Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αφιερωμένη η λέξη του 2014, κατά το Λεξικό της Οξφόρδης.

Πρόκειται για το ρήμα vape, που προέρχεται από τη λέξη vapour (ατμός) και χρησιμοποιείται για να δηλώσει την εισπνοή και εκπνοή του «καπνού» στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η λέξη της χρονιάς επιλέγεται ανάλογα με τις τάσεις της κοινωνίας, δηλαδή ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης κάποιων λέξεων.

Οι γλωσσολόγοι του Oxford Dictionary διαπίστωσαν ότι φέτος το ρήμα vape χρησιμοποιήθηκε διπλάσιες φορές σε σχέση με πέρυσι ενώ σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν συναντάται σήμερα 30 φορές συχνότερα.

Η δημοφιλία χρήσης του συγκεκριμένου ρήματος σχετίζεται με τη ραγδαία αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η οποία ανέδειξε την ανάγκη μιας λέξης που θα περιγράφει ακριβώς τι κάνει κανείς με αυτή τη συσκευή-υποκατάστατο του τσιγάρου.

Η λέξη της χρονιάς για το 2013 ήταν το «Selfie», λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αυτοπορτρέτο, μια φωτογραφία του εαυτού του που τραβά ο ίδιος ο χρήστης, συνήθως μέσω smartphone ή webcam.
tanea.gr
Πολλοί πιστεύουν ότι το χρώμα των ματιών αποτελεί στοιχείο καλλωπιστικό και πέρα για πέρα επιφανειακό. Οι επιστήμονες έχουν όμως αποδείξει ότι τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες που ούτε μας περνούν από το μυαλό.
Μια απλή εξήγηση είναι ότι τα γονίδιά μας καθορίζουν τόσο το χρώμα των ματιών όσο και πολυάριθμες πτυχές της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας. Περίπου 12 γονίδια συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν ώστε να καθορίσουν το χρώμα των ματιών και όχι μόνο.
Ενδεικτικά, ένα από αυτά (NCX-4) συνδέεται άμεσα με το σκούρο χρώμα των ματιών αλλά παράλληλα ελέγχει μια πρωτεΐνη που επηρεάζει την αντοχή στον πόνο.
Ποιες πληροφορίες μπορεί λοιπόν να αποκαλύψει το χρώμα των ματιών μας;
1. Το γενεαλογικό μας δέντρο
Πριν από έξι περίπου χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν γαλανά μάτια συνδέονται γενετικά με τον ίδιο κοινό πρόγονο! Το άτομο αυτό έζησε πριν από 6.000-10.000 χρόνια και διέθετε μια μετάλλαξη στο γενετικό του κώδικα, συγκεκριμένα στο γονίδιο OCA2. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πριν από αυτή τη χρονική στιγμή, όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι είχαν καφέ μάτια.
2. Πώς βιώνουμε τον πόνο
Μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες κατέδειξε πως τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στον πόνο. Από τις 58 γυναίκες που συμμετείχαν, όσες είχαν ανοιχτόχρωμα μάτια δήλωσαν πως βίωσαν λιγότερο έντονα τους πόνους της γέννας και παράλληλα είχαν λιγότερο άγχος κατά τη διάρκεια του τοκετού.
3. Πόσο φιλικοί είμαστε
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία έδειξε ότι τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια είναι σε γενικές γραμμές πιο ανταγωνιστικά και όχι ιδιαίτερα συμπαθητικά! Βασικά γνωρίσματα του χαρακτήρα που αξιολόγησαν οι ερευνητές ήταν η ενσυναίσθηση, η γενναιοδωρία και η φιλική διάθεση.
4. Πόσο αξιόπιστοι είμαστε
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PlosOne κατέδειξε ότι έχουμε την τάση να εμπιστευόμαστε πιο εύκολα ανθρώπους που έχουν σκουρόχρωμα μάτια. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι και άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το σχήμα του, μπορεί να επηρέασαν το αποτέλεσμα.
Πηγή:  http://www.onmed.gr
“Πάντα πίστευα ότι υπήρχαν κάποιες ομοιότητες μεταξύ μας σε σχέση με τον τρόπο σκέψης και λήψης αποφάσεων, αν και απέχω μακράν από το να είμαι τόσο μεγάλος όσο ο Ναπολέων. Έτσι αγόρασα το καπέλο του για να δώσω νέο άνεμο στο πνεύμα επιχειρηματικότητας”, ανέφερε ο 57χρονος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας σε ανακοίνωσή του.
Ο νοτιοκορεάτης βασιλιάς του κοτόπουλου, ο οποίος προσέφερε πάνω από 1,8 εκατομμύριο ευρώ για να περιέλθει στην κατοχή του ένα δίκοχο καπέλο του Ναπολέοντα, εξήγησε ότι θεωρεί τον Γάλλο αυτοκράτορα καθοδηγητή του σύγχρονου επιχειρηματία.

