Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018


Σε μία προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τη πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τεράστιες εκτάσεις της Σουηδίας τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές της σκανδιναβικής χώρας επιστράτευσαν το βαρύ όπλο τους: την Πολεμική Αεροπορία. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η σουηδική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε με εκρηκτικά τις περιοχές όπου η φωτιά δεν έχει ακόμη κοπάσει.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα,ο Γιόχαν Στσιμάνσκι, διευθυντής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι ειδικοί αποφάσισαν να ρίξουν βόμβες για να τιθασεύσουν τη φωτιά.
«Από την έκρηξη «εκτοπίζεται» το οξυγόνο, χωρίς το οποίο η φωτιά δεν μπορεί να κάψει εκτάσεις», επισημαίνει ο Γιόχαν Στσιμάνσκι εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
«Το σχέδιο δούλεψε πολύ καλά. Το GPS και η κατευθυνόμενη με λέιζερ βόμβα (μήκους τριών μέτρων και βάρους 270 κιλών) μπόρεσαν να σβήσουν τη φωτιά σε μια ακτίνα περίπου 100 μέτρων», προσθέτει ο διευθυντής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η Πολεμική Αεροπορία συσκέπτεται για να αποφασίσει εάν θα ρίξει περισσότερες βόμβες στις εστίες που παραμένουν ενεργές.
Άχρηστες πληροφορίες και μερικά info για να κάνετε τους έξυπνους
«Όσο ζεις μαθαίνεις», λέει ο θυμόσοφος λαός!
Δείτε παρακάτω κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που πιθανότατα να μην γνωρίζετε...
-Aν και ο πληθυσμός της Kίνας ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, τα επίθετα είναι κάτι περισσότερο από διακόσια.
-Αν χαθεί η πίεση της καμπίνας ενός αεροπλάνου, ο επιβάτης μπορεί να διατηρήσει τις αισθήσεις του μόλις για 18 δευτερόλεπτα.
-Για να καταφέρει να περπατάει με τον περίφημο σέξι τρόπο της, η Μέριλιν Μονρόε είχε πριονίσει ένα κομμάτι από το τακούνι του ενός παπουτσιού της!
-Για να μην μείνει ποτέ ο βρετανικός θρόνος χωρίς διάδοχο, εξαιτίας αεροπορικού ατυχήματος, οι πρίγκιπες Κάρολος και Γουίλιαμ δεν πετάνε ποτέ με το ίδιο αεροπλάνο.
-Δεν ήταν λίγοι οι φρενοβλαβείς που έφτασαν στα ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα κατά το παρελθόν. Κάποιοι από αυτούς όμως σίγουρα ξεχώρισαν: Ο Σερ Γουίλιαμ Έρσκιν, ένας από τους διοικητές στον πόλεμο της Ισπανικής Χερσονήσου (1808-9), είχε νοσηλευτεί δύο φορές σε ψυχιατρικό άσυλο. Αργότερα, αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα παράθυρο. Ο Πρώσος Μπλούχερ πίστευε πως είχε μείνει έγκυος από έναν ελέφαντα, ενώ ο Αμερικανός στρατηγός των Βορείων Ρίτσαρντ Ίγουελ νόμιζε πως είναι πουλί και προσπαθούσε να τσιμπήσει το φαγητό του με τη μύτη.
-Είναι αδύνατον να αυτοκτονήσετε κρατώντας την αναπνοή σου.
-Είναι αδύνατον να φτερνιστείτε με τα μάτια ανοιχτά.
-Ένα δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα είναι 31,7 χρόνια.
-Ένας άνθρωπος έχει τις ίδιες πιθανότητες να σκοτωθεί από κεραυνό όσες έχει να σκοτωθεί πέφτοντας από το κρεββάτι: Mία στα 2.000.000. Oι πιθανότητες να πεθάνει από δάγκωμα φιδιού είναι 1 στα 3.000.000. Yπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθεί κάποιος από φελλό σαμπάνιας παρά από δηλητηριώδη αράχνη.

