Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ο Στίβεν Χόκινγκ κατοχυρώνει το όνομά του ως εμπορικό σήμα
Θέλοντας προφανώς να εμποδίσει την αυθαίρετη χρήση του ονόματός του σε προϊόντα όπως κούπες και μπλουζάκια, ο διάσημος βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ κατέθεσε αίτηση ώστε να αναγνωριστεί το ονοματεπώνυμό του ως εμπορικό σήμα.

Ο μεγάλος θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος ακολουθεί έτσι τα βήματα του ποδοσφαιριστή Ντέιβιντ Μπέκμαν και του βρετανού εκλαϊκευτή της επιστήμης Μπράιαν Κοξ, ο οποίος φέρεται να έχει υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα στο βρετανικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Η κατοχύρωση εμπορικού σήματος θα επέτρεπε στον Χόκινγκ να ελέγχει τη χρήση του ονόματός του σε διαφημίσεις ή προϊόντα, αναφέρουν τα βρετανικά μέσα.

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, το οποίο έχει διορίσει τον Χόκινγκ διευθυντή Ερευνών στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής, δήλωσε στους Sunday Times ότι η απόφαση του καθηγητή είναι «προσωπικό θέμα».

«Δεν είναι θέμα του πανεπιστημίου, έχει όμως λάβει μέτρα για να προστατεύσει το όνομα και την επιτυχία που αυτό του έχει φέρει» είπε ο εκπρόσωπος.

Η ίδια εφημερίδα γράφει πως η κατοχύρωση εμπορικού σήματος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ερευνητικού ιδρύματος για την αντιμετώπιση της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης, της ασθένειας που άφησε παράλυτο τον διάσημο καθηγητή.
in.gr
Προϊστορικοί Ιταλοί ξεκοκάλιζαν τους νεκρούς τους
Πριν από περίπου επτά χιλιετίες, τα ταφικά έθιμα ήταν άκρως μακάβρια στη νότια Ιταλία: οι κάτοικοι μιας νεολιθικής κοινότητας αφαιρούσαν τη σάρκα των νεκρών, εξάρθρωναν τα κόκαλά τους, τα ανακάτευαν με οστά ζώων και τα τοποθετούσαν προσεκτικά σε μια γειτονική σπηλιά. Η πρακτική αυτή μάλλον συμβόλιζε τον οριστικό διαχωρισμό των νεκρών από τους ζωντανούς, υποθέτουν οι αρχαιολόγοι.

Το ξεκοκάλισμα των νεκρών «συνέβαινε σε ταφικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, μέχρι σήμερα όμως δεν είχε τεκμηριωθεί στην προϊστορική Ευρώπη» λέει στον δικτυακό τόπο του Science ο Τζον Ρομπ, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Η μελέτη της ομάδας του, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Antiquity, εξετάζει τα οστά 22 ενηλίκων και παιδιών που έζησαν στη νοτιοανατολική Ιταλία πριν από 7.200 έως 7.500 χρόνια, λίγο μετά την άφιξη της γεωργίας στη νότια Ευρώπη.

Τα οστά τους βρέθηκαν στο Σπήλαιο Σκαλόρια της περιοχής Ταβολιέρε, του οποίου η είσοδος βρέθηκε φραγμένη όταν ανακαλύφθηκε το 1931. Στο δάπεδο του σπηλαίου, ανθρώπινα οστά βρέθηκαν διάσπαρτα μαζί με οστά ζώων, τμήματα αγγείων και λίθινων εργαλείων.

Σε άλλους νεολιθικούς οικισμούς, επισημαίνουν οι ερευνητές, οι νεκροί θάβονταν δίπλα ή κάτω από τις οικίες τους, ή μεταφέρονταν σε τάφους στα όρια του οικισμού. Η σπηλιά του Σκαλόρια, όμως, περιείχε οστά ανθρώπων που ζούσαν 15 με 20 χιλιόμετρα μακριά.

Η εξέταση των οστών που βρέθηκαν στο σπήλαιο το 1978 αποκάλυψε ότι ελάχιστοι σκελετοί ήταν πλήρεις -στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχαν μόνο μερικά από τα κόκαλα του νεκρού.

Ορισμένα από τα οστά έφεραν ίχνη κοπής από λίθινα μαχαίρια, τα οποία όμως δεν ήταν βαθιά. Αυτό, λένε οι ερευνητές, δείχνει ότι οι ιστοί ξεκολλούσαν από τα οστά με μεγάλη ευκολία. Το πιθανότερο είναι ότι ο νεκρός αφηνόταν να αποσυντεθεί σε κάποια άλλη τοποθεσία, προστατευμένος από τα καιρικά στοιχεία και τα ζώα, πριν ακολουθήσει η προσεκτική αφαίρεση των ιστών που απέμεναν κολλημένοι στα οστά.

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά μάλιστα ότι τα κόκαλα τοποθετούνταν συμβολικά στο σπήλαιο μέχρι και έναν χρόνο μετά το θάνατο. Αυτό υποδεικνύει ότι το ξεκοκάλισμα ήταν μέρος μιας μακράς ταφικής διαδικασίας πολλών σταδίων.

Η απόθεση των οστών στην τελική τους θέση δεν αποκλείεται να σηματοδοτούσε το τέλος μιας περιόδου πένθους, και να συμβόλιζε την οριστική αποχώρηση του νεκρού από τον κόσμο των ζωντανών.

Γιατί όμως να τοποθετούνται τα οστά στη σπηλιά; Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα κόκαλα θύμιζαν στους νεολιθικούς ανθρώπους τους σταλακτίτες του σπηλαίου, κάτω από τους οποίους βρέθηκαν τοποθετημένα αγγεία για τη συλλογή του νερού που έσταζε.

Ποιος ξέρει; Ίσως οι κάτοικοι της νεολιθικής Ιταλίας ήθελαν να επιστρέψουν τους νεκρούς στον ορυκτό κόσμο από τον οποίο προήλθαν -περίπου όπως στη μεταγενέστερη φράση «χους εις χουν».

