Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Το λίγο αλκοόλ καλύτερο από το καθόλου αλκοόλ, κατέληξαν οι επιστήμονες
Οι άνθρωποι που πίνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ, έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει πορίσματα προηγούμενων ερευνών ότι το αλκοόλ με μέτρο κάνει καλό στην καρδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Σόλομον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην ευρωπαϊκή επιθεώρηση καρδιολογίας European Heart Journal, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 14.600 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 έως 64 ετών, για χρονικό διάστημα έως 25 ετών.

Οι ερευνητές όρισαν ως μερίδα ένα ποτό που περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου ένα μικρό ποτήρι κρασιού (125 ml), περίπου δύο τρίτα ενός μπουκαλιού μπύρας ή λιγότερο από μια τυπική μερίδα ουίσκι ή βότκα.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι άνδρες πίνουν έως επτά μερίδες ποτού την εβδομάδα από τη νεαρή έως την μέση ηλικία, έχουν κατά μέσο όρο 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου. Η αντίστοιχη μείωση κινδύνου για τις γυναίκες, που πίνουν επίσης έως επτά ποτά την εβδομάδα, είναι κάπως μικρότερη (16%).

Οι πρώην «γεροί» πότες στα νιάτα τους, που το έχουν πλέον κόψει, εμφάνισαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, με αύξηση κινδύνου 19% για τους άνδρες και 17% για τις γυναίκες, σε σχέση με όσους απέχουν τελείως από το αλκοόλ.

Το αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την μελέτη, είναι ότι όσοι -άνδρες και γυναίκες- πίνουν πάνω από 14 ποτά την εβδομάδα, έχουν τον ίδιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με όσους δεν πίνουν καθόλου, ενώ και οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έναντι όσων πίνουν έως επτά ποτά. Όμως, όσοι πίνουν πολύ, πάνω από 21 ποτά την εβδομάδα, έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (47% παραπάνω οι άνδρες και 89% οι γυναίκες).

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και μπορεί να δρα ακόμη και προστατευτικά», δήλωσε ο Σκοτ Σόλομον. Ο λόγος για τον οποίο η προστατευτική δράση του αλκοόλ φαίνεται να είναι μικρότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανώς το γεγονός ότι οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο.

Πάνω από 23 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, μια πάθηση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει σωστά ως αντλία, επιτρέποντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Η πιο κοινή αιτία για τη νόσο είναι κάποια βλάβη στον μυ της καρδιάς, π.χ. λόγω εμφράγματος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιομυοπάθεια, τα προβλήματα σε κάποια βαλβίδα, η καρδιακή αρρυθμία, η λοίμωξη από ιό, η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ ή ναρκωτικών κ.α. μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.
tanea.gr
Συσκευή θα βοηθά κωφούς να ακούν με τη γλώσσα
Τα κοχλιακά εμφυτεύματα έχουν αποδειχθεί αρκετά επιτυχή στην αποκατάσταση της ακοής σε κωφούς ασθενείς, όμως η χειρουργική επέμβαση είναι επεμβατική, ακριβή και δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς.
Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Telegraph, μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ εργάζονται επάνω στη δημιουργία μιας συσκευής, η οποία θα επιτρέπει σε κωφούς ασθενείς να "ακούν" ακουμπώντας απλά μια μικρή συσκευή στη γλώσσα τους.
"Θα είναι μια πολύ πιο απλή διαδικασία απ’ ό,τι μια χειρουργική επέμβαση και πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ πιο φτηνή επιλογή από τα κοχλιακά εμφυτεύματα" δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου JohnWilliams.
"Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι μια άλλη μορφή αισθητηριακής υποκατάστασης. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι πολύ αποτελεσματικά και έχουν μεταμορφώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων, ωστόσο δεν είναι κατάλληλα για όλους. Πιστεύουμε ότι η δική μας συσκευή θα είναι το ίδιο αποτελεσματική, όμως θα απευθύνεται σε πολύ περισσότερους ανθρώπους και με μικρότερο κόστος" πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο καθηγητής Williams έχει περάσει μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του αναπτύσσοντας ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης για διαστημικά σκάφη και ως εκ τούτου έχει εκτεθεί σε πολύ ισχυρές συσκευές κενού, που χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση συνθηκών έξω από την ατμόσφαιρά μας, κάτι που οδήγησε στην εμφάνιση εμβοών. Έτσι, όταν διάβασε για τα κοχλιακά εμφυτεύματα αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του, λιγότερο επεμβατική εκδοχή.
Τα κοχλιακά εμφυτεύματα παίρνουν ήχους έξω από το σώμα, τους μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα και τα μεταδίδουν απ’ ευθείας στο ακουστικό νεύρο. Η νέα συσκευή που θα χρησιμοποιεί τη γλώσσα θα λειτουργεί με έναν παρόμοιο τρόπο, παίρνοντας ήχους από ένα ακουστικό μικρόφωνο τους οποίους θα στέλνει στο στόμα μέσω Bluetooth, μεταδίδοντας στη συνέχεια το σήμα στα ευαίσθητα νεύρα που βρίσκονται στη γλώσσα.
Ο DrWilliams και οι συνεργάτες του, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, έχουν περάσει ένα χρόνο δοκιμάζοντας διάφορα πρωτότυπα. Πρόσφατα κατέθεσαν προσωρινό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ξεκίνησαν μια εταιρεία για να το διακινήσουν στην αγορά. Το πρωτότυπο που έχουν τώρα στα χέρια τους είναι μια μεγάλη συσκευή, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι τελικά θα καταφέρουν να το "χωρέσουν" σε μια μικροσκοπική μονάδα, που θα μπορεί να "φοριέται", χωρίς να φαίνεται, μέσα στο στόμα.
news.gr

