Τετάρτη 29 Απριλίου 2015


Κάποιοι θα χαρούν και κάποιοι θα τρομοκρατηθούν. Μια πρωτοποριακή αυτοκαθοδηγούμενη σφαίρα, που βρίσκει μόνη της τον στόχο της, επιτρέπει και στον πιο άσχετο σκοπευτή να γίνει ήρωας.

Η «έξυπνη» σφαίρα, που δοκιμάσθηκε με επιτυχία από τον αμερικανικό στρατό, συνυπολογίζει σε πραγματικό χρόνο διάφορους παράγοντες κάθε στιγμή, όπως τον άνεμο, τον καιρό ή την κίνηση του στόχου, και ανάλογα προσαρμόζει την πορεία της.

Η σχετική ανακοίνωση για την πειραματική σφαίρα έγινε από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου, αυτήν που έθεσε και τα θεμέλια του Ίντερνετ.

Η σφαίρα, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance) της DARPA, το οποίο αποβλέπει στη βελτίωση των δυνατοτήτων των σκοπευτών, διεθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα οπτικής καθοδήγησης, χάρη σε έναν ενσωματωμένο μικροσκοπικό υπολογιστή (η ακριβής τεχνολογία παραμένει απόρρητη).

Η επίδειξη έγινε με τη χρήση ενός τυπικού τυφεκίου του στρατού. Ακόμη κι ένας αρχάριος σκοπευτής, όπως αποδείχθηκε, μπόρεσε να πετύχει έναν μακρινό κινούμενο στόχο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Για τους έμπειρους σκοπευτές, η νέα τεχνολογία σημαίνει πως θα γίνουν ακόμη πιο ακριβείς, αλλά και αδιάφοροι για τις δυσμενείς συνθήκες του περιβάλλοντος.

Σήμερα οι ελεύθεροι σκοπευτές του αμερικανικού στρατού αναμένεται να πετυχαίνουν στόχο σε απόσταση 600 μέτρων με ακρίβεια της τάξης του 90%. Χάρη στη νέα σφαίρα, η ακτίνα δράσης τους θα διευρυνθεί έως τα 2.000 μέτρα και η ακρίβειά τους θα αγγίξει το 100%.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος της DARPA Τζερόμ Νταν, «το EXACTO πέτυχε αυτό που κάποτε θεωρείτο αδύνατο: τη συνεχή καθοδήγηση μιας σφαίρας μικρού διαμετρήματος προς τον στόχο της».

Η σφαίρα -που ακόμη βελτιώνεται- αναπτύσσεται από την καλιφορνέζικη εταιρεία Teledyne Scientific and Ιmaging, με χρηματοδότηση 25 εκατ. δολαρίων από τη DARPA. Μια ανταγωνιστική «έξυπνη» σφαίρα, που χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία (βρίσκει το στόχο με τη βοήθεια λέιζερ), αναπτύσσει και η Sandia National Laboratories, θυγατρική της Lockheed Martin.
real.gr

Σε... λυγμούς ξέσπασε ο Τζακ Νίκολσον όταν είδε τον Τζάρεντ Λέτο ως Joker στην νέα ταινία υπερηρώων από τον κόσμο της DC.

Ο 78χρονος ηθοποιός, ήταν ο πρώτος που ενσάρκωσε τον Joker στην ταινία «Batman» του Tιμ Μπάρτον που γυρίστηκε το 1989 και η γνώμη του για τους «αντικαταστάτες» του σίγουρα έχει ένα βάρος.

Όλα ξεκινάνε όταν καθισμένος στο γραφείο του ο ηθοποιός δέχεται ένα φάκελο τον οποίο όταν ανοίγει αντικρίζει φωτογραφίες του Τζάρεντ Λέτο μεταμορφωμένο σε Joker. Η αντίδρασή του είναι να… ξεσπάσει σε κλάματα.



Δεν πρόκειται βέβαια για αληθινό γεγονός αλλά για μοντάζ! Κάποιοι πήραν στιγμιότυπα από την ταινία "About Schmidt" του σκηνοθέτη Alexander Payne και τις μαγείρεψαν καταλλήλως κάνοντας το βίντεο ανάρπαστο στο youtube.
Πρωταθλητής Ελλάδας στο Βόλεϊ στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ. Μετά το Κύπελλο, οι Θεσσαλονικείς έκαναν δικό τους και το πρωτάθλημα.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» νίκησε 3-0 σετ τον Ολυμπιακό στον τρίτο τελικό της Volleyleague και σήκωσε την κούπα με συνολικό σκορ 3-0 νίκες.

Πρωτοφανή χρονιά για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έκανε το νταμπλ. Μετά το 2012, όταν ο Ηρακλής πήρε το τρόπαιο, αυτό επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Ο τρίτος τίτλος του Γιάννη Καλμαζίδη, ως προπονητής, έπειτα από αυτούς του 2010 και 2011 με τον Ολυμπιακό. Ιστορική χρονιά για την ομάδα βόλεϊ ανδρών του ΠΑΟΚ που χάρισε στο σύλλογο το πρώτο του νταμπλ σε ομαδικό άθλημα ανδρών.

Στο ματς, ο ΠΑΟΚ πήρε άνετα τα δύο πρώτα σετ, αλλά συνάντησε αντίσταση στο τρίτο, όπου όμως μπόρεσε να επιβληθεί του Ολυμπιακού. Κορυφαίος και απόλυτα εντυπωσιακός για τους νικητές ο Γκόμεζ, ο οποίος έκανε ό, τι ήθελε τους Πειραιώτες.

Το κατάμεστο «PAOK Sports Arena» αποτέλεσε σημαντική ώθηση για τους παίκτες του ΠΑΟΚ, οι οποίοι είχαν και την υποστήριξη της ομάδας μπάσκετ.
Με το σφύριγμα της λήξης, φίλαθλοι του ΠΑΟΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και πανηγύρισαν έξαλλα με τους αθλητές της ομάδας τους.

Οι πόντοι του ΠΑΟΚ προήλθαν από 4 άσσους, 23 επιθέσεις, 16 μπλοκ και 21 λάθη αντιπάλων. Οι πόντοι του Ολυμπιακού προήλθαν από 5 άσσους, 26 επιθέσεις, 9 μπλοκ και 22 λάθη αντιπάλων.

