Παρασκευή 14 Απριλίου 2017


Ο Ρόμπερτ Πάουελ, ο ηθοποιός που έχει ταυτιστεί όσο κανείς άλλος με τον ρόλο του Χριστού μέσα από τη θρυλική σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, καλείται να ενσαρκώσει ξανά το ρόλο του Θεανθρώπου 40 χρόνια μετά!

Ο 72χρονος πλέον Πάουελ, ο άνθρωπος που είδε στον καθρέπτη του το είδωλο του Ιησού, επανέρχεται ως «Ο αληθινός Ιησούς της Ναζαρέτ».

Πρόκειται για την ομώνυμη μίνι σειρά του Smithsonian Channel που μέσα από τέσσερα επεισόδια θα επιχειρήσει να ρίξει "φως" σε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον Χριστό.

Η πρεμιέρα της σειράς αναμένεται την Κυριακή του Πάσχα (16/4/2017) που φέτος είναι κοινή για την ορθόδοξη και την καθολική εκκλησία.



ΠΗΓΗ: www.ant1news.gr

Μπορεί να απαλλάχθηκαν από το 2015 οι φορολογούμενοι από την ταλαιπωρία να προσκομίζουν αποδείξεις λιανικής πώλησης στις εφορίες, για να δικαιούνται της έκπτωσης φόρου των 1900-2100 ευρώ, πρέπει όμως πλέον να φυλάνε τους λογαριασμούς και τις χάρτινες αποδείξεις συναλλαγής των συναλλαγών που κάνουν με κάρτες.
Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ορίζεται ότι για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το 2017 και «για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο» όπως (ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά):
— κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement)
— αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού,
— αναλυτική εικόνα καρτών,
— αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης,
— αντίγραφο του τερματικού μηχανήματος (POS) κ.λπ.
Με άλλα λόγια, μπορεί στην απόφαση να ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο -μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις, όμως ξεκαθαρίζεται ότι: «Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους που μετρούν στο αφορολόγητο θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από την μηνιαία statement των τραπεζών που αφορούν στην κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».
Έτσι το βάρος της απόδειξης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι οποίες «χτίζουν» το αφορολόγητο και άλλες εκπτώσεις φόρου (πχ για ιατρικές δαπάνες) θα πρέπει οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να φυλάνε τα χαρτιά που τις αποδεικνύουν, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών πως έθεσε σε εφαρμογή κάποια ηλεκτρονική εφαρμογή συλλογής και καταγραφής αυτών των στοιχείων απευθείας από τις τράπεζες -αλλά ενδεχομένως και μετά για την αποφυγή λαθών σε βάρος του φορολογουμένου!
Στην εγκύκλιο τονίζεται βεβαίως ότι «δεν απαιτείται η συλλογή αποδείξεων» λιανικής πώλησης πλέον.
Μαζεύουμε αποδείξεις για πέντε χρόνια!
Ωστόσο «επισημαίνεται ότι τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την απόδειξη της δαπάνης για απόκτηση αγαθών και λήψης υπηρεσιών φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης». Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν και να φυλάνε όλα τα παραστατικά τουλάχιστον για 5 χρόνια, ή και παραπάνω αν υπάρξουν ξανά νέες παρατάσεις παραγραφής του δικαιώματος ελέγχου των δηλώσεων εισοδήματος (σήμερα οι έλεγχοι φτάνουν και… 15 χρόνια πίσω)!
Επιπλέον, όπως φαίνεται από την εγκύκλιο, δεν εξαιρούνται και φέρουν το βάρος της απόδειξης ακόμα και οι φορολογούμενοι που είναι συνδικαιούχοι κοινών λογαριασμών και καρτών.
Έτσι τονίζεται ότι στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (πχ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (πχ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο είναι τα ακόλουθα:
* 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
* 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
* 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα που κορυφώνεται το Θείο Δράμα και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα. Τη μέρα αυτή του απόλυτου πένθους, οι Έλληνες έχουν ιδιαίτερα, και εν πολλοίς άγνωστα, έθιμα τα οποία αναβιώνουν σε όλη την χώρα για να θυμηθούν τα Πάθη του Χριστού.
Τήνος-Ο καλύτερος επιτάφιος
tinos_6
Οι ενορίες των χωριών και της πόλης συναγωνίζονται ποιος θα στολίσει τον καλύτερο επιτάφιο το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. Τον στολίζουν κορίτσια με βιολέτες κυρίως ενώ δεν πλησιάζουν παντρεμένες γυναίκες στη διαδικασία αυτή. Νωρίς το απόγευμα συνηθίζεται από τους κατοίκους να τους γυρίζουν όλους για να δουν ποιος είναι ο πιο όμορφος, ενώ περνούν από κάτω τρεις φορές για το καλό. Το βράδυ και μετά το τέλος της ακολουθίας αρχίζει η περιφορά των επιτάφιων με πρώτα τα εξαπτέρυγα, το σταυρό και τα φαναράκια και μετά ο επιτάφιος, ο ιερέας και ο κόσμος με αναμμένα κεριά.
 Μελιγαλάς – Οι φουνταρίες
klimatoverges
Το βράδυ, ανάβουν “φουνταρίες”. Κάθε νοικοκυρά, όταν σημαίνει η καμπάνα για τον Επιτάφιο, ρίχνει μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της δυο – τρία μάτσα κληματόβεργες και τους βάζει φωτιά. Μέχρι να βγει ο Επιτάφιος, οι κληματόβεργες έχουν πλέον γίνει θράκα. Την ώρα που o παπάς περνά έξω από το δρόμο του σπιτιού της, η νοικοκυρά ρίχνει πάνω στη θράκα μια χούφτα μοσχολίβανο και ο παπάς κάνει εκεί παραστάσιμο.
Σπάρτη- Τα σταυρολούλουδα
Epitafios-Sparti-8
Όταν γυρίσουν τον Επιτάφιο, τον ξεστολίζει ο καντηλανάφτης, ο οποίος παίρνει τα κεριά και τα φυλάει. Την άλλη μέρα, τα βάζει ο παπάς σε ένα δίσκο με τα σταυρολούλουδα και τα μοιράζει στις γυναίκες. Τα λουλούδια αυτά, οι γυναίκες τα κρατούν ως φυλαχτό και όταν αρρωστήσει ένα παιδάκι βάζουν στα κάρβουνα λίγο νερό και μερικά σταυρολούλουδα και το λιβανίζουν.
Αγρίνιο -Χαλκουνοπόλεμος
xalkounia
Όταν ολοκληρωθεί η περιφορά του Επιταφίου της κάθε ενορίας, οι «χαλκουνάδες» συγκεντρώνονται στην πλατεία Δημοκρατίας για να πάρουν μέρος στον χαλκουνοπόλεμο, ένα έθιμο του οποίου η προετοιμασία ξεκινά τουλάχιστον δύο μήνες πριν από το Πάσχα.
