Τρίτη 25 Ιουλίου 2017


Επιστήμονες στο University of California, Riverside, δημιούργησαν επανεγγράψιμο χαρτί, στο οποίο η εκτύπωση γίνεται με φως αντί για μελάνι- ανοίγοντας τον δρόμο για την επαναλαμβανόμενη χρήση του, μέχρι και 80 φορές.
Παρά την άνοδο των smartphones, των e-readers κλπ, εκατομμύρια τόνοι χαρτιού χρησιμοποιούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο- και οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου ελπίζουν να το αλλάξουν αυτό. Όπως αναφέρει το Reuters, στην «καρδιά» της νέας αυτής τεχνολογίας είναι νανοσωματίδια χιλιάδες φορές μικρότερα από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας.
«Αυτό που κάνουμε είναι να αναμειγνύουμε αυτά τα νανοσωματίδια με μια μπογιά, η οποία έχει μπλε χρώμα, και μετά να καλύπτουμε με αυτήν κάθε είδους επιφάνεια που θέλουμε. Μπορούμε να καλύψουμε με αυτήν χαρτί, γυαλί ή πλαστικό. Μετά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιου είδους μάσκα με τη γραφή που θέλουμε, και στη συνέχεια, όταν το φωτίζουμε, μετά από δύο λεπτά, βλέπουμε αυτά που είναι γραμμένα πάνω σε αυτό» λέει ο Ρασέντ αλ Έισα, φοιτητής Χημείας που εργάστηκε πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα.
Αυτά που είναι γραμμένα ξεθωριάζουν μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, καθώς το οξυγόνο στον αέρα παίρνει ηλεκτρόνια από τα νανοσωματίδια της μπογιάς, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στο κανονικό τους χρώμα. Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί μέσω θέρμανσης του χαρτιού, κάτι που το καθιστά έτοιμο για νέα χρήση μέσα σε λίγα λεπτά.

Δοκιμάστε σήμερα αυτό το εύκολο τρικ με το γιαούρτι και δείτε τι θα συμβεί στη λεκάνη της τουαλέτας σας.
Τι θα χρειαστείτε
Για λεκάνη που αστράφτει θα χρειαστείτε απλά…λίγο ληγμένο γιαούρτι.
Πώς θα το χρησιμοποιήσετε
Απλώστε ληγμένο γιαούρτι μέσα στη λεκάνη σας και αφήστε το να δράσει για όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να τρίψετε την λεκάνη σας. Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι πως το πουρί θα εξαφανιστεί χωρίς να χρειαστεί να τρίψετε ιδιαίτερα.
Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που βοηθούν τον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά…σε όλους τους τομείς. Το ίδιο συμβαίνει λοιπόν όταν βάζετε γιαούρτι σε σωλήνες και λεκάνες στο σπίτι σας.
Τα βακτήρια και τα ένζυμα που υπάρχουν μέσα στο γιαούρτι διασπούν τα λίπη και όλες τις βρομιές. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, το γιαούρτι για να συντηρείτε καθαρούς τους σωλήνες σας αλλά και για αστραφτερή λεκάνη εύκολα, γρήγορα και πολύ οικονομικά.
Πηγή: spirossoulis.com

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το plug-in hybrid υβριδικό σύστημα κίνησης του BMW i8 θριάμβευσε στην κατηγορία του 1.400-1.800 κ.εκ. στον θεσμό βραβείων International Engine of the Year.

Προσφέρει μέση κατανάλωση 2,1 λίτρα/100 χλμ., εκπομπές CO2 49 γρ./χλμ.

Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει τις δυνατότητες επιδόσεων του τεχνολογικού πακέτου Efficient Dynamics, που από το 2007 αυξάνει σταθερά την οδηγική απόλαυση, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων.

«Μυρωδιά» από στάχτη, καπνό και ιστορία θα «ανασάνουν» κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μεγάλη Πυρκαγιά, που κατέκαψε μεγάλο μέρος της πόλης τον Αύγουστο του 1917, αφήνοντας ανέστιους χιλιάδες ανθρώπους.

