Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ο David Ayer (End of Watch) σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο μιας ατμοσφαιρικής και αγωνιώδους πολεμικής ταινίας με ένα εντυπωσιακό καστ το οποίο τοποθετεί το Fury ανάμεσα στις ταινίες που φιλοδοξούν να ξεχωρίσουν στην επόμενη οσκαρική κούρσα.

Με πρωταγωνιστή τον σημαδεμένο από ουλές Brad Pitt και συμπρωταγωνιστές τους Shia LaBeouf (Nymphomaniac, Transformers: Dark of the Moon, Transformers: Revenge of the Fallen), Logan Lerman (The Perks of Being a Wallflower, Noah, Percy Jackson: Sea of Monsters), Jon Bernthal (The Wolf of Wall Street) και Michael Peña (End of Watch, American Hustle, Gangster Squad), η νέα ταινία του επιτυχημένου σκηνοθέτη είναι μια επική περιπέτεια με έντονες σκηνές δράσης και σασπένς. Στο Fury θα αντιληφθούμε με τον πιο ωμό τρόπο τους πιο ακραίους κανόνες του πολέμου, ακόμα και σε ένα επιφανειακά ειρηνικό ιντερλούδιο με ερωτικές εντάσεις. Όταν η ανάγκη για επιβίωση είναι επιτακτική, ποιος είναι εκείνος που ορίζει πόσο ακραία και απάνθρωπη μπορεί να θεωρηθεί μια πράξη;
Σύνοψη:
Απρίλιος 1945. Οι Σύμμαχοι σχεδιάζουν την τελευταία αντεπίθεση στην Ευρώπη. Ο σκληροτράχηλος λοχίας Wardaddy (Brad Pitt) ηγείται μιας εξαιρετικά επικίνδυνης αποστολής σε εχθρικό έδαφος, έχοντας στη διάθεσή του μόνο ένα τανκ με πενταμελές πλήρωμα. Με αριθμητικό μειονέκτημα, ελάχιστα πολεμοφόδια και σέρνοντας μαζί τους έναν νεοσύλλεκτο που αντιμετωπίζει ηθικά διλήμματα, η ομάδα, κόντρα στις πιθανότητες, διαθέτει τον ηρωισμό, για να δώσει την τελευταία της μάχη στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας.
20 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους

news.gr
Ο χειμώνας είναι μία από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου, ειδικά αν συνδυάζεται με μαγευτικά χιονισμένα τοπία και ορεινές εξορμήσεις. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πανέμορφα γραφικά χωριά και πόλεις που μπορούν να κάνουν τις χειμερινές σας διακοπές πραγματικά αξέχαστες.
Από τα γραφικά χωριά της Γερμανίας μέχρι τις παγωμένες κορυφές της Αυστρίας, αυτές είναι οι ομορφότερες τοποθεσίες στον κόσμο για να περάσετε το χειμώνα.
Ρότενμπουργκ – Γερμανία
 


