Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019


Η τρύπα του όζοντος είχε το 2019 τη μικρότερη έκτασή της από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν την παρακολούθησή της το 1982. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).
 Η τρύπα του όζοντος έφθασε φέτος στο μέγιστο σημείο της στις 8 Σεπτεμβρίου, στα 16,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (το μικρότερο ετήσιο μέγιστο όλων των εποχών). Στη συνέχεια, έως τα μέσα Οκτωβρίου είχε πλέον συρρικνωθεί κάτω από 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία.
   Είναι η τρίτη φορά μέσα στα τελευταία 40 χρόνια που η υψηλή θερμοκρασία του αέρα έχει οδηγήσει σε σμίκρυνση της τρύπας του όζοντος. Κάτι ανάλογο, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το 2019, είχε γίνει το 1988 και το 2002, όταν πάλι είχαν υπάρξει ασυνήθιστα μικρές τρύπες όζοντος.   «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτό που βλέπουμε φέτος, οφείλεται στις υψηλότερες στρατοσφαιρικές θερμοκρασίες. Δεν είναι σημάδι ότι το ατμοσφαιρικό όζον ξαφνικά μπήκε σε πορεία ταχείας ανάκαμψης», δήλωσε ο Πολ Νιούμαν, επικεφαλής γεωεπιστήμονας του Διαστημικού Κέντρου Goddard της NASA.
   Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, η οποία είχε ανακαλυφθεί το 1985 από Βρετανούς επιστήμονες, θα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1980 έως περίπου το 2070, καθώς αργά αλλά σταθερά συνεχίζουν να μειώνονται οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα των χημικών ουσιών (χλωροφθορανθράκων) που είχαν απαγορευθεί από το διεθνές Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987.
   Η τρύπα του όζοντος, που δημιουργείται όταν οι ηλιακές ακτίνες αντιδρούν με ανθρωπογενείς χημικές ουσίες, με αποτέλεσμα οι χημικές αντιδράσεις να καταστρέφουν τα μόρια του όζοντος, μετρείται με δορυφόρους και μετεωρολογικά μπαλόνια στο νότιο πόλο.
   Το στρώμα όζοντος της στρατόσφαιρας προστατεύει τον πλανήτη από τη δυνητικά επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια, να καταστείλει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, αλλά και να κάνει ζημιά στα φυτά. Πιο κοντά την επιφάνεια της Γης, το όζον δημιουργείται ως υποπροϊόν της ρύπανσης και μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει διάφορες παθήσεις, όπως άσθμα, βρογχίτιδα, δύσπνοια κ.α.

«Καλημέρα κυρία Μποντ» λέει λάγνα ο Βρετανός πράκτορας στη γυναίκα στο πλευρό του και οι φήμες παίρνουν φωτιά ότι σ' αυτήν την ταινία ο αμετανόητος εργένης του κινηματογράφου, που πολλοί χαρακτηρίζουν και σεξιστή, παντρεύεται.
Έτσι, περιμένουμε στην 25η ταινία του Τζέιμς Μποντ, να γίνει γάμος. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στη Mirror, ο ήρωας που υποδύεται ο Ντάνιελ Κρεγκ για τελευταία φορά παντρεύεται τη Μαντλέν Σουάν, την οποία υποδύεται η Λεά Σεϊντού.
Και όπως αναφέρει η πηγή, η Μαντλέν όχι μόνο τον παντρεύεται αλλά κρατά και το πατρικό της όνομα ώστε να εκσυγχρονιστεί η ιστορία του Βρετανού πράκτορα.
"Μήπως εννοείς δεσποινίς Σουάν;" απαντά η Μαντλέν στον 007. Εκείνος την κοιτάζει με λατρεία. Είναι γιατί τον παντρεύτηκε και αυτή όπως και ο ίδιος είναι σκληρή και ανεξάρτητη. Είναι η κόρη ενός γκάνγκστερ.


