Πέμπτη 9 Απριλίου 2020


Η Αυστρία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έλαβαν αυστηρά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας.
Ο Καγκελάριος Κουρτς έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή άρση των απαγορεύσεων το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την επόμενη Τρίτη.
Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χαλαρώσουν καθώς σε περίπτωση που υπάρξει εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων οι απαγορεύσεις θα επανέλθουν.
«Στην Αυστρία η αντίδρασή μας ήταν πιο γρήγορη και δραστική σε σχέση με άλλες χώρες. Για αυτό αποτρέψαμε τα χειρότερα μέχρι τώρα. Η αντίδρασή μας αυτή μας επιτρέπει να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ανάλογη στάση τηρεί και η Τσεχία. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επεκτάθηκε μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, οι αρχές επιτρέπουν σε κάποια καταστήματα λιανικού εμπορίου να ανοίξουν.
Στον ευρωπαϊκό Βορρά, η Νορβηγία θεωρεί πως τα μέτρα έχουν αποδώσει. Οι αρχές ανακοίνωσαν την επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών από τις 20 Απριλίου.
Μια εβδομάδα μετά θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των τεσσάρων πρώτων τάξεων και οι υπόλοιποι πριν το καλοκαίρι.
Ανάλογη εικόνα και στην Δανία όπου τα σχολεία για τα πιο μικρά παιδιά ανοίγουν τις πύλες τους την επόμενη εβδομάδα.
Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου πάντως, θα παραμείνουν κλειστά εκεί μέχρι τις 10 Μαϊού τουλάχιστον.
Η Σουηδία είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αρκέστηκε στις συστάσεις προς τους πολίτες για την τήρηση των αποστάσεων.
«Η μητέρα μου βγαίνει έξω για δουλειές. Το ίδιο και οι αδελφή μου. Πάνε βόλτα τον σκύλο και βγαίνουν έξω για δείπνο με τους φίλους τους. Συνεπώς αφού το κάνουν, ίσως κάνω κι εγώ το ίδιο, γιατί ο κίνδυνος είναι ο ίδιος», λέει μια 20χρονη φοιτήτρια στην Στοκχόλμη.
Οι επιδημιολόγοι της χώρας επισημαίνουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων καταδεικνύει πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν σωστή.
«Προφανώς ότι κάνουμε εμείς και οι υπόλοιποι ως κοινωνία έχει επίδραση στην εξάπλωση του ιού. Το να είσαι έξω χωρίς να έρχεσαι σε στενή επαφή με τους άλλους δεν συμβάλει στην εξάπλωση του ιού. Όταν είσαι μέσα, είσαι πιο κοντά με άλλους άνθρωπους. Συνεπώς αυτές οι εικόνες δεν με ανησυχούν όσο άλλα πράγματα που βλέπω», δηλώνει ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Άντερς Τέγκνελ.
Παρά την ανησυχία για την πανδημία σε άλλες χώρες, στη Σουηδία η προπόνηση για τα παδιά και η βόλτα στο πάρκο παραμένουν συνήθειες που δεν άλλαξαν.

Ο διάσημος τενόρος Αντρέα Μποτσέλι θα ψάλει ύμνους μέσα στο άδειο Ντουόμο του Μιλάνου την Κυριακή του Καθολικού Πάσχα. 

Ο Αντρέα Μποτσέλι αποδέχθηκε την πρόταση του δημάρχου Μιλάνου να ψάλλει μέσα στον άδειο καθεδρικό του Ντουόμο και έτσι οι ιεροί αναστάσιμοι ψαλμοί στον άδειο καθεδρικό θα ακουστούν από την παγκοσμίου φήμης φωνή του.
«Προ ημερών επικοινώνησα με τον Αντρέα Μποτσέλι κι απάντησε: παρών. Αυτό σημαίνει πως θα έλθει στο Μιλάνο το Πάσχα. Στις 19.00 (τοπική ώρα, 20.00 ώρα Ελλάδας) στο άδειο Ντουόμο, θα μας παρουσιάσει κάποιες από τις σεπτότερες σελίδες της θρησκευτικής μουσικής», ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Μιλάνο Μπέπε Σάλα, μέσα από το καθημερινό του μήνυμα εμψύχωσης στο Fecebook. Η Λομβαρδία είναι η περισσότερο πληγείσα περιοχή από την πανδημία, με 51.000 κρούσματα και 9.202 νεκρούς, ενώ μόνο το Μιλάνο αριθμεί 11.538 κρούσματα και 4.654 νεκρούς.
«Το Ντουόμο θα είναι άδειο, όμως μέσω streaming θα φέρουμε τη φωνή του σε όλον τον κόσμο», εξήγησε ο ίδιος, ενώ το φύλλο της εφημερίδας Corriere della Sera φιλοξένησε ανακοίνωση του Μποτσέλι που διευκρινίζει πως η μετάδοση θα γίνει μέσω του YouTube.
«Δεν θα είναι μία συναυλία. Θα είναι περισσότερο μία ευκαιρία να προσευχηθούμε όλοι μαζί: μία προσευχή λοιπόν για το Μιλάνο και για τον κόσμο, απέναντι σε ένα γεγονός εντελώς οδυνηρό, τραγικό», «για να διαδώσουμε το μήνυμα του Πάσχα, ένα μήνυμα αγάπης και λύτρωσης», εξηγεί ο ίδιος.
«Η εκκλησία θα είναι άδεια, όμως εμείς θα είμαστε, ελπίζω, ένα αχανές πλήθος διαδικτυακά συνδεδεμένο, χάρη στο Ιντερνέτ, ενωμένο από μία σεπτή κλωστή, την πίστη, που είναι πιο δυνατή από οποιαδήποτε εμφανή απόσταση», διαμηνύει ο Μποτσέλι.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!