Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Στις μέρες μας μια πρόταση γάμου "οφείλει" να συνοδεύεται από ένα μονόπετρο. Ακολουθούν ο ορισμός της ημερομηνίας, το κλείσιμο της εκκλησίας και του χώρου όπου θα γίνει η δεξίωση, ενώ οι προετοιμασίες μπορεί να κρατήσουν μέχρι και πολλούς μήνες.
Νυφικό, γαμπριάτικο κοστούμι, νυφικά παπούτσια, στέφανα, κουφέτα, μπουκέτα, στολισμός, αυτοκίνητο, μενού κ.τ.λ. όλα πρέπει να είναι στην εντέλεια για τη "μεγάλη μέρα".
Η συγγραφέας του βιβλίου "SavetheDate: TheOccasionalMortificationsofaSerialWeddingGuest", JenDoll, αποκαλύπτει από πού προέρχονται ορισμένες από τις "γαμήλιες παραδόσεις" που ισχύουν μέχρι τις μέρες μας.
Δείτε παρακάτω μια λίστα με έντεκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τα "συνοδευτικά" της γαμήλιας τελετής, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Mentalflossmagazine.
1. Οι Αιγύπτιοι ήταν πιθανώς οι πρώτοι που αντάλλασαν βέρες, ενώ από τα χρόνια του Μεσαίωνα προέρχεται η αντίληψη ότι μία φλέβα πηγαίνει από το τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού κατευθείαν στην καρδιά… και κάπως έτσι καθιερώθηκε ο παράμεσος ως το δάχτυλο του μονόπετρου.
2. Οι βέρες, ωστόσο, καθιερώθηκαν στο Μεσαίωνα. Το 1215 ο Πάπας Ιννοκέντιος ο Γ΄ διακήρυξε ότι έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αναμονή μεταξύ του αρραβώνα και της ημέρας του γάμου, αυξάνοντας έτσι τη δημοτικότητα των δαχτυλιδιών.
3. Τα διαμάντια ήρθαν φυσικά πολύ αργότερα. Όμως παρότι η πρώτη καταγεγραμμένη ανταλλαγή δαχτυλιδιού με διαμάντι ήταν το 1477, όταν ο Αρχιδούκας Μαξιμιλιανός της Αυστρίας έκανε πρόταση στην Μαίρη της Βουργουνδίας, τα μονόπετρα "καθιερώθηκαν" το 1947 όταν η Frances Gerety, η οποία δεν παντρεύτηκε ποτέ, έγραψε μια διαφήμιση για την εταιρεία De Beers με τίτλο "A Diamond Is Forever".
4. Τα λευκά νυφικά καθιερώθηκαν όταν φόρεσε ένα η βασίλισσα Βικτωρία για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840.
5. Στα αρχαία χρόνια οι νύφες κρατούσαν μπουκέτα από αρωματικά βότανα, όπως σκόρδο, δενδρολίβανο και άνηθο για να κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε μέχρι το 1800. Όσο για τη μόδα της ανθοδέσμης… και αυτή "αποδίδεται" στη βασίλισσα Βικτωρία.
6. Η "παράδοση" που θέλει τη νύφη να πετά την ανθοδέσμη της στις ανύπαντρες γυναίκες προέρχεται από τη συνήθεια εκείνης της εποχής οι καλεσμένοι να… σκίζουν κομματάκια από το φόρεμα της νύφης, προκειμένου να πάρουν μαζί τους λίγη από την τύχη της. Το πέταγμα των λουλουδιών χρησιμοποιούνταν ως αντιπερισπασμός, έτσι ώστε η νύφη να αποσπά την προσοχή του πλήθους και να ξεφεύγει αλώβητη.
7. Οι παράνυφες συνήθιζαν να ντύνονται ακριβώς όπως η νύφη, προκειμένου να "μπερδέψουν" τα κακά πνεύματα, τα οποία δε διαφορετική περίπτωση θα "έβαζαν στόχο" το ευτυχισμένο ζευγάρι. Τη βικτοριανή εποχή οι παράνυφες άρχισαν να φορούν λευκά φορέματα με κοντά πέπλα, για να ξεχωρίζουν κάπως από τη νύφη.
8. Ο μήνας του μέλιτος προέρχεται από μια σκανδιναβική παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι νεόνυμφοι κρύβονταν για περίπου ένα μήνα, πίνοντας μια κούπα από κρασί και μέλι κάθε μέρα.
9. Η νύφη στέκεται στην αριστερή πλευρά του γαμπρού, επειδή τα παλιά χρόνια που ίσχυε ο "γάμος με αρπαγή" ο γαμπρός ήθελε να έχει το δεξί του χέρι ελεύθερο για να "πολεμά" άλλους επίδοξους μνηστήρες.
10. Η φράση "γαμήλια δεσμά" προέρχεται από μια παλιά ιρλανδική παράδοση, κατά την οποία τα χέρια της νύφης και του γαμπρού δένονταν κατά τη διάρκεια της τελετής, ως συμβολισμός της αφοσίωσης και της δέσμευσής τους.
11. Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία οι γαμήλιες τούρτες ήταν… ψωμί, το οποίο ο γαμπρός έκοβε επάνω από το κεφάλι της νύφης, συμβολίζοντας τη γονιμότητα.
news.gr
Μπορεί τώρα στην Ελλάδα σχεδόν να αδυνατούμε να φανταστούμε Έλληνα χωρίς τσιγάρο στο χέρι, αλλά δεν ήταν πάντα τα πράγματα τόσο απλά για τους καπνιστές...


Ο Rodrigo de Jerez, ένας ναύτης από το πλήρωμα του Χριστόφορου Κολόμβου ήταν ο πρώτος που είδε… ιθαγενείς να καπνίζουν και ένα μήνα μετά με την επιστροφή στην πατρίδα του υιοθέτησε τη συνήθεια αυτή.

Η ισπανική Ιερά Εξέταση όμως θεώρησε ότι μόνο ο διάβολος μπορεί να ξεφυσά καπνούς και φυλάκισε το Jerez για 7 χρόνια.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι να βγει από τη φυλακή το κάπνισμα είχε διαδοθεί παντού.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ποιος δε θα μπορούσε να ανασύρει από το κουτί των παιδικών του αναμνήσεων τη γλυκιά προσμονή του νονού τις μέρες του Πάσχα;…


Η λαμπάδα, το δώρο, το σοκολατένιο αβγό, η ίδια η παρουσία του νονού είναι βασικό χαρακτηριστικό των ημερών αυτών. Ο νονός δεν είναι, όμως, απλά ο άνθρωπος που φέρνει τα τυπικά δώρα κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Η βάφτιση είναι ένα Μυστήριο το οποίο τον ενώνει ουσιαστικά με το παιδί εφ’ όρου ζωής, σε μια σχέση πιο βαθιά και ουσιαστική από την απλή κοινωνική της διάσταση. Η σημασία του για το παιδί είναι μεγάλη, αφού ως «πνευματικός» του γονέας δένεται πραγματικά μαζί του, με έναν παντοτινό δεσμό, ο οποίος είναι μοναδικός και αναντικατάστατος.

Ο νονός πρέπει να είναι συχνά παρών και να συντροφεύει το παιδί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, να το συμβουλεύει, να το νοιάζεται, να αλληλεπιδρά και να συμμετέχει ουσιαστικά στη ζωή του, να είναι πάνω απ’ όλα ένα κοντινό πρόσωπο αναφοράς μετά την οικογένεια. Η επίσκεψη δυο φορές το χρόνο για τυπικούς λόγους τον αποξενώνει από το παιδί και στερεί και από τους δύο πολύτιμο χρόνο και κοινές εμπειρίες.

