Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017


Μπορεί κάποιες από τις κυρίες να μην το έχουν παρατηρήσει καν, οι κάποιες άλλες να μην παραξενεύονται για τη θέση των κουμπιών στο πουκάμισό τους, αλλά η ύπαρξή τους στην αριστερή πλευρά του ρούχου έχει το δικό της συμβολισμό.
Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολλές και διαφορετικές θεωρίες, με την επικρατέστερη, ωστόσο, να σχετίζεται με τον θηλασμό και το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες είναι δεξιόχειρες, άρα τις βολεύει περισσότερο όταν ανοίγουν το πουκάμισο.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που υποστηρίζουν ότι οφείλεται στο γεγονός πως οι άντρες κουβαλούσαν τα όπλα με το δεξί χέρι και θεωρούσαν πιο φυσικό να ξεκουμπώνουν το πουκάμισο με το άλλο χέρι, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν χρειαζόταν να οπλοφορούν.
Η πιο αστεία θεωρία βέβαια έχει να κάνει με τον Ναπολέοντα και το γεγονός ότι οι γυναίκες τον κορόιδευαν που έβαζε το χέρι του στο γιλέκο, έτσι ζήτησε να αλλάξουν θέση στα κουμπιά των γυναικείων πουκαμίσων.

Αν υπάρχει το ελιξίριο της αιώνιας (;) νεότητας τότε είναι μάλλον αυτό και έρχεται με τη μορφή χαπιού: Οι επιστήμονες είναι πολύ κοντά στη δημιουργία ενός χαπιού, που θα «φρενάρει» τη γήρανση και θα ξανανιώνει τον ανθρώπινο οργανισμό!
Δυο επιστημονικές ομάδες σε Ολλανδία και Αυστραλία έχουν ήδη διεξάγει έρευνες σε πειραματόζωα και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.
Επιστήμονες στην Ολλανδία ανακάλυψαν ένα φάρμακο που αναστρέφει εν μέρει τη γήρανση και το δοκίμασαν σε ποντίκια που ξανάνιωσαν. Η εν λόγω ουσία καθαρίζει επιλεκτικά το σώμα από τα γηράσκοντα κύτταρα που έχουν βλάβες στο DNA τους. Τα κύτταρα αυτά, που συσσωρεύονται όσο περνούν τα χρόνια, εκκρίνουν χημικές ουσίες, που προκαλούν φλεγμονή και εμπλέκονται σε ασθένειες της γήρανσης, όπως τα αρθριτικά, ο καταρράκτης των ματιών, ο διαβήτης και η αρτηριοσκλήρυνση.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τον δρα Πέτερ ντε Κάιζερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell», σχεδιάζουν να αρχίσουν δοκιμές του φαρμάκου σε ανθρώπους, σύμφωνα με το BBC και το «Science», κάτι που όμως θα πάρει αρκετό χρόνο, αφού θα πρέπει να προηγηθούν αρκετές ακόμη έρευνες σε πειραματόζωα.
Οι επιστήμονες χορηγούσαν την ουσία (το μόριο ενός πεπτιδίου) σε γερασμένα ποντίκια με ηλικία αντίστοιχη ενός ανθρώπου 90 ετών, τρεις φορές την εβδομάδα επί δέκα μήνες. Τα τρωκτικά απέκτησαν ανανεωμένο και πιο λαμπερό τρίχωμα, καθώς και πιο νεανική εμφάνιση, μπορούσαν να τρέξουν πολύ περισσότερο από ό,τι πριν, ενώ τα όργανά τους, όπως το ήπαρ, λειτουργούσαν καλύτερα. Δεν διαπιστώθηκαν κάποιες παρενέργειες.
«Σίγουρα πρόκειται για μια εξέλιξη ορόσημο. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έδειξε ότι είναι δυνατό να ξεφορτωθούμε τα γηράσκοντα κύτταρα, χωρίς οποιεσδήποτε παρενέργειες», δήλωσε ο Καναδός βιολόγος Φράνσις Ρόντιερ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.
«Τούρμπο» επιδιόρθωση του DNA των κυττάρων
Μια άλλη αυστραλιανή επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Σινκλέρ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο «Science», ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε κάποιο αντιγηραντικό φάρμακο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα τρόπο να επεμβαίνουν στη μοριακή διαδικασία που επιτρέπει στα κύτταρα να επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA τους. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο μεταβολίτης NAD+ που υπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματος, παίζει ρόλο-κλειδί στην επιδιόρθωση του DNA. Οι ερευνητές ανάπτυξαν μια ουσία (NMN) που ενισχύει κατά πολύ τη φυσική δράση του NAD+ και έτσι βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα των κυττάρων να αναστρέφουν τη ζημιά που τους έχει προκαλέσει η γήρανση ή η έκθεση στην ακτινοβολία (κοσμική, ηλιακή κ.ά.).
Τα πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι πιθανώς θα είναι δυνατή μια θεραπεία που θα επιδιορθώνει τις γενετικές βλάβες λόγω γήρανσης ή ακτινοβολίας. Ήδη, η NASA έχει δείξει ενδιαφέρον, ώστε να βοηθήσει τους αστροναύτες της που θα στείλει στον Άρη.
«Τα κύτταρα των γερασμένων ποντικιών ήταν αδύνατο να διακριθούν από τα κύτταρα των νεαρών ποντικιών μετά από μόλις μια εβδομάδα θεραπείας. Είναι το κοντινότερο σημείο που έχουμε ποτέ φθάσει σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό αντιγηραντικό φάρμακο, το οποίο πιθανώς απέχει μόνο τρία έως πέντε χρόνια από το να βγει στην αγορά, εφόσον οι κλινικές δοκιμές πάνε καλά», δήλωσε ο Σινκλέρ.
Ήδη, οι ερευνητές συνεργάζονται με την εταιρεία MetroBiotech για να μετατρέψουν την ουσία ΝΜΝ σε φάρμακο, κατά προτίμηση με μορφή χαπιού. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν φέτος στο νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης.
πηγή: medicalnews.gr

