Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Στη δέσμευση ότι θα διώξει συλλήβδην όλους όσοι εργάζονται στο βρετανικό Σύστημα Υγείας και δεν «μιλάνε καθαρά Αγγλικά» προχώρησε ο πρόεδρος του ξενοφοβικού Ukip Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι υποσχέσεις του Φάρατζ δεν σταματούν εδώ. Στο ενδεχόμενο, λέει, που το κόμμα του σχηματίσει κυβέρνηση στη Βρετανία, όλοι οι ξένοι εργαζόμενοι στον κλάδο υγείας (περί τις 130.000) θα υποχρεωθούν να ξανακαθήσουν στα θρανία. Οχι για να γίνουν καλύτεροι στη δουλειά τους, αλλά για να μάθουν να μιλούν άπταιστα την Αγγλική.

Ο ηγέτης του Ukip ισχυρίζεται ότι αφουγκράζεται την αγωνία των ασθενών, οι οποίοι κουράρονται από γιατρούς και νοσοκόμες «που δεν μιλούν καλά Αγγλικά». Και θεωρεί «σκανδαλώδες» ότι οι βρετανοί εργαζόμενοι στο Σύστημα Υγείας δεν είναι περισσότεροι.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του βρετανικού Συστήματος Υγείας, όλοι οι γιατροί οι οποίοι κάνουν αίτηση για να ασκήσουν την Ιατρική στη Βρετανία πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν επάρκεια στην αγγλική γλώσσα.

«Καλού – κακού» πάντως, ο Φάρατζ θα τους περάσει ξανά όλους από εξετάσεις. Η «λογική» του είναι – υπερβολικά – απλή. «Δεν θέλουμε να ζούμε σε μία χώρα, όπου όλοι θα μιλάμε την ίδια γλώσσα; Και δεν είναι σκάνδαλο να μην εκπαιδεύουμε αρκετούς γιατρούς και νοσοκόμες στη χώρα μας;», αναρωτήθηκε μιλώντας στο Sky News.

Προ διετίας, ο πρόεδρος του Ukip υποστήριζε ότι για να είναι βιώσιμο το βρετανικό Σύστημα Υγείας, θα έπρεπε να βασιστεί σε ένα ασφαλιστικό σύστημα. Πολύ γρήγορα ωστόσο έκανε στροφή 180 μοιρών. Εγκατέλειψε εκείνο το σχέδιο που θα έβρισκε αντίθετη την πλειονότητα των Βρετανών και υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις στο Σύστημα Υγείας.
tanea.gr
Πολλά φωνακλάδικα ζώα θα συναντήσουμε στο ζωικό βασίλειο που βγάζουν κραυγή όταν υπάρχει λόγος! Είτε για να ζευγαρώσουν είτε για να φοβίσουν τους εχθρούς τους, η φωνή τους δεν περνάαπαρατήρητη. Στη λίστα που ακολουθεί τα πιο θορυβώδη ζώα μας συστήνονται:

10. Αλιγάτορας
Οι αλιγάτορες δεν έχουν φωνητικές χορδές αλλά μπορούν να σφυρίζουν, να γρυλίζουν και να…. μουγκρίζουν. Ο ήχος ταξιδεύει μέσω του νερού πολύ μακριά και φτάνει στα αυτιά πιθανών συντρόφων. Έχει αποτέλεσμα!

9. Παπαγάλος Κακάπο
Είναι πολύ θορυβώδες πτηνό κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Το αρσενικό δημιουργεί ένα «αμφιθέατρο» και τραγουδάει δυνατά το δικό του ερωτικό τραγούδι. Το ίδιο τελετουργικό συνεχίζεται κάθε βράδυ και για διάστημα τεσσάρων μηνών, στη διάρκεια των οποίων παράγονται 10.000 κλήσεις. Μια μεγάλη προσπάθεια για να βρει σύντροφο!

8. Γκρίζος λύκος
Η κραυγή του λύκου ακούγεται κι από απόσταση μεγαλύτερη των 15 χλμ. Είναι ζωτικής σημασίας να ακούγεται η φωνή του δυνατά και καθαρά και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, αφού η περιοχή του, την οποία πρέπει να προστατέψει, είναι μεγάλη.

7. Πίθηκος Howler
Η δυνατή κραυγή του μπορεί να ακουστεί σε απόσταση μεγαλύτερη των τεσσάρων χλμ. Σκοπός του είναι να τρομάξει τους υπόλοιπους πιθήκους και να απομακρυνθούν από την περιοχή του και από τα πολύτιμα οπωροφόρα δέντρα.

6. Ελέφαντας
Ο ελέφαντας χρησιμοποιεί περισσότερους από 25 διαφορετικούς ήχους, ενώ η προβοσκίδα του είναι αυτή που ενισχύει τον ήχο που βγαίνει από τους τεράστιους πνεύμονές του.

5. Τζίτζικας
Ο τζίτζικας μπορεί να είναι ένα μικρό έντομο 2-5 εκατοστών, όμως το τραγούδι του φτάνει εύκολα τα 120 ντεσιμπέλ. Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τον τζίτζικα το πιο θορυβώδες έντομο του πλανήτη.

4. Νυχτερίδα
Οι νυχτερίδες για να προσανατολιστούν χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό. Εκπέμπουν, δηλαδή, ήχους σε υψηλή συχνότητα και στη συνέχεια χρησιμοποιούν την ηχώ που παράγεται από την αντανάκλαση των ηχητικών κυμάτων πάνω σε επιφάνειες προκειμένου να αποφύγουν εμπόδια και να εντοπίσουν τη λεία τους.

3. Ρέγγα
Οι ρέγγες συνήθως όταν ταξιδεύουν μαζεύονται περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα κοπάδια ψαριών στον κόσμο. Ο ήχος τους παράγεται από την εκπομπή αεριων από τα κατώτερα σημεία τους, τόσο για να μιλήσουν μεταξύ τους όσο και για να τρομάξουν τα αρπακτικά.

2. Φάλαινα
Οι φάλαινες μπορούν να φωνάξουν και να ακουστούν από τη μια άκρη του ωκεανού έως την άλλη.

1. Γαρίδα-πιστόλι
Οι γαρίδες αυτές βρίσκονται σε τροπικούς ύφαλους σε όλο τον κόσμο και είναι εξοπλισμένες με ένα ηχητικό πιστόλι. Η γαρίδα οπλίζει τη δαγκάνα της και εκτοξεύει νερό με τέτοια ταχύτητα ώστε να δημιουργεί μια φυσαλίδα αέρα. Όταν αυτή η μικρή χειροβομβίδα εκραγεί δημιουργεί τέτοιο ωστικό κύμα πιο δυνατό και από το κάλεσμα μιας φάλαινας, που μπορεί να σκοτώσει ψάρια και γαρίδες σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου.

Πηγή: perierga.gr
Ένα δευτερόλεπτο παραπάνω θα διαρκέσει το έτος 2015, σε σύγκριση με το 2014, καθώς η «Αστυνομία του Χρόνου» θα προσθέσει ένα επιπλέον δευτερόλεπτο φέτος, στις 30 Ιουνίου, προκειμένου να συγχρονιστεί η περιστροφή της Γης με τον ατομικό χρόνο.