Πολλές φορές, δυστυχώς, ορισμένοι νονοί απουσιάζουν από τη ζωή του παιδιού, είτε γιατί οι ίδιοι δεν πήραν πολύ σοβαρά και υπεύθυνα το ρόλο τους, είτε γιατί κάποια σύγκρουση με τους γονείς του παιδιού τους ανάγκασε να απομακρυνθούν.

Η απουσία ή η αδιαφορία του νονού είναι μια κατάσταση η οποία πληγώνει το παιδί και το κάνει να νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με τα άλλα παιδιά γύρω του. Το παιδί μπαίνει συχνά στη διαδικασία να αυτοκατηγορείται και να αναρωτιέται πού φταίει το ίδιο και στερείται το νονό του. Όταν, δε, ο νονός έχει κόψει κάθε επικοινωνία με το παιδί και την οικογένειά του, ο γονέας καλείται συχνά να αντιμετωπίσει τις συνεχείς ερωτήσεις του παιδιού, το οποίο δικαιολογημένα ρωτά πού είναι ο νονός του και γιατί δε θέλει να το δει.

Είναι πολύ δύσκολο για τον γονέα να βλέπει στο πρόσωπο του παιδιού του τη μελαγχολία και την απογοήτευση που προκαλεί η ανεκπλήρωτη επιθυμία και προσμονή του να έχει και εκείνο το μερίδιό του στην επίσκεψη του νονού τις μέρες του Πάσχα. Το ζητούμενο είναι πώς πρέπει να αντιδράσει ο γονέας μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση.

Εκείνο το οποίο μπορεί να κάνει σε ένα πρώτο επίπεδο ο γονέας είναι να καθησυχάσει το παιδί λέγοντάς του ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με το ίδιο και τη συμπεριφορά του. Αν ο νονός έχει «εγκαταλείψει» το βαφτιστήρι του χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, ο γονέας μπορεί να του εξηγήσει ότι πολλές φορές δεν είναι όλοι άνθρωποι έτοιμοι να αναλάβουν έναν τόσο σημαντικό ρόλο και κάποιες φορές απομακρύνονται. Μπορούν να το καθησυχάσουν λέγοντάς του ότι εκείνο δεν έχει καμία ευθύνη, αλλά καλό θα ήταν, όσο θυμωμένοι κι αν είναι οι ίδιοι με αυτό που συμβαίνει, να μην κατηγορούν το νονό μπροστά στο παιδί τους.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, και αν η απουσία του νονού έχει προέλθει από τη σύγκρουσή του με τους γονείς, μπορούν εκείνοι να έρθουν σε επικοινωνία μαζί του και να του εξηγήσουν ότι όποια διαφορά κι αν τους χωρίζει το παιδί είναι το μόνο το οποίο δε φέρει καμία ευθύνη. Μπορούν να τονίσουν ότι ο νονός είναι απαραίτητο πρόσωπο κατά την αναπτυξιακή διαδικασία του παιδιού και πως η παρουσία του είναι σημαντική και αναντικατάστατη.

Αν η σύγκρουση είναι πολύ μεγάλη και βαθιά μπορεί ο νονός να παίρνει το παιδί, εκτός σπιτιού για μια βόλτα, προκειμένου να αποφεύγεται το φορτισμένο κλίμα ανάμεσα σε εκείνον και τους γονείς.

Συνοψίζοντας, καλό θα ήταν να έχουμε πάντα υπόψη μας πως όποια και να είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας κι όσο κι αν οι ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν ένα πεδίο με συγκρούσεις και διαφωνίες, ο ρόλος του νονού ή της νονάς, είναι ένας ρόλος «ιερός» και αναντικατάστατος και θα πρέπει να είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι για την απόφασή μας να εμπλακούμε σε ένα δεσμό αυτού του είδους με το παιδί.

Από τη στιγμή που θα αναλάβουμε αυτό το ρόλο είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα στο βαφτιστήρι μας και να μην το απογοητεύσουμε με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ούτε αυτό μεγάλο αυτό ποσό στάθηκε ικανό στην επανένωση τους!

Μπορεί τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος Abba να δέχτηκαν οικονομική πρόταση ύψους 750.000.000 προκειμένου να βρεθούν σε περιοδεία επανασύνδεσης, όμως απορρίφθηκε.

Όπως εξήγησε η 68χρονη Λίνγκσταντ κανένα χρηματικό ποσό δεν πρόκειται να τους αλλάξει γνώμη.

Άφησε ωστόσο ένα ανοιχτό ενδεχόμενο τα τέσσερα μέλη του γκρουπ να ξανασυναντηθούν για μια ηχογράφηση, χωρίς όμως να είναι κι αυτό βέβαιο.

http://peiraxtiri.gr




Το Λίβερπουλ στις... φλόγες έτοιμο να υποδεχθεί την κούπα. Οι «κόκκινοι» έριξαν στο καναβάτσο τη Νόριτς και το 2-3 τους φέρνει αγκαλιά με τον τίτλο!
Πως να το χάσει.... Τσέλσι και Σίτι το... χαρίζουν και η Λίβερπουλ δεν το αρνείται!Μεγάλο διπλό στην έδρα της Νόριτς και η κούπα ακόμα πιο κοντά! Στο +5 από την Τσέλσι και την επόμενη αγωνιστική την έχει στο Ανφιλντ. Βέβαια, τα «καναρίνια» δεν έκαναν εύκολο το έργο της Λίβερπουλ, πίεσαν μέχρι τέλους, με τον Μινιολέ να σώζει με μεγάλη επέμβαση στην προσπάθεια του Βόλβσινκελ.
Ο Σουάρες σκόραρε ξανά, αλλά τις εντυπώσεις έκλεψε ο Στέρλινγκ, που φέτος κάνει παπάδες και δίνει στους «κόκκινους» το κάτι παραπάνω!  Όσο για το... όνειρο του Μουντιάλ, θα είναι άδικο αν δεν συμπεριληφθεί στα πλάνα της Αγγλίας! Μόλις στο 4' ο Στέρλινγκ με εξαιρετική ενέργεια και ιδανικό σουτ πέτυχε το 0-1! Ο μικρός ήταν... όλα τα λεφτά της Λίβερπουλ και στο 11' έδωσε πάσα πάρε-βάλε στον Σουάρες που έφτασε τα 30 γκολ πετυχαίνοντας το 0-2. Οι «Κόκκινοι» είχαν τον απόλυτο έλεγχο, με τον Αλεν να χάνει μεγάλη ευκαιρία για να πετύχει το  0-3. 
Νόριτς – Λίβερπουλ 2-3 (vid)
Το σκηνικό στην επανάληψη ήταν εντελώς διαφορετικό, η Νόριτς μπήκε δυνατά και στο 54' ο Χούπερ εκμεταλλεύθηκε το μεγάλο λάθος του Μινιολέ και μείωσε σε 1-2. Ωστόσο, ο Στέρλινγκ φρόντισε να μην... αγχώσει την ομάδα του και στο 62' με ωραία κούρσα και δυνατό δεξί πέτυχε το 1-3. Η Λίβερπουλ έριξε ρυθμό, ο Σουάρες δεν ήταν αποτελεσματικός σε δυο φάσεις που βρέθηκε σε καλή θέση και η Νόριτς βρήκε την ευκαιρία να απειλήσει. Έτσι, στο 77' η κεφαλιά του Σνόντγκρας έφερε το 2-3 και πρόσθεσε άγχος στα πόδια των «κόκκινων»
Τα «καναρίνια» βρήκαν διαδρόμους, άσκησαν πίεση και το κακό ανασταλτικό κομμάτι των φιλοξενούμενων κρατούσαν τον Ρότζετς σε αναμμένα κάρβουνα. Ο Μινιολέ στο 82' έσωσε την ομάδα του στην προσπάθεια του Φαν Βόλσβινκελ και τίποτα πλέον δεν μπορούσε να στερήσει το τρίποντο από τη Λίβερπουλ. Βέβαια, ο Λούκας έχασε τα... άχαστα σε διπλή ευκαιρία, το 2-3 δεν άλλαξε και το Λίβερπουλ... καίγεται!