Πρόκειται για αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μίγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες άναβαν τα χαλκούνια κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους Τούρκους.
Ναύπακτος- Ο σταυρός από δάδες
nafpaktos
Κάτοικοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου και φθάνουν στο λιμάνι, όπου αναμμένες δάδες είναι τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το ενετικό λιμάνι. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν ένα μεγάλο σταυρό, που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι. Το έθιμο αυτό σύμφωνα με την τοπική παράδοση, φαίνεται να θέλει να συνδυάσει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι.
Σαντορίνη-Σήμαντρα και φλεγόμενα δοχεία
santorini_pasxa
Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι στο Εμπορειό, αναβιώνουν τα σήμαντρα. Οι άντρες του χωριού μαζεύονται και χτυπάνε οτιδήποτε μεταλλικό ή ξύλινο για να κάνουν θόρυβο, περνώντας μέσα από τις εκκλησίες του χωριού όπου και προσκυνούν τις εικόνες τους ενώ στο δρόμο τους απ’ έξω οι γυναίκες τους κερνούν ρακί και καραμέλες, γιατί έτσι πιστεύουν ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα προετοιμάζοντας την Ανάσταση.
Η Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στον Πύργο της Σαντορίνης γιορτάζεται μ’ έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο. Η επιτάφια ακολουθία στα στενά δρομάκια του χωριού γίνεται υπό το φως χιλιάδων φλεγόμενων δοχείων, που έχουν τοποθετηθεί στις στέγες, τις μάντρες και σε ολόκληρο το Ενετικό κάστρο ενώ οι μυροφόρες ψάλλουν δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα .
Σέρρες-«Αδώνια»
serres
Κατά την περιφορά του Επιταφίου, αναβιώνει στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το έθιμο «Αδώνια». Σύμφωνα με το τελετουργικό του εθίμου, όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει, κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού της ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο έχει τοποθετήσει θυμίαμα και την εικόνα του Εσταυρωμένου, πλαισιωμένη από πασχαλιές και άλλα άνθη.
Ν. Μεσημβρία Θεσσαλονίκης-Νεκροταφεία
megali_paraskevi
Στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, τη Μ. Παρασκευή, οι δύο Επιτάφιοι των ενοριών, μετά την περιφορά τους στους δρόμους, συναντώνται στα νεκροταφεία. Εκεί, οι κάτοικοι ανάβουν κεριά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν «φύγει από τη ζωή» και «η νύχτα γίνεται μέρα» από το φως των κεριών.
Κρήτη- Η μνεία και τα νερόβραστα φαγητά
kriti
Τη Μεγάλη Παρασκευή, τρώνε νερόβραστα φαγητά με ξύδι, σαλιγκάρια βραστά, των οποίων το ζουμί μοιάζει με ξύδι. Επιπλέον, υπάρχει το έθιμο ο ιερέας να μνημονεύει εντός της εκκλησίας πριν την περιφορά του Επιταφίου τα ονόματα όλων των κεκοιμημένων συγχωριανών της κάθε οικογένειας, έστω και πολλές γενιές πίσω.
Άμφισσα – Τα «Δάκρυα της Παναγιάς»
amfissa
Στην Άμφισσα, λαμβάνει χώρα ένα ενδιαφέρον πασχαλινό έθιμο της Ρούμελης. Ονομάζεται «Δάκρυα της Παναγιάς». Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής σύμπασα η Άμφισσα κάθεται σε καφενεία, μεζεδοπωλεία κι εστιατόρια για να καταναλώσει σαρακοστιανά χωρίς λάδι και μεγάλες ποσότητες τσίπουρου και ούζου, που είναι τα εν λόγω δάκρυα!
Ρέθυμνο-Οι λαμπάδες
argyroupoli_rethymnou
Ένα έθιμο που ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν όταν η Αργυρούπολη δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα και δημοτικό φωτισμό. Οι ενορίτες – χωριανοί για να τιμήσουν τον νεκρό Ιησού αλλά και για να φωτίσουν την διαδρομή που ακολουθούσε η λιτανεία του επιτάφιου κατασκεύαζαν «λαμπάδες» (δάδες) από καλάμια και αστιβίδες τις οποίες άναβαν και κουβαλούσαν στους ώμους τους.
Κάθε “Λαμπάδα” μπορεί να φτάσει έως και τα 6 μέτρα μήκος και κρατιέται από 3 ή και περισσότερα άτομα. Την κατασκευή των «λαμπάδων» αναλαμβάνουν οι νέοι του χωριού αρκετές ημέρες πριν την Μ. Παρασκευή μαζεύοντας καλάμια και αστιβίδες από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Οι “λαμπάδες” προετοιμάζονται νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής στη πλατεία του Αγίου Ιωάννη και λίγο πριν να ξεκινήσει η λιτανεία του Επιταφίου ανάβουν και προπορεύονται του επιταφίου δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ταξιδεύει, όσους παρευρεθούν, πίσω στο χρόνο. (candia news)
Πάρος-Αναπαράσταση του Θείου δράματος και κεριά
paros
Σκηνές από το Θείο Δράμα, αναπαριστώνται από νέους, νέες και παιδιά ντυμένους με ενδυμασίες της εποχής του Ιησού, σε χαρακτηριστικά σημεία της Πάρου, κατά μήκος της περιφοράς του Επιταφίου.
Επιπλέον στην Πάρο τα κεριά του Επιταφίου, τα φυλούν και όταν έχει φουρτούνα, βρέχει ή αστράφτει, τα ανάβουν για να περάσει η κακοκαιρία. Ακόμα, στο εικονοστάσι, τοποθετείται και κλαδί ελιάς, που παραμένει εκεί ως αγιώτικο.
Κεφαλλονιά– Διεμερίσαντο” και “Σήμερον Κρεμάται”
kefallonia
Πηγαίνουν από νωρίς το πρωί στην Εκκλησία για να προσκυνήσουν τον εσταυρωμένο Χριστό. Παράδοση στο νησί είναι η μουσική εκτέλεση του προκειμένου της Μεγάλης Παρασκευής γνωστό σε όλους ως “Διεμερίσαντο” και του “Σήμερον Κρεμάται” του Σολωμού.
Οι ψάλτες και ο ιερέας μεταβαίνουν μπροστά από τον Εσταυρωμένο και μετά την εκφώνηση του ιερέα “Εσπέρας Προκείμενον” ψάλλουν καλλιτεχνικά το στίχο μετά του προκειμένου, μια παράδοση που σώζεται μέχρι σήμερα. Η ακολουθία τελειώνει περίπου γύρω στις 12:30 και αμέσως οι γυναίκες ξεκινούν το στόλισμα του Επιταφίου.
Μέτρες της Θράκης- Κάψιμο του Ιούδα
metres
Η πομπή του Επιταφίου, σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι, όπου βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Τη στιγμή που ο ιερέας διαβάζει το σχετικό Ευαγγέλιο, ανάβουν τη φωτιά και καίνε τον Ιούδα. Παίρνουν μια χούφτα από εκείνη τη στάχτη και τη ρίχνουν στα μνήματα.

