Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Τον Ιούλιο του 2014 στο έδαφος της χερσονήσου Yamal στα βόρεια της Σιβηρίας, ανακαλύφθηκε ένας μεγάλος κρατήρας που “πυροδότησε” συζητήσεις περί ύπαρξης εξωγήινης ζωής.
Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν πως ο κρατήρας δημιουργήθηκε μετά τη συντριβή UFO, ενώ υπήρξαν και φωνές που ισχυρίστηκαν πως ο κρατήρας οφείλεται στην πτώση κάποιου μετεωρίτη, σε κατάρρευση μεγάλου βράχου ή πως είναι ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.
Ενδεχομένως, ο κρατήρας σχηματίστηκε από την τήξη του παγωμένου υπεδάφους λόγω των ασυνήθιστα θερμών καλοκαιριών του 2012 και του 2013.
Πολλά γράφτηκαν και άλλα τόσα ειπώθηκαν για το γιγάντιο κρατήρα, η προέλευση του οποίου εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη και πρόσφατα μια ρωσική ερευνητική αποστολή στην περιοχή ανέλαβε να πραγματοποιήσει μια “βουτιά” στο άγνωστο.
Η ομάδα των επιστημόνων από το Ρωσικό Κέντρο Αρκτικής εξερεύνησης, κατόρθωσε να κατέβει στον μυστηριώδη κρατήρα και να αντικρίσει την παγωμένη λίμνη που κρύβεται εκεί, 16 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους.
Ο επικεφαλής της αποστολής Vladimir Pushkarev, διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου της Αρκτικής, δήλωσε στο Siberian Times: «Καταφέραμε να πάμε κάτω στον κρατήρα, χρησιμοποιώντας αναρριχητικό εξοπλισμό, κάτι που είναι πιο εύκολο να το κάνουμε αυτό το χειμώνα, από ότι το καλοκαίρι.
Πήραμε όλους τους ανιχνευτές και κάναμε μετρήσεις. Τώρα χρειαζόμαστε χρόνο για να επεξεργαστούμε όλα τα δεδομένα και μόνο τότε μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα
».
Να θυμίσουμε πως πολύ κοντά στην περιοχή της χερσονήσου Yamal, όπου στη γλώσσα των ντόπιων σημαίνει «το τέλος του κόσμου» έχουν ανακαλυφθεί και άλλοι κρατήρες που μπορεί να είναι μικρότεροι σε μέγεθος, ωστόσο προκαλούν τα ίδια ερωτηματικά στους επιστήμονες.
echoes.gr
Τα trans λιπαρά αποτελούν ένα είδος λίπους. Στην πραγματικότητα δεν αποτελούν εντελώς ξεχωριστή κατηγορία, αλλά πολυακόρεστα λιπαρά τα οποία λόγω θερμικής κυρίως επεξεργασίας έχουν αλλοιωθεί.

Τρόφιμα τα οποία περιέχουν trans λιπαρά είναι όλα εκείνα τα οποία μαγειρεύονται – τηγανίζονται, ψήνονται – με σπορέλαια, όπως πατατάκια, γαριδάκια, τηγανητές πατάτες, μπισκότα, τηγανισμένα λαχανικά, π.χ. Onion rings, αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, έτοιμες ζύμες κ.λ.π. Τα trans λιπαρά οξέα αποτελούν τα κατεξοχήν επιβλαβή λιπαρά. Ενοχοποιούνται σήμερα για προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, με κυριότερο αυτό της αρτηριοσκλήρυνσης, όπως όμως φαίνεται έχουν αρνητική επίδραση και στην εγκεφαλική λειτουργία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, που παρουσιάστηκε σε ημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι άνδρες που καταναλώνουν μεγαλύτερα ποσοστά trans λιπαρών έχουν «χειρότερη» μνήμη. Για τους σκοπούς της μελέτης παρακολουθήθηκε μια ομάδα 1000 υγιών εθελοντών και βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες trans λιπαρών είχαν και τις χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης.

Η ανάλυση έδειξε ότι από τους άντρες, εκείνοι που έτρωγαν περισσότερα τρανς λιπαρά θυμόταν 10% λιγότερες λέξεις σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Όταν επανέλαβαν την ανάλυση σε όλο το δείγμα φάνηκε ότι και οι γυναίκες επηρεάζονταν.


Πηγή: neadiatrofis.gr
Από το ″γεννηθήτω φως″ στο ″τυπωθήτω φως″, καθώς τώρα ακόμη και το φως μπορεί να εκτυπωθεί.

Η αμερικανική εταιρεία Rohinni με έδρα το Αϊντάχο παρουσίασε ένα καινοτομικό προϊόν, το Lightpaper (φωτο-χαρτί), που αποτελεί μια νέα προσέγγιση στον τρόπο φωτισμού.

Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό χαρτί που εκπέμπει φως LED και το οποίο, αφού εκτυπωθεί, είναι δυνατό να προσαρμοστεί πάνω σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, παίρνοντας το σχήμα της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως ο καλύτερος τρόπος να περιγράψει το Lightpaper, είναι ότι «αποτελεί ένα μίγμα LED και μελανιού. Χρησιμοποιώντας μια ειδική διαδικασία, το διάλυμα εκτυπώνεται πάνω σε ένα υπόστρωμα».