Οι άνθρωποι που χάνουν σύζυγο ή σύντροφο λόγω αυτοκτονίας, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ψυχικές και σωματικές παθήσεις, μεταξύ των οποίων καρκίνο και κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-δανική επιστημονική έρευνα.
Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο παγκοσμίως και τα ποσοστά αυτοκτονιών εμφανίζουν αυξητική τάση σε αρκετές χώρες. Η μελέτη – η πρώτη μεγάλη κλίμακας ανάλυση των επιπτώσεων μιας αυτοκτονίας για το «έτερο ήμισυ»- αναδεικνύει την ανάγκη φροντίδας και υποστήριξης για όσους θρηνούν μέσα στη μοναξιά την απώλεια του αγαπημένου τους ανθρώπου.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη και του Δανικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών στην Κοπεγχάγη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανέτ Ερλάνγκσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για 4.814 άνδρες και 10.793 γυναίκες στη Δανία, που είχαν χάσει σύζυγο ή σύντροφο λόγω αυτοκτονίας μεταξύ 1980-2014. Στη συνέχεια, συνέκριναν την υγεία των ατόμων αυτών με την υγεία του γενικού πληθυσμού.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι θρηνούσαν απώλεια λόγω αυτοκτονίας, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο, κίρρωση του ήπατος, κήλη δίσκου σπονδυλικής στήλης, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, κατάχρηση αλκοόλ και -ειδικά οι γυναίκες- χρόνιες αναπνευστικές νόσους. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά την πρώτη πενταετία μετά την απώλεια.
«Είναι μια τελείως συγκλονιστική εμπειρία, όταν κάποιος που αγαπάς πολύ, ξαφνικά αυτοκτονεί. Η μελέτη μας δείχνει ότι είναι κάτι διαφορετικό από το να χάσεις ένα σύντροφο λόγω κάποιας άλλης αιτίας θανάτου, όπως μια αρρώστια ή ένα ξαφνικό ατύχημα» δήλωσε η δρ Ερλάνγκσεν.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι είχαν βιώσει την εμπειρία της αυτοκτονίας του συντρόφου τους και ξαναπαντρεύονταν, είχαν στη συνέχεια πολύ μικρότερο ποσοστό διαζυγίου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Γνωστή ηθοποιός έριξε χυλόπιτα στον Ντόναλντ Τραμπ!
Τη... χυλόπιτα που έριξε στον νυν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια αποκάλυψε η ηθοποιός Έμμα Τόμσον, μιλώντας σε εκπομπή της σουηδικής τηλεόρασης.

