Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ο αγώνας φαίνεται σκληρός για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας του 2014. Τα φαβορί έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και οι πιθανότητες να παρουσιαστούν σοβαρές εκπλήξεις… από το πουθενά, ως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, είναι λιγοστές. Το βασικό ερώτημα είναι ένα: πόσα θα είναι τα υποψήφια φιλμ στη σημαντικότερη κατηγορία του θεσμού και πόσα θα αντέξουν τη μονομαχία για να βρεθούν εκεί; Το ουσιαστικό σασπένς, λοιπόν, δεν κρύβεται στις 2 Μαρτίου του 2014, τη βραδιά της τελετής απονομής των Όσκαρ, αλλά στις 16 Ιανουαρίου, ημερομηνία ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων.
Δείτε τα πιο ισχυρά φιλμ της χρονιάς που θα συμπληρώσουν την… άγνωστη αριθμητικά λίστα και θα διεκδικήσουν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
12 YEARS A SLAVE (12 χρόνια σκλάβος) του Στιβ ΜακΚουίν
12 YEARS A SLAVE poster
Δουλεία και ρατσισμός στις ΗΠΑ (χωρίς τον ταραντινικό χαβαλέ), δράμα εποχής, καταλαβαίνεις, τα πάντα φωνάζουν Όσκαρ. Μετά τις πρώτες φεστιβαλικές προβολές τού νέου φιλμ του βρετανού σκηνοθέτη των «Hunger» (2008) και «Shame» (2011), όμως, όλοι ουρλιάζουν Όσκαρ καλύτερης ταινίας! Όχι απλά σίγουρο, αλλά ήδη και φαβορί. Για το Όσκαρ σκηνοθεσίας, πάντως, ουδείς βιάζεται να μιλήσει για νικητή…
GRAVITY του Αλφόνσο Κουαρόν
GRAVITY poster L
Η δεύτερη ταινία της χρονιάς που κάνει τους πάντες να παραμιλούν, βρίσκει τους Μπούλοκ και Κλούνεϊ να αιωρούνται στο διάστημα με όχι και τόσο μεγάλες ελπίδες να αναπνέουν ως το τέλος της ταινίας. Τη χαρακτηρίζουν ως την πιο εντυπωσιακή κινηματογραφική εμπειρία της χρονιάς, ο Κουαρόν φαίνεται πως θα είναι το μεγάλο spoiler στην κατηγορία της σκηνοθεσίας και τα τεχνικά βραβεία, λέει, είναι σα να έχουν δοθεί από τώρα.
CAPTAIN PHILLIPS του Πολ Γκρίνγκρας
CAPTAIN PHILLIPS poster
Της κακομοίρας έγινε από το χειροκρότημα στην πρεμιέρα του φιλμ στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, ο Γκρίνγκρας το έχει στις αληθινές, δραματικές ιστορίες (εδώ η κατάληψη αμερικανικού εμπορικού πλοίου από σομαλούς πειρατές το 2009), ο Τομ Χανκς ηγείται του ανθρώπινου πνεύματος, της δύναμης της θέλησης και όλων αυτών των συναισθηματικά πιασάρικων για τα μέλη της Ακαδημίας, οπότε και ταινία και σκηνοθέτης είναι σοβαροί παίκτες.
NEBRASKA του Αλεξάντερ Πέιν
NEBRASKA poster
Το 2011, ο Πέιν κέρδισε το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου με το «The Descendants» (συνολικά πέντε υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και για καλύτερης ταινίας). Τούτο το δράμα σχέσεων πατέρα – γιου μπορεί να μην ξεσήκωσε τις Κάννες, όμως, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Αμερική και αν το δουν αρκετοί ψηφοφόροι της Ακαδημίας, έχει εξασφαλισμένες θέσεις στις σημαντικότερες κατηγορίες, με τη φήμη της καλύτερης ταινίας του Πέιν από την κριτική.
INSIDE LLEWYN DAVIS των αδελφών Κοέν
Inside Llewyn Davis poster
Το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής των Καννών, μια εβδομάδα από τη ζωή ενός νεαρού τραγουδιστή της folk, στο Greenwich Village του 1961. Σίγουρη υπόθεση για την κατηγορία της ταινίας, άγνωστο αν θα μπορέσουν να στριμωχτούν και στη σκηνοθεσία οι Κοέν, που το 2008 είχαν σαρώσει (από 3 Όσκαρ) με το «No Country for Old Men». Οι κριτικοί κόβουν φλέβες, όπως συνήθως, άρα θα έχει σοβαρό buzz από τις Ενώσεις.
LEE DANIELS’ THE BUTLER του Λι Ντάνιελς
Lee Daniels' The Butler poster
Η ιστορία ενός butler που υπηρέτησε 8 κατά σειρά Προέδρους των ΗΠΑ, με ό,τι μπορείς να φανταστείς σε ιστορικό background. Προτού εμφανιστούν οι… σκλάβοι του ΜακΚουίν, έπαιζε μπάλα με άνεση. Τώρα, η Weinstein Company έχει αρκετή δουλειά μπροστά της για να κάνει το σύνηθες «θαύμα» της με τα μέλη της Ακαδημίας. Έχουν στο πλευρό τους μέχρι και την Όπρα (η οποία θα πολεμήσει στην κατηγορία του δεύτερου γυναικείου ρόλου).
PRISONERS του Ντενί Βιλνέβ
PRISONERS poster
Η πρώτη αμερικανική ταινία του Καναδού Βιλνέβ («Incendies»), ένα ιδιαίτερα σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ με θέμα την εξαφάνιση δύο παιδιών και με διάρκεια (153′) που δεν ενέπνεε καν για ταμειακό θρίαμβο, δείχνει πως μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη έκπληξη των Όσκαρ του 2014. Κριτικοί και κοινό δείχνουν συγκλονισμένοι, Χιού Τζάκμαν, πρωτότυπο σενάριο και φωτογραφία παίζουν ρόλο spoiler στις κατηγορίες τους. Περιμένω να το δω με αγωνία!
BLUE JASMINE του Γούντι Άλεν
Blue Jasmine poster
Η δραματική πτώση μιας σύγχρονης Μπλανς Ντιμπουά, από τα μεγάλα σαλόνια της Νέας Υόρκης, στο φτωχικό τής αδελφής της στο Σαν Φρανσίσκο. Η Ακαδημία αγαπάει τον Άλεν, αν όμως προκληθεί το αδιαχώρητο στη λίστα της καλύτερης ταινίας, θα μείνει με το γερό χαρτί της Κέιτ Μπλάνσετ στον πρώτο ρόλο και, φυσικά, το πρωτότυπο σενάριο. Αν δεν καταφέρει να προταθεί εδώ, παραδόξως, η πρωταγωνίστρια ενισχύει τη δική της θέση.
SAVING MR. BANKS του Τζον Λι Χάνκοκ
Saving Mr. Banks poster
Η συγγραφέας της «Μαίρη Πόπινς» και οι τσακωμοί της με το θείο Γουόλτ, προτού καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας. Παρασκήνια παλιού Χόλιγουντ, θαύμα καστ (Χανκς, Τόμσον, Τζιαμάτι), οι παλιές καραβάνες των Όσκαρ θα ενθουσιαστούν. Η Disney το φυλάει για τα Χριστούγεννα και κανείς δε γνωρίζει αν θα είναι κάτι παραπάνω από – σίγουρα – διασκεδαστικό, ώστε να φτάσει ως εδώ. Ο Χάνκοκ ήταν ο σκηνοθέτης του «The Blind Side», που το 2010 είχε τρυπώσει στην κατηγορία της ταινίας, χάρισε το Όσκαρ στη Μπούλοκ, αλλά… δεν είχε άλλες υποψηφιότητες!
FRUITVALE STATION του Ράιαν Κούγκλερ
FRUITVALE STATION poster
Αληθινό δράμα που ταρακούνησε την Αμερική την Πρωτοχρονιά του 2009. Σκηνοθετικό ντεμπούτο. Πήγε Sundance, Κάννες και Ντοβίλ κι έφυγε με βραβεία και δυνατή υποστήριξη από το κοινό. Είναι η μικρή ταινία που «θα μπορούσε» και τα τελευταία χρόνια συμβαίνει με τα μέλη της Ακαδημίας (το «Beasts of the Southern Wild» αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα). Η black community έχει ισχυρό λόγο εκεί μέσα, όμως, πέφτει πάνω σε μια χρονιά με… δούλους και butler!
parapolitika.gr
Δικαστικό «φρένο» σε νέες μειώσεις των εφάπαξ, όταν πρόκειται για το Ταμεία που δεν έχουν καμία επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή από άλλους κοινωνικούς πόρους παρά στηρίζονται μόνο στις εισφορές των εργαζομένων, βάζει απόφαση-σταθμός της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Το ΣτΕ γνωμοδοτώντας επί του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Αρωγής του Λιμενικού Σώματος έκρινε ότι το βοήθημα που παίρνουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού, της Ακτοφυλακής καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να είναι ευθέως αναλογικό με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι του και σε καμία περίπτωση μικρότερο από το ποσό που αναλογεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει με βάση τις αποδοχές τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο και για τη μείωση των εισφορών που επιβάλλεται στις πρόσθετες απολαβές των ασφαλισμένων για τη λήψη του εφάπαξ στην περίπτωση που οι εν λόγω πρόσθετες αποδοχές τους έχουν μειωθεί.
parapolitika.gr
Είναι απίθανο το πως αλλάξανε τα πράγματα!
Δείτε το πραγματικό βίντεο....

"Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;"
-"Γιατί χάνουν την ηρεμία τους" απάντησε ο ένας.
-"Μα γιατί πρέπει να ξεφωνίζουν παρότι ο άλλος βρίσκεται δίπλα τους;" ξαναρωτά ο σοφός.
-"Ξεφωνίζουμε, όταν θέλουμε να μας ακούσει ο άλλος"είπε ένας άλλος μαθητής.
Γερό να'ναι κι ό,τι να΄ναι. Μπορεί αυτό να ακούγεται από το στόμα  της μέλλουσας μανούλας αλλά  εκτός από τους μελλοντικούς γονείς, συγγενείς και φίλοι προσπαθούν να μαντέψουν το φύλο του μωρού ακόμη και από το πρώτο τρίμηνο!
 
Ωστόσο πριν ακόμη ανακαλυφθεί ο υπέρηχος οι παλιότεροι είχαν ανακαλύψει διάφορους τρόπους  για να μαντεύουν αν το νέο μέλος  της οικογένειας θα είναι αγόρι ή κορίτσι. 
 
Ποιες είναι όμως οι πιο δημοφιλείς παραδοσιακές μαντείες που έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν θραύση ακόμη και σήμερα στην περίπτωση που ο υπέρηχος δεν δείχνει καθαρά το φύλο του μωρού
πρόβλεψη με τη  βέρα
 
Το πιο γνωστό τεστ είναι το δέσιμο της βέρας σε μία κλωστή. Η παράδοση λέει πως αν η βέρα αρχίσει να κινείται κυκλικά, θα κάνετε αγόρι ενώ αν πάει από την άλλη πλευρά θα αποκτήσετε κορίτσι.
 
μέτρημα παλμών
 
Αν οι παλμοί του μωρού είναι υποτονικοί και φτάνουν τους 140 χτύπους ανά λεπτό τότε το μωρό είναι αγόρι. Αν ξεπερνούν τους 140 χτύπους τότε είναι κορίτσι.
 
τι τραβάει η όρεξή σας;
 
Σύμφωνα με την παράδοση οι εγκυμονούσες που κυοφορούν αγόρι επιθυμούν να τρώνε φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας. Αντίθετα οι γυναίκες που θα γεννήσουν κορίτσι, θέλουν να τρώνε γλυκά, π.χ. κουλουράκια ή φρούτα.
 
το σχήμα της κοιλιάς
 
 Αν η κοιλιά της εγκύου είναι στρογγυλή τότε κουβαλά αγόρι. Στην περίπτωση που είναι μυτερή  τότε κυοφορεί κορίτσι. Επίσης, ένα άλλος μύθος λέει πως η κοιλιά της γυναίκας που περιμένει αγόρι είναι χαμηλά προς τη μήτρα, ενώ αν περιμένει κορίτσι, είναι ψηλά, κοντά στα πλευρά.
οι  τρεις πρώτοι μήνες
 
Στην περίπτωση που το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν είχατε πρωινές αδιαθεσίες τότε το φύλο του μωρού είναι αγόρι σε διαφορετική περίπτωση κυοφορείτε κορίτσι.
πού έχετε "βάλει" κιλά;
 
Αν έχετε παχύνει στη μέση και τη λεκάνη, θα κάνετε αγόρι. Αν όμως πήρατε κιλά στην κοιλιά και το στήθος τότε το φύλο του μωρού είναι κορίτσι.
 
είναι αγόρι αν...
 
Η εγκυμοσύνη σας  έχει ομορφύνει  και είναι κορίτσι  αν είστε περισσότερο κυκλοθυμική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
iatropedia.gr
Οι διακοπές αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα παιδιά  να έχουν πολλές ώρες ελεύθερου χρόνου αφού δεν είναι αναγκασμένα να μελετήσουν για την επόμενη ημέρα ενώ και  οι εξωσχολικές τους δραστηριότητες σταματούν. Την επόμενη ημέρα δεν είναι αναγκασμένα να ξυπνήσουν νωρίς και όταν δουλεύουν και οι δύο γονείς τα παιδιά περνούν   συνήθως πολλές ώρες βλέποντας τηλεόραση. Πόσο όμως παχαίνει τα παιδιά η τηλεόραση 
 
Πρόσφατη Καναδική επιστημονική έρευνα απέδειξε  ότι όταν τα μικρά παιδιά κάθονται πολλές ώρες , μπροστά από την τηλεόραση κινδυνεύουν να εμφανίσουν παχυσαρκία και πολλά άλλα προβλήματα υγείας. 
 
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου παίδων Σεν-Ζυστίν, με επικεφαλής τις δρες Καρολάϊν Φιτζπάτρικ και Λίντα Παγκάνι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές ιατρικό περιοδικό "International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση κατά την προσχολική ηλικία αποτελεί βασικό παράγοντα συσσώρευσης λίπους και αύξησης του πάχους στο δημοτικό.
 
Εκτός όμως από τις συνέπειες για το πάχος, υπάρχουν επιπτώσεις στην μυϊκή ικανότητα και στις αθλητικές επιδόσεις των παιδιών. Για παράδειγμα, κάθε παραπάνω ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης μέσα στην εβδομάδα από ένα παιδί ηλικίας περίπου 2,5 ετών, σχετίζεται με μια μείωση κατά περίπου ένα τρίτο του εκατοστού στην απόσταση που μπορεί να κάνει άλμα εις μήκος ένα παιδί του δημοτικού. 
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο δύσκολα τα καταφέρνει ένα παιδί στα σπορ στο σχολείο, τόσο αυτή η αρνητική προδιάθεση θα τον επηρεάζει στην ενήλικη ζωή του σε σχέση με τις κάθε είδους σωματικές δραστηριότητες, τι οποίες θα τείνει συνεχώς να αποφεύγει.
 
«Το συμπέρασμα είναι ότι η παρακολούθηση πολλής τηλεόρασης δεν είναι καλό πράγμα», δήλωσε η Παγκάνι.
 
 συστάσεις
 
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά άνω των δύο ετών δεν πρέπει να παρακολουθούν περισσότερες από δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα.
 
Οι ερευνητές μελέτησαν 1.314 παιδιά ηλικία 2,5 έως 4,5 ετών και πήραν πληροφορίες από τους γονείς τους για τον χρόνο που περνούσαν μπροστά στην τηλεόραση: κατά μέσο όρο 8,8 ώρες την εβδομάδα σε ηλικία 2,5 ετών και 14,8 ώρες σε ηλικία 4,5 ετών, ενώ το 15% των παιδιών παρακολουθούσαν τηλεόραση, περισσότερες από 18 ώρες εβδομαδιαίως.
 
Η έρευνα έδειξε ότι, στην ηλικία των 4,5 ετών, η περιφέρεια της μέσης των παιδιών αύξανε κατά περίπου μισό χιλιοστό για κάθε πρόσθετη ώρα που το παιδί περνούσε μπροστά στην τηλεόραση μέσα στην εβδομάδα σε σχέση με τις ώρες που έβλεπε τηλεόραση στα 2,5 χρόνια του. Έτσι, ένα παιδί που παρακολουθούσε 18 ώρες τηλεόρασης την εβδομάδα στην ηλικία των 4,5 ετών, έως τα δέκα του χρόνια θα είχε μία μέση μεγαλύτερη κατά 7,6 χιλιοστά εξαιτίας αυτής και μόνο της καθιστικής συνήθειάς του.
iatropedia.gr
Με τα νεύρα των Βρετανών καταναλωτών παίζει ο μεγαλύτερος πάροχος ρεύματος της χώρας. Η ιδιωτική εταιρεία όχι απλά ανέβασε τις τιμές κατά 18% τους προηγούμενους μήνες, αλλά τώρα εξέδωσε μία σειρά από οδηγίες προκειμένου τα νοικοκυριά να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Οι συμβουλές κυμαίνονται από την προτροπή να κάνουν μπάνιο ανά δύο, μέχρι την κατάργηση του καφέ και την επιστροφή της Monopoly στις βραδινές τους συνήθειες!
Η ιδιωτική εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για τα οικονομικά των καταναλωτών της και για αυτό εξέδωσε τις συγκεκριμένες οδηγίες «ενεργειακής δίαιτας» όπως τις ονόμασε. Σε αυτές λοιπόν τους συμβουλεύει να κάνουν μπάνιο δυο- δυο, συνήθεια με την οποία μπορούν να γλιτώσουν 34 λίρες το χρόνο, αλλά επισημαίνει πως υπάρχει μία βασική προϋπόθεση. Ο ένας να παίρνει έγκριση από τον άλλο πριν κάνει... έφοδο στο ντους.
Ακόμη, η εταιρεία συμβουλεύει τους καταναλωτές να κόψουν τον καφέ, γιατί αν δεν χρησιμοποιούν βραστήρα δύο ημέρες την εβδομάδα θα γλιτώσουν 10 λίρες το χρόνο. Επίσης, προτείνει τη στροφή προς τη Monopoly, ή άλλα επιτραπέζια παιχνίδια, και το διάβασμα βιβλίων αντί για την παρακολούθηση κάποιας τηλεοπτικής εκπομπής, το μαγείρεμα σε μεγάλες ποσότητες, να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο και να απλώνουν τα ρούχα αντί να χρησιμοποιούν στεγνωτήριο.