in.gr
Τι κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα;
Εύκολη ερώτηση, θα μπορούσε να πει κάποιος. Ένα καινούριο παιχνίδι, ένα παγωτό ή μια βόλτα στις κούνιες, μπορούν πολύ εύκολα και άμεσα να κάνουν ένα παιδί να χαμογελάσει και να του προσφέρουν χαρά.
Αν και αυτό είναι μια πραγματικότητα, είναι τα παραπάνω πράγματα αυτά που θα κρατήσουν ένα παιδί ευτυχισμένο και θα το μετατρέψουν σε έναν ευτυχή ενήλικα στο μέλλον;
Στη βιβλιογραφία υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες που μελετούν τα θετικά συναισθήματα των ανθρώπων όπως την ευτυχία. Οι περισσότερες μελέτες στο παρελθόν, είχαν ασχοληθεί με τα αρνητικά συναισθήματα και με τον τρόπο που αυτά μπορούν να αποφευχθούν, και όχι τόσο με το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ευτυχία των ανθρώπων. Τελευταία όμως όλο και περισσότεροι επιστημονικοί κλάδοι και έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο τι προκαλεί θετικά συναισθήματα.
Τι δείχνουν οι έρευνες για την ευτυχία;
Μια πολύ πρόσφατη έρευνα που μελέτησε την παιδική ευημερία και παρουσιάστηκε στο Γραφείο Ερευνών της UNICEF, διαπίστωσε ότι αν και η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση στο συγκεντρωτικό πίνακα κατάταξης της παιδικής ευημερίας και την 23η θέση στη σχετική παιδική φτώχεια (από 29 χώρες), σκαρφαλώνει στην 5η θέση στο συγκεντρωτικό πίνακα Ικανοποίησης. Όταν ζητήθηκε από τα Ελληνόπουλα να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση από την ποιότητα ζωής τους από το 1 μέχρι το 10, το 90% των παιδιών την βαθμολόγησαν από 6 και πάνω.
Τα ευρήματα αυτά έκαναν εύλογα τους Γερμανούς να αναρωτηθούν σε γερμανικές εφημερίδες, “Γιατί τα Ελληνόπουλα είναι πιο ευτυχισμένα από τα πλούσια παιδιά μας;”. Παρόλο που στη Γερμανία η συμπεριφορά των παιδιών φαίνεται να είναι υποδειγματική, έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και πλέον η βία και οι ξυλοδαρμοί βρίσκονται να είναι κάτω από το μέσο όρο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, τα παιδιά των Γερμανών που φαινομενικά μοιάζουν να έχουν τα πάντα, είναι λυπημένα σε σχέση με τα παιδιά των Ελλήνων. Το ερώτημα είναι γιατί;
Ένα σημαντικό εύρημα των τελευταίων ετών είναι ότι τα πλούτη δεν κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Αν και αυτό που παρατηρείται είναι ότι όσοι ζουν σε εξαιρετικά υποβαθμισμένες συνθήκες νιώθουν δυστυχισμένοι, όταν το εισόδημα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας η περαιτέρω αύξηση του πλούτου, δεν οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση της ευτυχίας.
Σε αντίθεση με τον πλούτο που δεν φέρνει ευτυχία, ένας παράγοντας που έχει βρεθεί να συνδέεται άμεσα με αυτήν και να της δίνει διάρκεια στο χρόνο, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό το εύρημα έρχεται να συμπληρώσει τη θεωρία του John Bowlby, ο οποίος τόνισε ότι η σχέση γονιού-παιδιού έχει τεράστια επιρροή στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, στην άποψή του για τον κόσμο και αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την ευτυχία. Τα παιδιά που διαμορφώνουν από νωρίς μια καλή σχέση με τους γονείς τους, τείνουν να αναπτύσσουν πιο καλές και θετικές σχέσεις με τους φίλους, με τους ερωτικούς συντρόφους και με τα δικά τους τα παιδιά στο μέλλον.
Ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι οι σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ευτυχία των παιδιών, ένα άλλο σημαντικό συστατικό που έχει βρεθεί να κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο, είναι όταν νιώθει ότι είναι “καλό σε κάτι”, και όταν οι γονείς και άλλα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους αναγνωρίζουν και εκτιμούν αυτές τις δεξιότητες του παιδιού. Ωστόσο τα παιδιά δεν θα πρέπει να εγκλωβίζονται στην ικανοποίηση στόχων που νιώθουν ότι η ευτυχία τους έχει άμεση εξάρτηση από την απόκτησή τους. Για παράδειγμα, ένα παιδί που απολαμβάνει να παίζει ποδόσφαιρο για το παιχνίδι, είναι πιο πιθανό να νιώθει ευτυχισμένο από την εμπειρία του παιχνιδιού, παρά από ένα παιδί που νιώθει ευτυχισμένο μόνο όταν κερδίζει.
Μέχρι στιγμής αναφέραμε τις έρευνες που έχουν εξετάσει το πώς τα γεγονότα της ζωής και οι συνθήκες συμβάλλουν στην ευτυχία. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό εύρημα όμως είναι ότι σε ένα μεγάλο βαθμό η ευτυχία καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι αδέλφια που μεγάλωσαν σε διαφορετικές οικογένειες, παρουσιάζουν εντυπωσιακές ομοιότητες στο επίπεδο ευτυχίας, ενώ παιδιά που μεγάλωσαν στις ίδιες οικογένειες χωρίς να έχουν κοινό γενετικό υλικό, δεν παρουσίαζαν τις ίδιες ομοιότητες.
Αυτά τα ευρήματα μπορεί να οφείλονται εν μέρει στη σχέση της προσωπικότητας – που ως ένα βαθμό επηρεάζεται από την κληρονομικότητα, και την ευτυχία. Έρευνες δείχνουν ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους εσωστρεφείς και τις νευρωτικές προσωπικότητες που έχουν τάση προς τον αρνητισμό. Έρευνα επίσης έχει δείξει ότι περιοχές του εγκεφάλου σχετίζονται με το συναίσθημα και εντοπίζονται από πολύ νωρίς στη ζωή του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που είναι πιο ενεργοί στην αριστερή μετωπιαία περιοχή, τους κάνουν να είναι πιο θετικοί, πιο εξωστρεφείς και να χαμογελούν περισσότερο.
Μπορούμε να καταλήξουμε από τα παραπάνω ευρήματα ότι η ευτυχία του παιδιού προκαθορίζεται από την αρχή της ζωής του; Η απάντηση σύμφωνα με τις έρευνες, φαίνεται να είναι πως όχι. Την ευτυχία του παιδιού θα την καθορίσουν πολύ περισσότερα πράγματα. Σε μακροπρόθεσμη βάση, τα βασικά συστατικά της ευτυχίας κατά την παιδική ηλικία, είναι τα ίδια με αυτά που θα τα βοηθήσουν να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες στο μέλλον. Η ασφαλής σχέση του παιδιού με τους γονείς, θα του δώσει τη βάση για να εξερευνήσει τον κόσμο με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Η αγάπη και η αποδοχή που θα πάρει το παιδί από το οικογενειακό και το κοινωνικό του περιβάλλον θα του δώσει την ώθηση για να ανοίξει τα φτερά του.
Η θετική προσέγγιση των γονιών και η αισιοδοξία για το μέλλον θα βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν την πολυπόθητη ευτυχία. Τι κάνει επομένως τα παιδιά ευτυχισμένα; Τα απλά πράγματα που δεν εξαργυρώνονται με χρήματα και πλούτη!
Πηγή : www.parentshelp.gr
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ανακάλυψαν ένα σημαντικό ψυχολογικό παράγοντα που μας κρατά ξύπνιους τα βράδια και συμβουλεύουν τι να κάνουμε για να... απολαύσουμε περισσότερη χαλάρωση και να καταφέρουμε να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα.

Στη σχετική δοκιμή συμμετείχαν 34 άτομα με ιστορικό αϋπνίας και οι ερευνητές τούς χώρισαν σε δύο ομάδες. Ζήτησαν από τη μία ομάδα να προσπαθήσει να κοιμηθεί –όπως κάνει συνήθως– και από την άλλη να προσπαθήσει πάση θυσία να μην κοιμηθεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας έπρεπε να παραμείνουν ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι με τα μάτια ανοιχτά. Τους επιτρεπόταν μόνο να βλεφαρίζουν. Δεν μπορούσαν να κινηθούν στο χώρο, να στριφογυρίζουν στο κρεβάτι, να δουν τηλεόραση ή να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Έπειτα από δοκιμή διάρκειας 14 ημερών, όσοι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να... μην προσπαθούν να κοιμηθούν –με την προσέγγιση αυτή να περιγράφεται άκρως ταιριαστά ως παράδοξη σκοπιμότητα– φάνηκε να καταφέρνουν να κοιμηθούν πιο εύκολα από όσους πάσχιζαν να χαλαρώσουν.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι οι ανησυχίες μας για το πότε θα έρθει η στιγμή που θα μας πάρει ο ύπνος, ειδικότερα εάν η αϋπνία είναι ένα καθημερινό πρόβλημα, στερούν τελικά την αναγκαία χαλάρωση που χρειάζεται το σώμα και το μυαλό μας για να αφεθεί.