Η ζακέτα που φορούσε ο τραγουδιστής των Nirvana Κερτ Κομπέιν στην ακουστική, ζωντανή συναυλία του συγκροτήματος για την εκπομπή Unplugged του MTV το 1993 πωλήθηκε το Σάββατο σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη προς 334.000 δολάρια.
Ο πωλητής, ο Γκάρετ Κλετιάν, την είχε αγοράσει πριν τέσσερα χρόνια προς 137.500 δολάρια.
Η λαδί αυτή ζακέτα, μάρκας Manhattan που πλέον δεν υπάρχει, έχει ακόμα λεκέδες και μία τρύπα από τσιγάρο, καθώς δεν έχει πλυθεί ποτέ. Ο οίκος δημοπρασιών Julien's Auctions εκτιμούσε την αξία της μεταξύ 200.000 και 300.000 δολαρίων.
"Αυτή η ζακέτα αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο οποιουδήποτε ρούχου είχε φορέσει ποτέ (ο Κερτ Κομπέιν)", σχολίασε ο Ντάρεν Τζούλιεν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών."Ο Κερτ δημιούργησε την εμφάνιση grunge, δεν φορούσε ιδιαίτερα ρούχα για τις εμφανίσεις του", πρόσθεσε.
Η εμφάνιση των Nirvana στην εκπομπή Unplugged έγινε περίπου έξι μήνες προτού ο Κομπέιν αυτοκτονήσει στις 5 Απριλίου 1994, σε ηλικία 27 ετών. Η συναυλία αυτή θεωρείται η πιο διάσημη της εκπομπής αυτής του MTV και μεταδόθηκε μετά τον θάνατο του τραγουδιστή.
Ο οίκος Julien's Auctions δημοπράτησε χθες και μία κιθάρα του αριστερόχειρα Κομπέιν, την Fender Mustang την οποία χρησιμοποίησε στην περιοδεία του συγκροτήματος In Utero, προς 340.000 δολάρια.

Μια μικρή πόλη στη Φινλανδία, 450 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ελσίνκι, ανακοίνωσε μία παγκόσμια πρωτιά.
Οι επισκέπτες στο νέο οικολογικό ξενοδοχείο στην Kontiolahti, στην περιοχή της Βόρειας Καρελίας θα χρεώνονται τη διαμονή τους με βάση "το αποτύπωμα άνθρακα" κατά την επίσκεψή τους.
Το Arctic Blue Resort, το οποίο πρόκειται να ανοίξει το 2022, θα λειτουργεί με τιμές που βασίζονται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι όσο μικρότερες θα είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τόσο λιγότερο θα πληρώνουν οι πελάτες.Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου που θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, θα κάνουν βιώσιμες επιλογές διατροφής και θα παρακολουθούν οικολογικές δραστηριότητες θα μπορούν να δουν το κόστος διαμονής τους μειωμένο κατά 50%.
Το ξενοδοχείο που προσφέρει ένα νέο είδος βιώσιμων διακοπών θα κατασκευαστεί με φυσικά υλικά, θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα έχει δικό του χώρο επεξεργασίας νερού.

Αντί ποσού ρεκόρ πωλήθηκε την Παρασκευή μια φιάλη του «ιερού δισκοπότηρου» των ουίσκι σε δημοπρασία στο Λονδίνο.
Όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, η φιάλη «The Macallan Fine & Rare 60 Year Old 42.6 ABV 1926» πωλήθηκε αντί σχεδόν 1,7 εκατ. ευρώ.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε επιτευχθεί πέρσι όταν φιάλη της ίδιας σκωτσέζικης ποτοποιίας, Macallan, είχε πωληθεί αντί 1,4 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, η φιάλη διέψευσε όλα τα προγνωστικά, καθώς πωλήθηκε σε τιμή τριπλάσια από την αρχική εκτίμηση, ενώ η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε.
Το ουίσκι που περιέχει το μπουκάλι των 700 ml παρήχθη το 1926 και εμφιαλώθηκε το 1986. Ο οίκος Sotheby’s το περιέγραψε ως «το άγιο δισκοπότηρο» των ουίσκι, καθώς είναι η μία από τις μόλις 40 φιάλες του συγκεκριμένου ποτού.