Τα σετ: 3-0 (25-16, 25-19, 25-23)

ΠΑΟΚ (Καλμαζίδης): Χιμένες 16 (13/21 επ, 2 άσσοι, 1 μπλοκ, 71% υπ -57% άριστες), Παντακίδης 8 (2/3 επ, 2 άσσοι, 4 μπλοκ), Κουρνέτας 2 (μπλοκ), Γκόμεζ 17 (13/25 επ, 4 μπλοκ), Ρανγκέλ 4 (2/6 επ, 2 μπλοκ), Σαφράνοβιτς 10 (7/10 επ, 3 μπλοκ, 65% υπ, 50% άριστες) / Γκαράς (λ, 47% υπ - 41% άριστες), Ντίνας, Εφραιμίδης, Καρασαββίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Καζάζης): Μαρούλης, Γιούρισιτς 6 (3/5 επ, 3 μπλοκ), Ντιάτσκοφ 6 (5/19 επ, 1 μπλοκ, 55% υπ -36% άριστες), Κοκκινάκης 4 (3/15 επ, 1 άσσος, 57% υπ -39% άριστες), Κόιστρα 3 (2/8 επ, 1 άσσος), Τακουρίδης 7 (2/4 επ, 1 άσσος, 4 μπλοκ)/ Στεφάνου (λ, 62% υπ - 54% υπ), Χριστοφιδέλης 8 (7/14 επ, 1 μπλοκ, 46% υπ -31% άριστες), Προύσαλης, Σωτηρίου, Τζελάτης 6 (4/10 επ, 2 άσσοι, 4 μπλοκ)

http://www.onsports.gr 

Το αδιαχώρητο επικράτησε το Σάββατο σε πολυτελή μπουζούκια της Λάρισας με τους fans του Νίκου Οικονομόπουλου να βάζουν μέσο μέχρι και τοπικό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να βρουν τραπέζι και να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο τους τραγουδιστή, όπως αναφέρει ο Βηματοδότης.
«Περίπου 2.500 άτομα συνωστίζονταν το περασμένο Σάββατο  προσπαθώντας να βρουν τραπέζι για να παρακολουθήσουν τη συναυλία που έδωσε ο λαϊκός τραγουδιστής, Νίκος Οικονομόπουλος (που άρχισε καριέρα από τα τηλεοπτικά realities), σε πολυτελές music hall της Λάρισας. Να σκεφθείτε, υπήρχε τέτοια ζήτηση για τη συναυλία που ορισμένοι Λαρισαίοι έβαλαν ως… μέσο τον «γαλάζιο» τοπικό βουλευτή Χρ. Κέλλα να τους βρει τραπέζι.
Και τους βρήκε! Άλλοι πλήρωναν όσο-όσο για να βρουν τραπέζι κοντά στην πίστα και, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες σειρές η ελάχιστη κατανάλωση ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ. Οι πιο μερακλήδες είχαν ανοίξει και πεντάλιτρες σαμπάνιες και γενικά το κέφι, τα τσιφτετέλια και το χρήμα έρρεαν στο νυχτερινό κέντρο άφθονα. Ακόμη και το μεικτό κλιμάκιο του ΣΔΟΕ κλήθηκε, έκανε έλεγχο λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αλλά δεν βρήκε τίποτε το επιλήψιμο».
Πηγή: tovima.gr
Χρησιμοποιούμε το Internet, αλλά ξέρουμε έστω τα βασικά;
Άγνοια γύρω από τη σωστή χρήση δημοφιλών υπηρεσιών του Διαδικτύου και διαδραστικών τεχνολογιών φαίνεται πως έχουν πολλοί Έλληνες χρήστες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από τη Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr. Η έρευνα διενεργήθηκε την περίοδο από 19/12/2014 έως 15/03/2015.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι 7 στους 10 χρήστες δεν γνωρίζουν ότι το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google, gmail, ή το Facebook (υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης) είναι τα 13 έτη.

Επιπλέον, 4 στους 10 δεν έχουν την απαιτούμενη ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο της “Πολιτικής Απορρήτου”, ενώ 3 στους 10 δεν ξέρουν τι προσδιορίζουν οι “Όροι Χρήσης” ενός ιστότοπου.

Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Saferinternet.gr, 1 στους 10 χρήστες του Facebook δε γνωρίζει ότι υπάρχει η επιλογή διαγραφής κάποιου ατόμου από τη λίστα των “φίλων”, ενώ 2 στους 10 πιστεύουν ότι αν και είναι δυνατή η διαγραφή, το άτομο αυτό θα παρεξηγηθεί όταν ενημερωθεί για αυτή την ενέργεια, παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία δεν ειδοποιεί για κάτι τέτοιο.

“Η ορθή, υπεύθυνη και ασφαλής χρήση των διαδραστικών τεχνολογικών ξεκινάει από εμάς τους χρήστες”, δήλωσε η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και Επικεφαλής της Δράσης Safeinternet.gr. “Όταν, όμως, εμείς δεν γνωρίζουμε τα βασικά σημεία χρήσης του εργαλείου που λέγεται Διαδίκτυο, πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα τρίτων και θα γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας online; Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου πρέπει να μας προβληματίσουν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πια το μερίδιο της προσωπικής ευθύνης που έχουμε ως "ψηφιακοί" πολίτες”, επεσήμανε η ίδια.
news.gr
Oι μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν σκοτώσει... τουλάχιστον 2.154 ανθρώπους εκτός των πεδίων μαχών στη Συρία από τα τέλη Ιουνίου, όταν η οργάνωση κήρυξε ένα χαλιφάτο στα εδάφη που έχει καταλάβει, γνωστοποίησε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Αποκεφαλισμοί, λιθοβολισμοί ή εκτελέσεις με σφαίρες περιλαμβάνονται στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για να σκοτώσουν τα θύματά τους στη Συρία εκτός των πεδίων μαχών, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσει.

«Θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ προκειμένου να αναλάβει επειγόντως δράση και να σταματήσει τους φόνους που συνεχίζονται να διαπράττονται με θύματα τους γιους της Συρίας παρά το γεγονός ότι τα μέλη του κωφεύουν στις κραυγές οδύνης του συριακού λαού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Ισλαμικό Κράτος, που έχει επίσης καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ, έχει ιδρύσει ισλαμικά δικαστήρια σε πόλεις και χωριά προκειμένου να ελέγχει εάν εφαρμόζεται αυτό που ονομάζει «ισλαμικός νόμος».

Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι στα αριθμητικά στοιχεία που παρουσίασε περιλαμβάνονται μαχητές, άμαχοι ακόμα και 126 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που επιχείρησαν να αυτομολήσουν από την οργάνωση ή κατηγορήθηκαν ότι ήταν κατάσκοποι.

Στους θανάτους αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι ξένοι δημοσιογράφοι που εκτελέστηκαν διά αποκεφαλισμού και ο Ιορδανός πιλότος τον οποίο έκαψαν ζωντανό μαχητές της οργάνωσης, για αυτό ακριβώς θεωρείται πιθανόν ο αριθμός των θυμάτων να είναι ακόμα υψηλότερος, τόνισε ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Εκατοντάδες άνθρωποι που πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος παραμένουν αγνοούμενοι, προσέθεσε ο ίδιος.

Μία από τις χειρότερες σφαγές που διέπραξαν οι τζιχαντιστές ήταν εκείνη εναντίον των μελών της σουνιτικής φυλής Σεϊτάτ που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε τουλάχιστον 930 μέλη της φυλής Σεϊτάτ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
Η «είδηση» που προξενεί λύπη και ταυτόχρονα προβληματισμό αφορά στο γεγονός ότι στην Ευρώπη όπου ανέκαθεν κυρίαρχη θρησκεία ήταν η Χριστιανική τώρα, από την Αγγλία μέχρι την Δανία αγγελίες «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» έχουν κρεμαστεί στις εισόδους πολλών Χριστιανικών εκκλησιών που είναι πλέον κενές και αχρησιμοποίητες .
Είναι διαπιστωμένο ότι ενώ η Χριστιανοσύνη συρρικνώνεται, ο Ορθόδοξος Ιουδαϊκός πληθυσμός παραμένει σταθερός ενώ το Ισλάμ αυξάνεται καθώς οι Μουσουλμάνοι που αποτελούσαν το 4.1% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης το 1990 αυξήθηκαν στο 6% το 2010 και η στατιστική προβολή είναι να φτάσουν το 8% το 2030 δηλαδή τα 58 εκατομμύρια καθώς συνεχίζεται η είσοδός τους από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες.
Υπολογίζεται ότι η Αγγλικανική Εκκλησία «κλείνει» τουλάχιστον 20 ναούς κάθε χρόνο, ενώ 200 τουλάχιστον εκκλησίες έχουν κλείσει ή ουσιαστικά υπολειτουργούν στη Δανία και η Καθολική Εκκλησία στη Γερμανία «έκλεισε» 515 εκκλησίες μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Τα πράγματα, όμως, είναι ιδιαίτερα οδυνηρά για τους Χριστιανούς της Ολλανδίας όπου υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα από τους περίπου 1,600 ναούς της Ρωμαίο-καθολικής Εκκλησίας που λειτουργούν σήμερα θα «κλείσουν» μέσα στην ερχόμενη δεκαετία και 700 ναοί των Προτεσταντών θα «κλείσουν» μέσα στα επόμενα 4 χρόνια!
Προφανώς «κλονίζεται» η Χριστιανοσύνη στην Ευρώπη ενώ στην Αμερική, προς το παρόν, τα πράγματα είναι λιγότερο δραματικά αλλά και εκεί οι μελλοντικές προβλέψεις είναι δυσοίωνες…
Μετά την αποστολή χρημάτων απευθείας από το Messenger, oι χρήστες του Facebook θα μπορούν πλέον να κάνουν και βίντεοκλήσεις με τους φίλους τους, απευθείας από την εφαρμογή δωρεάν μηνυμάτων του Facebook που έχουν στον υπολογιστή στην iOS ή στην Android συσκευή τους.

Η νέα λειτουργία είναι άμεσα διαθέσιμη για τους χρήστες επιλεγμένων χωρών μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα ενώ πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη σε όλους.

http://www.thestival.gr
Επισκεφθείτε το εργοστάσιο της Fiat... από την καρέκλα σας!
Η εφαρμογή Google Maps Business View μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για μία ενδιαφέρουσα περιήγηση στο εσωτερικό του εργοστασίου της FCA στο Melfi μέσα από το Google Maps. Η εικονική ξενάγηση μεταφέρει τους χρήστες μέσα στο εργοστάσιο και απεικονίζει τις βασικές πτυχές ολόκληρου του κύκλου παραγωγής του Fiat 500X, του πλέον πρόσφατου μοντέλου της FCA, που απευθύνεται σε μια ποικιλόμορφη πελατεία.
Αυτή η ενδιαφέρουσα περιήγηση, που είναι επίσης προσβάσιμη από την επίσημη ιστοσελίδα της Fiat (fcamelfiplant.fiat.com), οδηγεί τον επισκέπτη σε κάθε γωνιά του εργοστασίου της FCA στο Melfi, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια στην Ευρώπη, όπου επενδύθηκαν πρόσφατα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το ξεκίνημα της παραγωγής των νέων μοντέλων. Η τεχνογνωσία και οι καλύτερες μέθοδοι από όλα τα άλλα εργοστάσια της FCA συγκεντρώθηκαν και συνδυάστηκαν εδώ για να εξασφαλίσουν εξαρχής την καλύτερη δυνατή ποιότητα.
Για να γίνει αυτή η εμπειρία της εικονικής περιήγησης όσο το δυνατόν πιο συναρπαστική, τραβήχτηκαν 3.924 φωτογραφίες σε ένα φωτογραφικό τριήμερο. Υπάρχουν 327 πανοραμικές εικόνες, κάθε μία από τις οποίες αποτελείται από 12 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Οι χρήστες μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο εργοστάσιο του Melfi με τις εύχρηστες λειτουργίες του Google Street View, επισκεπτόμενοι τα τμήματα διαμόρφωσης των μεταλλικών μερών, συναρμολόγησης και βαφής. Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Fiat μπορούν επίσης να βρουν βίντεο και εικόνες για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την παραγωγική διαδικασία, να εκτιμήσουν τις τεχνολογικές καινοτομίες που εφαρμόζεται στο εργοστάσιο και να δουν πώς αυτές αντανακλώνται στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων που κατασκευάζονται εδώ.
Το εργοστάσιο απασχολεί περίπου 8.000 εργαζόμενους. Υπάρχουν, πέντε πρέσες και δύο μηχανήματα κοπής, 860 ρομπότ στο τμήμα κατασκευής αμαξωμάτων, 54 ρομπότ στο τμήμα βαφής, 278 αυτόματοι σταθμοί κοχλίωσης και περίπου 4.000 εργάτες στο τμήμα συναρμολόγησης. Πάνω από 5.000 εξαρτήματα χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν οι διάφορες εκδόσεις του 500X. Το εργοστάσιο λειτουργεί καθημερινά σε εικοσιτετράωρη βάση με τρεις βάρδιες για να κατασκευάσει περίπου 500 μονάδες από το νέο crossover τις Fiat, συνδυάζοντας τέσσερις τύπους πλαίσιου, 12 χρώματα αμαξώματος, πέντε εσωτερικά, 8 κινητήρες και 188 πακέτα προαιρετικού εξοπλισμού.

