Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

56ο ΦΚΘ: Απονομή βραβείων και ενός λεπτού σιγή για τις επιθέσεις στη Γαλλία
Με αναφορές στις τραγικές επιθέσεις στη Γαλλία και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο ισλανδικό Rams ο Χρυσός Αλέξανδρος.
Μετά την τελετή ακολούθησε η προβολή της τελευταίας ταινίας του Αρνό Ντεπλεσέν, ο οποίος αναφερόμενος στα γεγονότα στο Παρίσι είπε ότι το σινεμέ έχει τη δυνατότητα να εκφράζει πόσο εύθραυστοι νιώθουμε όλοι.
Τα βραβεία
Δύο αδέλφια που έχουν να μιλήσουν 40 χρόνια, μερικές δεκάδες κριάρια και το παγωμένο τοπίο της Ισλανδίας σε μια ταινία που συνδυάζει κωμωδία και δράμα «έπεισαν» την κριτική επιτροπή του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να απονείμουν το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος στην ισλανδική ταινία Δεσμοί Αίματος (Rams) του Γκρίμουρ Χακόναρσον.
Την τελετή απονομής παρουσίασε η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, η οποία άνοιξε την τελετή εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Φεστιβάλ στη Γαλλία, λέγοντας ότι η επιθέσεις ρίχνουν βαριά σκιά στην εκδήλωση.
Η Γη και η Σκιά από την Κολομβία απέσπασε τον Αργυρό Αλέξανδρο.
Ο Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία Ο Δρόμος για το Λα Πας, του Φρανσίσκο Βαρόνε από την Αργεντινή, ένα road movie - αποδοχή στη διαφορετικότητα.
Το βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Γκαμπριέλ Ριπστάιν για την ταινία 600 Μίλια.
Βραβείο Σεναρίου απέσπασε ο Λορένσο Βίγας για την ταινία Από Μακριά (From Afar).
Η Ντέβον Κέλερ κέρδισε βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την ταινία Petting Zoo, ενώ βραβείο ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Αλφρέδο Κάστρο για το Από Μακριά.
Η κριτική επιτροπή απένειμε και βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης στην ταινία Sparrows του Ρούναρ Ρούναρσον.
Η κριτική επιτροπή είχε πρόεδρο τη Μισέλ Ρέι Γαβρά και μέλη τον σκηνοθέτη Κορνέλιου Πορουμπόιου, τον κριτικό κινηματογράφου Τζέι Ουάισμπεργκ, την παραγωγό Ελίζ Ζαλαντό και τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου.
Τα δικά της βραβεία απένειμε και η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI), η οποία αποτελείτο από τους: Στίβεν Γέιτς, Γιάνκα Μπαρκόσι και Ιωσήφ Πρωιμάκη.
Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία Silent του Γιώργου Γκικαπέππα και για ελληνική ταινία στον Καύσωνα της Τζόις Νασαουάτι.
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου.
Το βραβείο της Βουλής – Ανθρώπινες Αξίες απονεμήθηκε στην ταινία Η Γη και η Σκιά του Σέσαρ Ασεβέδο. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος σημείωσε ότι μπροστά στη βαρβαρότητα πρέπει να προτάξουμε την αλληλεγγύη και να πολεμήσουμε τον φόβο.
Το βραβείο του κοινού Fischer για το διαγωνιστικό τμήμα απονέμεται στην ταινία Η Γη και η Σκιάτου Σ.Ασεβέδο.
Το βραβείο του κοινού για ελληνική ταινία απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες Το Ξύπνημα της Άνοιξης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη.
Το βραβείο κοινού για το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια απονέμεται στην ταινία Ατίθασες (Mustang).
Το βραβείο κοινού για το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες απονέμεται στην ταινία Εγώ, ο Ερλ και το Κορίτσι που Πεθαίνει.
Η κριτική επιτροπή του 11ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads βράβευσε το σχέδιο ταινίας USUD, σε σκηνοθεσία Στεφάν Μαλάσεβιτς, μία συμπαραγωγή Σερβίας – Βοσνίας.
Το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC) προσφέρει βραβείο 10.000 ευρώ για ανάπτυξης σεναρίου. Η κριτική επιτροπή το απονέμει στο κινηματογραφικό σχέδιο Η Γη του Κανενός σε σκηνοθεσία Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Αράν Χιουζ.
Η κριτική επιτροπή απένειμε, επίσης, με Ειδική Μνεία το κινηματογραφικό σχέδιο The T Factor, σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Κοστάμπιλε από την Ιταλία.
Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο TIDE, σε σκηνοθεσία/παραγωγή Χουσεν Ιμπραήμ από τον Λίβανο.
Προσφέρει επίσης μια μερική υποτροφία στο κινηματογραφικό σχέδιο The Disappeared σε σκηνοθεσία Ραμίν Ματίν από την Τουρκία.
Η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film προσφέρει υπηρεσίες για την ανάπτυξη ενός ελληνικού κινηματογραφικού σχεδίου και πιο συγκεκριμένα στο: Ελευσίνα σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σκούρα.
Agora Works in progress
Η εταιρία GRAAL βραβεύει μια από τις ταινίες του τμήματος Agora Works in Progress με το βραβείο συμπαραγωγής που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production. Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο στο σχέδιο City with no compass, σε σκηνοθεσία Αντόνιο Σαβινέλι και απονέμει Ειδική Μνεία στην ταινία: The Last Day, σε σκηνοθεσία Γκαμπριέλ Αχίμ.
Από την τελετή απουσίαζε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε.
in.gr