Ένας πίνακας, τον οποίο οι Ναζί άρπαξαν από την εβραϊκή οικογένεια στην οποία ανήκε, το 1933, βρέθηκε σε Μουσείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ, απ’ όπου και τον κατάσχεσε το FBI.
Ο πίνακας με τον τίτλο «Χειμώνας», του Αμερικανού ζωγράφου Γκάρι Μέλτσερς, ήταν μέρος της συλλογής του Μουσείου Αρκέλ, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έως τις 10 Σεπτεμβρίου, όταν και το FBI διέταξε τη διοίκηση του Μουσείου να τον παραδώσει. Η ανάκτηση του πίνακα είναι μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας που γίνεται για να βρεθούν και να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους τα έργα Τέχνης που έκλεψαν οι Ναζί μετά την άνοδό τους στην εξουσία.
Ο Γερμανός εκδότης και φιλάνθρωπος Ρούντολφ Μοζέ, απέκτησε τον πίνακα σε μια δημοπρασία στη μεγάλη έκθεση Τέχνης του Βερολίνου, το 1900. Η κυβέρνηση των Ναζί κατάσχεσε τη συλλογή έργων τέχνης του Μοζέ το 1933, όταν εκείνος και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Γερμανία. Οι Ναζί κυνήγησαν την οικογένεια αρχικά επειδή ήταν εβραίοι και κατά δεύτερον λόγω της σχέσης του Μοζέ με τη εφημερίδα Berliner Tageblatt, η οποία ασκούσε κριτική στο κυβερνών κόμμα.
Μετά τον πόλεμο, ο πίνακας αγοράστηκε σε κάποια δημοπρασία από το συλλέκτη Μπάρτλετ Αρκέλ. Στη συνέχεια ο πίνακας αποτέλεσε μέρος των εκθεμάτων στο Μουσείο που φέρει το όνομα του και το οποίο βρίσκεται κοντά στο Όλμπανι.
Η Σούζαν Φριντλάνερ, διευθύντρια και επιμελήτρια του Μουσείου είπε ότι «φυσικά στενοχωρηθήκαμε πολύ όταν μάθαμε την ιστορία του πίνακα». Το Μουσείο, ακολούθως, παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα επί του έργου, το οποίο ονομάζεται, επίσης, «χιόνι», ή «άνθρωποι που κάνουν πατινάζ».
Ο πίνακας θα παραμείνει στα γραφεία του FBI στο Όλμπανι, έως ότου επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, την οικογένεια Μοζέ.
naftemporiki.gr
Πώς να αντιμετωπίσεις την μεσημεριανή κούρασηΌλοι μας το έχουμε ζήσει—και ειδικά όσοι δουλεύουμε σε γραφείο. Έχεις φάει το μεσημεριανό σου, είναι αργά το μεσημέρι και έχεις ακόμα αρκετή δουλίτσα να βγάλεις, και ξαφνικά νιώθεις τα άκρα σου βαριά, το στομάχι σου βαρύ, τα βλέφαρα, τον εγκέφαλό σου τον ίδιο. Συμβαίνει, και είναι πολύ ενοχλητικό (κυρίως επειδή, όχι, δεν μπορείς να πάρεις έναν δεκάλεπτο υπνάκο επιτόπου).

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το παλέψεις.

Βασικά, αν ο υπνάκος είναι επιλογή…
Αν, ας πούμε, σε πιάνει η κούραση όχι στην δουλειά αλλά στο σπίτι, όσο δουλεύεις ή μελετάς, τότε αλήθεια, δεν υπάρχει καλύτερο από το να κοιμηθείς για δέκα με είκοσι λεπτά. Βάλε ξυπνητήρι, άφησε το κινητό σου πιο μακριά (για να αναγκαστείς να σηκωθείς και να το κλείσεις), και ελπίζουμε να ξυπνήσεις ανανεωμένος.

Κάνε ένα διάλειμμα για γυμναστική
Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να κάνεις μια ώρα διάλειμμα για γυμναστήριο, αλλά: μερικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος, ή ακόμα και όρθιος με στήριξη στην τοίχο, θα σε δραστηριοποιήσουν. Εναλλακτικά, λίγη αερόβια θα κάνει την δουλειά, ακόμα και μια βόλτα με γοργό βηματισμό γύρω από το τετράγωνο.

Αντίο, οθόνη
Η οθόνη κάνει τα μάτια σου να πονάνε, και τα πονεμένα μάτια είναι μάτια που χρειάζονται ύπνο. Κάνε ένα διάλειμμα από την οθόνη του υπολογιστή, λοιπόν. Αλλιώς, επένδυσε σε ειδικά γυαλιά που θα σε ξεκουράζουν.

Διατάσεις κάνεις;
Επειδή πρέπει. Όταν κάθεσαι σε μια καρέκλα για ώρες (ή, χειρότερα, όρθιος), το σώμα σου καταπονείται σε μεγάλο βαθμό και χρειάζεται να ξεπιαστεί. Μερικές διατάσεις θα σε βοηθήσουν όσο δεν φαντάζεσαι.

Πήγαινε για έναν καφέ
Ξανά, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις ένα μεγάλο διάλειμμα και να κάτσεις να απολαύσεις τον καφέ σου έξω, να φορτίσεις λίγο και τις μπαταρίες σου. Αλλά και το να πας απλά μέχρι την γωνιακή καφετέρια και να πάρεις ένα καφεδάκι, να σε χτυπήσει λίγο ο ήλιος, θα σου κάνει καλό.

Πλύνε το πρόσωπό σου
Δουλεύει το πρωί όταν ξυπνάς, δουλεύει και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Άσε που θα νιώσεις ολόφρεσκος.

Πιες ένα πράσινο τσάι
Αν δεν θες να το παρακάνεις με τους καφέδες, αλλά χρειάζεσαι μια μικρή έστω δόση καφεΐνης, το πράσινο τσάι είναι πολύ καλή επιλογή. Και θα πάρεις έξτρα αντιοξειδωτικά—που δεν θα σε βοηθήσουν να μείνεις ξύπνιος, αλλά καλό είναι να τα λέμε αυτά.

