Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017


Το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχεται τους επισκέπτες του με εορταστικές δράσεις, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και πολλές εκπλήξεις. Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν ν’ απολαύσουν παιδικά εργαστήρια, μουσικές εκδηλώσεις, παραδοσιακά γλυκίσματα αλλά και ν’ ανακαλύψουν το φετινό γούρι του Μουσείου με την ευχή «Αγαθή Τύχη».

Παιδικό εργαστήριο «Ο πλανήτης των μύθων»
Μικροί και μεγάλοι περιπλανώνται στις πατρίδες των μυθικών λαών, ηρώων και τεράτων. Χαρτογραφούν τον δικό τους τόπο στη Γη των μύθων και φωτίζουν τον θόλο του Ουρανού.
Ημέρες & ώρες:
Σάββατο 23/12 & Σάββατο 30/12, από τις 11:00 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ.
Κυριακή 24/12 & Κυριακή 31/12, από τις 11:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ.
Ηλικίες: παιδιά 4 -12 ετών και συνοδοί τους
Γλώσσες: ελληνικά & αγγλικά
Κόστος συμμετοχής: Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Απαραίτητο είναι το εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου για τους γονείς/συνοδούς.
Σημείο συνάντησης: Μπαλκόνι του β΄ ορόφου με θέα την Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, χωρίς κράτηση. Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τους Αρχαιολόγους – Φροντιστές του Μουσείου.

Θεματική παρουσίαση «Ένας περίπατος στο Μουσείο Ακρόπολης με τον αρχαιολόγο»
Μικροί και μεγάλοι με οδηγό έναν αρχαιολόγο του Μουσείου ταξιδεύουν στον κόσμο των μύθων, των πλασμάτων της φύσης και της τέχνης, των γραμμάτων και των αριθμών, επιλέγοντας οι ίδιοι τα εκθέματα που τους ενδιαφέρουν.
Ημέρες & ώρες: Τετάρτη 27/12, Πέμπτη 28/12 & Παρασκευή 29/12, 11:00 π.μ. & 1:00 μ.μ.
Ηλικίες: παιδιά 4 -12 ετών και συνοδοί
Κρατήσεις: Τηλεφωνική κράτηση στο 210 9000900 (εσωτ. 405) από 7 έως 22 Δεκεμβρίου, κάθε Πέμπτη & Παρασκευή, 12 μεσημ. – 2:00 μ.μ. Τηρείται σειρά προτεραιότητας (έως 20 παιδιά και ένας συνοδός ανά δράση). Κόστος συμμετοχής: Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Απαραίτητο είναι το εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου για τους γονείς/συνοδούς. Σημείο συνάντησης: Γραφείο Πληροφοριών στο ισόγειο του Μουσείου. Η παρουσίαση πραγματοποιείται από τους Αρχαιολόγους – Φροντιστές του Μουσείου.

Μουσικές εκδηλώσεις
Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, από τις 11:00 π.μ. έως τις 1:00 μ.μ., οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν την περιήγησή τους στην Αίθουσα του Παρθενώνα με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων της άρπας του Θοδωρή Ματούλα και του μικρού οργάνου του Θάνου Μαριέτη, με έργα των Σείκιλου, Kirchner, Vivaldi, Bach, Purcell, και άλλων.
Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ., το Κουιντέτο Εγχόρδων «Quintarco» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα παρουσιάσει στο ισόγειο του Μουσείου χαρούμενες χριστουγεννιάτικες αλλά και κλασικές μελωδίες, όπως αποσπάσματα από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» του Tchaikovsky, από τους χορούς του Brahms και τους χορούς του Σκαλκώτα. Συμμετέχουν: Ν. Μάνδυλας, Μ. Χαραλαμπίδου, Ι. Λουκά, Α. Πόλκα και Τ. Καπογιάννης.
Την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ., αντίστοιχα στο ισόγειο του Μουσείου, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα ερμηνεύσει διάσημες χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές αλλά και τζαζ μελωδίες, όπως είναι τα έργα των Mendelssohn, Bizet και Strauss. Συμμετέχουν: Π. Καίσαρης, Γ. Καραμπέτσος, Π. Μπαλαμός, Φ. Βερνίκος, Κ. Σίσκο, Δ. Φρόνιμος, Κ. Αυγερινός, Ε. Καραμπάς, Π. Ζαφειρόπουλος, Α. Θεοδώρου, Γ. Ραράκος και Σ. Λάμπουρας.
Το γούρι για το 2018 στα Πωλητήρια του Μουσείου