Το εργοστάσιο, που καλύπτει μια έκταση περίπου 1,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Marco Visconti και κατασκευάστηκε από το 1991 ως το 1993 κοντά στο San Nicola, 18 χιλιόμετρα από το Melfi, σε μια περιοχή όπου δεν υπήρχαν άλλα εργοστάσια εκείνη την εποχή, και τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 1993. Τα τελευταία 20 χρόνια το εργοστάσιο έχει κατασκευάσει πολλά διαφορετικά μοντέλα της Fiat, όπως τα Fiat Punto (1994), Grande Punto (2005) και Punto Evo (2009), συνολικά γύρω στα 6.000.000 αυτοκίνητα μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Σήμερα είναι το σπίτι των Fiat 500X και Fiat Grande Punto.
Στις 18 Ιουνίου 2009 το εργοστάσιο του Melfi ήταν το πρώτο στην Ιταλία που βραβεύθηκε με το Ασημένιο Επίπεδο του συστήματος αξιολόγησης WCM (World Class Manufacturing), πιστοποιώντας την εξαιρετική οργάνωση της παραγωγικής του διαδικασίας. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που επιβεβαιώνει τη μεγάλη προσοχή που δόθηκε στη συνολική διαδικασία, είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ατυχήματα στο εργοστάσιο κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Μαζί με την ασφάλεια, η δεύτερη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της μέγιστης παραγωγικότητας και της κορυφαίας ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας ανά πάσα στιγμή. Αυτή την εποχή περίπου 1.500 νέοι εργαζόμενοι προστίθενται στο εργατικό δυναμικό για να ανταποκριθεί στο εργοστάσιο στην αυξημένη ζήτηση για το Fiat 500X, που εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το εργοστάσιο της FCA στο Melfi είναι μια από τις πιο εμβληματικές περιπτώσεις των αρχών στις οποίες βασίζεται η σύγχρονη οργάνωση της βιομηχανικής παραγωγής. Δημιουργήθηκε ως ένα «ολοκληρωμένο» εργοστάσιο, εμπνευσμένο από τις αρχές του "lean manufacturing", που απαιτούν ολοκληρωμένες λειτουργίες και καθήκοντα σε όλα τα επίπεδα, αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων, μικρότερη αλυσίδα διοίκησης και διαφάνεια στην πληροφόρηση.
Η «σπονδυλωτή» (modular) παραγωγή προς την οποία κινείται πλέον το εργοστάσιο, εφαρμόζει τις αρχές του "lean manufacturing" και των ολοκληρωμένων εργοστασιακών μοντέλων, προσφέροντας τη δυνατότητα μεγαλύτερης ποικιλίας προϊόντων και επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο των προμηθευτών. Συνολικά 444 εταιρείες εμπλέκονται στην παραγωγή του εργοστασίου της FCA στο Melfi, μερικές από τις οποίες είναι εγκατεστημένες στη γύρω περιοχή. Μειωμένος είναι επίσης ο αριθμός των εξαρτημάτων που συναρμολογούνται, προς όφελος της απλοποίησης.

Πρέσες
Το τμήμα με τις πρέσες είναι αυτό στο οποίο ξεκινάει η παραγωγή του 500X. Τεράστιες πρέσες μεταμορφώνουν γιγαντιαία ρολά μεταλλικών φύλλων στα πρώτα 35 εξαρτήματα που υποστηρίζουν την κατασκευή του αυτοκινήτου. Η συνολική διαδικασία εκτελείται μέσα στην απόλυτη σιωπή από έξι ρομπότ που λειτουργούν με χειρουργική ακρίβεια. Το τμήμα με τις πρέσες στο Melfi έχει ένα εξαιρετικά προηγμένο σύστημα μέτρησης, όπου δύο ρομπότ μετρούν και το τελευταίο χιλιοστό κάθε εξαρτήματος, ενώ υπάρχει και ένας φωτεινός θάλαμος για τον έλεγχο των σχημάτων και την προβολή κάθε λεπτομέρειας.