Η Facebook ανακοίνωσε επίσημα ακόμα μία νέα λειτουργία για τη mobile εφαρμογή της, το Nearby Friends, με την οποία θα μπορείτε να βρίσκετε ποιοι φίλοι σας βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία σας, αρκεί φυσικά να έχετε και να έχουν ενεργοποιημένο τόσο το GPS της συσκευής τους, όσο και την αντίστοιχη λειτουργία στο Facebook.

Στην περίπτωση που έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία Nearby Friends, θα μπορείτε να διαλέξετε σε ποιους φίλους θα εμφανίζεστε (και το ανάποδο), ενώ ανά πάσα στιγμή θα είναι εφικτή η απενεργοποίηση της λειτουργίας για να βγαίνετε από τον χάρτη.

ΠΗΓΗ: techgear.gr


Τα πτώματα 40 βρεφών ανακαλύφθηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές σε δημόσιο νοσοκομείο του Ρίο ντε Τζανέιρο...
είδηση η οποία προκάλεσε σοκ στους κατοίκους της πόλης, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα βρέφη είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια στη διάρκεια του τοκετού ή λίγο μετά τη γέννησή τους και είχαν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του βραζιλιάνικου τηλεοπτικού δικτύου Globo.

Ωστόσο, μερικά από τα πτώματα παρέμεναν επί τέσσερα χρόνια στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Δεκαπέντε δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η υπόθεση έγινε γνωστή ύστερα από καταγγελία του νοσοκομείου ότι μία τοξικομανής μητέρα έφυγε από το ίδρυμα μετά τον θάνατο του πρόωρου βρέφους της οπότε και ξεκίνησε έρευνα για να εντοπιστεί η σωρός του.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Ενα κουκούτσι κερασιάς που ταξίδεψε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη για να φυτρώσει και να αναπτυχθεί έχει καταπλήξει ειδικούς και μη αποδίδοντας, αν όχι καρπούς, τουλάχιστον άνθη πολύ νωρίτερα από τα άλλα φυτά του είδους του. Η «διαστημική» κερασιά φύεται σε έναν ναό κοντά στο Κιότο και άνθισε σχεδόν στον μισό χρόνο από ό,τι οι γήινες «ομόλογοί» της.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν την ακριβή αιτία που προκάλεσε αυτή την ταχεία ανάπτυξη δηλώνοντας ότι δεν έχουν ακόμη επαρκή στοιχεία. Ορισμένοι σχολιαστές έσπευσαν ωστόσο να επισημάνουν στον ξένο Τύπο ότι τα αποτελέσματα της Ιαπωνίας ενδέχεται να βοηθήσουν τα φιλόδοξα σχέδια της NASA - και όχι μόνο - για την καλλιέργεια φυτών στο Διάστημα προς βρώση αλλά και τέρψη των αστροναυτών.

Ιερή κερασιά χιλίων και πλέον ετών
Το θαυμαστό κουκούτσι προέρχεται από την περίφημη «Chujo-hime-seigan-zakura», μια ιερή ιαπωνική κερασιά η οποία φέρεται να έχει ηλικία 1.250 ετών και βρίσκεται στον βουδιστικό ναό Γκαντζότζι στο Χιγκασιόμι, στα ανατολικά του Κιότο. «Εκτοξεύθηκε» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τον Νοέμβριο του 2008, μαζί με τον ιάπωνα αστροναύτη Κοΐτσι Ουακάτα (ο οποίος αυτή την περίοδο τυγχάνει να είναι διοικητής του ISS) και παρέα με 264 ακόμη κουκούτσια από το ίδιο ιερό δέντρο καθώς και με άλλα που είχαν συλλεχθεί από κερασιές σε 14 διαφορετικά σημεία της Ιαπωνίας.

Αφού παρέμειναν σε τροχιά επί οκτώ μήνες κάνοντας 4.100 φορές τον γύρο της Γης, όλα τα κουκούτσια επέστρεψαν στον πλανήτη μας. Ορισμένα από αυτά εστάλησαν σε επιστημονικά εργαστήρια προς μελέτη, τα περισσότερα όμως επέστρεψαν στους τόπους από όπου είχαν συλλεχθεί και, ύστερα από επιλογή, κάποια εξ αυτών φυτεύθηκαν εκεί.

Τα κουκούτσια που φυτεύθηκαν στον ναό Γκαντζότζι στη μεγάλη πλειονότητά τους δεν φύτρωσαν. Μόνο ένα έβγαλε βλαστούς. Οπως όμως αποδείχθηκε, αυτό το μοναδικό δείγμα ήταν πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα - «κοσμικά» και «γήινα» - φυτά του είδους του. Μέσα σε πέντε χρόνια έφθασε σε ύψος τα 4 μέτρα και, ξαφνικά, την 1η Απριλίου έβγαλε 9 άνθη.

Οι κερασιές της συγκεκριμένης ποικιλίας μεγαλώνουν πιο αργά και ανθίζουν συνήθως για πρώτη φορά στην ηλικία των 10 ετών, γεγονός το οποίο δείχνει ότι ο ρυθμός της διαστημικής κερασιάς είναι εντυπωσιακά ταχύς. Τα λουλούδια της επίσης διαφέρουν από τα συνηθισμένα: έχουν μόλις πέντε πέταλα το καθένα ενώ τα άνθη της ιερής «μητέρας» της έχουν περίπου 30 πέταλα.

«Εχουμε εκπλαγεί με το πόσο γρήγορα μεγαλώνει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μασαχίρο Κατζίτα, αρχιερέας του ναού Γκαντζότζι. «Κανένα κουκούτσι από το αρχικό δέντρο δεν έχει βλαστήσει ως τώρα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί θα διαδεχθεί το γηραιό δέντρο, το οποίο λέγεται ότι είναι 1.250 ετών».

Ανάπτυξη με κοσμικές ταχύτητες;
Αν και μοναδικό στα φυτώρια του ναού Γκαντζότζι, το εν λόγω κουκούτσι δεν είναι το μόνο που βλάστησε από τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες του στον ISS. Διαστημικές κερασιές έχουν φυτρώσει σε τέσσερα ακόμη σημεία από τα 14 όπου είχαν φυτευθεί οι κοσμικοί σπόροι. Πριν από δύο χρόνια, και σχεδόν δυο χρόνια μετά το φύτεμά του, ένα νεαρό δέντρο που βρίσκεται στο Χοκούτο, μια ορεινή περιοχή κοντά στο Τόκιο, άνθισε βγάζοντας 11 λουλούδια. Οι κερασιές της ίδιας ποικιλίας ανθίζουν για πρώτη φορά περίπου στην ηλικία των οκτώ ετών.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία αυτής της «σούπερ» πρόωρης ανάπτυξης. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι έχει κατά κάποιον τρόπο επηρεαστεί από την έκθεση στο διαστημικό περιβάλλον» δήλωσε η Καόρι Τομίτα-Γιοκοτάνι, βοτανολόγος του Πανεπιστημίου της Τσουκούμπα η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα της «διαστημικής αποστολής» των κουκουτσιών.

Η ερευνήτρια, η οποία ειδικεύεται στη φυσιολογία των φυτών, πρόσθεσε ωστόσο ότι ειδικά η περίπτωση της ιερής κερασιάς είναι δύσκολο να μελετηθεί καθώς, επειδή είναι μοναδική, δεν υπάρχει ομάδα ελέγχου ώστε να γίνουν συγκρίσεις. Οσον αφορά τα διαφορετικά λουλούδια της, είπε ότι μπορεί να μοιάζουν με τα πρώτα άνθη που έβγαζε το γηραιό σήμερα ιερό δέντρο ή ότι μπορεί να έχουν λιγότερα πέταλα απλώς επειδή έχουν εμφανιστεί τόσο πρόωρα.

