Τρίτη 4 Ιουνίου 2019


Έντονο ελληνικό χρώμα έχει η λίστα που έφτιαξε το MIT και περιλαμβάνει τις πιο διάσημες προσωπικότητες στον κόσμο. Σε αυτή υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν από το 4.000 π.Χ μέχρι και το 2010 μ.Χ.
Στην κορυφή είναι ο Αριστοτέλης. Ο οποίος ακολουθείται από τον δάσκαλό του Πλάτωνα. Στη δεκάδα υπάρχουν ακόμα ο Σωκράτης, ο Μέγας Αλέξανδρος ο Όμηρος και ο Πυθαγόρας.
Η ιστοσελίδα συγκέντρωσε στοιχεία και ηλεκτρονικά δεδομένα από 100 χώρες του κόσμου και συνέταξε την λίστα υπολογίζοντας το πόσο διάσημος θεωρείται κάποιος από τον αριθμό των γλωσσών στις οποίες έχουν μεταφραστεί τα στοιχεία του στη Wikipedia, και το πόσες φορές έχουν ανοιχτεί συνολικά οι σελίδες αυτές (pageviews).

Και ο Θεός είπε: «Ας κάνουμε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση…»
Το 2006, ένας άγνωστος, Αμερικανός σκηνοθέτης ονόματι Jon Gress άρχισε να γυρίζει την πιο αμφιλεγόμενη ταινία του αιώνα.
Ο Δαρβίνος … ήταν λάθος!
Η τριλογία για τους Anunnaki στη Γη! Από την άφιξή τους πριν από 450.000 χρόνια, τις αυτοκρατορίες προ και μετά των πλημμυρών, την έξοδο και πιθανή επιστροφή, μέχρι τα μέσα του 2012.
Μια πολύ ακριβή και ανεξάρτητη ταινία, βασισμένη στα βιβλία του Ζεκάρια Σίτσιν, τα οποία έπρεπε να κυκλοφορήσουν το 2007, το 2008 και το 2009.
Όμως, κάτι συνέβη (δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό). Η επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας έκλεισε, καθώς και κάθε σύνδεσμος που σχετίζεται με αυτή.
Όλες οι εικόνες, τα βίντεο και οι πληροφορίες διαγράφηκαν από το διαδίκτυο. Η ταινία Anunnaki δεν κυκλοφόρησε ποτέ και τα στοιχεία ύπαρξής της διαγράφηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Έφηβοι και κινητά
Τα smartphones και οι πάσης φύσεως ψηφιακές κινητές συσκευές είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Και τείνουν να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, ιδιαίτερα όταν αυτά βρίσκονται στην εφηβεία και δεν μπορούν να "ξεκολλήσουν" από την οθόνη τους ούτε την ώρα του ύπνου.
Ειδικοί και επιστήμονες κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, εξηγώντας για ποιούς λόγους δεν θα πρέπει να έχουμε τα κινητά μας στο υπνοδωμάτιο, να τα έχουμε απενεργοποιημένα, μακριά από το κρεβάτι και με απενεργοποιημένο το wi-fi. Είναι οι κανόνες που η συντριπτική πλειοψηφία, ασχέτως ηλικίας, εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά, μοιάζοντας να αδιαφορεί για τους κινδύνους.
Νέα έρευνα στις ΗΠΑ φέρνει στο φως μια ακόμη πτυχή αυτής της προβληματικής κατάστασης: Το πόσο επηρεάζει τη σχέση γονιών και παιδιών. Τα 13 της βασικά ευρήματα της έρευνας με τίτλο "The New Normal: Parents, Teens, Screen and Sleep in the United States", παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

1. Κατά μάνα, κατά κύρη...

Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά συνηθίζουν να κοιμούνται με το κινητό κοντά στο κρεβάτι τους. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των εφήβων στις ΗΠΑ κοιμούνται κυριολεκτικά με το κινητό κάτω από το μαξιλάρι τους. Το 62% των γονιών παραδέχονται ότι αφήνουν το κινητό σε σημείο που να είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμο, έναντι 39% των παιδιών τους. Ωστόσο, το 29% των παιδιών κοιμούνται... "αγκαλιά" με το κινητό. Η τάση είναι πιο διαδεδομένη στα κορίτσια (33%) από ότι στα αγόρια (26%)

2. Διαταραγμένος ύπνος

Το 36% των εφήβων ξυπνά μέσα στην μαύρη νύχτα για να "τσεκάρει" αν... έχει χάσει κάτι σημαντικό στο κινητό του, κάτι που κάνει και το 26% των γονέων. Η διαφορά είναι ότι οι γονείς το κάνουν γιατί λαμβάνουν ειδοποιήσεις (51%) ή έχουν αϋπνία (48%), ενώ οι έφηβοι απλώς για να τσεκάρουν τους λογαριασμούς τους στα social media (51%).

3. Κανείς δεν ακούει τους γιατρούς

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε κάθε επαφή με το κινητό μας τουλάχιστον μία ώρα πριν πάμε για ύπνο. Το 61% των γονιών και το 70% των παιδιών κάνουν το εντελώς αντίθετο....

4. Εθισμένοι γονείς

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας είναι η θεαματική αύξηση του ποσοστού των γονιών που παραδέχονται ότι περνούν υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες τους. 52% το 2019, έναντι μόλις 29% στην πρώτη έρευνα που είχε γίνει το 2016. Αντίστροφα, μειώθηκε θεαματικά και το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν ότι περνούν τον απολύτως απαραίτητο χρόνο με το κινητό τους: 41% το 2019, έναντι 67% πριν από τρία χρόνια.
Social media
Social media 123RF.COM

5. "Υπεύθυνοι" έφηβοι

Οι έφηβοι δηλώνουν σήμερα ότι καταναλώνουν τον απολύτως απαραίτητο χρόνο στα κινητά τους: 47% σήμερα, έναντι 29% το 2016. Αντίστροφα μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που παραδέχονται ότι περνούν υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη: 39% το 2019, έναντι 61% το 2016. Το ερώτημα βέβαια είναι με ποιό κριτήριο ορίζουν τον "απολύτως απαραίτητο χρόνο" στο κινητό....

6. "Μαμά άσε το κινητό επιτέλους!"

Τα παιδιά μοιάζουν απηυδισμένα από το χρόνο που περνούν οι γονείς στα κινητά τους! Για την ακρίβεια, το ποσοστό των παιδιών που χαρακτηρίζουν "υπερβολικό" το χρόνο αυτό, αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, στο 39% το 2019 από το 28% το 2016.

7. Παιδιά και έφηβοι σε... άρνηση

Αν μη τι άλλο, αποδεικνύεται ότι οι γονείς έχουν πλήρη επίγνωση των λαθών και των υπερβολών που κάνουν με τα κινητά τους. Το 45% αυτών απαντούν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους εξαρτημένους από τα κινητά, ποσοστό αυξημένο κατά 18% σε σχέση με το 2016. Τα παιδιά μοιάζουν να αντιλαμβάνονται πιο "χαλαρά" την κατάστασή τους. Μόλις το 39% παραδέχονται εθισμό, ποσοστό μειωμένο κατά 11% σε σχέση με το 2016.

8. "Οι γονείς μου είναι εθισμένοι"

Μπορεί τα παιδιά να μην αντιλαμβάνονται την κατάστασή τους, πιστεύουν όμως ότι... οι γονείς τους είναι εθισμένοι στα κινητά σε ποσοστό 38%, ήτοι 10% παραπάνω σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Οι γονείς ανησυχούν έτσι κι αλλιώς για τα παιδιά τους και το ενδεχόμενο τα παιδιά του να είναι εθισμένοι (61% και στην πρώτη και στη δεύτερη έρευνα).

9. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!