Κουίνσταουν – Νέα Ζηλανδία


Νάαρντεν – Ολλανδία

Σιρακάβα-Γκο – Ιαπωνία

 
Σερφάους – Αυστρία

 
Βάιμποργκ – Ρωσία

 
Βαμβέργη – Γερμανία
 


iefimerida.gr
Ο κόσμος μας κρύβει πολλά μυστικά και παράξενα, τόσο σε εθιμοτυπικό όσο και σε φυσικό επίπεδο. Στη λίστα που ακολουθεί, συγκεντρώνουμε τις πιο ενδιαφέρουσες κοινωνικές και γεωγραφικές ιδιομορφίες μερικών χωρώ του πλανήτη.
Πάνω από 25% των δασών του κόσμου είναι στη Σιβηρία, καθώς η περιοχή καλύπτεται κατά 40% από μεγάλα δάση κωνοφόρων δέντρων, ενώ σε αφθονία βρίσκονται τα έλατα, οι σημύδες, οι λεύκες κ.ά.
Στην Παπούα Νέα Γουινέα μιλάνε τουλάχιστον 800 διαφορετικές γλώσσες.
Το νησί Ναούρου της Ινδονησίας έχει ποσοστό υπέρβαρου πληθυσμού 100%, αφού αφού οι κάτοικοί του είναι στο σύνολό τους παχύσαρκοι.
Η Σιγκαπούρη δεν έχει καθόλου επαρχία με φυσικά τοπία. Ουσιαστικά ολόκληρο το νησί είναι μια τεράστια πόλη
Στην Αυστραλία ζει διπλάσιος αριθμός καγκουρό παρά ανθρώπων.
Ο Καναδάς έχει 300.000 λίμνες, κατέχοντας το 60% του συνόλου των λιμνών που υπάρχουν στον κόσμο.
Στο Μιλάνο της γειτονικής μας Ιταλίας υπάρχει νόμος που υποχρεώνει τους πολίτες που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο να χαμογελούν συνέχεια, με εξαίρεση όσους βρίσκονται σε κηδείες ή επισκέπτονται νοσοκομεία
Τα Κανάρια Νησιά (Canary Islands) δεν οφείλουν την ονομασία τους στα καναρίνια, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τα νησιά ήταν γνωστά για τα αμέτρητα άγρια σκυλιά (στα λατινικά canis) που είχαν. Ετσι ονομάστηκαν Κανάρια Νησιά και όταν οι εξερευνητές τα επισκέφθηκαν το 16ο αιώνα, αιχμαλώτισαν και έφεραν στις πατρίδες τους μικρά κίτρινα πτηνά τα οποία ονόμασαν Canaries, δηλαδή τα γνωστά μας πλέον καναρίνια.
Στην Βουλγαρία και την Αλβανία το νεύμα του κεφαλιού προς τα κάτω δεν σημαίνει «όχι»
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει φυσικά ποτάμια
Η Μογκολία είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα στον κόσμο με μόλις 4 κατοίκους ανά 2,5 χιλιόμετρα.
Η Λιβύη είναι η πιο άγονη χώρα στον πλανήτη, με το 99% του εδάφους να είναι έρημος.

iefimerida.gr
Το Facebook προχωρά σε ακόμα μία σημαντική κίνηση καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλάζει τον τρόπο που εμφανίζονται τα posts από φίλους, σελίδες και groups στο News Feed των μελών του.
Συγκεκριμένα, σε λίγες ημέρες θα αρχίσει να εμφανίζεται σε περισσότερους χρήστες η επιλογή να φιλτράρουν τα posts που θα βλέπουν στην αρχική σελίδα τους, ώστε να εμφανίζονται μόνο αυτά που τους ενδιαφέρουν από φίλους ή σελίδες. 