Το γούρι του Μουσείου Ακρόπολης για το 2018 είναι εμπνευσμένο από το στεφάνι μυρτιάς που εικονίζεται σε μαρμάρινη πλάκα και εκτίθεται στην Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης (μέσα του 1ου αι. μ.Χ. – ΕΜ8124). Η πλάκα με το ανάγλυφο στεφάνι από φύλλα και καρπούς μυρτιάς αφιερώθηκε στον Απόλλωνα υπό Μακραίς, ο οποίος λατρευόταν σε σπηλιά κάτω από τους επιμήκεις βράχους στα δυτικά της Ακρόπολης. Ο άρχοντας θεσμοθέτης Μητρόδωρος από τον Μαραθώνα (επόπτης εφαρμογής του δικαίου) χάρισε στον θεό την ανάγλυφη απεικόνιση του «στεφάνου μυρσίνης» που του είχε προσφέρει η πόλη για την πετυχημένη θητεία του.
Γιορτινά γεύματα και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα

Τις γιορτινές ημέρες το εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρει παραδοσιακά γιορτινά πιάτα και γλυκίσματα από τον ανανεωμένο του κατάλογο, με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων άρπας. Τις Παρασκευές του Δεκεμβρίου, γνωστοί μουσικοί της αθηναϊκής τζαζ σκηνής θα δώσουν χριστουγεννιάτικο χρώμα στο εστιατόριο, ερμηνεύοντας γνωστές μελωδίες από το διεθνές τζαζ ρεπερτόριο. Τηλεφωνικές κρατήσεις στο εστιατόριο πραγματοποιούνται τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου στο τηλέφωνο 210 9000915.
melomakarona
Ο κουραμπιές, το μικρό, πεντενόστιμο γλυκό αποτελεί αναμφίβολα, το πιο μυρωδάτο σύμβολο των Χριστουγέννων.
Ποια είναι, όμως, η ρίζα του;
Αξίζει να ρίξουμε παρακάτω, μερικά στοιχεία που συνέλεξε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. κοινωνιολογίας της Ιστορίας, Παντείου Πανεπιστημίου, μουσικολόγος και δικηγόρος..
melomakarona
Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye, στα Τούρκικα και φυσικά Κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο. Όμως, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών. Στα σύγχρονα ιταλικά, η λέξη είναι biscotto (τo cookies έχει φλαμανδική / ολλανδική προέλευση που πέρασε στην αγγλική γλώσσα). Το λατινικό bis-cuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης, σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya / Kurabiye, η οποία με αντιδάνεια ξαναγύρισε στη δύση και ελληνοποιημένη πλέον έδωσε το «κουραμπιές» με την έννοια του ξηρού μπισκότου, που διανθίστηκε με αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη κ.λπ.

Όσον αφορά τώρα στα μελομακάρονα, αυτά, έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».
Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Μάνη, στο χωριό μου, τα Χριστούγεννα, τον παλιό καλό καιρό χιόνιζε τόσο πολύ, που, στο σπίτι μας, για να ανοίξουν την κεντρική πόρτα, τη χτυπούσανε με δύναμη..Επειδή όμως, τις περισσότερες φορές δεν άνοιγε, κάτω απο την πόρτα, η γιαγιά είχε φτιάξει μια τρυπούλα, για αυτές ακριβώς τις δύσκολες χειμωνιάτικες ημέρες..
Πού εξυπηρετούσε?? Τις ημέρες, που το χιόνι έπεφτε βαρύ και σκέπαζε όλη την εξώπορτα, η γιαγιά, μέσα απο το σπίτι, με μια μαγκουρίτσα έσπρωχνε τα χιόνια για να κατέβει σιγά σιγά η στάθμη του χιονιού..

Προπαραμονή Χριστουγέννων και στο χωριό ζυμώνανε ψωμί. Οι φιλενάδες μαζεύονταν σε ένα σπίτι και ζυμώνανε παρέα.. Αυτό γινότανε στις 5 το πρωί, νύχτα ακόμη, με πολύ χιόνι και το τζάκι να καίει με πολλά ξύλα μέσα..
Η γιαγιά απο το προηγούμενο βράδυ, ετοίμαζε μια μεγάλη κατσαρόλα με τραχανά και χυλοπίτες, για να φάνε το πρωί οι φιλενάδες, όταν θα θέλανε να ξαποστάσουν, τρώγοντας, φυσικά, ένα ζεστό πιατάκι..
Παραμονή Χριστουγέννων.. Σπίτια ασπρισμένα, καθαρά, το χωριό λάμπει και το βράδυ αργά, όλα τα σπίτια ζυμώνουν τηγανίδες…  Οι νοικοκυρές είχαν το σοφρά, το στρογγυλό τραπέζι, καθόντουσαν στα σκαμνάκια τα μικρά και φτιάχνανε τις τηγανίδες…
Για να ζυμώσουν, χρησιμοποιούσαν τις σκαφίδες τους, γιατί κάθε οικογένεια έκανε πάρα πολλά κιλά…
Η γιαγιά πλάθει με τα χέρια της χοντρά μακαρονάκια, τα οποία μετά βάζει σε μεγάλο τηγάνι, επάνω στην καυτή φωτιά..