Η προσθήκη του δευτερολέπτου -κάτι που είχε συμβεί για τελευταία φορά το 2012- θα αποτελέσει για μια ακόμη χρονιά έναν «πονοκέφαλο» ιδίως για ορισμένες εταιρείες λογισμικού, οι οποίες φοβούνται ότι κάποια συστήματα υπολογιστών μπορεί να εμφανίσουν «αρρυθμίες».

Στις 30 Ιουνίου τα μεσάνυχτα, τα ρολόγια στη Γη θα κολλήσουν στις 23:59:59 και αντί να «γράψουν» 00:00:00, θα εμφανίσουν στις οθόνες τους το έξτρα δευτερόλεπτο με τη μορφή 23:59:60. Έτσι η 30ή Ιουνίου 2015 θα διαθέτει 86.401 δευτερόλεπτα αντί για 86.400.

Η προσθήκη αυτή κρίνεται κατά καιρούς επιβεβλημένη, γιατί ο μεν ατομικός χρόνος κυλάει συνεχώς με σταθερό ρυθμό, όμως ο αστρονομικός χρόνος καθυστερεί ελαφρώς, καθώς η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της βαθμιαία επιβραδύνεται κατά περίπου δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά ημέρα.

Ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service), που εδρεύει στο Παρίσι και αποτελεί τον παγκόσμιο «θεματοφύλακα» της ακρίβειας του χρόνου, επεμβαίνει, όποτε το κρίνει αναγκαίο, για να διορθώσει τα ρολόγια.

Μερικές χρονιές καμία χρονική προσαρμογή δεν θεωρείται απαραίτητη στον λεγόμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο» ή «Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα» (Coordinated Universal Time-UTC), που μετρούν τα ατομικά ρολόγια.

Το 2012, όταν έγινε η τελευταία τέτοια προσθήκη δευτερολέπτου, δεν έλειψαν τα προβλήματα στους υπολογιστές. Πολλά υπολογιστικά συστήματα χρησιμοποιούν το κατάλληλο πρωτόκολλο χρόνου (Network Time Protocol-NTP) που επιτρέπει τον αυτόματο συγχρονισμό με τα ατομικά ρολόγια, άλλα όμως συστήματα λογισμικού δεν έχουν προγραμματιστεί για να αντιμετωπίζουν μία μη γνωστή εκ των προτέρων χρονική επέκταση κάποιου έτους.

Η Google έχει αναπτύξει μια ειδική τεχνική, η οποία σταδιακά προσθέτει χιλιοστά του δευτερολέπτου στα ρολόγια του συστήματός της, προτού επίσημα προστεθεί το έξτρα δευτερόλεπτο, έτσι ώστε να μην υπάρχει απότομη χρονική μετάπτωση εκείνη τη στιγμή.

Το πρώτο έξτρα δευτερόλεπτο προστέθηκε το 1972 και φέτος θα είναι η 26η φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι από το 1972 μέχρι σήμερα η περιστροφή της Γης έχει επιβραδυνθεί κατά 26 δευτερόλεπτα συνολικά σε σχέση με τον χρόνο που μετρούν τα ατομικά ρολόγια υψηλής ακριβείας.

Μεταξύ 1972 - 1979 τουλάχιστον ένα δευτερόλεπτο προστίθετο κάθε χρόνο. Όμως, μετά το 1999 κάτι τέτοιο έχει γίνει μόνο τέσσερις φορές.

Αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, επιθυμούν να δοθεί τέλος στην ιστορία με τα κατά καιρούς εμβόλιμα δευτερόλεπτα, επειδή τα θεωρούν δυνητικό κίνδυνο για τα συστήματα υπολογιστών, επικοινωνιών και πλοήγησης.

Όμως μερικές χώρες, με επικεφαλής την παραδοσιακή Βρετανία, αντιτίθενται, υποστηρίζοντας ότι μία μόνιμη αλλαγή θα απέκοπτε τελικά τον σύνδεσμο ανάμεσα στον ανθρώπινο χρόνο και στον αστρονομικό, που καθορίζεται από την ανατολή και τη δύση του Ήλιου.

Η Βρετανία έχει ένα πρόσθετο λόγο να είναι αρνητική, επειδή μια τέτοια αλλαγή θα σήμαινε ουσιαστικά το τέλος της ώρας Γκρίνουιτς (GMT), η οποία μετράται από το 1847 με βάση τον χρόνο που ο Ήλιος διασχίζει τον πρώτο μεσημβρινό της Γης, ο οποίος διέρχεται από το παλαιό αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, ενός προαστίου του Λονδίνου.

Αν και τυπικά η ώρα UTC έχει πλέον αντικαταστήσει διεθνώς την ώρα GMT, η τελευταία συνεχίζει να χρησιμοποιείται ευρέως, θυμίζοντας ότι κάποτε η βρετανική αυτοκρατορία ήταν κυρίαρχη στον κόσμο και καθόριζε ακόμη και τον τρόπο μέτρησης του χρόνου.
Εμφράγματα, εγκεφαλικά, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνος του πνεύμονα και νόσος Αλτσχάιμερ ήταν οι κύριες αιτίες θανάτου το 2013, κοστίζοντας συνολικά τη ζωή σε πάνω από 80.000 ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 60% όλων των θανάτων που καταγράφηκαν πέρυσι στη χώρα μας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την παγκόσμια μελέτη «Global Burden of Diseases Study 2013», στην οποία διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε στοιχεία της περιόδου 1990-2013 για τις θνησιμότητες από 240 αιτίες σε 188 χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», το 2013 έχασαν τη ζωή τους από κάθε αιτία σχεδόν 136.000 Ελληνες, με περισσότερους από 35.000 να υποκύπτουν στην καρδιοπάθεια, 22.000 στα εγκεφαλικά, πάνω από 8.000 στη νόσο των καπνιστών (τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και σχεδόν 8.000 στον καρκίνο του πνεύμονα!

Οι άνοιες, που στην πλειονότητά τους οφείλονται στη νόσο Αλτσχάιμερ, κόστισαν τη ζωή σε σχεδόν 10.000 ανθρώπους και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το τουλάχιστον 30% των κρουσμάτων Αλτσχάιμερ μπορούν να αποφευχθούν με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.

Σε σύγκριση, βέβαια, με το τι συνέβαινε πριν από δύο δεκαετίες, η κατάσταση μοιάζει να είναι κάπως καλύτερη, αλλά τα παρατηρούμενα οφέλη είναι υποδεέστερα από αυτά που παρατηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι γεγονός ότι ο ρυθμός μείωσης της θνησιμότητας στην Ελλάδα είναι μικρότερος από εκείνον που παρατηρείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», λέει η κυρία Παγώνα Δ. Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής & Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Αυτό κατά πάσαν πιθανότητα σχετίζεται με τον υψηλό επιπολασμό του καπνίσματος και της παχυσαρκίας στη χώρα μας, και με την προοδευτική εγκατάλειψη από τον ελληνικό πληθυσμό της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και της φυσικής άσκησης που ήταν συνυφασμένη με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Ελλήνων.

«Παράλληλα, η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, η οποία έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά αποτελεσματική, δεν φαίνεται να είναι εξίσου προσιτή σε όλες τις ομάδες του ελληνικού πληθυσμού».