Κριός
Τα οικονομικά θέματα φαίνεται να προωθούνται για σας τους Κριούς, κυρίως την Παρασκευή. Ακόμη και αν παρουσιαστούν κάποιες δυσκολίες θα είναι παροδικές. Το Σαββατοκύριακο θα δείτε φίλους και ανθρώπους του περιβάλλοντός σας, οι οποίοι θα ανεβάσουν την ψυχολογική σας διάθεση. Την Κυριακή ο Ερμής περνά και πάλι στον Σκορπιό, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου. Αυτή η θέση του Ερμή φαίνεται ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί φορτισμένη ατμόσφαιρα στα οικονομικά, κληρονομικά, φορολογικά αλλά και στα συναισθηματικά σας θέματα. Πολλά πράγματα θα αλλάξουν.
Ταύρος
Ταύροι μου, μετά την Πανσέληνο στο ζώδιό σας η Σελήνη εξακολουθεί να βρίσκεται στο ζώδιό σας. Εσείς που έχετε γεννηθεί τις τελευταίες μοίρες του ζωδίου σας θα πρέπει να προσέχετε. Ο σύντροφός σας και οι συνεργάτες σας είναι αυτοί που σας απασχολούν άμεσα αυτόν τον καιρό. Η είσοδος του Ερμή στον Σκορπιό, όπου και θα παραμείνει μέχρι το τέλος σχεδόν του μήνα, φέρνει συζητήσεις με τον σύντροφο ή τους συνεργάτες σας, αλλά φαίνεται σαν να κάνετε μια νέα αρχή σε αυτές τις σχέσεις σας, ειδικά εσείς που έχετε γεννηθεί τις πρώτες μέρες του Μαΐου. Ένας κύκλος έκλεισε και ένας νέος κύκλος ξεκινά. Προσπαθήστε να επωφεληθείτε.
Δίδυμοι
Εσείς οι Δίδυμοι, με τον κυβερνήτη σας, τον Ερμή, να περνά στον Σκορπιό, θα δείτε με μεγαλύτερη σοβαρότητα, διαίσθηση και οραματισμό τα θέματα που σχετίζονται με την εργασία σας αλλά και με την υγεία σας. Πολλή δουλειά σάς περιμένει, αλλά και πολλές εντάσεις. Το Σαββατοκύριακο, με την Σελήνη να βρίσκεται στο δικό σας ζώδιο, θα ασχοληθείτε με τα πολύ προσωπικά σας θέματα. Εσείς που έχετε γεννηθεί μετά τις 13 Ιουνίου αποφύγετε τις υπερβολές, οι οποίες μπορεί να έχουν συνέπειες ακόμη και στην υγεία σας. Προσπαθήστε να μην κουράζεστε αυτόν τον καιρό.
Καρκίνος
Εσείς οι Καρκίνοι δίνετε όλη σας την ενέργεια, την σκέψη αλλά και την ζωντάνια σας στα συναισθηματικά αλλά και τα επιχειρηματικά σας σχέδια. Με τον Ερμή μάλιστα σχεδόν μέχρι το τέλος του μήνα στον Σκορπιό, θα έχετε συναντήσεις, επαφές και συμφωνίες. Για σας μάλιστα που έχετε γεννηθεί προς το τέλος Ιουνίου οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που θα γίνουν σε λίγες μέρες θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, ενώ μπορούν να προωθήσουν τα σημαντικά σχέδιά σας. Ο Άρης απέναντι από το ζώδιό σας προκαλεί φόρτιση σε σας που έχετε γεννηθεί τον Ιούνιο. Έτσι, αποφύγετε αυτόν τον καιρό να κάνετε με τον σύντροφό σας ή τους συνεργάτες σας κάποιες συζητήσεις που καίνε. Αποφύγετε τις υπερβολές σε ένα οικονομικό σας θέμα. Γενικότερα, αυτή είναι μια περίοδος αφιερωμένη σε σας, μια περίοδος στην διάρκεια της οποίας μπορείτε να έχετε σημαντική πρόοδο τόσο στα συναισθηματικά, όσο και στα επιχειρηματικά σας σχέδια. Αρκεί βέβαια να κινηθείτε ευέλικτα!
Λέων
Εσείς οι Λέοντες βρίσκεστε σε μια περίοδο, κατά την οποία προωθούνται γενικότερα τα θέματα που έχουν σχέση με την οικογένεια, το σπίτι και την ακίνητη περιουσία σας. Αυτά τα θέματα μάλιστα θα σας απασχολούν για πολύ καιρό. Αποφύγετε βέβαια τις υπερβολές τόσο στις οικονομικές όσο και στις συναισθηματικές σας υποθέσεις, ειδικά εσείς που έχετε γεννηθεί γύρω στις 14-15 Αυγούστου. Τώρα βλέπετε τα πράγματα με περισσότερη αισιοδοξία από όση πραγματικά δικαιολογεί η πραγματικότητα. Προσέχετε την διατροφή σας αλλά και τα πρόσωπα της οικογένειάς σας. Στον χώρο της εργασίας σας έχετε να δώσετε πολλά, με αρκετά όμως σκαμπανεβάσματα.
Παρθένος
Εσείς οι Παρθένοι, ιδίως αν έχετε γεννηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, φαίνεται να μπαίνετε σε μια καινούργια φάση της ζωής σας, τόσο στα συναισθηματικά όσο και στα επιχειρηματικά σας σχέδια. Αυτή την περίοδο ευνοούνται οι συζητήσεις, οι επαφές και οι συμφωνίες. Θα κάποια μικρά ταξίδια, κάποιες μετακινήσεις αλλά και σημαντικές συζητήσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Ζυγός
Για σας τους Ζυγούς του Οκτωβρίου υπάρχει μεγάλη ένταση αυτή την περίοδο. Αποφύγετε τις προστριβές με τα πρόσωπα της οικογένειάς σας και ρυθμίστε τα οικονομικά σας θέματα. Οικονομικά, κληρονομικά ή φορολογικά θέματα σας απασχολούν άμεσα αυτή την εποχή, πολύ δε περισσότερο από την Κυριακή, που και ο Ερμής θα περάσει στον Σκορπιό.
Σκορπιός
Εσείς οι Σκορπιοί έχετε τόσα γεγονότα αυτή την περίοδο, που κυριολεκτικά δεν θα μπορείτε ούτε να κοιμηθείτε. Εσείς που έχετε γεννηθεί γύρω στις 22-24 Οκτωβρίου θα έχετε συζητήσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, οι οποίες μάλιστα θα έχουν ευχάριστα αποτελέσματα. Οι συναισθηματικές επαφές, με αρκετή όμως υπερβολή, δεν λείπουν για σας τους Σκορπιούς των τελευταίων ημερών, ενώ μπορεί να περάσετε κάποια σημαντική φάση στη συναισθηματική σας ζωή. Οι ατελείωτες μετακινήσεις και οι συζητήσεις δεν λείπουν. Μην τρέχετε όταν οδηγείτε και προσέχετε τον τρόπο που χειρίζεστε τον λόγο.
Τοξότης
Τοξότες μου, ίσως σας περιμένουν κάποιες μυστικές επαφές, κάποιες μυστικές συναντήσεις, ένα άγχος αλλά και κάποιο «κλείσιμο» στον εαυτό σας γενικότερα. Ενδεχομένως να πρέπει να συμπαρασταθείτε σε πρόσωπα της οικογένειάς σας. Υπάρχει ένα παρασκήνιο, το οποίο κινείται πυρετωδώς αυτό το διάστημα και θα σας αποκαλυφθεί πλήρως μετά τις 17 Νοεμβρίου. Ειδικά από το τέλος Νοεμβρίου θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι γύρω από το τι λέγεται πίσω από την πλάτη σας αυτόν τον καιρό.
Αιγόκερως
Αν και γενικότερα εσείς οι Αιγόκεροι βρίσκεστε σε μια περίοδο έντασης, εσείς που είστε γεννημένοι τον Δεκέμβριο θα έχετε συναντήσεις, συζητήσεις και επαφές, αλλά και ένα σημαντικό μήνυμα, το οποίο μάλιστα περιμένατε. Όμως, εσείς που έχετε γεννηθεί από την Πρωτοχρονιά και μετά θα πρέπει να προσέχετε αυτές τις μέρες. Τώρα ξεκινά ένας καινούργιος κύκλος για σας, ο οποίος όμως ίσως να έχει και κάποια εμπόδια.
Υδροχόος
Υδροχόοι μου, τόση πολλή επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα ίσως δεν την είχατε ποτέ στο παρελθόν! Οι συναντήσεις, οι συζητήσεις και οι επαφές ευνοούνται ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό ότι πρέπει να πάψετε να προσέχετε τις υπερβολές και τα λάθη.
Ιχθείς
Για σας τους Ιχθύς υπάρχουν αλλεπάλληλα γεγονότα, με ταξίδια στο εξωτερικό, με επαφές και συμφωνίες! Εσείς που έχετε γεννηθεί τον Φεβρουάριο αυτή την περίοδο θα έχετε σημαντικές και εξαιρετικές ειδήσεις, οι οποίες γενικότερα σταθεροποιούν τα σχέδιά σας. Έχετε πολλά πράγματα να κάνετε, θα πρέπει όμως να προσέχετε μήπως κάποιοι φίλοι σας σας πληγώσουν ή σας εξαπατήσουν.
Πηγή: astrologos.gr

