Τρίτη 11 Ιουνίου 2019


Η υπόθεσή του είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, στρέφοντας τα βέλη εναντίον ενός προσώπου. Του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Η δολοφονία του αδελφού του, Κιμ Γιονγκ Ναμ αποδόθηκε στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, ουδέποτε ωστόσο αποδείχθηκε κάτι προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το σενάριο της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ από τους ανθρώπους του πανίσχυρου αδερφού του, Κιμ Γιονγκ Ουν, ενισχύεται από μία απόρρητη έκθεση που έβγαλε στη δημοσιότητα η Wall Street Journal, βάσει της οποίας, ο αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν, ήταν ένας από τους πληροφοριοδότες της CIA στην περιοχή.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ συναντήθηκε πολλές φορές με τους πράκτορες της CIA. Ο αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας είχε εξοριστεί και ζούσε στην περιοχή του κινεζικού θύλακα, του Μακάο όταν άρχισε να έρχεται σε επαφή με την CIA και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την πηγή της Wall Street Journal.
Η αποκάλυψη από την αμερικανική εφημερίδα ενδέχεται να επηρεάσει τις επαφές μεταξύ του Ντόναλντ Τραμο και του ΚΙμ Γιονγκ Ουν, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Οι αντιδράσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πάντα απρόβλεπτες, ενώ αποδεικνύεται ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε τον ηγέτη μιας χώρα.
Κατά τους αξιωματούχους που μίλησαν στην εφημερίδα, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ είναι σχεδόν βέβαιο πως βρισκόταν επίσης σε επαφή με μυστικές υπηρεσίες και άλλων κρατών, ιδίως της Κίνας.
Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ διατάχθηκε από την Πιονγκγιάνγκ, καθώς ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας είχε επικρίνει τη δυναστική διακυβέρνηση της οικογένειας των Κιμ στη χώρα του. Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας έχει διαψεύσει την κατηγορία.
Δύο νεαρές κατηγορήθηκαν ότι δηλητηρίασαν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ ψεκάζοντας στο πρόσωπό του υγροποιημένο VX — απαγορευμένο χημικό όπλο — στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο του 2017. Η μία, υπήκοος Βιετνάμ, αποφυλακίστηκε τον Μάιο, η άλλη, υπήκοος Ινδονησίας, αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με την Τζέρναλ, η ανώνυμη πηγή που επικαλείται επισήμανε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ πήγε στη Μαλαισία τον Φεβρουάριο του 2017 για να συναντηθεί με την επαφή του στη CIA, αλλά μπορεί αυτός να μην ήταν ο μοναδικός λόγος του ταξιδιού του [1].
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν συναντηθεί δύο φορές, στο Ανόι τον Φεβρουάριο και στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018. Παρά το ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φάνηκαν να οικοδομούν προσωπική σχέση, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Το μοναδικό παιδί που γεννήθηκε στο Τσέρνομπιλ, μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986, φτάνει τα 20 του χρόνια.
Η νεαρή Μαρίκα Σοβένκο, γεννήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα το 1999 στην περιοχή, από την Λίντια, σύζυγο του Μικαϊλ Σοβένκο, που ήταν πυροσβέστης την ημέρα της έκρηξης του εργοστασίου.
Η Λίντια και ο Μίκαϊλ, αρνήθηκαν να αφήσουν το σπίτι τους, καθώς η τότε Σοβιετική Ενωση, αρνούνταν να τους δώσει οικία να μείνουν, όταν εκκενώνονταν η πόλη. Το ζευγάρι έμεινε εκεί παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και 13 χρόνια αργότερα, απέκτησε ένα παιδί. Την Μαρίκα, που είναι το μόνο που γεννήθηκε στην περιοχή, από το ατύχημα και μετά.
Η νεαρή κοπέλα είναι πλέον φοιτήτρια και όταν γεννήθηκε, οι Αρχές προσπάθησαν να το κρατήσουν μυστικό, καθώς ντρέπονταν στην Ουκρανία για το ότι κόσμος ζούσε ακόμη στην απαγορευμένη περιοχή.
Την ώρα που το ντοκιμαντέρ για την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, έχει συναρπάσει τον κόσμο, η νεαρή κοπέλα ζει κανονικά την ζωή της, καθώς δεν έχει προβλήματα υγείας. Η μητέρα της μάλιστα δεν γνώριζε πως είναι έγκυος, παρά λίγο καιρό πριν φέρει την κόρη της στον κόσμο, με τον άντρα της να είναι αυτός που έκοψε τον ομφάλιο λώρο και έπλυνε την μικρή. Μόλις μαθεύτηκε η γέννα, αντιμετωπίστηκαν σαν εγκληματίες οι δύο γονείς, καθώς θεωρούνταν άκρως επικίνδυνο να είναι έγκυος γυναίκα στην περιοχή.
Τελικά, μεγάλωσε την Μαρίκα και παρά τις ειδοποιήσεις από την κυβέρνηση, η νεαρή μεγάλωσε κανονικά. Ωστόσο, μικρή παρουσίασε αρκετά προβλήματα, αφού γαλακτοκομικά και θαλασσινά, πήγαν να της δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Από τότε τρώει μόνο συγκεκριμένα φαγητά, αλλά μεγαλώνει χωρίς άλλα προβλήματα.
Η Μαρίκα έκανε δηλώσεις στην Sunday Express, λέγοντας πως πλέον σπουδάζει και εργάζεται παράλληλα, προσπαθώντας να φτιάξει την ζωή της. «Είμαι καλά. Εργάζομαι, έχω την υγεία μου και επιβιώνω», είπε χαρακτηριστικά το νεαρό κορίτσι, που για κάποιους θεωρείται πως είναι το «σημάδι από τον Θεό», αλλά και «σύμβολο αντίστασης του Τσέρνομπιλ» που «έδωσε και πάλι φως στο μέρος».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!