Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Θεσσαλονίκης από την αυτοκτονία της 48χρονης γυναίκας, η οποία έδωσε τέλος στη ζωή της πηδώντας από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για κόρη πρώην  υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ο  όποιος διατηρεί το πολιτικό του γραφείο στην συγκεκριμένη πολυκατοικία, στην οδό Ερμού.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγο πριν της 20.00 το βράδυ.

Η 48χρονη δεν ήταν παντρεμένη ενώ αντιμετώπιζε ψυχολογικά αλλά και προβλήματα υγείας.    

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και αστυνομικοί, όμως η 48χρονη είχε καταλήξει.

http://www.thestival.gr
Δεν έχετε κλιματιστικό και παλεύετε να δροσιστείτε με τους... ταπεινούς ανεμιστήρες; Ελάχιστοι το καταφέρουν αν και μπορούν!
Τι κάνουν λάθος και δεν δροσίζονται;
Τοποθετούν τον ανεμιστήρα στο παράθυρο με τις φτερωτές του προς το εσωτερικό του δωματίου!
Αυτό είναι ζωτικό λάθος καθώς μειώνει την αποδοτικότητα του ανεμιστήρα.
Κανονικά θα πρέπει να τοποθετείται κοιτώντας προς το παράθυρο και να έχει πίσω του (ιδανικά) μία άλλη ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο για να δημιουργεί φυσικό ρεύμα.
Σ αυτή τη θέση ο ανεμιστήρας σπρώχνει τον ζεστό αέρα από το δωμάτιο προς το εξωτερικό του σπιτικού και δημιουργεί μαζί με το άνοιγμα πίσω του, μία πιο φυσική και δροσερή ροή αέρα.
Για να το διαπιστώσετε θα πρέπει να περιμένετε περίπου 5 λεπτά.

http://www.thestival.gr
Η Volkswagen τα κατάφερε: Ξεπέρασε σε πωλήσεις την Toyota
Η γερμανική Volkswagen ξεπέρασε την ιαπωνική Toyota και έγινε η μεγαλύτερη από πλευράς πωλήσεων κατασκευάστρια αυτοκινήτων παγκοσμίως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταφέρνοντας να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της τρία χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι είχε θέσει ως στόχο.

Το να παραμείνει βεβαίως στην κορυφή είναι μια πρόκληση για την εταιρεία, καθώς οι παραδόσεις σημειώνουν πτώση στην Κίνα, την αγορά που απορροφά το 1/3 των πωλήσεών της παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σχετικά στάσιμη ζήτηση στην Ευρώπη, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

“Το κυνήγι για την (άνοδο) στην κλίμακα έχει νόημα μόνο εφόσον δίνεται ώθηση στις συμπράξεις, κάτι που η VW δε μπόρεσε στην πραγματικότητα να καταφέρει”, δηλωσε ο Στέφαν Μπρατζελ, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Center of Automotive Management. “Η εξάρτηση από την Κίνα είναι η αχίλλειος πτέρνα της VW και το να διαχειριστεί κανείς μια τόσο μεγάλη αγορά αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα”.

Ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε την 17η Ιουλίου παραδόσεις ύψους 5,04 εκατομμυρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σε σύγκριση, η Toyota ανακοίνωσε σήμερα ότι πούλησε 5,02 εκατομμύρια αυτοκίνητα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, καταγράφοντας πτώση 1,5% σε ετήσιο επίπεδο.

