Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013


  Η καθημερινότητα γίνεται αρκετές φορές εκνευριστική και δημιουργεί μεγάλη ένταση με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να ξεσπούν στα παιδιά τους.
   Οι άσχημοι χαρακτηρισμοί, γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται από τους γονείς και καλό είναι όταν έχουμε νεύρα να σκεφτόμαστε  πριν μιλήσουμε. Παρόλα αυτά αν ειπωθούν κάποιοι χαρακτηρισμοί, μπορούν να διορθωθούν.
Φράσεις όπως: «Μα καλά είσαι ανόητος; Δεν σκέφτεσαι καθόλου; Μη γίνεσαι κουτός!», είναι απαγορευτικές και πρέπει να συνοδεύονται από εκφράσεις συγγνώμης. Ο γονιός πρέπει να αναγνωρίζει το λάθος του και να εξηγεί στο παιδί ότι εκείνη την στιγμή, ήταν φορτισμένος και ότι δεν εννοούσε πραγματικά τους χαρακτηρισμούς του.
   Ο γονιός πρέπει να τονίσει στο παιδί του ότι το αγαπάει και εκτιμάει κάθε προσπάθειά του και ότι τα λάθη γίνονται αλλά όλα μπορούν να διορθωθούν.
Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα τον κάθε χαρακτηρισμό.
Γι' αυτό, είναι προτιμότερο ο γονιός να αντιληφθεί το λάθος του όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να το ανατρέψει. «Μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Άλλωστε σε μια οικογένεια μπορεί να υπάρξει ένα λάθος από τον έναν γονιό και η αντιστάθμιση του λάθους από τον άλλο γονιό. Δεν είναι καταστροφικές οι συνέπειες για τα παιδιά καθώς καθοριστική είναι και η επίδραση του δασκάλου στο σχολείο που μπορεί να εξισορροπήσει τα πράγματα. Αρκεί, πάντα, οι γονείς να διαθέτουν "ευήκοα ώτα" και να είναι ανοιχτοί στην πληροφόρηση και τη δυνατότητα τροποποίησης της συμπεριφοράς τους για το καλό των παιδιών τους» λέει η ψυχολόγος κ. Αμανατίδου.
   Το διαδίκτυο και η πληροφόρηση που υπάρχει πάνω σε θέματα ψυχολογίας παιδιών, έχει βοηθήσει τις πιο νέες γενιές γονέων, να είναι πιο ενημερωμένοι και πιο προσεχτικοί στος τρόπους συμπεριφοράς τους.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!