Κάποτε αποκλειστικότητα των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας, τα drones πλέον έχουν καταστεί διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, και ως εκ τούτου είναι πάρα πολλές οι εταιρείες και οι ανεξάρτητοι εφευρέτες/ ερευνητές που δουλεύουν πάνω σε αυτά, παράγοντας πολλά διαφορετικά μοντέλα, με δικά τους χαρακτηριστικά.
Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η αμερικανικώ CyPhy Works, η οποία δημιούργησε το Parc- ένα drone επικεντρωμένο στην επίλυση ενός εκ των βασικότερων «προβλημάτων» του χώρου: Την παραμονή εν πτήσει, η οποία προφανώς εξαρτάται από τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, το Parc μπορεί να παραμένει εν πτήσει επ'αόριστον, αναλαμβάνοντας καθήκοντα ιπτάμενου «σκοπού», χάρη σε ένα μικρονήμα - «κάβο/ καλούμπα», για μετάδοση ενέργειας και δεδομένων. Βεβαίως, αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να πετάξει πολύ μακριά, ωστόσο η εταιρεία θεωρείται ότι θα χρησιμοποιείται κυρίως για αναγνώριση σε μικρή εμβέλεια ή ως αναμεταδότης.
«Πρόκειται βασικά για ένα ρομπότ με απεριόριστο χρόνο πτήσης» επεσήμανε η Έλεν Γκράινερ, ιδρύτρια, μιλώντας στη συνδιάσκεψη EmTech 2015 στη Μασαχουσέτη. «Το στέλνεις ψηλά και μένει εκεί».
Το drone διαθέτει έξι στροφεία και φέρει κάμερα υψηλής ανάλυσης, ικανή για την παραγωγή υπέρυθρων εικόνων νυκτερινής όρασης. Ο «κάβος» είνια πιο λεπτός από καλώδιο ακουστικών, αλλά αρκετά ανθεκτικός για να χρησιμοποιηθεί ως «καλούμπα», για το μάζεμα του αεροσκάφους, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Σημειώνεται πως το Parc μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε να πετάξει αυτόματα σε συγκεκριμένο ύψος.
H εταιρεία αναπτύσσει επίσης ένα μικρό, «ασύρματο» drone, για χομπίστες, και ένα εξειδικευμένο drone για παραδόσεις πακέτων, το οποίο θα είναι σε θέση να πετά περισσότερο σαν αεροσκάφος, κάνοντας την πτήση του πιο αποδοτική από άποψης κατανάλωσης ενέργειας.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στον μήνα η CyPhy Works έλαβε χρηματοδότηση ύψους 22 εκατ. δολαρίων από επενδυτές, με την Γκράινερ να προβλέπει «άνοιγμα» του καθεστώτος κανόνων όσον αφορά στις πτήσεις drones και έναρξη παραδόσεων κατά το 2020.
naftemporiki.gr

Αν και το νερό καλύπτει τα 2/3 της επιφάνειας του πλανήτη μας, η προέλευσή του παραμένει «γρίφος» για τους επιστήμονες ακόμη και σήμερα. Έτσι, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως το υγρό στοιχείο υπήρχε ήδη κατά τη διάρκεια σχηματισμού πλανήτη μας, ενώ άλλοι πως εμφανίσθηκε σε μεταγενέστερη φάση, πιθανότατα μέσω μετεωριτών και κομητών.
Τώρα, η ανάλυση δειγμάτων νερού από τον μανδύα της Γης έρχεται να προσφέρει περισσότερα στοιχεία, ώστε να γίνει ένα ακόμη βήμα προς την τελεσίδικη απάντηση. Κι αυτή γιατί η ανάλυση, που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Χαβάης, έδειξε πως στον πλανήτη μας υπήρχε νερό ήδη από τη φάση δημιουργίας του.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν μικρές ποσότητες νερού εγκλωβισμένες σε κοιλότητες στο εσωτερικό ολιβίνη, ενός ορυκτού που αργότερα ενσωματώθηκε σε ηφαιστειακά πετρώματα τα οποία εντοπίζονται σήμερα στην Ισλανδία και στο νησί Παντλόπινγκ, στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος.
Οι κοιλότητες αυτές είναι μικροσκοπικές, με διάμετρο μόλις 20 εκατομμυριοστά του μέτρου, με συνέπεια οι ποσότητες του νερού να είναι ελάχιστες. «Οι μετρήσεις τόσο μικρών ποσοτήτων μπόρεσαν να γίνουν πραγματικότητα μόλις τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας», αναφέρει στο σάιτ Discovery News η Λίντια Χάρις, επιστήμονας από το πανεπιστήμιο της Χαβάης που συμμετείχε στην έρευνα.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα υπερσύγχρονο όργανο, με τη βοήθεια του οποίου μπόρεσε να αναλογίσει την αναλογία δευτερίου-υδρογόνου στα ίχνη νερού. Το δευτέριο, γνωστό και ως «βαρύ υδρογόνο», είναι ισότοπο του υδρογόνου, διαθέτοντας ένα νετρόνιο στον πυρήνα του.
Η συγκεκριμένη αναλογία θεωρείται ένας από τους βασικούς δείκτες για την προέλευση ενός υλικού στο ηλιακό μας σύστημα. Ο λόγος είναι πως το δευτέριο, το οποίο δημιουργήθηκε με τη Μεγάλη Έκρηξη, δεν ήταν ισοκατανεμημένο στον δίσκο από σκόνη και αέρια που περιέβαλλε τον «νεαρό» Ήλιο και από τον οποίο σχηματίσθηκαν οι πλανήτες και τα υπόλοιπα ουράνια σώματα.
Η ίδια αναλογία δείχνει επίσης την εξέλιξη χημικών διεργασιών με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, οι ενώσεις με τα ελαφρύτερα άτομα υδρογόνου μπορούν να διαφύγουν ευκολότερα από την ατμόσφαιρα στο διάστημα, από αυτές με τα βαρύτερα άτομα δευτερίου.
Η ανακάλυψη των επιστημόνων δείχνει πως, στις «πρώτες ύλες» που σχημάτισαν τον πλανήτη μας, συμμετείχαν και σωματίδια σκόνης τα οποία παρέσυραν μόρια νερού από τον δίσκο που περιέβαλλε τον «νεαρό» Ήλιο. Ακόμη κι αν κατά τη διαδικασία σχηματισμού της Γης ένα μέρος του νερού εξατμίσθηκε λόγω της θερμότητας, με βάση αυτή τη θεωρία θα πρέπει να επιβίωσαν αρκετές ποσότητες.
Άλλοι ερευνητές πάντως υποστηρίζουν πως, ακόμη και στην περίπτωση που ισχύει το παραπάνω σενάριο, το νερό θα έπρεπε να εξατμισθεί λίγο αργότερα, με την πρόσκρουση στον πλανήτη μας του τεράστιου ουράνιου σώματος που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η Σελήνη. Επομένως, θεωρούν πως η Γη χρειάσθηκε να ανεφοδιασθεί με νερό στην πορεία, από κομήτες και αστεροειδείς οι οποίοι κατέληξαν στην επιφάνειά της.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προσομοιώσεις σε υπολογιστή έχουν δείξει πως η βίαιη «γέννηση» της Σελήνης δεν είναι απαραίτητο να στέρησε τον πλανήτη μας από όλο το νερό που διέθετε. Αντίθετα, μικρές ποσότητες θα μπορούσαν κάλλιστα να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα, μέχρι να ψυχθούν και να επιτρέψουν στο έδαφος.
Το site ηλεκτρονικών πωλήσεων της Κίνας Alibaba έσπασε... όλα τα ρεκόρ την 11η Νοεμβρίου, στο «Singles Day», τη μεγαλύτερη online εκδήλωση πωλήσεων στον κόσμο.

