Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018


Η σοβαρή κατάθλιψη, γνωστή και ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή, είναι πιο έντονη στους ηλικιωμένους, σε σχέση με τους νεότερους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Στα άτομα άνω των 70 ετών η κατάθλιψη έχει χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με τα άτομα 18 έως 29 ετών. Οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να νιώθουν μοναξιά, να μην έχουν κοινωνική υποστήριξη, να έχουν άλλες χρόνιες ασθένειες, να παθαίνουν περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια και να χρησιμοποιούν πιο πολλά αντικαταθλιπτικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ροξάν Σάακς του Ιατρικού Κέντρου του Ελεύθερου Πανεπιστημίου (VU) του 'Αμσντερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "The Lancet Psychiatry", μελέτησαν και συνέκριναν στοιχεία για 1.042 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 88 ετών που έπασχαν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Η μελέτη παρακολούθησε επί δύο έτη πώς εξελίχθηκε η κατάθλιψη στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Διαπιστώθηκε ότι η κατάθλιψη χειροτερεύει όσο περνάει ο χρόνος, με συνέπεια να είναι πιο επώδυνη για τους ηλικιωμένους.

Οι άνω των 70 ετών ασθενείς είχαν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους ασθενείς 18-29 ετών, να συνεχίσουν να έχουν διάγνωση σοβαρής κατάθλιψη και χρόνια συμπτώματα μετά την παρέλευση μιας διετίας. Επίσης χρειάζονται περισσότερο χρόνο εωσότου επιτευχθεί ύφεση των συμπτωμάτων τους, ενώ εμφανίζουν μικρότερη βελτίωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους σε σχέση με τους νέους.

Σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες αναμένεται ότι θα έχει κάποιο επεισόδιο σοβαρής κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή του και η εξέλιξή του συνήθως είναι χειρότερη στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους σε σχέση με τους νεότερους.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής με τρόπο προσαρμοσμένο στην ηλικία των ασθενών. Σήμερα οι γηραιότεροι συχνά αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο με τους νεότερους ασθενείς. Όμως πιστεύουμε ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν ανάγκη από μια διαφορετική θεραπεία, επειδή η σοβαρή κατάθλιψη σε αυτή τη φάση της ζωής φαίνεται να είναι πολύ πιο επίμονη από ό,τι σε άλλες φάσεις», δήλωσε η δρ Σάακς.

Ένας παράγων που δυσκολεύει την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους είναι η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών τους, που μειώνει την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Οι συμπεριφορές που σε κάνουν αγενήΔε λες «ευχαριστώ»: Δε φτάνει που δεν χρησιμοποιούμε σχεδόν καθόλου το «παρακαλώ» στα ελληνικά –σε σύγκριση, τουλάχιστον, με άλλες γλώσσες− αν καταργήσουμε και το «ευχαριστώ» θέτουμε σοβαρή υποψηφιότητα για την αγενέστερη γλώσσα του πλανήτη. Πέρα από την πλάκα, κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα, οπότε καλό θα ήταν να εκφράζεις την εκτίμησή σου κάθε φορά που σου προσφέρουν/ δίνουν/ κάνουν κάτι –ναι, ακόμα και αν «είναι η δουλειά τους».

Δεν αφήνεις το κινητό από το χέρι σου: Όταν βρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους, ιδανικά το κινητό παραμένει στην τσάντα σου. Λιγότερο ιδανικά, είναι πάνω στο τραπέζι, αν περιμένεις κάποιος να σε πάρει και ανησυχείς πως δεν θα το ακούσεις αν χτυπήσει. Το να σκρολάρεις στα social media/ απαντάς σε μηνύματα/ τσατάρεις με γκομενάκια / διαβάζεις τα mail σου παρουσία κόσμου, είναι ο τέλειος τρόπος να πεις «έχω πιο ενδιαφέροντα πράγματα να ασχοληθώ από το άτομό σου».