Επεσήμανε επίσης ότι ελλείψει επαρκών στοιχείων, τόσο όσον αφορά την κερασιά του ναού όσο και τις άλλες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επικονίασης από άλλα είδη.

«Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα η έκθεση στην ισχυρότερη κοσμική ακτινοβολία να επιτάχυνε τη διαδικασία βλάστησης και γενικής ανάπτυξης» κατέληξε. «Από επιστημονικής απόψεως το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν ξέρουμε την αιτία».

ΠΗΓΗ: tovima.gr
Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε διαχρονικές φράσεις λαϊκής σοφίας, την προέλευση των οποίων οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Μία από αυτές είναι το «χτύπα ξύλο».

«Απτεσθαι ξύλου», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Λόγω της πεποίθησης τους πως στα δένδρα κατοικούσαν νύμφες (Δρυάδες/Αμαδρυάδες) χτύπαγαν το ξύλο του κορμού των δένδρων για να επικαλεστούν την προστασία τους, καθώς οι νύμφες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις ευχές των ανθρώπων.

Αυτή η συνήθεια συνηθίζεται ακόμα και σήμερα, όταν ακούμε κάτι, το οποίο δεν θέλουμε να μας συμβεί...

http://www.thestival.gr
Μπορεί να έχετε φορτίσει την έξυπνη συσκευή σας μόλις λίγες ώρες πριν. Αυτό όμως δεν την... πτοεί καθόλου από το να σας εγκαταλείψει στη μέση της ημέρας. Τα κινητά της νέας γενιάς, όσο «έξυπνα» και να είναι, τρέχουν τόσες διαφορετικές εφαρμογές που αδυνατούν να τις υποστηρίξουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει κανείς να συμπεριφέρεται... φιλικά προς τη συσκευή του, αν δεν θέλει να τη φορτίζει ξανά και ξανά.

Η κύρια πηγή... απορρόφησης της μπαταρίας είναι φυσικά η συνεχής σύνδεση του κινητού με το διαδίκτυο. Ακόμα και κάποιος που θέλει να είναι συνεχώς συνδεδεμένος όμως, μπορεί να βρει τη... μυστική συνταγή ώστε το κινητό του να αντέχει μέσα στη μέρα. Δείτε τους πέντε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

1. Απενεργοποιήστε τα Location Service των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αν βλέπετε ότι το κινητό σας αρχίζει να... ξεμένει από δυνάμεις, τότε μια καλή αρχή για εξοικονόμηση μπαταρίας είναι η απενεργοποίηση των Location Services από κάθε social media. Εχοντας τα ανοιχτά, κάθε εφαρμογή ξεχωριστά, συνεχώς αναζητά τη τοποθεσία που βρίσκεστε. Φυσικά αυτό «τρώει» αρκετή μπαταρία, μειώνοντας αισθητά την αντοχή του κινητού. Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι δεν θα σερφάρετε στο Facebook ή στο Twitter, σπαταλώντας την λιγοστή μπαταρία που έχει μείνει, τότε μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εξ ολοκλήρου. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η μπαταρία κάποιων κινητών όχι μόνο αντέχει περισσότερο, αλλά η ένδειξη «ζωής» της αυξάνεται κιόλας.

2. Κλείστε τις εφαρμογές που δεν θα χρειαστείτε ξανά
Οσο μια εφαρμογή μένει ανοιχτή, ακόμα και αν δεν την χρησιμοποιείτε, συνεχίζει να σπαταλά τη μπαταρία του κινητού σας. Οταν δε μαζεύονται δεκάδες ανοιχτές εφαρμογές, η ενέργεια που χρειάζονται συνολικά είναι ικανή να μειώσει αισθητά το χρόνο ζωής κάθε smartphone. Μπορεί να είναι βολικό να έχουμε ανά πάσα στιγμή ανοιχτή κάθε εφαρμογή του κινητού, όμως η τακτική αυτή έχει και τα μειονεκτήματα της.

3. Μην ανοιγοκλείνετε συνέχεια τις εφαρμογές
Αν γνωρίζετε πως δεν θα ξαναχρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή τότε καλό θα ήταν, όπως αναφέραμε και παραπάνω, να τη κλείσετε. Αν όμως έχετε σκοπό να την ανοίγετε και να την κλείνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καλύτερα να την αφήσετε μονίμως ανοιχτή. Κάθε εφαρμογή πιάνει ένα συγκεκριμένο χώρο στη RAM του κινητού. Οταν κλείνει, η προσωρινή μνήμη του smartphone διαγράφει το περιεχόμενο της, ενώ όταν ξανανοίγει το αποθηκεύει από την αρχή. Ολη αυτή η διαδικασία σπαταλά πολύ μεγαλύτερα ποσά ενέργειας από το να αφήνατε ανοιχτή και ανενεργή την εφαρμογή.

4. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις που δεν χρειάζεστε
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεχής σύνδεση με το προσωπικό σας e-mail. Κάθε μήνυμα που μπαίνει στα εισερχόμενα «τρώει» και λίγη από τη μπαταρία του κινητού σας. Αν όμως θέλετε να είστε σε συνεχή ενημέρωση, τότε μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις από τις υπόλοιπες εφαρμογές. Τα μηνύματα των εφαρμογών που έρχονται κάθε λίγο και λιγάκι και σας μπερδεύουν επειδή νομίζετε ότι πρόκειται για... κανονικό μήνυμα, μπορούν να εξαφανιστούν και να δώσουν τη θέση τους σε ένα πολύτιμο ποσοστό μπαταρίας.

5. Βγάλτε το ποσοστό επί τοις εκατό της μπαταρίας
Εν τέλει, είναι αυτό που σας αγχώνει περισσότερο. Εκτός αυτού όμως, συμβάλλει και στην γρήγορη «απορρόφηση» της μπαταρίας. Οποτε ποιος ο λόγος να το έχετε ενεργοποιημένο; Εχοντας το κλειστό μπορείτε να δείτε... στο περίπου πόση μπαταρία σας απομένει και ταυτόχρονα να φροντίσετε να κρατήσει περισσότερο.

http://www.seleo.gr 
Ο θρύλος επιστρέφει. Κι αυτό γιατί η Mustang είναι και πάλι εδώ, σε μία ειδική συλλεκτική έκδοση για τα 50 της χρόνια, με την παραγωγή 1.964 αυτοκινήτων.
Η Ford θα φέρει στην αγορά τον ένδοξο πρόγονο του διάσημου αυτοκινήτου στα δύο χρώματα της εταιρείας: Λευκό και μπλε. Οι θαυμαστές του θα μπορούν μάλιστα να επιλέξουν ανάμεσα σε χειροκίνητο και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.
Στα χαρακτηριστικά της θρυλικής Mustang θα είναι λεπτομέρειες χρωμίου γύρω από τη μάσκα, τα παράθυρα και τα φώτα. H συλλεκτική έκδοση θα είναι η μόνη Mustang, με καπάκι φυσικού αερίου στο πίσω μέρος.
Τα αυτοκίνητα αυτά θα είναι έτοιμα το 2015, ενώ η διάθεσή τους στην αγορά θα ξεκινήσει λίγο αργότερα μέσα στο ίδιο έτος.
Η παρουσίασή του θα γίνει στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, η οποία ξεκινάει αυτή την εβδομάδα, ενώ η τιμή της δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.
Πηγή: News.gr

Ένας 22χρονος στη Νότιο Κορέα συνελήφθη κατηγορούμενος ότι άφησε το γιο του να πεθάνει από πείνα ενώ ο ίδιος έπαιζε βιντεοπαιχνίδια επί μέρες ολόκληρες...