Η Τόμσον διηγήθηκε το πώς, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Όλες οι Γυναίκες του Προέδρου” (Primary Colors) στην Καλιφόρνια, και ενώ έπαιρνε διαζύγιο από τον τότε σύζυγό της Κένεθ Μπράνα, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα.

“Σηκώνω λοιπόν το τηλέφωνο. 'Γεια, Ντόναλντ Τραμπ εδώ'. Και είπα: 'Αλήθεια; Μπορώ να σας βοηθήσω;'. Και αυτός είπε 'ναι, απλά αναρωτιόμουν αν θα μπορούσα να σας προσφέρω διαμονή σε ένα από τα ξενοδοχεία μου. Είναι πολύ άνετα'”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Τόμσον, τονίζοντας πως δεν είχε συναντήσει ποτέ ούτε είχε μιλήσει ποτέ με τον Τραμπ.

Η αντίδραση της ηθοποιού ήταν να ρωτήσει για ποιο λόγο της πρόσφερε διαμονή ο Ντόναλντ Τραμπ. “Ε, νομίζω ότι θα τα πηγαίναμε πολύ καλά, ίσως να είχαμε και ένα δείπνο κάποια στιγμή”, της είπε ο Τραμπ, και η ίδια, όπως παραδέχθηκε, δεν ήξερε τι να κάνει, λέγοντάς του τελικά: “Θα σας ξανακαλέσω”. Όμως δεν το έκανε ποτέ, και έκτοτε δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της 57χρονης ηθοποιού, το “φλερτ” του Ντόναλντ Τραμπ μαζί της πρέπει να έλαβε χώρα κατά την περίοδο που ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν σε διάσταση με τη δεύτερη σύζυγό του, Μάρλα Μέιπλς, προτού παντρευτεί τη νυν σύζυγό του, Μελάνια, το 2005.
Ποιος θα πάρει τα 300 εκατ. δολάρια; Διαζύγιο-βόμβα για Κιμ Καρντάσιαν;
Με μια είδηση σοκ ξύπνησε σήμερα ο πλανήτης! Χωρίζει η Κιμ Καρντάσιαν; Φήμες θέλουν και πάλι την ιέρεια των ριάλιτι να αποχωρεί από τη συζυγική κλίνη, αυτή που μοιραζόταν με τον Κάνιε Γουέστ και να καταφεύγει στη λήξη του έγγαμου βίου τους- και με το αζημίωτο! Σύμφωνα με τα ταμπλόιντ, το διαζύγιο δεν πρόκειται να είναι βελούδινο μιας και έχουν  να μοιράσουν την τεράστια περιουσία τους η οποία υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια!
Η 36χρονη ριάλιτι σταρ και ο 39χρονος ράπερ, παντρεύτηκαν το 2014 και έχουν αποκτήσει δυο παιδιά. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που οι φήμες θέλουν το διάσημο ζευγάρι να χωρίζει.

