών, όπλων, ναρκωτικών και υπό προστασία ζώων χρησιμοποιούνταν συνήθως λιγότερα πλοία.
Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα απαγορεύεται από τον Δεκέμβριο του 2017 να κάνει εξαγωγές άμμου και άλλων παρόμοιων υλικών βάσει απόφασης των Ηνωμένων Εθνών.
Ανώνυμη πηγή ενημέρωσε την αμερικανική οργάνωση ότι από τον Μάιο του 2019 μέχρι το τέλος του έτους η Πιονγιάνγκ έστειλε στο εξωτερικό περίπου 1 εκατ. τόνους άμμου.
Η υπόθεση «κλείδωσε» για τους αναλυτές όταν κάνοντας ιστορική έρευνα διαπίστωσαν ότι από τις αρχές της δεκεατίες του 90 η Βόρεια Κορέα έκανε εξαγωγές άμμου.
Σημειώνεται ότι η άμμος είναι βασικό συστατικό για υλικά όπως τσιμέντο, γυαλί κ.α. με την ετήσια κατανάλωση να ανέρχεται σε 50 εκατ. τόνους.
πηγή: huffingtonpost.gr

Απελευθέρωση για χιλιάδες ανθρώπους στη Βρετανία φέρνει το κύμα χαλάρωσης των μέτρων, που αφορά στις κοινωνικές αποστάσεις. Το νέο σχέδιο παρουσίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Τα μέτρα για τον κορωνοϊό γνωρίζουν την πιο μεγάλη χαλάρωση από το ξεκίνημα της επιβολής του lockdown στη Βρετανία, όπως σχολιάζουν τα βρετανικά δίκτυα.
Για πρώτη φορά εδώ και πολλές εβδομάδες οι πολίτες θα μπορούν, από το Σάββατο, να μετακινούνται από το ένα σπίτι στο άλλο, να βλέπουν τους αγαπημένους τους και κατ’επέκταση να έρχονται σε ερωτική επαφή με συντρόφους που διαμένουν σε άλλη οικία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με βρετανική νομοθεσία, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η μετακίνηση στο σπίτι ενός άλλου ατόμου για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του σεξ, συνιστούσε μέχρι τώρα παράβαση των περιοριστικών μέτρων.
Στη διάταξη είχε, δηλαδή, καταστή σαφές ότι κανένας δεν μπορεί, χωρίς εύλογη δικαιολογία, να διανυκτερεύσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός από τον τόπο όπου ζει.
Δεν ήταν, ωστόσο, λίγοι εκείνοι που πήγαν κόντρα στο καθεστώς καραντίνας για το σεξ.
Πάντως και η νέα απόφαση του Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να αφήσει πίσω της δυσαρεστημένους…
Το μέτρο έχει σχεδιαστεί για τους πιο μοναχικούς καθώς εκείνος που δέχεται κάποιον για ερωτική συνεύρευση θα πρέπει να είναι είτε ελεύθερος είτε χωρισμένος γονέας.
Όσον αφορά στους ηλικιωμένους, θα μπορούν να επισκέπτονται και διαμένουν στα παιδιά τοςυ ή ακόμη και τα εγγόνια να φιλοξενούνται σπίτι τους.
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το μέτρο που έχει ανακοινώθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, από την Ντάουνινγκ Στριτ, σχεδιάστηκε με στόχο να τονώσει ψυχολογικά τους ανθρώπους που βίωσαν σε μεγαλύτερο βαθμό την απομόνωση την περίοδο της καραντίνας.
Το πλάνο, που ανακοινώθηκε, δεν υποστηρίζει πάντως τις εξωσυζυγικές σχέσεις.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!