Με τον τίτλο: «Ο πραγματικός λόγος του χωρισμού: Η Αθηνά Ωνάση δεν μπορούσε να χαρίσει ένα παιδί στον Ντόντα», δημοσίευμα μεγάλης lifestyle ιστοσελίδας της Βραζιλίας… επιτίθεται στην Αθηνά Ωνάση.
Το δημοσίευμα, ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως η κατάθλιψη και τα ξεσπάσματα της Αθηνάς Ωνάση προήλθαν από το γεγονός πως δεν μπορούσε να χαρίσει στην ίδια και στον Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο ένα παιδί.
Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το δημοσίευμα είναι απόλυτα κατευθυνόμενο από τον Αλβάρο μέσω της συντρόφου του Ντενίζ Σεβέρο, η οποία είναι δημοσιογράφος και παρουσιάστρια με πολύ ισχυρές διασυνδέσεις στο χώρο των ΜΜΕ.
Το δημοσίευμα ανέφερε πως το ζευγάρι είχε προσπαθήσει πάρα πολύ να κάνει ένα παιδί, κάτι το οποίο όμως δεν ήταν εφικτό εξαιτίας προβλήματος της Ωνάση.
Στο ίδιο post γράφεται πως το συγκεκριμένο θέμα θα αναφερθεί από τον Αλβάρο και στα ελβετικά δικαστήρια που θα εκδικάσουν το διαζύγιο της δεκαετίας, και μάλιστα αναμένεται να προσκομίσει τη σχετική ιατρική γνωμάτευση.
Ο συντάκτης, όπως αναφέρει το περιοδικό Λοιπόν, δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις προσπάθειες της μητέρας της Χριστίνας Ωνάση να αποκτήσει την Αθηνά.
Δεν αναφέρει όμως ότι η Αθηνά παντρεύτηκε σε πολύ μικρή ηλικία και σήμερα είναι μόλις 32 χρόνων, όπως και τις προσπάθειες του Αλβάρο για να υιοθετήσει η Αθηνά τη δική του κόρη, τη Βίβιαν, ώστε να γίνει αυτομάτως και κληρονόμος της.



Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα, αν και την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να έχουμε βροχές ενώ ευνοείται και η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης. Δείτε αναλυτικά τι καιρό θα κάνει στην Ελλάδα μέρα με τη μέρα μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ

Στη νότια Ελλάδα αραιές συννεφιές κατά περιόδους πιο πυκνές με πιθανότητα για κάποιες λασποσταγόνες κυρίως από το απόγευμα και μετά. Στην υπόλοιπη χώρα λιακάδα και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες συννεφιές κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.



Ευνοείται η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων πιθανόν 7. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 5 εως 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 εως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 εως 21 βαθμούς και τέλος στα νησιά του Αιγαίου από 7 εως 19 βαθμούς κελσίου.

Μ.ΤΡΙΤΗ

Στη νότια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο αραιές συννεφιές κατα περιόδους πιο πυκνές με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές λασποβροχές κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάννησα. Ευνοείται η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης σε αυτές περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα λιακάδα και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας θα αναπτυχθούν λίγες συννεφιές.



Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και προς τη θάλασσα Κυθήρων 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 εως 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 εως 24 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 εως 22 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 8 εως 21 βαθμούς κελσίου.

Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ

Στην κεντρική και νότια Ελλάδα καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αραιές συννεφιές κατα περιόδους πιο πυκνές με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές λασποβροχές στην Κρήτη και τα Δωδεκάννησα. Ευνοείται η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στις αυτές περιοχές.



Στην υπόλοιπη χώρα λίγες συννεφιές που το μεσημέρι και το απόγευμα πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες στα βόρεια και κυρίως στα ορεινά και σε περιοχές που γειτνιάζουν με αυτά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες βορειοανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση με τάση περεταίρω ενίσχυσης τη νύχτα στο βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 21 με 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 22 με 24 και στα νησιά τους 20 με 22 βαθμούς κελσίου.