Πηγή: iefimerida.gr
Δέκα από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν μέσα στο 2013, επέλεξε πρόσφατα το γνωστό διαδικτυακό περιοδικό Heritage Daily, που δημοσιεύει ειδήσεις για την πολιτιστική κληρονομιά από όλο τον κόσμο και τις χρονικές περιόδους. Μεταξύ αυτών (στο νούμερο 10) και η ελληνική ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα, που ερευνάται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Ας τις δούμε αναλυτικότερα:
1. Στο νούμερο ένα, το περιοδικό καταχωρεί την ανακάλυψη των λειψάνων του Βασιλιά Ριχάρδου Γ΄ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Βρετανών ερευνητών, τον περασμένο Φεβρουάριο, τα λείψανα που ανακαλύφθηκαν το 2012 στο κέντρο του Λέστερ, κάτω από την εκκλησία Grey Friars, ανήκαν πράγματι στον τελευταίο βασιλιά των Πλανταγενετών, ο οποίος πέθανε στη μάχη του Μπόσγουορθ το 1485 σε ηλικία 32 ετών. Για την ταυτοποίηση των οστών χρησιμοποιήθηκε γενετικό υλικό των απογόνων του βασιλιά που βρίσκονται ακόμα στη ζωή.

2. Ένα ρωμαϊκό γλυπτό εξαιρετικής διατήρησης, που απεικονίζει αετό να κρατά στο ράμφος του φίδι, εντοπίστηκε την περασμένη χρονιά στο Σίτι του Λονδίνου. Η αρχαιολογική ομάδα του Μουσείου Αρχαιολογίας του Λονδίνου αρχικά δίστασε να ανακοινώσει την ανακάλυψη και τη ρωμαϊκή προέλευση του γλυπτού, λόγω της απίστευτα καλής του διατήρησης. Χρονολογείται μεταξύ 1ου και 2ου αι. μ. Χ. και σύμφωνα με τους ειδικούς «αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα γλυπτά της ρωμαϊκής Βρετανίας».

3. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το 2013 ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κελάρια στον κόσμο. Ο αποθηκευτικός χώρος που ανασκάφτηκε στα ερείπια παλατιού της χαναανιτικής πόλης Τελ Κάμπρι, βόρεια του Ισραήλ, χρονολογείται στο 1700 π. Χ. και περιελάμβανε 2.000 λίτρα δυνατού γλυκού κρασιού. Το κρασί ήταν αρωματισμένο με μέντα, μέλι, κανέλα, άρκευθο και ρητίνες, μια συνταγή παρόμοια με τους φαρμακευτικούς οίνους που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Αίγυπτο επί δύο χιλιάδες χρόνια.

4. Η ανακάλυψη ενός μεσολιθικού μνημείου στο Νόρτον του Χερτφορντσάιντ έχει ιστορία που ξεκινά από το 1936, όταν ένας πρωτοπόρος της αγγλικής αεροφωτογραφίας το εντόπισε από ψηλά. Έκτοτε έγιναν πολλές έρευνες για το τεράστιο «διπλό δαχτυλίδι» στο έδαφος, αλλά μόλις το 2013 οι ειδικοί μπόρεσαν να κατανοήσουν τη σημασία της θέσης, που δίνει άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για την προϊστορία της περιοχής.

5. Ρωμαϊκή είναι η προέλευση του ανακτόρου, που ανασκάφτηκε στο όρος Σιών της Ιερουσαλήμ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Η ιδιαιτερότητα του ευρήματος οφείλεται στην καλή διατήρηση των υπολειμμάτων του πολυτελούς κτιρίου του 1ου αι. μ. Χ., που εντοπίστηκε σε περιοχή η οποία είχε εγκαταλειφθεί κατά περιόδους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η οικία πιθανότατα ανήκε σε μέλος της ιουδαϊκής άρχουσας ιερατικής κάστας, ενώ περαιτέρω στοιχεία ίσως δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τους άρχοντες της Ιερουσαλήμ την εποχή του Χριστού.

6. Τον τάφο ενός γιατρού που έζησε στην Αίγυπτο πριν από 4.000 χρόνια, έφεραν στο φως Τσέχοι αρχαιολόγοι. Η ανακάλυψη έγινε στο Αμπουσίρ, μια εκτεταμένη νεκρόπολη του Αρχαίου Βασιλείου κοντά στη σύγχρονη πόλη του Καΐρου, που εξυπηρετούσε την ελίτ της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας. «Η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί πρόκειται για τον τάφο ενός από τους μεγαλύτερους γιατρούς της εποχής των Πυραμίδων, ο οποίος είχε πολύ στενούς δεσμούς με τον φαραώ», είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ιμπραήμ Αλί.

7. Τα υπολείμματα δύο μεγάλων νεκρικών αιθουσών, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 4000 και 3600 π. Χ., για να καούν και να θαφτούν η κάθε μία μέσα σε προϊστορικούς τύμβους, βρέθηκε πέρσι στη Βρετανία από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Συμβουλίου του Herefordshire. Τα κτίρια, μήκους γύρω στα 70 μ., είχαν διαδρόμους και χωρίσματα, έμοιαζαν δηλαδή με οικίες, επιβεβαιώνοντας τους αρχαιολόγους που υποστήριζαν ότι στη νεολιθική Ευρώπη τα «σπίτια των νεκρών» αναπαριστούσαν τα «σπίτια των ζωντανών». Επίσης, μεταγενέστερες ταφές στην περιοχή των τύμβων αποδεικνύουν ότι η τοποθεσία παρέμεινε ιερή και μετά από 1.000 χρόνια.

8. Στο νούμερο οκτώ βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη μεσαιωνική ανακάλυψη στη Βρετανία -μετά τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου Γ΄. Νεκροταφείο με μαζικές ταφές από τα θύματα του Μαύρου Θανάτου, της επιδημίας πανώλης που έπληξε το Λονδίνο τον 14ο αιώνα, ανακαλύφθηκε στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια εργασιών της νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής Crossrail. Δεκατρείς σκελετοί τοποθετημένοι σε δυο προσεκτικά οριοθετημένες σειρές στην άκρη της πλατείας Τσαρτερχάουζ στο Φάρινγκτον, ηλικίας ως και 660 ετών, θεωρείται ότι ανήκουν στα θύματα της πανώλης του 1328. Τα ιστορικά αρχεία αναφέρονται σε ένα νεκροταφείο που ανοίχτηκε τη χρονιά αυτή στο Φάρινγκτον -το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί—, ενώ σύμφωνα με τα πενιχρά στοιχεία της εποχής, ως και 50.000 άνθρωποι πρέπει να θάφτηκαν εκεί σε λιγότερο από τρία χρόνια. Οι ειδικοί που θα εξετάσουν τα οστά ελπίζουν να εντοπίσουν το DNA των βακτηρίων της πανώλης, συνεισφέροντας έτσι στη συζήτηση για το τι προκάλεσε τον Μαύρο Θάνατο.

9. Ένα υπέροχο πολύχρωμο μωσαϊκό ηλικίας 1.500 ετών βρέθηκε στο κιμπούτς Μπετ Κάμα στο Ισραήλ. Το καλοδιατηρημένο μωσαϊκό, που χρονολογείται μεταξύ 4ου και 6ου αι. μ. Χ., είναι διακοσμημένο με γεωμετρικά σχέδια, ενώ στις γωνίες του έχουν σχεδιαστεί αμφορείς, παγώνια, καθώς και περιστέρια που τσιμπολογούν σταφύλια. Αν και δεν πρόκειται για σπάνια μοτίβα, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο μεγάλος αριθμός των σχεδίων που έχουν συμπεριληφθεί σε ένα δάπεδο. Το μωσαϊκό ανήκει σε ένα πολύ μεγάλο κτίριο, πιθανότατα δημόσιου χαρακτήρα.

10. Τα 300 και πλέον προϊστορικά πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας -από τους μεγαλύτερους αριθμούς της περιόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη— βρίσκονται στη δέκατη θέση στον κατάλογο του περιοδικού με τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 2013.