Οι λύσεις

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; «Εχει υπολογιστεί ότι το συστηματικό, εντατικό κάπνισμα μπορεί να βραχύνει τη ζωή κατά περίπου 8 χρόνια, αλλά υπάρχει διαβάθμιση ανάλογη με τη διάρκεια και την έντασή του (πόσα τσιγάρα και επί πόσα χρόνια), καθώς και τις περιόδους της ζωής τις οποίες αφορούν (όσο νωρίτερα αρχίζει το κάπνισμα τόσο μεγαλύτερες οι συνέπειες)», σημειώνει η κυρία Λάγιου.

Αντίστοιχα, όσοι ακολουθούν πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής μπορούν να κερδίσουν περίπου 3 χρόνια καλής ζωής σε σύγκριση με όσους δεν την ακολουθούν και άλλα τόσα μπορούν να κερδίσουν όσοι γυμνάζονται συστηματικά.

Κοινωνικότητα, εμβολιασμοί μικρών και μεγάλων αναλόγως με τις συστάσεις των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού και τσεκάπ για τα νοσήματα που επηρεάζουν τη μακροζωία (κυρίως τα καρδιαγγειακά και ορισμένες μορφές καρκίνου) επίσης είναι σωτήρια, κατά την κυρία Λάγιου, η οποία εκτιμά ότι μόνο το τσεκάπ μπορεί να προσθέσει δύο καλά χρόνια στη ζωή.

Το ιδεώδες είναι να υιοθετεί κανείς όλα αυτά τα μέτρα μαζί και όχι μεμονωμένα, διότι «ο στόχος είναι να προστατευτούμε από πολλά χρόνια νοσήματα μαζί», ωστόσο η προσθήκη έστω και ενός στον τρόπο ζωής μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πηγή: real.gr
Το 2012 ο κάθε ευρωπαίος πολίτης ταξίδεψε κατά μέσο όρο 12.652 χιλιόμετρα. Τις αποστάσεις αυτές διάνυσε κατά 72,2% με αυτοκίνητο, 2% με μοτοσικλέτα, με λεωφορεία το 8,2%, με τραμ και μετρό 1,5% και με τρένα 6,5%. Οι μετακινήσεις που έγιναν με αεροπλάνα καλύπτουν το 9% ενώ με πλοία μόνο το 0,6%. Το κόστος στις μετακινήσεις όμως δεν είναι μόνο οικονομικό και οικολογικό. Οι μετακινήσεις το 2012 στοίχισαν τη ζωή σε 29.369 ευρωπαίους πολίτες το 2012 και δεν έχασαν τη ζωή τους μόνο όσοι χρησιμοποίησαν κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς. Αρκετοί από αυτούς ήταν πεζοί.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Ατυχήματα και δυστυχήματα με πλοία στην Ευρώπη 

92 θανάτους (αυξημένος αριθμός λόγω 32 θυμάτων του Κόστα Κονκόρντια)
754 άτομα τραυματίστηκαν 
2.550 ατυχήματα
81 πολύ σοβαρά ατυχήματα 
54 πλοία χάθηκαν

από αυτά ήταν
1.185 εμπορικά πλοία
367 ψαροκάικα
563 επιβατηγά
506 υδροφόρα 
161 άλλου τύπου 

Πηγή: European Maritime Safety Agency, ετήσια έκθεση 2014, δεδομένα για το έτος 2012 


Ζωές που χάθηκαν σε μέσα μεταφοράς στην Ευρώπη

Στο δρόμο (αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα) 28.126
Τρένο 1.133
Πλοίο 92
Αεροπλάνο 18

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Στατιστική Υπηρεσία, στοιχεία 2012 

Ετσι, παρά τον φόβο πολλών να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, στην Ευρώπη τουλάχιστον θεωρείται το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, καθώς το 2012 έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα, ενώ μετακινήθηκαν 750 εκατομμύρια επιβάτες. Παγκόσμια έχασαν τη ζωή τους 794 άνθρωποι σε 119 πτώσεις αεροπλάνων, όταν όμως μετακινούνται περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια επιβάτες σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Σύνδεσμο Αεροπλοΐας (ΙΑΤΑ), η εναέρια κυκλοφορία έχει τριπλασιαστεί από το 1980 έως σήμερα, όμως ο αριθμός των δυστυχημάτων μειώνεται σταθερά.

Το δεύτερο ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς είναι το τρένο, αν και κάθε 90 λεπτά καταγράφεται (παγκοσμίως) και ένα ατύχημα με εμπλοκή αμαξοστοιχιών. Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων περιορίζεται σε λίγες εκατοντάδες και μάλιστα τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται εκτός Ευρώπης. Μάλιστα, τρεις είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που συμβαίνουν συχνότερα τα ατυχήματα με τα τρένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Οι χώρες που έχουν τα λιγότερα είναι η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Φινλανδία.

Τα πλοία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ασφαλή στην Ευρώπη, όμως στις αναπτυσσόμενες χώρες ανήκουν στα πιο επικίνδυνα μέσα μεταφοράς. Αυτό οφείλεται κυρίως στα παλαιά και κακοσυντηρημένα σκάφη, στις χαλαρές νομοθεσίες, στην έλλειψη σωστικών μέσων, κλπ. Έτσι σημειώνονται κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο εκατοντάδες πολύνεκρα ναυάγια.

Εξαιρετικά επισφαλές μέσο, πάντα σε αναλογία με τη χρήση του, είναι το αυτοκίνητο. Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από δυστυχήματα στο δρόμο και το 70% των νεκρών προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες. Σε αυτούς προστίθενται και 50 έως 70 εκατομμύρια τραυματίες. Τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα, σε κατανάλωση αλκοόλ και σε κούραση στο τιμόνι, ενώ άλλες αιτίες είναι η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας, η μη χρήση ζωνών ασφαλείας και οι κακές συνθήκες του δρόμου.

Βέβαια, το πιο επικίνδυνο από όλα είναι τα μέσα μετακίνησης είναι η μοτοσυκλέτα. Οι πιθανότητες θανάσιμου τραυματισμού με μοτοσικλέτα είναι 20 φορές μεγαλύτερη από ό,τι με το αυτοκίνητο. Το μόνο που θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνο και από τη μοτοσικλέτα, ιδιαίτερα σε κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, είναι το ποδήλατο, καθώς το 2012 έχασαν τη ζωή τους 406 ποδηλάτες.

Και οι πεζοί όμως κάνουν επικίνδυνη… ζωή. Στις ΗΠΑ πεθαίνει κάθε δύο ώρες ένας πεζός σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα, ενώ κάθε οκτώ λεπτά τραυματίζεται και ένας πεζός. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), το 2012 ένα στα πέντε θύματα σε τροχαία ατυχήματα ήταν πεζός.
tanea.gr
Νανοκαλώδια επιτρέπουν στα ρούχα να ρυθμίζουν τα ίδια τη θερμοκρασία τους. Η νέα τεχνολογία υπόσχεται ρούχα που θα εμποδίζουν το κρύο να μας... ακουμπάει.

Μια επαναστατική τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Δημιούργησαν μια επίστρωση που μπορεί να τοποθετηθεί σε ρούχα επιτρέποντας τους να ρυθμίζουν μόνα τους την θερμοκρασία τους.

