Τρίτη 22 Μαΐου 2018


Αστρονόμοι στην Αυστραλία ανακάλυψαν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα στο σύμπαν, ένα αχόρταγο τέρας που «καταβροχθίζει» μάζα ισοδύναμη με τον Ήλιο μας κάθε δύο μέρες.
Οι ερευνητές «κοίταξαν» πολύ πίσω στο χρόνο, πάνω από 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός, στις απαρχές του σύμπαντος, όταν η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα είχε ήδη μέγεθος όσο περίπου 20 δισεκατομμύρια ήλιοι. Η ταχύτητα μεγέθυνσής της είχε ρυθμό 1% κάθε ένα εκατομμύριο έτη.
Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν Γούλφ της Σχολής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα, έκαναν την ανακάλυψη με το τηλεσκόπιο SkyMapper του πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Siding Spring, με τη βοήθεια και του ευρωπαϊκού διαστημικού τηλεσκοπίου Gaia.
Ανέφεραν ότι «αυτή η μαύρη τρύπα μεγαλώνει τόσο γρήγορα, που λάμπει χιλιάδες φορές πιο φωτεινά από ένα ολόκληρο γαλαξία, εξαιτίας όλων των αερίων που ρουφά καθημερινά».
Όπως είπε ο Γουλφ, «αν είχαμε αυτό το τέρας θρονιασμένο στο κέντρο του δικού μας γαλαξία, θα φαινόταν δέκα φορές πιο φωτεινό από μια πανσέληνο, σαν ένα απίστευτα λαμπρό άστρο που σχεδόν θα έσβηνε όλα τα άλλα στον ουρανό».
Η ενέργεια που εκπέμπεται από αυτή την υπέρλαμπρη μαύρη τρύπα, γνωστή και ως κβάζαρ, είναι κυρίως με τη μορφή υπεριώδους ακτινοβολίας και ακτινοβολίας-Χ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αν αυτή η μαύρη τρύπα υπήρχε στο κέντρο του γαλαξία μας, πιθανότατα θα είχε καταστήσει αδύνατη τη ζωή στη Γη εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων ακτίνων-Χ που εκρέουν από αυτήν».
Παραμένει αίνιγμα για τους αστρονόμους πώς είναι δυνατό η εν λόγω μαύρη τρύπα να μεγάλωσε τόσο πολύ μέσα στις πρώτες κιόλας «μέρες» του σύμπαντος. Τα μελλοντικά μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πολύ φωτεινές και νεαρές σε ηλικία μαύρες τρύπες για να μετρήσουν καλύτερα το ρυθμό επέκτασης του σύμπαντος.

Διπλό ρεκόρ σημείωσε έργο του διάσημου ζωγράφου David Hockney, το οποίο πωλήθηκε σε δημοπρασία προς 28,5 εκατ. δολάρια.
Η μεγάλου μεγέθους ελαιογραφία «Pacific Coast Highway and Santa Monica» του Βρετανού ζωγράφου, που θεωρείται από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, είναι δημιουργία του 1990 και πωλήθηκε σε συλλέκτη από την Ασία μέσω του Οίκου Sotheby’s.
David Hockney
Το έργο -που διακρίνεται για τα φωτεινά του χρώματα- αποτελεί φόρο τιμής στη διαδρομή που έκανε κάθε μέρα για να πάει από το σπίτι του στο εργαστήριό του ακούγοντας όπερα.
Η υψηλότερη τιμή για έργο του 80χρονου Hockney είχε σημειωθεί το 2016 και ήταν 11,7 εκατ. δολάρια. Το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε όταν το έργο του «Piscine de Medianoche» άλλαξε χέρια για 11,74 εκατομμύρια δολάρια και το απέκτησε Αμερικανός συλλέκτης στην δημοπρασία. Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε και το δεύτερο ρεκόρ.
«Piscine de Medianoche»
O γεννημένος στο Μπράντφορντ της Βόρειας Αγγλίας σπουδαιότερος εν ζωή Βρετανός ζωγράφος, ο οποίος αρνήθηκε να λάβει τον τίτλο του σερ, καθώς και να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της Ελισάβετ, είναι µέλος του βρετανικού Τάγματος της Αξίας (Order of Merit), το οποίο αριθµεί αυστηρώς 24 επιφανείς Βρετανούς – ανάµεσά τους και η Μάργκαρετ Θάτσερ.
naftemporiki.gr

Για πρώτη φορά ένα ρομποτικό έντομο πέταξε για λίγο στον αέρα μόνο του, χωρίς να είναι προσδεμένο σε καλώδιο.