«Ειδώλια βρίσκονται και σε άλλες νεολιθικές θέσεις στην Ανατολία και στα Βαλκάνια, όμως τόσο ο αριθμός όσο και η ποικιλία των τύπων κάνουν την Κουτρουλού Μαγούλα να ξεχωρίζει. Πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα ειδώλια, λόγω αριθμού και ποικιλίας, αλλά και επειδή προέρχονται από στρωματογραφική και συστηματική ανασκαφή και όχι από επιφανειακές συλλογές, μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην ερμηνεία των αντικειμένων αυτών» είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και συνδιευθυντής του ερευνητικού προγράμματος αρχαιολογίας και αρχαιολογικής εθνογραφίας στην Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε εποχές κρίσης είναι λογικό να ανθίζουν επαγγέλματα που αρκετοί θα χαρακτήριζαν παρασιτικά, ωστόσο, η άνθηση του «περιμενάκια» είναι κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε συμβεί τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια.
Δεδομένης της ταλαιπωρίας που περιμένει εκατομμύρια πολίτες κατά τις συναλλαγές τους με υπηρεσίες, όπου οι ουρές είναι ατελείωτες, ο «περιμενάκιας» ή «περιμενατζής» κατά άλλους έρχεται να προσφέρει μια λύση.
Η δουλειά του είναι απλή: Κάθεται στην ουρά αντί για εσάς (σε Εφορίες, τράπεζες και ούτω καθεξής), κρατώντας στο χέρι το χαρτάκι προτεραιότητας και όταν πλησιάζει η ώρα, σας ειδοποιεί τηλεφωνικά να έλθετε και να πραγματοποιήσετε τη συναλλαγή σας.
Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες του 2013 το επάγγελμα φαίνεται πως παρουσίασε μεγάλη άνθηση εξαιτίας και τον αναρίθμητων υποχρεώσεων των πολιτών σε τράπεζες, Εφορίες και άλλες υπηρεσίες.
Οπως αναφέρει και το creteplus, πρόσφατα ο «περιμενάκιας» έκανε την εμφάνισή του και στο Ηράκλειο ζητώντας από τους υποψήφιους πελάτες το αντίτιμο του ενός ευρώ (μαύρα εννοείται) για να κάτσει στη θέση τους στην ουρά.
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο αθώα, καθώς, υπάρχουν και «αθέμιτες» πρακτικές που θέλουν τους περιμενάκηδες να εξασφαλίζουν χαρτάκια προτεραιότητας από νωρίς και να τα πωλούν στη συνέχεια σε πελάτες για ανάλογο αντίτιμο.

Πηγή: iefimerida.gr



Αν το να περάσετε τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων (και πρωτοχρονιάτικων) διακοπών περιτριγυρισμένοι από κατάλευκα, χιονισμένα τοπία, ταράνδους, χάσκι και έλκηθρα σας φαντάζει περισσότερο σαν… όνειρο, ίσως απλά να μη γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα… προσφέροντας εθελοντική εργασία στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου της Γης!

Οργανώσεις όπως οι Workaway, Helpx και Wwoof συντάσσουν λίστες με χιλιάδες φάρμες και προγράμματα σε όλον τον κόσμο, όπου οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές μπορούν να προσφέρουν μερικές ώρες σκληρής δουλειάς, με αντάλλαγμα δωρεάν φαγητό και διαμονή.

Δείτε παρακάτω μια λίστα με μερικούς προορισμούς, όπου μπορείτε να «ζωντανέψετε το όνειρό σας», όπως τους συγκέντρωσε ο Guardian.
Χάσκι στη Νορβηγία



Θα δουλέψετε στο πλευρό του Sven Engholm, 11 φορές νικητή στους μεγαλύτερους αγώνες με έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά (Finnmarksløpet), ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της φάρμας Engholm Husky στη βόρεια Νορβηγία. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι εθελοντές προετοιμάζουν τα έλκηθρα για περιηγήσεις, προετοιμάζουν τον εξοπλισμό και βοηθούν στη φροντίδα των σκυλιών. Οι εθελοντές παίρνουν ως αντάλλαγμα δωρεάν φαγητό και διαμονή σε ένα άνετο, ξύλινο σπιτάκι.
• Περισσότερες πληροφορίες στο Workaway.info
Τάρανδοι στη Φινλανδία



Χριστούγεννα και τάρανδοι πάνε μαζί. Την εμπειρία μπορείτε να ζήσετε σε μια μικρή φάρμα στην περιοχή Kaamasmukka στη βόρεια Λαπωνία. Οι οικοδεσπότες, ένα αντρόγυνο, χρειάζονται βοήθεια με τα ζώα τους. Θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε βόλτες στο κατάλευκο τοπίο, όταν δεν εργάζεστε στους στάβλους.
• Περισσότερες πληροφορίες στο Workaway.info
Φτιάξτε σιρόπι από σφεντάμι στον Καναδά

Μια φάρμα περίπου δύο ώρες έξω από το Τορόντο, αναζητά εθελοντές για να βοηθήσουν στην παραγωγή του σιροπιού από σφεντάμι. Θα έχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε ακόμη στις εργασίες με διάφορα ζώα, όπως άλογα Ισλανδίας, ταράνδους και κότες. Στον ελεύθερό σας χρόνο μπορείτε να κάνετε ιππασία, σκι... ή απλά να ιδρώσετε, χαλαρώνοντας σε μια σάουνα.
• Περισσότερες πληροφορίες στο wwoof.ca
Χάσκι στην Ισλανδία



Θα γνωρίσετε την ισλανδική επαρχία, διαμένοντας σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από ένα φιόρδ. Οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν «χείρες βοηθείας» από το Φεβρουάριο, για να καλωσορίζουν τους επισκέπτες και να φροντίζουν για την περιποίηση και καθαριότητα των εγκαταστάσεων. Επίσης, οι εθελοντές καλούνται να βοηθούν στη φροντίδα των χάσκι.
• Περισσότερες πληροφορίες στο Helpx.net
Φάρμα με χάσκι στη Φινλανδία



Η συγκεκριμένη φάρμα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Lapland's Centre for Arctic and Polar Exploration» και διαθέτει πάνω από 100 χάσκι. Οι εθελοντές θα δουλέψουν σκληρά μαζί με τους ιδιοκτήτες της φάρμας, οι οποίοι είναι πρώην επαγγελματίες εξερευνητές, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο πρώτος Φινλανδός που συμμετείχε σε αποστολή στο Νότιο Πόλο.
• Περισσότερες πληροφορίες στο Helpx.net
Καλλιεργήστε οργανικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στη Δανία



Αν θέλετε να δείτε πώς καλλιεργούνται τα οργανικά, χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν έχετε παρά να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντών αυτής της φάρμας που βρίσκεται στις ακτές της Δανίας. Θα βοηθήσετε επίσης στη φροντίδα του κοτετσιού, των κατσικιών και των παπιών που διαθέτει η φάρμα. Όταν δεν εργάζεστε μπορείτε να κάνετε γιόγκα, κολύμπι και καγιάκ, ενώ το φαγητό που προσφέρεται είναι κυρίως χορτοφαγικό.
• Περισσότερες πληροφορίες στο wwoof.dk

news.gr
Μπορεί να κατηγορούμε τη μητέρα μας για τις ρυτίδες που μας «κληροδότησε» ή τον πατέρα μας για το ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα του - που έγινε και δικό μας. Τα κύτταρα, όμως, δεν είναι η μόνη αιτία γήρανσης του δέρματος. Οι εξωτερικοί παράγοντες είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, επιβαρυντικοί για το δέρμα. Ουσιαστικά πρόκειται για καλά νέα, λένε οι ειδικοί, και εξηγούν ότι το DNA μας δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, τις καθημερινές συνήθειες όμως που συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση είναι στο χέρι μας να τις ξεφορτωθούμε. Ποιος θα σκεφτόταν ότι μια αθώα συνήθεια, όπως το να πλένουμε το πρόσωπό μας με ζεστό νερό, μας προσθέτει χρόνια;

1. Η οδοντόβουρτσα
Μπορούν τα ούλα να προδώσουν την ηλικία μας; Ναι, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αφού ο εγκέφαλός μας έχει μάθει να συνδέει το υγιές ροζ χρώμα των ούλων με τη νεαρή ηλικία, σε αντίθεση με τα συρρικνωμένα ούλα. Πράγματι, τα ούλα με την πάροδο των χρόνων -συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών- υποχωρούν, με αποτέλεσμα να φαίνονται μακρύτερα τα δόντια. Μπορεί, όμως, να παρουσιαστεί συρρίκνωσή τους και πολύ νωρίτερα. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας, είτε γιατί παραμένουν υπολείμματα τροφών στα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια προκαλώντας την ανάπτυξη βακτηρίων και δημιουργώντας προβλήματα στα ούλα, είτε γιατί τα βουρτσίζουμε πολύ έντονα και προκαλούμε έτσι την υποχώρηση των ούλων, ενώ εμφανίζεται και σε περιπτώσεις διαταραχών λήψης τροφής (π.χ. βουλιμία).

Η αντιμετώπιση

  • Καλό είναι να αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, που συμβάλλουν στη συρρίκνωση των ούλων, και να χρησιμοποιούμε μέτριες ή μαλακές, κάνοντας και ένα ελαφρύ μασάζ στην περιοχή των ούλων.
  • Για τον σωστό καθαρισμό των διαστημάτων των δοντιών (από όπου ξεκινούν τα νοσήματα των ούλων) επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε καθημερινά μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα.
  • Υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος, όπως το γκρέιπφρουτ και η σταφίδα (η οποία χάρη στη γλυκιά της γεύση μπορεί να αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις τη ζάχαρη). Επίσης, σημαντική είναι και η κατανάλωση προβιοτικών, τα οποία καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα και ουλίτιδα.