Η πρώτη τηγανίδα είχε ένα σταυρό επάνω και η δεύτερη πήγαινε για το σπίτι..  Οι τηγανίδες ήταν πάρα πολλές και για το λόγο αυτό, η γιαγιά γέμιζε πολλά και μεγάλα στρογγυλά ταψιά, αλλά και λεκάνες, προκειμένου να φάει η οικογένεια εκείνες τις ημέρες, αλλά και να φιλέψει τους επισκέπτες!
Τις (πεντανόστιμες) τηγανίδες, έτρωγαν με τυράκι φέτα, σύγκλινο, αλλά και λουκανικάκια χωριάτικα..

Πρωί Χριστουγέννων.. Νωρίς, νύχτα ακόμη, το χιόνι πέφτει απαλά, ο (αγουροξυπνημένος) παπάς χτυπάει την καμπάνα και οι χωριανοί με τα φαναράκια τους πηγαίνανε στην εκκλησία, για να παρακολουθήσουν την πρωινή λειτουργία..
Το μεσημέρι, σε κάθε σπίτι, οι οικογένειες έτρωγαν χοιρινό με σέλινο, ενώ, μετά, οι χωριανοί, συνήθιζαν να ανταλάσσουν επισκέψεις μεταξύ τους..
Τα χρόνια εκείνα (1940 και μετά), οι οικογένειες, δεν αντάλασσαν δώρα..  Η γιαγιά, όταν  ζύμωνε για την Παραμονή, έκανε κάτι μεγάλα κουλούρια και τα κρέμαγε με καρφάκια στο σαλόνι στον τοίχο.. Τοσα παιδιά τόσα και τα κουλούρια, για κάθε οικογένεια και αυτά και μόνο αυτά, ήταν τα δώρα των παιδιών, για την Πρωτοχρονιά..
Α! Για την Καλή Χρονιά, η γιαγιά έφτιαχνε και τις Δίπλες..

Παραδοσιακό, πεντανόστιμο, λίγο μπελαλίδικο γλυκό, το σήμα κατατεθέν της Μάνης!