Το Alibaba για τους Κινέζους είναι ότι για τους δυτικούς το eBay και το Amazon, ενώ το «Singles Day» είναι η ημέρα κατά την οποία γίνονται οι περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές στην Κίνα.

Φέτος, οι καταναλωτές, κατά το Singles Day ξόδεψαν 9,3 δισ. δολάρια σε μια ημέρα! Μερικά ενδιαφέρονται νούμερα από τη φετινή Singles Day είναι και τα εξής:
8 λεπτά ο χρόνος που χρειάστηκαν καταναλωτές για να ξοδέψουν 1 δισ. δολάρια
14,3 δισ. δολάρια ξόδεψαν συνολικά στο Alibaba μέσα σε 24 ώρες οι καταναλωτές
2,04 δισ. δολάρια είναι το ποσό ρεκόρ που έχει ξοδευτεί σε μια μέρα στις ΗΠΑ για ηλεκτρονικές αγορές (την 1η Δεκεμβρίου 2014)

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Οδηγούμε το Honda Civic MY15
Το Civic της Honda ήταν το πρώτο ιαπωνικής κατασκευής αυτοκίνητο που μπόρεσε να σταθεί δίπλα σε ευρωπαϊκά μοντέλα στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς. Εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70 σαν ένα 2πορτο χάτσμπακ και έκανε μεγάλη καριέρα καθώς συνέπεσε και με τα χρόνια της πετρελαϊκής κρίσης, όταν όλοι έψαχναν για ένα αυτοκίνητο που να καίει λίγο καύσιμο.


Ακολούθησε μια θαυμαστή καριέρα και σήμερα έχουμε αισίως φθάσει στην 9η γενιά, ενώ ήδη στο σαλόνι της Νέας Υόρκης η Honda, εμφάνισε το πρωτότυπο/πρόδρομο της γενιάς που θα ακολουθήσει.
Όμως, πρόσφατα η φίρμα προχώρησε σε μία αισθητική ανανέωση του Civic, θέλοντας να δώσει κάτι από το σχεδιαστικό DNA του Type-R και στην απλή έκδοση, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση της δοκιμής μας, ο 1600άρης πετρελαιοκινητήρας, κάνει το σύνολο ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Έτσι το «συντηρητικό» Civic απέκτησε επανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα, σπορ προφυλακτήρες, αεροτομή, πλευρικά σπόιλερ και μαύρες ζάντες αλουμινίου των 17 ιντσών, στοιχεία που τονίζουν την σπορ πλευρά ενός μοντέλου με μικρομεσαίο ντιζελοκινητήρα.

Εξωτερικά το σύνολο δείχνει ιδιαίτερο, τολμηρό έως εξεζητημένο, αλλά σίγουρα πρωτότυπο και σπορτίφ.
Στο εσωτερικό εντοπίζουμε τις ραφές στο τιμόνι και στα καθίσματα, τις μικρές λλαγές στα διάφορα χειριστήρια του τιμονιού και του ηχοσυστήματος, ενώ η ποιότητα υλικών και φινιρίσματος δείχνουν κορυφαίες, τόσο σε αίσθηση όσο και σε αφή. Επιπλέον η οδηγοκεντρική σχεδίαση συνοδεύεται από μέτρια εργονομία και μια σειρά από αναλογικά και digital όργανα που πληροφορούν τον οδηγό για τα πάντα.


Στην κεντρική κονσόλα δεσπόζει η έγχρωμη οθόνη αφής των 7 ιντσών, του συστήματος Honda Connect. Η συγκεκριμένη, αποτελεί μία σημαντική προσθήκη στο ανανεωμένο μοντέλο και εκτός από το ηχοσύστημα, περιλαμβάνει το Bluetooth, κάμερα οπισθοπορείας και θύρες επικοινωνίας, αλλά όχι σύστημα πλοήγησης, που διατίθεται με επιπλέον χρέωση.
Η θέση οδήγησης αποδεικνύεται άνετη, με καλή πλευρική στήριξη, ενώ οι χώροι επαρκούν για έως και 5 επιβάτες, με τους πίσω να έχουν περιορισμένο χώρο για τα πόδια, αλλά το πλεονέκτημα ότι, οι πίσω πόρτες ανοίγουν σε γωνία 90 μοιρών.