2. Η εξαντλητική άσκηση
Η φυσική δραστηριότητα μειώνει τη βιολογική μας ηλικία, αφού σχετίζεται με καλύτερη πνευματική λειτουργία, ικανοποιητική οστική πυκνότητα, πιο γρήγορο μεταβολισμό και γενικότερα καλύτερη κατάσταση ολόκληρου του οργανισμού μας. Ωστόσο, η ρήση «Μέτρον άριστον» φαίνεται να ισχύει και εδώ, αφού η εξαντλητική άσκηση (πολύωρη καθημερινή γυμναστική με έντονο ρυθμό) έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση των κυττάρων μας (ουσιαστικά ευνοείται η παραγωγή ελευθέρων ριζών, οι οποίες προκαλούν οξειδωτική γήρανση σε όλο τον οργανισμό). Οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται στο δέρμα είναι οι ρυτίδες, που δημιουργούνται από την έντονη προσπάθεια, καθώς και η στεγνή και τραχιά επιδερμίδα.

Η αντιμετώπιση

  • Η συστηματική γυμναστική μέτριας έντασης, ιδανικά 2-3 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα, συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού. Σημαντικό είναι επίσης η άσκηση, αεροβική (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο) και αναεροβική (προπόνηση με βάρη), να είναι ισομερώς κατανεμημένη μέσα στην εβδομάδα.
  • Tα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, αφού εξουδετερώνουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή των ελευθέρων ριζών και ενισχύουν την άμυνα της επιδερμίδας μας. Καλό είναι, λοιπόν, να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

3. Το ζεστό νερό
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεκούραστο από ένα ζεστό μπάνιο μετά από μια εξαντλητική ημέρα στη δουλειά. Οι ειδικοί, όμως, έχουν τις αντιρρήσεις τους. Το καυτό νερό προκαλεί αγγειοδιαστολή, δημιουργώντας ευρυαγγείες, τους αντιαισθητικούς δηλαδή κόκκινους λεκέδες στο δέρμα. Οι ευρυαγγείες είναι ένα κατεξοχήν γυναικείο πρόβλημα (υπολογίζεται ότι 7 στις 10 γυναίκες ταλαιπωρούνται από την ύπαρξή τους), το οποίο μάλιστα μαρτυρά την ηλικία μας, αφού παρουσιάζεται συνήθως μετά τα 40. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στο πρόσωπο, όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό και άρα πιο ευαίσθητο. Επομένως, αν συνηθίζετε να πλένετε καθημερινά το πρόσωπό σας με καυτό νερό, καλό είναι να αλλάξετε συνήθεια.

Η αντιμετώπιση
  • Είναι προτιμότερο να πλένουμε το πρόσωπό μας με δροσερό ή και κρύο νερό. Όσοι παρ’ όλα αυτά δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τη συνήθειά τους να κάνουν ντους με ζεστό νερό, τουλάχιστον μπορούν να ξεκινήσουν με χλιαρό και σταδιακά να το γυρίσουν προς το ζεστό, δίνοντας έτσι χρόνο στο δέρμα τους να συνηθίσει τη θερμοκρασία.
  • Οι ειδικοί θεωρούν ότι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. λάχανο, μαρούλι, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών), βελτιώνουν την ελαστικότητα των αγγείων.
  • Το αλκοόλ είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας για τις ευρυαγγείες, οπότε καλό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο.

4. Η δουλειά
Σχετίζεται το επάγγελμά μας με την ποιότητα της επιδερμίδας μας; Οι ειδικοί απαντούν καταφατικά, αφού άνθρωποι με έντονο στρες στην επαγγελματική τους ζωή «αποτυπώνουν» την ψυχική τους κατάσταση στο δέρμα τους. Αποτέλεσμα πρόωρη γήρανση, με συνέπειες στην ελαστικότητα και την υφή του δέρματος, όπως ξηρότητα, εμφάνιση λεπτών γραμμών και αδύναμα μαλλιά. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, ο οργανισμός απελευθερώνει τις γνωστές ως «ορμόνες του στρες» κορτιζόλη και αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα να καταβάλλεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αυξάνεται η πιθανότητα φλεγμονών. Ταυτόχρονα, το στρες ενισχύει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, που συνδέονται με την πρόωρη γήρανση. Το δέρμα είναι το δεύτερο όργανο -μετά το συκώτι- που χρειάζεται αποτοξίνωση. Ό,τι δεν μπορεί να διαχειριστεί το συκώτι, συσσωρεύεται στο δέρμα, δημιουργώντας θαμπάδα, ρυτίδες και σακούλες κάτω από τα μάτια. Όσοι μάλιστα εργάζονται πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους έχουν έναν ακόμα λόγο να ανησυχούν για την υγεία της επιδερμίδας και των οστών τους. Επειδή δεν τους βλέπει αρκετά ο ήλιος, παράγουν μειωμένη ποσότητα βιταμίνης D, απαραίτητης για την ανανέωση των κυττάρων.

Η αντιμετώπιση

  • Η δημιουργία ευχάριστου κλίματος στη δουλειά θα μας αποσυμφορήσει ψυχικά. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με τους συναδέλφους μας, να αποκτήσουμε αντιστάσεις στην κακή συμπεριφορά, να οργανώνουμε τον χρόνο μας και να μην αφήνουμε τους άλλους να μας εκμεταλλεύονται.
  • Η σωστή αναπνοή βοηθά στην καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού και συμβάλλει στη χαλάρωση. Ανά τακτά διαστήματα μπορούμε να σταματάμε τη δουλειά μας και να παίρνουμε αναπνοές από τη μύτη φουσκώνοντας την κοιλιά μας και εκπνέοντας αργά και σταθερά.

5. Το µωρό

Το δέρμα σε περιόδους εξαντλητικής κούρασης μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η επιδερμίδα μπορεί να γίνει ξηρή και θαμπή ακόμα και μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Όσοι στερούνται τον ύπνο, αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων προβλήματα και... μπροστά στον καθρέφτη, αφού κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου πραγματοποιείται η ανανέωση των κυττάρων και αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου, αλλά και αυξητικής ορμόνης, που σχετίζεται με τη διατήρηση της νεότητας. Είναι η στιγμή που ο οργανισμός αποκαθιστά τις φθορές που υφίσταται μέσα στη μέρα. Περίοδος έντονης έλλειψης ύπνου είναι ο πρώτος καιρός μετά τον τοκετό. Ωστόσο, οι νέες μαμάδες δεν είναι οι μόνες που στερούνται τον ύπνο. Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 50% των γυναικών δεν κοιμούνται αρκετά.

Η αντιμετώπιση

  • Οι ιδανικές ώρες ύπνου εξαρτώνται από τις ανάγκες του κάθε οργανισμού, συνήθως όμως χρειαζόμαστε γύρω στις 7-8 ώρες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης να τηρούμε μια σταθερή ώρα που πηγαίνουμε κάθε μέρα στο κρεβάτι, ώστε να βοηθήσουμε το βιολογικό μας ρολόι.
  • Η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική, αφού το να ξυπνάμε ανανεωμένοι συνδέεται άμεσα με τον ευχάριστο ύπνο. Μπορούμε, λοιπόν, να διαμορφώσουμε τις ιδανικές συνθήκες στο υπνοδωμάτιό μας (π.χ. επιλογή κατάλληλου στρώματος και μαξιλαριού), να αποκτήσουμε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες (π.χ. αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καφέ ή τσαγιού πριν από τον ύπνο, κατανάλωση αμυλούχων τροφών για βραδινό) και να εμπιστευτούμε τις εναλλακτικές θεραπείες στην περίπτωση αϋπνίας (π.χ. λήψη βοτάνων με χαλαρωτικές ιδιότητες).
  • Όσο για τις νέες μαμάδες, είναι γεγονός ότι ο ύπνος αποτελεί... πολυτέλεια. Αν και ο νυχτερινός ύπνος δεν αναπληρώνεται, είναι σημαντικό γι’ αυτές να ξεκουράζονται ακόμα και μέσα στη μέρα, πέφτοντας για ύπνο αμέσως μόλις κοιμηθεί το μωρό τους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗ δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, την κ. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, MSc, κλινική διαιτολόγο, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, και την κ. ΑΘΗΝΑ ΤΑΧΜΙΝΤΖΟΓΛΟΥ, χειρουργό οδοντίατρο.
tanea.gr
Ένας φίλος λέει τον πόνο του στον άλλο::
- Τις προάλλες είχα βγει με τα φιλαράκια.
Υποσχέθηκα στην γυναίκα μου οτι θα είμαι σπίτι τα μεσάνυχτα, όμως με καλή παρέα
και μπολικες μπύρες, η ώρα περνάει χωρίς να το καταλάβεις.
Κάποτε ένας άνδρας σήκωνε το τηλέφωνο και ζητούσε από μια γυναίκα να βγουν για φαγητό. Αυτό οριζόταν ως ραντεβού. Οι κανόνες ήταν απλοί. Εκείνη παρήγγελνε σαλάτα, εκείνος έκανε πως ξέρει από κρασιά. Εκείνος πλήρωνε το λογαριασμό, εκείνη ήταν ωραία ντυμένη. Εκείνος προσποιούνταν πως την ακούει, εκείνη προσπαθούσε να μη φαίνεται απελπισμένη για σχέση. Εκείνη το έπαιζε δύσκολη, εκείνος το μόνο που σκεφτόταν ήταν πώς θα έβρισκε δικαιολογία για να την καλέσει σπίτι του για ποτό αμέσως μετά το δείπνο.