Προσπερνάς την ουρά στο φανάρι: Θα πήγαινες ποτέ να σταθείς μπροστά-μπροστά στην ουρά σε ένα ταμείο; Τότε γιατί το κάνεις στον δρόμο;

Αργείς πάντα και παντού: Πέρα από το ότι πρακτικά είναι εφιάλτης για όποιον σε περιμένει –ειδικά αν σε περιμένει μόνος του, και ακόμα πιο ειδικά αν σε περιμένει έξω− το μήνυμα που περνάς λέει, σε γενικές γραμμές, «δεν είσαι αρκετά σημαντικός για ‘μένα».

Μονοπωλείς την κουβέντα: Άνθρωπος είσαι, και καμιά φορά έχεις προβλήματα που χρήζουν τρίωρης ανάλυσης –ή τέλεια νέα που θέλεις να αφηγείσαι μέχρι να βγει ο ήλιος. Και αυτές τις φορές, ας πούμε ότι είσαι κάπως δικαιολογημένος. Ελπίζουμε έστω στο τέλος της ανάλυσης/ αφήγησης να θυμηθείς να ρωτήσεις τον άνθρωπο που σε ακούει αγόγγυστα όλη αυτή την ώρα «εσύ τι κάνεις;». Και να ενδιαφερθείς για την απάντηση.

Απευθύνεσαι σε έναν άνθρωπο απ’ όλη την παρέα: Δεν είναι μόνο ότι αγνοείς τους υπόλοιπους, φέρνεις και σε δύσκολη θέση τον «συνομιλητή» σου, ο οποίος έχει να διαλέξει ανάμεσα στις θεσπέσιες επιλογές α. να σε αγνοήσει, β. να αγνοήσει όλους τους υπόλοιπους, όπως κάνεις κι εσύ, και γ. να προσπαθήσει να βάλει και τους άλλους στην κουβέντα, επαναλαμβάνοντας μεγαλοφώνως ό,τι μόλις του είπες. Χάρμα.

Mία βάφτιση, λιγάκι πιο διαφορετική από τις συνηθισμένες έλαβε χώρα στην μονή Κουτλουμισίου του Αγίου Όρους, καθώς ο αρχηγός μίας φυλής από την Ακτή Ελεφαντοστού που φέρει τον τίτλο του βασιλιά, βαφρίστηκε χριστιανός ορθόδοξος.
Η τελετή έγινε το περασμένο Σάββατο, με τον βασιλιά Tchiffi Zie Jean Gervais να μετονομάζεται σε Ντέιβιντ, προσερχόμενος στο ελληνορθόδοξο δόγμα.
Ο φύλαρχος των Κρου, μίας εθνοτικής ομάδας (από τις εκατοντάδες που υπάρχουν στην δυτική Αφρική) διατηρεί τον τίτλο του βασιλιά της φυλής, ενώ έχει οριστεί κι ως Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ των Βασιλέων, των Πριγκίπων και των Παραδοσιακών ηγετών της Αφρικής, που ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια στην Λιβύη.
Ο βασιλιάς Ντέιβιντ, ντυμένος με τα παραδοσιακά ρούχα της φυλής του, βαφτίστηκε από τον ιερομόναχο Διονύσιο της μονής Κουτλουμισίου στις 7 Ιουνίου, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Θα μένατε σε ένα ξενοδοχείο όπου δεν θα πληρώνετε, αλλά θα σας πληρώνουν και μάλιστα πολύ ικανοποιητικά; Αν δεν πιστεύετε την τύχη σας, λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχει μια λεπτομέρεια: μάλλον θα κολλήσετε γρίπη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις στις ΗΠΑ, οι οποίοι προσπαθούν να αναπτύξουν ένα καλύτερο αντιγριπικό εμβόλιο, δημιούργησαν το λεγόμενο «Ξενοδοχείο Γρίπη» (πιο επιστημονικά «Ερευνητική Μονάδα Μακράς Παραμονής»). Σε αυτό προσκαλούνται εθελοντές να διαμείνουν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα εκτεθούν σε ιούς της γρίπης και πιθανότατα θα κολλήσουν. Όταν φύγουν, θα αμειφθούν με 3.500 δολάρια για τον κόπο τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια κλινική δοκιμή, καθώς οι εθελοντές θα κάνουν είτε ένα κανονικό αντιγριπικό εμβόλιο, είτε ένα ένα εικονικό (πλασίμπο) και μετά θα εκτεθούν σε κάποιο στέλεχος της γρίπης. Θα παραμείνουν σε καραντίνα επί περίπου δέκα μέρες στο «ξενοδοχείο» και θα παρακολουθηθούν για τις αντιδράσεις του οργανισμού τους. Στο διάστημα αυτό απαγορεύεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εκτός και αν κάποιος δεν αρρωστήσει καθόλου, οπότε μπορεί να φύγει νωρίτερα.

Οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά «δουλεύουν» τα εμβόλια και, με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο, θα πάρουν τις πληροφορίες αυτές πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν έκαναν μια κανονική κλινική μελέτη. Η ελπίδα τους είναι να αναπτύξουν επιτέλους ένα καθολικό αντιγριπικό εμβόλιο για πολλά στελέχη του ιού.

Το «Ξενοδοχείο Γρίπη», που ήταν προηγουμένως κανονικό ξενοδοχείο, διαθέτει 24 δωμάτια παραμονής των εθελοντών, τα οποία είναι επιπλωμένα σαν δωμάτια κανονικού ξενοδοχείου με μπάνιο, τηλεόραση, πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.α. Υπάρχει επίσης ένα «λόμπι» για να κάνουν παρέα οι «πελάτες», καθώς και ένα γυμναστήριο (πισίνα δεν υπάρχει, ούτε σάουνα!). Καμαριέρες-νοσοκόμες θα βρίσκονται τριγύρω όλο το 24ωρο για ό,τι χρειασθούν οι εθελοντές.

Προς το παρόν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Χολτ, διευθυντή του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων του Πανεπιστημίου, βρίσκονται σε αναζήτηση των εθελοντών-πελατών, ενώ το πρώτο πείραμα -με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ- θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Το «ξενοδοχείο» θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να μελετηθούν εμβόλια και για άλλες νόσους.

Αυστραλοί και Γάλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν, μέσω πειραμάτων, πως οι μέλισσες μπορούν να «κατανοήσουν» την έννοια του μηδενός και του τίποτε, ένα απρόσμενο εύρημα όπως είπαν, που εγείρει το ερώτημα πόσο τελικά ξεχωριστοί είναι οι άνθρωποι.

Οι μέλισσες έχουν γενικά φήμη έξυπνων εντόμων, αφού προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, μεταξύ άλλων, μπορούν να «μετρήσουν» ως το τέσσερα. Τώρα οι μέλισσες διευρύνουν τη «λέσχη» των λιγοστών έξυπνων ζώων (δελφινιών, παπαγάλων, πιθήκων και παιδιών προσχολικής ηλικίας) που έχουν την ικανότητα να διακρίνουν και να αναγνωρίσουν τον αριθμό μηδέν από τους υπόλοιπους.

Η μέλισσα έχει λιγότερους από ένα εκατομμύριο νευρώνες στον εγκέφαλό της, έναντι περίπου 86 δισεκατομμυρίων του ανθρώπου, παρόλα αυτά δείχνει ικανή να «καταλάβει» και αυτή το μηδέν, δηλαδή την έννοια του τίποτε. Μπορεί το μηδέν να φαίνεται κάτι απλό στο σημερινό ενήλικο άνθρωπο, όμως αποτελεί μια προχωρημένη αφαιρετική έννοια που δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί. Γι' αυτό άλλωστε, αρκετοί αρχαίοι ανθρώπινοι πολιτισμοί δεν συμπεριλάμβαναν το μηδέν στα συστήματα αρίθμησής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή 'Αντριαν Ντάιερ του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ισχυρίζονται ότι απέδειξαν με τα πειράματά τους ότι οι μέλισσες, παρόλο που απέχουν πολύ από τα πιο εξελιγμένα θηλαστικά στο δέντρο της εξέλιξης, δεν ξεχωρίζουν μόνο την έννοια «μικρότερο από» από την έννοια «μεγαλύτερο από». Αλλά είναι δυνατό να διακρίνουν το μηδέν ως κάτι μικρότερο από τον αριθμό ένα.