Η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση και αποδίδεται στον Αριστοτέλη.
Οι αλκυονίδες ημέρες είναι το “ανοιξιάτικο” διάλειμμα μέσα στους χειμερινούς μήνες και κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο από τις 15 Δεκεμβρίου ως 15 Φεβρουαρίου και συχνότερα μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου. Ωστόσο, έχει καταγραφεί και χρονιά (το 1947) όπου οι αλκυονίδες ημέρες δεν υπήρξαν καθόλου.
Οι “ανοιξιάτικες” αυτές ημέρες πήραν το όνομά τους από ένα θαλάσσιο πτηνό την Αλκυόνα, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση, συμβολίζει τη γαλήνη, την προστασία και σταματά τη θαλασσοταραχή. Η Αλκυόνα, αν και πουλί αποδημητικό, δε φεύγει, αλλά έρχεται το φθινόπωρο για να γεννήσει τα αυγά του στις σχισμές των βράχων.
Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος των ημερών αυτών. Πήραν το όνομά τους από τον αστέρα Αλκυών των Πλειάδων, ο οποίος τις συγκεκριμένες ημέρες μεσουρανεί τις απογευματινές ώρες, με αποτέλεσμα τις νύχτες του Ιανουαρίου να βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του ουράνιου θόλου.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αλκυόνη ήταν κόρη του θεού των ανέμων,Αιόλου, και ζούσε μαζί με τον σύζυγό της Κήυκα στις ακρογιαλιές. Το ζευγάρι ήταν τόσο αγαπημένο και ευτυχισμένο που παρομοίαζαν τους εαυτούς τους με τον Δία και την Ήρα. Ο Δίας, για να τους τιμωρήσει για την αλαζονεία τους, βύθισε το καράβι του Κήυκα με αποτέλεσμα εκείνος να πνιγεί.
Η Αλκυόνη που παρακολουθούσε από μακριά τη σκηνή, μόλις είδε το πλοίο του να χάνεται, μέσα στην απελπισία της έπεσε από έναν βράχο και σκοτώθηκε. Οι Θεοί όμως τους λυπήθηκαν και τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά, τις γνωστές αλκυόνες. Ο Δίας μάλιστα, επέτρεψε στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους, τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Το φαινόμενο των αλκυονίδων ημερών εξηγείται και επιστημονικά, μια και από μετεωρολογικής άποψης, τις μέρες αυτές του χειμώνα εξαιτίας του γεωγραφικού πλάτους της Ελλάδας, παρατηρείται εξίσωση των βαρομετρικών πιέσεων μεταξύ της Νοτίου και Βορείου Ευρώπης. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν άνεμοι και να επικρατεί ηλιοφάνεια ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι σχετικά χαμηλή.
echoes.gr

Είναι γνωστό πως με το πέρασμα των χρόνων και τις εξελίξεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας, έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο εξερευνητής, εκπαιδευτικός αλλά και συγγραφέας Dan Buettner, μετά από 12 χρόνια έρευνας σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη όπου καταγράφονται μεγάλα ποσοστά μακροζωίας, δημιούργησε τις “5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη” και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το National Geographic και με ένα επιτελείο επιστημόνων, επισκέφτηκε κάθε μία από αυτές. Σκοπός των επισκέψεών του ήταν να ανακαλύψει τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών καταφέρνουν να ζουν υγιέστερους και μακρύτερους βίους.
Η μακροζωία είναι το αποτέλεσμα πολλών, μικρών και μακροπρόθεσμων πραγμάτων” σημειώνει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας πως “Στις 5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη βρήκαμε ανθρώπους που φτάνουν τα εκατό σε συχνότητα δέκα φορές μεγαλύτερη από ότι στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, και το ποσοστό καρκίνων και καρδιακών επεισοδίων είναι κατά πολύ μικρότερο”.
Πριν από 3 περίπου χρόνια δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνάς του ορίζωντας τις “5 Μπλε Ζώνες” της μακροζωίας οι οποίες είναι: Okinawa στην Ιαπωνία, Sardinia στην Ιταλία, Nicoya στην Κόστα Ρίκα, Ικαρία στην Ελλάδα και Loma Linda στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Τα κοινά μυστικά των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών;
-Οι άνθρωποι των Γαλάζιων Ζωνών έχουν ως πρώτη προτεραιότητα της καθημερινότητάς τους την οικογένεια.
-Οι πλειοψηφία τους δεν καπνίζει.
-Η διατροφή τους με εξαίρεση τη Σαρδηνία στα σημεία, βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση λαχανικών και φυτών.
-Η μέτρια καθημερινή άσκηση και δραστηριότητα είναι αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας τους.
-Στο σύνολό τους είναι κοινωνικά ενεργά και δραστήρια μέλη, χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισμό.
-Καταναλώνουν όσπρια διαφόρων ποικιλιών.
Αν υιοθετήσουμε και εμείς αυτές τις στρατηγικές μακροζωίας, ίσως καταφέρουμε κάποια στιγμή να σβήσουμε 100 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων μας!
echoes.gr

Συνελήφθη το 2002 στη Μαυριτανία ως μέλος της Αλ Κάιντα που σχετίζεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Εκτοτε φυλακίστηκε στην Ιορδανία και στο Αφγανιστάν, με τελευταίο σταθμό το Γκουαντάναμο, όπου κρατείται ώς και σήμερα.

Δεκατρία χρόνια ζωής στο ίδιο κελί, μια εμπειρία γεμάτη ταπεινώσεις, ξυλοδαρμούς, ψυχολογική βία και βασανιστήρια που, όπως λέει ο 44χρονος Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι, «κόντεψαν να τον κάνουν να χάσει το μυαλό του», έρχονται στο φως της δημοσιότητας με τη μορφή βιβλίου.
Στις περισσότερες από 446 χειρόγραφες σελίδες που περιλαμβάνει το βιβλίο «Guantanamo Diary» - κυκλοφόρησε μόλις χθες από τον εκδοτικό οίκο Canongate Books, σε συνεργασία με τον βρετανικό «Γκάρντιαν» - ο κρατούμενος περιγράφει με λεπτομέρειες τα βασανιστήρια που έχει ζήσει. «Κάθε φορά που οι φρουροί άλλαζαν βάρδια οι καινούργιοι φρόντιζαν να εφευρίσκουν νέες ιδέες για να κάνουν τη ζωή μου κόλαση» αναφέρει σε απόσπασμα από τα προσωπικά χειρόγραφά του, που για να λάβουν έγκριση δημοσιοποίησης από την αμερικανική κυβέρνηση δέχθηκαν αναγκαστικά περίπου 2.500 τροποποιήσεις. «Με διέταζαν να πίνω νερό με αλάτι και μου έδιναν ελάχιστη ποσότητα φαγητού που έπρεπε να το φάω μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, το πολύ ένα λεπτό.

Αλλοτε πάλι με ανάγκαζαν να διπλώνω τις πετσέτες και τις κουβέρτες μου ξανά και ξανά με κάθε δυνατό τρόπο μέχρι να μείνουν ικανοποιημένοι. Η τουαλέτα μου έπρεπε να είναι πάντα στεγνή. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να τη σκουπίζω με τη μία και μοναδική στολή που φορούσα στο κελί. Αυτή ήταν η "συνταγή" που ακολουθούσαν οι φρουροί.

Εγώ από τη μεριά μου, ως τεχνική αυτοάμυνας, έδειχνα πάντα μεγαλύτερο φόβο απ' ό,τι στην πραγματικότητα ένιωθα. Αν πήγαιναν στους ανωτέρους και έλεγαν πως δεν φοβήθηκα, τα βασανιστήρια θα πολλαπλασιάζονταν».

«Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΣΕ». Εφτασε, μοιραία, και η στιγμή που ο Σλάχι έμοιαζε με σκελετωμένο φάντασμα. Τα μαλλιά του γκρίζαραν, ένδειξη της βαθιάς κατάθλιψης, όπως ο ίδιος διέγνωσε. Οσο η πίεση απέναντί του αυξανόταν το σχέδιο των ανακριτών δούλευε κανονικά: ο κρατούμενος τους εξιστορούσε όλο και περισσότερες ιστορίες και κάπου εκεί ανάμεσα ομολογούσε ψευδώς όλες τις επιθέσεις που υποτίθεται ότι σχεδίαζε και εκείνοι περίμεναν (επιτέλους) να ακούσουν. Η επιστροφή στο κελί ήταν βάσανο.

Ο χρόνος δεν περνούσε - δεν ήξερε καν αν ήταν μέρα ή νύχτα - και το μόνο που του έμενε ήταν να απαγγέλλει αποσπάσματα από το Κοράνι και να μετράει μία-μία τις τρύπες στους τοίχους. Και υπάρχουν πολλές, «κοντά τέσσερις χιλιάδες» παραδέχεται ο ίδιος.
tanea.gr

Τα περιστέρια, που εκτός από σύμβολο ελευθερίας, μπορούν πολλές φορές να γίνουν και ενοχλητικά ή να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης, αφού μια νέα έρευνα λύνει το μυστήριο της αλλόκοτης κίνησης του κεφαλιού τους όταν περπατούν.
Μέχρι στιγμής πιστεύαμε, λανθασμένα, ότι η κίνηση του κεφαλιού στα περιστέρια και γενικότερα στα πτηνά σχετιζόταν με την ισορροπία τους, καθώς πιστεύαμε ότι χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρήσουν την ισορροπία τους στο έδαφος.
Νέα επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το κούνημα του κεφαλιού των περιστεριών έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Η εξήγηση για την αλλόκοτη κίνηση του κεφαλιού τους είναι πιο απλή απ' όσο νομίζαμε, καθώς όπως όλα τα ζώα και μεταξύ τους ο άνθρωπος διαθέτουν μηχανισμούς για να  να εστιάσουν με την όρασή τους σε ένα αντικείμενο.
Επομένως, όπως οι άνθρωποι κλείνουν ελαφρά τα μάτια τους για να καταφέρουν να εστιάσουν σε ένα αντικείμενο καλύτερα, τα περιστέρια σείουν, ελαφρά, το κεφάλι τους για να το πετυχαίνουν. Η κίνηση αυτή παρέχει στους φωτουποδοχείς του ματιού αρκετό χρόνο, περίπου 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να καταφέρει να χτίσει μια σταθερή εικόνα της επιφάνειας στην οποία κινούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μικρό προβάδισμα του κεφαλιού έναντι του σώματός τους.
Το κούνημα του κεφαλιού δεν αναιρεί τη δυνατότητά τους να κουνούν τα μάτια τους, ωστόσο αποτελεί έναν πιο αποδοτικό μηχανισμό για την καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντος, γεγονός που απεδείχθη από πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 1970, όταν περιστέρια είχαν αιχμαλωτιστεί σε ειδικά πλαστικά κουτιά για να μην πετάξουν και οι μελετητές παρατήρησαν ότι τα πτηνά δεν κουνούσαν το κεφάλι τους, χωρίς ωστόσο να αντιληφθούν τον ακριβή λόγο.
Η απάντηση ήρθε περίπου 45 χρόνια αργότερα, όταν επιστήμονες μελετώντας την ανατομία του πτηνού και της όρασής τους ανακάλυψαν ότι η κίνησή του κεφαλιού τους οφείλεται στην όρασή τους.
(Πηγή: Wired)

ο πιθανότερο είναι ότι κανένας ειδικός δε μπορεί να μας απαντήσει με σιγουριά, αν το να τρώει κανείς τα νύχια του φέρνει όντως γρουσουζιά, όπως λέγεται. Μπορεί όμως, να μας εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η συνήθεια και πως μπορεί όποιος την έχει, να την αποβάλει.
Άλλωστε, αφορά ένα σημείο του σώματος μας, που επιβάλλεται να προσέχουμε εμείς οι γυναίκες. Γιατί εδώ που τα λέμε είναι κρίμα να στερούμαστε ένα καλό μανικιούρ ή ένα τέλειο μανό, για μια κακιά συνήθεια.
Συζητήσαμε λοιπόν, με την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, Μυρτώ Μπεχράκη και μας έλυσε όλες τις απορίες.  Γιατί τρώμε τα νύχια, τι κρύβεται πίσω από αυτή την συχνά μηχανική κίνηση και πως μπορούμε να της πούμε "αντίο".

Τι δείχνει αυτή η συνήθεια;

 
Το να μασάει κάποιος τα νύχια του (ονυχοφαγία) δείχνει ότι εσωτερικεύει το άγχος του και αντί να το επικοινωνήσει προς τα έξω με υγιείς και λειτουργικούς τρόπους, το εκφράζει ασυνείδητα και δυσλειτουργικά προς τον εαυτό του.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αναγκαστικά πως έχει μικρή ανοχή στο στρες. Ίσα ίσα το αντίθετο. Μασώντας τα νύχια του ως μηχανισμό άμυνας σε οτιδήποτε τον αγχώνει, βρίσκει διέξοδο και συνεπώς μπορεί να διαχειρίζεται με επιτυχία την στρεσογόνα κατάσταση.

Το "κρυφό" μήνυμα

Αυτό που θα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές, είναι γιατί κάποιος επιλέγει να τρώει τα νύχια και δεν εκφράζει το άγχος του σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Ρωτήσαμε λοιπόν την κ. Μπεχράκη, γιατί το άγχος εκφράζεται εκεί. Γιατί τα χέρια και συγκεκριμένα τα νύχια;
Η απάντηση, έχει πολλή δόση επιστήμης, αλλά αξίζει να τη διαβάσεις γιατί θα καταλάβεις πως πίσω από μια απλή και ... μηχανική κίνηση, μπορεί να κρύβονται πολλά.