Κορυφώνονται οι πανηγυρικοί εορτασμοί στη γερμανική πρωτεύουσα, ενώ συμπληρώνονται 25 χρόνια από την Πτώση του Βερολίνου.
Η Αρχή της Επανένωσης της Γερμανίας ξανάγραψε τον γεωπολιτικό -και γεωγραφικό- χάρτη πρώτα της Ευρώπης και ύστερα του πλανήτη ολόκληρου από την αρχή και δικαίως οι Γερμανοί το γιορτάζουν, με τρόπο εντυπωσιακό.
Ένα νέο "Τείχος", συμβολικό αυτή τη φορά, φτιαγμένο από "φως και αέρα", από λαμπιόνια και μπαλόνια στην πορεία του διαχωρισμού, που σχηματίζουν ξανά τον χάρτη του διχασμού, ευτυχώς μόνο για λίγο και μόνο για χάρη των εορτασμών.
Τα μπαλόνια είναι προγραμματισμένο να αφεθούν στον ουρανό το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, στο Βερολίνο έφτασαν, για τους εορτασμούς, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσά τους βρίσκεται μέχρι και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Υπενθυμίζεται ότι το Τείχος του Βερολίνου άρχισε να υψώνεται το 1961, σφραγίζοντας με μπετόν τις διαχωριστικές γραμμές που είχαν στηθεί με την πτώση της ναζιστικής Γερμανίας -ο βρετανικός, ο αμερικανικός και ο γαλλικός τομέας είχαν μείνει στη Δυτική Γερμανία της Βόννης, ο σοβιετικός έγινε η καρδιά της DDR.