Η νέα αυτή υπόθεση αναμένεται να τροφοδοτήσει τη συζήτηση στη Νότια Κορέα για τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια. Το κοινοβούλιο εξετάζει την έγκριση νόμου που κατατάσσει τη δραστηριότητα αυτή στην κατηγορία των δραστηριοτήτων που προκαλούν εθισμό, όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα στοιχήματα.

Ο παίκτης, ο 22χρονος Τσουνγκ όπως τον αποκαλεί η αστυνομία, συνελήφθη μετά τον εντοπισμό του πτώματος του δίχρονου γιου του που βρισκόταν σε αποσύνθεση μέσα σε σακούλα απορριμμάτων, κοντά στη νοτιοανατολική πόλη Νταεγκού.

Το 2009 η χώρα συγκλονίστηκε από μια παρόμοια υπόθεση: ένα νεαρό ζευγάρι είχε αφήσει το τριών μηνών μωρό του να πεθάνει από ασιτία ενώ περνούσε ώρες παίζοντας στο Διαδίκτυο, κυρίως ένα παιχνίδι με θέμα την ανατροφή ενός εικονικού παιδιού.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η σύζυγος του Τσουνγκ βρήκε δουλειά σε εργοστάσιο, μακριά από το σπίτι της οικογένειας, αφήνοντας στον άνεργο σύζυγό της τη φροντίδα του παιδιού.

Ο άνδρας, που είχε ποινικό μητρώο, περνούσε τον χρόνο του στα Internet cafe και επέστρεφε στο σπίτι κάθε δύο ή τρεις ημέρες για να ταΐσει το αγοράκι.

Στις 7 Μαρτίου ο πατέρας βρήκε το παιδί νεκρό στο διαμέρισμα. Άφησε το άψυχο σώμα για τουλάχιστον ένα μήνα πριν τελικά το τοποθετήσει σε σακούλα σκουπιδιών και το ρίξει σε έναν κήπο.

Ο άνδρας δήλωσε την εξαφάνιση του παιδιού του στην αστυνομία, τελικά όμως φέρεται να παραδέχτηκε την πράξη του.

Σύμφωνα με πανεθνική έρευνα του υπουργείου Επιστημών που διεξήχθη το 2013, το 7% των 50 εκατομμυρίων Νοτιοκορεατών παρουσιάζει «υψηλό κίνδυνο» εθισμού στο Διαδίκτυο. Το ποσοστό αυξάνεται στο 11,7% μεταξύ των εφήβων.

Ο «εθισμός» ορίζεται από διάφορα συμπτώματα, όπως οξύ στρες σε περίπτωση έλλειψης πρόσβασης στο Διαδίκτυο και χρήση του Ίντερνετ σε τέτοιο βαθμό που καθιστά δύσκολη την τήρηση μιας φυσιολογικής καθημερινότητας.

Σε διεθνές επίπεδο πάντως ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν είναι αναγνωρισμένη ασθένεια.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Με απώτερο σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα τους στο Διαδίκτυο, το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσίευσε έναν Οδηγό για τους χρήστες του, διευκρινίζοντας τι μπορούν να κάνουν σε περίπτωση που τα δικαιώματα τους αμφισβητούνται, καταστρατηγούνται ή παραβιάζονται.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίζει ότι, σε γενικές γραμμές, τα δικαιώματά των χρηστών καθορίζονται στους όρους των εταιρειών του Διαδικτύου, τους οποίους σπάνια διαβάζει κανείς και ακόμη πιο σπάνια είναι πλήρως κατανοητοί.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει ως βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στο Διαδίκτυο: την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της συμμετοχής, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων, την εκπαίδευση και την παιδεία, την προστασία των παιδιών και των νέων, και το δικαίωμα αποτελεσματικής ένδικης προστασίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Οδηγός εγκρίθηκε ήδη από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί εξωτερικών των 47 κρατών-μελών του πανευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού.

Τι προβλέπει ο Οδηγός

- Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί καταλύτη για την άσκηση και άλλων δικαιωμάτων του ανθρώπου και οι χρήστες δεν θα πρέπει να αποσυνδέονται από το Διαδίκτυο χωρίς τη θέληση τους, παρά μόνον με δικαστικές αποφάσεις.
- Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να εκφρασθούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και απόψεις άλλων , συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που μπορεί να θίξουν, σοκάρουν ή ενοχλήσουν άλλα άτομα, σεβόμενοι την προστασία της ιδιωτικής ζωής των άλλων. Οι δημόσιες αρχές έχουν την υποχρέωση να σέβονται και να προστατεύουν το δικαίωμα αυτό.
Όπως διευκρινίζεται σ' αυτό το σημείο, τυχόν περιορισμοί αυτής της ελευθερίας, πρέπει να υπαγορεύονται από θεμιτό σκοπό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Αναφέρεται για παράδειγμα ότι ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο είναι θεμιτός όταν αφορά προστασία της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης, αλλά και σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι σύμφωνος με το δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι περιορισμοί αυτοί, τονίζεται, μπορούν να εφαρμόζονται σε χρήστες που με τα γραφόμενα τους, υποκινούν διακρίσεις, μίσος ή βία.
- Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και της συμμετοχής και κατά συνέπεια, έχουν την ελευθερία να επιλέξουν οποιαδήποτε ιστοσελίδα, εφαρμογή ή άλλη υπηρεσία για να συνδεθούν και να συμμετέχουν σε online δραστηριότητες.
Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες εάν η online διαμαρτυρία οδηγεί σε αποκλεισμούς πρόσβασης, διακοπή της παροχής υπηρεσιών ή ζημιά στην περιουσία των άλλων.
- Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνον εφόσον έχουν συναινέσει σε αυτό ή προβλέπεται από το νόμο. Οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνονται για το τι επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται και από ποιον και για ποιο σκοπό , καθώς και για το γεγονός ότι πως νομιμοποιείται αυτός να ασκεί έλεγχο πάνω τους.
- Οι χρήστες δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε γενικά μέτρα επιτήρησης ή παρακολούθησης , εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο, όπως η ποινική έρευνα .
- Τα παιδιά και τα νεαρά άτομα δικαιούνται ειδικής προστασίας και καθοδήγηση κατά τη χρήση του Διαδικτύου. Εάν το περιεχόμενο που έχουν δημοσιεύσει θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια ή την ιδιωτική τους ζωή , ή μπορεί να είναι επιζήμια για αυτούς στο μέλλον, κατόπιν αιτήματός τους , θα πρέπει να διαγραφεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει επίσης να προστατεύονται από παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση τους.
- Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να προσφύγουν (όχι κατ' ανάγκη δικαστικώς) εναντίον των παρόχων υπηρεσιών στο Διαδίκτυο, των δημοσίων αρχών ή να καταφύγουν στις οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας εξηγήσεις για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό τους, διορθώσεις ή ακόμη και αποζημιώσεις.
Στον Οδηγό αναφέρεται ρητά ότι, οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ, οι πάροχοι πρόσβασης σε περιεχόμενο και υπηρεσίες , ή άλλες επιχειρήσεις ή οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να παρέχουν στους χρήστες εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και οι εθνικές αρχές έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους χρήστες από εγκληματική δραστηριότητα που διαπράττεται μέσω του Internet .
Εάν οι χρήστες κατηγορηθούν για κάποιο ποινικό αδίκημα που διέπραξαν στο Διαδίκτυο, έχουν το δικαίωμα της προσφυγής σε δίκαιη δίκη εντός ευλόγου προθεσμίας, από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο , καθώς και της ατομικής προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά την εξάντληση όλων των διαθέσιμων εσωτερικών ενδίκων μέσων.
Πηγή: News.gr