"Όσο περίεργο και αν φαίνεται, το ενδιαφέρον των ειδικών δεν επικεντρώνεται τόσο στα νύχια, όσο στο στόμα. Δηλαδή, όπως είχε προτείνει και ο Freud, εκείνο που ανακουφίζει και προκαλεί ευχαρίστηση είναι η ενασχόληση του στόματος με κάτι.
Κατά τον Freud η ονυχοφαγία είναι αποτέλεσμα καθήλωσης στο στοματικό στάδιο.
Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι μέχρι την ηλικία των 2 περίπου, τα παιδάκια αντλούν ευχαρίστηση και μειώνουν το άγχος τους, τη θλίψη τους ή τη ματαίωσή που νοιώθουν τοποθετώντας πράγματα στο στόμα και θηλάζοντας. Αν λοιπόν ένα παιδάκι δεν έχει λάβει αρκετή ευχαρίστηση, ή ακριβώς το αντίθετο (έχει λάβει υπερβολικά πολλή), τότε το παιδί αυτό θα αναπτύξει καθήλωση στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι ως ενήλικας, θα χρησιμοποιεί το ίδιο μέσο (το στόμα) για να μειώνει το άγχος του, να ηρεμεί και αντλεί κάποιου είδους ευχαρίστηση. Έτσι λοιπόν, είτε θα τρώει τα νύχια του, θα τρώει πολύ, θα καπνίζει ή θα ‘πιπιλίζει’ συνέχεια αντικείμενα (πχ στυλό).
Μια άλλη άποψη αντιμετωπίζει την ονυχοφαγία ως μια αυτοκαταστροφική συνήθεια.
Μασάμε τα νύχια μας όταν αισθανόμαστε θυμό ή όταν είμαστε στεναχωρημένοι και επειδή αυτή η κίνηση μας προκαλεί ευχαρίστηση, παράλληλα με τον πόνο, καταφέρνουμε έτσι να ηρεμήσουμε. Όσο δυσάρεστη και αν είναι η ιδέα ότι κάποιοι έχουμε αυτοκαταστροφικές συνήθειες, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Έτσι, επειδή το να μασάμε τα νύχια μας είναι σαφώς πιο αποδεκτό από το να τρώμε πάρα πολύ (βουλιμία), από το να τραβάμε τα μαλλιά μας (τριχοτιλλομανία) ή να προκαλούμε σωματικές βλάβες στο ίδιο μας το σώμα, όσοι έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις βρίσκουν διέξοδο στα νύχια.
Μια άλλη –πιο οργανική- εξήγηση του γιατί επιλέγουμε τα νύχια και τα χέρια για να εκδηλώσουμε το άγχος έχει να κάνει με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δεδομένου πως χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για μια πληθώρα ενεργειών που μας εξασφαλίζουν την επιβίωσή μας (τρώμε, πίνουμε, ντυνόμαστε και αγκαλιαζόμαστε), οι κινήσεις των χεριών αναπτύσσονται πολύ εύκολα. Έτσι με λίγες επαναλήψεις, κάποιες νέες κινήσεις στο ήδη υπάρχον ρεπερτόριο (όπως το μάσημα) μπορούν εύκολα και γρήγορα να γίνουν αυτόματες και να τις κάνουμε δίχως να το σκεφτόμαστε. Πόσο μάλλον αν έχουν και κάποια θετική έκβαση (μας βγάζουν στιγμιαία από την αμηχανία, μας ‘παίρνει’ το μυαλό από κάτι άλλο που μας απασχολεί κλπ), τότε οι πιθανότητες να γίνει μια εκούσια κίνηση ακούσια είναι πολύ μεγάλες.
Ένα ακόμα ενδεχόμενο ‘κρυφό’ μήνυμα πίσω από την ονυχοφαγία είναι πως ίσως έχουμε ψυχαναγκαστικό χαρακτήρα.
Σε αυτή τη περίπτωση, εκδηλώνουμε το άγχος μας και ανακουφιζόμαστε όταν αισθανόμαστε άβολα με το να κάνουμε επαναλαμβανόμενες κινήσεις, τις οποίες δεν ελέγχουμε. Με τον καιρό αυτές οι κινήσεις γίνονται κομμάτι του εαυτού μας. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν όμως ότι όταν μιλάμε για ψυχαναγκασμό, το μάσημα των ονύχων θα συνδυάζεται και με άλλες συμπεριφορές ψυχαναγκαστικού τύπου, είτε φανερές (πχ υπερβολική τακτικότητα, πλύσιμο χεριών πολλές φορές μέσα στην ημέρα) είτε πιο κρυφές (πχ υπερβολική συνέπεια και ευσυνειδησία, περιορισμένη προσαρμοστικότητα κλπ)".

Κόβεται;

 
Τι μπορεί να κάνει κάποιος που θέλει να σταματήσει αυτή τη συνήθεια; Σύμφωνα με την κ. Μπεχράκη:
- Να συνειδητοποιήσει πότε μασάει να νύχια του και τι συναίσθημα του προκαλεί.
- Να παρατηρήσει αν κάνει κάτι άλλο πριν μασήσει τα νύχια του. Μπορεί πχ να σπρώχνει τα πετσάκια προς τα πάνω, ή να παίζει με τα δάχτυλά του. Έτσι, όταν βλέπει τον εαυτό του να κάνει τις προκαταρκτικές αυτές κινήσεις, μια αυτόματη κίνηση γίνεται συνειδητή και εκούσια.
- Μπορεί να χρησιμοποιεί και να "παίζει" με άλλα αντικείμενα με τα χέρια του. Επίσης, θα βοηθήσει να απασχολεί το στόμα του μασώντας μια τσίχλα, πίνοντας νερό κλπ.
- Μπορεί να χρησιμοποιεί κάποια λαδάκια ή βερνίκια που έχουν απωθητική γεύση. Έτσι θα διακοπεί ο σύνδεσμος: μάσημα ονύχων = ευχαρίστηση.
- Μόλις ξεκινήσουν να μεγαλώνουν έστω και λίγο τα νύχια, είναι σημαντικό να τα περιποιείται! Το μανό δυσκολεύει το έργο της μάσησης, αλλά είναι και μια υπενθύμιση ότι ‘αυτό δεν μου κάνει καλό’.
- Να επιβραβεύει τον εαυτό του με υγιείς τρόπους όταν "κερδίζει μια μάχη".

Βασικά όχι εγώ, μια φίλη


Σε περίπτωση που αυτή τη συνήθεια την έχει κάποιος από το περιβάλλον σου, είναι σημαντικό να ξέρεις πως να φερθείς και να βοηθήσεις. Η κ. Μπεχράκη συμβουλεύει:
- Να μην το κάνεις μείζον θέμα μεν, αλλά να μην το αγνοείς κιόλας.  Με άλλα λόγια, αν συνέχεια μασάει τα νύχια του, να τον ρωτήσεις "αισθάνεσαι άβολα;" Σε μια συχνότητα 1/5 .
- Να του κάνεις δώρο αυτά τα ειδικά λαδάκια που μπορεί να προμηθευτεί από τα φαρμακεία.
- Να τον επιβραβεύεις θετικά όταν ΔΕΝ μασάει τα νύχια του, εκεί που άλλες φορές θα τα μασούσε.
Αν αντιλαμβάνεσαι ότι το μάσημα δηλώνει υπερβολικό άγχος, τότε ίσως θα ήταν σκόπιμο να του προτείνεις να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό.  Όχι για το μάσημα των νυχιών… αλλά για το άγχος και τη πίεση που βιώνει.
Να προστατεύεις τον φίλο σου από το να αισθάνεται άβολα σε ό,τι αφορά τα νύχια. Αν παραδείγματος χάρη είσαι μαζί σε μια παρέα, και η κουβέντα γυρίζει προς τη περιποίηση ονύχων, τότε μπορείς διακριτικά να στρέψεις το θέμα της συζήτησης αλλού.
ladylike.gr

