Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

 

Τα παιδιά που γράφουν συχνά με τον παραδοσιακό τρόπο, με το χέρι, αντί να χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο, μαθαίνουν περισσότερα πράγματα και τα θυμούνται καλύτερα, υποστηρίζει μια νέα μικρή νορβηγική έρευνα, σε μια εποχή που σε όλο τον κόσμο η γενική τάση είναι η εκπαίδευση να γίνεται όλο και πιο ψηφιακή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Όντρεϊ βαν ντερ Μέερ του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Frontiers in Psychology», μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 12 παιδιών και 12 νέων ενηλίκων.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν μια ειδική κάσκα με 250 ηλεκτρόδια με ευαίσθητους αισθητήρες, που κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, καθώς έγραφαν επί 45 λεπτά με το χέρι ή πληκτρολογούσαν στον υπολογιστή. Διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος τόσο των παιδιών όσο και των νέων ενηλίκων ήταν πολύ πιο δραστήριος στη διάρκεια του γραψίματος με το χέρι από ό,τι κατά την πληκτρολόγηση.

«Η χρήση στυλό ή μολυβιού και χαρτιού δίνει στον εγκέφαλο περισσότερα ερεθίσματα για να διατηρήσει τις μνήμες. Πολλές αισθήσεις ενεργοποιούνται, όταν πιέζει κάποιος την πένα στο χαρτί, βλέποντας τα γράμματα που γράφει και ακούγοντας τον ήχο του γραψίματος. Αυτές οι αισθητηριακές εμπειρίες δημιουργούν επαφές ανάμεσα σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου και ανοίγουν τον εγκέφαλο στη μάθηση. Έτσι, μαθαίνουμε και θυμόμαστε καλύτερα», ανέφερε η Βαν ντερ Μέερ, η οποία μελετά το ζήτημα από το 2017.

Όπως είπε, είναι σημαντικό τα παιδιά να ενθαρρύνονται να σχεδιάζουν και να γράφουν με το χέρι από μικρή ηλικία, ιδίως στο σχολείο. Αν και θεωρεί ότι η ψηφιακή μάθηση όντως έχει πολλές θετικές πλευρές, παράλληλα θα πρέπει να προωθείται και το γράψιμο με το χέρι, έστω και κατ’ ελάχιστον.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων αρκετών ετών, διακινδυνεύουμε μία ή περισσότερες γενιές να χάσουν την ικανότητα να γράφουν με το χέρι. Η έρευνα μας και άλλες δείχνουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια πολύ άτυχη συνέπεια της αυξημένης ψηφιακής δραστηριότητας», ανέφερε η ερευνήτρια.

«Μερικά σχολεία στη Νορβηγία έχουν γίνει πια τελείως ψηφιακά και παραλείπουν πλήρως το γράψιμο με το χέρι. Τα φινλανδικά σχολεία είναι ακόμη πιο ψηφιοποιημένα από ό,τι στη Νορβηγία. Πολύ λίγα πλέον σχολεία περιλαμβάνουν στην εκπαίδευση τους το γράψιμο με το χέρι», τόνισε η Βαν ντερ Μέερ.

Από την άλλη, όπως άλλες έρευνες έχουν δείξει, αρκετοί εκπαιδευτικοί πιστεύουν πως τα πληκτρολόγια δημιουργούν πια λιγότερες δυσκολίες στα παιδιά, τα οποία μπορούν να γράψουν στον υπολογιστή ευκολότερα μεγάλα κείμενα, ενώ δείχνουν να το ευχαριστιούνται περισσότερο.

«Η εκμάθηση της γραφής με το χέρι είναι λίγο πιο αργή διαδικασία, είναι όμως σημαντικό για τα παιδιά να περάσουν αυτή την κοπιώδη φάση. Η χρήση πληκτρολογίου συνεπάγεται τη χρήση των ίδιων κινήσεων για κάθε γράμμα, ενώ το γράψιμο με το χέρι προϋποθέτει πιο πολύπλοκες κινήσεις, κάτι σημαντικό για τον εγκέφαλο. Αν δεν δημιουργήσουμε προκλήσεις για τον εγκέφαλο, τότε δεν θα φθάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις για τις σχολικές επιδόσεις», αντέτεινε η Βαν ντερ Μέερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ισχυρή κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV και του ethnos.gr, Κλέαρχο Μαρουσάκη. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα είναι άστατος, θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ακολουθεί η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο Facebook για την κακοκαιρία και τον καιρό των επόμενων ημερών, με τίτλο: «Ισχυρή κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τη χώρα μας τις επόμενες μέρες».