Το ζευγάρι θα συμμετάσχει σε ένα line-up με πολλούς αστέρες που θα τιμήσουν την κληρονομιά τού επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής.
Στη συναυλία που διοργανώνεται από την οργάνωση Global Citizen -πλατφόρμα κοινωνικής δράσης για μια παγκόσμια γενιά που θέλει να επιλύσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου και να τερματίσει την ακραία φτώχεια, θα τραγουδήσουν επίσης οι Εντ Σίραν, Κρις Μάρτιν, Φάρελ Γουίλιαμς, Banj, Femi Kuti, Sho Madjozi, Tiwa Savage και Wizkid.
Κεντρική ομιλήτρια στο Φεστιβάλ, το πρώτο που πραγματοποιείται από την Global Citizen στην Αφρική θα είναι η Όπρα Γουίνφρεϊ.
Η συναυλία στο πλαίσιο της εκστρατείας «Mandela 100» θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου στο FNB Stadium του Γιοχάνεσμπουργκ με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα.
Αντί να διαθέσει τα εισιτήρια προς πώληση, η οργάνωση ζητά από τους θαυμαστές των καλλιτεχνών να κερδίσουν εισιτήρια συμμετέχοντας σε κοινωνικές δράσεις στήριξης των τοπικών κοινοτήτων του Γιοχάνεσμπουργκ.
Παρουσιαστές του Φεστιβάλ θα είναι οι Σερ Μπομπ Γκέλντοφ, Ναόμι Κάμπελ, Φόρεστ Γουίτακερ, Γκέιλ Κινγκ και Τάιλερ Πέρι.
Η εκστρατεία «Mandela 100» υλοποιείται με στόχο τη συγκέντρωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για δράσεις τερματισμού της πείνας και αύξησης της πρόσβασης σε καλή διατροφή, μείωσης των ποσοστών μετάδοσης του HIV και διασφάλισης ότι κάθε παιδί θα λαμβάνει ποιοτική εκπαίδευση, καθώς και για μεταρρύθμιση και κατάργηση των σεξιστικών νόμων.

Την κατάθεση μήνυσης για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και έκθεση ανακοίνωσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλης, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι «δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, αυτή είναι ώρα πένθους», απαντάει, λέγοντας: «Και πότε είναι η ώρα της απόδοσης ευθύνης; Πότε τελειώνει το πένθος για να αναληφθεί η ευθύνη; Πότε έχει αναληφθεί η ευθύνη εκ των υστέρων στη χώρα μας; Θα αφήσουμε και αυτές τις ψυχές να ξεχαστούν, όπως κατάφεραν με τους νεκρούς της Μάνδρας λίγους μήνες πριν; Οι μπόρες δε μπορεί να βαφτίζονται άλλο “ακραία καιρικά φαινόμενα” για να δικαιολογήσουν τις ακραίες παραβάσεις και την ακραία αδιαφορία για όλους τους Έλληνες, για όλους εμάς. Που στοιχίζει τις ζωές μας».
«Η πυρκαγιά σε Μάτι, Ραφήνα, Ν. Βουτζά σκότωσε 79 ανθρώπους και αγνοούνται δεκάδες. Ανάμεσά τους συγγενείς και φίλοι μας» τονίζει η κυρία Κωνσταντοπουλου και προσθετει «Ποιος έχει την ευθύνη;
Οι καταγγελίες υπάρχουν. Και είναι βαριές. Ποιος έχει την ευθύνη αυτήν την κρίσιμη ώρα; Και ποια είναι επιτέλους η ώρα της ανάληψης ευθύνης; Αισθανόμαστε ομοψυχία με όλους τους Έλληνες. Όχι όμως με εσάς που δολοφονείτε τη χώρα μας, δολοφονείτε την ιστορία μας και τώρα δολοφονείτε και εμάς τους ίδιους.