Έπειτα από τρεις αποτυχίες η Bayern επέστρεψε στις νίκες με τον Πισάρο να τη λυτρώνει στο 75' , ενώ τρίποντο πήρε και η Dortmund με τεσσάρα.
Η Μπάγερν νίκησε με 2-0 στην έδρα της Μπράουσβαϊγκ, έτσι επέστρεψε στις επιτυχίες μετά από δύο σερί ήττες και τρεις αγωνιστικές στις οποίες μετρούσε μόλις έναν βαθμό.Η επικράτηση δεν ήταν εύκολη για την ομάδα του Μονάχου, την οποία λύτρωσε ο Νταβίντ Πισάρο στο 75', ενώ το τελικό 0-2 διαμόρφωσε ο Μάριο Μάντζουκιτς με το 18ο γκολ του.
Τα 18 γκολ έφτασε και ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, καθώς πέτυχε το ένα από τα 4 της Ντόρτμουντ, στη νίκη της Μπορούσια με 4-2 επί της Μάιντς.
Σχεδόν σίγουρη είναι η παραμονή των Βέρντερ και Φράιμπουργκ στην κατηγορία, έπειτα από τις νίκες τους επί των Χόφενχαϊμ και Γκλάντμπαχ, αντίστοιχα.
Αντιθέτως, το Αμβούργο παραμένει στην θέση που στέλνει σε μπαράζ, καθώς έχασε μέσα στην έδρα του από την Βόλφσμπουργκ (1-3), η οποία πέρασε την Λεβερκούζεν και είναι 4η, έστω και προσωρινά.

Τα αποτελέσματα της 31ης αγωνιστικής:


Μ. Πέμπτη
Φρανκφούρτη - Ανόβερο 2-3 (13' Λάνιγκ, 68' Μάιερ / 2' Αντρέασεν, 20' Στιντλ, 29' Για Κονάν)

Μ. Σάββατο
Ντόρτμουντ - Μάιντς 4-2 (6' Γιόγιτς, 18' Λεβαντόβσκι, 56' Πίστσεκ, 79' πέν. Ρόις / 14' και 53' Οκαζάκι)
Βέρντερ - Χόφενχαϊμ 3-1 (18' Μπάργκφρεντε, 78' Σαντιάγκο Γκαρσία, 90' Πέτερσεν / 3' Φόλαντ)
Φράιμπουργκ - Γκλάντμπαχ 4-2 (51' και 87' Μεχμέντι, 71' Σοργκ, 72' Νταρίντα / 10' Χέρμαν, 89' Νόρντβαϊτ)
Άουγκσμπουργκ - Χέρτα 0-0
Μπράουνσβαϊγκ - Μπάγερν 0-2 (75' Πισάρο, 86' Μάντζουκιτς)
Αμβούργο - Βόλφσμπουργκ 1-3 (58' Ιλίτσεβιτς / 2' Πέρισιτς, 42' Ντε Μπράινε, 49' Όλιτς)

Κυριακή του Πάσχα
Νυρεμβέργη - Λεβερκούζεν (16:30)
Στουτγκάρδη - Σάλκε (18:30)

Η βαθμολογία


1. Μπάγερν 81 (CHAMPION)
2. Ντόρτμουντ 64
3. Σάλκε 58
4. Βόλφσμπουργκ 53
5. Λεβερκούζεν 51
6. Γκλάντμπαχ 49
7. Μάιντς 47
8. Άουγκσμπουργκ 42
9. Χόφενχαϊμ 40
10. Χέρτα 37
11. Βέρντερ 36
12. Φρανκφούρτη 35
13. Ανόβερο 35
14. Φράιμπουργκ 35
15. Στουτγκάρδη 28
16. Αμβούργο 27
17. Νυρεμβέργη 26
18. Μπράουνσβαϊγκ 25

*οι 4 πρώτοι Champions League (ο 4ος προκριματικά)
**ο 5ος και 6ος στο Europa League (όπως και ο κυπελλούχος)
***οι δύο τελευταίοι υποβιβάζονται (ο 16ος παίζει μπαράζ με τον 3ο της 2ης κατηγορίας)


Η Γιουβέντους έκανε το 17/17 στο γήπεδό της με το 1-0 επί της Μπολόνια και οδεύει ολοταχώς προς τον τίτλο. Σερί και η Ρόμα (8/8) μετά από το 1-0 επί της Φιορεντίνα στην Τοσκάνη και προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League. Η Νάπολι άφησε δύο βαθμούς στο "Φρίουλι" απέναντι στην Ουντινέζε και το 1-1 διατηρεί ανοιχτή τη μάχη της 3ης θέσης μετά από 34 αγωνιστικές στη Serie A. Η Ίντερ νίκησε 2-0 την Πάρμα στο "Ένιο Ταρντίνι" και την άφησε πίσω στη μάχη του Europa League, ενώ η Μίλαν έφτασε τις 5 σερί νίκες με το 3-0 επί της Λιβόρνο. Γκολ ο Παναγιώτης Ταχτσίδης απέναντι στη Λάτσιο.

Το πρώτο γκολ του Πολ Πογκμπά από τα μέσα Ιανουαρίου στη Serie A διατήρησε το 100% της Γιουβέντους στο γήπεδό της και την έστειλε 5 βαθμούς μακριά από τη μαθηματική κατάκτηση του σκουντέτο. Η "γηραιά κυρία" δεν έθελξε με την απόδοσή της, ωστόσο πήρε την ουσία από το1-0 επί της Μπολόνια και το 17/17 την καθιστά τη μοναδική ομάδα από τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης που δεν έχει υποστεί απώλεια στην έδρα της. Ο Γάλλος μέσος, πάντως, θα μπορούσε να είχε πανηγυρίσει από νωρίς, ωστόσο έχασε πολύ καλή ευκαιρία στα πρώτα λεπτά (έσωσε ο Τζιανλούκα Κούρτσι). Ο πρώτος σκόρερ των "μπιανκονέρι", Κάρλος Τέβες, έμεινε στον πάγκο και στη θέση του αγωνίστηκε ο Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο, ο οποίος αν και δραστήριος, δεν ήταν ουσιαστικός.
Η ομάδα του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου (αγωνίστηκε σε όλο το παιχνίδι, ενώ ο τραυματίας Παναγιώτης Κονέ έμεινε εκτός αποστολής) δεν κατάφερε να απειλήσει με αξιώσεις την εστία του Τζιανλουίτζι Μπουφόν και το γκολ των γηπεδούχων ήταν θέμα χρόνου. Στο 64ο λεπτό, ο Πογκμπά υποδέχθηκε την μπάλα έξω από την περιοχή των "ροσομπλού", τη σήκωσε και εξαπέλυσε έναν χαμηλό κεραυνό με το δεξί, για να καταγράψει το 7ο τέρμα του εκτός περιοχής από τα 12 που έχει σημειώσει με τη φανέλα των "μπιανκονέρι". Λίγο αργότερα έχασε κι άλλη ευκαιρία για να σκοράρει, ωστόσο το 1-0 έμεινε μέχρι τέλους.
Γιουβέντους (3-5-2): Μπουφόν, Μπαρτζάλι, Ογκμπόνα, Κιελίνι, Ίσλα (81' Παντοΐν), Πογκμπά, Πίρλο, Μαρκίζιο, Ασαμόα, Γιορέντε, Τζιοβίνκο (88' Βιδάλ)
Μπολόνια (3-5-2): Κούρτσι, Άντονσον (80' Λασάλτ), Σόρενσεν, Κερουμπίν, Γκάριτς, Ίμπσον (70' Παπόνι), Πατζιέντζα (89' Ακουαφρέσκα), Χριστοδουλόπουλος, Μορλέο, Φρίμπεργκ, Κριστάλντο
Ρεπορτάζ και video από όλα τα παιχνίδια http://www.contra.gr