Μ.ΠΕΜΠΤΗ

Στη νότια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο αραιές συννεφιές καταπεριόδους πιο πυκνές με τοπικές λασποβροχές στα Δωδεκάννησα. Ευνοείται η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στις αυτές περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες συννεφιές που το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες σε ορεινές ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές που γειτνιάζουν με αυτές.



Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μέσα στο Αιγαίο πρόσκαιρα στις βόρειες Κυκλάδες πιθανόν και 7 μποφόρ και στο Ιόνιο 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα προσεγγίσει στις περισσότερες περιοχές τους 21 με 23 βαθμούς κελσίου.

Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Λιακάδα σε όλη τη χώρα και μόνο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα υπάρχουν λίγες συννεφιές κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα που ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους σε ορεινούς όγκους των περιοχών αυτών.



Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο που θα φτάνουν τα 5 με 6 και ίσως για λίγο και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα φτάσει και πάλι στις περισσότερες περιοχές τους 22 με 24 βαθμούς κελσίου.

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ

Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν λίγες συννεφιές που ίσως δώσουν κάποιους τοπικούς όμβρους σε ορεινούς όγκους των περιοχών αυτών.



Οι άνεμοι δεν θα δημιουργούν προβλήματα τόσο στην ξηρά όσο και την θάλασσα ενώ και η θερμοκρασία διατηρείται σε πολύ καλές τιμές προσεγγίζοντας τους 22 με 24 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχές.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Ζεστός καιρός με λίγες αραιές συννεφιές στα δυτικά, σταδιακή επικράτηση νοτίων ανέμων από δυτικά προς ανατολικά σε ήπιες γενικά εντάσεις και θερμοκρασίες κοντά στους 24 με 25 βαθμούς κελσίου.



ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία πιθανή μεταβολή του καιρού με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στην δυτική Ελλάδα και συννεφιές στα υπόλοιπα ενώ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές.
Πάσχα χωρίς αυτές τις ταινίες δεν γίνεται
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή όλοι μπορούμε λίγο-πολύ να μαντέψουμε το τηλεοπτικό πρόγραμμα των ελληνικών καναλιών. Κάποιες ταινίες σχετίζονται άμεσα με το θέμα της περιόδου, κάποιες άλλες πάλι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, απλά για κάποιον λόγο -ίσως επειδή είναι παλαιάς εποχής;- προβάλλονται σχεδόν αποκλειστικά το Πάσχα.
Ξέρουμε ότι η Μεγάλη Εβδομάδα ήρθε όταν ο Ιησούς από την Ναζαρέτ ξεκινάει να παίζει στην τηλεόραση. Μάλιστα πιο πιθανό είναι να μάθαμε ό,τι ξέρουμε για την ιστορία του από αυτήν τη μίνι σειρά, παρά από τα θρησκευτικά στο σχολείο. Ένα είναι σίγουρο, ότι μετά από τόσα χρόνια ακόμα και τώρα θα κάτσεις να το χαζέψεις έστω και λίγο, αλλιώς Πάσχα δεν έχει. Ας δούμε τις πιο δημοφιλείς:

Βαραββάς (1961)

Άντονι Κουίν στα καλύτερα του.

Οδύσσεια (1997)

Αν υπάρχουν άλλες ταινίες για την Οδύσσεια, σίγουρα έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Η κλασσική πια ταινία του 1997 φέρνει στις οθόνες μας το ταξίδι του Οδυσσέα και τη σκηνή με τον Κύκλωπα, θα τη βλέπουμε κάθε φορά.

Ben-Hur (1959)

Επική ταινία με 11 όσκαρ. Μη τη χάσετε.

Κλεοπάτρα (1963)

Τι να πούμε τώρα για την Elizabeth Taylor και τη χαρακτηριστική της φυσιογνωμία ως Κλεοπάτρα. Καθηλωτική και μοναδική. Καθόλου περίεργο που πήρε 4 Όσκαρ η ταινία.

Ο Λόρενς της Αραβίας (1962)

Άλλη μια επική βιογραφική ταινία που πολύ πιθανόν να εμφανιστεί παρ' όλο που δεν σχετίζεται με το Πάσχα. Μάλλον το σκηνικό της παραπέμπει σε κάποια πολύ παλιά εποχή, ίσως γι' αυτό;

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!