Η ταχεία επέκταση της VW, η οποία κατασκευάζει περισσότερα από 310 μοντέλα αυτοκινήτων και διαθέτει 120 εργοστάσια σε ολόκληρο τον κόσμο, κάλυψε τις χαμηλές επιδόσεις της στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία όπου δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει με ταχύτητα στην αναβάθμιση των μοντέλων της και να προσαρμόσει τις προσφορές της στις τάσεις της αγοράς, τονίζουν αναλυτές.
news.gr
Ένας ρεπόρτερ αποφασίζει να γράψει ένα άρθρο στο περιοδικό που εργαζόταν για τις γυναίκες οδηγούς και τον απαίσιο τρόπο οδήγησής τους. Σκέφτεται λοιπόν, οτι η γνώμη ενός μεγαλύτερου σε χρόνια οδηγού, θα ήταν πιο πιστευτή από το ευρύ κοινό. Βρίσκει τον πιο «παλιό» οδηγό της Αθήνας και τον επισκέπτεται για την συνέντευξη:
– Κύριε Γιάννη, θα μπορούσατε να μας πείτε ποιοί κατά την γνώμη σας είναι οι πιο επικίνδυνοι οδηγοί;
– Ααα, παιδί μου να σου πω, οι πιο επικίνδυνοι οδηγοί είναι οι μεθυσμένοι οδηγοί, γιατί όταν πιούν κάτι παραπάνω νομίζουν ότι αποκτούν υπερφυσικές δυνάμεις και γίνονται ο Superman της ασφάλτου.
Ο ρεπόρτερ μη έχοντας αποσπάσει αυτό που ήθελε, τον ξαναρωτά:
– Ναι συμφωνώ, αλλά μήπως υπάρχουν κι άλλοι;
– Ααα, μα βέβαια. Υπάρχουν και οι Ταρίφες. Αυτοί νομίζουν ότι γεννήθηκαν πάνω στο τιμόνι και κάνουν ότι θέλουν χωρίς να σέβονται κανέναν!
Ο ρεπόρτερ πάλι μη έχοντας αποσπάσει αυτό που ήθελε, τον ξαναρωτά την ίδια ερώτηση και του απαντά ο κ. Γιάννης:
– Μα ναι, πως τους ξέχασα, βέβαια ειναι οι οδηγοί των δίκυκλων. Τα μηχανάκια δε προλαβαίνεις να τα δεις και ββζζνν ειναι δίπλα σου και κινδυνεύεις να τα πατήσεις καμιά φορα!
Ο ρεπόρτερ δεν άντεξε, και του κάνει την ερώτηση στα ίσια:
– Ναι συμφωνώ, αλλά για τις γυναίκες οδηγούς δε μας είπατε τίποτα τόση ώρα!!!
– Αααα, παιδί μου αυτές οδηγούν σαν ένας Μεθυσμένος Ταρίφας πάνω σ” ένα μηχανάκι!!!

Η πρώην του Γιάννη Σπαλιάρα σχολίασε την δήλωσή του πως έχει κάνει έρωτα με 4.000 γυναίκες.

"Δεν είναι ωραίο να βγαίνουμε και να λέμε με πόσους τα είχαμε. Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα" δήλωσε χαρακτηριστικά η Τάμτα Μαστοράκη  και πρόσθεσε: "εντάξει, έλεος πια τι να πω τώρα σηκώνω τα χέρια ψηλά".

Η ίδια όπως παραδέχτηκε ήταν ζευγάρι με τον Γιάννη όταν ήταν 18 χρόνων και η σχέση τους διήρκησε μόλις ένα έτος: "από το Γιάννη τα πάντα περιμένω. Είναι τρελοκομείο. Τι να πω είναι μία κατηγορία από μόνος του" επισήμανε χαρακτηριστικά.

http://www.thestival.gr
Το σύγχρονο διαδίκτυο είναι γεμάτο λέξεις. Κάποτε όμως, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Ηταν το 1969, όταν οι πρωτοπόροι του διαδικτύου δούλευαν το ARPANET- τον προπομπό του σύγχρονου ίντερνετ. Εκείνη την εποχή, μία λέξη ήταν μεγάλη υπόθεση. Τον Οκτώβριο του 1969, όπως γράφει το Business Insider, ερευνητές στο UCLA και το Stanford προσπαθούσαν να λύσουν ένα απλό πρόβλημα. Πώς να στείλουν ένα μήνυμα από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο.

Στις 9 το βράδυ εκείνης της ημέρας, ο καθηγητής του UCLA, Λέοναρντ Κλέινροκ και ο φοιτητής του, Τσάρλι Κλάιν, ήταν έτοιμοι να επιχειρήσουν την πρώτη μετάδοση, που θα «ταξίδευε» μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα ως την Καλιφόρνια. Το μήνυμα δεν θα ήταν κάτι ιδιαίτερο. Απλά η λέξη «login» (σύνδεση). Δεν τα κατάφεραν όμως.

Οι δύο τους μπόρεσαν να μεταδώσουν το «l» και το «o» της λέξης, αλλά τότε το σύστημα «κράσαρε». Κατάφεραν να στείλουν ολόκληρη τη λέξη μία ώρα αργότερα, αλλά αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας του διαδικτύου είχε ήδη γραφτεί.