Ψήγματα ιστορίας: Μια ατάκα-σταθμός που... δε σήμαινε τίποτα: "Κανείς δεν έχει την πρόθεση να χτίσει Τείχος"

Εκείνη η -δήθεν- διαβεβαίωση του Βάλτερ Ούλμπριχτ, τότε Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος SED, έχει γίνει στη χώρα το πιο διάσημο ψέμα πολιτικού. To "Τείχος της ντροπής" για τη Δύση ή διαφορετικά, η δικλείδα της "αντιφασιστικής προστασίας", όπως προπαγανδίστηκε κατά κόρον, για την Ανατολή, γκρεμίστηκε στις 9η Νοεμβρίου 1989.
Τη σημασία του γεγονότος όχι μόνο για την Γερμανία αλλά και για ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη τονίζουν τα μηνύματα των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Για "τέλος του Ψυχρού πολέμου, αρχή μίας ενωμένης Γερμανίας και μίας ενωμένης Ευρώπης" μιλά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χερμάν φαν Ρομπάι.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θυμάται ότι "πριν από 25 χρόνια ξύπνησε μέσα σε έναν αλλαγμένο κόσμο" και πρόσθεσε: "Δεν πρέπει να γυρίσουμε ποτέ πίσω"
news.gr
Παράλογες οι απουσίες (έξω από τα βραβεία το “Magical Girl”, με διαφορά η καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού εδώ και δέκα τουλάχιστον χρονια), θολές οι διαδικασίες (πόσα “λαθραία” χαρτάκια έπεσαν στις κάλπες για να πάρει βραβείο κοινού το ολότελα άστοχο “Dark Illusion”;), ξέφρενα τα πάρτι (κάθε βράδυ επιστρέφαμε σε άθλια κατάσταση), αρκετές και οι συγκρούσεις. Κι όμως, ήταν ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ των τελευταίων ετών, χάρη σε ένα ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο ταινιών (το Διεθνές Διαγωνιστικό γενικά ήταν ένα από τα καλύτερα που είδαμε ποτέ – συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών συμμετοχών) αλλά και σε μια λειτουργική οργάνωση, με μια φάλτσα νότα: την κατά λάθος προβολή του... “Οι αναλώσιμοι 3” σε αίθουσα που, εκτός Φεστιβάλ, “ελέγχεται” από τα Village!

Το κοινό, για άλλη μια φορά, τίμησε τον θεσμό: η πόλη ζωντάνεψε. Και οι δρόμοι παραλλήλως του Ολύμπιον έκλεισαν αρκετές φορές. Μια εξ αυτών, και για τη συναυλία της Χάνα Σιγκούλα όπου μαζεύτηκε όλος ο καλός κόσμος, από την Υφυπουργό Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου μέχρι τον ίδιο τον Μπουτάρη. Προς τιμήν τους, έκατσαν μέχρι τέλους – συνήθως οι περισσότεροι εκ των επισήμων την κοπανάνε μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο. Και πως να έφευγαν άλλωστε; Η θρυλική ηρωίδα των αριστουργημάτων του Φασμπίντερ ήταν εξαιρετική.

Οι πιο ενδιαφέρουσες αντιδράσεις πάντως έλαβαν χώρα στην προβολή του “Προμάχου”, μιας φάλτσας και άστοχης πέρα ως πέρα ελληνοαμερικανικής παραγωγής με θέμα τον δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των Ελγινείων. Κάποια στιγμή ακούστηκε και η φράση “έπεσε η Χουντα και μείναμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στους Τούρκους” (από το στόμα του Γιώργου Βογιατζή) και χάσαμε το φως μας. Υπήρξαν αντιδράσεις: μια ομάδα νεαρών από τον εξώστη άρχισε να γιουχάρει, γρήγορα όμως η πλειοψηφία των θεατών έδειξε πως συμφωνούσε απολύτως με τα επί της οθόνης λεγόμενα (μα τι σινεφίλ κοινό!).

Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει καλό Φεστιβάλ χωρίς κακές ταινίες. Μάλλον αυτό θα σκέφτηκαν και οι υπεύθυνοι του προγραμματισμού, που πρόβαλαν το φιλμ στο “Ολύμπιον” στις δέκα και μισή το βράδυ! Μα γενικά, περάσαμε καλά. Εντυπωσιαστήκαμε, γελάσαμε, κλάψαμε, ψυχαγωγηθήκαμε δηλαδή κινηματογραφικώς. Το ίδιο και έξω από τις αίθουσες. Και του χρόνου πάλι, εδώ θα είμαστε. Ρίξτε και μια ματιά στα βραβεία:

Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος απονέμεται στην ταινία:

Ατέρμονη Θλίψη / Perpetual Sadness / La Tirisia του Χόρχε Πέρες Σολάνο / Jorge Perez Solano, Μεξικό, 2014

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:

Δίπλα Της / At Li Layla / Next To Ηer του Άσαφ Κορμάν / Asaf Korman, Ισραήλ, 2014

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία:

Μάθημα / Urok / The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα/ Kristina Grozeva και Πέταρ Βαλτσάνοφ / Petar Valchanov, Βουλγαρία, Ελλάδα, 2014

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον:

Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι / Myroslav Slaboshpytskiy (Ουκρανία)

Για την ταινία:

Η Φυλη / Plemya / The Tribe, Ουκρανία, 2014

Βραβείο Σεναρίου στους:

Κριστίνα Γκρόζεβα/ Kristina Grozeva και Πέταρ Βαλτσάνοφ / Petar Valchanov, (Βουλγαρία)

Για το σενάριο της ταινίας: Μαθημα / Urok / The Lesson, Βουλγαρία, Ελλάδα, 2014

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην:

Μπρουκ Μπλουμ / Brooke Bloom

για την ερμηνεία της στην ταινία: Εκτος Ελεγχου / She's Lost Control της Άνια Μάρκαρτ/ Anja Marquardt, ΗΠΑ, 2014

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:

Σβέριρ Γκούντνασον/ Sverrir Gudnasonγια την ερμηνεία του στην ταινία:

Το Παρκο Με Τις Μυγες / Flugparken / Blowfly Park, του Γιενς Όστμπεργκ / Jens Ostberg, Σουηδία, 2014

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία:

Πλευρικοί Ανεμοι / Risttuules / In The Crosswind, του Μάρτι Χέλντε / Martti Helde, Εσθονία, 2014

Βραβεία FIPRESCI

Για το διαγωνιστικό τμήμα το βραβείο της FIPRESCI απονεμήθηκε στο θρίλερ Καληνύχτα Μαμά από την Αυστρία.

Για ελληνική ταινία το βραβείο απονεμήθηκε στην Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ, ενώ ειδική μνεία απέσπασε το Πολκ, ένα δείγμα σινεμά «weird» για τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απονεμήθηκε στο Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη.

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» απονεμήθηκε στην ταινία Μάθημα Αποκατάστασης. Η ίδια ταινία απέσπασε το βραβείο Κοινού για το Διαγωνιστικό Τμήμα.

Βραβείο κοινού στο ελληνικό τμήμα απέσπασε το Dark Illusions του Μάνου Καρυστινού, το βραβείο κοινού του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια απονεμήθηκε στην ταινία Τρία Παράθυρα και ένας Απαγχονισμός, ενώ το βραβείο για το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες στην ταινία The Little Death από την Αυστραλία.
tanea.gr
Ο VLC είναι ίσως ο δημοφιλέστερος media player για τα περισσότερα desktop λειτουργικά συστήματα, ενώ διαθέτει και εκδόσεις για Android και iOS φορητές συσκευές.

Ο VLC ξεκίνησε από το Linux ως ένας media player με δυνατότητα streaming και αναπαραγωγή media υλικού μέσα από LAN δίκτυο (άλλωστε VLC σημαίνει Video LAN client), αλλά έγινε σύντομα δημοφιλής και στα Windows, κυρίως επειδή μπορούσε να αναπαράγει τους περισσότερους τύπους αρχείων, λόγω των ενσωματώμενων codecs.

Επίσης, ήταν από τους πρώτους media players που υποστήριζαν τα αρχεία υποτίτλων.

Αυτό όμως που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν, είναι ότι το VLC έχει αρκετές επιπλέον δυνατότητες, τις οποίες και θα παρουσιάσουμε παρακάτω.

1. Download YouTube videos

Μία από τις σημαντικές και χρήσιμες δυνατότητες του VLC είναι ότι μπορεί να κατεβάσει video αρχεία από το YouTube.
Επιλέξτε και αντιγράψτε το URL από το video που επιθυμείτε (χωρίς το "s" αν είναι της μορφής https:// και επικολλήστε το, στο μενού: Media > Open Network Stream, και πατήστε Play. Στη συνέχεια στο μενού Tools, επιλέξτε Codec Information και στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέξτε το link που βρίσκεται στο πεδίο Location. Αυτό αντιγράψτε το και επικολλήστε το στον browser σας και πατήστε Enter. Πρόκειται για το link από τους servers του YouTube όπου και κατά την αναπαραγωγή του, με δεξί κλικ πάνω στο video μπορείτε να αποθηκεύσετε το video στον υπολογιστή σας (save video as...).