Οι πιθανές εφαρμογές φαίνονται απεριόριστες και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία. «Οπουδήποτε υπάρχει φως, το νέο προϊόν θα μπορούσε να το αντικαταστήσει», σύμφωνα με την Rohinni. Από φως - ταπετσαρία στους τοίχους έως εκτυπωμένα φωτεινά λογότυπα πάνω σε προϊόντα.

O υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας Νικ Σμουτ εκτίμησε ότι τελικά θα μπορεί κανείς να εκτυπώνει, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, το φως που χρειάζεται. «Θα μπορείτε να σχεδιάζετε και να τυπώνετε το δικό σας φως. Προς το παρόν το κάνουμε εμείς, όμως πρόκειται να δώσουμε τη δυνατότητα αυτή στους ίδιους τους ανθρώπους», όπως είπε.

«Το Lightpaper είναι μια πλατφόρμα φωτός, που ακόμη δεν ξέρουμε πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι προσπαθούμε να ″ξεκλειδώσουμε″ τη δυνατότητα δημιουργίας φωτός», πρόσθεσε.

Οι μικροσκοπικές φωτοδίοδοι (LED) έχουν μέγεθος περίπου ενός ερυθροκυττάρου του αίματος και είναι διάσπαρτα ανακατεμένες με τη μελάνη. Το υπόστρωμα πάνω στο οποίο τυπώνεται το διάλυμα μελάνης και LED, είναι ένα υλικό που αποτελεί καλό αγωγό του ηλεκτρισμού. Όταν το ρεύμα διαπερνά το εκτυπωμένο υλικό, που έχει τη μορφή τετραγώνου, όπως ένα γραμματόσημο, αυτό φωτίζεται.

Ήδη μερικές εταιρίες -μη κατονομαζόμενες- εργάζονται πάνω σε εφαρμογές του Lightpaper και τα πρώτα προϊόντα μπορεί να εμφανιστούν στην αγορά εντός του 2015.

Οι φωτοδίοδοι (LED), που κάποτε περιορίζονταν σε μικρά λαμπάκια πάνω στις ηλεκτρονικές συσκευές, εξελίσσονται σταδιακά σε μια νέα ολοένα πιο δημοφιλή κατηγορία φωτισμού, που αναμένεται να φθάσει σε τζίρο τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Philips, έχουν προ καιρού ασχοληθεί επισταμένα με την αξιοποίηση του φωτός LED για να βγάλουν νέα προϊόντα στην αγορά.
real.gr
Κύμα φυγής των δημοσίων υπαλλήλων προς τη σύνταξη πυροδοτούν οι νέες αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό,...
καθώς η έξοδος αναμένεται φέτος να φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ ξεπερνώντας και τις 21.500 αποχωρήσεις.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό συνδυάζονται μάλιστα με νέες περικοπές στα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις εντός του 2015.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Δεκέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, αναμένονται 1.500 οριστικές αιτήσεις παραίτησης από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν ήδη κάνει την πρώτη αίτηση πριν ένα μήνα και παρότι είχαν το δικαίωμα να υπαναχωρήσουν, εντούτοις, θα προχωρήσουν σε οριστική παραίτηση.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι στο Γενικό Λογιστήριο καταφθάνουν από ορισμένες υπηρεσίες αιτήσεις γυναικών για αποχώρηση με αναστολή σύνταξης σε ηλικίες ακόμη και 49 ετών! Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένες κλειδώνουν τη σύνταξη με τα σημερινά δεδομένα, αλλά θα αρχίσουν να πληρώνονται όταν θα πιάσουν και το όριο ηλικίας. Οι γυναίκες λοιπόν που πιάνουν το όριο ηλικίας των 50 ετών μέσα στο 2015 και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη με ανήλικο τέκνο, επιλέγουν, όπως ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες, να κάνουν αίτηση για σύνταξη με αναστολή στα 49 ώστε να είναι απολύτως διασφαλισμένες έναντι οποιασδήποτε αλλαγής στο ασφαλιστικό, αφού η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με όσα ισχύουν σήμερα και όχι με βάση τα όσα σχεδιάζονται να εφαρμοστούν μετά το 2015.

Ο μεγάλος φόβος των δημοσίων υπαλλήλων είναι τυχόν κατάργηση του ευνοϊκού τρόπου υπολογισμού της σύνταξης που ισχύει για όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και όσον αφορά στις γυναίκες, η πιθανότητα να θιγούν από την επικείμενη αύξηση στα όρια ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις.

http://simantra.blogspot.gr 
Τα κορίτσια είναι ικανότερα από τα αγόρια στο να γράφουν πολύπλοκα προγράμματα για παιχνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής τις δρες Κέιτ Χάουλαντ και Τζούντιθ Γκουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Computers and Education" (Υπολογιστές και Εκπαίδευση), σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», πειραματίστηκαν με μια ομάδα μαθητών 12 έως 13 ετών, που επί δύο μήνες κλήθηκαν να αναπτύξουν σε υπολογιστή το δικό τους βιντεοπαιχνίδι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι μαθητές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μια απλή γλώσσα προγραμματισμού, τη Flip, που είχαν αναπτύξει οι ερευνήτριες. Το πείραμα έδειξε ότι τα κορίτσια τα κατάφεραν καλύτερα με τον προγραμματισμό.