Μεγάλος θεωρείται και ο χώρος αποσκευών (κάτω από αυτόν υπάρχει ρεζέρβα ασφαλείας) με χωρητικότητα από 400-1378λτ, ανάλογα την θέση του πίσω διαιρούμενου καθίσματος. Οι πολλές θέσεις για μικροαντικείμενα και ο πλούσιος εξοπλισμός (αυτόματο κλιματισμό, ESP, 8 αερόσακους, πλήρες ηλεκτρικό πακέτo κλπ.), συμπληρώνουν ένα εμφανώς ποιοτικό πακέτο που κοστίζει ...τσουχτερά περί τις 24.500 ευρώ (στην έκδοση sport).

Κάτω από το επικλινές καπό βρίσκεται ο γνωστός πετρελαιοκινητήρας D-TEC, ένα από τα καλύτερα σύνολα στην κλάση των μεσαίων ντίζελ, καθώς είναι ο ελαφρύτερος ντίζελ της κατηγορίας, με ιδιαίτερα μειωμένες τριβές. Με χωρητικότητα 1597 κ.εκ. αποδίδει 120 ίππους στις 4.000 σ.α.λ., με ροπή 30,6 χγρμ στις 2.000 σ.α.λ.. Με εκπομπές CO2 μόλις 94 γρ./χλμ., το Civic απαλλάσσεται (μέχρι σήμερα...) από τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ το έργο του κινητήρα διαχειρίζεται ένα σαφές και εύχρηστο κιβώτιο 6 σχέσεων. Η δύναμη από χαμηλά, πριν τις 2.000 στροφές (αλλά όχι και κάτω από τις 1500 σ.α.λ.), και η γραμμική απόδοση σε μεγάλο εύρος στροφών, είναι στοιχεία που κάνουν εύκολη τη ζωή του οδηγού και ρίχνουν την κατανάλωση τόσο χαμηλά, που φαντάζει απίστευτο για το μέγεθος του αμαξώματος και την ισχύ του κινητήρα. Στην περίπτωσή μας, κινούμενοι με λογικούς έως σβέλτους ρυθμούς με σχεδόν πάντα πατημένο το κουμπί «Green» (οικονομική διαχείριση κινητήρα), είχαμε μέση κατανάλωση 5,2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και μόνη όχληση από τον κινητήρα τον σχετικά τραχύ ήχο του. Στην τιμή αυτή σίγουρα συντελεί και η ύπαρξη συστήματος start/stop, που μας εξέπληξε θετικά με την άριστη λειτουργία του.
Ταυτόχρονα με 0-100 σε 10.5'' και τελική πάνω από τα 200 (207χλμ), το 1310 κιλών αμάξωμα, κινείται με σβελτάδα βενζινοκίνητου, ροπή ντίζελ και οδική συμπεριφορά ενός σπορ αυτοκινήτου.
Με περιορισμένες κλίσεις στις στροφές από το ελαφρά σφιχτό setup της ανάρτησής του, δεν κοπανάει στις ανωμαλίες του οδοστρώματος, αλλά δεν συμπεριφέρεται και σαν μαγικό χαλί. Διαθέτει ένα άριστο επιλογέα ταχυτήτων, ακριβές σύστημα διεύθυνσης και καλή ποιότητα κύλισης, με ιδιαίτερα καλή συμπεριφορά στις υψηλές ταχύτητες και το φρενάρισμα (άριστα φρένα!).
Το συνολικό όμως αίσθημα που αποκομίζει ο οδηγός/χρήστης είναι, η φιλικότητα της κατασκευής (εξαίρεση εδώ η περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω), σε συνδυασμό με την ουδέτερη οδική συμπεριφορά και την βεβαιότητα αντοχής της κατασκευής.

Όλα τα παραπάνω προστιθέμενα στο ήδη καθιερωμένο προφίλ του Civic, δείχνουν να εξασφαλίζουν την 40χρονη πλέον επιτυχημένη πορεία του, εγγυώμενα στους υποψήφιους πελάτες (σε συνδυασμό με την ασφάλεια και την αξιοπιστία που «εκπέμπει» όνομα Honda) μια πετυχημένη επιλογή.
Yπέρ
- Οδική συμπεριφορά
- Κινητήρας
- Φρένα
- Χώροι
- Κατανάλωση
- Εξοπλισμός
- Ευχρηστία
- Άνοιγμα πίσω θυρών σε γωνία 90 μοιρών
Kατά
- Τιμή αγοράς
- Θόρυβος κινητήρα
- Περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας 4κύλινδρος πετρελαιοκινητήρας τεχνολογίας common rail με VTG
Κυβισμός 1.597 κ.εκ.
Διάμετρος x διαδρομή 76,0 x 88,0 χλστ
Ισχύς 88 kW (120 ίπποι) / 4.000 σ.α.λ.
Ροπή 300 Nm (30,6 χγρμ) / 2.000 σ.α.λ.
Κίνηση Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο Μηχανικό 6 σχέσεων
Ανάρτηση Εμπρός/πίσω Γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης / Ημιάκαμπτος άξονας
Φρένα Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι/δίσκοι
0-100 χλμ/ώρα 10,5''
Τελική ταχύτητα 207 χλμ/ώρα
Μέση δοκιμής 5,0 λτ/100 χλμ
Ρεζερβουάρ 50 λτ
Αυτονομία (βάση της κατανάλωσης δοκιμής) 1000 χλμ
Μήκος x πλάτος x ύψος 4300x1770x1470 χλστ
Μετατρόχιο (εμπρός/πίσω) 1530/1530 χλστ
Μεταξόνιο 2605 χλστ
Τροχοί 225/45 R17
Χώρος αποσκευών 401-1378 λτ
Βάρος 1310 κιλά
news.gr
Η Τζόυς Ευείδη βρέθηκε καλεσμένη της εκπομπής «JoinUs» και αποκάλυψε πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την ίδια αλλά και την οικογένειά της.