Η επίστρωση περιέχει προηγμένης τεχνολογίας νανοκαλώδια. Αν η επίστρωση τοποθετηθεί σε ένα μπουφάν αυτό θα μπορεί να αυξάνει μόνο του όποτε είναι απαραίτητο τη θερμοκρασία του διατηρώντας έτσι ζεστό το άτομο που το φοράει.

Οπως είναι ευνόητο η επίστρωση μπορεί να τοποθετηθεί και σε άλλα είδη ρούχων που φορά κάποιος για να προστατευτεί από το κρύο όπως σκούφους, γάντια, κάλτσες κ.α. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nano Letters».
real.gr
Τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο «έξυπνο» ρολόι της Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το συνήθως καλά πληροφορημένο 9to5Mac.com.

Η Apple είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Τιμ Κουκ, ότι το Apple Watch θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015.

Ο δικτυακός τόπος αναφέρει ότι η Apple πρόκειται να ξεκινήσει ένα εκτενές πρόγραμμα επιμόρφωσης των υπαλλήλων των καταστημάτων της στις ΗΠΑ από τις 9 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2015. Με το πρόγραμμα αυτό, θα τους εξοικειώσει με την λειτουργία του πρωτοεμφανιζόμενου έξυπνου ρολογιού της εταιρείας ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν την απαιτούμενη πληροφορία στους καταναλωτές.

Το Apple Watch έχει γίνει επισήμως γνωστό ότι θα κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδόσεις, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 350 περίπου δολάρια. Εντούτοις, η τιμή του smartwatch της Apple μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια όταν πρόκειται για την χρυσή έκδοση του Apple Watch.
tanea.gr
Δυστυχώς το στρες μας χτυπάει καθημερινά την πόρτα, καθώς οι υποχρεώσεις μας, οικογενειακές και επαγγελματικές, μεγαλώνουν συνεχώς και ο ελεύθερος χρόνος χαλάρωσης μικραίνει. Κι επειδή αποτελεί την πηγή του κακού όσον αφορά ασθένειες, κόπωση, αδυναμία, κουρασμένη όψη κ.ο.κ. πρέπει να το αντιμετωπίσετε.
Εκτός από τους καθιερωμένους τρόπους που αποτοξινώνουν όπως είναι η εκτόνωση στο γυμναστήριο, ένα άθλημα, ο προσωπικός χρόνος κ.λπ., άλλος ένας σύμμαχός σας κατά του άγχους είναι οι φακές.
Η περιεκτικότητά τους σε χολίνη, παράγοντα του συμπλέγματος Β, βοηθάει στην αύξηση παραγωγής χημικών του εγκεφάλου που ελέγχουν τη διάθεση, ενώ σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο American Journal of Clinical Nutrition, τα άτομα που παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα χολίνης, παρουσιάζουν ταυτόχρονα μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης άγχους και στρες.
Ένα ζεστό πιάτο φακές, ειδικά τώρα το χειμώνα, εκτός του ότι θα σας ζεστάνει και θα σας χαρίσει σίδηρο και ενέργεια, θα σας κρατήσει και μακριά από το άγχος.
μπορείς να συνέλθεις και είσαι συνεχώς εξαντλημένη; Μα τι φταίει και είσαι στην ίδια κατάσταση κάθε μέρα;
Πριν πανικοβληθείς και κάνεις τουρνέ στο ιατρικό κέντρο καλό θα ήταν να ελέγξεις επτά παραμέτρους που είναι πιθανό να σε ''ρίχνουν'' και να σου προκαλούν αυτή την εξάντληση.
Μάλλον θα εκπλαγείς αν καταλάβεις πως μικρές λεπτομέρειες είναι ικανές να αλλάξουν την διάθεσή σου και να σε κάνουν να πάρεις τα πάνω σου. Στο bustle.com βρίσκουμε σωτήριες συμβουλές.
Τέρμα πια το πρωινό ξύπνημα με το ζόρι, ο πόνος στο κεφάλι, η ζαλάδα, η ατονία και οι πεσμένοι ρυθμοί. Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με στόχους κι ένας από τους πιο σημαντικούς θα είναι η υγεία σου. Μικρές κινήσεις που θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στον οργανισμό σου.

Η ζάχαρη με μέτρο

 
Προτιμάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη; Αγαπάτε ιδιαίτερα τους υδατάνθρακες ή την καφείνη; Τα προϊόντα αυτά θα σας δώσουν μία προσωρινή αίσθηση ενέργειας και σε πολύ λίγο θα ρίξουν κατακόρυφα το σάκχαρό σας με αποτέλεσμα να σας χαρίσουν έναν γλυκό λήθαργο. Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση έτοιμου φαγητού οδηγεί στην κόπωση.

Ελλιπής ενυδάτωση

 
Αν δεν πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα είναι σίγουρο πως θα νιώσετε εξάντληση. Το σώμα πρέπει να ενυδατώνεται σωστά τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Μελέτες αποδεικνύουν πως ακόμα και μία ήπια μορφή αφυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει απώλεια της ενέργειας. Νερό, χυμοί και τσάι να μη λείπουν από την καθημερινότητά σας.

Χρήση υπολογιστή πριν τον ύπνο

 
Πολλοί από εμάς παρακολουθούν τηλεόραση ή ελέγχουν τα email τους λίγο πριν ξαπλώσουν στο κρεβάτι. Αυτή η συνήθεια μπορεί να αποτρέψει έναν ξεκούραστο ύπνο. Η διέγερση του εγκεφάλου μας από την τεχνολογία τη στιγμή που στην πραγματικότητα πρέπει να αρχίσει να επιβραδύνει μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ξεκούρασή μας. Το τεχνητό φως από κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, οθόνες τηλεόρασης καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, του νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση των κύκλων του ύπνου και της εγρήγορσής μας.

Απουσία άσκησης

 
Ακούγεται αντιφατικό αλλά η άσκηση βοηθά στα να μην αισθανόμαστε κουρασμένοι. Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο να πάτε στο γυμναστήριο ή δε σας αρέσει καθόλου, μία βόλτα με τα πόδια για 20 λεπτά αρκεί. Αυξήστε τα επίπεδα ενέργειάς σας και θα δείτε αμέσως τη διαφορά.

Έλλειψη σιδήρου

 
Ένα σημαντικό σύμπτωμα της αναιμίας είναι η κόπωση. Η αναιμία είναι συχνή σε χορτοφάγους και σε άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς. Αν υποψιάζεστε πως το χαμηλό σίδηρο μπορεί να είναι η αιτία της εξάντλησης σας, πηγαίνετε στο γιατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου σας. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι οι πρωτεΐνες με βάση το κρέας ή τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Στρες, αυτό το βάσανο

 
Το άγχος και το στρες μπορεί να προκαλέσουν κόπωση στον οργανισμό σας. Όταν το σώμα σας παλεύει συνεχώς να αντιμετωπίσει το στρες οι καρδιακοί σας ρυθμοί και η αρτηριακή σας πίεση αυξάνονται. Σε μία χρόνια βάση αυτή η διαδικασία κουράζει τον οργανισμό και εξαντλεί το σώμα.
Το 1951 το FBI δημοσίευσε τη λίστα των πιο σκληροτράχηλων κακοποιών έπειτα από αίτημα δημοσιογράφων. Από τότε 501 άτομα έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα, ενώ σήμερα οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να συλλάβουν μόνο 30 από αυτούς, μιας και οι υπόλοιποι έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Δείτε τη λίστα των 10 πιο επικίνδυνων φυγάδων.
JASON DEREK BROWN
 
Τον Νοέμβρη του 2004 ο 35χρονος Jason Derek Brown σκότωσε έναν οδηγό τεθωρακισμένου φορτηγού και διέφυγε με 56 χιλιάδες δολάρια. Ο Brown ήταν μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού και είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να ακολουθήσει τον τρόπο ζωής των Μορμόνων. Σήμερα καταζητείται για φόνο και ληστεία στην Αριζόνα.