Κάποια στιγμή οι γυναίκες ανεξαρτητοποιήθηκαν, ίσως νωρίτερα απ' όσο μπορούσαν να χωνέψουν οι άνδρες, και άρχισαν να στέλνουν εκείνες SMS γεμάτα υπονοούμενα μέχρι να πάρουν το πράσινο φως και να του ζητήσουν εκείνες να βγουν για φαγητό. Άρχισαν να πληρώνουν εκείνες το λογαριασμό, ή έστω το δικό τους μισό, και τα περιοδικά έχυναν τόνους μελάνι για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει μια ανεξάρτητη και μοιραία γυναίκα την ώρα του λογαριασμού. Αν πρέπει να φάει σαλάτα, για να δείξει πόσο αδύνατη είναι, ή μπριζόλα, για να δείξει ότι είναι γυναίκα με όρεξη. Με πολλή όρεξη. Για όλα. Μετά οι γυναίκες άρχισαν να κάνουν σεξ από το πρώτο ραντεβού προκειμένου να διαπιστώσουν αν αξίζει τον κόπο να πουν ναι και σε ένα δεύτερο ή έχαναν το χρόνο τους. Οι κανόνες ανατράπηκαν, τέθηκαν νέα ερωτήματα και ορίστηκαν καινούργια «πρέπει» και «μη»: ξύρισε τα πόδια σου, μην ξυρίζεις τα πόδια σου. Φόρεσε μαύρα εσώρουχα, μη φορέσεις εσώρουχα. Να τηλεφωνήσεις εσύ πρώτη την επόμενη μέρα ή να περιμένεις εκείνον να κάνει το πρώτο βήμα; Μέσα σε πόσο χρόνο μετά το πρώτο ραντεβού πρέπει να τηλεφωνήσει ένας άνδρας για να μη φανεί απελπισμένος;

ΙΝ ΑΝ ΟPEN RELATIONSHIP
Και μετά άρχισαν τα likes. Τα retweet. Τα LOL και -δυστυχώς για ορισμένες περιπτώσεις- τα checked in. Την ώρα που η καθημερινότητα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των social media, το Facebook και το Twitter γύρισαν τον κόσμο των ραντεβού ανάποδα, αλλάζοντας το πώς γνωριζόμαστε, τι γνωρίζουμε για τον άλλο πριν τον συναντήσουμε, πώς επικοινωνούμε μαζί του μέχρι να κανονίσουμε τη συνάντηση. Η κοινωνική δικτύωση κατάφερε να κάνει αυτό που πάμπολλοι ερωτύλοι προσπαθούσαν για δεκαετίες: να θολώσει τα νερά για το τι ακριβώς σημαίνει ραντεβού ή ακόμα και σχέση.

Τα ραντεβού δεν γράφονται πια σε ατζέντα, εντοπίζονται στο GPS του Google Map. Δεν αφορούν πλέον δείπνο, κουβεντούλα, μετά ποτό και μετά φιλί για καληνύχτα στην εξώπορτα. Μόνο ποτό. Μόνο σε μπαρ. Μόνο μέσα σε πολύ κόσμο. Και μόνο ανάμεσα σε φίλους. Δεν υπάρχει φιξαρισμένη μέρα ή ώρα, μόνο ένα SMS ή mail «Πού είστε; (εσύ και όλες οι φίλες σου εννοεί). Εμείς (δηλαδή εγώ και όλοι μου οι φίλοι) είμαστε εδώ, θέλεις να περάσεις;» Tα ραντεβού δεν αφορούν πλέον έναν άνδρα και μια γυναίκα αλλά ολόκληρες παρέες.

Η ίδια η λέξη ραντεβού τείνει να εξαφανιστεί. Έχει ήδη αντικατασταθεί από ένα ασαφές «να βρεθούμε». Άνδρες και γυναίκες μιας ολόκληρης γενιάς, οι «μιλένιαλς», όσοι δηλαδή γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1983 και το 1995, έμαθαν τι σημαίνει σχέση και ραντεβού μέσα από το κινητό, αφού έτσι κι αλλιώς όλη τους η επικοινωνία με τον έξω κόσμο περνάει από αυτό. Έμαθαν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, ανά πάσα ώρα και στιγμή, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σκάσει το επόμενο message και για πού θα είναι η πρόσκληση. Ή πού θα κάνει check in τελικά ο καλός ο κόσμος και πού θα μεταφερθεί σε χρόνο dt η αποψινή έξοδος. Όλα παίζουν. Γι' αυτό και τους φαίνεται αδιανόητο να φιξάρουν μια συγκεκριμένη ώρα και ένα συγκεκριμένο μέρος. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούν να «φιξάρουν» μια σχέση. Δεν έχουν ακριβώς σχέση. Βλέπουν κάποιον. Υπάρχει κάτι. Γίνεται φάση. It's complicated. Άνδρες και γυναίκες βρίσκονται σε ένα μόνιμο λίμπο, ανάμεσα σε πρώτο ραντεβού ή έξω για ποτό, τα έχουμε ή δεν τα έχουμε, είμαστε μαζί ή δεν είμαστε.

ACCEPT ΚΑΙ BLOCK
Παρ' ότι αυτή η ίδια γενιά αφήνει όλο τον κόσμο να δει τις φωτογραφίες που τράβηξε το καλοκαίρι στην παραλία με το μαγιό ή ανακοινώνει στους πάντες πώς αισθάνεται αυτήν τη στιγμή, σε έναν κόσμο που τίποτα δεν είναι σταθερό και δεν χρειάζεται να συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο κάποιον για να του πεις τα νέα σου, το να μιλήσεις στο τηλέφωνο, να προτείνεις έξοδο για φαγητό ή να μοιραστείς τα συναισθήματά σου μοιάζει με τεράστιο ρίσκο. Αν τύχει και ο δρόμος τους βγάλει και τους δύο στο ίδιο μέρος, καλώς, αν όχι, κανείς δεν πληγώνεται.

Ακόμα και αν τύχει να βρεθούμε, αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση, εκείνο το πρώτο διάστημα που κανείς από τους δύο δεν ξέρει αν ο άλλος θέλει να ξανασυναντηθούν μπορεί να παραταθεί για πάντα από την ατελείωτη ανταλλαγή SMS. Κανείς από τους δύο δεν περιμένει να χτυπήσει το τηλέφωνο, απλώς παρακολουθεί το timeline, κάνει κάποιο comment, πάντα διφορούμενο, αναρωτιέται αν πρέπει να στείλει αίτημα φιλίας στο Facebook ή να αποδεχτεί τον άλλο αντίστοιχα, και δεν τολμάει να πει ευθέως αν ενδιαφέρεται ή όχι για το δεύτερο «να βρεθούμε». Κάπως έτσι θα κυλήσει όλη η σχέση, όποια και αν είναι αυτή. Μέσα σε ένα θολό «κάτι είμαστε αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς». Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να βρεθούμε να νομίζουμε ότι έχουμε σχέση με κάποιον επειδή απλώς κοιμόμαστε μαζί. Να πιστεύουμε ότι έχουμε σχέση παρ' ότι δεν έχουμε καν βγει ένα παραδοσιακό, κανονικό ραντεβού, όπου θα είμαστε οι δυο μας και μόνο οι δυο μας. Η παρατεταμένη ανταλλαγή mails, SMS, likes κ.λπ. με κάποιον τον κάνει να φαίνεται διαθέσιμος ακόμα κι όταν δεν είναι. Το ίδιο και η ανάγκη μας να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές αυτά που θέλουμε. Συχνά το λάθος το κάνουμε εμείς οι ίδιες, καθώς αρνούμαστε να βάλουμε πλαίσια σε μια σχέση, φοβούμενες την απόρριψη. Η εικόνα της απελπισμένης που περιμένει πάνω από το τηλέφωνο να χτυπήσει δεν μας πάει και φροντίζουμε να την αντικαταστήσουμε με ελεύθερες και ωραίες χαριτωμενιές μέσω του Facebook. Κανείς δεν εκτίθεται αλλά και κανείς δεν δεσμεύεται.

Γενικώς το να γράφεις είναι πιο ασφαλές από το να μιλάς. Γράφοντας αφήνεις μεγαλύτερο χώρο στη φαντασία. Και όταν τελικά δύο άνθρωποι συναντηθούν είναι πολύ πιο πιθανό να απογοητευτούν. Όλοι έχουμε μια τάση να γεμίζουμε τα προφίλ μας στα social media με φωτογραφίες, posts, φίλους και σχόλια που μας κάνουν να δείχνουμε ενδιαφέροντες. Το προφίλ μας είναι ο προσωπικός μας PR. Τα σχόλιά μας στο Twitter αφορούν περισσότερο τι θα ήθελαν οι άλλοι να διαβάσουν από εμάς ή τι θα θέλαμε εμείς να γίνουμε. Πλέον έχουμε δύο ταυτότητες, την on line και την off line.

