Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

 

Σε ένα σπιράλ ραγδαίας ψηφιοποίησης βρίσκεται ο πλανήτης, ειδικά από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, με τη συνδεσιμότητα να εξελίσσεται σε δομικό προ-απαιτούμενο της καθημερινότητας. Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, η ψηφιοποίηση θα συνεχίσει να μετασχηματίζει την καθημερινότητα με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς στο μέλλον.

Στο όχι και τόσο μακρινό 2030, ο μέσος άνθρωπος θα αλληλεπιδρά με μια “έξυπνη” συσκευή κάθε 18 δευτερόλεπτα. Πρακτικά, 4.800 φορές την ημέρα ο κάθε πολίτης θα έχει αλληλεπίδραση με μια “έξυπνη” συσκευή.

Μπορεί τα νούμερα να ακούγονται υπερβολικά, ωστόσο περιγράφουν με ξεκάθαρο τρόπο πως μέσα στην επόμενη δεκαετία η συνδεσιμότητα και η “έξυπνη” τεχνολογία θα μεταμορφώσουν ριζικά την εμπειρία μας. “Έξυπνοι” βοηθοί που θα ελέγχονται από τον εγκέφαλο, καθρέφτες ανίχνευσης ασθενειών και ψηφιακά διασυνδεδεμένα δέντρα.

Aκούγονται σκηνές από ένα μακρινό matrix, ωστόσο, είναι εικόνες από ένα πολύ κοντινό μέλλον, όπως το περιγράφει η νέα έκθεση της Vodafone “The Connected Consumer 2030” (CC2030). Η έκθεση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι “έξυπνες” συσκευές θα αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μέσω του εντοπισμού, της παρακολούθησης και της πρόληψης ασθενειών.

Επίσης, τα συνδεδεμένα δέντρα, λιβάδια και οι ωκεανοί θα συμβάλουν στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών έως και κατά ένα τρίτο και θα στηρίξουν τους στόχους βιωσιμότητας. Τα δε ολογράμματα εμβύθισης και η τεχνητή νοημοσύνη εντός του οχήματος θα μετατρέψουν τα ταξίδια των επιβατών σε εμπειρίες λιανικής.

Προλαμβάνουν ασθένειες 

Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, προβλέπει ότι τα σπίτια θα είναι εξοπλισμένα με προϊόντα, που θα παρακολουθούν προληπτικά την υγεία και θα μπορούν να διαγνώσουν παθήσεις. Τα “έξυπνα” σπίτια θα εντοπίζουν πιθανά προβλήματα υγείας νωρίτερα, διευκολύνοντας ένα μοντέλο προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσε να εξοικονομήσει €39 δισ. στον κλάδο της υγείας κατ’ έτος .

Η έκθεση προβλέπει ότι οι καθρέφτες του μπάνιου θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να εξοπλιστούν με αισθητήρες, που θα ελέγχουν τη ροή του αίματος και θα εντοπίζουν μη φυσιολογικές αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Παράλληλα, “έξυπνα” ηχεία θα ζητούν αυτόματα ιατρική συνταγή μετά την ανίχνευση ήχων, όπως ο βήχας και το φτέρνισμα.

Τέτοιες συσκευές θα μπορούν να αξιολογούν ζωτικής σημασίας μετρήσεις, όπως η ενυδάτωση, το σάκχαρο και η αρτηριακή πίεση για την πρόβλεψη ή την πρόληψη χρόνιων παθήσεων υγείας, προτού αυτές εμφανιστούν. Η διασυνδεδεμένη φροντίδα θα είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για την αύξηση της ανεξαρτησίας στον σταθερά γηράσκοντα πληθυσμό.

Έλεγχος wearables με τη σκέψη

Σύμφωνα με την έκθεση, οι wearable συσκευές θα μπορούν να ελέγχονται όχι μόνο με την ομιλία, αλλά και να αλληλοεπιδρούν άμεσα με τις σκέψεις του χρήστη. Καθώς ο αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών αναμένεται να φτάσει τις 125 δισ. παγκοσμίως έως το 2030, οι έξυπνες λύσεις που ενσωματώνονται αβίαστα στις ζωές των ανθρώπων, θα αποτελέσουν βασική τάση την επόμενη δεκαετία.