“Έτρεφα πάντα μεγάλη εκτίμηση για το αδάμαστο πνεύμα του Ναπολέοντα, για τον οποίο τίποτα δεν ήταν αδύνατο. Ήταν αισιόδοξος ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις. Ο Ναπολέων δεν είχε εύκολη ζωή όταν ήταν νέος και ήθελε να πετύχει, ποτέ δεν τα παράτησε. Ήταν επίσης ένας σχολαστικός ηγέτης, παράδειγμα για όλους τους επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου και εμού”, δήλωσε ο Κιμ Χονγκ-Κουκ, ιδρυτής και πρόεδρος του αγροδιατροφικού κολοσσού Harim.

141117-napoleon_0739_d1924181b48ec418241681f3510fb699
Μια χημική ουσία που "εξατμίζεται" από το ανθρώπινο δέρμα αποτελεί το βασικό λόγο, για τον οποίο τα κουνούπια… άλλαξαν ρότα και άρχισαν να προτιμούν το αίμα των ανθρώπων από αυτό των ζώων για τη διατροφή τους.
 
Η ουσία sulcatone αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό, που προσδίδει μια πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά στους ανθρώπους, την οποία τα κουνούπια έχουν μάθει να αναγνωρίζουν εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, ως ένα σημάδι ότι βρίσκονται κοντά σε μια "πηγή τροφής", ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
 
Ερευνητές από τις ΗΠΑ βρήκαν, ότι τα μαύρα κουνούπια που τρέφονται από το αίμα ζώων του δάσους δε δείχνουν καμία προτίμηση στην ουσία αυτή, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τα καφέ κουνούπια, που ζουν κοντά σε χωριά στην Αφρική, τα οποία έλκονται πολύ από την οσμή αυτή.
 
"Αυτά τα κουνούπια εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο που έμαθαν να αγαπούν το πώς μυρίζουμε" εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, Leslie Vosshall, από το πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης.
 
"Ήταν μια πολύ καλή εξελικτική κίνηση. Ο άνθρωπος παρείχε το ιδανικό περιβάλλον για τον τρόπο ζωής των κουνουπιών.
Έχουμε πάντα νερό γύρω μας για να ανατρέφονται, δεν έχουμε τρίχωμα και ζούμε σε μεγάλες ομάδες" είπε ακόμη η ίδια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.
 
Οι ερευνητές αναγνώρισαν μια ομάδα 14 γονιδίων στο γονιδίωμα των κουνουπιών, τα οποία σχετίζονται με την "αγάπη" που δείχνουν στους ανθρώπους και συγκεκριμένα ένας υποδοχέας οσμής –(Or4) ξεχώρισε ως ιδιαίτερα ενεργός. Οι ερευνητές συνέδεσαν τον υποδοχέα αυτό με μία από τις πολλές ενώσεις που συνέλεξαν από το ανθρώπινο δέρμα και οι οποίες αποτελούν μέρος της φυσικής μυρωδιάς των ανθρώπων. 
 
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature.
 
 
Οι σύγχρονες γυναίκες στη Δύση και την Ασία προτιμούν τον ύπνο και την τεχνολογία από το σεξ, σύμφωνα με μία νέα παγκόσμια έρευνα.

Όπως αποκαλύπτει, καθώς ο κόσμος και η ζωή γίνονται πιο πολύπλοκα, οι γυναίκες επιλέγουν τις απλές χαρές για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

Περισσότερες από 4.300 γυναίκες από τη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Κίνα και τις ΗΠΑ συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια, τα οποία αφορούσαν πλήθος θεμάτων - από το σεξ και τον ύπνο έως την οικονομική κατάσταση, την τεχνολογία και τα οικογενειακά προβλήματα.