Παιδιά και έφηβοι που ζουν σε οικογενειακές εστίες με γονέα που δηλώνει "εθισμένος", είναι ευκολότερο να παραδεχθούν και το δικό τους εθισμό. Αυτό τουλάχιστον ισχύει στο 56% παιδιών που έχουν ένα γονέα που παραδέχθηκε την σχέση εξάρτησης που έχει με το κινητό του.
Wi - Fi Φωτό αρχείου
Wi - Fi Φωτό αρχείου 123RF

10. Διάσπαση προσοχής, αυτή η μάστιγα...

Το 45% των γονιών και το 58% των παιδιών απάντησαν ότι το κινητό τους αποσπά την προσοχή τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Και σε αυτή την κατηγορία, οι γονείς εμφανίζονται πιο ανήσυχοι για την συμπεριφορά των "βλασταριών" τους σε σχέση με το αντίστροφο.

11. Δεν τσακωνόμαστε όσο παλιά

Οι γονείς σταμάτησαν (κουράστηκαν;) να τσακώνονται τόσο συχνά με τα παιδιά τους για τη χρήση του κινητού και των λοιπών συσκευών. Το 54% παραδέχεται ότι αυτό συμβαίνει... μόλις μια φορά την μέρα, ενώ το 21% απαντά πώς δεν τσακώνεται ποτέ για κάτι τέτοιο. Βέβαια, τα ποσοστά αυτά εκτοξεύονται όταν πρόκειται για γονείς που θεωρούν "εθισμένα" τα τέκνα τους.

12. Τα κινητά "πληγώνουν" τις σχέσεις γονιών - παιδιών;

Το 55% των γονιών και το 72% των παιδιών, υποστηρίζουν ότι η χρήση των κινητών συσκευών δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τις μεταξύ τους σχέσεις. Οι γονείς φαίνονται να το παίρνουν πιο βαριά, αφού το ένα τρίτο (28%) παραδέχεται πως έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, ενώ τα παιδιά το παραδέχονται σε ποσοστό μόλις 9%. Πάντως και πάλι οι γονείς εμφανίζουν μεγαλύτερα επίπεδα ανησυχίας, ενώ υψηλότερα είναι τα ποσοστά στους γονείς αγοριών συγκριτικά με τους γονείς κοριτσιών.

13. Τελικά πότε ανησυχούν τα παιδιά;

Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο τα παιδιά και οι έφηβοι εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι αναφορικά με τη χρήση των κινητών: Όταν πιστεύουν ότι οι γονείς τους έχουν εθιστεί σε αυτά. Τα παιδιά αυτά παραδέχονται σε υψηλότερα ποσοστά ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά η σχέση τους με τους γονείς τους (20% έναντι μόλις 2% στα παιδιά που δεν εντοπίζουν πρόβλημα στους γονείς τους).

Δωρεάν κράνη θα μοιραστούν σήμερα, Τρίτη 4 Ιουνίου, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο καμπάνιας του ΑΟΘ για την οδική ασφάλεια
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί.
Σε συνέργεια με την Ελληνική Αστυνομία-Διεύθυνση Τροχαίας και του μεγάλου χορηγού του ομίλου MotoMarket θα διανεμηθούν δωρεάν κράνη σε οδηγούς δικύκλων, σε μία όμορφη εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν παραολυμπιονίκες, μαθητές γυμνασίου και φορείς της πόλης.

H ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω τις οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, ανοίγει από σήμερα.
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που αφορούν στο ακαδημαϊκό έτος 2018-19, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από σήμερα  έως και την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων https://stegastiko.minedu.gov. gr, στην ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος.
Πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2018.
Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.
Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής.
Στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.
Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.
Κατ' εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1992) ή
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
Για την πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS.
Επίσης, προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος Α.Φ.Μ. Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.
Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:
α) τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας του φοιτητή
β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδίου, του/της συζύγου και του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδίου στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής
γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου
δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
Η οριστική υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!