Το εύστοχο πέναλτι του δανεικού από τη Λίβερπουλ Φάμπιο Μπορίνι έδωσε τη νίκη 2-1 στη Σάντερλαντ επί της Τσέλσι μέσα στο "Στάμφορντ Μπριτζ" και στέλνει ακόμα πιο κοντά στον τίτλο τους "κόκκινους". Πρώτη εντός έδρας ήττα στο πρωτάθλημα του Ζοζέ Μουρίνιο ως τεχνικός των Λονδρέζων.
Οι "μαύρες γάτες" προέρχονταν από την απίθανη ισοπαλία στο "Ετιχάντ" με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι προ 4 ημερών και ο Γκας Πόγετ επέλεξε την ίδια ενδεκάδα, παρά την κόπωση. Η Τσέλσι πίεσε από τα πρώτα λεπτά και προηγήθηκε με τον Σαμουέλ Ετό στο 12ο λεπτό, χάρη στο 12ο γκολ του Καμερουνέζου επιθετικού. Ο "φονέας" των "πολιτών", Κόνορ Γουίκαμ, μετά από τα 2 τέρματα στο Μάντσεστερ, είχε κρατήσει κι ένα για το Λονδίνο. Στο 18' σκόραρε για 3η φορά φέτος στο πρωτάθλημα, μετά από κακή εκτίμηση του 40χρονου Μαρκ Σβάρτσερ, ο οποίος αντικατέστησε στην εστία τον ασθενή Πετρ Τσεχ. Οι γηπεδούχοι δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να έχουν τον πρώτο λόγο. Από τη στιγμή που δεν αποβλήθηκε ο Ραμίρες για αγκωνιά στον Σεμπαστιάν Λάρσον, το 11 εναντίον 11 έδινε πλεονέκτημα στους "μπλε". Η ποιότητα των αστεριών τους, όμως, δεν έκανε τη διαφορά.
Ο Όσκαρ δεν μπορούσε να περάσει πάσες, ο Ετό να νικήσει ξανά τον Βίτο Μανόνε, ο Μοχάμεντ Σαλάχ να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα από τα άκρα. Ο Μουρίνιο έριξε πρώτα τον Ντεμπά Μπα, λυτρωτή της ομάδας του στα τελευταία παιχνίδια, και στη συνέχεια τους Αντρέ Σίρλε και Φερνάντο Τόρες. Το γκολ δεν ερχόταν από τη μία πλευρά, αλλά ήρθε ανέλπιστα από την άλλη. Η ομάδα του Χάρη Μαυρία (παρακολουθούσε από τον πάγκο) κέρδισε πέναλτι μετά από λάθος του Θέσαρ Αθπιλικουέτα και ο Μπορίνι έστησε την μπάλα απέναντι από τον Σβάρτσερ. Ο Ιταλός επιθετικός ευστόχησε στο πρώτο πέναλτι που δόθηκε φέτος κατά της Τσέλσι στο πρωτάθλημα και ώθησε τον Μουρίνιο, μετά από 78 αγώνες (61 νίκες, 16 ισοπαλίες), να υποστεί εντός έδρας ήττα ως προπονητής της Τσέλσι και πιθανότατα να πει ακόμα και "αντίο" στον φετινό τίτλο, κάτι που θα κριθεί οριστικά στην αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ την άλλη Κυριακή (27/04).
Πενταετή συνεργασία υπογράφηκε ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την hellas online στα πλαίσια της στρατηγικής της για ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots). Η συνεργασία προβλέπει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε συγκεκριμένα πολυσύχναστα σημεία της πόλης τα οποία αποτελούν κόμβους πολιτιστικού, επιχειρηματικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, με στόχο να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών του Δήμου που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές (smartphones, tablets, laptops).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η λειτουργία του δικτύου wi-fi holspot , η οποία βασίζεται σε επίπεδο διασύνδεσης σε τεχνολογία Metro Ethernet πάνω από οπτική ίνα ταχύτητας 1 Gbps, ξεκίνησε από την Πλατεία Αριστοτέλους με αφορμή τον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος.

Η hellas online θα σχεδιάσει, εγκαταστήσει και αναλάβει εξολοκλήρου την λειτουργία δικτύου Wi-Fi δωρεάν σε 10 σημεία της πόλης, επιλογής του Δήμου Θεσσαλονίκης, και τα οποία είναι το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Πάρκο Ανθοκομικής, η Πλατεία Αριστοτέλους, ο Λευκός Πύργος, τα Πάρκα Παραλίας, η Πλατεία Ρομφέη Β', η Πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, η Τούμπα, το Πάρκο Παπαναστασίου και η είσοδος της ΔΕΘ.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Θεσσαλονίκης κ. Χασδάι Καπόν δήλωσε στο ΑΠΕ: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαμορφώνει μια νέα κουλτούρα που ενσωματώνει την χρήση του διαδικτύου και των μέσω κοινωνικής δικτύωσης στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και όχι μόνο. Η λειτουργία του δικτύου wifi σε κοινόχρηστους χώρους από την hellas online και η χρήση των σχετικών υπηρεσιών από πολίτες, επιχειρήσεις, επισκέπτες, αλλά και ενδεχομένως από τις υπηρεσίες του Δήμου καθίσταται βέβαιο ότι θα αποδώσει πολλαπλώς προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, ενώ θα διασφαλίσει για τις κοινωνικά αδύναμες και τις μη εξοικειωμένες με τη σύγχρονη τεχνολογία ομάδες το δικαίωμα πρόσβασης και ενεργού συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας.»

Ο κ. Φώτης Κωνσταντέλλος, Chief Commercial Officer της hellas online, τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την hellas online που η λειτουργία του ασύρματου δικτύου μας ξεκινά από το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας. H hellas online πιστή στη στρατηγική της για παροχή υπηρεσιών που προσθέτουν αξία στην καθημερινότητα του καταναλωτή, αναπτύσσει σύγχρονο δίκτυο wi-fi hotspots προηγμένης τεχνολογίας ξεκινώντας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.»