Καθηγητής και φοιτητής είχαν στείλει τελικά τη λέξη «Lo», που έχει και αυτή κάποιο νόημα. Σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster, πρόκειται για ένα επιφώνημα που χρησιμοποιείται για να στρέψει κάποιος την προσοχή σε κάτι, ή για να δείξει έκπληξη. Τελικά λοιπόν, ταίριαζε στην περίσταση το πρώτο μήνυμα που εστάλη ποτέ μέσω διαδικτύου.

http://www.seleo.gr 

Ο Noel Gallagher των Oasis παραπονέθηκε σε συνέντευξη του, ότι από τότε που δημιουργήθηκαν οι Arctic Monkeys, πριν δέκα χρόνια, δεν έχει παρουσιαστεί κάποια σπουδαία μπάντα και ότι το internet έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Για αυτό καλεί τις εταιρείες να προσφέρουν περισσότερη στήριξη σε νέους καλλιτέχνες.
Είπε χαρακτηριστικά: “Θεωρητικά, το internet και το youtube θα έπρεπε να βοηθάνε τις νέες μπάντες να κάνουν καριέρα, αλλά γίνεται το αντίθετο. Οι δισκογραφικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για μπάντες της εργατικής τάξης πια. Το rock n’ roll δεν έχει πεθάνει. Είναι εκεί, απλά χρειάζεται μια γερή ανανέωση από τη νέα γενιά. Μετά τους Arctic Monkeys, τους Kasabian ή τους Libertines, δεν έχει υπάρξει τίποτα. Και αυτό ήταν πριν δέκα χρόνια. Είναι σα να βρισκόμαστε σε χειμερία νάρκη". Έριξε φυσικά βέλη εναντίον των chart shows και των ραδιοφονικών σταθμών, λέγοντας ότι, αν οι Oasis ξεκινούσαν τώρα δε θα είχαν την επιτυχία που είχαν στα ‘90’s.
“Αν είσαι νούμερο 1 στα charts τώρα, σημαίνει αυτόματα ότι είσαι κάτι καλό. Οι μπάντες πάνε χέρι χέρι με τη βιομηχανία και η βιομηχανία έχει ήδη αποφασίσει τι θέλει από τα charts. Αλλά είναι όλα τα ίδια. Είναι σα να ακούς το ίδιο τραγούδι με διαφορετική φωνή”, δήλωσε.
Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε τους πάντες να γελάσουν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζωγράφισε για ακόμη μια φορά, αποκαλώντας τον εαυτό του… μοντελάκι! Ο κ. Μπουτάρης, άρχισε να απαντά σε σχόλιο του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», περί υπερανάπτυξης του τομέα της εστίασης στη Θεσσαλονίκη.

«Μη φέρνουμε την καταστροφή. Όλος ο κόσμος γέμισε φαγάδικα, δεν γέμισε μόνο η Θεσσαλονίκη» σχολίασε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη κλήθηκε στην EXPO του Μιλάνου για να παρουσιάσει το Food Festival και άλλα ανάλογα προγράμματα που εφαρμόζει.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία της καλής διατροφής για τον άνθρωπο και συγκεκριμένα, σημείωσε: «Η διατροφή έχει σημασία. Δεν λεω να είστε σαν και μενα που είμαι μοντελάκι, αλλά εντάξει. Το σώμα έχει ανάγκη να τραφεί, αλλά όχι να υπερτραφεί» είπε ο κ. Μπουτάρης και προκάλεσε γέλιο στους παρευρισκόμενους.

http://www.aftodioikisi.gr 
Την κυκλοφορία του νέου της smartphone με την ονομασία Desire 626 ανακοίνωσε η HTC, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του Φθινοπώρου.

Αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά του, η συσκευή έχει πάχος μόλις 8,19 χιλιοστά, ενώ το βάρος της δεν ξεπερνά τα 140 γραμμάρια. Η οθόνη HD LCD του κινητού έχει διαγώνιο 5 ίντσες και ανάλυση 720x1280, ενώ ενσωματωμένη στην πίσω όψη του smartphone βρίσκεται η κύρια κάμερα ανάλυσης 13Mpixels.