Οι ερευνήτριες επεσήμαναν πως η καλύτερη προγραμματική επίδοση των κοριτσιών έρχεται να επιστεγάσει τη γενικότερη ανωτερότητά τους, από πλευράς βαθμών τόσο στο δημοτικό, όσο και στο γυμνάσιο, έναντι των αγοριών συμμαθητών τους.

Τα κορίτσια επέδειξαν μεγαλύτερη επιδεξιότητα και φαντασία, δημιουργώντας πιο πολύπλοκα και καλά ανεπτυγμένα σενάρια στα βιντεοπαιχνίδια. Πιθανώς αυτό οφείλεται, κατά τις ερευνήτριες, στο ότι τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στο να λένε ιστορίες.

Είναι αξιοσημείωτη η τάση των τελευταίων ετών, σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα, περισσότερα κορίτσια και γυναίκες να παίζουν πλέον βιντεοπαιχνίδια από ό,τι αγόρια και άνδρες.

Μια ιδιαίτερα δυναμική κατηγορία είναι οι γυναίκες 25 έως 44 ετών που «κατεβάζουν» τέτοια απλά και διασκεδαστικά παιγνίδια στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνά τους. Τα smartphones τείνουν να εξελιχθούν πλέον στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα για gaming, ξεπερνώντας τα παιγνίδια στους υπολογιστές ή στις παιγνιδοκονσόλες.
real.gr
Η ομάδα αίματος καθορίζεται με βάση ορισμένες πρωτεΐνες που υπάρχουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια του κάθε ανθρώπου. Οι πρωτεΐνες αυτές ονομάζονται αντιγόνα.

Οι ομάδες αίματος είναι τέσσερις: Α, Β, ΑΒ και 0. Η ομάδα αίματος είναι «κληρονομική», καθώς εξαρτάται από την ομάδα αίματος καθενός από τους δύο γονείς μας.

Μια απλή αιματολογική εξέταση είναι αρκετή για να μάθετε σε ποια ομάδα ανήκετε. Η αιματολογική εξέταση δείχνει επίσης αν υπάρχει στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων ο παράγοντας ρέζους (Rh). Αν ναι, τότε η ομάδα αίματος διαμορφώνεται ως (Α, Β, ΑΒ, 0) θετικό και αν όχι, η ομάδα αίματος διαμορφώνεται ως (Α, Β, ΑΒ, 0) αρνητικό.

Δε χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία για να κάνετε την αιματολογική εξέταση που θα δείξει σε ποια ομάδα αίματος ανήκετε.

Γιατί πρέπει να γνωρίζετε την ομάδα αίματος

Σύμφωνα με την Ιατρική Εγκυκλοπαίδεια MedlinePlus, επιβάλλεται να γνωρίζετε σε ποια ομάδα αίματος ανήκετε εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε μετάγγιση αίματος ή μεταμόσχευση, καθώς δεν είναι όλες οι ομάδες αίματος συμβατές μεταξύ τους.

- Εάν ανήκετε στην ομάδα Α, μπορείτε να λάβετε αίμα της ομάδας Α και της ομάδας 0
- Εάν ανήκετε στην ομάδα Β, μπορείτε να λάβετε αίμα της ομάδας Β και της ομάδας 0
- Εάν ανήκετε στην ομάδα ΑΒ, μπορείτε να λάβετε αίμα της ομάδας Α, Β, ΑΒ και της ομάδας 0
- Εάν ανήκετε στην ομάδα 0, μπορείτε να λάβετε μόνο αίμα της ομάδας 0

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος 0 μπορούν να δώσουν αίμα σε οποιονδήποτε, ασχέτως σε ποια ομάδα αίματος ανήκει αυτός. Για το λόγο αυτό, όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος 0 αποκαλούνται «καθολικοί αιμοδότες». Ωστόσο, τόσο στην περίπτωση μετάγγιση όσο και στην περίπτωση μεταμόσχευσης, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται αίμα της ίδιας ομάδας. Όσοι ανήκουν στην ομάδα ρέζους θετικό λαμβάνουν αίμα είτε ρέζους θετικό είτε ρέζους αρνητικό. Όσοι ανήκουν στην ομάδα ρέζους αρνητικό λαμβάνουν αίμα μόνο ρέζους αρνητικό.

Η ομάδα αίματος είναι επίσης σημαντική στην εγκυμοσύνη. Εάν η μητέρα ανήκει στην κατηγορία ρέζους αρνητικό (Rh-) και ο πατέρας στην κατηγορία ρέζους θετικό (Rh+), πρέπει να δοθεί στη μητέρα ειδική θεραπεία για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!