WILLIAM BRADFORD BISHOP

Το όνομα του William Bradford Bishop είναι μια από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη λίστα των φυγάδων. Ο 77χρονος, σήμερα, φέρεται να σκότωσε όλη του την οικογένεια στην περιοχή Bethesda. Ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκλήρισε την οικογένεια του όταν έμαθε ότι δεν πήρε την προαγωγή από τη δουλειά του. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Bishop μετέφερε τα πτώματα στην Βόρεια Καρολίνα, όπου τα έθαψε σε ένα ρηχό τάφο και άναψε φωτιά. Από τη στυγνή δολοφονία γλύτωσε μόνο ο σκύλος!

WILLIAM ROBERT FISHER
 

Ο William Robert Fisher είναι ο δράστης ενός από τα πιο σκληρά εγκλήματα είναι. Ο δράστης καταζητείται γιατί το 2001 σκότωσε την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά και ανατίναξε το σπίτι που ζούσαν στην Αριζόνα, όταν εκείνη έμαθε για την εξωσυζυγική σχέση του και ανακοίνωσε πως θα τον εγκαταλείψει.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ

(Πηγή: Fortunegreece.com)
Μια μεγάλη έρευνα για τις συνήθειες των Τούρκων με τίτλο “Οδηγός κατανόησης της Τουρκίας” πραγματοποίησε πρόσφατα η εταιρεία ερευνών Ipsos KMG η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Posta από την οποία προκύπτουν ενδιαφέρονται στοιχεία.
Σύμφωνα με την έρευνα 20% από τους Τούρκους και το 18% από τις Τουρκάλες που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι γυναίκες μπορεί να χαστουκίζονται αν αυτό είναι είναι απαραίτητο. Αντίστοιχα τα ποσοστά για το εάν η γυναίκα πρέπει να ζητάει την άδεια του συζύγου της για να εργαστεί είναι 69% στους Τούρκους και 57% στις Τουρκάλες.
Σε ότι αφορά το θέμα της μαντίλας, το 70% των γειτόνων μας πιστεύει ότι οι φοιτήτριες μπορούν να φορούν μαντίλα και το 57% ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για γυναίκες δημόσιους υπαλλήλους. Οι Τουρκάλες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 60% ότι φορούν μαντίλα όταν βγαίνουν έξω και 37% και εντός του σπιτιού. 46% των Τούρκων θεωρεί σημαντικό ότι η σύζυγος τους φοράει μαντίλα. Παράλληλα 38% από τις Τουρκάλες δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει φορέσει μέικ απ.
Στον τoμέα των media, 60% των Τούρκων πιστεύει ότι τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να λογοκρίνονται ενώ 61% πιστεύει ότι ορισμένες ιστοσελίδες θα έπρεπε να κλείσουν. Αυτό όταν ένα ποσοστό 68% δεν έχει μπει ποτέ στο ίντερνετ.
46% των Τούρκων που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν έχουν ασκηθεί ποτέ στην ζωή τους (ούτε καν απλό περπάτημα), 38% δεν έχουν βγει ποτέ για φαγητό έξω με την οικογένεια, ενώ 39% επισκέπτεται φίλους ή συγγενείς τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι 56% των Τούρκων δηλώνει ότι δεν έχει φωτογραφηθεί με εξαίρεση τις φωτογραφίες για κάποιο έγγραφο (ταυτότητα, διαβατήριο).
Οι γείτονες είναι φανατικοί της τηλεόρασης. Σε ποσοστό 84% δηλώνουν ότι το αγαπημένο τους χόμπι είναι η παρακολούθηση κάποιου τηλεοπτικού προγράμματος. 65% παρακολουθούν ειδήσεις, 62% τουρκικές σαπουνόπερες (77% στις γυναίκες), 41% τηλεπαιχνίδια και 40% οτιδήποτε παίζει η τηλεόραση.
Τέλος 96% δηλώνει ότι δεν έχει παρακολουθήσει όπερα ή μπαλέτο, 80% ότι δεν έχει δει ποτέ θέατρο, 73% ότι δεν έχει πάει ποτέ σε συναυλία και 56% ότι δεν έχει πάει σινεμά.
Πηγή: Hurriyetdailynews.com
Το 2014 υπήρξε το θερμότερο έτος παγκοσμίως μετά το 1891, όπως ανακοίνωσε πρώτη η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, η μέση θερμοκρασία στη Γη πέρυσι ήταν μεγαλύτερη κατά 0,27 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 και 0,05 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2010.
Η ανακοίνωση επισημοποίησε το αναμενόμενο, καθώς τον Δεκέμβριο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, κάνοντας μια προκαταρκτική ανάλυση των μετεωρολογικών στοιχείων για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014, είχε εκτιμήσει ότι το περασμένο έτος προαλειφόταν να γράψει μετεωρολογική ιστορία.
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, που θα δημοσιοποιήσει τη δική της «ετυμηγορία» στις 16 Ιανουαρίου, αναμένεται να καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, σύμφωνα με το "Nature".
Οι υψηλές θερμοκρασίες του 2014 θεωρούνται αξιοσημείωτες, αν ληφθεί υπόψη ότι ουσιαστικά απουσίαζε το φαινόμενο του Ελ Νίνιο. Και στα τρία προηγούμενα έτη που είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες-ρεκόρ (2010, 2005 και 1998), είχε συμβάλει σε αυτό το γεγονός ότι είχε εκδηλωθεί το Ελ Νίνιο, το οποίο τείνει να ανεβάζει την παγκόσμια θερμοκρασία, θερμαίνοντας τα επιφανειακά νερά του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού.
Όμως, στο 2014, αν και οι θερμοκρασίες του Ειρηνικού υπήρξαν υψηλές, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στο Ελ Νίνιο να εκδηλωθεί. «Είναι ασυνήθιστο να καταγράφεται ζέστη ρεκόρ σε ένα έτος χωρίς ισχυρό Ελ Νίνιο», δήλωσε ο κλιματολόγος του πανεπιστημίου Πρίνστον Μάικλ Οπενχάιμερ, πράγμα που, όπως είπε, αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση πως η Γη θερμαίνεται με γοργό ρυθμό.
Το νέο ρεκόρ του 2014 έρχεται μετά από μια τουλάχιστον δεκαετία, στην οποία είχε καταγραφεί επιβράδυνση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μια τάση που είχε ξεκινήσει το 1998. Μεταξύ 1951 και 2012 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ μεταξύ 1998 - 2012 η αύξηση ήταν μόνο 0,05 βαθμοί.
Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πάντως ότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα ένα «διάλειμμα» στην άνοδο της θερμοκρασίας, απλώς θεωρούν ότι η αυξημένη θερμότητα «κρύβεται» όλα αυτά τα χρόνια στους βυθούς των ωκεανών, εκεί όπου η θερμοκρασία δεν μπορεί να μετρηθεί καλά.
news.gr

Συνταγματική και αξιοκρατική η μοριοδότηση όσων διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ αλλά και η αναγνώριση του πτυχίου στην κινητικότητα πριν την 8ετια


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΣτΕ σχετικά με την συνταγματικότητα της κατάργησης των θέσεων κλάδου ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας.