Απαιτούμε την άμεση ανάληψη ευθύνης από την Κυβέρνηση.
Απαιτούμε την παραίτηση όποιου έχει τη στοιχειώδη ευθιξία απέναντι στην πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία.
Απαιτούμε την παραίτηση της Περιφερειάρχη Αττικής και όλων των αρμοδίων πολιτικής προστασίας, που ευθύνονται για το θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων και τον βαρύ τραυματισμό εκατοντάδων.
Ανάμεσά τους μικρά παιδιά και βρέφη.
Καταθέτουμε μήνυση για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και έκθεση σε κίνδυνο ζωής και καλούμε όλους τους πολίτες να καταθέσουν τη μαρτυρία τους.
Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας.
Ενάντια στους επικίνδυνους κυβερνήτες».

Η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων, είναι η πιο φονική του 21ου αιώνα στον κόσμο μετά από τις πυρκαγιές που σκότωσαν 173 ανθρώπους στην Αυστραλία το 2009, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Αυστραλία το 2009
Τουλάχιστον 173 άνθρωποι πεθαίνουν στις πυρκαγιές που ξεσπούν σε θάμνους στη νοτιοανατολική Αυστραλία, κυρίως στην πολιτεία Βικτόρια, θύμα το Σαββατοκύριακο της 7ης Φεβρουαρίου του 2009 του συνδυασμού εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.
Ολόκληρες πόλεις και περισσότεροι από 2.000 σπίτια ισοπεδώνονται.
Η φωτιά μαίνεται για πολλές εβδομάδες προτού περιοριστεί χάρη στην κινητοποίηση χιλιάδων πυροσβεστών και εθελοντών.
Η Ελλάδα το 2007
Στα τέλη Αυγούστου του 2007, πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν 2.500.000 στρέμματα στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια προκαλώντας 77 θανάτους στο πέρασμά τους.
Πολλά θύματα πεθαίνουν στην προσπάθεια να φύγουν μέσα στον πανικό από χωριά που έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες, ενώ απειλείται η περιοχή της Ολυμπίας.
Η Πορτογαλία το 2017 και το 2003
Εξήντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 250 τραυματίζονται στη διάρκεια μιας τεράστιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 17 Ιουνίου 2017 στο Πεντρογκάο Γκράντε, στο κέντρο της χώρας, η οποία επεκτείνεται στη συνέχεια σε γειτονικές περιοχές.
Ένα μεγάλο μέρος των θυμάτων πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους, που είχαν εγκλωβιστεί στις φλόγες.
Μέσα σε πέντε ημέρες, η φωτιά κατακαίει περίπου 460.000 στρέμματα δάσους και θάμνων.
Η Πορτογαλία είχε πληγεί και το 2003 από τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονταν για εβδομάδες στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προκαλώντας 20 θανάτους. Σχεδόν 4.250.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.
Το Ισραήλ το 2010
Η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία του Ισραήλ προκάλεσε 44 θανάτους στις 2 Δεκεμβρίου 2010. Τα θύματα, στην πλειονότητά τους εκπαιδευόμενοι φύλακες σε φυλακή, εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά σε ένα λεωφορείο. Μέσα σε τέσσερις ημέρες η φωτιά θα καταστρέψει σχεδόν 50.000 στρέμματα του εθνικού πάρκου του λόφου Καρμέλ (βόρεια).
Η Ρωσία το 2015 και το 2010
Τον Απρίλιο του 2015, 34 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στα μέσα Απριλίου σε έκταση 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Σιβηρία.
Ξεκινώντας από την Χακάσια (στο νότιο τμήμα της Σιβηρίας) οι πυρκαγιές, που κατέστρεψαν 2.000 σπίτια, έφθασαν μέχρι τη Μογγολία, περίπου 200 χλμ. νότια, και συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο μέχρι τα σύνορα με την Κίνα, σύμφωνα με το ρωσικό τμήμα της Greenpeace.