Το εξίσου σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται είναι πώς ξεφορτώνεσαι από τη ζωή σου κάποιον με τον οποίο συναντήθηκες αλλά δεν σου αρέσει πλέον. Κάποτε ήταν πολύ πιο απλό. Χανόσαστε στον ορίζοντα ένα ηλιοβασίλεμα. Τώρα τον έχουμε ήδη αποδεχτεί ως φίλο στο Facebook, ο αριθμός του κινητού του έχει περαστεί αυτόματα σε όλες τις Επαφές μας και έχει καταχωρηθεί και στο iCloud. Κατ' αρχάς και μόνο από ευγένεια διστάζουμε να τον διαγράψουμε (άλλωστε δεν μας έκανε και τίποτα κακό). Ενίοτε δεν ξέρουμε και πώς. Αποτέλεσμα: θα βλέπουμε ένα κακό ραντεβού για πάντα στο timeline μας. Και όταν βρεθούμε σε μια αδύναμη στιγμή, βαρεμάρας ή μοναξιάς, ο πειρασμός να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί του είναι εκεί μπροστά μας. Αν και με τόσους φίλους και followers και τόσες οψιόν ανοιχτές, δύσκολα θα βαρεθούμε ή θα νιώσουμε μοναξιά.

Ταυτόχρονα, και ενώ η ζωή μας είναι τόσο γεμάτη μηνύματα και mails και φίλους και φίλους φίλων, αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μια «κανονική» σχέση. Μια σχέση όπου ο ένας θα μπορεί να αποκαλεί τον άλλο αγόρι ή κορίτσι του, σύντροφό του ή μωρό του ή ό,τι τέλος πάντων χαϊδευτικό δίνει τη σήμερον ημέρα ο κόσμος στον έρωτά του. Ή γιατί οι σχέσεις μας μοιάζουν να ξεθυμαίνουν πολύ-πολύ γρήγορα και έχουν τη διάρκεια ενός comment. Η ταχύτητα με την οποία εναλλασσόμαστε από social media σε social media και από προφίλ σε group chat και instagram hashtag μας έχει κάνει να δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε σε ένα πράγμα τη φορά. Να μην μπορούμε να δώσουμε χώρο και χρόνο σε κάποιον άνθρωπο ώστε να μας δείξει ποιος πραγματικά είναι.

ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΗΔΕΝ
Γράφοντας μηνύματα των 140 χαρακτήρων, αυτό που τελικά μαθαίνουμε είναι πώς να μην εμπλεκόμαστε συναισθηματικά. Πώς να παραμερίζουμε τα αρνητικά και να προσεγγίζουμε καθετί επιφανειακά. Όμως το να αντιμετωπίζουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα και να μην τα αποφεύγουμε είναι η βασική αρχή για να ωριμάσουμε, να μεγαλώσουμε συναισθηματικά.

Αντί να αναρωτιόμαστε γιατί ποτέ δεν είχαμε ουσιαστική σχέση με κάποιον φαίνεται πως πρέπει να κάνουμε restart και να το πάρουμε από την αρχή το ζήτημα: τι δεν είναι ραντεβού; Το να προτείνεις σε κάποιον να βρεθείτε για ποτά μετά τη δουλειά. Το να κάνεις follow up επί τρεις μήνες με e-mails. Το να συναντιέστε μετά τα μεσάνυχτα επειδή βρεθήκατε σε κοντινά μπαρ. Το να κοιμάστε μαζί επειδή κάπως σας ήρθε εκείνη την ώρα, μιλούσε το ποτό. Τι είναι ραντεβού; Να δηλώσεις σε κάποιον πως θέλεις να τον συναντήσεις επειδή σου αρέσει. Να σηκώσεις το τηλέφωνο και να βρεις το κουράγιο να το πεις. Να πάτε για φαγητό ή ποτό ή καφέ οι δυο σας, μια συγκεκριμένη ημέρα, μια συγκεκριμένη ώρα, σε ένα χώρο που θα έχετε συμφωνήσει από πριν. Και μετά να αποφασίσεις αν θέλεις να τον ξαναδείς ή όχι. Και να το πεις ευθέως.  
tanea.gr
Πόσο τραγανές θα έβγαιναν οι πατάτες αν τις τηγανίζατε στον Κρόνο ή τον Δία; Ίσως οι πιο τραγανές που έχετε δοκιμάσει, δείχνουν τα πειράματα τηγανίσματος σε φυγόκεντρο που πραγματοποιούν δύο έλληνες ερευνητές.

Ο Γιάννης Λιούμπας και ο Θοδωρής Καρα­πάντσιος, ερευνητές του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιούν για τις μελέτες τους την Φυγόκεντρο Μεγάλης Διαμέτρου (LDC) της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA στην Ολλανδία.

Το γιγάντιο περιστρεφόμενο μηχάνημα, παρόμοιο με τις φυγοκέντρους στις οποίες εκπαιδεύονται πιλότοι και αστροναύτες, δημιουργεί συνθήκες υψηλής επιτάχυνσης, πολύ υψηλότερης από την επιτάχυνση του γήινου βαρυτικού πεδίου.

Οι ερευνητές έκοψαν πατάτες σε λεπτές λωρίδες και τις τηγάνισαν μέσα σε ένα είδος φριτέζας με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, η οποία περιστρεφόταν μέσα στη φυγόκεντρο.

Ταχύτερο τηγάνισμα, πιο τραγανή κρούστα

Ειδικά θερμόμετρα που είχαν εισαχθεί στις πατάτες έδειξαν ότι η αύξηση της βαρύτητας επιταχύνει τη μεταφορά θερμότητας από το λάδι στις πατάτες. Αυτό σημαίνει ότι το τηγάνισμα αφενός είναι ταχύτερο, αφετέρου δημιουργεί μια πιο παχιά και τραγανή κρούστα.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες των ίδιων ερευνητών, σύμφωνα με τις οποίες η βέλτιστη επιτάχυνση για τραγανές τηγανητές πατάτες είναι 3 g.

H επιτάχυνση αυτή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια της θάλασσας. Είναι επίσης ελαφρώς μεγαλύτερη από την βαρυτική επιτάχυνση στον Δία, περίπου 2,52g.

Περαιτέρω αυξήσεις της βαρύτητας δεν προσέφεραν οφέλη, αναφέρει το ερευνητικό δίδυμο στην επιθεώρηση Food Research International.

Η έρευνα αποκαλύπτει τη βέλτιστη τιμή της βαρύτητας για ιδανική κρούστα, ωστόσο οι πατάτες των 3 g δεν έχουν ακόμα τελειοποιηθεί: η κάτω επιφάνειά τους στη φυγόκεντρο δεν βρισκόταν σε επαφή με το λάδι, καθώς εκτόξευε ατμό που δημιουργούσε ένα λεπτό επιφανειακό στρώμα.

Και αυτό σημαίνει ότι η μία πλευρά κάθε πατάτας έβγαινε μαλακή και μουλιασμένη.

Το πρόβλημα θα μπορούσε πάντως να λυθεί με περαιτέρω πειράματα στην περιστρεφόμενη φριτέζα.