http://www.thestival.gr
Το έθιμο των κατοίκων της πόλης για την περίοδο του Πάσχα συνήθως περιορίζεται στο παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, άντε και στην περιφορά του επιταφίου στους δρόμους.
Όμως από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, σε νησιώτικες και ορεινές περιοχές τα ήθη και τα έθιμα της Λαμπρής αναβιώνουν με τρόπο μοναδικό και σίγουρα πολύ πιο ιδιαίτερο. Παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα από τα πιο ενδιαφέροντα έθιμα από όλη την Ελλάδα.
Περιστέρα και στάμνες στη Ζάκυνθο
Το «ζακυνθινό μεγαλοβδόμαδο» είναι γεμάτο έθιμα που στο νησί αποκαλούνται «αντέτια». Από αυτά, ξεχωρίζουν τα άσπρα περιστέρια που αφήνει ο ιερέας κατά την Πρώτη Ανάσταση, ενώ οι νοικοκυρές ρίχνουν πήλινα κανάτια από τα μπαλκόνια, κατά τις προσταγές ενός εθίμου, αντίστοιχου με αυτό της Κέρκυρας. Το Ευαγγέλιο της Ανάστασης ψάλλεται με τον ιδιαίτερο «μουσικό» τρόπο της Επτανησιακής παράδοσης, ενώ η Αναστάσιμη ακολουθία πραγματοποιείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόνο στον Άγιο Μάρκο. Οι υπόλοιπες εκκλησίες αρκούνται στο χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας και πραγματοποιούν την ακολουθία το πρωί της Κυριακής.
Βροντάδο, το εκρηκτικό
Η Χίος κάθε χρόνο τέτοια εποχή τραβάει τα βλέμματα, χάρη στο έθιμο που αναβιώνει στο χωριό Βροντάδο και περιλαμβάνει την μάχη των ενοριών με ρουκέτες. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η συνήθεια ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν περήφανα στους Τούρκους πώς γιορτάζουν την Ανάσταση. Εναέριες πτήσεις στο Λεωνίδιο Στην κωμόπολη της Τσακωνιάς, η Λαμπρή γίνεται όνομα και πράγμα, αφού εδώ και έναν περίπου αιώνα, το βράδυ της Ανάστασης τηρείται το έθιμο των αερόστατων. Τα παιδιά των πέντε ενοριών συναγωνίζονται στις επιτυχείς «πτήσεις» των χρωματιστών φωτεινών αερόστατων, τα οποία ετοιμάζουν επί εβδομάδες πριν το Πάσχα. Έτσι, για περίπου μισή ώρα μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός αποκτά έξτρα αστέρια.
Ο Ιούδας καιγόταν υπέροχα στη Θράκη
Στις Μέτρες της Θράκης, τη Μεγάλη Πέμπτη συνηθίζεται τα παιδιά να φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη ημέρα στον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου φτάνει στο τέλος της έξω από ένα παρεκκλήσι, όπου εκεί βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Μόλις ο ιερέας ξεκινήσει να διαβάζει το σχετικό Ευαγγέλιο, ανάβουν τη φωτιά και ρίχνουν μέσα της το ομοίωμα, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η καύση οι κάτοικοι συνηθίζουν να παίρνουν μια χούφτα από τη συγκεκριμένη στάχτη την οποία ρίχνουν στα μνήματα.
Η Μαστέλα στην Κέρκυρα
Το Μεγάλο Σάββατο στο κοσμοπολίτικο νησί αναβιώνει το παραδοσιακό Κορφιάτικο έθιμο της «Μαστέλας». Σύμφωνα με αυτό, οι πινιαδόροι (λέγονται έτσι γιατί συγκεντρώνονται στην Πίνια, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης) τοποθετούν στη μέση του δρόμου ένα βαρέλι γεμάτο με νερό (μαστέλα) στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες, και καλούν τους περαστικούς να ρίξουν μέσα νομίσματα για «το καλό». Όταν σημάνουν οι καμπάνες της Πρώτης Ανάστασης, ένας τολμηρός πρέπει να βουτήξει στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.
Η αναπαράσταση των Παθών στην Πάρο
Το Πάσχα πραγματοποιείται στο νησί το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου στα ορεινά χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό. Καθώς ο Επιτάφιος περνά τα δρομάκια των νησιών κάνει συνολικά 15 στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται ζωντανά εικόνες των Παθών του Χριστού. Παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού ζωντανεύουν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον «Μυστικό Δείπνο», το μαρτύριο της Σταύρωσης κ.α., ενώ σε κάθε μία από αυτές τις στάσεις φωτίζεται εντυπωσιακά και ένα σημείο του βουνού.
«Τουφέκια» στη Σάμο
Στην ελληνική επανάσταση έχει τις ρίζες του το έθιμο των «Τουφεκιών» στον Μαραθόκαμπο της Σάμου, όταν το χωριό πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των Τούρκων και οι κάτοικοι τρόμαξαν τους κατακτητές με αυτοσχέδιες κανονιές. Έτσι, με το «Χριστός Ανέστη» δίνεται το σύνθημα για να «βροντήξουν» τα χαρτονένια κανονάκια με τις οβίδες που έχουν ετοιμάσει οι κάτοικοι και να δημιουργήσουν καλοσχεδιασμένους σχηματισμούς καπνού.
Λαμπρόπιτες, κλειδιά και άνθη στην Κω Στο νησί της Κω, πρωταγωνιστές των εορτών του Πάσχα είναι οι α
νήλικοι κάτοικοι, που κατά την περίοδο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα φροντίζουν να πάρουν μεγάλα κλειδιά, από αυτά που χρησιμοποιούνταν στις παλιές κλειδαριές, να τα δέσουν με ένα σκοινί και να προσαρμόσουν πάνω τους μπαρούτι και, όταν φτάσει η Ανάσταση, να τα χτυπήσουν δυνατά στον τοίχο για να χαλάσουν τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, η Εκκλησία είναι στρωμένη με μωβ λουλούδια που φυτρώνουν στο νησί, τις λεγόμενες «λαμπρές», ενώ οι νοικοκυρές ετοιμάζουν «λαμπρόπιτες» για να συνοδεύσουν το αρνί της Κυριακής.
Κούνια μπέλα στην Κύθνο
Την Κυριακή του Πάσχα στην κεντρική πλατεία του νησιού λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο επιβλητικά έθιμα του νησιού. Εκεί λοιπόν, στήνεται μια κούνια στην οποία αγόρια και κορίτσια κουνιούνται ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Το έθιμο συνδυάζει και συνοικέσιο, αφού εκείνος ή εκείνη που θα κουνήσει κάποιον υποτίθεται ότι δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων πως θα τον/την παντρευτεί.
Η Αράχωβα τρέχει
Διπλή γιορτή για την Αράχωβα, καθώς η γιορτή του Αγίου Γεωργίου που πέφτει παραδοσιακά κοντά στο Πάσχα γιορτάζεται με την ίδια φροντίδα και ζέση που επιδεικνύουν οι ντόπιοι για την Ανάσταση. Έτσι, ανήμερα του Πάσχα, όταν ξεκινά η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, οι γηραιότεροι κάτοικοι ξεκινούν από την Εκκλησία και πραγματοποιούν τον «αγώνα της ανηφόρας», ενώ χορευτικά συγκροτήματα έχουν ήδη πιάσει δουλειά.
Πηγή: in2life
Τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι συνηθισμένα τις ημέρες του Πάσχα, καθώς πολύς κόσμος έπειτα από νηστεία λίγων ή πολλών ημερών καταναλώνει μέσα σε λίγες ώρες - από το βράδυ της Ανάστασης έως το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα - υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων πλούσιες σε ζωικά λίπη.
 
Η απότομη μετάβαση από τη νηστεία στην υπερφαγία έχει ως επακόλουθο να συσσωρεύεται η τροφή στο στομάχι και τα έντερα, προκαλώντας προβλήματα όπως δυσπεψία, «φουσκώματα», μετεωρισμός (αέρια), πόνος στην κοιλιά και δυσκοιλιότητα.
Το πολύ αλκοόλ εξάλλου (από τρία ποτηράκια και πάνω) μπορεί να επιβαρύνει προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως η χολοκυστοπάθεια («πέτρες» ή «λάσπη» στη χολή), η γαστρίτιδα, το έλκος, η οισοφαγίτιδα και τα εκκολπώματα με τις κολίτιδες στο παχύ έντερο.
 
Γι΄ αυτούς τους λόγους, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε η μετάβαση από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι να είναι ομαλή.
Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και συχνά (συνιστώνται τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ, τόσο το Μεγάλο Σάββατο όσο και την Κυριακή του Πάσχα), το φαγητό να καταναλώνεται πάντοτε από το πιάτο και όχι να τσιμπολογά κανείς από τις πιατέλες, το κρέας να καταναλώνεται χωρίς πέτσα, να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε σαλάτες λαχανικών στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα (καλό είναι να καταναλώνονται πριν από τα άλλα φαγητά), να αποφεύγεται η κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό (οι ουσίες των φρούτων απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτές του κρέατος και των άλλων τροφών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία), να γίνεται κατανάλωση άφθονου νερού και να προτιμώνται τα ψητά κρέατα στη σούβλα από αυτά στον φούρνο, στη γάστρα κ.τ.λ.
 
Ειδικά οι καρδιοπαθείς, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την ποσότητα του φαγητού, του αλατιού και του αλκοόλ που θα καταναλώσουν. 
 

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ STARXEIAMAS ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!