Αντί να ανταποκρίνονται μόνο στον ήχο, οι διεπαφές μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή θα ανιχνεύουν σήματα που θα στέλνει αυτόματα ο εγκέφαλος στο στόμα, όταν “λέμε” λέξεις από μέσα μας, επιτρέποντας στους χρήστες να δίνουν εντολές στους “έξυπνους” βοηθούς τους, χωρίς να χρειάζεται να μιλούν δυνατά.

Αυτό θα καταστήσει δυνατή την πιθανότητα ενός μέλλοντος χωρίς οθόνες ή “metaverse”, όπου η επικοινωνία με τις συσκευές θα γίνεται μέσω νευρωνικών δικτύων, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κρατούν νοητικές σημειώσεις ή να επικοινωνούν σιωπηλά με τις συσκευές τους.

Τι είναι το metaverse; - Unboxholics.com

Η διασυνδεδεμένη φύση

Καθώς απομένουν λιγότερα από 10 χρόνια για την επίτευξη του στόχου για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό, η συνδεσιμότητα θα είναι βασικός αρωγός αυτής της προσπάθειας. Προς το τέλος της δεκαετίας, η συνδεσιμότητα αναμένεται να ενσωματωθεί σε δέντρα, λιβάδια και ακόμη και σε ωκεανούς, καθιστώντας δυνατή την παρακολούθηση των επιπτώσεων των προγραμμάτων αναγέννησης και την αξιολόγηση των πιθανών απειλών.

Η συλλογή δεδομένων θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα στις “έξυπνες” πόλεις να εντοπίσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν την πλεονάζουσα ενέργεια, καθιστώντας δυνατή την ανακατανομή της αχρησιμοποίητης ενέργειας και θερμότητας από τα κτίρια στις κοντινές κατοικίες ή στους γειτνιάζοντες δημόσιους χώρους.

Σε συνδυασμό με εργαλεία, που βοηθούν τους καταναλωτές να λαμβάνουν περισσότερο συνειδητές αποφάσεις, όπως η δημιουργία ψηφιακών “πιστοποιητικών γέννησης”, που καταδεικνύουν τις κινήσεις και την προέλευση των προϊόντων για την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, η συνδεσιμότητα θα είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

The metaverse is money and crypto is king – why you'll be on a blockchain  when you're virtual-world hopping

Ολογράμματα και τεχνητή νοημοσύνη

Τα αυτόνομα οχήματα πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο που κινούμαστε και ο αντίκτυπος της συνδεσιμότητας στις μεταφορές αναμένεται να αγγίξει τα €241 δισ. έως το 2030. Χρησιμοποιώντας ολογράμματα εμβύθισης, τα brand του ηλεκτρονικού εμπορίου θα είναι σε θέση να επιδεικνύουν τις πιο πρόσφατες συλλογές τους στους επιβάτες, καθώς αυτοί ταξιδεύουν.

Θα τους επιτρέπουν να δουν τα προϊόντα με μια κίνηση του δαχτύλου τους και ακόμη και να αποβιβασθούν σε έναν προορισμό λιανικής για να κάνουν μια αγορά. Κατά την είσοδο τους σε ένα όχημα, οι επιβάτες θα μπορούν να ελέγχουν τη διαδρομή τους μέσω των προσωπικών τους συσκευών, επιλέγοντας εκ των προτέρων από μια σειρά ρυθμίσεων, που θα περιλαμβάνουν από αξιοθέατα έως επαγγελματική δραστηριότητα και ελεύθερο χρόνο, για να δημιουργήσουν μια απόλυτα προσαρμοσμένη εμπειρία επιβατών.