ΠΗΓΗ: tovima.gr
Με βάση τα δεδομένα, όπως έχουν καταγραφεί, το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών φυλάκων θα αποτελέσει πηγή εντός του 2014 για να καλυφθεί μέρος της μνημονιακής δέσμευσης της Αθήνας για 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η φράση αυτή στον «Τύπο της Κυριακής» Έλληνα αξιωματούχου, που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Μηχανισμού Στήριξης για τα θέματα του δημόσιου τομέα, δείχνει πως ένα μικρό ποσοστό σχολικών φυλάκων, που πέρασαν σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας τους πρώτους μήνες του περασμένου καλοκαιριού, θα κερδίσει μεταφορά σε άλλη θέση.
Η συντριπτική πλειονότητα της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων θα αποχωρήσει υποχρεωτικά μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, όταν και θα ολοκληρωθεί ο οκτάμηνος κύκλος παραμονής στο καθεστώς. Τι μέλλει γενέσθαι με το εργασιακό τους μέλλον εκτός Δημοσίου; Πληροφορίες τούς φέρνουν να έχουν δεχθεί προτάσεις για να δημιουργήσουν μέσω ΕΣΠΑ, ακόμα και δική τους εταιρία σεκιούριτι.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τους περίπου 2.000 σχολικούς φύλακες, 400 θα συνεχίσουν να απασχολούνται εντός του δημοσίου τομέα. Περίπου 300 σχολικοί φύλακες θα μετακινηθούν αναλαμβάνοντας θέση τραυματιφορέρων. Άλλοι 100, που γνωρίζουν ξένες γλώσσες, θα μετακινηθούν σε μουσεία.
Από τα στοιχεία αυτά, περίπου 1.600 άτομα, που μέχρι τον περασμένο Ιούνιο εκτελούσαν χρέη σχολικών φυλάκων, θα απολυθούν τον Μάρτιο. Ωστόσο σε κυβερνητικό επίπεδο αναζητούνται λύσεις, προκειμένου το προσωπικό αυτό να μη μείνει… ξεκρέμαστο, τουλάχιστον σε εργασιακό επίπεδο. Να συνεχίσουν, δηλαδή, να απασχολούνται, όταν θα τεθούν υποχρεωτικά εκτός δημόσιου τομέα και δεν θα πληρώνονται πλέον από το κράτος.
Η εταιρία
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να έχει καταθέσει προτάσεις στις αντιπροσωπίες των σχολικών φυλάκων, με τις οποίες έχει τακτικές συναντήσεις. Μία από τις προτάσεις αυτές, που σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει θέσει επί τάπητος ο κ. Μητσοτάκης, προβλέπει τη συμμετοχή όσων σχολικών φυλάκων απολυθούν ως μετόχων σε εταιρία κοινωνικής οικονομίας. Η εταιρία αυτή, από τη στιγμή που η πρόταση προχωρήσει θα παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας για τη φύλαξη κτιρίων, τα οποία ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με λίγα λόγια, οι σχολικοί φύλακες θα μετατραπούν σε… σεκιούριτι, φυλάσσοντας παιδικούς σταθμούς, σχολικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ακόμα και δημαρχεία.
Πηγή: «Τύπος της Κυριακής»
Στις 13 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποιές θα διαρκέσουν περίπου 1,5 μήνα. Συγκεκριμένα, οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.
Για το 2014 προβλέπονται τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων, δυο για τον χειμώνα και δυο για το καλοκαίρι.
Οι πρώτες καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν από την Πέμπτη 1 Μαΐου μέχρι το Σάββατο 10 Μαΐου και να συνεχιστούν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου έως την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014.
Οι χειμωνιάτικες θα ολοκληρωθούν με ένα δεκαήμερο προσφορών από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου ως τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.
Ισως είναι μια από τις πλέον ηχηρές αντιθέσεις ανάμεσα στον αναπτυσσόμενο κόσμο και στον Τρίτο κόσμο. Από τη μια πλευρά η ευμάρεια με όλες τις θετικές και αρνητικές συνέπειές της και από την άλλη η εγκληματική ανέχεια.
Τη στιγμή που στις χώρες της Αφρικής εξακολουθούν να πεθαίνουν άνθρωποι λόγω της ασιτίας, ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1980 κι ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο.
Αυτό αναφέρει το ινστιτούτο Overseas Development Institute (ODI), σε μια έκθεσή της |(με τίτλο «Η Διατροφή του Μέλλοντος) που δημοσιεύει η ιστοσελίδα του BBC. Ετσι, ένας στους τρεις ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο είναι υπέρβαρος, ενώ συγκεκριμένα στη Βρετανία, το 64% των ενηλίκων είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι.Η έκθεση προβλέπει «τεράστια αύξηση» στα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και τον διαβήτη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των ενηλίκων που είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι -δηλαδή που έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο του 25 - αυξήθηκε από 23% σε 34% από το 1980 ως το 2008.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα κρούσματα της αύξησης παρατηρήθηκαν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ειδικά σε χώρες με αυξανόμενα εισοδήματα όπως η Αίγυπτος και το Μεξικό. Το φαινόμενο οφείλεται στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και σε μία μετάβαση από την κατανάλωση δημητριακών και σιτηρών στην κατανάλωση περισσότερο λιπαρών τροφών, σακχάρων, ελαίων και προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Συνολικά 904 εκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου θεωρούνται σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος 25 και άνω, ενώ ο αριθμός αυτός το 1980 ήταν 250 εκατομμύρια.Στις χώρες υψηλού εισοδήματος ο αριθμός είναι 557 εκατομμύρια. Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ο παγκόσμιος πληθυσμός σχεδόν διπλασιάστηκε.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο υποσιτισμός εξακολουθεί να θεωρείται πρόβλημα για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο κι ειδικά για τα παιδιά. Χρησιμοποιώντας στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο χρόνο στην επιθεώρηση Population Health Metrics οι ερευνητές εξέτασαν την αλλαγή στον αριθμό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανά περιοχές του κόσμου και ανά χώρα.
Στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας στο βαθμό που εξομοιώθηκαν με την Ευρώπη, δηλαδή ποσοστό περίπου 58%.
Ενώ η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ενηλίκων (70%), περιοχές όπως η Αυστραλασία και η νότια Λατινική Αμερική δεν απέχουν πολύ με 63%.
Η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Ασία, όπου το ποσοστό τριπλασιάστηκε και κυμαίνεται από 7% ως 22%.
Ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, ο Στιβ Γουίγκινς, δήλωσε ότι πιθανόν να υπάρχουν πολλοί λόγοι στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο.
«Ατομα με υψηλότερα εισοδήματα έχουν τη δυνατότητα επιλογής του είδους διατροφής που επιθυμούν. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των επεξεργασμένων τροφίμων, η διαφήμιση, η επιρροή των μέσων ενημέρωσης...όλα αυτά οδήγησαν σε διατροφικές αλλαγές».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτό παρατηρείται περισσότερο στις αναδυόμενες οικονομίες σε μία μεγάλη μεσαία τάξη με αυξανόμενα εισοδήματα που κατοικεί στα αστικά κέντρα και δεν γυμνάζεται επαρκώς.
Το αποτέλεσμα, λέει, είναι «μία έκρηξη των κρουσμάτων παχύσαρκων και υπέρβαρων τα τελευταία 30 χρόνια» που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές υγείας.
Αυτό οφείλεται στο ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφίμων, αλατιού και ζάχαρης, που έχει αυξηθεί παγκοσμίως σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, είναι σημαντικός παράγοντας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Για την καταπολέμηση της αύξησης των κρουσμάτων παχυσαρκίας, ο Γουίγκινς προτείνει τη λήψη περισσότερο στοχευμένων μέτρων από τις κυβερνήσεις, ανάλογων με εκείνα που έχουν ληφθεί κατά του καπνίσματος από τις ανεπτυγμένες χώρες.
Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, όπου οι προσπάθειες για τη διατήρηση της παραδοσιακής διατροφής της χώρας περιλαμβάνουν δημόσιες εκστρατείες και την ευρείας κλίμακας εκπαίδευση γυναικών στην παρασκευή γευμάτων.

Πηγή: iefimerida.gr
Αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στο Περού υποδεικνύουν μία προηγμένη όψη του αρχαίου περουβιανού πολιτισμού που ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα.
Επιμελώς διάτρητα κρανία, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε αρχαίο νεκροταφείο μέσα σε σπηλιές της επαρχίας Andahuaylas στις νοτιοκεντρικές Άνδεις, αποδεικνύουν ότι οι αρχαίες φυλές που έζησαν στην συγκεκριμένη περιοχή του Περού πριν από περίπου 1000 χρόνια, κατείχαν τη γνώση και την τεχνική που του επέτρεπαν να πραγματοποιούν περίπλοκες κρανιοεγκεφαλικές χειρουργικές επεμβάσεις, με τη βοήθεια χειροκίνητου τρυπανιού.
Στόχος των επεμβάσεων ήταν η αντιμετώπιση και η θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων που περιλάμβανε σοβαρούς κρανιακούς τραυματισμούς μέχρι και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η ανακάλυψη χρεώνεται στην βιοαρχαιολόγο ερευνήτρια Danielle Kurin και την ομάδα της από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα, οι οποίοι ανέσυραν τα υπολείμματα από 32 κρανία, στα οποία ανιχνεύτηκαν 45 διαφορετικές μέθοδοι και τεχνικές χειρουργικής διάτρησης.
Τα επιστημονικά πορίσματα των ερευνών της ομάδας δημοσιεύτηκαν στο τρέχον τεύχος της Αμερικανικής Επιστημονικής Επιθεώρησης Φυσικής Ανθρωπολογίας.

Πηγή:iefimerida.gr
Όσοι αθλούνταν όταν πήγαιναν σχολείο έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλή υγεία στα γηρατειά τους, όπως υποστηρίζει έρευνα αμερικανών και ελβετών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι άντρες ηλικίας περίπου 70 ετών, που όταν ήταν παιδιά συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες, επισκέπτονται λιγότερο συχνά το γιατρό τους συγκριτικά με εκείνους που διήγαγαν καθιστική ζωή και δεν ασκούνταν ως παιδιά.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ασκούνταν και κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι και πιο δραστήριοι στα γεράματα.

Στην έρευνα του πανεπιστημίου Cornell από τις ΗΠΑ και του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, στη Ζυρίχη, συμμετείχαν 712 βετεράνοι του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Η μελέτη με τίτλο «Fit in 50 Years» που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health ανέφερε ότι οι άντρες που συμμετείχαν σε διάφορα σπορ κατά τις δεκαετίες 1930-40, επισκέπτονταν το γιατρό τους λιγότερες φορές κάθε χρόνο στα 70 τους, σε σχέση με εκείνους που δεν αγαπούσαν ιδιαίτερα τη γυμναστική.

Ανακάλυψαν ακόμη ότι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης, γύρω από το αν κάποιος ηλικιωμένος θα συνεχίσει να γυμνάζεται και στα γεράματά του, ήταν ακριβώς το αν συμμετείχε σε αθλητικές δραστηριότητες όταν ήταν παιδί.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να ενθαρρύνονται περισσότερο τα παιδιά του σήμερα να ασκούνται, γιατί αυτό έχει μακροχρόνια οφέλη για την υγεία τους.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, οι νέοι που δε γυμνάζονται και δεν είναι δραστήριοι είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι και να υποφέρουν από ψυχικές και σωματικές ασθένειες.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!