Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019


Το ποσό των 1,125 εκατομμυρίων δολαρίων «έπιασε» σε δημοπρασία η αρχική εικονογράφηση του πρώτου εξώφυλλου του Τεν Τεν, η οποία κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1930.
To σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1930 και δείχνει τον χαρακτήρα που δημιούργησε ο Ερζέ να βρίσκεται για ρεπορτάζ στη χώρα των Σοβιέτ και να πελεκίζει μέσα σε έναν κορμό δέντρου έναν αυτοσχέδιο έλικα για το αεροπλάνο του, ενώ ο σκύλος του, ο Μιλού, που είναι τυλιγμένος με επιδέσμους, τον παρατηρεί.
Από τον Ιανουάριο του 1929, ο Ερζέ δημοσιεύει τις περιπέτειες του «Τεν Τεν στη χώρα των Σοβιέτ» κάθε εβδομάδα στο Le Petit Vingtieme (Το μικρό 20ό), ένθετο για τα παιδιά που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη με τη βελγική εφημερίδα Le Vingtieme Siecle (Ο 20ός αιώνας).
Μετά την επιτυχία του κόμικς, ο Τεν Τεν περνά από τις 8 στις 16 σελίδες, και απεικονίζεται στο εξώφυλλο του ένθετου αυτή την 13η Φεβρουαρίου 1930.
Το άλμπουμ «Ο Τεν Τεν στη χώρα των Σοβιέτ», το πρώτο της ιστορίας του χαρακτήρα αυτού, θα εκδοθεί μερικούς μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1930.
Τα περισσότερα παλιά εξώφυλλα του Τεν Τεν βρίσκονται στο μουσείο Ερζέ στη Λουβέν-λα-Νεβ του Βελγίου, εξήγησε ο «τεντεντολόγος» Φιλίπ Γκοντέν στο δελτίο που εκδόθηκε από τον οίκο για τη δημοπρασία.
Η εικονογράφηση που πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Heritage Auctions,.στο Ντάλας, το Σάββατο, έγινε με σινική μελάνη και η επεξεργασία της με γκουάς. Υπογράφεται από τον Ερζέ, ο οποίος είχε δώσει την εικονογράφηση στην εφημερίδα για να τυπωθεί πάνω στο εξώφυλλο. Είχε βρεθεί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Heritage Auctions. Οι ταυτότητες του πωλητή και του αγοραστή δεν έγιναν γνωστές.

Σε μία αδιανόητη απαγόρευση προχώρησε ο δήμος Μουδανιών του νομού Προύσας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ.
Η απαγόρευση αφορά στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή, οι οποίοι με απόφαση του δήμου δεν μπορούν πια να πλησιάσουν στην παραλία.
Ομάδες δημοτικών αστυνομικών εμποδίζουν τους Σύρους πρόσφυγες να κάνουν βόλτα στην παραλία ή να μπούνε στην θάλασσα.
Αρμόδιοι του δήμου ανέφεραν πως η εντολή του δημάρχου βγήκε διότι «ο κόσμος των Μουδανιών ενοχλήθηκε».
Ο δήμαρχος Χαϊρί Τουρκγιλμάζ (του κόμματος CHP) υπερασπιζόμενος αυτό το μέτρο είπε: «Όταν τα παιδιά μας γίνονται μάρτυρες και η οικονομία μας πάει άσχημα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτοί να απολαμβάνουν την ζωή τους ενοχλώντας τους συνανθρώπους μας» και πρόσθεσε πως «ή θα συμμορφωθούνε σύμφωνα με εμάς ή θα γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους».

Τη νέας γενιάς παιχνιδοκονσόλα της Xbox παρουσίασε η Microsoft στη διάρκεια της έκθεσης παιγνιδιών Ε3 στο Λος Αντζελες, η οποία είναι γνωστή και ως Project Scarlett και θα κυκλοφορήσει στην αγορά στο τέλος του 2020.
Η νέα παιχνιδομηχανή θα έχει τετραπλάσια ισχύ σε σχέση με τη σημερινή Xbox One Χ, χάρη σε ένα νέο πολύ ισχυρότερο επεξεργαστή της AMD. Θα εμφανίζει έως 120 «καρέ» ανά δευτερόλεπτο (διπλάσια από τη μέση τηλεόραση) και θα ενσωματώνει δίσκο στερεάς κατάστασης (SSD), που θα επιτρέπει στα παιγνίδια να «φορτώνονται» πιο γρήγορα. Θα παρέχει επίσης ανάλυση έως 8Κ.
Μαζί με τη νέα κονσόλα -της οποίας δεν αποκαλύφθηκε προς το παρόν ούτε η εμφάνιση ούτε η τιμή- θα κυκλοφορήσει και η νέα έκδοση του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Halo Infinite της Microsoft. Η έκπληξη της παρουσίασης ήταν η παρουσία στη σκηνή του ηθοποιού Κιάνου Ριβς, ο οποίος αποκάλυψε ότι το παιγνίδι Cyberpunk 2077 – στο οποίο εμφανίζεται και ο ίδιος – θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον Απρίλιο του 2020.
Η Microsoft ανακοίνωσε, επίσης, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, ότι η νέα online υπηρεσία της βιντεοπαιχνιδιών Project xCloud θα αρχίσει δοκιμαστικά φέτος τον Οκτώβριο. Η ανταγωνίστρια Alphabet (μητρική της Google) έκανε γνωστό ότι η δική της υπηρεσία game-streaming Stadia, που θα προσφέρει online παιγνίδια με ανάλυση 4Κ, θα ξεκινήσει το Νοέμβριο, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ανάλογη υπηρεσία στο υπολογιστικό «νέφος» ετοιμάζει και η Amazon.
Η Microsoft θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν streaming των παιγνιδιών απευθείας από τη δική τους κονσόλα Xbox, αντί από τους υπολογιστές-εξυπηρετητές (servers) της εταιρείας. Eτσι, το Xbox One θα μετατρέπεται σε προσωπικό και δωρεάν xCloud server. Η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, την εξαγορά της εταιρείας ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Double Fine Productions με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δημιουργού πολλών γνωστών τίτλων (Psychonauts, Brutal Legend, Broken Age κ.α.).
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!