Για την υπηκοότητά της: «Την ελληνική υπηκοότητα δεν την έχω ούτε 10 χρόνια. Γεννήθηκα στον Καναδά. Οι γονείς μου ήδη ζούσαν στον Καναδά ως μετανάστες και είχαν ήδη Καναδική υπηκοότητα. Ο μπαμπάς μου πριν την Καναδική είχε Τουρκική επειδή ήταν από την Πόλη. Και αυτό το υπέροχο κράτος που δυο γαϊδάρων άχυρα του έλεγε ότι είναι Τούρκος υπήκοος και δεν μπορούσε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια, ενώ είχε πολεμήσει κι όλας. Και λόγω του μπαμπά δεν μπορούσε ούτε η μητέρα μου, ούτε εγώ να την πάρω. Είχε πάει στο συνήγορο του πολίτη και έτσι ανακινήθηκε η ιστορία. Κάθε έξι μήνες πήγαινα και έπαιρνα άδεια παραμονής στην Ελλάδα.»

http://www.thestival.gr

Ινδιάνικο αίμα κυλάει στις φλέβες του Τζόνι Ντεπ
Ο Τζόνι Ντεπ έχει ινδιάνικο αίμα στις φλέβες του, υποδύθηκε τον ρόλο του Ινδιάνου Τόντο στο blockbuster «The Lone Ranger» και σκοπεύει να αγοράσει την τοποθεσία «Πληγωμένο Γόνατο», εκεί που έγινε η τελευταία μεγάλη μάχη των Αμερικανο- Ινδιάνικων Πολέμων και τα ομοσπονδιακά στρατεύματα σκότωσαν τουλάχιστον 150 μέλη της φυλής των Λακότα, άντρες, γυναίκες, παιδιά.
Θέλει να αποδώσει αυτή τη γη πίσω στους ιθαγενείς Αμερικανούς: «Είναι ένας πολύ ιερός τόπος και πολλές θηριωδίες διαπράχθηκαν κατά των Σίου, εκεί. Τη δεκαετία του ’70, προέκυψε αδιέξοδο μεταξύ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και των ανθρώπων που θα έπρεπε να έχουν την κυριότητα αυτής της γης. Η ιστορική τοποθεσία είναι τόσο σημαντική στην κουλτούρα των Σίου που το μόνο που θέλω είναι να την αγοράσω και να τους την δώσω πίσω». Η τοποθεσία στην πολιτεία της South Dakota, σκηνικό της σφαγής, το 1890, των Ινδιάνων που αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους, είναι προς πώληση, η τιμή της είναι 3,9 εκατομμύρια δολάρια, ψίχουλα μπρος τις αμοιβές του Τζόνι Ντεπ έστω και σε μία μόνο ταινία.
Το ινδιάνικο αίμα στις φλέβες του Τζόνι Ντεπ μιλάει: «Σε πολύ μικρή ηλικία, μου είπαν ότι τρέχει λίγο ινδιάνικο αίμα στις φλέβες μου, ένας Θεός ξέρει πόσο, αλλά είναι εκεί. Είναι μέρος μου...»
 
news.gr
Η φύση δεν είναι ευγενική με το ανθρώπινο σώμα μετά το θάνατό του...

Αν και η παραδοσιακή φυσική αποσύνθεση έχει αντικατασταθεί από πιο σύγχρονες μεθόδους και ο άνθρωπος μπορεί να επιλέξει να καθυστερήσει τη διαδικασία, η αλήθεια παραμένει πικρή: η αποσύνθεση είναι σκληρή. Το 2003, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανακαλύψουν στοιχεία αρχαίων πολιτισμών, που έθαβαν τους νεκρούς τους στη βόρεια Ισπανία περίπου 350.000 χρόνια πριν. Αυτό από μόνο του δίνει μία πρώτη εντύπωση για το γεγονός ότι ο άνθρωπος μάλλον πάντα προσπαθούσε να «αποχαιρετίσει» τους αγαπημένους του με έναν πιο …ανθρώπινο τρόπο. Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης;

Τα ανθρώπινα κύτταρα ανοίγουν διάπλατα

Η διαδικασία κατά την οποία το ανθρώπινο σώμα αποσυντίθεται ξεκινάει μόλις λίγα λεπτά μετά το θάνατο. Όταν η καρδιά σταματά να χτυπά, ο άνθρωπος βιώνει την λεγόμενη «ψύχρα του θανάτου», όταν δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος πέφτει περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου την ώρα μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σχεδόν αμέσως, το αίμα γίνεται πιο όξινο, καθώς συσσωρεύεται το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η διαδικασία προκαλεί τα κύτταρα να «ανοίξουν» διάπλατα, αδειάζοντας στην ουσία τους ιστούς από τα ένζυμα, τα οποία αρχίζουν να αφομοιώνουν τους ιστούς εκ των έσω.

Το εκρού του νεκρού

Η βαρύτητα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο ανθρώπινο σώμα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές μετά το θάνατο. Ενώ το υπόλοιπο σώμα γίνεται εκρού, τα πιο βαριά ερυθρά αιμοσφαίρια κινούνται στα μέρη του σώματος, που είναι πιο κοντά στο έδαφος. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει σταματήσει η κυκλοφορία του αίματος. Αποτέλεσμα αυτής της μετακίνησης είναι οι μωβ κηλίδες στα μέρη του σώματος που αγγίζουν το έδαφος (π.χ στην πλάτη αν το πτώμα είναι ξαπλωμένο ανάσκελα). Στην πραγματικότητα, τα σημάδια αυτά βοηθούν τον ιατροδικαστή για να εξακριβώσει την ώρα θανάτου.