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται το κρασί, δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη αυτό που τους ταιριάζει και κατ’ επέκταση απείχαν από την κατανάλωσή του. Για όλους, όμως, έρχεται η στιγμή, που του δίνουν την ευκαιρία να τους αποδείξει ότι είναι πράγματι ένα ωφέλιμο, γευστικό και αρωματικό ποτό, που αξίζει να συνοδεύει το φαγητό, την έξοδο ή τη χαλάρωσή τους.
Επειδή, όμως, κάθε αρχή και δύσκολη, δείτε τα 7 σημεία που χρειάζεται να προσέξετε ως… αρχάριοι στον κόσμο του κρασιού.
Αν δεν είστε σίγουροι, ξεκινήστε από τα γλυκά
Όσοι έχουν συνηθίσει να πίνουν χυμούς, αναψυκτικά, ice tea κ.ο.κ., θα ήταν καλή ιδέα να ξεκινήσουν με ένα γλυκό κρασί με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, έτσι ώστε η μετάβαση να είναι πιο εύκολη. Όσοι δεν πίνουν γενικότερα, αποθαρρύνονται από έντονες, πικρές γεύσεις κι από τις τανίνες που συναντάμε σε αρκετά κρασιά. Το Μοσχάτο είναι το τέλειο «εισαγωγικό» κρασί, σύμφωνα με τον οινοποιό Paul Burnett, καθώς έχει ελαφριά και γλυκιά γεύση, θυμίζοντας χυμό.
Δοκιμάστε το τουλάχιστον 5 φορές
Υπάρχουν διάφορα είδη κρασιού –κόκκινο, λευκό, ροζέ, αφρώδες… Το καθένα ταιριάζει με διαφορετικές γεύσεις και σε συγκεκριμένα γούστα, γι’ αυτό και οι αρχάριοι χρειάζεται να δοκιμάσουν ένα συγκεκριμένο είδος τουλάχιστον 5 φορές, από διαφορετικές ετικέτες και περιοχές, καθώς κάθε μπουκάλι κρασί έχει τη δική του, ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Αν, για παράδειγμα, δοκιμάσατε ένα Merlot και δεν σας άρεσε, θα χρειαστεί να δοκιμάσετε περίπου άλλα 4 για να διαμορφώσετε άποψη. Αν και τότε δεν σας γοητεύει η γεύση του, τότε προχωρήστε σε άλλο είδος.

Ανακινήστε, μυρίστε, πιείτε
Ο Burnett δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κάποιος κρασί είναι αργά, έτσι ώστε να εντρυφήσει σε όλα τα στάδια γεύσης του. Πρώτα ανακινείστε λίγο το ποτήρι κυκλικά για να βγάλετε τα αρώματα και στη συνέχεια μυρίστε το. Κοιτάξτε το χρώμα του και πιείτε μια γουλιά. Όταν το γεύεστε, επικεντρώστε στην αρχική γεύση που αφήνει στη γλώσσα σας κι ύστερα στην επίγευση.
Αφήστε για λίγο τον κανόνα «κόκκινο κρέας/κόκκινο κρασί, άσπρο κρέας/λευκό κρασί»
Οι περισσότεροι προτιμούν να συνοδεύουν το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί και τα ψαρικά με λευκό κρασί, όσοι, όμως, δεν αισθάνονται το ίδιο, δεν πρέπει να καταπιέζονται. Δείτε τα παραπάνω περισσότερο σαν προτάσεις κι όχι κανόνες και βρείτε μόνοι σας ποιο κρασί σας ταιριάζει με την κάθε γεύση. Ο ίδιος ο Burnett αναφέρει ότι έχει φίλους που προτιμούν κόκκινο κρασί με το ψάρι κι έτσι το απολαμβάνουν περισσότερο. Κάντε κι εσείς τους πειραματισμούς σας κι απελευθερωθείτε.

Προτιμήστε το σε θερμοκρασία δωματίου
Αντί να σπαταλάτε χρόνο στους «κανόνες» για το ποιες τροφές ταιριάζουν με κάθε κρασί, αφοσιωθείτε στο να το διατηρήσετε και να το καταναλώσετε σε θερμοκρασία δωματίου, ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό, αλλά γύρω στους 15-20 βαθμούς Κελσίου. Αν έχετε αφήσει κόκκινο κρασί στο ψυγείο για καιρό, βάλτε το σε ένα ποτήρι, κρατήστε το και αφήστε τη θερμοκρασία των χεριών σας να ζεστάνει το κρασί. Έπειτα ανακινήστε το και πιείτε.
Φυλάξτε το σωστά
Αν προτιμάτε να πίνετε το κρασί σας στο ζεστό και οικείο περιβάλλον του σπιτιού σας, η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο και όσον αφορά τη φύλαξή του. Θυμηθείτε ότι για τα κόκκινα κρασιά η ιδανική θερμοκρασία είναι 4-8 βαθμοί Κελσίου και για τα άσπρα 12, σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος, χωρίς φως και χωρίς δονήσεις. Ο Burnett θυμίζει, επίσης, ότι δεν προορίζονται όλα τα κρασιά για παλαίωση. Το Μοσχάτο, για παράδειγμα, χρειάζεται άμεση κατανάλωση, καθώς η χαμηλή περιεκτικότητά του σε αλκοόλ δεν θα το αφήσει να ωριμάσει όμορφα. Κάποια κόκκινα, επίσης, είναι καλύτερο να καταναλώνονται τα πρώτα δύο χρόνια.
Μην πίνετε πολύ
Η κατανάλωση κρασιού για να παραμείνει μια διασκεδαστική και γευστική εμπειρία, χρειάζεται μέτρο. Αν πίνετε πολύ, δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε, να γευτείτε πραγματικά το κρασί και να το εκτιμήσετε. Κι αν πρόκειται να λάβετε ποτέ μέρος σε γευσιγνωσία κρασιού, μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό και να παραμένετε ενυδατωμένοι.
Στην υγειά σας!
clickatlife.gr