Τμήμα αμαξωμάτων
Το τμήμα κατασκευής των «σκελετών» των αμαξωμάτων ακολουθεί το τμήμα με τις πρέσες και είναι εκεί όπου συναρμολογούνται τα διάφορα εξαρτήματα. Το συγκεκριμένο τμήμα στο Melfi είναι το βασίλειο 860 «έξυπνων» ρομπότ, που χρησιμοποιούνται για τη συναρμολόγηση του αμαξώματος. Το αυτοκίνητο αρχίζει να σχηματίζεται κάτω από την προσεκτική παρακολούθηση πολλών υπολογιστών. Κάμερες και αισθητήρες καθοδηγούν τα ρομπότ, η τοποθέτηση των οποίων γίνεται με ακρίβεια ενός δεκάτου του χιλιοστού. Στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας τέσσερα ρομπότ μετρούν τα πιο σημαντικά σημεία του αμαξώματος για να εξασφαλίσουν άψογα προϊόντα από κάθε πλευρά. Η FCA βελτίωσε ριζικά όλη τη διαδικασία στατικού ελέγχου και μετρήσεων, εφαρμόζοντας ειδικές λύσεις για την κατασκευή τέλειων αυτοκινήτων. Χρειάζονται μόλις έξι λεπτά για τη μέτρηση ενός αμαξώματος στον ειδικό χώρο μετρήσεων, όπου ελέγχεται ένα τυχαία επιλεγμένο Fiat 500X, σε μια διαδικασία που εξασφαλίζει ότι το αμάξωμα είναι τέλειο από πλευράς γεωμετρίας και διαστάσεων.
Τμήμα βαφής
Εδώ το αμάξωμα βυθίζεται σε μεγάλες δεξαμενές, για να εφαρμοστεί με ηλεκτροχημικές μεθόδους η αντιδιαβρωτική προστασία που θα το προστατεύει για όλη τη διάρκεια ζωής του. Εξαιρετικά ακριβή συστήματα ελέγχου και αυτοματοποιημένες μονάδες σφραγίζουν όλους τους αρμούς συναρμογής, αποτρέποντας την είσοδο αέρα και νερού στο χώρο επιβατών του μελλοντικού αυτοκινήτου. Μετά το αμάξωμα βάφεται σε ένα απολύτως καθαρό, προστατευόμενο περιβάλλον, που εξασφαλίζει την αποφυγή κάθε ατέλειας. Αυτή η σημαντική διαδικασία εκτελείται από 54 ρομπότ κάτω από την επίβλεψη επτά χειριστών. Περίπου 3,5 κιλά χρώματος χρησιμοποιούνται για κάθε αυτοκίνητο και η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα.

Συναρμολόγηση
Εν τω μεταξύ, σε ένα ξεχωριστό χώρο θερμαίνονται πλαστικά υλικά και χύνονται σε τεράστια καλούπια, για την κατασκευή των προφυλακτήρων, των ταμπλό και των ρεζερβουάρ καυσίμου των αυτοκινήτων. Το βαμμένο αμάξωμα φτάνει στο τμήμα συναρμολόγησης, όπου συναντάει τον κινητήρα και όπου το αυτοκίνητο σταδιακά ολοκληρώνεται, με την τοποθέτηση των τροχών, των φρένων, των καθισμάτων, του ταμπλό, του τιμονιού, των φώτων, του ηλεκτρικού συστήματος και των διαφόρων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Αυτή η φάση της διαδικασίας υποστηρίζεται από 15 ρομπότ, 24 συστήματα διαχείρισης, 278 αυτόματους σταθμούς κοχλίωσης και περίπου 1000 εργαζόμενους που ασχολούνται με την συναρμολόγηση σε κάθε βάρδια. Η όλη διαδικασία διαχείρισης των εξαρτημάτων πραγματοποιείται με την υποστήριξη ενός υπερσύγχρονου δικτύου υπολογιστών, που συνδέει σε πραγματικό χρόνο το εργοστάσιο, τους προμηθευτές και το σύστημα διαχείρισης.

World Class Manufacturing
Το 2009 στο εργοστάσιο του Melfi απονεμήθηκε το Ασημένιο Επίπεδο του συστήματος αξιολόγησης WCM (World Class Manufacturing), που επιβραβεύει την εφαρμογή μεθόδου οργάνωσης του παραγωγικού κύκλου σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή στάνταρ, τις φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες, τα συστήματα συντήρησης και διαχείρισης και τον ποιοτικό έλεγχο. Σήμερα, μετά την πρόσφατη αναδιοργάνωση και την επένδυση περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το εργοστάσιο αποβλέπει στην κορυφαία αναγνώριση του WCM, το χρυσό μετάλλιο.
Κάθε σταθμός παραγωγής έχει οκτώ βαθμούς προστασίας και η γραμμή παραγωγής σταματάει αν ένα εξάρτημα δεν τοποθετηθεί σωστά. Η αυτοματοποίηση συμβαδίζει με την υπευθυνότητα: κάθε ενέργεια που γίνεται στο εργοστάσιο καταγράφεται σε συστήματα ελεγχόμενα από υπολογιστές και η όλη παραγωγική διαδικασία μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή, ακόμα και μετά από χρόνια.
Η ποιότητα των προϊόντων και η ικανοποίηση των πελατών είναι οι βασικοί στόχοι όλων όσων δουλεύουν στο Melfi. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι έχουν οργανωθεί πάνω από 1.000.000 ώρες εκπαίδευσης, έχουν τοποθετηθεί νέοι επικεφαλής των ομάδων κι έχουν εφαρμοστεί οι πιο προηγμένες τεχνολογίες για την επίτευξη των μέγιστων επιπέδων αποτελεσματικότητας και ποιότητας.
Περισσότερα στο www.fiatpress.gr
Τα προβλήματα στα ΑΕΙ μπορεί να είναι αρκετά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διακρίνονται και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.

Η σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών βρέθηκε στις 30 καλύτερες του κόσμου. Συγκεκριμένα, κατέλαβε την 26η θέση, στην τελευταία έκδοση του QS World University Rankings.

Σε αυτή, στις 150 καλύτερες σχολές του κόσμου μπήκαν ακόμη η Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκείνη του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως και το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με το «Βήμα».

Η συγκεκριμένη κατάταξη βασίζεται στις απαντήσεις περισσοτέρων από 85.000 ακαδημαϊκοί και 41.000 και πλέον εργοδότες, αλλά και στην ανάλυση 17,3 εκατομμυρίων επιστημονικών δημοσιεύσεων και από 100 εκατομμυρίων βιβλιογραφικών παραπομπών από τις βάσεις δεδομένων Scopus/Elsevier.

Στην κορυφή είναι τα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ κυριαρχούν σε συνολικά 21 γνωστικά αντικείμενα. Ακόμη, το Κέμπριτζ περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα σε 31 τομείς, ενώ η Οξφόρδη και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ακολουθούν με 29.