Μπλοκάροντας τις σκέψεις αυτές είναι πιο πιθανό να καταφέρουμε λοιπόν να απολαύσουμε έναν ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Επίσημη παρουσίαση του «Αριστοτελικού Περιπάτου»
Την πρώτη από τις οκτώ (8) χαρτογραφημένες ιστορικές περιπατητικές διαδρομές της προ του Άθω περιοχής (Χαλκιδικής) θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στο βρετανικό κοινό το Ίδρυμα ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ και οι αριστοτελικές κοινότητες σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, με στόχο την ανάδειξη μιας εξαιρετικής φυσικής διαδρομής, η οποία παρουσιάζει εκτός από ιστορικό και επιστημονικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τον Αριστοτελικό Περίπατο, ο οποίος ξεκινά από το προστατευμένο (από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000), Άλσος του Αριστοτέλη και τα οθωμανικά Σιδηροκαύσια (του σημερινού οικισμού των Σταγείρων) και καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα (της Ολυμπιάδας), τον τόπο που γέννησε τον Αριστοτέλη. Το μήκος της εκτείνεται στα 32 χιλιόμετρα, τα οποία ακολουθούν τα σκιερά μονοπάτια του Αριστοτελικού Βουνού και εναλλάσσονται ανάμεσα σε πολύ πυκνή βλάστηση και σε ξέφωτα με θέα στο γαλάζιο του Ακάνθιου και του Στρυμωνικού Κόλπου.

Η συγκεκριμένη διαδρομή, στην οποία διεξάγεται πολυετής έρευνα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με τίτλο «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική εκμετάλλευση Αυτοφυών Φυτών», θα παρουσιασθεί και θα προωθηθεί στο κοινό ως:
- Περιβαλλοντική Περιήγηση,
- Περιπατητική Διαδρομή,
- Ιστορικός Περίπατος,
ενώ αποτελεί την πρώτη από τις οκτώ διαδρομές, που συμπεριλαμβάνονται στην αγγλική έκδοση «Mount Athos Area - ROUTES», η οποία θα παρουσιασθεί στο κοινό την ίδια ημέρα από εκπρόσωπο δημοφιλούς γραφείου εναλλακτικού τουρισμού της Βρετανίας.
Πληροφορίες για τη διαδρομή θα βρείτε: http://en.mountathosarea.org/what-to-do/walking-gr/

Όταν η αριστοτελική σκέψη και το φυσικό κάλλος «μπλέκονται» στην ιστορία...
Στην προ του Άθω περιοχή της Χαλκιδικής, 500 μόλις μέτρα από τον οικισμό της «θαλασσινής» Ολυμπιάδας, ο επισκέπτης συναντά ένα εκπληκτικό φυσικό, πολιτιστικό, ιστορικό και γαστρονομικό μείγμα τοπίων και φαινομένων.
Ένα κατάφυτο βουνό, το Αριστοτελικό, προστατευμένο από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000, κουβαλά στις ράχες του χιλιάδες κυπελλοφόρα δέντρα αλλά και 404 είδη φυτών και βοτάνων, τα ίδια που κάποτε βοήθησαν τον Μεγαλέξανδρο να αναγνωρίσει την ασιατική χλωρίδα.
Οι πλαγιές του διασχίζονται από εκατοντάδες περιπατητικές διαδρομές, οι οποίες συγκλίνουν ακτινωτά στον Αριστοτελικό Περίπατο, την πιο σπουδαία περιπατητική διαδρομή της Ευρώπης. Σε αυτήν ο Αριστοτέλης συνήθιζε να στοχάζεται, να φιλοσοφεί και να λογίζεται, συνθέτοντας κομμάτι κομμάτι την περίφημη «αριστοτελική σκέψη». Η παραλιακή του ζώνη καθορίζεται από την ύπαρξη της ελληνιστικής πόλης των Σταγείρων, αυτή που γέννησε τον Αριστοτέλη και είναι χτισμένη ψηλά στη χερσόνησο Λιοτόπι της Ολυμπιάδας, «αγναντεύοντας» δεκάδες αμμώδεις παραλίες, που εναλλάσσονται ανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και του μεσογειακού ουρανού.

Αυτός ο περίπατος δεν αποτελεί απλώς μία περιπατητική διαδρομή, αλλά ταξίδι στο χρόνο, στην ιστορία, στον πολιτισμό, στη φύση και στο ιδανικό φυσικό περιβάλλον. Εναλλάσσεται ανάμεσα σε 32 χιλ. μαγικών τοπίων μεταξύ βουνού και θάλασσας, πράσινου και γαλάζιου, λόφων και κάμπων, γης και ουρανού.
Ο Αριστοτελικός Περίπατος δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη περιπατητική διαδρομή. Αποτελεί εμπειρία ζωής.
Ζήστε την!
Πληροφορίες: http://www.mountathosarea.org/τί-θα-κάνετε/περπατήστε-στις-διαδρομές-μας/


Ένα μοναδικό μάθημα ζωής σε όλους μας για τη δύναμη της θέλησης δίνουν δύο μεσήλικες Κινέζοι. Ο Jia Haixia και ο Jia Wenqi, ηλικίας 53 ετών αμφότεροι, φύτεψαν πάνω από 10.000 δέντρα αλλάζοντας δραματικά το χωριό τους, το οποίο βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή της Χεμπέι στην Κίνα.

Από μόνο του το επίτευγμα είναι αξιοθαύμαστο. Πόσο μάλλον όταν ο ένας (ο Haixia) είναι τυφλός και ο άλλος (ο Wenqi) έχει ακρωτηριασμένα χέρια..

Όλα σύμφωνα με το star.gr, ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια: οι δύο άνδρες αποφάσισαν να δράσουν με αφορμή το γεγονός ότι κανείς δεν τους έδινε δουλειά.

Αποφάσισαν ότι τίποτα δεν θα έμπαινε εμπόδιο στους στόχους τους. Ούτε το ποτάμι που πρέπει να διασχίσουν καθημερινά, το οποίο ο τυφλός Haixia διαβαίνει πάνω στις πλάτες του ακρωτηριασμένου φίλου του…

«Είμαι τα χέρια του και αυτός τα μάτια μου» λέει ο Haixia, o οποίος γεννήθηκε με πρόβλημα όρασης. «Στεκόμαστε στα πόδια μας τώρα. Η προσπάθειά μας έχει αποδώσει πολύ γλυκούς καρπούς και βρήκαμε γαλήνη στις καρδιές μας» σχολίασε από την πλευρά του ο Wenqi, ο οποίος έχασε τα δύο του χέρια σε ηλικία μόλις 3 ετών. Κοινός παρονομαστής των ονείρων τους, όπως δήλωσαν, το να αφήσουν κάτι καλύτερο για τις νέες γενιές.

Η εικόνα που δείχνει το πώς γίνεται η δουλειά μιλά από μόνη της και σηκώνει βαθιά υπόκλιση: καθότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοραστούν δενδρύλλια, ο τυφλός Haixia ανεβαίνει στα δέντρα με τη βοήθεια του Wenqi, που σπρώχνει με το κεφάλι του. Καθοδηγώντας φωνητικά τον τυφλό φίλο του, του υποδεικνύει που είναι τα τρυφερά κλαδιά, τα οποία θα μπορούσαν να φυτευτούν για να γίνουν δέντρα…

http://www.thestival.gr


O πύργος του Άιφελ, το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού, έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 126 χρόνια από εγκαίνιά του.
Ο πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτήρια στον κόσμο. Με ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης, το 1931. Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 300 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Και το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.