Νέα μορφή νομίσματος

Οι μελλοντικοί καταναλωτές θα απαιτούν υπερπροσωποποιημένες υπηρεσίες και εμπειρίες σε αντάλλαγμα για την κοινοποίηση τους. Μάλιστα, δεδομένου ότι το 44% των ανθρώπων προτιμά να μην έχει πρόσβαση σε εξατομικευμένο περιεχόμενο παρά να μοιράζεται προσωπικά στοιχεία, η έκθεση προβλέπει ότι τα προσωπικά δεδομένα θα καταστούν ένα είδος νομίσματος. Ένα νόμισμα για το οποίο οι εμπορικές μάρκες θα χρειαστεί είτε να πληρώσουν, είτε να προσφέρουν σε αντάλλαγμα μιας ανεπτυγμένης εμπειρίας.

 φωτ.: Shutterstock

Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στα social media το viral άρθρο που έγραψε στη Wall Street Journal η Kris Frieswick με τίτλο «Να γιατί δεν θα βγάλω τα παπούτσια μου στο σπίτι χωρίς παπούτσια σου». Το θέμα φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ειδικά καθώς μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, σε πολλά σπίτια απαγορεύονται τα παπούτσια, ακόμα και για τους επισκέπτες. 

Η αρθρογράφος της WSJ εξήγησε ότι θα έβγαζε τα παπούτσια της πριν μπει σε κάποιο σπίτι για θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς λόγους, όμως εάν κάποιος της ζητά να βγάλει τα παπούτσια της για να κρατήσει τα πατώματά του καθαρά, τότε δεν πρόκειται να το κάνει. 

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν φορούν τα παπούτσια τους στο σπίτι για πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Εάν μπω στο σπίτι κάποιου του οποίου η κουλτούρα θεωρεί το να φοράς παπούτσια σημάδι ασέβειας, τότε φυσικά και θα τα βγάλω», έγραψε η Frieswick. 

«Επίσης θα τα βγάλω εάν τα παπούτσια μου είναι καλυμμένα με χιόνι, λάσπη, αίμα, σωματίδια οποιουδήποτε είδους, λάβα, περιττώματα, σκόνη τσιμέντου ή επικίνδυνα βιοϊατρικά απόβλητα. Αλλά το να απαγορεύεις τα παπούτσια εντελώς, απλά για να κρατήσεις τα πατώματά σου καθαρά, είναι σαν να φέρνεις όπλο σε μαξιλαροπόλεμο», πρόσθεσε. 

Η Frieswick  αντέκρουσε τις έρευνες που δείχνουν ότι οι σόλες των παπουτσιών μεταφέρουν μέσα στο σπίτι διάφορα βακτήρια και επεσήμανε πόσο υποκριτικό είναι το γεγονός ότι κάποιοι αναγκάζουν τους καλεσμένους τους να βγάλουν τα παπούτσια τους, ενώ δέχονται τα κατοικίδιά τους να περπατούν μέσα στο σπίτι αφότου έχουν βγει έξω. 

«Η πολιτική των παπουτσιών για το δικό μας σπίτι είναι αυτή: Εκτός και εάν υπάρχει κάτι εμφανώς κολλημένο στη σόλα των παπουτσιών σου, μπορείς να τα κρατήσεις στα πόδια σου, εκτός και εάν προσωπικά θέλεις να τα βγάλεις», συνέχισε. 

Το 2008, ερευνητές του University of Arizona είχαν διαπιστώσει ότι το εξωτερικό μέρος των παπουτσιών έχει κατά μέσο όρο 421.000 βακτήρια έναντι 2.887 στο εσωτερικό. Το 96% των παπουτσιών που έχουν φορεθεί έξω έχουν βακτήρια από περιττώματα, σύμφωνα με τον μικροβιολόγο Charles Gerba. 

Όμως, ο λόγος για τον οποίο το ίντερνετ εξοργίστηκε με την τοποθέτηση της αρθρογράφου της WSJ είχε να κάνει λιγότερο με τα βακτήρια και περισσότερο με την ασέβεια προς τον οικοδεσπότη. 

Σε ένα tweet που έχει περίπου 2.000 likes, ο χρήστης @ErmBDesign είπε πως ο ίδιος δεν ζητά να βγάζουν τα παπούτσια μέσα στο σπίτι του, αλλά όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες του σπιτιού, δεν θα προσκληθεί ποτέ ξανά. 