Το ΣτΕ αποφαίνεται ότι είναι δυνατόν να απολύονται οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται και συνεπώς κρίθηκε συνταγματική η κατάργηση της υπηρεσίας. Ομοίως δεν αποδέχεται και απορρίπτει την προσφυγή των Δημοτικών Αστυνομικών κατά μοριοδότησης συγκεκριμένης σειράς που διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ και αναγνωρίζει την αξιοκρατικότητα της διαδικασίας σε σχέση με τις άλλες σειρές. Επιπλέον απέρριψε και την προσφυγή κατά της αναγνώρισης πτυχίων στην κινητικότητα πριν το πέρας των 8ετών.

Η απόφαση αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί πράγμα που θα μας επιτρέπει να αναλύσουμε περαιτέρω το σκεπτικό.

Σημειώνουμε ότι από τους 3044 Δημοτικούς Αστυνομικούς απορροφήθηκαν όλοι σε άλλες υπηρεσίες και περίπου 118 απολύονται οριστικά.

dtypos.blogspot.gr
H Intel παρουσίασε έναν ολόκληρο υπολογιστή σε ένα stick, με λειτουργικό σύστημα Windows 8.1 ή Linux, ανάλογα με τις επιλογές του χρήστη. 
Το Intel Compute Stick δεν θα στοιχίζει περισσότερο από 150 δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ με τη σύνδεση HDMI που προσφέρει, μπορεί να μετατρέπει οποιαδήποτε οθόνη σε κανονικό υπολογιστή, άμεσα και χωρίς ανάγκη περαιτέρω καλωδίωσης. Αυτή είναι και η βασική διαφορά του με προτάσεις όπως είναι το Amazon Fire Stick, ή το Google Chromecast.
Ο λιλιπούτειος υπολογιστής της Intel είναι εξοπλισμένος με WiFi, Bluetooth και θύρα USB, ενώ δεν του λείπει ούτε η επέκταση της μνήμης του με τη χρήση καρτών microSD. H έκδοση με λειτουργικό Windows 8.1 θα είναι εξοπλισμένη με μνήμη RAM 2 GB και αποθηκευτικό χώρο 32 GB, ενώ η έκδοση με λειτουργικό σύστημα Linux θα έχει μνήμη RAM 1 GB και εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 8 GB. Αυτή θα είναι και σημαντικά φθηνότερη, καθώς θα στοιχίζει 89 δολάρια στις ΗΠΑ.
Στη Linux έκδοση, το λειτουργικό θα είναι Ubuntu. O επεξεργαστής στο εσωτερικό και των δύο εκδόσεων θα είναι ο τετραπύρηνος Intel Bay Trail Atom Z73735F. Το Compute Stick αντλεί ενέργεια από μία θύρα micro USB, όπως ένα smartphone που φορτίζει, ενώ θα είναι διαθέσιμο στην αγορά από τον Μάρτιο του 2015 και μετά, όπως ανακοινώθηκε στo Consumer Electronics Show.
pestaola.gr
Στα πρόθυρα έξαρσης της γρίπης βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία φέτος έχει να αντιμετωπίσει και την αυξημένη παθογένεια ενός διαφοροποιημένου στελέχους της γρίπης.

Η διαπίστωση ανήκει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο αναμένει αυξητική τάση των κρουσμάτων εποχικής γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, ενώ εκτιμά ότι το κύμα εποχικής γρίπης αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Κέντρου, μέχρι χθες είχαν αναφερθεί οκτώ σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά τέσσερις θάνατοι.

Φέτος στην Ελλάδα, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στελέχη της γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), Α(H1N1)pdm09, καθώς και στελέχη τύπου Β.

Τα μέτρα πρόληψης

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:

- Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (πχ από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

- Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

- Η συνέχιση του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ' όλη τη διάρκεια του εφετινού κύματος γρίπης.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρώπη αναφέρουν την σε αυξημένο ποσοστό κυκλοφορία στελέχους γρίπης Α(Η3Ν2) που είναι διαφορετικό από το στέλεχος Α(Η3Ν2) που εμπεριέχεται στο κυκλοφορούν εμβόλιο εποχικής γρίπης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι παρά την πιθανή αυτή αστοχία του, το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη επειδή καλύπτει και τα στελέχη Α(Η1Ν1)pdm09, τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2). Ως εκ τούτου συνιστάται η συνέχιση του εμβολιασμού με το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο καθόλη τη διάρκεια του κύματος της εποχικής γρίπης για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ο εμβολιασμός συνιστάται για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη (σσ: βλ. πιο κάτω) και γίνεται με μία δόση του εμβολίου για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν με το αντιγριπικό εμβόλιο. Δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου συνιστώνται σε απόσταση 4-6 εβδομάδων στα άτομα που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά την φετινή περίοδο. Η ανοσία από τον αντιγριπικό εμβολιασμό παραμένει για αρκετούς μήνες.

- Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές.

Αυξημένη παθογένεια διαφοροποιημένου στελέχους γρίπης

Λόγω επιστημονικών αναφορών για αυξημένη παθογένεια του διαφοροποιημένου στελέχους γρίπης Α(Η3Ν2) οι γιατροί καλούνται από το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο.

Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τι έγινε πέρυσι

Τον χειμώνα 2013/14 καταγράφηκαν 329 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και από αυτούς τους ασθενείς οι 145 έχασαν τελικά τη ζωή τους, αν και υπολογίζεται ότι τα περιστατικά είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα καθώς δεν ανιχνεύονται και δεν καταγράφονται όλα από τις υγειονομικές Αρχές.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:

- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Χρόνια νεφροπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
  • Μεταμόσχευση οργάνων.
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
  • Νευρομυϊκά νοσήματα.
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.

- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, με δείκτη μάζας σώματος ≥ 40kgm/m2

- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη
- Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).
news.gr