Το 68% των Βρετανίδων, το 60% των Αμερικανίδων αλλά και το 70% των γυναικών από την Κίνα δήλωσαν ότι προτιμούν έναν καλό ύπνο το βράδυ από το να κάνουν σεξ.

Οι Βραζιλιάνες ως φαίνεται κοιμούνται αρκετά, διότι μόνο το 38% επέλεξαν ως πρώτη προτεραιότητα τον ύπνο.

Σε ΗΠΑ και Βρετανία το σεξείναι υποδεέστερη προτεραιότητα και από την τεχνολογία, δεδομένου πως η πλειονότητα των γυναικών είπαν πως θα προτιμούσαν να περάσουν τρεις μήνες δίχως σεξ παρά δίχως το κινητό ή το τάμπλετ τους.

Έπειτα από αυτή την απάντηση, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το 80% είπαν επίσης ότι θα προτιμούσαν τα χρήματα έναντι του σεξ αλλά και της κοινωνικής δύναμης.

Τα χρήματα εξασφαλίζουν το μέλλον της οικογένειας, το οποίο οι εθελόντριες της έρευνας έθεσαν πάνω από τις δικές τους ανάγκες.

Ωστόσο το γεγονός πως τα χρήματα αποτελούν σημαντική προτεραιότητα δεν σημαίνει πως θα ήθελαν κατ’ ανάγκην να είναι πλούσιες. Τουναντίον, ως φαίνεται αυτό που επιθυμούν είναι η οικονομική σταθερότητα, αφού όταν κλήθηκαν να ορίσουν την επιτυχία, οι περισσότερες είπαν πως σημαίνει οικονομική σταθερότητα, οικογένεια και ευτυχία, και όχι πλούτη και πολυτέλειες.

Χάσμα απόψεων

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας δημοσίων σχέσεων FleishmanHillard και του εκδοτικού οργανισμού Hearst, αποκάλυψε επίσης μεγάλο χάσμα στο πως εκλαμβάνεται η τρίτη ηλικία σε κάθε χώρα.

Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Βραζιλία πιστεύουν πως η τρίτη ηλικία αρχίζει στα 70 χρόνια, αλλά αυτός ο μέσος όρος εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας που απαντάει.

Έτσι, αν αυτή είναι 18-29 ετών, ως τρίτη ηλικία θεωρεί τις ηλικίες άνω των 60 ετών, ενώ αν έχει ηλικία 50-69 ετών θεωρεί ως τρίτη ηλικία τα... 80 χρόνια!

Στην Κίνα, η τρίτη ηλικία πιστεύεται πως έρχεται πολύ νωρίτερα - στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.

Πηγή: tanea.gr
Είναι γνωστό ότι τα μεγέθη της Apple εντυπωσιάζουν, ωστόσο τα στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg προκαλούν δέος.

Την Παρασκευή η μετοχή της Apple έκλεισε σε ιστορικά υψηλά στα 114,18 δολάρια, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της αποτίμησης της εταιρίας στα 669,65 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αξία της εταιρείας είναι σήμερα μεγαλύτερη από όλο το ρωσικό χρηματιστήριο, το οποίο είναι το 20ο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Εάν υποθετικά μπορούσε να πωληθεί η Apple με τα χρήματα αυτά μπορεί, υποθετικά πάλι, να αγορασθούν όλες οι εταιρίες που είναι εισηγμένες στο ρωσικό χρηματιστήριο.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ρωσικού χρηματιστηρίου υποχώρησε φέτος κατά 234 δις δολάρια και διαμορφώνεται στα 531 δις δολάρια, ενόσω η Apple κέρδισε 147 δισ. δολάρια και ανήλθε πρόσφατα στα 652 εκατ. δολάρια, πριν το νέο ιστορικό υψηλό της Παρασκευής.

Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg υπολογίζεται ότι τα “ρέστα” από τη διαφορά της αξίας της Apple από το χρηματιστήριο της Ρωσίας, δηλαδή 121 δισ. δολάρια, θα αρκούσαν για να αγορασθούν 143 εκατ. iPhones των 64 gigabyte, με βάση τις τιμές της Apple. Θα ήταν δηλαδή αρκετά για να έχουν iPhone σχεδόν όλοι οι Ρώσοι πολίτες.