Δεν έχουν τελειωμό οι αναφορές για τη βαρβαρότητα των ακραίων ισλαμιστών της ISIS, οι οποίοι λυμαίνονται τεράστιες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία.
Η τελευταία αποτρόπαια πράξη που είδε το φως της δημοσιότητας από τους ίδιους τους τζιχαντιστές είναι η εκτέλεση 13 εφήβων στη Μοσούλη του Ιράκ, πόλη η οποία τελεί υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.
Το “έγκλημα” των εφήβων είναι ότι παρακολουθούσαν αγώνα… ποδοσφαίρου, ανάμεσα στο Ιράκ και την Ιορδανία, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ασίας, ο οποίος διεξάχθηκε στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, γνωστό ως Σαρία, η παρακολούθηση και η συμμετοχή σε αγώνες ποδοσφαίρου θεωρείται βλασφημία και όσοι συλλαμβάνονται να παρακολουθούν κάποιο αγώνα στην τηλεόραση εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι 13 νέοι εκτελέστηκαν με ριπές πολυβόλων στη μέση του δρόμου και στη συνέχεια τα πτώματά τους παρέμειναν σε κοινή θέα για παραδειγματισμό, ενώ απαγορεύθηκε στις οικογένειές τους να περισυλλέξουν τους νεκρούς και να τους ενταφιάσουν.

Μερικοί άνθρωποι επιμένουν να μην έχουν φαντασία ή αδιαφορούν ακόμη και όταν πρόκειται για την ασφάλειά των δεδομένων τους στο διαδίκτυο. Το 123456 υπήρξε και το 2014, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο χειρότερος -δηλαδή ο πιο εύκολος να «σπάσει»- κωδικός πρόσβασης (password) στον κόσμο, σύμφωνα με τον καθιερωμένο από το 2011 ετήσιο κατάλογο της αμερικανικής εταιρείας SplashData, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Δεύτερος στη σειρά κοινοτυπίας είναι ο εξίσου «ευφάνταστος» κωδικός: password. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι εξής κωδικοί: 12345, 12345678, qwerty (τα πρώτα έξι γράμματα ενός πληκτρολογίου), 123456789, 1234, baseball, dragon και football. Η κατάταξη βασίζεται σε διαρροές κωδικών που γίνονται στο διαδίκτυο, έπειτα από επιθέσεις χάκερ. Για το 2014, ελήφθησαν υπόψη 3,4 εκατομμύρια κωδικοί που διέρρευσαν.
Ο επικεφαλής της SplashData, Μόργκαν Σλέιν, τόνισε ότι οι χρήστες καλά θα κάνουν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς κωδικούς σε διαφορετικές ιστοσελίδες και λογαριασμούς, όσο κι αν αυτό τους δυσκολεύει περισσότερο από άποψη μνήμης. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη οι χρήστες να διαλέγουν «δυνατούς» κωδικούς (κατά προτίμηση αλφαριθμητικούς με τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες, που να συνδυάζουν γράμματα και αριθμούς) και όχι «ασθενείς» κωδικούς, αν θέλουν να μην βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Για πρώτη φορά στο Top 25 των χειρότερων κωδικών εμφανίστηκαν το 696969 και το batman. Οι εννέα από τους 25 χειρότερους κωδικούς αποτελούνται μόνο από αριθμούς και μάλιστα σε σειρά εύκολα προβλέψιμη. Το Top 25 των κωδικών που «έσπασαν» οι χάκερ το 2014, αποτελούν το 2,2% των κωδικών που συνολικά παραβιάστηκαν πέρυσι.
Ανάμεσα στις συμβουλές των ειδικών προς τους χρήστες, είναι να μην χρησιμοποιούν:
– Αγγλικές ονομασίες αθλημάτων.
– Τα έτη γέννησής τους (τα 1989, 1990, 1991 και 1992 βρίσκονται σταθερά ανάμεσα στα 100 χειρότερα passwords).
– Αγγλικά ονόματα (Thomas, Andrew, Daniel κ.α., που σταθερά βρίσκονται στο Top 50 των χειρότερων κωδικών).
– Αγγλικές βρισιές.
– Φίρμες γνωστών αυτοκινήτων.
– Τίτλους γνωστών ταινιών.
aftodioikisi.gr

Άνθρωποι που είναι μόνοι, είτε από επιλογή είτε επειδή δεν βρήκαν ακόμη τον κατάλληλο, αλλά και εκείνοι που δεν θέλουν να αποκαλύψουν το έτερον ήμισυ στους οικείους τους, πλέον βρήκαν την καλύτερη κάλυψη. Τον αόρατο εραστή.
Πρόκειται βέβαια για μία εφαρμογή, που κάνει ότι χρειάζεται για να πείσει τον περίγυρο του χρήστη ότι εκείνος πράγματι έχει σχέση. Το «Invisible Boyfriend» ή «Invisible Girlfriend»- ανάλογα τι χρειάζεται κανείς- στέλνει μηνύματα και παίρνει τηλέφωνο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι πράγματι υπάρχει ένα πρόσωπο στη ζωή του χρήστη.
«Φανταστείτε να έχετε συντηρητικούς παππούδες, που δεν πιστεύουν ότι μπορεί να είστε ομοφυλόφιλος», είπε ένας από τους δημιουργούς της εφαρμογής, ο Μάθιου Χόμαν, εξηγώντας πώς μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.
Μάλιστα, παρότι δεν αποκαλύφθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, το δίδυμο που έφτιαξε την εφαρμογή διαβεβαίωσε τους χρήστες ότι τα SMS και τα φωνητικά μηνύματα που θα λάβει ο χρήστης δεν είναι από υπολογιστή, αλλά από άνθρωπο.
Η υπηρεσία κοστίζει 24,99 δολάρια και το πακέτο περιλαμβάνει 100 γραπτά μηνύματα, 10 ηχητικά και ένα σημείωμα.
aftodioikisi.gr

Τα τελευταία 3,5 χρόνια περίπου 3.500 ομογενείς, στην πλειοψηφία τους Καλύμνιοι, επέστρεψαν από την Ελλάδα στο Ντάργουϊν, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αυτό δήλωσε στο ABC ο επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην πόλη, Γιώργος Ανοιχτομάτης, ο οποίος διετέλεσε και κυβερνήτης της Northern Territory της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, στη συγκεκριμένη περιοχή της Αυστραλίας έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά λίγοι Αυστραλοί μετακομίζουν βόρεια για να εργαστούν εκεί, όπου το κλίμα είναι τροπικό. Προφανώς για τους Καλύμνιους αυτό δεν είναι πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της πολιτείας και το δημοτικό συμβούλιο Καλύμνου έχουν συνάψει συμφωνία, η οποία προβλέπει τη συγκρότηση ενός πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης, με στόχο να βοηθήσει ειδικευμένους τεχνίτες από την Ελλάδα να εργαστούν στο Ντάργουϊν, σε θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ντόπιους.
Το Ντάργουϊν είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Κάλυμνο.
Ο επικεφαλής υπουργός, Adam Giles, δήλωσε σχετικά: «Βρήκαμε λογικό να δοκιμάσουμε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα με την Κάλυμνο, δεδομένου ότι ζει και δραστηριοποιείται εδώ μεγάλος αριθμός Ελλήνων με έντονη παρουσία στον επιχειρηματικό τομέα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι εργοδότες της Β. Επικράτειας «έχουν ήδη γίνει χορηγοί ειδικευμένων εργατών από το εξωτερικό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι επιβάτες θα σερφάρουν στο διαδίκτυο μέσω του Hellas SAT σε περίπου έναν χρόνο.