Το Χάρβαρντ μπαίνει στο Top10 σε 28 κατηγορίες, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ σε 26 και το MIT σε 19. Ακολουθούν το LSE του Λονδίνου με 11, το Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες με 10, το Γέιλ με 9, το Imperial College με 8, το University College London με 6 και το Caltech και το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια με 5.

http://www.seleo.gr 

21 θέσεις στον Δ. Κορυδαλλού
Την πρόσληψη 21 εποχικών υπαλλήλων προωθεί ο Δήμος Κορυδαλλού μέσω δύο προκηρύξεων. Οι προκηρύξεις έχουν σταλεί από τον δήμο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την τελική έγκριση. Άμεσα αναμένεται να καθοριστούν ο χρόνος απασχόλησης του νέου προσωπικού και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών. Σύμφωνα με την πρώτη προκήρυξη, που αφορά την ενίσχυση  των παιδικών σταθμών, θα προσληφθούν 11 νηπιαγωγοί (ΠΕ) και εννέα βρεφονηπιοκόμοι (ΤΕ). Με τη δεύτερη προκήρυξη θα επιλεγεί ένας μηχανολόγος ή ηλεκτρολόγος μηχανικός.
23 εποχικοί υδρονομείς στον Δήμο της Πέλλας
Με 23 υδρονομείς (ΥΕ) θα ενισχυθεί ο Δήμος Πέλλας για τη συντήρηση και τη λειτουργία των αρδευτικών γεωτρήσεων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Πέλλας. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών λήγει  στις 30 Απριλίου. Το νέο προσωπικό θα εργαστεί από την 1η Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν υποψήφιοι ηλικίας 18 έως 65 ετών. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Δ. Πέλλας. Δημοτικό Θέατρο Μέγαρο. Χατζηδημητρίου & Εθν. Αντίστασης. Τ.Κ. 58100. Γιαννιτσά. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 2382350808.
4 εποχικοί στη νότια Κυνουρία
Οκτάμηνες συμβάσεις θα υπογράψουν τέσσερις υπάλληλοι που θα προσλάβει ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας. Ζητούνται ένας Ηλεκτροτεχνίτης (ΔΕ), ένας Υδραυλικός (ΔΕ) και δύο Εργάτες (ΥΕ) (αποχέτευσης και ύδρευσης). Οι τεχνικοί θα πρέπει να έχουν δίπλωμα ΙΕΚ και άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ οι εργάτες το απολυτήριο Γυμνασίου. Αιτήσεις  έως τις 30/04. Τηλ: 2757360271.
4 εποχικοί στον Δήμο Αμφίκλειας
Με τέσσερις υπαλλήλους θα ενισχυθούν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αμφίκλειας- Ελάτειας. Θα υπογραφούν συμβάσεις εργασίας διάρκειας  έως τις 31 Αυγούστου, με δυνατότητα ανανέωσης. Θα προσληφθούν: ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων 2. ΔΕ Μαγείρων 2. Οι βοηθοί βρεφονηπιοκόμων πρέπει να έχουν δίπλωμα ΙΕΚ- ΤΕΕ τμήματος Προσχολικής Αγωγής. Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών έως τις 4 Μαΐου. Τηλέφωνο: 2234350305.
10 εργάτες στα Ιωάννινα
Την πρόσληψη δέκα εργατών καθαριότητας (αποκομιδής απορριμάτων) προωθεί για δύο μήνες ο Δήμος Ιωαννίνων. Υποβολή αιτήσεων έως τις 4 Μαίου. Το μοναδικό προσόν που ζητείται από τους εργάτες είναι το απολυτήριο Γυμνασίου ή Δημοτικού για όσους έχουν αποφοιτήσει έως το 1980. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν υποψήφιοι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651361346.
Επίσης:
20 θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Σάμου
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου έχει ήδη ξεκινήσει να λαμβάνει αιτήσεις για 20 θέσεις νέων υπαλλήλων που θα εργαστούν έως τις 31 Οκτωβρίου, στο Ηραίο Σάμου. Σύμφωνα με την προκήρυξη, πρόκειται για τις εξής θέσεις: ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων 14. ΔΕ Νυχτοφυλάκων 2. ΔΕ Εργατοτεχνικών 2. ΥΕ Καθαριστών2. Προτεραιότητα στον διορισμό έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στα γραφεία της υπηρεσίας (Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος. Πλατεία Δημαρχείου. 83100 Σάμος). Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών έως τις 30 Απριλίου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2273023008.
3 θέσεις στη Δήλο
Τρεις ειδικευμένους εργάτες (ΥΕ) ζητά να προσλάβει Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τη συντήρηση και στερέωση των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου του νησιού, για εργασία έως 31/10. Ζητούνται το απολυτήριο Γυμνασίου και αποδεδειγμένη εμπειρία τουλάχιστον έξι μηνών. Αιτήσεις γίνονται δεκτές αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, έως και τις 30 Απριλίου, στη διεύθυνση: Επαμεινώνιδα 10, Αθήνα. Τ.Κ. 10555. Τηλ.: 2103314201.
2 θέσεις στο Ηράκλειο
Η Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης ενισχύεται με δύο πτυχιούχους για εργασία οκτάμηνης διάρκειας στην περιοχή του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, θα επιλεγούν: ΠΕ Διοικητικών- Οικονομικών 1. ΠΕ Κτηνιάτρων 1. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ αντίστοιχης ειδικότητας. Οι κτηνίατροι θα πρέπει επίσης να διαθέτουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αιτήσεις, εντός των προσεχών ημερών. Τηλ. 2813400366.
69 συμβασιούχοι στη ΔΕΗ Κοζάνης
Με 69 εργάτες (ΥΕ) θα ενισχυθεί το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ (23ο χλμ. Κοζάνης- Πτολεμαίδας) για δύο μήνες. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εκπνέει στις 30 Απριλίου. Το μοναδικό προσόν που ζητείται από τους εργάτες είναι το απολυτήριο Γυμνασίου ή Δημοτικού για όσους έχουν αποφοιτήσει έως το 1980. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2463052403 και 2463052437.
aftodioikisi.gr
Η δασκάλα είπε στον Τοτό να έρθει την επόμενη στο σχολείο με τον πατέρα του, για να του μιλήσει:

Πηγαίνει λοιπόν ο Τοτός στο γραφείο της δασκάλας με τον πατέρα του.

- Γιατί με καλέσατε; Τί έγινε; ρωτάει ο πατέρας.