Στα πειράματα (με κίνητρο και ανταμοιβή την παροχή έξτρα τροφής για όποια μέλισσα έκανε σωστή επιλογή) η έννοια «μικρότερο από» αντιπροσωπευόταν από μια εικόνα με λίγα μαύρα γεωμετρικά σχήματα πάνω σε λευκό φόντο, ενώ την έννοια «μεγαλύτερο από» αντιπροσώπευε μια λευκή εικόνα με πολλά μαύρα σχήματα. Το μηδέν ήταν μια εικόνα που δεν είχε καθόλου μαύρα σχήματα, ήταν δηλαδή κενή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μέλισσες καταλάβαιναν ότι η εικόνα με τίποτε πάνω της (το μηδέν) ήταν μικρότερη σε αξία από την εικόνα με ένα μαύρο στίγμα πάνω της (ο αριθμός ένα).

«Το μηδέν είναι μια δύσκολη έννοια για να κατανοηθεί και η σχετική μαθηματική ικανότητα δεν μαθαίνεται εύκολα. Τα παιδιά χρειάζονται μερικά χρόνια για να τη μάθουν, περίπου στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Για καιρό πιστεύαμε ότι μόνο οι άνθρωποι έχουν τη νοημοσύνη να καταλάβουν την έννοια του μηδενός, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι μαϊμούδες και τα πουλιά μπορούν επίσης. Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι τώρα ήταν ότι ακόμη και τα έντομα τελικά μπορούν να καταλάβουν το μηδέν», δήλωσε ο Ντάιερ.

'Αλλοι εμφανίσθηκαν πάντως πιο επιφυλακτικοί, θέτοντας το ερώτημα τι πραγματικά σημαίνει ότι ένα ζώο -και πολύ περισσότερο ένα έντομο- «καταλαβαίνει» το μηδέν και το τίποτε. Αλλά αυτό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να απαντηθεί, εκτός κι αν κάποιος επιστήμονας στην επόμενη ζωή του γίνει μέλισσα...

Περιστοιχισμένος από το υπουργικό του συμβούλιο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποίησε διάγγελμα για τη συμφωνία με την Αθήνα.
Ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει ότι δεν υφίσταται πλέον FYROM (ΠΓΔΜ) και παρουσίασε τα δικά του επιχειρήματα θέλοντας να πείσει την κοινή γνώμη της γείτονος ότι πέτυχε την καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε ο Ζάεφ.
Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει.
«Η χώρας μας δεν έχει περισσότερες γενιές να χάσει. Μετην επίλυση του ζητήματος θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, η σημαία μας θα κυματίζει στον 30ο ιστό μπροστά στο ΝΑΤΟ» τόνισε.
Σημεία από την ομιλία του:
  • Εχουμε μια ιστορική λύση. Με την απόφαση ενισχύουμε τη μακεδονική ταυτότητα. Μακεδόνες, προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα.
  • Τέρμα πια το πΓΔΜ. Δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες όπου αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα.
  • Ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (με μετάφραση, σε όλες τις γλώσσες).
  • Μακεδονική, χωρίς υποσημειώσεις. Η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
  • Τα κέρδη μας είναι ανεκτίμητα – μια ενισχυμένη ταυτότητα και εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία
  • Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη.
  • Αγαπητοί πολίτες, αυτή είναι η σωστή λύση! Τον πήραμε μέσα από μια αφοσιωμένη και πατριωτική δέσμευση. Όλες οι λεπτομέρειες είναι μπροστά στο κοινό.
  • Μετά την επικύρωση, η Ελληνική Δημοκρατία θα στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα ενηημερώνει ότι οι δύο χώρες δεν θα αμφισβητείται ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την χώρα να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!