Δορυφορικό Ίντερνετ στους επιβάτες των αεροπλάνων θα διανέμει σε περίπου έναν χρόνο ο πρώην ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 2, τον οποίο εξαγόρασε από τον ΟΤΕ ο αραβικός δορυφορικός όμιλος Arabsat.

Η εταιρεία του Hellas Sat έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για κοινή επένδυση με τον βρετανικό δορυφορικό οργανισμό Inmarsat και προχωρεί στην κατασκευή ενός νέου δορυφόρου με την ονομασία Hellas sat 3 – IS, που θα εξυπηρετεί τις κινητές επιβατικές δορυφορικές επικοινωνίες της Ε.Ε.

Στην Ευρώπη, ο βρετανικός όμιλος Inmarsat προχωρεί στην κατασκευή ενός νέου, υβριδικού δικτύου για την παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης στα αεροπλάνα παρέχοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες που μετακινούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απολαμβάνουν την εν πτήση υψηλής ποιότητας σύνδεση στο internet μέσω Wifi.

Η λειτουργία του δικτύου θα υποστηρίζεται από κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στο έδαφος (θα υποστούν ειδικές τροποποιήσεις ώστε να εκπέμπουν σήμα και προς τον ουρανό), καθώς και από υφιστάμενους και νέους δορυφόρους.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ξεκίνησε από σήμερα Τετάρτη 21 Ιανουαρίου μετά από απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, η επιστροφή διπλωμάτων οδήγησης, πινακίδων κυκλοφορίας και αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Σημειώνεται, ότι η επιστροφή αφορά διπλώματα οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και (20.01.2015). Επίσης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα (20.01.2015).
Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, για τις εξής παραβάσεις:
  • Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
  • Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης.
  • Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη.
  • Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.
  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
  • Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.
Επισημαίνεται, ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί, όπου επιβλήθηκε, το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

«Καμιά δεκαριά νεκροί πρέπει να υπάρχουν ακόμα στον τάφο. Μας λείπουν άλλοι δέκα» δήλωσε η αρχαιολόγος, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ολγα Παλαγγιά για τους σκελετούς που βρέθηκαν στην Αμφίπολη.
Η αρχαιολόγος επισήμανε ότι με βάση την ανακοίνωση για τα 550 οστά εκ των οποίων εξετάστηκαν τα 157 και πρέπει να μελετηθούν άλλα 400, προκύπτει πως «πρέπει να υπάρχουν καμιά δεκαριά νεκροί ακόμα στον τάφο. Μας λείπουν άλλοι δέκα».
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ η κα Παλαγγιά είπε ότι οι σκελετοί προέρχονται από διαφορετικούς αιώνες αλλά υποστήριξε κατηγορηματικά ότι και σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται μεταξύ τους η Ολυμπιάδα:« Αποκλείεται να είναι η Ολυμπιάδα. Γνωρίζουμε ότι δολοφονήθηκε και ετάφη στην Πύδνα. Μάλιστα έχουν βρεθεί τρεις επιγραφές που το μαρτυρούν. Μια που γράφει εδώ είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας και άλλες δύο από γειτονικούς τάφους που τους συνδέουν με αυτόν της Ολυμπιάδας».
« Ο τάφος πρέπει να δημιουργήθηκε για πρώτη φορά περίπου τον 4ο αιώνα, μετά καταστράφηκε, και τον 1ο π.χ. αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους, μετά τη μάχη των Φιλίππων που είχε γίνει στην περιοχή της Αμφίπολης», δήλωσε η αρχαιολόγος.
Κατά τη δική της άποψη, το μνημείο μνημείο έγινε για να ταφούν νεκροί της μάχης – εξ ου και υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματισμένος σκελετός. Η αρχαιολόγος εκτιμά ότι τότε έγιναν και τα αριστουργήματα τέχνης που κοσμούν το μνημείο – το ψηφιδωτό, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες- για να τιμηθούν οι νεκροί.
«Αρχικά ο τάφος έγινε για τη γυναίκα και το νεογνό και ήταν ένας τυπικός μακεδονικός τάφος της εποχής. Στη συνέχεια έγινε μεγαλοπρεπής από τους Ρωμαίους όταν τον ξαναχρησιμοποίησαν» υποστήριξε.

Η Σάρον Στόουν και ο αγαπημένος της δεν κρύβουν τον έρωτά τους από τους παπαράτσι.

Ο Ντέιβιντ Ντε Λουίζ μπήκε στη ζωή της μόλις πριν από λίγο καιρό και την ανανέωσε πραγματικά.

Το ζευγάρι κάνει συχνά βόλτες στους δρόμους του Χόλιγουντ πιασμένο από το χέρι και δεν διστάζει να ανταλλάσσει φιλιά μπροστά στον φακό.





Φίλοι τους σχολιάζουν πως δεν τους τρομάζει η διαφορά ηλικίας - η Σάρον Στόουν άλλωστε είναι γνωστό πως έχει αδυναμία στους νεότερους άντρες. Ο 43χρονος Ντέιβιντ Ντε Λουίζ έχει ήδη δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο του.