Τροφοδοτούμενο από τον τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 410 της Qualcomm χρονισμένο στα 1,2 GHz, το νέο HTC παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να βλέπει με άνεση ταινίες, να παίζει τα παιχνίδια της επιλογής του αλλά και να τρέχει οποιαδήποτε εφαρμογή. Η έξυπνη λειτουργία BlinkFeed ενημερώνει τον κάτοχο του κινητού για τις τελευταίες ειδήσεις και τα νέα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά τη μνήμη, το νέο Desire 626 διαθέτει 2GB RAM αλλά και εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 16GB με δυνατότητα επέκτασης μέσω εξωτερικής κάρτας microSD έως και 512GB. Η συσκευή τρέχει στο λειτουργικό της Google Android Lollipop (v. 5.1).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νέο HTC smartphone θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

http://www.fpress.gr

Αλλαγή στις αναλήψεις - 420 ευρώ οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας
Αλλαγές έρχονται σε ό,τι αφορά το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς χαλαρώνει η πολιτική ανάληψης από τα ΑΤΜ στο διάστημα μιας εβδομάδας.
Το ποσό παραμένει στα 420 ευρώ (7Χ60), αλλά κάποιος που επιθυμεί δεν χρειάζεται να περιμένει έως και την Παρασκευή για να προβεί σε ανάληψη του ποσού, αλλά μπορεί να το πράξει οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας.
Μέχρι τώρα η εβδομάδα υπολογιζόταν από το Σάββατο έως την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας. Εάν κάποιος δικαιούχος δεν προέβαινε σε ανάληψη, τότε το... κοντέρ μηδένιζε και η εβδομάδα άρχιζε από την αρχή, χάνοντας το δικαίωμα να "τραβήξει" τα 420 ευρώ
Στη συγκεκριμένη απόφαση προχώρησαν σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ενώ ήδη εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Σημειώνεται ότι η απόφαση τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη 29 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.


news.gr

«Καμίνι» θα θυμίζει μέχρι την Παρασκευή η χώρα, καθώς οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν από σήμερα θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ο υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», καθώς θα σκαρφαλώσει τους 40-41 βαθμούς σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 Μποφόρ.

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί από την Παρασκευή κυρίως στα ανατολικά, η οποία θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα κυρίως το Σάββατο με νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια Ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά σήμερα:
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 20 έως 39 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 23 έως 39 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 22 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 22 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, με τη μέγιστη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να φτάνει τους 38 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο δυτικοί βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και το μεσημέρι βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι.

Ηλιοφάνεια και ζέστη, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Ηλιοφάνεια και ζέστη θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και το μεσημέρι νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, περιμένουμε αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Οι άνεμοι μέτριοι έως και 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, ο καιρός θα είναι καλός με ασθενείς ανέμους έως και 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσεις στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Οι άνεμοι έως και 4 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα χτυπήσει «κόκκινο» φτάνοντας κατά τόπους ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, περιμένουμε αίθριο καιρό και μέτριους ανέμους έως και 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Μέτρα για την πρόληψη του καύσωνα

Οι κλιματιζόμενοι χώροι σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
real.gr

Ασχέτως εθνικότητας, οι κάτοχοι smartphone σε ολόκληρο τον κόσμο το παραδέχονται: κοιμούνται μαζί με το κινητό τους, το παίρνουν μαζί τους στην τουαλέτα και θα σκέφτονταν να σώσουν πρώτα εκείνο από τις φλόγες παρά τη γάτα τους, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας έρευνας σχετικά με τις συνήθειες των χρηστών «έξυπνων τηλεφώνων» που διεξήχθη σε δείγμα 7.000 ανθρώπων σε επτά χώρες και δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την εταιρεία Motorola.

Έξι στους 10 κατόχους smartphone παραδέχονται ότι κοιμούνται με το τηλέφωνό τους ανά χείρας και το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στην Ινδία (74%) και την Κίνα (70%).

Περισσότεροι από ένας στους δύο (57%) το παίρνουν μαζί τους στην τουαλέτα με την Κίνα και τη Βραζιλία να σπάνε κάθε ρεκόρ σε αυτήν την κατηγορία.

Ένας στους δέκα το χρησιμοποιεί ακόμα και στο ντους και το 50% και πλέον των ερωτηθέντων (54%) παραδέχεται ότι θα έσωζε πρώτα το smartphone από τις φλόγες παρά τη γάτα τους στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς.