Ένα thread στο Reddit, στο r/mildlyinfuriating, έχει συγκεντρώσει σχεδόν 70.000 ψήφους και 9.000 σχόλια, όπου χιλιάδες Redditors λένε περίπου τα ίδια, τονίζοντας πως όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες του σπιτιού στο οποίο έχει προσκληθεί, δείχνει ασέβεια.

 Φωτ. Shutterstock

Θα θέλατε μόλις κλείσετε το 18ο έτος της ηλικίας σας να ξεκινήσετε να λαμβάνετε κάθε μήνα για τα επόμενα δύο χρόνια ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα των 2.170 ευρώ, χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα; Η απάντηση είναι σίγουρα καταφατική, όσο ουτοπικό κι αν είναι ένα τέτοιο σενάριο. 

Στην περίπτωση των Ουαλών, όμως, είναι και εφικτό, καθώς η τοπική κυβέρνηση ξεκινάει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης όσων νέων αποφασίζουν να φύγουν από την οικογενειακή εστία, αμέσως μόλις ενηλικιωθούν. 

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μηνιαία χορήγηση 1.600 λιρών ή 2.170 ευρώ για δύο χρόνια σε όσους γίνονται 18 ετών και αποφασίζουν να ανοίξουν το δικό τους νοικοκυριό. 

Στο γενναιόδωρο και πληθωρικό project αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 500 άτομα, με το συνολικό κόστος για την κυβέρνηση του Ουαλίας να κυμαίνεται στα 20 εκατομμύρια λίρες. 

Οι αρχές θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του να λαμβάνεις ένα βασικό εισόδημα σε νεαρή ηλικία, ιδίως αν προέρχεσαι από οικογένειες χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. 

«Πάρα πολλοί νέοι, οι οποίοι φεύγουν από τα σπίτια τους, αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στο να ολοκληρώσουν μια επιτυχημένη μετάβαση προς την ενήλικη ζωή. Το πιλοτικό πρόγραμμα έρχεται να εξασφαλίσει μια οικονομική σταθερότητα για τη γενιά των νέων ανθρώπων που τη χρειάζονται περισσότερο» σχολίασε ο υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Jane Hutt. 

Και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στους συμμετέχοντες να λαμβάνουν κάτι παραπάνω από χρήματα. Προβλέπει μια σειρά από δράσεις για την ένταξη του ατόμου στον κόσμο των ενηλίκων». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ένας ιερέας στο Φοίνιξ της Αριζόνα, κι αυτό γιατί οι λέξεις που χρησιμοποιούσε στη διάρκεια των βαφτίσεων που έκανε ήταν λάθος, με αποτέλεσμα αυτές να θεωρηθούν άκυρες.

Η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Φοίνιξ εξέδωσε μια ανακοίνωση για την περίεργη υπόθεση, σημειώνοντας ότι όλες οι βαφτίσεις που είχε κάνει ο ιερέας Andres Arango μέχρι τις 17 Ιουνίου 2021 θεωρούνται άκυρες εξαιτίας των λέξεων που χρησιμοποίησε, σύμφωνα με το fox10phoenix.com.

Οι λέξεις που προκάλεσαν το μπλέξιμο ήταν το «εμείς» και το «εγώ». Ο Arango έπρεπε να χρησιμοποιεί τη δεύτερη στις βαφτίσεις και όχι την πρώτη: «(Εγώ) σε βαφτίζω στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Ο ιερέας όμως έλεγε: «(Εμείς) σε βαφτίζουμε στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Σε μια επιστολή προς τους πιστούς, ο επίσκοπος Thomas Olmsted ανέφερε ότι η απόφαση να ακυρωθούν οι βαφτίσεις που έκανε ο Arango ελήφθη μετά από προσεκτική εξέταση του θέματος.