ΠΗΓΗ: elle.gr
Η νέα μόδα στη Κίνα λέγεται Baijiu Challenge
Είναι η νέα μόδα που προέκυψε εσχάτως στη Κίνα: το Baijiu Challenge έρχεται να αντικαταστήσει το Ice Bucket Challenge, μόνο που το baijiu (μπαϊτζίου) είναι κατά τι πιο επικίνδυνο για την υγεία.
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, νεαροί Κινέζοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από το ποτό αυτό και στη συνέχεια αναρτούν το «κατόρθωμά» τους μέσω των κοινωνικών δικτύων της χώρας.
Το μπαϊτζίου είναι ένα είδος αλκοολούχου ποτού που είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Κίνα. Το όνομα του σημαίνει λευκό αλκοόλ και προέρχεται από απόσταξη σιτηρών, κυρίως ρυζιού. Με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που φτάνει μέχρι και το 60%, σχεδόν όσο και το πιο δυνατό αψέντι, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι το μπαϊτζίου σε βγάζει… γκολ πολύ γρήγορα.
Αντιπροσωπεύει το 99.5% (!) των ποτών που καταναλώνονται στη Κίνα, ποσοστό που το καθιστά ως ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά σε όλο το κόσμο, καθώς το πίνουν σχεδόν 1.3 δισ. άνθρωποι.
Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, το Baijiu Challenge έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση και την κατάχρηση, καθώς, όπως λέει, αντί για ποτήρια σφηνακιού, οι νεαροί Κινέζοι πίνουν το ποτό αυτό μέσα σε ευμεγέθη μπολ σαλάτας!
Η μόδα θυμίζει λίγο το περσινό αντίστοιχο Neknominate που ξεκίνησε πέρυσι από την Αυστραλία και εξαπλώθηκε σε Βρετανία και Ιρλανδία, όπου ένας άνθρωπος έπρεπε να πιει μονορούφι μια μεγάλη ποσότητα από αλκοόλ κι αμέσως μετά -σαν το Ice Bucket Challenge- να κατονομάσει δυο φίλους του που θα πρέπει να τον ξεπεράσουν σε… πιόμα μέσα σε 48 ώρες. Τουλάχιστον πέντε άτομα σε Βρετανία και Ιρλανδία έχασαν τη ζωή τους λόγω του Neknominate.
Ευτυχώς, στο Baijiu Challenge δεν ισχύει ο ίδιος κανόνας και ο πρωταγωνιστής δεν χρειάζεται κατόπιν να… πάρει κι άλλους στο λαιμό του, χωρίς αυτό να σημαίνει, σύμφωνα με το BBC,  πως δεν πρόκειται για ένα ακόμη επικίνδυνο παιχνίδι που προωθεί την κατάχρηση αλκοόλ.

Newsroom ΔΟΛ
Σπρέι με βάση τη μαριχουάνα για... καλύτερο σεξ
Έχουν περάσει δύο χρόνια από την ημέρα που το Κολοράντο γινόταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που αποποινικοποιούσε την καλλιέργεια, τη χρήση και την πώληση της μαριχουάνας. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα μέσα σε αυτό το διάστημα;

Καθόλου, υποστηρίζουν τοπικοί αξιωματούχοι. Ούτε η συντέλεια ήρθε ούτε οι δρόμοι γέμισαν με άνεργους εθισμένους, όπως κινδυνολογούσαν κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι.

«Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές», επισημαίνει αστυνομικός του Ντένβερ στο δίκτυο CBC. «Για την ακρίβεια, οι αστυνομικοί δεν βλέπουν αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κάνουν τη δουλειά τους», προσθέτει.

Η νομιμοποίηση δεν επέφερε αύξηση της εγκληματικότητας. Τόνωσε ωστόσο τον τουρισμό της μαριχουάνας, καθώς και την αγορά, η οποία κατακλύζεται διαρκώς με νέα προϊόντα.

Ανάμεσά τους και το λεγόμενο Fioria, ένα σπρέι, το οποίο περιέχει εκχύλισμα μαριχουάνας και υπόσχεται καλύτερο σεξ για τις γυναίκες...

Το νέο προϊόν θα κυκλοφορήσει στα καταστήματα του Κολοράντο αυτές τις μέρες και θα είναι διαθέσιμο μόνο σε ενηλίκους άνω των 21 ετών.
in.gr

Απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει η εταιρεία ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας), απαιτώντας από τους παρόχους να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες torrent.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (αριθμός 13478/22 Δεκ. 2014) όπως τη δημοσιεύει το void.gr, το δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα της ΑΕΠΙ παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, είναι δηλαδή υπερβολικό μέτρο.
Επιπλέον, με τα μέτρα που ζητούσε η ΑΕΠΙ θα καταστέλλονταν «όχι μόνο παράνομες αλλά και νόμιμες πράξεις», δεδομένου ότι η τεχνολογία torrent επιτρέπει την ανταλλαγή όχι μόνο πειρατικών ταινιών και μουσικής αλλά και νόμιμων αρχείων.
Τα αιτούμενα μέτρα κρίθηκε έτσι ότι παραβιάζουν την ελευθερία της πληροφόρησης, το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληφορορίας και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Ακόμα, το δικαστήριο σημειώνει ότι τα αιτούμενα μέτρα δεν πληρούν το «κριτήριο της καταλληλότητας» επειδή απλούστατα δεν θα ήταν αποτελεσματικά: οι υπηρεσίες torrent που υπήρχαν στη «μαύρη λίστα» της ΑΕΠΙ, όπως το δημοφιλές Pirate Bay, λειτουργούν πλέον σε διαφορετικές διαδικτυακές διευθύνσεις (IP) και θα παρέμεναν προσβάσιμοι για τους χρήστες.
Ακόμα, το αίτημα της ΑΕΠΙ κρίθηκε ότι παραβιάζει τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Συγκεκριμένα, παραβιάζει το δικαίωμα των παρόχων στην επιχειρηματικότητα, καθώς και την αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πληροφορίες πρέπει να διακινούνται χωρίς διακρίσεις.
Το δικαστήριο, τέλος, σχολιάζει ότι τα παραβιαζόμενα πνευματικά δικαιώματα «αφορούν όλο και λιγότερο τους ίδιους τους δημιουργούς και περισσότερο τα συμφέροντα των ίδιων των εταιρειών της πολιτιστικής βιομηχανίας».
Μετά το selfie stick, έρχεται το... belfie stick
Η μανία των selfie δεν έχει τελειωμό. Κι αν το 2014 την τιμητική του είχε το περίφημο «selfie stick», με το οποίο οι χρήστες μπορούν να βγάλουν την τέλεια «αυτό-φωτογραφία» όπου κι αν βρίσκονται, το 2015 αυτό που θα ξεχωρίσει θα είναι το… Belfie Stick.
Αυτό τουλάχιστον ελπίζει μια αμερικανική εταιρεία, η οποία δημιούργησε το νέο αυτό εξάρτημα για κινητά τηλέφωνα, που επιτρέπει στους χρήστες να τραβούν φωτογραφίες που απαθανατίζουν ολόκληρη τη «μαγεία» της πίσω πλευράς του σώματός τους.
Το όνομά του προέρχεται από τη γνωστή σε όλους μας λέξη «selfie» το πρώτο γράμμα της οποίας έχει αντικατασταθεί με το πρώτο γράμμα της αγγλικής λέξης «behind», που σημαίνει «πίσω».
Το ραβδί έχει ενσωματωμένο ένα κουμπί Bluetooth, το οποίο συγχρονίζεται με τη συσκευή και ενεργοποιεί το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής.
Το Belfie Stick μπορεί να λειτουργήσει σε συσκευές Android, Windows και Apple.
Καλές λήψεις!
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!