Η 100ή επέτειος της πυρκαγιάς θα αποτελέσει αφορμή για εκδηλώσεις, οι οποίες θα δώσουν στους κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα να γίνουν, τρόπον τινά, παρατηρητές «από το μέλλον» των γεγονότων της ημέρας εκείνης: η 5η Αυγούστου του 1917 με το ιουλιανό ημερολόγιο (18η με το γρηγοριανό) άλλαξε για πάντα τη φυσιογνωμία της πόλης και την έσπρωξε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της με (αρχική) βάση τα εντυπωσιακά σχέδια του Ερνέστ Εμπράρ, που μεταξύ άλλων τής κληροδότησαν την Πλατεία Αριστοτέλους.



Με αφορμή τη συμπλήρωση επτά ετών από την έναρξη της δράσης της, η "parallaxi- Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς" ενορχηστρώνει τις εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς της πόλης: τον Δήμο Θεσσαλονίκης (και συγκεκριμένα την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, αφού η δράση εντάσσεται στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις των 52ων Δημητρίων), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), τη ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Λιμένος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τις σχολές θεάτρου ΚΘΒΕ "Ανδρέας Βουτσινάς" και "Βασίλης Διαμαντόπουλος", το Μουσείο Φωτογραφίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και πολλούς άλλους.

Αναλυτικότερα, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, ένα πολυθέαμα αφιερωμένο στα εκατό χρόνια της Πυρκαγιάς, με ελεύθερη είσοδο, θα εξελιχθεί στην πόλη.

Η εκδήλωση βασίζεται σε ιδέα του Γιώργου Τούλα, σε πρωτότυπα κείμενα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα ειδικά γραμμένα για το πολυθέαμα, σε σκηνοθεσία των Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη, με σκηνογράφο-σχεδιαστή της μακέτας της θαλάσσιου μετώπου της πόλης τον Γιάννη Κατρανίτσα, video-mapper την Όλγα Σφέτσα, με τη συμμετοχή του φωνητικού συγκροτήματος Πλειάδες, ηθοποιών του ΚΘΒΕ και 35 σπουδαστών των σχολών θεάτρου της πόλης, ενδυματολόγους τις Σόνια Σαμαρτζιδου και Ελένη Κανακίδου, τη φωτιστική παρέμβαση των Beforelight, τον ειδικό στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλη Σαμιώτη, τη γραφιστική επιμέλεια των Dolphins.

Η έναρξη θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω Πόλη, εκεί από όπου ξεκίνησε η φωτιά, από μια σπίθα μαγειρικής εστίας.

Στον υπαίθριο χώρο της πλατείας, πλάι στο τείχος της πόλης, θα στηθεί δραματοποιημένη αφήγηση από ηθοποιούς, πλαισιωμένη από μουσικές παρεμβάσεις με αυθεντικά μουσικά κομμάτια της εποχής από την μουσική παράδοση των Ελλήνων, των Εβραίων και των Οθωμανών, που κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη εκείνες τις ημέρες.

Η συνέχεια θα εκτυλιχθεί στην οδό Εδέσσης, περιοχή που γλύτωσε από τη μήνιν της πυρκαγιάς.

Στο Μπενσουσάν Χαν και το Ταζ Χαν θα στηθεί ένα υπαίθριο θερινό σινεμά που προβάλει τα αυθεντικά φιλμ που δείχνουν την πόλη στην πυρά, ενώ θα ακολουθήσει σειρά παρεμβάσεων στα διατηρητέα κτίρια των δρόμων, με στόχο να δημιουργηθεί στον σημερινό κάτοικο της πόλης το αίσθημα του εγκλωβισμού που ένιωθαν οι κάτοικοι τότε.

Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ θα δημιουργήσουν με έμπνευση τη μεγάλη Φωτιά, ενώ θα διοργανωθεί και φωτογραφική έκθεση με τα ευρήματα της περιόδου της Πυρκαγιάς από τις ανασκαφές του Μετρό.

Το Μουσείο Φωτογραφίας θα οργανώσει εργαστήριο για παιδιά εμπνευσμένο από την Πυρκαγιά, η Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ θα προβάλει σειρά ταινιών μικρού μήκους των φοιτητών της που γυρίστηκαν εμπνευσμένες από τη Μεγάλη Φωτιά, ενώ η πέμπτη Δημοτική Κοινότητα του Δήμου θα δημιουργήσει εικαστικό εργαστήρι στο δρόμο για παιδιά.