- Να, ο Τοτός είναι πολύ άτακτος και κάνει συνέχεια φασαρία…

- Ε, τώρα, παιδιά, ξέρετε…

- Ναι, αλλά αντέγραψε και από τον διπλανό του.

- Ο Τοτός να αντέγραψε; Αποκλείεται!

- Μα κοιτάξτε τα γραπτά. Στην πρώτη ερώτηση: “Ποιό ήταν το όνομα του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στο φεγγάρι, απάντησαν και οι δύο σωστά: “Ο Αρμστρονγκ”.

- Μα αφού αυτή είναι η σωστή απάντηση. Τι να έλεγαν δηλαδή;

- Μετά, στην δεύτερη ερώτηση: “Ποιό ήταν το όνομα της αποστολής” απάντησαν και οι δύο: “Ο Πόλεμος Των Αστρων”!

- Μα τώρα για αυτό με καλέσατε; Λες και δεν γίνεται και τα δύο παιδιά να απάντησαν την ίδια ανοησία;

- Και φυσικά γίνεται. Αλλά στην τρίτη ερώτηση που ρωτούσα την ημερομηνία, ο διπλανός του έγραψε: “Δεν ξέρω”. Και ξέρετε τί έγραψε ο Τοτός;

- “Δεν ξέρω;”

- Όχι, ο Τοτός απάντησε: “Ούτε και εγώ!”

http://scoupa.blogspot.gr 
Το trike του Captain Kirk
Στο Star Trek κάθε εβδομάδα βρισκόταν σε άλλον γαλαξία, αλλά πλέον στα 84 του ο William Shatner θα πρέπει να αρκεστεί σε ένα οδικό ταξίδι από το Σικάγο ως το Λος Αντζελες. Τουλάχιστον θα το κάνει με ένα όχημα που οι περισσότεροι εξ ημών πρόκειται να ζηλέψουμε. Το Rivet είναι ένα trike που στην καρδιά του γρυλίζει απειλητικά ένας V8 κινητήρας. Σύμφωνα με τον Shatner, "κινείται από έναν αλουμινένιο, ψηφιακά ελεγχόμενο, υπετροφοδοτούμενο V8 που αποδίδει πάνω από 500 ίππους. Απίστευτο;" Οι φήμες ισχυρίζονται πως πρόκειται για το θηρίο 6.2 λίτρων της Cadillac CTS-V (στην οποία περίπτωση μιλάμε για μια ήπια εκδοχή του, καθώς στα αυτοκίνητα της Cadillac βρυχάται με 640 ίππους), αλλά αυτό λίγη σημασία έχει.
Εμφανισιακώς το Rivet ξεχωρίζει από το αλουμινένιο σώμα, το οποίο σχεδιάστηκε ως αναφορά στο θρυλικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο Β-17. Ένα δεύτερο σημείο αναφοράς σίγουρα θα είναι το σύστημα κατεύθυνσης, καθώς δε θα έχουμε ούτε τιμόνι αυτοκινήτου, ούτε μοτοσικλέτας, αλλά ένα περίεργο σύστημα με δύο λεβιέδες που θα καθοδηγούν το μονόμπρατσο μπροστινό. Αλλες τεχνικές πληροφορίες δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά το σημαντικό είναι πως το πρώτο πρωτότυπο ήδη κατασκευάζεται.
Η κατασκευή του γίνεται με τη συνεργασία της American Wrench. Ο William Shatner συνέδραμε στη σχεδίασή του και το κατασκευαστικό κομμάτι ανατέθηκε στους συγκεκριμένου ειδικούς των custom κατασκευών. Το πλάνο είναι να στήσει ο ίδιος μια εταιρεία ονόματι Rivet, οπότε αντιλαμβάνεστε πως το συγκεκριμένο προορίζεται να είναι απλώς το πρώτο μοντέλο, εφόσον πετύχει τον εμπορικό του στόχο. Για το συγκεκριμένο trike λοιπόν προβλέπεται να ακολουθήσει μια περιορισμένη παραγωγή σε τιμές άγνωστες προς το παρόν, μα αναμενόμενα αλμυρές.
Για να προωθήσει το River, ο γνωστός ηθοποιός σχεδιάζει ένα μεγάλο οδικό ταξίδι το καλοκαίρι με το πρώτο trike που θα κατασκευαστεί, οδηγώντας το από το Σικάγο ως το Λος Αντζελες. Αυτή η διαδρομή κατά μήκος της πολυθρύλητης Route 66, τον δρόμο που είναι γνωστός και ως Mother Road στις ΗΠΑ, διασχίζει οκτώ πολιτείες και εκτιμάται πως θα ελκύσει ανάλογα πολλή δημοσιότητα.
Στο κανάλι της Rivet στο Vimeo θα βρείτε το πρώτο βίντεο όπου παρουσιάζονται τα σχέδια από τη σύλληψη ως την τελική μορφή στην οθόνη του υπολογιστή, καθώς και μια μεγάλη συνέντευξη του Shatner όπου εξηγεί το όλο πλάνο του.
Πηγή: mototriti.gr
Tη στιγμή που οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ γιγαντώνονται -μέσω εξαγορών άλλων, εξίσου μεγάλων αλυσίδων, οι μικροί του κλάδου συσπειρώνονται κάτω από κοινή ομπρέλα.