Το ασβέστιο συστέλλει τους μυς

Πρόκειται για τη λεγόμενη νεκρική ακαμψία, κατά την οποία ένα νεκρό σώμα γίνεται σκληρό και δύσκολο να κινηθεί. Η νεκρική ακαμψία, σε γενικές γραμμές, ξεκινά μέσα σε περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες μετά το θάνατο, κορυφώνεται στις 12 ώρες και εξαλείφεται μετά από 48 ώρες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Στις μεμβράνες των κυττάρων των μυών υπάρχουν κάποιες αντλίες, που ρυθμίζουν το ασβέστιο. Όταν αυτές οι αντλίες σταματούν να εργάζονται μετά το θάνατο, το ασβέστιο πλημμυρίζει τα κύτταρα, προκαλώντας τη συστολή και τη σκλήρυνση των μυών, άρα και τη νεκρική ακαμψία.

Τα όργανα αφομοιώνονται

Η σήψη είναι η διαδικασία που ακολουθεί της νεκρικής ακαμψίας. Αυτή η φάση μπορεί να καθυστερήσει, στην περίπτωση της ταρίχευσης, αλλά τελικά το σώμα θα υποκύψει κάποια στιγμή. Και η αιτία είναι τα ίδια τα ένζυμα που υπάρχουν στο πάγκρεας, τα οποία θα αναγκάσουν το όργανο να αρχίσει να αφομοιώνεται. Τα μικρόβια θα «επιτεθούν» ομαδικά σε αυτά τα ένζυμα, δίνοντας στο σώμα ένα πρασινωπό χρώμα, ξεκινώντας από την κοιλιά. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, «αυτοί που επωφελούνται αυτής της διαδικασίας είναι τα περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια που έχουν περάσει τη ζωή τους αρμονικά μέσα στα ανθρώπινα εντόσθια». Καθώς όμως τα βακτήρια αυτά προκαλούν τη διάσπαση του ανθρωπίνου σώματος, απελευθερώνουν πουτρεσκίνη και καδαβερίνη, τις ενώσεις δηλαδή που προσδίδουν τη μυρωδιά σε έναν νεκρό άνθρωπο.

Κέρινη επικάλυψη

Μετά τη σήψη, ακολουθεί η διαδικασία της παρακμής, η οποία είναι αρκετά γρήγορη και στην ουσία μετατρέπει το σώμα σε σκελετό. Ωστόσο, στη διαδικασία αυτή υπάρχουν διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν ένα σώμα έρχεται σε επαφή με κρύο έδαφος ή με νερό, μπορεί να αναπτυχθεί αδιπόκηρος ή πτωματόκηρος, ένα λιπαρό, κηρώδες υλικό που προκύπτει από την αλλοίωση των λιπιδίων κατά την αποσύνθεση των πτωμάτων. Ο αδιπόκηρος λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό για τα εσωτερικά όργανα, γεγονός που μπορεί να παραπλανήσει τους ερευνητές αναφορικά με την ακριβή ώρα θανάτου. Χαρακτηριστικό, αν και σπάνιο παράδειγμα, είναι η περίπτωση του πτώματος ενός άνδρα 300 ετών που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελβετία.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr


Ο Βρετανός τραγουδιστής, ντράμερ και ηθοποιός Phil Collins, μιλώντας στο Rolling Stone, αποκάλυψε πως βαρέθηκε να κάνει τον συνταξιούχο και επιθυμεί να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

«Το άλογο βγήκε από τον στάβλο», είπε χαρακτηριστικά ενώ διευκρίνισε πως σκοπεύει σύντομα να ξαναβγεί σε περιοδεία.

«Θα είναι ανόητο να μη φτιάξω περισσότερη μουσική», συμπλήρωσε ο Collins, ο οποίος το 2011 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη βιομηχανία του θεάματος, προκειμένου να σταθεί καλός πατέρας στους δύο του γιους.

Ο 64χρονος καλλιτέχνης, τον επόμενο κιόλας μήνα, έχει προγραμματίσει να αρχίσει τις ηχογραφήσεις για νέο υλικό σε στούντιό του Μαϊάμι στη Φλόριντα, ενώ στον ρόλο του ντράμερ της μπάντας, θα δούμε τον Jason Bonham, γιο του θρυλικού John Bonham των Led Zeppelin.

Θυμίζουμε πως ο Phil Collins έχει τραγουδήσει μεγάλες επιτυχίες όπως το «In the Air Tonight» και το «Against All Odds», έχει κερδίσει αρκετά βραβεία Γκράμι, ενώ εκτιμάται ότι έχει πουλήσει 100 εκατομμύρια άλμπουμ κατά τη διάρκεια της σόλο καριέρας του.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, ο Ιρακινός Άμπου Νάμπιλ, σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επίθεση τη νύχτα της Παρασκευής, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.
"Ο θάνατος του Νάμπιλ θα αποδυναμώσει τις δυνατότητες του ΙΚ στη Λιβύη", είπε ο Κουκ διευκρινίζοντας ότι το πλήγμα αυτό "εγκρίθηκε και έγινε πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι".

Ο Άμπου Νάμπιλ ή Ουίσαμ Νατζμ Αμπντ Ζαΐντ αλ Ζουμπάιντι, υπήρξε στέλεχος της Αλ Κάιντα και ήταν "ο ανώτατος αξιωματούχος του ΙΚ στη Λιβύη", πρόσθεσε ο Κουκ. Ενδέχεται μάλιστα να ήταν αυτός που μιλούσε σε ένα βίντεο, τον Φεβρουάριο του 2015, με το οποίο το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις εκτελέσεις χριστιανών Κοπτών στη Λιβύη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