Η βασίλισσα Ελισάβετ στα 91 της χρόνια, όπως και να το κάνουμε, είναι -ξεκάθαρα- παλαιάς κοπής άνθρωπος. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα ακολουθεί κατά γράμμα τις ίδιες παραδόσεις. Μεταξύ άλλων, κάθε Δεκέμβριο, εκτός από το ότι ανταλλάσσει δώρα με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, δίνει και ένα πολύ ιδιαίτερο και συγκεκριμένο δώρο στους υπαλλήλους της.
christmas-pudding_153389903
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, η Ελισάβετ προσφέρει σε κάθε υπάλληλό της μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Πρόκειται για τυπικό βρετανικό γλυκό με υφή που μοιάζει αρκετά με αυτή του κέικ, το οποίο συνήθως ψήνεται σε μπεν μαρί μέσα σε πασίνα (στρογγυλό μεταλλικό σκεύος). Η επικρατέστερη θεωρία αναφορικά με την παρουσία της στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, την θέλει να παρουσιάζεται στα τραπέζια του 14ου αιώνα ως ένα είδος πόριτζ, το frumenty, το οποίο έφτιαχναν χρησιμοποιώντας μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας αναμειγμένο με σταφίδες, αποξηραμένα δαμάσκηνα, κρασί και μπαχαρικά. Μέχρι το 1595 το frumenty σταδιακά άλλαξε, πήρε πιο παχύρευστη μορφή με την προσθήκη αβγών και ψίχουλων ξερού ψωμιού, ενώ αποξηραμένα φρούτα, μπίρα και διάφορα αποστάγματα χρησιμοποιήθηκαν για να εμπλουτιστεί γευστικά. Καθιερώθηκε ως παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο κοντά στο 1650, όμως, το 1664 οι Πουριτανοί το απαγόρευσαν επισημαίνοντας ότι ήταν «κακό έθιμο». Το 1774, ο Γεώργιος ο Α’, γνωστός και ως «βασιλιάς της πουτίγκας», την καθιέρωσε ξανά ως κομμάτι των χριστουγεννιάτικων γευμάτων και κατά τη Βικτωριανή εποχή οι πουτίγκες σερβίρονταν πλέον σε μια απλούστερη μορφή, παρόμοια με σήμερα.
elizabeth
H εν λόγω παράδοση στο παλάτι ξεκίνησε από τον παππού της Ελισάβετ, Γεώργιο V και από τότε περίπου 1.500 χριστουγεννιάτικες πουτίγκες διανέμονται κατά τη γιορτινή περίοδο στο προσωπικό σε όλα τα παλάτια, καθώς και στην αστυνομία των παλατιών. Μαζί με το πεντανόστιμο γλυκό, οι υπάλληλοι λαμβάνουν και μια ευχετήρια κάρτα από τη βασίλισσα και τον δούκα του Εδιμβούργου.
christmas pudding
Σχετικά με το μαγαζί από όπου η Βασίλισσα προμηθεύεται τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της, βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πρόκειται για το βασιλικό παντοπωλείο, Fortnum & Mason. Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές λένε ότι η Βασίλισσα έχει πλέον στραφεί σε μια πιο προσιτή επιλογή από τη σειρά Finest του γνωστού σούπερ μάρκετ Tesco.
πηγή: olivemagazine.gr
Πώς αυτός ο 6χρονος βγάζει εκατομμύρια
Τα περισσότερα παιδιά - «θαύματα» που ξέρουμε προέρχονται από τον κόσμο του θεάματος. Πρόκειται για παιδιά που από πολύ μικρή ηλικία γνώρισαν την επιτυχία ως ηθοποιοί ή μοντέλα. Ωστόσο, το νέο φαινόμενο είναι τα παιδιά αυτά να γίνονται διάσημα μέσω Youtube και για τους πιο... περίεργους λόγους.
Ένα τέτοιο παιδί είναι ο Ράιαν ο οποίος έχει καταφέρει να γίνει εκατομμυριούχος ήδη από την ηλικία των έξι ετών!
Η δουλειά του Ράιαν είναι σχετικά... απλή: Αξιολογεί παιχνίδια.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Tampa Bay στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι γονείς του Ράιαν τον βιντεοσκοπούσαν από την ηλικία των τριών ετών να ανοίγει τα παιχνίδια του, να παίζει μαζί τους και να τα αξιολογεί. Στη συνέχεια τα ανέβαζαν στο κανάλι "Ryan ToysReview." στο Youtube, έχοντας φτάσει, τον Ιανουάριο του 2016, στο 1 εκατ. θεατές.
Πλέον ο Ράιαν είναι, σύμφωνα με το Forbes, ένας από τους πιο υψηλόμισθους Youtubers.
Βρέθηκε στη Ρωσία και όλοι αναρωτιούνται: Είναι σκύλος ή αρκούδα;
Με αυτή την απορία έμειναν οι κάτοικοι της περιοχής Τσελιαμπίνσκ στη Ρωσία, όταν αντίκρυσαν το ζώο, που έμοιαζε μισό σκύλος μισό αρκούδα. Αν και τα ζώα υβρίδια είναι σε γενικές γραμμές γνωστά (λύγκας, φαλαινοδέλφινα, αρκούδες γκρόλαρ, κατσικοπρόβατα κ.α.) η συγκεκριμένη περίπτωση προκάλεσε εντύπωση.
Το ζώο, είχε την όψη και την γούνα μιας αρκούδας ωστόσο τα πόδια του και ο κορμός του μοιάζουν με σκύλο ή λύκο.
dogbear2.jpg
Το ζώο βρέθηκε ταλαιπωρημένο, έξω στο κρύο και μεταφέρθηκε σε καταφύγιο, όπου έγινε η αναγνώρισή του. Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους μάλλον πρόκειται για διασταύρωση αδέσποτου με σκύλο «τσόου τσόου», γεγονός που θα εξηγούσε και το φουντωτό τρίχωμα, όμως, όπως είπαν, σύμφωνα με το LadBible.com, θα χρειαστούν κι άλλα τεστ για να εξακριβωθεί η καταγωγή του.
mix.jpg

Mια απίστευτη έκπληξη έκανε σε 20 υπαλλήλους της η δημιουργός μίας διαφημιστικής εταιρείας από τη Μεγάλη Βρετανία ονόματι Arabella Lewis-Smith.
Η Smith αποφάσισε να τους κάνει δώρο, ένα weekend αναψυχής στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη, με όλα τα έξοδα πληρωμένα ξοδεύοντας 5000 λίρες.


Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!