Γιατί όμως έγινε τόσο μεγάλο θέμα; Αξιωματούχοι της Επισκοπής ανέφεραν ότι η αλλαγή της λέξης είχε μεγάλη σημασία.

«Δεν είναι η κοινότητα που βαφτίζει ένα πρόσωπο και το ενσωματώνει στην Εκκλησία του Χριστού. Είναι ο Χριστός και μόνον ο Χριστός που προεδρεύει σε όλα τα μυστήρια και άρα ο Χριστός που βαφτίζει», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Όπως εξήγησαν, τα μυστήρια θεωρούνται άκυρα αν λέξεις, ενέργειες ή υλικά αλλάζουν.

Στην επιστολή του ο Olmsted ανέφερε ότι ο Arango δεν είχε σκοπό να προκαλέσει βλάβη ή να στερήσει από τους πιστούς τα μυστήρια.

Τι λέει ο ιερέας

Ο ίδιος ο ιερέας, σε μια ξεχωριστή επιστολή, δήλωσε λυπημένος που έμαθε ότι είχε κάνει άκυρες βαφτίσεις, χρησιμοποιώντας «λανθασμένη φόρμουλα».

«Μετανιώνω βαθιά το λάθος μου και το πώς έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους», σημείωσε.

Ο Arango παραιτήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022. Όσων η βάφτιση θεωρήθηκε άκυρη μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουν το μυστήριο.

 

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το τραγικό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή στην κινηματογραφίστρια Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματά της ταινίας «Rust», ο σύζυγός της κατέθεσε αγωγή στον Άλεκ Μπάλντουιν για ανθρωποκτονία.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση λόγω ανθρωποκτονίας από τον ηθοποιό Άλεκ Μπάλντουιν «και όσους ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια στον χώρο των γυρισμάτων», όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Η αγωγή κατατέθηκε στην κομητεία Σάντα Φε του Νέου Μεξικού εκ μέρους του Μάθιου Χάτσινς και του 9χρονου γιου της εκλιπούσης, δήλωσε ο δικηγόρος Μπράιαν Πάνις σε συνέντευξη Τύπου στο Λος Άντζελες.

Στη διάρκεια πρόβας για μία σκηνή της ταινίας, το όπλο που κρατούσε ο Μπάλντουιν εκπυρσοκρότησε, σκοτώνοντας την κινηματογραφίστρια Χαλίνα Χάτσινς και τραυματίζοντας τον σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα. Αδιευκρίνιστο παραμένει πώς βρέθηκε αληθινή σφαίρα στη θαλάμη.

Η τραγωδία στο ράντσο του Νέου Μεξικού, όπου γυριζόταν η ταινία, παραμένει υπό διερεύνηση από τις τοπικές αρχές. Δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Ο διάσημος ηθοποιός έχει δηλώσει ότι είχε ενημερωθεί πως το όπλο ήταν «κρύο» — όρος που χρησιμοποιείται στα γυρίσματα για να υποδηλώσει ότι είναι ασφαλές για χρήση — και ότι ο ίδιος δεν τράβηξε τη σκανδάλη.

 

Υποχρεωτικό γίνεται πλέον το «Σ» στο πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου για συγκεκριμένους οδηγούς.

Πλέον οι νέοι από 17 ετών μπορούν να δώσουν εξετάσεις για άδεια οδήγησης τύπου Β, αλλά και να οδηγήσουν, υπό αυστηρούς όμως όρους.

Μάλιστα την Υπουργική Απόφαση αριθμ. Δ30Μ3/347507 καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις οδήγησης με συνοδό.

Αυτοί οι νέοι οδηγοί με συνοδό υποχρεούνται να τοποθετήσουν στο πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου ένα διακριτικό σήμα διαστάσεων 12 x15 εκατοστά, το οποίο θα περιέχει το κεφαλαίο γράμμα «Σ».

Στους νέους άνω των 17 χορηγείται προσωρινή άδεια οδήγησης, με την οποία επιτρέπεται η συνοδευόμενη άδεια οδήγησης εντός της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου της κατοικίας του και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, εντός των ορίων της Περιφέρειας.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!