http://www.seleo.gr


Μετά από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας και «γυρισμάτων» σε αρχαιολογικούς χώρους της Κεντρικής Μακεδονίας, παραδόθηκε στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας το ντοκιμαντέρ «ΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ – οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης της Κεντρικής Μακεδονίας», που αποτελεί συμπαραγωγή  της ΠΕΔΚΜ και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Η επίσημη πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της Έκθεσης “Polis 2015”, στις εγκαταστάσεις της HELLEXPO, αύριο Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 (αίθουσα C του Συνεδριακού Κέντρου «Νικόλαος Γερμανός», ώρα 11:00 π.μ.) και καλούνται να την παρακολουθήσουν οι Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Κοινωνικών Φορέων, των έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.
Μετά την επίσημη αυτή παρουσίασή του, το ντοκιμαντέρ (σε μορφή οπτικού ψηφιακού δίσκου) θα σταλεί (δωρεάν) από την ΠΕΔΚΜ στην ΚΕΔΕ και στις ΠΕΔ της Χώρας, σε όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας, κ.λπ.
Η δοκιμαστική προβολή, που συγκέντρωσε τα εύσημα όσων την παρακολούθησαν, έλαβε χώρα την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, ενώπιον του Προέδρου της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, του Αντιπροέδρου της ΠΕΔΚΜ κ. Σίμου Δανιηλίδη, Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, του Προέδρου του «Διαζώματος» κ. Σταύρου Μπένου, του Σκηνοθέτη κ. Γιώργου Μπότσου, και Μελών της «Διαζώματος»
Ουραγός είναι η Ελλάδα σε δότες αίματος, μυελού και ομφάλιου αίματος, ενώ... μέχρι πρόσφατα διεκδικούσαμε την πρώτη θέση στη φύλαξη ομφάλιου αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες, όπου σύμφωνα με τους επιστήμονες στη χώρα μας λειτουργούν αρκετές με άγνωστο αριθμό αποθηκευμένων μονάδων, που είναι εξαιρετικά απίθανο να χρησιμεύσουν είτε για αυτόλογη είτε για αλλογενή χρήση.

Στην Ελλάδα μόνο το 47% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από την εθελοντική προσφορά, αντίθετα στην Ευρώπη το 100% , ενώ οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας ανέρχονται σε περίπου 600.000 μονάδες.

"Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ανάγκη συγγενούς ή φίλου, δεν λύνει το πρόβλημα", ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας, με αφορμή το 26ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο. Οι μισοί περίπου Έλληνες μπορούν να αιμοδοτήσουν, όμως αιμοδοτεί πολύ λιγότερο από το 5% του πληθυσμού, ενώ υπάρχουν λιγότεροι από 50.000 δότες μυελού, τη στιγμή που στην Κύπρο είναι περισσότεροι από 110.000 δότες. Την ίδια ώρα λειτουργούν αρκετές ιδιωτικές τράπεζες αποθήκευσης μονάδων ομφάλιου αίματος, παρόλο που η ιδιωτική φύλαξη του ομφάλιου αίματος δε συστήνεται από καμιά επιστημονική εταιρεία και κανένα διεθνή οργανισμό, αντίθετα οι αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες υποστηρίζουν τη δωρεά του ομφάλιου αίματος σε Δημόσιες Τράπεζες για αλλογενή χρήση. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται, σε ετήσια βάση, πάνω από 80 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από μη συγγενείς συμβατούς δότες.

Από το 1993, οπότε αποδείχθηκε επιστημονικά η δυνατότητα χρήσης μη συγγενικού ομφάλιου αίματος για μεταμόσχευση, έχουν ιδρυθεί 50 δημόσιες τράπεζες παγκοσμίως σε 34 χώρες, που διαθέτουν περισσότερες από 600.000 μονάδες ομφάλιου αίματος. Διεθνώς έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 30.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις με ομφάλιο αίμα από Δημόσιες Τράπεζες. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, παράλληλα άνθισε και η εμπορική εκμετάλλευση του ομφάλιου αίματος με τη δημιουργία 150 περίπου ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης για προσωπική ή οικογενειακή χρήση. Μέχρι το 2009, πάνω από 1.000.000 ομφάλια αίματα είχαν αποθηκευθεί σε ιδιωτικές τράπεζες ενώ όπως προκύπτει από ανεπίσημα στοιχεία που προέρχονται από την Αμερική ελάχιστα από αυτά (λιγότερα από 100) έχουν χρησιμοποιηθεί.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο, επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.
Το ν/σ θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016 και το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει:
1. Αποσύνδεση των αυξήσεων από το βαθμολόγιο 
Οι μισθολογικές αυξήσεις έχει αποφασιστεί να “ξεπαγώσουν” και θα αποδίδονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και όχι με βάση τον βαθμό που καταλαμβάνει ένας υπάλληλος.
Η βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες θα αφορά μόνο τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να καταλάβουν θέσεις ευθύνης.
Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζει το νέο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα εφαρμοστεί εντός του 2016, με την αξιοποίηση μεταβατικών διατάξεων.
2. Αλλαγή κλιμάκων ανά διετία και τριετία
Για τις κατηγορίες υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 13 μισθολογικά κλιμάκια τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία.
Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια, που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία.
Με τη διαφορά ωρίμανσης των μισθών επιτυγχάνεται το “άνοιγμα της ψαλίδας” μεταξύ προσοντούχων και εργαζομένων με χαμηλότερα προσόντα, που που έχουν ζητήσει οι δανειστές.
3. Διατηρείται στη μείωση του μισθού η προσωπική διαφορά
Βασικός πυλώνας θα είναι η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στην περίπτωση που με το νέο μισθολόγιο υπάρχει ονομαστική μείωση του βασικού μισθού.
Ο υπάλληλος θα διατηρεί στις αποδοχές του το πλεονάζον ποσό ως προσωπική διαφορά.
4. Αύξηση 50 έως 100 Ευρώ στο επίδομα θέσης
Στη λογική του “ανοίγματος της ψαλίδας” μεταξύ προσοντούχων και μη προσοντούχων υπαλλήλων, που έχουν ζητήσει τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων, συζητείται και η αύξηση κατά 50 – 100 Ευρώ των επιδομάτων θέσης ευθύνης, που λαμβάνουν οι Προϊστάμενοι.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει και το σενάριο να υπολογίζεται το επίδομα θέσης ευθύνης ως ποσοστό επί του βασικού μισθού, που λαμβάνουν οι υπάλληλοι, οι οποίοι καταλαμβάνουν τις θέσεις.
5. Παραμένουν τα τέσσερα επιδόματα
Τα 4 επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους (οικογενειακή παροχή, επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, ανθυγιεινής εργασίας και επίδομα θέσης ευθύνης) παραμένουν ως έχουν.
Επίσης, στόχος της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τους ίδιους εισαγωγικούς μισθούς που ισχύουν σήμερα, πάνω στους οποίους θα “χτιστεί” το νέο μισθολόγιο.
Με το “πάγωμα” των μισθολογικών και βαθμολογικών εξελίξεων των υπαλλήλων την τελευταία τετραετία, η Κυβέρνηση σχεδιάζει το “ξεπάγωμα” των μισθολογικών ωριμάνσεων οι οποίες όμως αποδεσμεύονται από τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.
Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει από τη μία πλευρά να δοθούν έστω μικρές αυξήσεις, κυρίως σε όσους έχουν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίες θα κυμαίνονται από 23 – 40 Ευρώ ανά μισθολογικό κλιμάκιο μετά από 4 χρόνια περικοπών στους μισθούς του Δημοσίου, αλλά και “παγώματος” στη βαθμολογική εξέλιξη των εργαζομένων. Από την άλλη, επιδιώκει να ξεκινήσει τη διαδικασία βαθμολογικής εξέλιξης στο Δημόσιο, η οποία όμως δεν θα επηρεάσει το μισθολογικό κόστος.
Σε μια αφρικανική φυλή στην μέση της ζούγκλας μια γυναίκα γεννάει ένα λευκό μωρό.Ο αρχηγός της φυλής πιάνει τον ιεραπόστολο που ήταν εκεί και του λέει απειλητικά:"Εσύ είσαι ο μόνος λευκός που υπάρχει σε ακτίνα πεντακοσίων χιλιομέτρων.Τι έχεις να πεις για αυτό;"
"Τέκνον μου,ανεξιχνίασται αι βουλαί του Κυρίου.Εκείνος έφτιαξε τον κόσμο και τον γέμισε με ένα σωρό παράξενα και θαυμαστά πράγματα.Έτσι πολλές φορές,χωρίς εμείς να μπορούμε να το εξηγήσουμε,κάνει πράγματα που σπάνε την ομοιομορφία.Να,για παράδειγμα,εκείνες οι κατσίκες εκεί κάτω είναι όλες άσπρες εκτός από μία που είναι μαύρη."
"Κοίτα",λέει ο αρχηγός,"εγώ θα ξεχάσω το μωρό,αλλά και εσύ δεν θα πείς τίποτα για τις κατσίκες..."

Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός και τη Δευτέρα, με τοπικές ομίχλες να εκδηλώνονται, το πρωί, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 5 με 6 μποφόρ.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος και μονό στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες βόρειων διευθύνσεων 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 6 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και τοπικά στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 μποφόρ που βαθμιαία προς το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: ασθενείς. Το απόγευμα και από τα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια έως 20 βαθμοί Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: τοπικές νεφώσεις.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις το πρωί, βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: ασθενείς και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις το πρωί, βαθμιαία αίθριος. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3, σταδιακά βορειοδυτικοί 4 με 5 και το απόγευμα στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Tα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν ενδείξεις καρδιοπάθειας από την ηλικία των 8 ετών, σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, μέτρησαν τον καρδιακό μυ 20 παιδιών και εφήβων με φυσιολογικό βάρος και άλλων 20 παχύσαρκων παιδιών. Παρατήρησαν ότι η παχυσαρκία αυξάνει κατά 27% τον κίνδυνο να διογκωθεί η μυϊκή μάζα της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και κατά 12% τον κίνδυνο πάχυνσης του καρδιακού μυ, κάτι που συνιστά ένδειξη καρδιοπάθειας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 40% των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ ενδέχεται να διατρέχουν «αυξημένο» κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιοπάθειες λόγω της πάχυνσης του μυοκαρδίου που επηρεάζει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί το αίμα.

Κανένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα δεν παρουσίαζε συμπτώματα, οι καρδιολόγοι όμως πιστεύουν ότι τα καρδιολογικά προβλήματα σε παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές αργότερα καθώς και πρόωρο θάνατο λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Οι γονείς θα πρέπει πραγματικά να κάνουν τα πάντα ώστε τα παιδιά τους να διατηρούν φυσιολογικό βάρος», υπογράμμισε η Δρ. Λινγιουάν Τζινγκ, ερευνήτρια από την Πενσυλβάνια. «Ελπίζουμε ότι οι ανωμαλίες που παρατηρήσαμε θα είναι αναστρέψιμες, όμως είναι πιθανόν να είναι μόνιμες», τόνισε.

Πολλά από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν και άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως άσθμα και υπέρταση. Οι ερευνητές είχαν αποκλείσει πάντως παιδιά που έπασχαν από διαβήτη ή ανηλίκους με ακραία παχυσαρκία που δεν μπορούσαν να μπουν στο μαγνητικό τομογράφο. «Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό καρδιακών παθήσεων στα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να είναι υποτιμημένο», εξήγησε η Δρ. Τζινγκ.

Ένα στα τρία παιδιά στις ΗΠΑ θεωρείται υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Τα τελευταία 30 χρόνια διπλασιάστηκε ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 6-12 ετών και τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των παχύσαρκων εφήβων, σύμφωνα με τα Ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Για αυτήν την αύξηση ενοχοποιείται αρχικά η διατροφή: οι πατάτες συνιστούν το 25% όλων των λαχανικών που καταναλώνουν τα παιδιά και οι χυμοί φρούτων -που συχνά είναι πολύ πλούσιοι σε ζάχαρη και φτωχοί σε φυτικές ίνες- αποτελούν το 40% των «φρούτων» που τρώνε οι ανήλικοι. Επιπροσθέτως, το πρόβλημα επιτείνεται από την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και την πολύωρη παραμονή μπροστά από μια οθόνη, της τηλεόρασης ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!