Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018


Μία από τις πρώτες ταινίες τoυ Ντίσνεϊ, η οποία ανήκε στα επτά χαμένα φιλμ του σπουδαίου animator, ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία.
Την ταινία αυτή βρισκόταν στην κατοχή ενός ιστορικού κινουμένων σχεδίων επί 70 χρόνια.
Πρόκειται για ένα φιλμ δύο λεπτών, στο οποίο εμφανίζεται ο Όσβαλντ, ο Τυχερός λαγός, «προκάτοχος» του Μίκι Μάους.
Ο 84χρονος Γιασούσι Γουατανάμπε είχε αγοράσει την ταινία από έναν χονδρέμπορο παιχνιδιών στην Οσάκα, όταν ήταν έφηβος, πληρώνοντας μόλις 500 γεν, δηλαδή περίπου 3,9 ευρώ (με τις σημερινές αξίες).
Η ταινία είχε τίτλο στα γιαπωνέζικα «Mickey Manga Spide» -Mickey Cartoon Speedy στα αγγλικά- και αφηγείτο την ιστορία ενός σκύλου της αστυνομίας που καταδίωκε τον ‘Οσβαλντ και τη φίλη του με μοτοποδήλατο.
Ενώ το τρίο περνά μέσα από δρόμους και κοιλάδες, οι φιγούρες και τα οχήματά τους, με τη χαρακτηριστική ελαστικότητα των καρτούν, τεντώνονται. συμπιέζονται, μια συχνή τεχνική στις ταινίες του Ντίσνεϊ.
Αντιλήφθηκε το πόσο σημαντική ήταν η ταινία μόλις διάβασε το βιβλίο «Oswald the Lucky Rabbit: Αναζητώντας τα χαμένα καρτούν του Ντίσνεϊ» του επί σειρά ετών καρτουνίστα της Ντίσνεϊ, Ντέιβιντ Μπόσερτ και που κυκλοφόρησε πέρυσι.
«Ήμουν φαν της Ντίσνεϊ για πολλά χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος που έπαιξα ένα ρόλο», δήλωσε στην ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun, η οποία επικοινώνησε τότε με τον συγγραφέα του βιβλίου και με τα αρχεία του Walt Disney και μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για μια από τις ταινίες που έλειπαν, της οποίας ο αρχικός τίτλος ήταν «Neck ‘n’ Neck.»
Οι Γουόλτ Ντίσνεϊ και Ουμπ Άιβερκς δημιούργησαν τον Όσβαλντ, τον τυχερό λαγό το 1927 και ήταν ο πρώτος χαρακτήρας της Ντίσνεϊ με τη δική του σειρά κινουμένων σχεδίων.
Συνολικά 27 καρτούν δημιουργήθηκαν με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο μίας διαμάχης πνευματικής ιδιοκτησίας με τη Universal Studios το 1928.
Σε απάντησή της η Ντίσνεϊ άρχισε να επεξεργάζεται έναν νέο χαρακτήρα και αυτός ήταν ο αγαπημένος ποντικός όλων των παιδιών του κόσμου, ο Μίκι Μάους.
Την υπόθεση του Όσβαλντ ανακίνησε μετά από δεκαετίες ο CEO της εταιρείας Μπομπ Ίγκερ, το 2006. «Αυτό που έχει σημασία σε αυτή την ιστορία, είναι το ότι καταδεικνύει την εξάπλωση που είχαν αυτά τα φιλμ σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει ο συντηρητής κινούμενων σχεδίων Τζεζ Στιούαρτ. «Το πώς διαδόθηκαν αυτά τα κινούμενα σχέδια και το μέρος που κατέληξαν έχει σχεδόν το ίδιο ενδιαφέρον με το περιεχόμενο των καρτούν».