Η παρουσία πολλών αισθητήρων στα αυτοκίνητα είναι πλέον καθεστώς – κάμερες οι οποίες θα παρακολουθούν τα λεγόμενα «τυφλά σημεία», για παράδειγμα – ωστόσο επικεντρώνονται κυρίως στο εξωτερικό περιβάλλον του οχήματος και όχι στο εσωτερικό του.
Μια αυστραλιανή εταιρεία, η Seeing Machines, στρέφει το «βλέμμα» προς τα μέσα, με τεχνολογία η οποία επικεντρώνεται στους ίδιους τους οδηγούς, με σκοπό την αντιμετώπιση της απροσεξιών στην οδήγηση. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, η εταιρεία χρησιμοποιεί κάμερες και λογισμικό για την ανίχνευση των κινήσεων των ματιών και του προσώπου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ειδοποίηση των οδηγών όταν η προσοχή τους αποσπάται.
Η χρήση της τεχνολογίας αυτής αναμένεται να γίνει πιο κοινή, ειδικά καθώς τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο «έξυπνα» και ικανά για αυτοοδήγηση. Μέχρι τώρα η εταιρεία επικεντρώνεται σε οδηγούς βαρέων βιομηχανικών φορτηγών, ωστόσο προσβλέπει και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, υπογράφοντας συμφωνία με την Takata. Στη CES 2015 στο Λας Βέγκας αυτή την εβδομάδα η εταιρεία επιδεικνύει τους «αισθητήρες προσοχής» της σε μια Jaguar F-Type.
Η τεχνολογία της Seeing Machines χρησιμοποιεί μια μικρή υπέρυθρη κάμερα που δουλεύει με λογισμικό το οποίο «τρέχει» στο ίδιο το αυτοκίνητο και όχι σε κάποιον απομακρυσμένο server για να αξιολογεί το επίπεδο προσοχής του οδηγού. Ειδικότερα, αξιολογεί τη θέση του κεφαλιού, την έκφραση του προσώπου και το ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Η κάμερα «πιάνει» 60 frames/ δευτερόλεπτο και το λογισμικό αναλύει τις εικόνες για να «διαπιστώνει» το πόσο προσέχει ο οδηγός.
Σύμφωνα με τον Νικ Λανγκντέιλ- Σμιθ, στέλεχος της εταιρείας, είναι δυνατή η συλλογή πολλών δεδομένων μέσω της παρακολούθησης της κόρης του ματιού ειδικότερα. Το λογισμικό μετρά την περιστροφή του ματιού και αντιλαμβάνεται πού το βλέμμα διασταυρώνεται με τα αντικείμενα γύρω από τον οδηγό. Αυτό επιτρέπει στο πρόγραμμα να «καταλάβει» πόσο χρόνο ο οδηγός περνά κοιτώντας στο ταμπλό, στους καθρέφτες, στον δρόμο και αλλού, το οποίο μπορεί να το βοηθήσει να «κρίνει» εάν ο οδηγός προσέχει την κίνηση στον δρόμο ή αν η προσοχή του έχει αποσπαστεί. Εάν αντιληφθεί κάτι τέτοιο, ειδοποιεί σχετικά. Σε εταιρείες που χρησιμοποιούν ήδη το σύστημα αυτό γίνεται μέσω βόμβου στο κάθισμα, αν και αυτό δεν αναμένεται να μεταφερθεί έτσι στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.
naftemporiki.gr
Δεν είναι λίγοι οι καπνιστές που δηλώνουν, ότι θα ήθελαν να κόψουν το τσιγάρο, όμως δυσκολεύονται να το καταφέρουν.
Μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά ισχυρίζεται, ότι ο καλύτερος χρόνος για να κόψει μια γυναίκα το κάπνισμα είναι λίγο πριν την περίοδό της. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας στην προσπάθειά τους για διακοπή του καπνίσματος, πρέπει να κάνουν πράξη την απόφασή τους στο μέσο της ωχρινικής φάσης του έμμηνου κύκλου, δηλαδή μετά την ωορηξία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο από τους άντρες να απαλλαγούν από τη βλαβερή αυτή για την υγεία τους συνήθεια και πως αυτό μπορεί να οφείλεται στον έμμηνο κύκλο.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Μόντρεαλ, αναφέρουν ότι για τις γυναίκες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κόψουν το τσιγάρο στην έναρξη της φάσης των ωοθυλακίων, η οποία ξεκινά μετά την έμμηνο ρύση.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Psychiatry Journal.
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν η καθηγήτρια Adrianna Mendrek. Στην έρευνα συμμετείχαν 34 γυναίκες και άντρες, οι οποίοι κάπνιζαν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες, καθώς παρατηρούσαν είτε «ουδέτερες» εικόνες, είτε εικόνες που τους προκαλούσαν μια επιθυμία να ανάψουν ένα τσιγάρο.
Οι γυναίκες υποβλήθηκαν δύο φορές σε διαφορετικά στάδια του έμμηνου κύκλου τους σε μαγνητική τομογραφία, ενώ οι ερευνητές μέτρησαν και τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στον οργανισμό τους.
Η καθηγήτρια Mendrek υποστήριξε, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ότι οι γυναίκες που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο πρέπει να λάβουν υπόψη τους την περίοδό τους. «Τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν, ότι οι ανεξέλεγκτες παρορμήσεις για τσιγάρο είναι πιο έντονες κατά την έναρξη της φάσης των ωοθυλακίων, που αρχίζει μετά την έμμηνο ρύση. Οι ορμονικές αυξομειώσεις στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης επηρεάζουν κατά πάσα πιθανότητα το στερητικό σύνδρομο και αυξάνουν τη δραστηριότητα εκείνων των νευρικών κυκλωμάτων, που σχετίζονται με το αίσθημα έντονης επιθυμίας».
Η καθηγήτρια πρόσθεσε ωστόσο, ότι άλλοι παράγοντες –όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη- είναι πιθανώς πιο σημαντικοί και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
news.gr
To Ιόνιο πέλαγος και οι ευκαιρίες για αγορές ελληνικών νησιών, αποτελούν θέμα αφιερώματος μεγάλων ξενων εφημερίδων. Αυτή τη φορά η ινδική έκδοση της Wall Street Journal αναφέρεται στο νησάκι Μόδι το οποίο ανήκει διοικητικά στην Ιθάκη.
Σύμφωνα με το γνωστό μεσιτικό γραφεία Private Island, πρόκειται για το «ιδανικό για επενδύσεις με απεριόριστες δυνατότητες».
Καταπράσινο και με κωνοειδές σχήμα, το Μόδι έχει έκταση όσο 51 γήπεδα ποδοσφαίρου και κοστολογείται στο 1,5 εκατομμύριο δολάρια. «Σε μικρή απόσταση από το Μόδι βρίσκεται η Ιθάκη, η πατρίδα του ήρωα του Ομήρου, Οδυσσέα» αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
«Παραδοσιακά, αυτού του είδους τα νησιά σπάνια βγαίνουν στην αγορά, καθώς μένουν στην ίδια οικογένεια και περνούν από γενιά σε γενιά. Όμως η προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη φορολογία έχουν αλλάξει τα δεδομένα», αναφέρει ακόμα η Wall Street Journal. «Σε αυτό έχει συμβάλλει και η αγορά του Σκορπιού από την Εκατερίνα Ριμπολόβελβα, την 25χρονη κόρη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ», αναφέρεται επίσης. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά ενός ελληνικού νησιού δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση, καθώς όπως η WSJ σημειώνει χαρακτηριστικά, «η διαδικασία απόκτησης απαιτεί την υπερπήδηση τουλάχιστον 32 γραφειοκρατικών εμποδίων, ενώ σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει και το καθεστώς της Ελλάδας σχετικά με τη δόμηση στις ακτές».
Πηγή: imerisia.gr
Στην έκθεση καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας που λαμβάνει χώρα στο Λας Βέγκας, παρουσιάστηκε δοκιμαστική έκδοση της εφεύρεσης «θαύμα». Σύμφωνα με τους δημιουργούς της επαναστατικής αυτής εφεύρεσης, που είναι η ισραηλινή start up εταιρία StoreDot, η μπαταρία έχει ελάχιστα λιγότερη διάρκεια ζωής από τις συμβατικές, αλλά μπορεί να φορτίσει σε μόλις 2 λεπτά και να διαρκέσει έως και 5 ώρες.