Πρόκειται για το Robofly, που έκανε μια μικρή πτήση, αλλά ένα γιγάντιο άλμα όσον αφορά τα ρομπότ.

Τα ιπτάμενα ρομπότ μεγέθους εντόμου, που ουσιαστικά είναι μικροσκοπικά drones (microdrones), κινούνται ανεβοκατεβάζοντας τις μηχανικές φερούγες τους, καθώς είναι πολύ μικρά για να διαθέτουν έλικες όπως τα μεγάλα drones.

Μέχρι σήμερα αυτά τα ρομποτικά έντομα ήσαν συνδεμένα με σύρμα με το έδαφος, για να παίρνουν ενέργεια, καθώς τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που τους επιτρέπουν να κινούνται, ήσαν πολύ βαριά για να μπορέσουν τα «έντομα» να σηκωθούν στον αέρα μόνα τους.

Τώρα, για πρώτη φορά, μηχανικοί του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, έκοψαν τον «ομφάλιο λώρο» και πρόσθεσαν ένα «εγκέφαλο», επιτρέποντας στο RoboFly να κάνει την πρώτη ασύρματη πτήση του.

Το RoboFly - το οποίο αποτελεί διάδοχο του RoboBee που είχε ένα σύρμα για «λουρί»- είναι λίγο βαρύτερο από οδοντογλυφίδα και κινείται με τη βοήθεια μιας ακτίνας λέιζερ που στέλνεται από το έδαφος.

Διαθέτει ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό «εγκέφαλο» και ένα εξίσου μικρό φωτοβολταϊκό, που μετατρέπει την ενέργεια του λέιζερ σε ηλεκτρισμό, ώστε να μπορεί να κινεί τις φτερούγες του, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο μέλλον, το RoboFly θα κινείται με δικές του μικροσκοπικές μπαταρίες αντί με τη βοήθεια της ακτίνας λέιζερ ή θα αντλεί ενέργεια από τα σήματα των ραδιοσυχνοτήτων.

Επίσης θα αποκτήσει πιο εξελιγμένο εγκέφαλο και αισθητήρες, ώστε να πλοηγείται αυτόνομα και να αναλαμβάνει διάφορες εργασίες.

Τέτοια microdrones έχουν πολλά πλεονεκτήματα, καθώς είναι φθηνά και μπορούν εύκολα να τρυπώσουν σε στενά μέρη, όπου είναι αδύνατο να εισχωρήσει ένα μεγάλο drone.

Στο μέλλον θα αναλάβουν διάφορες εργασίες, από το να παρακολουθούν γεωργικές καλλιέργειες έως να βοηθάνε σε φυσικές καταστροφές και να ανιχνεύουν διαρροές αερίων (π.χ. μεθανίου).

Ποια είναι τα αθώα ψέματα που θυμάστε να σας συντροφεύουν στην παιδική σας ηλικία; Ο «κακός λύκος» που θα μας φάει αν δεν είμαστε καλά παιδιά, ο Άι Βασίλης που θα μας φέρει δώρο τα Χριστούγεννα αν είμαστε καλά παιδιά και τόσα άλλα που αυτοαναιρέθηκαν όταν μεγαλώσαμε λίγο.
Ωστόσο, ένα ψέμα που μας συνόδευσε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής μας ηλικίας, πολλούς εξακολουθεί να μας συνοδεύει ακόμα, αφού πρόκειται για μια παρανόηση περισσότερο και όχι τόσο για ψέμα.
Ο λόγος για τη γνωστή δίχρωμη γόμα που όλοι νομίζουμε πως το μπλε της τμήμα έχει προορισμό να σβήνει τα λάθη με στυλό. Στην πραγματικότητα απλά μουντζουρώνει και σκίζει το χαρτί μας, αλλά συνεχίζαμε να το χρησιμοποιούμε.
Σε τι χρησίμευε λοιπόν;
Το μπλε μέρος κατασκευάστηκε για να σβήνει επίσης το μολύβι, αλλά σε πιο σκληρά και χοντρά χαρτιά.
Όποια πλευρά κι αν διαλέξετε η γόμα προορίζεται για ν’ απορροφά τον γραφίτη, απλά σε κάποιες επιφάνειες μπορεί να εξαφανίσει και το μελάνι, εξ ού και η απεικόνιση μιας πένας στο μπλε κομμάτι της γόμας.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!