2. Εγγραφή επιφάνειας εργασίας

Αρκετά χρήσιμη δυνατότητα για όσους δημιουργούν video tutorials, ή αν θέλετε να δείξετε σε κάποιον τι πρόβλημα αντιμετωπίζετε.
Πηγαίνετε στο μενού Media->Open Capture Device και στο μενού Capture Mode επιλέγετε Desktop, ενώ στο κάτω πεδίο αλλάξτε τα f/s στα 15f/s που είναι ικανοποιητικός αριθμός για την εγγραφή του desktop. Στην επιλογή Play, εσείς επιλέξτε το βελάκι στα δεξιά και κάνετε κλικ στο Convert. Στην επόμενη οθόνη επιλέγετε από το Profile το είδος του αρχείου (επιλέξτε mp4) και αποθηκεύστε το στο φάκελο του υπολογιστή που επιθυμείτε. Τέλος, επιλέξτε Start.

3. Μετατροπή αρχείων video

Μία χρήσιμη δυνατότητα είναι η μετατροπή αρχείων video, ειδικά για όσους έχουν συσκευές που δεν υποστηρίζουν όλους τους τύπους αρχείων.
Πηγαίνετε στο μενού Media->Convert/Save και στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγετε με το Add το αρχείο που θέλετε να μετατρέψετε. Αφού επιλέξετε το αρχείο, επιλέγετε Convert/Save και στο νέο παράθυρο, έχετε τις ρυθμίσεις όπως και πριν, σχετικά με το είδος του εξαγόμενου αρχείου και τον φάκελο αποθήκευσης.

Πηγή: e-pcmag.gr
Μια μέρα πάει ο Τοτός στο σχολείο και η δασκάλα του λέει να βρει στο σπίτι τρεις προτάσεις.
Πάει σπίτι του και ρωτάει τη μαμά του:
- Θα μου πεις μια πρόταση μαμά;

- Aσε με τώρα έχω δουλειά!
Και το γράφει ο Τοτός. Μετά πάει στον αδερφό του που μιλούσε στο τηλέφωνο:
- Θα μου πεις μια πρόταση;
- Ποιον αυτόν τον καράφλα;
Μετά πάει στον πατέρα του που μιλούσε με μια γκόμενα:
- Θα μου πεις μια πρόταση;
- Ανέβα στο μηχανάκι μου μωρό μου και φύγαμε.
Την άλλη μέρα στο σχολείο:
- Τοτό πες μας τις προτάσεις που έγραψες.
- Aσε με ήσυχο έχω δουλειά.
- Τοτό έλα να σε πάω στον διευθυντή.
- Ποιον αυτόν τον καράφλα;
- Τοτό έλα τώρα αμέσως!
- Ανέβα στο μηχανάκι μου μωρό μου και φύγαμε.

http://simantra.blogspot.gr 
Λέτε να ξαναδούμε τον Γάλλο άσο στον Παναθηναϊκό; Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό Μέσο. "Το θέλουν οι οπαδοί, το θέλω κι εγώ"!

Την επιθυμία του να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό αυτή τη φορά ως προπονητής εξέφρασε ο Τζιμπρίλ Σισέ!

"Με φαντάζεστε στον πάγκο του Παναθηναϊκού; Θα αρέσει στους φίλους μου που φορούν πράσινα κασκόλ. Θα αρέσει και σε εμένα!", δήλωσε ο Γάλλος σούπερ σταρ που επιβεβαίωσε ότι το καλοκαίρι σταματάει το ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των συντακτών":

Για την απόφαση να σταματήσει να αγωνίζεται: «Δεν είναι ψέματα αυτό που είπα: Πονάω 24 ώρες το 24ωρο! Είπα ότι θα σταματήσω το καλοκαίρι… Ο προπονητής της Μπαστιά τόνισε ότι δε θα με αφήσει γιατί, όπως είπε, στο παρελθόν έχω επανέλθει ύστερα από δύο πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Και είναι αλήθεια αυτό… Αλλά επειδή δεν είναι πια… τινέιτζερ και επίσης δεν ξέρω αν θα συνεχίσω μετά το καλοκαίρι, να απαντήσω στο ερώτημα: Θα μπορούσα να παίζω ύστερα από δύο χρόνια ταλαιπωρίας ως… Σισέ ή όχι; Σε αυτό το σημείο βρίσκομαι τώρα. Είπα “τέλος”! Θαύμα θα με σώσει… Γίνονται θαύματα. Αλλά είναι δύσκολο. Δεν νομίζω. Θα δούμε…».