Σκληρή κριτική κατά του τηλεοπτικού ριάλιτι Survivor ασκούν καθηγητές της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για “τηλεοπτικά σκουπίδια”.
Όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων, οι καθηγητές, σε ανακοίνωσή τους, το ριάλιτι τηλεπαιχνίδι διδάσκει ότι “κανείς εξευτελισμός, καμιά μικρή προδοσία, κανένα συναισθηματικό ξεγύμνωμα, κανένα κάρφωμα του διπλανού σου δεν είναι ντροπή, προκειμένου να επιβιώσει κανείς”.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
“Η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης παίρνει θέση ενάντια στα τηλεσκουπίδιαΒλέπαμε …Survivor, κύριε! 2.500.000 τηλεθεατές μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές μας ακόμη και παιδιά του Δημοτικού (δυναμικό κοινό το λένε) παρακολουθούν κάθε βράδυ το ελληνικό «Survivor» που σπάει τα ρεκόρ τηλεθέασης το ένα μετά το άλλο.
Δεν πρόκειται για δασκαλίστικη γκρίνια που «δεν διαβάζουν τα μαθήματά τους» εκείνη την ώρα. Οι αξίες που επιβάλλονται μέσα από την τηλεοπτική εικόνα είναι απόλυτα αντίθετες με αυτές που επιχειρούμε κοπιωδώς κι απελπισμένα να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας . Γι αυτό έχουμε χρέος να τις στηλιτεύσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Το ΣΚΑΙ, το κανάλι με την πιο εχθρική στάση απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες και την πιο φιλική στην πολιτική καταστροφής των δικαιωμάτων μας και ιδιαίτερα αυτών της νέας γενιάς, προβάλλει ένα ακραία διαστροφικό, ανταγωνιστικό, “αθλητικό παιχνίδι”, στο οποίο ανώνυμοι και διάσημοι αποκομμένοι από το κοινωνικό περιβάλλον, διεκδικούν μέχρι «τελικής πτώσεως» το έπαθλο που συνήθως είναι η …τροφή ! Αφού δεν έχει άρτο, πάρτε θεάματα… με άρτο!
Σταδιακά, ο ανταγωνισμός μεταξύ ομάδων και ατόμων οδηγεί στην ανάδειξη του νικητή μέσω της απόρριψης των άλλων, της ψυχολογικής ή σωματικής κατάρρευσης (που εξιτάρει τους θεατές), του τελικού αποκλεισμού. «Όποιος μένει πίσω θα πρέπει να φτύνει αίμα!», λέει μια παίκτρια.
Το κοινό παρακολουθεί τις αντιδράσεις, τις αντοχές και τις συμπεριφορές των «μαχητών» συμμετέχοντας μέσω SMS που αποφέρουν κέρδη σε τηλεοπτικές/πολυεθνικές εταιρείες.
Με άλλα λόγια: ατομικισμός, προδοσία, αλληλοεξόντωση, απαξίωση των άλλων, κατάρρευση των ηττημένων, αποκλεισμός των αδύναμων…
Η τηλε-πραγματικότητα μοιάζει να αντανακλά τον κοινωνικό δαρβινισμό ενός συστήματος που ξέρει πώς να διαλύει κάθε ανθρώπινο δεσμό, πρωτίστως στο πεδίο της εργασίας, ή των εξετάσεων όπου κυριαρχεί το «ο θάνατός σου, η ζωή μου».
Για την «επιβίωση του πιο προσαρμοσμένου» (survival of the fittest) μίλησε ο Δαρβίνος, όμως τόσο στον Άγιο Δομίνικο όσο και στον εργασιακό στίβο η καλή φόρμα, η fitness σε κάνει survivor, σε κάνει «απασχολήσιμο».
Σήμερα το «Survivor» μας διδάσκει ότι κανείς εξευτελισμός, καμιά μικρή προδοσία, κανένα συναισθηματικό ξεγύμνωμα, κανένα κάρφωμα του διπλανού σου δεν είναι ντροπή, προκειμένου να επιβιώσει κανείς.
Η πειθαρχία, η τυφλή υπακοή στους άνωθεν κανόνες, ακόμα και τους πιο γελοίους και παράλογους, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για όσους θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι. Όλα αυτά πρέπει να εμπεδώσουν έγκαιρα οι μαθητές μας.
Δεν είναι «απλά ένα παιχνίδι» είναι η επιβολή του βάρβαρου, παράλογου, παρηκμασμένου πολιτισμού του κυρίαρχου συστήματος στα παιδιά μας απ αυτούς που τα έχουν στερήσει το πραγματικό παιχνίδι, το γέλιο, τη χαρά και την ελπίδα!
Το πιο εξοργιστικό είναι ότι το «Survivor» προβάλλεται την εποχή της αέναης λιτότητας, της φτώχειας, της πείνας, των μαθητών μας που λιποθυμούν, (μόλις προχθές μια 17χρονη μαθήτρια στην Πάτρα γιατί είχε τρεις μέρες να φάει κανονικά) του υποκατώτατου μισθού, της μαθητείας-δουλείας, της γιγαντιαίας και ενίοτε ανακυκλούμενης ανεργίας των νέων, των 400χιλ. παιδιών μας που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ζουν στο κοινωνικό λυκόφως, κόβουν από το φαΐ, τη θέρμανση, το ρεύμα. Ένας λαός φυλακισμένος στο μνημονιακό Survivor.
Καλούμε τους συναδέλφους της τάξης να δώσουμε ακόμη μια μάχη ενάντια στα τηλεοπτικά σκουπίδια προβάλλοντας της αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, του σεβασμού του Άλλου, της φιλίας, του γνήσιου αθλητικού πνεύματος, του αληθινού αγώνα για μια απελευθερωτική Παιδεία στα πλαίσια μιας δίκαιης κι ανθρώπινης κοινωνίας.
Να γίνουμε όλοι μαχητές σε τούτο τον αγώνα!”