Η σχέση χρήστη - αντικειμένου είναι τόσο έντονη που το 20% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήταν έτοιμο να αρνηθεί το ενδεχόμενο μιας σεξουαλικής συνεύρεσης κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, παρά το τηλέφωνό του. Και το 40% εκμυστηρεύεται στο τηλέφωνό του μυστικά που ούτε οι καλύτεροι φίλοι του γνωρίζουν.

Αυτό το «ειδύλλιο» ωστόσο δεν τους «γεμίζει» αρκετά. Μόλις το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει «ευτυχισμένο» με το smartphone του, ενώ το 79% εκνευρίζεται όταν το κινητό το διακόπτει σε κακή στιγμή.

Την έρευνα διενήργησε τηλεφωνικά το KRC Research σε δείγμα 7.112 κατόχων τηλεφώνων στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Κίνα, την Ισπανία και την Ινδία.

Δημοσιεύτηκε από τη Motorola με αφορμή την παρουσίαση των δύο νέων βελτιωμένων εκδοχών του δημοφιλούς μοντέλου της Moto X, που θα πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη κατά εκατοντάδες δολάρια σε σύγκριση με τα άλλα της μοντέλα, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ανοίξατε ένα σακουλάκι με τσιπς με σκοπό να ξεγελάσετε τη λιγούρα σας, καταλήξατε όμως να καταβροχθίσετε όλες τις λιχουδιές που υπάρχουν στο ντουλάπι;

Μία νέα έρευνα εξηγεί τις ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό σας και σας οδηγεί στην ...καταστροφή.

Όπως υποστηρίζουν ερευνητές από τον Καναδά, συγκεκριμένοι τύποι λιπαρών έχουν παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο, όπως τα ναρκωτικά.

Η έρευνά τους δείχνει, ότι τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά ενισχύουν τη συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής, όπως ένας εξαρτημένος αναζητά την αύξηση της δόσης του με την πάροδο του χρόνου.

Τα κορεσμένα λιπαρά περιέχονται στο βούτυρο, τα κέικ, τα μπισκότα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, τα τυριά, τις κρέμες κι άλλα προϊόντα.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές τάισαν τρεις ομάδες ποντικιών με «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά και με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στα συμπεράσματά της, μελετώντας τρεις ομάδες ποντικιών. Η πρώτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου: διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με ίσες ποσότητες μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Στη δεύτερη ομάδα έδωσαν μονοακόρεστα λιπαρά, από τα οποία το 50% των θερμίδων προερχόταν από ελαιόλαδο. Στην τρίτη ομάδα χορήγησαν κορεσμένα λιπαρά, με το 50% των θερμίδων να προέρχεται από φοινικέλαιο.

Οι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες ήταν όλες το ίδιο από πλευράς σακχάρων, πρωτεϊνών, περιεκτικότητας σε λίπος και θερμίδες, ενώ τα ζώα ήταν ελεύθερα να φάνε όσο πολύ ή λίγο ήθελαν.

Μετά από 8 εβδομάδες, το βάρος των ποντικιών σε όλες τις ομάδες ήταν ίδιο, όμως τεστ συμπεριφοράς αποκάλυψαν κάτι διαφορετικό.

Η λειτουργία της ντοπαμίνης, που είναι υπεύθυνη για το σύστημα κινητοποίησης και ανταμοιβής στον εγκέφαλο, είχε αμβλυνθεί στην ομάδα που είχε φάει πολλά κορεσμένα λιπαρά.

«Υποθέτουμε ότι αυτό οδηγεί τον εγκέφαλο να προσπαθεί να αντισταθμίσει ενισχύοντας τη συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται πάνω κάτω στα εξαρτημένα άτομα, που με τον καιρό θέλουν να αυξάνουν τη δόση τους για να έχουν την ίδια ικανοποίηση», εξήγησε η Cecile Hryhorczuk από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. «Επομένως, ένα άτομο που καταναλώνει πολλά κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να αντισταθμίζει τη μειωμένη εμπειρία ανταμοιβής, καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σάκχαρα, για να αποκομίσει το ίδιο επίπεδο ευχαρίστησης και ανταμοιβής».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που δείχνει ότι, ανεξάρτητα από τις μεταβολές βάρους, η ανεξέλεγκτη πρόσληψη κορεσμένων λιπών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology.


http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!