Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019


Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε χθες Τετάρτη τις αρχές της Ιορδανίας ότι φυλακίζουν δεκάδες γυναίκες για «ανυπακοή» στις προσταγές των ανδρών «κηδεμόνων» τους, ή για «σχέσεις εκτός γάμου». Σύμφωνα με τη διεθνή ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναίκες που κατηγορήθηκαν ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους χωρίς τη συναίνεση του «κηδεμόνα» τους ή για σεξουαλικές «σχέσεις εκτός γάμου» κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές φυλάκισης ή να υποβληθούν σε «ταπεινωτικές εξετάσεις παρθενίας» αν υποβάλουν καταγγελίες άρρενες συγγενείς τους.
Οι γυναίκες που μένουν έγκυες εκτός γάμου διατρέχουν εξάλλου κίνδυνο «να τους πάρουν τα νεογέννητα» παιδιά τους, στηλιτεύει η Αμνηστία σε έκθεσή της. Η οργάνωση προτρέπει τις αρχές στο Αμάν να βάλουν τέλος σε αυτές «τις επονείδιστες παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχίζοντας από «την υπέρμετρη χρήση των φυλακίσεων από τους κυβερνήτες επαρχιών» και «στο σύστημα της ανδρικής κηδεμονίας, που συνιστά διάκριση» σε βάρος των γυναικών.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ιορδανική πρωτεύουσα, η διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η Χέμπα Μοράγεφ, προέτρεψε την κυβέρνηση του χασεμιτικού βασιλείου να εγγυηθεί στις Ιορδανές «μια ζωή χωρίς κακομεταχείριση, ούτε αυθαίρετες φυλακίσεις» και την «ελευθερία τους», χωρίς να την ποινικοποιεί.
Αν και η οργάνωση αναγνωρίζει πως οι ιορδανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, για να αντιμετωπίσουν «τη βία που συνδέεται με το φύλο, κυρίως ιδρύοντας το κέντρο υποδοχής Νταρ Άμινα για τις γυναίκες σε κίνδυνο», απευθύνει έκκληση να «τερματιστούν οι φυλακίσεις και οι κακοποιήσεις με θύματα γυναίκες».
Η διευθύντρια του καταφυγίου αυτού, η Μανέλ Ιμπραήμ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Νταρ Άμινα έχει χειριστεί, αφότου άνοιξε, στα τέλη του Ιουλίου του 2018, «86 υποθέσεις» που παραπέμφθηκαν σε αυτό από «κυβερνήτες επαρχιών» εκ των οποίων 64 γυναίκες «επανεντάχθηκαν» στις οικογένειές τους.
Στο πρόγραμμα «επανένταξης» συμμετέχουν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατροι και νομικοί και γίνεται διαβούλευση με τις οικογένειες, κατά την ίδια.
Αφού «ολοκληρωθεί το έργο της συμφιλίωσης των γυναικών και των οικογενειών τους κι έχουν αποκλειστεί οι παράγοντες κινδύνου», γίνεται παρακολούθηση των υποθέσεων, σύμφωνα με την Ιμπραήμ.
Οι ιορδανικές αρχές ενημέρωσαν την Αμνηστία ότι 85 γυναίκες έχουν τεθεί υπό διοικητική κράτηση μέσα στο 2019 για «σχέσεις εκτός γάμου», ενώ αρνήθηκαν πως γίνονται φυλακίσεις για αδικαιολόγητη «απουσία» γυναικών από τα σπίτια τους. Διευκρίνισαν πως συνολικά, υπό κράτηση τελούν 149 γυναίκες.
Πηγή: ΑΠΕ΅-ΜΠΕ

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι επιδίδονται σε «λεηλασία» σε διεθνές επίπεδο μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι σκοπεύει να προσταστεύσει τις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία, όπως κατήγγειλε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ επεσήμανε χθες Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να λάβουν μέτρα στο άμεσο μέλλον για να ενισχύσουν τη θέση τους στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ στη Συρίας προκειμένου να αποτρέψουν τρομοκράτες από το να αποκτήσουν πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές.
Ο Έσπερ εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να υπερασπιστεί τις συριακές πετρελαιοπηγές στην επαρχία αυτή, τις μεγαλύτερες της Συρίας, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ όπου σταθμεύουν περίπου 200 Αμερικανοί στρατιώτες.
«Λαμβάνουμε τώρα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης μας στη Ντέιρ αλ Ζορ και αυτό θα περιλαμβάνει μηχανοκίνητες δυνάμεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα έχει πρόσβαση σε μια πηγή εσόδων η οποία θα του επιτρέψει να εξαπολύσει πλήγμα στην περιοχή, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.
«Αυτό που κάνει τώρα η Ουάσινγκτον -η κατάληψη και ο έλεγχος πετρελαιοπηγών στην ανατολική Συρία- είναι ξεκάθαρα λεηλασία», κατήγγειλε ο Κονασένκοφ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ο λόγος για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ «δεν έχει καμία σχέση με τα ιδανικά της ελευθερίας και τα συνθήματα περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
Ο Κονασένκοφ υπογράμμισε εξάλλου ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Συρία «δεν ανήκουν στους τρομοκράτες του ΙΚ και κυρίως όχι «στους Αμερικανούς προστάτες κατά των τρομοκρατών του ΙΚ», αλλά εξ ολοκλήρου στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!