Μέσω Αλβανίας φαίνεται ότι διέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, που διέφυγε από τη χώρα του για να αποφύγει την έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών, στην οποία είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αλβανικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γκρούεφσκι εισήλθε χωρίς αμφιβολία κρυφά πεζή στην Αλβανία, και χωρίς η άφιξή του να καταγραφεί από κανένα συνοριακό φυλάκιο.
«Ο Γκρούεφσκι πρέπει να εισήλθε παράνομα στην Αλβανία», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκεντιάν Μουλάι, ο οποίος διευκρίνισε πως η άφιξή του δεν καταγράφηκε σε κανένα συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και τη χώρα του.
Σύμφωνα με τον Μουλάι, ο πρώην πρωθυπουργός «πρέπει να διέσχισε πεζή τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, είτε από την Πρέσπα (νοτιοανατολικά) είτε από την Ντέμπαρ (βορειοανατολικά), προφανώς για να μην τραβήξει την προσοχή».
Χθες, οι αστυνομικές αρχές της Αλβανίας υποστήριξαν ότι ο Γκρούεφσκι έφυγε από τη χώρα στις 11 Νοεμβρίου, με αυτοκίνητο της πρεσβείας της Ουγγαρίας στα Τίρανα.
Σε δύσκολη θέση η Ουγγαρία
Ο Γκρούεφσκι μετέβη στη συνέχεια στη Βουδαπέστη, όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο, υποστηρίζοντας ότι διώκεται στη χώρα του.
Ωστόσο, η αποκάλυψη ότι ο τέως πρωθυπουργός της πΓΔΜ εγκατέλειψε την Αλβανία με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Όρμπαν, καθώς ενισχύονται οι υποψίες ότι οι ουγγρικές αρχές βοήθησαν στη διαφυγή του.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εμφανιζόταν στο παρελθόν ως σύμμαχος του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της πΓΔΜ από το 2006 έως το 2016.
Συνοδευόταν από δύο άτομα με ουγγρικό διπλωματικό διαβατήριο
Σύμφωνα με την εφημερίδα Vijesti της πΓΔΜ, που επικαλείται πηγή στη διεύθυνση της αστυνομίας, ο Νίκολα Γκρούεφσκι συνοδευόταν από δύο άτομα που διέθεταν ουγγρικό διπλωματικό διαβατήριο στο συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.
Μετά από τρεις ώρες «εγκατέλειψε το έδαφος του Μαυροβουνίου από το συνοριακό φυλάκιο Ντομπράκοβο στις 22:16 τοπική ώρα και εισήλθε στη Σερβία» επιβαίνοντας σε ένα άλλο αυτοκίνητο όπου βρίσκονταν επίσης δύο άνδρες με ουγγρικά διπλωματικά διαβατήρια, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Πάντως, τόσο η αστυνομία της Σερβίας όσο και η πρεσβεία της Ουγγαρίας στο Βελιγράδι δεν σχολίασαν στο AFP τη διαδρομή.
Αν και το διαβατήριο του Γκρούεφσκι είχε κατασχεθεί από τις αρχές των Σκοπίων, οι πολίτες των δυτικών Βαλκανίων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ταξίδια από τη μία χώρα στην άλλη με το διαβατήριο.
Πέραν της υπόθεσης κατάχρησης εξουσίας, ο Νίκολα Γκρούεφσκι διώκεται επίσης για άλλες πέντε υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας και τηλεφωνικές υποκλοπές αντιπολιτευόμενων και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών.
άγνωστο χριστιανικό έργο συγκεκριμένα βρέθηκε σε μία Βυζαντινή εκκλησία στην έρημο Νεγκέβ.
Το πορτρέτο χρονολογείται στον έκτο αιώνα και, σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail, οι ειδικοί εκτιμούν πως αποτυπώνεται το πρόσωπο του νεαρού Ιησού.
Η εκκλησία στην οποία εντοπίστηκε το έργο είναι σε ένα χωριό της ερήμου το οποίο εγκαταλείφθηκε κατά την «αυγή» της πρώιμης ισλαμικής περιόδου.

Οι ερευνητές, σε δημοσίευση τους στο περιοδικό «Antiquity», κρίνουν ως εξαιρετικά σημαντική την παρουσία του Μεσσία στην περιοχή, σημειώνοντας πως το ίδιο το έργο, πλην των συμβολισμών του, είναι μεγάλης σπουδαιότητας.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!