Τρίτη 26 Μαΐου 2020

menta

Αρωματική, γευστική και ευεργετική, η μέντα ταιριάζει παντού και μπαίνει στο μικροσκόπιο.

Με τον όρο «μέντα» εννοούμε το είδος των ποώδων αρωματικών φυτών και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο η γνωστή μας μέντα όσο και ο δυόσμος, που είναι παρεμφερή. Την μέντα, αλλά και τον δυόσμο, θα τη συναντήσετε από αφεψήματα μέχρι κοκτέιλ να χαρίζει το υπέροχο άρωμά της και τις ευεργετικές της ιδιότητες, ενώ είναι διάσημη και για τα οφέλη της στους πνεύμονες και το αναπνευστικό.
Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως βοηθητικό στο πεπτικό για την απελευθέρωση αερίων, τη δυσπεψία, τις κράμπες και τη διάρροια, αν και πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις έλκους. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει με τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και σε περιπτώσεις δηλητηρίασης, ενώ ταυτόχρονα ηρεμεί τους μυς του στομάχου και βελτιώνει τη ροή της χολής, επιτρέποντας στην τροφή να περάσει από το στομάχι πιο γρήγορα. Σε περιπτώσεις που η θεραπεία του καρκίνου δημιουργεί ανακατωσούρα ή σε περιπτώσεις πόνων και σπασμών στο έντερο, ένα φλιτζάνι τσάι μέντας μπορεί να κάνει θαύματα.
Καλό κάνει και στον πονόλαιμο, αλλά και σε στοματικούς πόνους από ακτινοβολία και χημειοθεραπεία, ενώ συστήνεται σε περιπτώσεις ημικρανίας και πονοκεφάλου, αλλά και ιλίγγου.

Για όσους δυσκολεύονται στον ύπνο, ένα τσάι μέντας μπορεί να βοηθήσει, ενώ συμβάλλει και κατά της νεφρολιθίασης. 

Μπορείτε να δοκιμάσετε το τσάι της, να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα της στη μαγειρική σας, σε πιάτα, σε κοκτέιλ ή να αξιοποιήσετε το λάδι της.

Μια ιδιότυπη εισβολή γνωρίζει η Ισπανία μετά τη σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού. Κουνούπια – «τέρατα», ασιατικής προέλευσης, τέσσερις φορές το μέγεθος των κανονικών, έχουν «επισκεφθεί» την Ίμπιζα.
Τα έντομα, τα οποία κουβαλούν ασθένειες, όπως ο ιός Ζίκα, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο κίτρινος πυρετός, έχουν αναπτυχθεί από το κλείσιμο των ξενοδοχείων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Sun.
Aυτό συμβαίνει καθώς προτιμούν την υγρασία οπότε έλκονται από τις πισίνες, οι οποίες όμως δεν λειτουργούσαν λόγω καραντίνας.
Στα κουνούπια απαιτούνται 10 με 12 ημέρες να εκκολαφθούν, και στην πορεία κινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν.
Έχουν τη δυνατότητα να τσιμπήσουν τον άνθρωπο μέσα από τα ρούχα του, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
Στην Ίμπιζα, πάντως, ανεστάλησαν όλες οι τουριστικές δραστηριότητες εξαιτίας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης των μετακινήσεων.
Δεδομένων των συνθηκών, το τμήμα διαχείρισης περιβάλλοντος στην Ίμπιζα έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να καθαρίσουν τις πισίνες τους, υπογραμμίζοντας ότι η αμέλεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπάνια προβλήματα υγείας.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!