Για το τι θα κάνει όταν αποσυρθεί: «Συμφωνείτε ότι δεν είμαι ο κλασικός τύπος προπονητή; Αυτό πιστεύω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις! Αν θα ασχοληθώ με τη μόδα; Με ενδιαφέρει. Το ξέρετε όλοι! Έπειτα από μία πλούσια καριέρα, όταν έδωσες και πήρες τόση αγάπη και από τον κόσμο όπως εγώ, είναι φυσική τάση να θέλεις να ασχοληθείς και πάλι με πράγματα που αγαπάς… Αυτό θα κάνω. Ίσως συνυπάρξουν και τα δύο. Η προπονητική και η μόδα! Θα αποφασίσω την κατάλληλη στιγμή…».

Για το ενδεχόμενο να βρεθεί στον πάγκο του Παναθηναϊκού: «Συχνά τους φέρνω στο μυαλό μου! Έκανα φίλους στην Αθήνα! Με φαντάζεστε στον πάγκο του Παναθηναϊκού; Θα αρέσει στους φίλους μου που φορούν πράσινα κασκόλ. Θα αρέσει και σε εμένα! Όμως ας μην… τρέχουμε τόσο γρήγορα. Προέχει το σήμερα. Και το σήμερα είναι η Μπαστιά, οι πόνοι στο σώμα μου και η απόφαση για το μέλλον μου… Αν, τελικά, γίνω και προπονητής, ίσως περάσω πάλι από την Αθήνα. Γιατί οι καλοί φίλοι δε χάνονται ποτέ! Χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους μου και ευχές να βρει τον δρόμο του ο Παναθηναϊκός με όνειρο, σχέδιο και βέβαια χρήματα… Όπως, όμως, έλεγα όταν ήμουν στη χώρα σας… ακόμη και πολλά χρήματα χωρίς μελέτη, όνειρο και σχέδιο, πάνε χαμένα»!

http://www.sportdog.gr 
Οι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στις πλέον ωφέλιμες τροφές για τον οργανισμό. Βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μειώνουν την κακή χοληστερίνη και αυξάνουν την καλή, ενώ προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

Ακόμη και αν τους αποφεύγετε λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, είναι χρήσιμο να τους εντάξετε στο διατροφολόγιό σας, αρκεί βέβαια να είναι ισορροπημένο. Προτιμήστε τους ανάλατους και μη επεξεργασμένους ή καραμελωμένους ξηρούς καρπούς γιατί η επεξεργασία αλλοιώνει τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Αγοράσετε τους ξηρούς καρπούς με το περίβλημά τους και καθαρίστε τους εσείς. Επίσης προσέξτε να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι, γιατί τα λιπαρά τους οξειδώνονται με το χρόνο.

Τι προσφέρει όμως κάθε ένας από αυτούς;

Καρύδια
Από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια περιέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν αναστέλλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, διαδικασία που αποτελεί πρωταρχικό στάδιο της αθηροσκλήρωσης. Βελτιώνουν επίσης τη λειτουργία των ενδοθηλίων των αγγείων. Σχετική μελέτη έδειξε πως μια χούφτα καρύδια ημερησίως, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων. Μια χούφτα (30 γρ.) καθαρισμένα καρύδια έχουν 185 θερμίδες.

Αμύγδαλα
Πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης. Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Μία χούφτα (30 γρ.) αμύγδαλα, περιέχει 165 θερμίδες, 9 γρ. μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και προμηθεύει το 35% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε.

Φιστίκια
Εξαιρετική πηγή δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β (της νιασίνης και του φυλλικού οξέος). Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης, βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης και προσφέρουν σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη. Τα 30 γρ. αράπικα φιστίκια έχουν 160 θερμίδες, ενώ τα Αιγίνης 167 θερμίδες, αντίστοιχα.

Φουντούκια
Πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη. Μια χούφτα φουντούκια έχουν 177 θερμίδες.

Πασατέμπος, ηλιόσποροι
Ο πασατέμπος (κολοκυθόσποροι) συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, ενώ οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε ιχνοστοιχεία και απαραίτητα στον οργανισμό λιπαρά οξέα.

http://www.onmed.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!