Ο πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ.
Εντυπωσιακό κομμάτι της διαρθρωτικής τέχνης

Ο πύργος επικρίθηκε πολύ από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού. Μια διάσημη σχετική τοποθέτηση ήταν αυτή του  μυθιστοριογράφου Γκυ ντε Μωπασσάν (1850 - 1893), που αν και πολέμιος του πύργου,  επισκεπτόταν καθημερινά το εστιατόριό του. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο. Σήμερα, ο πύργος του Άιφελ ευρέως θεωρείται ότι είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι της διαρθρωτικής τέχνης.
Ένα από τα μεγάλα κλισέ των χολιγουντιανών ταινιών είναι ότι η θέα από κάθε παριζιάνικο παράθυρο περιλαμβάνει τον πύργο.

Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη, προοριζόταν για να διαλυθεί το 1909, όταν η ιδιοκτησία του θα είχε επανέλθει στον δήμο Παρισιού. Η πόλη είχε προγραμματίσει να τον γκρεμίσει (μέρος των αρχικών κανόνων του διαγωνισμού για ένα πύργο ήταν πως μπορούσε εύκολα να κατεδαφιστεί) αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.

naftemporki.gr
Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, η Apple λανσάρει νέες συσκευές iPhone ή βελτιωμένα μοντέλα ήδη υπαρχόντων μοντέλων.
Αφού ήδη το 2014 παρουσιάστηκαν τα iPhone 6 και 6 Plus, όλοι πλέον αναμένουν τις εκδόσεις «S».
Αυτός τουλάχιστον είναι ο πυρήνας του δημοσιεύματος των DigiTimes από την Ταϊβάν, το οποίο επικαλείται εσωτερική πληροφόρηση. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα η Apple ετοιμάζει και μία «μικρή» έκπληξη αφού πέρα από τις εκδόσεις «S» των iPhone 6 και 6 Plus πρόκειται να λανσαριστεί και μία τρίτη συσκευή, το iPhone 6C που θα διαθέτει οθόνη 4 ιντσών.
Προφανώς το iPhone 6C θα είναι η φθηνότερη πρόταση της Apple απευθυνόμενη στα ελαφρύτερα πορτοφόλια, τουλάχιστον όπως τα ορίζει η αμερικανική εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται και η παράδοση που ξεκίνησε το 5C για ένα πιο πλαστικό iPhone και με αρκετά χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα.
Παρόλα αυτά, κρίνοντας από την περιορισμένη αποδοχή του iPhone 5C, η φήμη για ένα μελλοντικό iPhone 6C δημιουργεί μόνο απορίες για τις προθέσεις Apple.
Όλα τα νέα μοντέλα της εταιρείας θα διαθέτουν LTPS panels τα οποία για τα iPhone 6S Plus και iPhone 6C θα προέρχονται από τις Japan Display, Sharpκαι LG Display, ενώ του iPhone 6S θα προέρχονται από τις Japan Display και LG.
Επιπρόσθετα, όλες οι συσκευές θα διαθέτουν Corning Gorilla Glass, με τα μοντέλα της σειράς 6S να χρησιμοποιούν επεξεργαστές A9 ενώ το μοντέλο 6C θα χρησιμοποιεί επεξεργαστές A8. Ακόμη, το σύνολο των συσκευών θα εξοπλίζεται με τεχνολογίες NFC και σάρωσης δακτυλικού αποτυπώματος.
Τέλος, το δημοσίευμα των DigiTimes δίνει πληροφορίες και για τους κατασκευαστές των μελλοντικών συσκευών της Apple, με την Wistron να αναλαμβάνει το iPhone 6C, ενώ τα iPhone 6S και iPhone 6S Plus θα συναρμολογηθούν από τις Foxconn Electronics και Pegatron.

http://www.seleo.gr


1984 - George Orwell
Το βιβλίο που περιγράφει έναν κόσμο βγαλμένο από τον χειρότερο εφιάλτη μας, εισήγαγε τον όρο του «Μεγάλου Αδερφού» και του απόλυτου ελέγχου της καθημερινότητας των ανθρώπων. Το βιβλίο του Orwell αποτέλεσε μια προφητική σχεδόν πρόβλεψη του μέλλοντος και θα αποτελεί πάντα ένα συγκλονιστικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εξαιρετικά επίκαιρο σε κάθε εποχή.
Τα σταφύλια της Οργής - John Steinbeck
Το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Steinbeck περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τον αγώνα για επιβίωση της οικογένειας των Τζόουντ από την Οκλαχόμα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του '29. Μετά από αυτό το βιβλίο, δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσεις για την περίοδο αυτή χωρίς να σου έρθει στο μυαλό αυτό το μυθιστόρημα.
100 χρόνια μοναξιά - Gabriel Garcia Marquez
Αποτελεί αναμφισβήτητα την «τοιχογραφία» μιας εποχής κι ενός λαού. Η μοίρα της Κολομβίας αλλά και ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής περνά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ενώ περιγράφονται καθημερινά συναισθήματα, αδιέξοδα και φιλοσοφικά ζητήματα.
Οδυσσέας - James Joyce
Ένα βιβλίο βαρύ, μεγάλο και δύσκολο, που όμως αν καταφέρεις να το διαβάσεις, είναι δεδομένο ότι θα αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Ο «Οδυσσέας» είναι ο απολογισμός μιας μοναδικής μέρας, της 16ης Ιουνίου 1904. Ο χώρος που εκτυλίσσεται η ιστορία είναι το Δουβλίνο. Πρωταγωνιστής του είναι ο Λεοπόλδος Μπλουμ, του οποίου η μία και μοναδική μέρα μοιάζει με το ταξίδι του Οδυσσέα. Μέσα από την εσωτερική αφήγηση που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, επιτυγχάνεται η περιγραφή των σχέσεων, η σύγκριση του αρχικού μύθου του Οδυσσέα με αυτόν του Μπλουμ και η αναζήτηση του ηθικού προορισμού του σημερινού κόσμου.
clickatlife.gr
Αναβάλλονται τα γυρίσματα της νέας ταινίας «Πειρατές της Καραϊβικής 5», λόγω του τραυματισμού του Τζόνι Ντεπ.

Ο… Τζακ Σπάροου τραυματίστηκε στο δεξί χέρι στις αρχές του μήνα και αναγκάστηκε να φύγει από την Αυστραλία και να μεταβεί στο Λος Άντζελες για να χειρουργηθεί.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, τα γυρίσματα αναβάλλονται για δύο εβδομάδες.

«Τα γυρίσματα θα ολοκληρωθούν με τον Τζόνι. Όλοι μας ευχόμαστε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν», είπε μία πηγή στην ιστοσελίδα Gold Coast Bulletin.

http://www.enikos.gr





Ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών ροφημάτων που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων εκφράζει ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, που εξέτασε τι είναι γνωστό και τι δεν είναι γι’ αυτά τα ροφήματα.

Όπως γράφει η εφημερίδα « Νιου Γιορκ Τάιμς», οι ερευνητές ανέλυσαν όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες αγγλόφωνες μελέτες επί του θέματος. Η εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings» της Κλινικής Μάγιο, θέτει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των ενεργειακών ροφημάτων.

Όπως γράφουν, τα ροφήματα αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης που θα μπορούσαν σε μερικούς ευαίσθητους ανθρώπους να αυξήσουν τον κίνδυνο επικίνδυνων επιδράσεων στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό και την εγκεφαλική λειτουργία.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι «έχουν αναφερθεί τέσσερις τεκμηριωμένοι σχετιζόμενοι με την καφεΐνη θάνατοι, καθώς και πέντε ξεχωριστά κρούσματα επιληπτικών κρίσεων σχετιζόμενων με την κατανάλωση ενεργειακών ροφημάτων».