Η αξία των ρωσικών μετοχών έχει υποχωρήσει κατά 234 δισ. δολ. στα 531 δισ. δολ. αυτό το έτος, ενώ η Apple έχει κερδίσει 147 δισ. δολ. στα 652 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Τέλος, η εταιρεία προβλέπει άνοδο στις πωλήσεις τριμήνου ενώ διαθέτει και 155 δισ. δολαρίων σε ρευστό στα ταμεία της. Να προστεθεί ότι σήμερα η Apple είναι μεγαλύτερη σε αξία και από τα χρηματιστήρια της Σιγκαπούρης και της Ιταλίας.

Ο ιδιοκτήτης της Apple – εάν υποθέσουμε ότι είναι μόνο ένας – θα μπορούσε να πουλήσει την εταιρεία και να αγοράσει ολόκληρο το ρωσικό χρηματιστήριο, ενώ θα έχει αρκετά ρέστα για να αγοράσει από ένα iPhone 6 Plus σε κάθε Ρώσο, αναφέρει το πρακτορείο.

Πηγή:appleworldhellas.com
Ένας υπέρβαρος ομογενής έκανε παναυστραλιανό ρεκόρ χάνοντας 200 κιλά με την μέθοδο της υπνοθεραπείας.
Η περίπτωση του Ιορδάνη Τιρεκίδη παρουσιάστηκε από την εκπομπή “A Current Affair” του τηλεοπτικού δικτύου «9».
Όπως είπε ο 47χρονος ομογενής, το 2012 έφτασε να ζυγίζει 310 κιλά και πήγαινε ολοταχώς προς τον θάνατο. «Άρχισα να βάζω βάρος όταν ανέλαβα την οικογενειακή επιχείρηση και έτρωγα έτοιμα φαγητά, χωρίς να γυμνάζομαι» είπε. Όταν έφτασε τα 310 κιλά αντιλήφθηκε πως έπρεπε να κάνει κάτι άμεσα και δραστικά.
Ήταν τότε που γνώρισε τον υπνοθεραπευτή Μαρκ Στίβενς που τον έπεισε να αλλάξει τρόπο ζωής για να χάσει βάρος. Με σωστή διατροφή και με γυμναστική έχασε 204 κιλά μέσα σε ένα χρόνο και δηλώνει ενθουσιασμένος. «Ήταν σαν να ανέβηκα στην κορυφή του Έβερεστ με σαγιονάρες» λέει. Ο επόμενος στόχος του είναι να συνεχίζει τη γυμναστική (και τη σωστή διατροφή).
Άδεια για να παντρευτεί μια 26χρονη που τον επισκεπτόταν στη φυλακή έλαβε ο 80χρονος, κατά συρροή δολοφόνος Τσαρλς Μάνσον...

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η άδεια γάμου εκδόθηκε πριν από 10 ημέρες.

Η 26χρονη ονομάζεται Άφτον Ελέιν Μπάρτον και μετακόμισε πριν από εννέα χρόνια στην Καλιφόρνια προκειμένου να βρίσκεται κοντά στην φυλακή που κρατείται ο Μάνσον.

Ο Τσαρλς Μάνσον, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης,  μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Καλιφόρνια, υπήρξε ένας από τους πιο διαβόητους εγκληματίες τη δεκαετία του 1960.
Tο 1969 ο ίδιος μαζί με ακόμη τρεις γυναίκες που τον ακολουθούσαν, δολοφόνησαν πέντε άτομα μεταξύ αυτών και την έγκυο σύζυγο του Ρόμαν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Μια 55χρονη Γερμανίδα που πάσχει από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εισήχθη σε άσυλο όταν βρέθηκε στο διαμέρισμά της το μουμιοποιημένο πτώμα της μητέρας της, η οποία είχε πεθάνει πριν από μια πενταετία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, ένας υπάλληλος της πρόνοιας μετέβη στο σπίτι της γυναίκας στο Μόναχο την περασμένη Πέμπτη για να μιλήσει με την ηλικιωμένη αφού είχε κάνει στο παρελθόν πολλές προσπάθειες για να επικοινωνήσει μαζί της.

