Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017


Η πατάτα είναι ένα δημοφιλές συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα, όμως ο τρόπος που τη μαγειρεύουμε είναι ένας παράγοντας-κλειδί που καθορίζει πόσο υγιεινή είναι.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition έρχεται –για μία ακόμη φορά– να υπογραμμίσει ότι ένα κατά τα άλλα υγιεινό τρόφιμο, όπως η πατάτα, μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν επιλέξουμε να το καταναλώσουμε τηγανητό.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι τηγανητές πατάτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι τρώνε τηγανητές πατάτες δύο ή και περισσότερες φορές τη βδομάδα είναι πιο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους τρώνε τηγανητές πατάτες πιο σπάνια ή με όσους τρώνε τις πατάτες βραστές, ψητές ή σε κάποια άλλη μορφή.

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η μελέτη αφορούσαν 4.400 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 79 ετών και κάλυπταν διάστημα 8 ετών. Κατά το διάστημα της μελέτης έχασαν τη ζωή τους 236 άνθρωποι.

Η συνολική κατανάλωση πατάτας –όσο μεγάλη κι αν ήταν– δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εστίασαν στον τρόπο προετοιμασίας της πατάτας παρατήρησαν ένα ενδιαφέρον μοτίβο: η τηγανητή πατάτα φάνηκε να συνδέεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε όσους την κατανάλωναν δύο ή και περισσότερες φορές τη βδομάδα, ενώ αυτό δεν ίσχυε για όσους έτρωγαν λιγότερο ή περισσότερο συχνά πατατοσαλάτα, βραστή πατάτα, πουρέ πατάτας ή γενικώς την πατάτα σε οποιαδήποτε άλλη μορφή.

Η λευκή πατάτα είναι σε γενικές γραμμές ένα υγιεινό τρόφιμο, αφού παρέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, σημειώνουν οι ερευνητές, τα οποία μάλιστα «είναι δυνατό να αντισταθμίσουν την αρνητική επίδραση του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη της».

Όταν, όμως, τηγανίζεται\ στην πατάτα προστίθεται αρκετή ποσότητα ανθυγιεινών λιπαρών και πρόσθετο αλάτι.

ΠΗΓΗ: onmed.gr

Η Ελλάδα, κυρίως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει κατηγορηθεί ακόμη και για τον αριθμό των ημερών των επίσημων αργιών, πάντοτε στο πλαίσιο των συζητήσεων για την πολυπόθητη ανάπτυξη, την τόνωση του εμπορίου, την εξυγίανση της οικονομίας κοκ.
Σύμφωνα όμως με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ η χώρα μας δεν διατηρεί τις περισσότερες επίσημες αργίες στην Ευρώπη ούτε και πολύ περισσότερες από χώρες που συχνά μας εγκαλούν όπως η Γερμανία.
Τις περισσότερες αργίες, συνολικά 13 κατ’ έτος, έχουν η Αυστρία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία ενώ η Ελλάδα έρχεται δεύτερη με 12 και ακολουθεί η Γερμανία με 11.
Το Statista παρουσιάζει μάλιστα παρουσιάζει σε ένα γράφημα τις 11 χώρες της ΕΕ με τις περισσότερες αργίες.
Καταγραφή
Σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως υπάρχουν χώρες που έχουν ακόμη και 18 ημέρες επίσημες αργίες κατ’ έτος, σύμφωνα με στοιχεία από την Mercer.
Παγκοσμίως λοιπόν οι 10 χώρες με τις περισσότερες αργίες κατ’ έτος είναι οι:
  • Ινδία – 18
  • Κολομβία – 18
  • Ταϊλάνδη -16
  • Λίβανος -16
  • Βόρεια Κορέα -16
  • Ιαπωνία -16
  • Αργεντινή -15
  • Χιλή -15
  • Φινλανδία -15
  • Τουρκία -14,5
Σε αυτό τον χάρτη, ακουμπώντας τον κέρσορα πάνω στις χώρες, μπορείτε να δείτε πόσες επίσημες αργίες τηρούν κάθε χρόνο.
πηγή: huffingtonpost.gr

Ένα ταχυδρόμος από τη Μόσχα φαίνεται να είναι ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τη διαβόητη ιστοσελίδα, "Μπλε Φάλαινα" μέσω της οποίας οδηγούσε έφηβους σε αυτοκτονία.

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη του 26χρονου, Ιλία Σιντόροφ, τον οποίο ανέκριναν αναγκάζοντας τον να ομολογήσει ότι είναι ο διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας που έβαζε έφηβους να περνούν διάφορες δοκιμασίες που κατέληγαν στην αυτοκτονία.

Oι αστυνομικοί ανέκριναν τον Σιντόροφ για την απόπειρα αυτοκτονίας, μέσω πτώσης μπροστά από διερχόμενο τραίνο, μιας 13χρονης από το χωριό Γιετκούλ, ενώ προηγουμένως της είχε ζητήσει να χαράξει με ξυράφι στο μπράτσο της μια «μπλε φάλαινα».

Το κορίτσι σώθηκε, ωστόσο, η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Σιντόροφ είχε δημιουργήσει δίκτυο με περισσότερα από 30 κορίτσια.

Ο Σιντόροφ αναμένεται να σταλεί στο Τσελιαμπίνσκ στα Ουράλια, προκειμένου να δικαστεί για το θάνατο μιας άλλης μαθήτριας ενώ υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία έχει συλλάβει και τον φερόμενο ως «εμπνευστή» του «παιχνιδιού», 21χρονο Φίλιπ Μπουντέικιν.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!