Γράφουν επίσης για έναν κατά τα άλλα υγιή 28χρονο ο οποίος έπαθε ανακοπή καρδιάς έπειτα από μία μέρα συμμετοχής σε αγώνα motocross, έναν υγιή 18χρονο ο οποίος πέθανε παίζοντας μπάσκετ όταν ήπιε δύο κουτιά γνωστού ενεργειακού ροφήματος και για τέσσερα κρούσματα μανίας που εκδήλωσαν άτομα που ήταν γνωστό ότι έπασχαν από διπολική διαταραχή.

Έφηβοι και νεαροί

«Επειδή έφηβοι και νεαροί ενήλικοι, τόσο αθλητές όσο και μη, καταναλώνουν ενεργειακά ροφήματα με ανησυχητικό ρυθμό, πρέπει να καθορίσουμε εάν η μακροχρόνια χρήση τουςθα μεταφραστεί σε επιβλαβείς επιδράσεις αργότερα», σημειώνουν ο δρ Τζον Π. Χίγκινς και οι συνεργάτες του.

Ο δεύτερος συγγραφέας της νέας ανάλυσης Τρόι Ντ. Τατλ, αθλητικός φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, είπε σε μία συνέντευξη: «Σχεδόν όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για τα ενεργειακά ροφήματα συμπεριέλαβαν μικρούς αριθμούς νεαρών υγιών ατόμων, στα οποία είναι απίθανο να παρατηρηθούν βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες. Τι γίνεται όμως με τις μακροπρόθεσμες; Με τα νοσήματα του ήπατος και της καρδιάς, την αντοχή στην ινσουλίνη και τον διαβήτη;».

Σε δήλωσή της, η Αμερικανική Εταιρεία Ροφημάτων (ΑΒΑ) λέει ότι «τα περισσότερα ενεργειακά ροφήματα οικειοθελώς αναγράφουν προειδοποιήσεις στις συσκευασίες τους, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για τη χρήση από ανθρώπους ευαίσθητους στην καφεΐνη».

Επιπλέον, η ΑΒΑ λέει ότι πολλά από τα μέλη της αναγράφουν την ποσότητα της καφεΐνης στις ετικέτες των προϊόντων τους ή παρέχουν πληροφορίες για την περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη μέσω των ιστοσελίδων τους στο Ίντερνετ και τις τηλεφωνικές γραμμές για καταναλωτές.

Ο δρ Κέβιν Α. Κλόζον, διδάκτωρ Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο NovaSoutheastern στη Φλόριντα, ο οποίος επίσης είχε πραγματοποιήσει ανάλυση δημοσιευμένων μελετών για την ασφάλεια των ενεργειακών ροφημάτων, λέει πως η κύρια ανησυχία είναι «για τις ποσότητες της καφεΐνης, που μπορεί να είναι επιβλαβείς ιδίως για ανθρώπους με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα» και «για τις επιδράσεις αυτών των ροφημάτων όταν συνδυάζονται με αλκοόλ».

Οπως εξηγεί, η καφεΐνη και τα παρόμοια συστατικά αυτών των ροφημάτων μπορεί να καλύψουν την αίσθηση της μέθης, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου οδήγησης υπό την επήρεια μέθης και άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών.

Οι αθλητές

Από την πλευρά του, ο κ. Τατλ, ο οποίος εργάζεται με αθλητικές ομάδες, ανησυχεί για τις επιδράσεις τους στις επιδόσεις των αθλητών. «Πολλά παιδιά επιλέγουν ενεργειακά ροφήματα αντί για αθλητικά τα οποία, αντιθέτως, αποτελούνται κυρίως από νερό και ικανή ποσότητα ζάχαρης και ηλεκτρολυτών», λέει.

«Τα ενεργειακά ροφήματα περιέχουν μεγάλο αριθμό συστατικών, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν μελετηθεί, ιδίως σε συνδυασμό μεταξύ τους».

Για έναν αθλητή που γυμνάζεται σκληρά, οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης των ενεργειακών ροφημάτων μπορεί να διαταράξουν την απορρόφηση των υγρών και να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Ενα κουτάκι ενεργειακού ροφήματος μπορεί να περιέχει 13 κουταλάκια του καφέ ζάχαρη και ποσότητα καφεΐνης που αντιστοιχεί σε τέσσερα ή περισσότερα αναψυκτικά.

Ο κ. Τατλ τονίζει ότι η καφεΐνη, που είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη μυϊκή δράση και επίδοση κυρίως στα αθλήματα αντοχής, είναι απαγορευμένη σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις, οπότε ο αθλητής κινδυνεύει να αποκλειστεί.

Ο κ. Τατλ θεωρεί επίσης ιδιαίτερα ανησυχητική την γκουαράνα που περιέχουν πολλά ενεργειακά ροφήματα, επειδή δρα ως διεγερτικό όπως η καφεΐνη.

Πηγή: tanea.gr
Οι αστικοί μύθοι και οι τρομακτικές ιστορίες πάντα μας γοητεύουν, είτε επειδή ταράζουν τα νερά μιας βαρετής βραδιάς με την παρέα είτε απλώς επειδή...
όσο κι αν είμαστε δύσπιστοι με τις υποτιθέμενες έγκυρες πηγές τους, μπλέκουν εύστοχα την πραγματικότητα με το άγνωστο και μας κάνουν να ανατριχιάσουμε. Υπάρχουν και άκρως μυστηριώδεις υπεραστικοί μύθοι, ιστορίες από μακρινές χώρες κ προφορικές αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων εξίσου παράξενες!

Διαβάστε 4 ιστορίες που δεν είναι ευρέως γνωστές, είναι όμως
άκρως ενδιαφέρουσες.

Το ολλανδικό πλοίο -φάντασμα

Είναι Φεβρουάριος του 1948 και πολλά καράβια που πλέουν στα ανοιχτά της Ινδονησίας λαμβάνουν επείγοντα σήματα κινδύνου από την ολλανδική φρεγάτα SS Ourang Medan. Το ανατριχιαστικό μήνυμα αναφέρει:

Όλοι οι αξιωματικοί και ο καπετάνιος είναι νεκροί πάνω στο κατάστρωμα και την γέφυρα. Πιθανότατα όλο το πλήρωμα είναι νεκρό». Στην συνέχεια, λαμβάνονται ακατάληπτα σήματα μορς και τελικά μία λέξη: «Πεθαίνω».

Όταν η ομάδα διάσωσης πλησιάζει το πλοίο λίγες ώρες αργότερα, το σκηνικό που αντικρίζει είναι το εξής: Όλο το πλήρωμα κείτεται νεκρό, με τα μάτια ανοιχτά κ τα πρόσωπα στραμμένα προς τον ήλιο, ενώ τα χέρια τους ήταν παρατεταμένα και τα πρόσωπά τους ανέδιδαν τρόμο. Ακόμη και ο σκύλος του πλοίου βρίσκεται νεκρός, ενώ καθώς η ομάδα διάσωσης πλησιάζει στον υπερθερμασμένο καυστήρα, νιώθει ένα ρίγος.

Ξαφνικά, εμφανίζεται καπνός, και η ομάδα μόλις που προλαβαίνει να αποβιβαστεί πριν το Ourang Medan εκραγεί και βυθιστεί.

Εξήντα τρία χρόνια μετά, το μυστήριο της φρίκης στην φρεγάτα παραμένει άλυτο.