Η δε Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα καλέσει τους φιλόμουσους σε ένα αναπάντεχο μουσικό happening εμπνευσμένο από την Πυρκαγιά, πoυ θα εξελιχθεί στο Ταζ Χαν, στον δρόμο και την πλατεία Εμπορίου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το βράδυ της ίδιας ημέρας στην πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρο Νίκης, με ένα πολυθέαμα που θα ξεκινήσει από το κτήριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 63), στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, το οποίο θα μεταμορφωθεί χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping, ενώ ηθοποιοί θα αφηγηθούν βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.

Στη συνέχεια καλλιτέχνες του δρόμου με φωτιές και η Φιλαρμονική του Δήμου θα οδηγήσουν τον κόσμο που παρακολουθεί το δρώμενο προς την πλατεία Αριστοτέλους, παιανίζοντας εμβατήρια που ακούγονταν στην πόλη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εκείνων των ημερών της φωτιάς, ενώ ταυτόχρονα φλόγες θα φωτίζουν ολόκληρο τον δρόμο και τη θάλασσα.

Στο ύψος της πλατείας, μια τεράστια μακέτα που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, που θα εκτεθεί προηγουμένως για δέκα μέρες στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, θα παραδοθεί στις φλόγες, ολοκληρώνοντας με συμβολικό τρόπο την μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης (διαβάστε και το σημερινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη των παραμονών της Μεγάλης Πυρκαγιάς του 1917 "ανασταίνεται" τρισδιάστατη στην 82η Διεθνή Έκθεση τον Σεπτέμβριο»).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ιταλία, η είδηση ότι ξενοδοχείο της Καλαβρίας αρνήθηκε να φιλοξενήσει δυο ομοφυλόφιλους πελάτες, γράφοντας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι «στους χώρους του δεν γίνονται δεκτά ούτε ζώα, ούτε γκέι».

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο βρίσκεται σε θέρετρο της Καλαβρίας, και οι παραλήπτες του μηνύματος είναι δυο νεαροί άνδρες από την Νάπολη.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είχε συμφωνήσει στο να νοικιάσει μια σουίτα με πισίνα στο ζευγάρι, αλλά όταν κατάλαβε τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, έκανε πίσω.

«Είναι η πρώτη χρονιά που νοικιάζουμε τους χώρους μας, λυπάμαι αν μπορεί να μοιάσω άξεστος, αλλά δεν δεχόμαστε ζώα και γκέι», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η κράτηση είχε γίνει μέσω της πλατφόρμας του διαδικτύου booking.com, την οποία οι δυο νέοι θέλησαν να πληροφορήσουν άμεσα για το συμβάν. Ακύρωσαν την κράτηση, και το θέμα πήρε ευρύτατες διαστάσεις.

«Μου ήρθαν αμέσως στο νου οι διώξεις του ναζισμού και του φασισμού, όταν πολλοί έμποροι έγραφαν ότι στα μαγαζιά τους δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε σκύλους και Εβραίους», είπε ένας από τους δυο νέους.

Πρόσθεσε, δε, ότι κανένας άνθρωπος, κανένας νέος, δεν πρέπει να νιώθει αποκλεισμένος και μη αποδεκτός. Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου εξέφρασαν, με τα σχόλιά τους, την οργή και την αποδοκιμασία τους.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων Arcigay της Νάπολης, ζήτησε να αποκλεισθεί το συγκεκριμένο ξενοδοχείο από όλες τις διαδικτυακές πύλες τουριστικού περιεχομένου, με την άμεση δραστηριοποίηση των αρμόδιων αρχών.

Επίσης, ο γλωσσολόγος Μάσσιμο Αρκάντζελι, σχολίασε χαρακτηριστικά: «η υπόθεση είναι ασύλληπτη. Καλώς ήρθατε στην χώρα των νεάντερταλ».

ΠΗΓΗ: enikos.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!