Καθώς κανείς δεν του άνοιγε, ο υπάλληλος κάλεσε την αστυνομία που με τη σειρά της ζήτησε από την πυροσβεστική να διαρρήξει την πόρτα του διαμερίσματος. Μέσα, σε ένα διπλό κρεβάτι, βρήκαν τα λείψανα της 77χρονης την οποία οι γείτονες "δεν είχαν δει εδώ και πολύ καιρό".

Όπως διαπιστώθηκε από τους ιατροδικαστές, η ηλικιωμένη πέθανε από φυσικά αίτια τον Μάρτιο του 2009. Η κόρη της, που επί πέντε χρόνια μοιραζόταν το κρεβάτι της με το πτώμα, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρείο.

Όλα αυτά τα χρόνια οι γείτονες είχαν παραπονεθεί πολλές φορές στους διαχειριστές του κτιρίου για τη "δυσάρεστη οσμή" που προερχόταν από το διαμέρισμα των δύο γυναικών.

http://www.thestival.gr 
Η ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή ή πρήξιμο του ιστού που καλύπτει τα ιγμόρεια. Κανονικά, τα ιγμόρεια γεμίζουν με αέρα, αλλά όταν οι ρινικοί κόλποι βουλώνουν και γεμίζουν με υγρό (βλέννα), τότε μικρόβια (βακτήρια, ιοί και μύκητες) μπορούν να αναπτυχθούν στα ιγμόρεια και να προκαλέσουν μόλυνση.

Οι ρινικοί κόλποι μπορεί να κλείσουν λόγω ενός κοινού κρυολογήματος, μιας αλλεργικής ρινίτιδας (οίδημα του βλεννογόνου της μύτης), ρινικών πολυπόδων (μικροί όγκοι στην εσωτερική επένδυση της μύτης), ή σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος (μετατόπιση στη ρινική κοιλότητα).

Συμπτώματα ιγμορίτιδας

Μερικά από τα κύρια συμπτώματα της ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν:

-Πόνο/πίεση στο πρόσωπο
-Ρινική συμφόρηση
-Ρινική καταρροή
-Απώλεια της όσφρησης
-Βήχας/συμφόρηση
-Πυρετός
-Κακοσμία στόματος
-Κόπωση
-Πόνος στα δόντια

Η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να διαγνωστεί όταν ένα άτομο έχει δύο ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα ή/και παχύρρευστη, πρασινωπή ή κιτρινωπή βλέννα και ρινική καταρροή.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η θεραπεία για την ιγμορίτιδα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της.

Οξεία ιγμορίτιδα

Αν έχετε μια απλή μόλυνση των ρινικών κόλπων, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει θεραπεία με αποσυμφορητικά και εισπνοές ατμού. Η χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σταγόνων ή σπρέι μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πέραν της συνιστώμενης χρήσης τους. Αυτή κυμαίνεται συνήθως από 4 έως 5 ημέρες, ενώ μπορεί να έχουν και αντίθετα αποτελέσματα και να αυξήσουν τη συμφόρηση.

Εάν ο γιατρός, σας συστήσει αντιβιοτικά, αυτά λαμβάνονται συνήθως για 10 έως 14 ημέρες. Με μία τέτοια θεραπεία τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται και τα αντιβιοτικά δεν απαιτούνται πλέον.

Χρόνια ιγμορίτιδα

Ο ζεστός, υγρός αέρας μπορεί να ανακουφίσει τη ρινική συμφόρηση. Ένας υγραντήρας αέρα ή οι εισπνοές ατμού από μια κατσαρόλα με βραστό νερό μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν.

Τα ζεστά επιθέματα είναι χρήσιμα για την ανακούφιση από τον πόνο στη μύτη και τα ιγμόρεια.

Οι σταγόνες για τη μύτη είναι επίσης ασφαλείς για χρήση στο σπίτι και το ίδιο ισχύει και για τα αποσυμφορητικά σπρέι. Υπάρχει επίσης πιθανότητα ο γιατρός σας να σας συστήσει τη λήψη αντιβίωσης από το στόμα.

Προσοχή! Η καθυστέρηση θεραπείας για την ιγμορίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε περιττό πόνο και δυσφορία. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, χωρίς θεραπεία, η ιγμορίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλικό απόστημα και μόλυνση του οστού.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!