Η γυναίκα - ζόμπι της Αϊτής

Η Felicia Felix-Mentor πέθανε το 1907, μετά από το χτύπημα μιας ξαφνικής αρρώστιας, τα χαρακτηριστικά της οποίας συμπίπτουν με τις ενδείξεις των παραδόσεων της Αϊτής που σχετίζονται με την μετατροπή σε… ζόμπι.

Περίπου 30 χρόνια μετά, μία γυναίκα εμφανίστηκε να περιφέρεται στους δρόμους της περιοχής –κάποιοι ανέφεραν πως ήταν γυμνή, ενώ άλλες

πηγές υποστήριξαν πως την είδαν με κουρελιασμένα ρούχα- και κατευθύνθηκε προς ένα αγρόκτημα, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά της ανήκε στον πατέρα της.

Οι ιδιοκτήτες της φάρμας αναγνώρισαν στο πρόσωπό της την μακαρίτισσα Felicia Felix, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο σύζυγος της εκλιπούσης». Λόγω της ασθενικής όψης της, μεταφέρθηκε στο κυβερνητικό νοσοκομείο.

Ο γιατρός που την εξέτασε φέρεται να είπε γι’ αυτήν: «Τα περιστασιακά ξεσπάσματα γέλιου της στερούνταν νοήματος, ενώ πολύ συχνά μιλούσε για τον εαυτό της είτε στο πρώτο είτε στο τρίτο πρόσωπο, χωρίς να συνειδητοποιεί την διαφορά. Δεν είχε αίσθηση του χρόνου και ήταν μάλλον αδιάφορη για τους γύρω της».

Τα ίχνη του διαβόλου

Στην επαρχιακή πόλη Devon της νοτιοανατολικής Αγγλίας, ο χειμώνας του 1855 ήταν αρκετά βαρύς και το χιόνι είχε καλύψει όλη την εξοχή αλλά και τα σπίτια. Την νύχτα της 8ης Φεβρουαρίου, μετά από ακόμη μία μίνι χιονόπτωση, εμφανίστηκαν στην άσπρη επιφάνεια ίχνη που έμοιαζαν με ζώου. Τα χνάρια, που είχαν βάθος περίπου 6 εκατοστά και απείχαν το ένα από το άλλο 20 εκατοστά, συνέχιζαν την απολύτως ευθεία πορεία τους επί 160 χιλιόμετρα(!) και περνούσαν πάνω από όποιο εμπόδιο συναντούσαν στον διάβα τους, αφήνοντας ίχνη και εκεί. Χνάρια βρέθηκαν πάνω σε στέγες σπιτιών, πάνω σε παγωμένα ποτάμια, σε στοίβες από άχυρα, ακόμη και σε πολύ λεπτούς αγωγούς. Μάλιστα, υπήρξαν πολλές μαρτυρίες ότι μία «διαβολική φιγούρα» έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή του Devon εκείνες τις ημέρες.

Πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2009, ανάλογα ίχνη επανεμφανίστηκαν στην ίδια περιοχή, τα οποία μπορείτε να δείτε στην πιο πάνω φωτογραφία.

Η εξαφάνιση του δρομέα

O James Worson, κάτοικος της αγγλικής πόλης Leamington, περηφανευόταν πολύ για την ταχύτητα με την οποία μπορούσε να τρέξει.

Οι φίλοι του λοιπόν τον προκάλεσαν να τρέξει μια μεγάλη απόσταση μεταξύ του Leamington και του Coventry που περνούσε μέσα από ένα δάσος.

Ο Worson δέχτηκε και ξεκίνησε για να διανύσει αυτή την διαδρομή σε χρόνο ρεκόρ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1873.

Πίσω του, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν δύο φίλοι του, ο Hammerson Burns και ο Barham Wise με μια άμαξα και μια φωτογραφική μηχανή ανά χείρας.

Και ενώ τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής κυλούσαν κανονικά, σύμφωνα
με τους δύο παρατηρητές και ο Worson δεν έφυγε ποτέ από τα μάτια τους,
ξαφνικά είδαν τον φίλο τους να σκοντάφτει και το σώμα του να παίρνει κλίση προς τα μπροστά, έτοιμο να πέσει. Αντί να ακολουθήσει όμως η πτώση του στο έδαφος, το μόνο που ακούστηκε ήταν κατά τα λεγόμενα των δύο φίλων η πιο ανατριχιαστική κραυγή που έχουν ακούσει ποτέ, η οποία μάλιστα διήρκεσε λίγα δέκατα του δευτερολέπτου.

Και πριν ο Worson πέσει στο έδαφος… εξαφανίστηκε. Κανείς ποτέ δεν έμαθε τι απέγινε ο δρομέας, ενώ η φωτογραφική μηχανή των «ακολούθων» του αποτύπωσε τα ίχνη των ποδιών του, που ξαφνικά σταμάτησαν στο σημείο της εξαφάνισης.

Τα λαγωνικά της βρετανικής αστυνομίας, για κάποιο λόγο, δεν πλησίασαν καν το σημείο της (σχεδόν) πτώσης του.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

Η «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, ταινία με θέμα τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, κέρδισε το μεγάλο βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ε.ΑΚ), στη λιτή τελετή απονομής των κινηματογραφικών Βραβείων της ΕΑΚ 2105, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το βράδυ της Δευτέρας.

Η «Xenia» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, σεναρίου, σκηνοθεσίας, τα οποία ο Πάνος Χ.Κούτρας αποδέχτηκε αλλά αρνήθηκε να παραλάβει, έως ότου, όπως τόνισε ο ίδιος, διευθετηθεί το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

«Το πρόβλημα ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια, η υπουργός επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου που θα δώσει τη λύση.

Μόλις επιτέλους ψηφιστεί ο νόμος που θα επιτρέψει σ αυτά τα παιδιά να έχουν ίσα δικαιώματα μ΄ εμάς, τότε θα παραλάβω τα βραβεία» υπογράμμισε ο Πάνος Χ. Κούτρας, μαζί με τον σεναριογράφο της ταινίας Παναγιώτη Ευαγγελίδη και τις παραγωγούς Ελένη Κοσσυφίδου, Αλεξάνδρα Μπουσίου, παραδίδοντας το μπρούτζινο αγαλματίδιο στα παιδιά μεταναστών που είχε προσκαλέσει γι’ αυτό το σκοπό, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής, ήταν επίσης, η βράβευση της ντίβας του γαλλικού κινηματογράφου Φανί Αρντάν, για την προσφορά της στην έβδομη τέχνη.

«Δεν μ’ αρέσουν τα παράσημα, δεν μ αρέσουν τα βραβεία. Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι επειδή σας αγαπώ, νομίζω αγαπώ την Ελλάδα από τότε που βρέθηκα σε ηλικία να καταλαβαίνω ιστορία. Μου μάθατε ότι δεν υπάρχει νικητής ούτε νικημένος», είπε με σεμνότητα και συγκίνηση η ηθοποιός με τις αξέχαστες κινηματογραφικές ερμηνείες.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της ελευθερίας, του πειραματισμού… Όλοι σας παρακολουθούν κι αυτό είναι υπέροχο» πρόσθεσε η Φανί Αρντάν στο σύντομο χαιρετισμό της, παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο της παρέδωσε ο Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Στην απέριττη τελετή, αφιερωμένη και στα 120 χρόνια του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο οικοδεσπότης της βραδιάς Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, διάνθισε την ατμόσφαιρα με χιούμορ, παρουσιάζοντας σύντομα τις υποψήφιες ταινίες .

Τα Βραβεία 2015 στην έκτη απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι τα ακόλουθα :
-Μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας: Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ.Κούτρας, Αλεξάνδρα Μπουσίου, για την ταινία «Xenia» του Πάνου Χ.Κούτρα.

-Μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ): Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ για την ταινία «Μια οικογενειακή Υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου.

-Ταινία μικρού μήκους: «Βόλτα»της Στέλλας Κυριακοπούλου.

-Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας για το «Xenia».

-Πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης: Γιάννης Βεσλεμές για την ταινία «Νορβηγία».

-Σενάριο: Πάνος Χ.Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης για την ταινία «Χenia».

-Α΄ αντρικού ρόλο: Βαγγέλης Μουρίκης, για την ερμηνεία του στο «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.

-Α΄ γυναικείου ρόλου : Μαρία Καλλιμάνη για την ερμηνεία της στην ταινία «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα.

-Β΄αντρικού ρόλου:Αγγέλος Παπαδημητρίου για το «Xenia».

-Β΄ γυναικείου ρόλου: Βίκυ Παπαδοπούλου για το «Μικρό Ψάρι».

-Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας για την ταινία «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά.

-Μοντάζ : Γιώργος Λαμπρινός για το «Xenia».

-Πρωτότυπη μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος για το «Μικρό Ψάρι».

-Σκηνογραφία: Γιαννης Βεσλεμές για την «Νορβηγία».

-Ενδυματολογία:Βασίλης Μπαρμπαρίγος για το «Xenia».

Ηχος: Ντίνος Κίττου, Γουίλιαμ Εν.Φρανκ, Κώστας Φυλακτίδης για το «Μικρό Ψάρι».

-Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου για την «Νορβηγία».

-Ειδικά εφφέ και καινοτομία: Ρούλης Αλαχούζος, Ίωνας Κατραζάκος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea για την ταινία «Νορβηγία».

-Βραβείο κοινού Ote TV: «Με χωρίς γυναίκες» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι ένας τύπος, εντελώς μαμάκιας, κολλημένος δηλαδή με τη μάνα του...
Και κάποια στιγμή αποφασίζει να παντρευτεί.
Η γυναίκα του, του μαγειρεύει, και όταν αυτός γυρίζει από το γραφείο και δοκιμάζει το φαγητό λέει:
-Καλό το φαγητό που μαγείρεψες γυναίκα αλλά της μαμάς είναι καλύτερο!
Η γυναίκα του σιδερώνει αλλά όταν αυτός γυρίζει από το γραφείο λέει:
-Καλά σιδερώνεις γυναίκα αλλά η μαμά μου τα ρούχα τα κολάριζε!
Η γυναίκα του συγυρίζει το σπίτι αλλά όταν αυτός γυρίζει από το γραφείο λέει:
-Ωραία έχεις τακτοποιήσει το σπίτι αλλά η μαμά μου όταν συγύριζε το διακοσμούσε κιόλας...!
Τα παίρνει κι η γυναίκα του μια μέρα, και πάει σε ένα μαγαζί και αγοράζει κάτι σέξι μαύρα εσώρουχα, ζαρτιέρες, στριγκ κ.λ.π.
Σκέφτεται, θα τα φορέσω, θα ανάψω κεριά, θα βάλω απαλή μουσική και θα τον περιμένω.
Τι στο καλό, θα την ξεχάσει τουλάχιστον για απόψε τη μάνα του...
Με το που γυρίζει ο τύπος από το γραφείο βλέπει τα φώτα στο σπίτι κλειστά, και τη γυναίκα του με τα μαύρα εσώρουχα και τρελαίνεται..
..
"Γιατί φοράς μαύρα";;; ρωτάει... Έπαθε τίποτα η μάνα μου;;;!!!!

Η συνήθεια πολλών γονέων να χορηγούν στα μικρά παιδιά τους τα φάρμακα με το κουταλάκι, πρέπει να αποφεύγεται επειδή είναι δυνητικά επικίνδυνη, καθώς συχνά δίνεται υπερβολική δοσολογία, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.
Το επίσημο όργανο των παιδιάτρων στις ΗΠΑ τονίζει ότι η μέτρηση της σωστής δόσης πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται με σύριγγα που διαθέτει διαβαθμίσεις μέτρησης (μετρικές μονάδες) σε χιλιοστόλιτρα (mL) και όχι «στο περίπου». Το συχνότερο λάθος είναι να δίνεται στο παιδί το -σε υγρή μορφή- φάρμακό του με το κουτάλι της σούπας αντί για κουταλάκι του γλυκού.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ίαν Πολ του Νοσοκομείου Παίδων “Μίλτον Χέρσεϊ” της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Pediatrics” της Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αναφέρουν ότι πολλές χιλιάδες παιδιά καταλήγουν κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων εξαιτίας της χορήγησης υπερβολικής δόσης κάποιου φαρμάκου.
Σύμφωνα με τους παιδίατρους, γι’ αυτό ευθύνονται συχνά οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες που δεν βάζουν σαφείς οδηγίες έξω από το κουτί του φαρμάκου ή μέσα σε αυτό. Πολλές εταιρείες συνεχίζουν να γράφουν τις δόσεις σε κουταλάκια, παρόλο που γνωρίζουν ότι αυτή η οδηγία δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε ακριβής.
«Για να γίνει η όλη διαδικασία πιο αποτελεσματική, δεν πρέπει μόνο οι γονείς και οι οικογένειες να χορηγούν τα φάρμακα με μετρικές μονάδες, πρέπει επίσης οι εταιρείες και οι φαρμακοποιοί να κάνουν το ίδιο», τόνισε ο Πολ, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη πλέον να μην υπάρχουν μη μετρικές μονάδες (όπως τα κουταλάκια) στις οδηγίες των φαρμάκων.
Το ιδανικό, κατά τους αμερικανούς παιδιάτρους, θα ήταν τα φάρμακα να συνοδεύονται από κυπελλάκια ή σύριγγες, που φέρουν πάνω τους την κλίμακα των μετρικών μονάδων σε mL. Στην περίπτωση της σύριγγας, οι γονείς θα πρέπει να τη βάζουν στο πλαϊνό μέρος του στόματος του παιδιού και αργά να χορηγούν το φάρμακο, πράγμα που είναι και πιο εύκολο για το παιδί για να το καταπιεί. Αν υπάρχει κυπελλάκι μέσα στη συσκευασία του φαρμάκου, το σωστό θα ήταν ο γονιός, αφού μετρήσει τη σωστή δοσολογία, να χύσει μετά το φάρμακο μέσα σε μια σύριγγα.