Ισχυρή κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες

«Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας (ύφεση) αναμένεται να οργανωθεί στην κεντρική Ευρώπη και διασχίζοντας την Ιταλία θα επηρεάσει τη χώρα μας το διήμερο Τετάρτη – Πέμπτη. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που θα προκαλέσει αυτή η οργανωμένη ύφεση θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδευόμενες πιθανόν και από χαλάζι και έντονους κεραυνούς, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, η πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και τα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (μεγαλύτερα από τα 1800 με 2000 μέτρα κατά μέσο όρο).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία από νωρίς το πρωί της Τετάρτης τα φαινόμενα θα αρχίσουν να επηρεάζουν το Ιόνιο και την Ήπειρο ενώ προς το μεσημέρι – απόγευμα θα επηρεαστούν η Στερεά, η Πελοπόννησος, η Εύβοια, κατά τόπους η Κρήτη με έμφαση τα δυτικά και βόρεια τμήματα, οι Κυκλάδες, η Θεσσαλία και οι Σποράδες. Προς τις βραδινές ώρες και μέσα στην Πέμπτη θα επηρεαστούν πρόσκαιρα η Χαλκιδική, το ανατολικό Αιγαίο και η βορειοανατολική χώρα οπότε και θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το κύμα κακοκαιρίας μιας και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η βελτίωση του καιρού και από τα δυτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εξέλιξη των φαινομένων δεν αποκλείεται να σχηματιστούν υδροστρόβιλοι ή ανεμοστρόβιλοι με έμφαση το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά – δυτική Πελοπόννησο, τα παράλια της Κρήτης, τις Κυκλάδες, την Εύβοια και το ανατολικό – νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στην περιοχή της Αττικής αναμένουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες κοντά στο μεσημέρι της Τετάρτης ενώ μέσα στη νύχτα προς την Πέμπτη αναμένουμε υποχώρηση των φαινομένων. Υψηλό κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζουν τα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα. Ενδεικτικά αναφέρονται, το Θριάσιο πεδίο, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Νίκαια, το Μενίδι, τα Σεπόλια αλλά και περιοχές κοντά στην Πεντέλη. Η κακοκαιρία φαίνεται να περνάει σχετικά γρήγορα από το νομό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Είδαμε άλλωστε και στην προηγούμενη κακοκαιρία η οποία δεν κράτησε πάνω από 2 με 4 ώρες τι καταστροφές προκλήθηκαν. Γι αυτό λοιπόν λαμβάνουμε τα μέτρα μας.

Η Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα μιας και το μέτωπο κακοκαιρίας φαίνεται να φτάνει μέχρι τα πόδια της Χαλκιδικής όπου χρειάζεται προσοχή.

Με ψυχρή εισβολή και κρύο θα υποδεχθούμε τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, την κακοκαιρία αυτή θα την διαδεχτεί ψυχρή εισβολή από την Κυριακή μις και ένα ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα κινηθεί γρήγορα προς τα νότια μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες προς τη χώρα μας οπότε ετοιμάζουμε και την αλλαγή της γκαρνταρόμπας μας σιγά σιγά».

 

Μία ακόμα μεγάλη ανακάλυψη γύρω από το μυστήριο της Σταυρωσης του Χριστού πραγματοποίησαν αρχαιολόγοι στην Ιερουσαλήμ. Σε καρφιά που φέρονται να σχετίζονται με τη Σταύρωση του θεανθρώπου, εντοπίστηκαν ίχνη από οστό και ξύλο, τα οποία χρονολογούνται την ίδια περίοδο και από την ίδια περιοχή, με την εποχή που πραγματοποιήθηκε η μεγάλη θυσία για την ανθρωποτητα.

Τα καρφιά φέρεται να ανακαλύφθηκαν στην Ιερουσαλήμ το 1990, σε έναν τάφο σε σπηλιά που ανήκει στον Καϊάφα, τον Εβραίο ανώτατο ιερέα που, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, οδήγησε τον Ιησού στο θάνατο. Κάποια στιγμή χάθηκαν, αλλά σε ένα ντοκιμαντέρ του 2011 με τίτλο «Nails Of The Cross», ο σκηνοθέτης Simcha Jacobovici είπε ότι είχε ανακτήσει τα αρχαία λείψανα.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, στα καρφιά που θεωρείται ότι συνδέονται με τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού, βρέθηκαν ενσωματωμένα θραύσματα από οστό και ξύλο, που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν. Ο συγγραφέας της έκδοσης Dr. Aryeh Shimron αποκάλυψε ότι τα ίχνη που βρέθηκαν πάνω στα καρφιά είναι τα ίδια με εκείνα που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο του Καϊάφα, στοιχείο που επιβεβαιώθηκε έπειτα από χημική ανάλυση.

αναλυση
 Ο ερευνητής πρόσθεσε πως κομμάτια ξύλου εμπεριέχονται στα σκουριασμένα καρφιά, καθώς και θραύσματα οστών, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για τεχνητή προσκόλληση τους σε αυτά.
καρφι
 Δήλωσε επίσης ότι τα συγκεκριμένα καρφιά ήταν ικανά να στερεώσουν ένα ανθρώπινο χέρι σε έναν ξύλινο σταυρό. Παρόλα αυτά, οι αρχαιολόγοι δνε είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αν τα καρφιά σχετίζονται άμεσα με τον Σταυρό του Ιησού Χριστού, ή όχι.

«Η απόδειξη ότι τα καρφιά χρησιμοποιήθηκαν σε μια Σταύρωση είναι πράγματι ισχυρή», πρόσθεσε ο Shimron. «Αλλά η μόνη ένδειξη που έχουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν για να σταυρώσουν τον Ιησού των Ευαγγελίων είναι ότι βρέθηκαν στον τάφο του Καϊάφα. Αρκούν τα στοιχεία μας; Δεν μπορώ πραγματικά να πω. Επιλέγω να βασίζομαι στην καλή επιστήμη παρά στην κερδοσκοπία», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Τα δύο καρφιά βρέθηκαν στο σπήλαιο του Καϊάφα στο Peace Forest της Ιερουσαλήμ. Το ένα βρέθηκε σε ένα οστεοφυλάκιο, το οποίο φέρει το όνομα του Καϊάφα και το άλλο σε ένα δεύτερο οστεοφυλάκιο χωρίς επιγραφή.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!