Στο παρελθόν η συγκεκριμένη start up εταιρία, είχε παρουσιάσει και πάλι την ίδια εφεύρεση, που αποτελείται από μία βάση φόρτισης και μία μπαταρία, η οποία όμως είχε κάποια αποθαρρυντικά στοιχεία, όπως το μέγεθος της βάσης, που ήταν αρκετά μεγάλο και δυσλειτουργικό. Τώρα όμως οι δημιουργοί της, έχουν αναβαθμίσει την τεχνολογία και έχουν κατασκευάσει μικρότερη βάση,που φορτίζει την μπαταρία τόσο γρήγορα, χάρη στην μοριακή σύνθεσή της.
Η ειδική μπαταρία για την ταχυ-φόρτιση είναι προς το παρόν συμβατή με περιορισμένο αριθμό τύπων κινητού, όπως για παράδειγμα το κινητό της Samsung της σειράς Galaxy. Ήδη η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει γίνει περιζήτητη από πολλές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, αλλά και έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του πάμπλουτου Ρώσου επιχειρηματία Roman Ambramovich, που έχει χορηγήσει με γενναιόδωρο ποσό την προσπάθεια της ισραηλινής start-up.
charger
aftodioikisi.gr
Στις 04/02/2015 θα αναρτηθούν τα κουπόνια της Ψηφιακής Αλληλεγγύης για τους 289.300 δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος σύμφωνα με την προκήρυξη που εκδόθηκε απο το ΤΕΕ που υλοποιεί το πρόγραμμα και καλεί τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν να κάνουν τις αιτήσεις τους εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές αλλά και γνωστοποιεί στους δικαιούχους όλες τις λεπτομέρειες για να πάρουν τα δωρεάν λαπτοπ ή Tablet και δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για 12 μήνες.
Σύμφωνα με την προκήρυξη οι δικαιούχοι της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης όπου έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα από 04/02/2015 έως 30/06/2015 θα μπορούν να εισέρχονται στην ιστοσελίδα e-inclusion.gr και να εκτυπώνουν τον κωδικό που θα τους δίνει το δωρεάν λαπτοπ ή tablet αλλά και internet για 12 μήνες.
Όπως αναφέρει η προκήρυξη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας [ΤΕΕ], ενεργώντας ως Δικαιούχος κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 3614/2007 (ΦΕΚ 267/Α) της πράξης με κωδ. ΟΠΣ 496034 αναλαμβάνει σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε. [ΕΔΕΤ] την υλοποίηση της δράσης με τίτλο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Αλληλεγγύης στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης», της οποίας φορέας πρότασης είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων [ΓΓΤΤ] του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων [ΥΠΥΜΕΔΙ].
Η δράση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007‐ 2013» [ΕΠΨΣ], με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης]. Σκοπός της δράσης είναι η πρόσβαση των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα σε τεχνολογίες ΤΠΕ, η μείωση του ψηφιακού χάσματος μέσω της πρόσβασης των πολιτών στο διαδίκτυο, η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου από πολίτες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, μέσω τεχνικής υποστήριξης / συμβουλευτικής ενημέρωσης στο χώρο τους.
Αντικείμενο της δράσης είναι η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και εξοπλισμού, με επιταγή [κουπόνι] ψηφιακής αλληλεγγύης, στους 289.237 πολίτες που αιτήθηκαν και έλαβαν το Κοινωνικό Μέρισμα και παράλληλα κατοικούν στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης [Ανατολική Μακεδονία‐Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη]. Οι πολίτες αυτοί, ως Ωφελούμενοι της δράσης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης, θα έχουν τη δυνατότητα να: Αποκτήσουν ή διατηρήσουν διαδικτυακή σύνδεση μέχρι την 31/10/2015 με την παροχή συνδρομής για ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο [σταθερή ή δορυφορική, ή κινητή (mobile).
Για την περίπτωση της κινητής σύνδεσης επισημαίνεται ότι αφορά μόνο απόκτηση νέας σύνδεσης και όχι διατήρησης υφιστάμενης] Αποκτήσουν τον απαιτούμενο βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο, δηλαδή ένα (1) ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook ή laptop. Υποστηριχθούν και ενημερωθούν κατ’ οίκον σε βασικά στοιχεία χρήσης της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών [ΤΠΕ].
Οι ψηφιακές υπηρεσίες και ο εξοπλισμός θα παρασχεθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους και Εμπορικές Επιχειρήσεις πωλήσεων υπολογιστικού εξοπλισμού με δικαίωμα σύναψης τηλεπικοινωνιακού συμβολαίου, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα επιλεγούν και θα ενταχθούν στο «Μητρώο Παρόχων / Προμηθευτών» της δράσης.
Στο πλαίσιο της παρούσας, θα δημιουργηθεί επίσης Κατάλογος Συμβούλων ΤΠΕ, οι οποίοι θα συμβληθούν με τους Παρόχους για την παροχή των υπηρεσιών Υποστήριξης & Ενημέρωσης σε θέματα ΤΠΕ.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες και ο εξοπλισμός είναι υποχρεωτικές και θα παρέχονται, υπό την προϋπόθεση της φυσικής παρουσίας του δικαιούχου πολίτη στο κατάστημα του παρόχου / προμηθευτή [αποκλείονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα τύπου e‐shop], ενώ οι υπηρεσίες υποστήριξης /ενημέρωσης ΤΠΕ είναι προαιρετικές για το δικαιούχο πολίτη και θα παρέχονται, εφ’ όσον ο ίδιος επιλέξει να του παρασχεθούν, στο χώρο του [κατ’ οίκον]. Η δράση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 95.872.350,00€. Χορήγηση και εξαργύρωση της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί, μέσω της ιστοσελίδας της Δράσης και με χρήση των διαπιστευτηρίων (username/password) του πληροφοριακού συστήματος «TAXISNET» της ΓΓΠΣ να δει αν είναι επιλέξιμος ωφελούμενος της Δράσης. Όπως γράφουν τα δικαιολογητικα θα μπορεί να τυπώνει τον μοναδικό κωδικό της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης που του αντιστοιχεί ή να τον λάβει στο e‐mail του ή στο κινητό του.
Ο ωφελούμενος μπορεί, μέσω της ιστοσελίδας της Δράσης, να αναζητήσει Παρόχους/Προμηθευτές που βρίσκονται στην περιοχή επιλογής του και να εντοπίζει τις Προσφορές που τον ενδιαφέρουν, με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες ή/και τις δυνατότητές του, σύμφωνα με τα προσωπικά του κριτήρια. Οι ωφελούμενοι, αφού επιλέξουν τον Πάροχο/Προμηθευτή που επιθυμούν, επισκέπτονται το κατάστημα, εντός της περιόδου ισχύος της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης, και με τον συγκεκριμένο και μοναδικό κωδικό της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης, επιλέγουν τις παροχές της δράσης.
Οι παροχές της δράσης υπό τη μορφή συγκεκριμένων προσφορών από τους αντίστοιχους Παρόχους/Προμηθευτές θα είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό προς ενημέρωση και επιλογή τους μετά την επίσκεψη του Ωφελούμενου στο κατάστημα, μετά την 04η Φεβρουαρίου 2015.
Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!