Πέντε χρόνια πριν, το 2010, το δυτικό τμήμα της χώρας, που αντιμετώπιζε πρωτοφανή καύσωνα και ξηρασία, είχε καταστραφεί από πυρκαγιές που προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 60 ανθρώπων από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βάλτων και θάμνων καταστράφηκαν και ολόκληρα χωριά κάηκαν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2003
Είκοσι δύο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο στο Μεξικό, χάνουν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια, τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου 2003. Μέσα σε δύο εβδομάδες, 3.000.000 στρέμματα βλάστησης καίγονται, 3.576 σπίτια καταστρέφονται και 100.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τις εστίες τους.
Πιο πρόσφατα στην Αριζόνα, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, 19 πυροσβέστες χάνουν τη ζωή τους την 1η Ιουλίου 2013 ενώ δημιουργούσαν αντιπυρική ζώνη για να σταματήσουν την επέκταση μιας τεράστιας πυρκαγιάς.
Πυρκαγιές που έμειναν στην Ιστορία
Η πιο φονική δασική πυρκαγιά στον κόσμο φαίνεται να ήταν εκείνη του Οκτωβρίου 1871 στο Πέστιγκο (Ουισκόνσιν, ΗΠΑ, που προκάλεσε από 800 έως 1.200 θανάτους. Η φωτιά, που είχε ξεσπάσει στο δάσος πολλές ημέρες νωρίτερα, κατέστρεψε μέσα σε μερικές ώρες αυτή την κωμόπολη των 1.700 κατοίκων και κατέστρεψε και άλλα χωριά σε μια έκταση 5.000.000 στρεμμάτων.
Τον Μάιο του 1987, η πιο μεγάλη δασική πυρκαγιά στην πρόσφατη ιστορία της Κίνας προκάλεσε τουλάχιστον 119 θανάτους στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Πενήντα μία χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Με τον βαρύ απολογισμό της των 82 θανάτων, η πυρκαγιά που ξέσπασε τον Αύγουστο του 1949 στις Λαντ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, εξακολουθεί να παραμένει στη μνήμη. Τα θύματα, πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιωτικοί, εγκλωβίστηκαν κυριολεκτικά σε ένα σύννεφο καπνού που προκάλεσε μια απότομη αλλαγή της κατεύθυνσης και της έντασης των ανέμων.

Αν και ο Ηλίας Ψινάκης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι κάηκε το σπίτι του στον Νέο Βουτζά, από την καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής, τελικά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ που έκανε ο ΣΚΑΪ, έχουν καεί φοίνικες και άλλα δέντρα έξω από το σπίτι του κ. Ψινάκη και κάποιες τέντες του σπιτιού, αλλά το οίκημα είναι απόλυτα κατοικήσιμο. Αν και υπάρχουν ορισμένες ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο, οι φλόγες δεν μπήκαν μέσα στο σπίτι.
O Ηλίας Ψινάκης δήλωσε την Τρίτη ότι κάηκε το σπίτι του στον Νέο Βουτζά από την καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής.
Τις τελευταίες δύο ημέρες ο δήμαρχος Μαραθώνα, που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για την απουσία του τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς, δήλωνε στις τηλεοπτικές κάμερες ότι και το δικό του σπίτι κάηκε. Νωρίτερα την Τετάρτη προκλήθηκε μεγάλη ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα από εξοργισμένους πολίτες.
Μάλιστα, σε μία από τις δηλώσεις του, το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε: «Κάηκε το σπίτι μου, ευτυχώς… Οταν καίγονται εκατοντάδες σπίτια, φανταστείτε να μην καιγόταν το δικό μου. Θα έλεγαν ότι είχα βάλει εγω τη φωτιά».
Τα πλάνα του ΣΚΑΙ:



Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!