Επιστήμονες του Oxford University δημιούργησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που τα καταφέρνει καλύτερα στο διάβασμα χειλιών από τους ανθρώπους.

Το σύστημα, που «εκπαιδεύτηκε» πάνω σε χιλιάδες ώρες προγραμμάτων του BBC News, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την DeepMind της Google.

Το όνομά του, όπως αναφέρει το BBC, είναι «Watch, Attend and Spell» και μπορεί να παρακολουθεί έναν άνθρωπο να μιλά, χωρίς ήχο, και να μαντεύει σωστά το 50% των λέξεων, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό αν σκεφτεί κανείς πως, στα ίδια βίντεο, επαγγελματίες στο διάβασμα χειλιών «έπιασαν» μόλις το 12% σωστά.

Ο Τζουν Σον Τσουνγκ, διδακτορικός του Τμήματος Μηχανολογίας του Oxford University, εξήγησε στο BBC για πόσο δύσκολη δουλειά πρόκειται: «Λέξεις όπως mat, bat και pat έχουν παρόμοια σχήματα στόματος».

«Αυτό που κάνει το σύστημα είναι να μαθαίνει τα πράγματα τα οποία πάνε μαζί, σε αυτή την περίπτωση τα σχήματα του στόματος και τους χαρακτήρες, και τους πιθανούς επόμενους χαρακτήρες».

Το BBC παρείχε στους ερευνητές βίντεο με υποτίτλους χρονισμένους με μεγάλη ακρίβεια.

Μετά, ένα «δίκτυο νευρώνων», σε συνδυασμό με εξελιγμένες τεχνολογίες αναγνώρισης εικόνας και ομιλίας αναλαμβάνει να εκπαιδευτεί στο διάβασμα χειλιών.

Μετά από την εξέταση 118.000 προτάσεων στα κλιπ, το σύστημα έχει πλέον 17.500 λέξεις αποθηκευμένες στο λεξιλόγιό του, είναι είναι ικανό να αντιλαμβάνεται πως πχ το Prime συνοδεύεται συχνά από το Minister, το European από το Union κ.α.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης, καθώς προς το παρόν μπορεί να λειτουργεί μόνο με πλήρεις, ολοκληρωμένες προτάσεις σε βίντεο.

«Θέλουμε να το κάνουμε να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο» λέει ο Τζον Σον Τσουνγκ.

«Καθώς συνεχίζει να βλέπει τηλεόραση, θα μαθαίνει», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν πολλές δυνατές χρήσεις για μια τέτοια τεχνολογία, από την υπαγόρευση οδηγιών σε smartphones από τους κατόχους τους σε θορυβώδη περιβάλλοντα, μέχρι το dubbing παλαιών ταινιών βωβού κινηματογράφου κ.α.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!