Στόχος τους να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο ανταγωνισμό αλλά και να διεκδικήσουν ένα μέρος από την μεγάλη πίτα των 11 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι άγγιξε ο τζίρος των σούπερμάρκετ το 2014.
Ετσι ενώ οι μεγάλοι του κλάδου, Σκλαβενίτης, Μαρινόπουλος, Βασιλόπουλος και Μασούτης, προχωρούν σε στρατηγικές κινήσεις εξαγορών αλλά και στο άνοιγμα νέων καταστημάτων, οι μικρές αλυσίδες προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω της παρατατεμένης οικονομικής ύφεσης και μείωσης της κατανάλωσης.
Πρωταγωνιστής των εξελίξεων στις μικρές αλυσίδες του κλάδου, ο ΕΛΟΜΑΣ (Ελληνικός Όμιλος Αλυσίδων Σουπερμάρκετ), ο οποίος ενέταξε πρόσφατα στους κόλπους του δύο ακόμη μέλη, τις αλυσίδες Αστέρας και Ασπίδα.
Τη είδηση επιβεβεβαιώνει στο fpress ο Διευθυντής αγορών του ΕΛΟΜΑΣ, Διογένης Ευθυμιόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει "προχωρήσαμε σε συμφωνία με δύο μεγάλους Ομίλους, την Ασπίδα και τον Αστέρα. Πλέον ο ΕΛΟΜΑΣ αριθμεί 35 αλυσίδες, ενώ για το 2014 κατέγραψε τζίρο 1,7 δισ. ευρώ῾
Η συμφωνία με τις δύο αλυσίδες προβλέπει την χρήση κοινού ΑΦΜ για τις αγορές τους από τους μεγάλους προμηθευτές, με σκοπό, φυσικά, την εξασφάλιση υψηλότερων παροχών και εκπτώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο νέες αλυσίδες έρχονται να καλύψουν τις απώλειες που κατέγραψε ο ΕΛΟΜΑΣ, μετά τις αποχωρήσεις από το δυναμικό του, των σουπερμάρκετ Αρβανιτίδης και Κρόνος, που εξαγοράστηκαν από την Μαρινόπουλος.
Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Αστέρας αριθμεί σήμερα 90 καταστήματα, ενώ η Ασπίδα απαρτίζεται συνολικά από 200 καταστήµατα λιανικής ανά την Ελλάδα και απασχολεί πάνω από 1.650 εργαζόµενους.

http://www.fpress.gr 
Η λίστα με τους πλουσιότερους μουσικούς κάτω των 30 ετών
Η Αντέλ είναι η πιο πλούσια τραγουδίστρια κάτω των 30 χρόνων σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε το αγγλικό περιοδικό ΟΚ, παρότι η τραγουδίστρια έχει να κυκλοφορήσει νέο άλμπουμ εδώ και τέσσερα χρόνια.
Η 26χρονη τραγουδίστρια αύξησε κατά 50 εκατ. λίρες την περιουσία της αφήνοντας δεύτερους τους εναπομείναντες τέσσερις του συγκροτήματος One Direction, των οποίων η περιουσία ανέρχεται σε 25 εκατ.λίρες, για τον καθένα τους.
Ο πρόσφατος αποχωρήσας από το συγκρότημα Ζέιν Μαλίκ, αύξησε κι αυτός την περιουσία του κατά 25 εκατομμύρια λίρες.
Οι πέντε τραγουδιστές κατετάγησαν δεύτεροι, από κοινού, στη λίστα των «Σάντεϊ Τάιμς» με τους πιο πλούσιους νέους μουσικούς.
Η Αντέλ αντιμετωπίζει στο μέλλον, τον γυναικείο ανταγωνισμό από τις Έλι Γκούλντινγκ, Λεόνα Λιούις, Τζέση Τζέη και Κέητι Μελούα, οι οποίες έχουν περιουσία της τάξης των 13 εκατ. λιρών.
Ο πολυβραβευμένος τραγουδιστής Εντ Σίραν, εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο στα κέρδη του, κατά τη χρονιά που πέρασε, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 13 εκατ. λίρες και ανεβάζοντας την στα 20 εκατ. λίρες.
Νέα είσοδος στη λίστα είναι ο 22χρονος Σαμ Σμιθ, με περιουσία 12 εκατ.λιρών
Το Top 20 με τους πλουσιότερους μουσικούς κάτω των 30 ετών
1. Adele - £ 50
2. Niall Horan - £ 25m
2. Zayn Malik - £ 25m
2. Liam Payne - £ 25m
2. Harry Styles - £ 25m
2. Louis Tomlinson £ 25m
7. Ed Sheeran £ 20m
8. Ellie Goulding £ 13m
8. Jessie J £ 13m
8. Η Leona Lewis £ 13m
8. Η Katie Melua £ 13m
8. Marcus Mumford and Carey Mulligan £ 13m
8. Ο Alex Turner £ 13m
14. Jamie Cook και η Katie Downes £ 12m
14. Sam Smith £ 12m
14. Florence Welch £ 12m
17. Matt Helders £10m
17. Olly Murs £10m
17. Nick O'Malley £10m
20. Marvin and Rochelle Humes £9m
Φύσημα ονομάζεται το μη φυσιολογικό ακουστικό σήμα –σαν ένα σφύριγμα ή θρόισμα– που παράγεται όταν η καρδιά χτυπά και οφείλεται στην ακανόνιστη ροή αίματος εντός της καρδιάς ή κοντά σε αυτήν. Το φύσημα γίνεται αντιληπτό όταν ο γιατρός εξετάζει την καρδιά με το στηθοσκόπιο.

Το φύσημα μπορεί να εκδηλώνεται εκ γενετής (συγγενές φύσημα) ή να εκδηλωθεί στα επόμενα χρόνια της ζωής. Δεν πρόκειται για μεμονωμένη πάθηση, μπορεί όμως να υποδεικνύει υποκείμενη διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας.

Το ακίνδυνο φύσημα, το οποίο συχνά αποκαλείται «αθώο» φύσημα, συνήθως δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα.

Σε περίπτωση που το φύσημα κριθεί από το γιατρό ανησυχητικό ή επικίνδυνο, μπορεί να συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

- Μελανή απόχρωση του δέρματος, κυρίως στα χείλη και στα άκρα των δαχτύλων της παλάμης
- Οίδημα (πρήξιμο) ή αιφνίδια αύξηση του βάρους
- Δύσπνοια
- Χρόνιος βήχας
- Διόγκωση του ήπατος
- Διόγκωση των φλεβών το λαιμού
- Μειωμένη όρεξη και ελλιπής ανάπτυξη (στα παιδιά)
- Αυξημένη εφίδρωση έπειτα από ελάχιστη σωματική καταπόνηση ή σε κατάσταση χαλάρωσης
- Πόνος στο στήθος
- Ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας

Η εξέταση από το θεράποντα ιατρό είναι αναγκαία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το φύσημα είναι αθώο ή υποδεικνύει συγγενή καρδιοπάθεια ή βλάβη στις βαλβίδες της καρδιάς.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!