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και πρώην δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Βασίλης Κικίλιας. Μόνο που το θέμα που θέτει έχει ήδη λυθεί με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Συγκεκριμένα, σε ερώτησή του στον Ν. Βούτση θέτει μεταξύ άλλων το θέμα της εθελοντικής μετακίνησης των δημοτικών αστυνομικών τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ερωτάται, λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός: 1. Θα γίνει η επιλογή για επιστροφή στο Δήμο ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ του καθενός Δημοτικού Αστυνομικού στη νέα Δημοτική Αστυνομία, ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ;»
Μόνο που αυτό το θέμα έχει ήδη λυθεί με το άρθρο 25 (Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας) του ν/σ: «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», στο οποίο αναφέρεται επί λέξει  στην παράγραφο β: «Υπάλληλοι που κατείχαν τις οργανικές θέσεις της παραγράφου 1, αλλά  δεν επιθυμούν να καταλάβουν την επανασυσταθείσα κατά την παρ. 1 αρχική θέση τους, εφόσον καταθέσουν σχετική δήλωση εντός της ίδιας προθεσμίας των δέκα (10) ημερών στην Διεύθυνση Προσωπικού/Διοικητικού του Δήμου στον οποίο ανήκαν οργανικά, τοποθετούνται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα, στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη διάθεση του Υπουργού. Σχετική διαπιστωτική πράξη εκδίδεται  από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Παράλληλα σχετικές διευκρινίσεις έχει δώσει σε συνέντευξη Τύπου ο Ν. Βούτσης και σε συνέχεια με non paper το ΥΠΕΣΔΑ.
Η ερώτηση Κικίλια
Θέμα:   Επανασύσταση Δημοτικής Αστυνομίας και μετακίνηση προσωπικού
Σύμφωνα με το Άρθο 25 του Γ’ Μέρους του σχεδίου νόμου  «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση – αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, επανασυστήνεται η Δημοτική Αστυνομία και καταργούνται οι θέσεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία.
Ωστόσο, η ανασύσταση  της Δημοτικής Αστυνομίας συνεπάγεται την υποχρεωτική μεταφορά των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών στην κατηγορία του Δημοτικού Υπαλλήλου, η οποία με τη σειρά της συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος συνυπηρέτησης Δημοσίων Υπαλλήλων με ένστολο προσωπικό.
Επίσης, η υποχρεωτική τοποθέτηση των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών στον Δήμο, όπου  ανήκαν οργανικά, συνεπάγεται, σε πολλές περιπτώσεις, την μετακίνηση τους από το μέρος κατοικίας τους, ακόμα κι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρύτερα με αρνητικές συνέπειες στην προσωπική τους ζωή.
Τέλος, η απροθυμία των πρώην Δημοτικών Υπαλλήλων να καταλάβουν την επανασυσταθείσα αρχική θέση τους-προκαλώντας νέα αναστάτωση στη ζωή τους- συνεπάγεται την απόλυτη ευχέρεια του Υπουργείου να τοποθετηθούν , άγνωστο που και με ποια κριτήρια.
Ερωτάται, λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός:
  1. Θα γίνει η επιλογή για επιστροφή στο Δήμο ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ του καθενός Δημοτικού Αστυνομικού στη νέα Δημοτική Αστυνομία, ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ;
  2. Θα επιτρέψετε σε όσους εμπίμπτουν στην κατηγορία «συνυπηρέτησης Δημόσιων Υπαλλήλων με ένστολο προσωπικό» να παραμείνουν στην Ελληνική Αστυνομία;
  3. Έχουν διασφαλίσει οι αρμόδιοι φορείς την ορθολογική τοποθέτηση των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών, ώστε να μην διαταράσσεται η προσωπική/οικογενειακή τους ζωή;
  4. Ποια πρόβλεψη έχει γίνει για τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων που παρέμειναν στην υπηρεσία των Δήμων και δεν εντάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. κατά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας;
  5. Υπάρχει πρόβλεψη για λόγους ισονομίας και ισοτιμίας να επιστρέψουν στην ανασυσταθείσα Δημοτική Αστυνομία οι πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί που μετατάχθηκαν στα Κέντρα Κράτησης;
Ο ερωτών βουλευτής
Βασίλειος Π. Κικίλιας
aftodioikisi.gr
Η τόνωση του μεταβολισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απώλεια βάρους, αλλά το πόσο γρήγορα το σώμα σας καίει θερμίδες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες . Οι άνδρες καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, ακόμα  και όταν ξεκουράζονται.

Για τους περισσότερους ανθρώπους , ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σταθερά μετά την ηλικία των 40 . Διαβάστε παρακάτω τους 10 τρόπους για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας:

Ενδυνάμωση μυών
Το σώμα μας καίει συνεχώς θερμίδες , ακόμα και όταν δεν κάνουμε τίποτα. Αυτός ο μεταβολικός ρυθμός  είναι υψηλότερος  σε άτομα με περισσότερους μύες. Επιπλέον, μετά από μια περίοδο έντονης άσκησης, οι μύες ενεργοποιούνται, αυξάνοντας το μέσο ημερήσιο ρυθμό του  μεταβολισμού.

Αεροβική άσκηση
Η αεροβική άσκηση  ενισχύει το μεταβολισμό μετά από κάθε προπόνηση. Υψηλής έντασης άσκηση παρέχει ένα αυξανόμενο μεταβολικό ρυθμό. Δοκιμάστε μια πιο έντονη άσκηση στο γυμναστήριο σε συνδυασμό  με τρέξιμο, θα ωφεληθείτε ιδιαίτερα.

Να πίνετε πολύ νερό
Το σώμα χρειάζεται νερό για να κάνει τις καύσεις. Αν είστε αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Σε μια μελέτη , οι ενήλικες που έπιναν οκτώ ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα έκαψαν περισσότερες θερμίδες από εκείνους που έπιναν τέσσερα . Για να μείνει ενυδατωμένοι , πιείτε ένα ποτήρι νερό ή άλλο ποτό χωρίς ζάχαρη πριν από κάθε γεύμα και σνακ . Επιπλέον, προσπαθήστε να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι γεμάτα υγρά.

Ενεργειακά Ποτά
Ορισμένα συστατικά στα ενεργειακά ποτά μπορεί να τονώσουν το μεταβολισμός σας. Είναι γεμάτα καφεΐνη που αυξάνουν την ποσότητα της ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας. Τα ενεργειακά ποτά όμως, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως  υψηλή αρτηριακή πίεση  και προβλήματα ύπνου σε ορισμένους ανθρώπους . Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν τα προτείνει για παιδιά και εφήβους.

Σνακ
Καταναλώνοντας  ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε 3 με 4 ώρες ενισχύετε το μεταβολισμό σας και έτσι καίτε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάντε πικάντικα τα γεύματά σας
Το μαγείρεμα των τροφίμων με μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο ή πράσινο  τσίλι μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό σας . Το αποτέλεσμα είναι πιθανότατα προσωρινό , αλλά αν τρώτε πικάντικα τρόφιμα συχνά , είναι πιθανό να ωφεληθείτε περισσότερο.

Πρωτεϊνες
Το σώμα μας καίει πολύ περισσότερες θερμίδες από την πέψη των πρωτεϊνών από ό, τι για το λίπος ή τους υδατάνθρακες . Αν θέλετε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή , η αντικατάσταση κάποιων υδατανθράκων με άπαχων  τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες μπορεί να ενισχύσουν το μεταβολισμό σας. Υγιείς πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνουν άπαχο βοδινό κρέας , γαλοπούλα, ψάρι , λευκό κρέας, κοτόπουλο, tofu , τα καρύδια , τα φασόλια , τα αυγά , και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Καφές
Εάν σας αρέσει ο  καφές , μπορείτε να απολαύσετε πιθανώς την αύξηση της ενέργειας και της συγκέντρωσης. Ο καφές, όταν καταναλώνεται με μέτρο , ωφελεί μακροπρόθεσμα αυξάνοντας   το μεταβολικό σας ρυθμό σας. Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι , ακόμη και να αυξήσει την αντοχή σας, ενώ ασκείστε .

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι  προσφέρει  συνδυασμένα οφέλη από την καφεΐνη και τις κατεχίνες , ουσίες που φαίνεται να ενισχύουν  το μεταβολισμό για μερικές ώρες . Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ωθεί το σώμα να κάψει 17 % περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια  μέτριας έντασης άσκησης, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα .

Αποφύγετε τις γρήγορες και επικίνδυνες δίαιτες
Οι δίαιτες, που αφορούν την κατανάλωση λιγότερων από 1.200 ( αν είστε γυναίκα ) ή 1.800 ( αν είστε άντρας ) θερμίδες την ημέρα, είναι καταστροφικές για όσους ελπίζουν να επιταχύνουν το μεταβολισμό τους .

http://www.boro.gr 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!