Λίγη αληθινή επικοινωνία
Αντί να στείλεις email σε έναν συνεργάτη σου για αυτή την δουλειά που πρέπει να κάνεις (αλλά δεν μπορείς να κάνεις επειδή νυστάζεις), πήγαινε μέχρι το γραφείο του και συζητήστε το από κοντά. Και θα έχεις λίγη αναγκαία ανθρώπινη επαφή, και θα περπατήσεις λιγάκι. Μπόνους αν είναι σε άλλον όροφο.

Η κατάλληλη στιγμή για ένα σνακ
Υγιεινό σνακ, προφανώς. Επειδή το ξέρουμε πως οι πιο νυσταγμένες ώρες απαιτούν τους πιο κακούς υδατάνθρακες, αλλά εσύ δεν θα πέσεις σε αυτήν την παγίδα. Λίγοι ξηροί καρποί και λίγο τυρί, για ενδυναμωτική πρωτεΐνη θα κάνουν (πολύ, πολύ) καλύτερη δουλειά.

Κάνε κάτι άλλο
Προσπαθείς να παλέψεις την ίδια δουλειά εδώ και πόση ώρα και απλά… δεν; Κάνε κάτι άλλο, πιο απλό, που χρειάζεται λιγότερη εγκεφαλική λειτουργία. Μετά θα έχεις σβήσει κάτι από την λίστα με τις δουλειές σου, και θα μπορείς να επιστρέψεις πίσω σε αυτό που σε πιέζει με αναπτερωμένο ηθικό.

Μάσησε μια τσίχλα
Αλήθεια το λέμε. Η διαδικασία του μασήματος μπορεί να σε ξυπνήσει λιγάκι—στα φαρμακεία, μάλιστα, μπορείς να βρεις και τσίχλες καφεΐνης.

Άκου λίγη μουσική
Φρόντισε, τουλάχιστον, να είναι κάτι ανεβαστικό. Δεν θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις και να συνεχίσεις δυναμικά την δουλειά σου ένα βαρύ κι ασήκωτο τραγούδι. Για κάτι τέτοιες στιγμές φτιάχτηκε η ποπ μουσική.
Η Τζένιφερ Άνιστον βρέθηκε καλεσμένη της εκπομπής The Ellen Show και έδειξε έμπρακτα την αγάπη της στη διάσημη παρουσιάστρια και πολύ καλή της φίλη Έλεν ντε Τζένερις.  Η αφορμή για το… viral φιλί τους στα χείλη ήρθε όταν η Άνιστον ρώτησε την παρουσιάστρια πότε ήταν η τελευταία φορά που φίλησε έναν άνδρα. Αφού η Έλεν απάντησε ότι συχνά φιλά άνδρες στα χείλη, απλά με πλατωνικό τρόπο, ρώτησε την ηθοποιό πότε ήταν η τελευταία φορά που εκείνη φίλησε μια γυναίκα.
«Όχι, δεν φιλάω γυναίκες στα χείλη» είπε η ηθοποιός με την Έλεν ντε Τζένερις να την πλησιάζει και τελικά να ανταλλάσσουν ένα πολύ τρυφερό φιλί. Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα και η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. «Σου άρεσε; Πώς ήταν; Ήσουν νευρική;» ρωτούσε η χολιγουντιανή πρωταγωνίστρια, με την παρουσιάστρια -γνωστή για το χιούμορ της- να απαντά «Ήταν ευχάριστο».
Ως μια από τις πιο ισχυρές τηλεοπτικές προσωπικότητες διεθνώς, η Έλεν μετρά εκατομμύρια θαυμαστές παγκοσμίως. Όταν μάλιστα μια τέτοια προσωπικότητα ενώνει τις δυνάμεις της με μια από τις πιο αγαπητές celebrities των τελευταίων ετών, την Τζένιφερ Άνιστον, είναι λογικό η σύμπραξη αυτή να γίνει αμέσως… viral!  Στο σχετικό ποστ που έκανε η Ντετζένερις στο instagram, τα σχόλια από κάτω δίνουν συγχαρητήρια στις δύο κυρίες για το φιλί, ενώ τα likes έχουν ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο!

Δεν μπόρεσε να απολαύσει όπως ήθελε την νίκη του με τους Λέικερς ο ΛεΜπρον Τζέιμς, αφού εκείνος και η οικογένεια του χρειάστηκε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, με την φωτιά στην Καλιφόρνια να απειλεί και το δικό τους σπίτι.
Η φωτιά είναι μεγάλη και οι άνεμοι δεν βοηθούν, με τον ΛεΜπρον να ψάχνει ήδη κατάλυμα, ενώ η κατάσταση για όλους είναι εξαιρετικά δύσκολη.
lebron
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!