Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

H απογραφή της θαλάσσιας ζωής δεν έχει φτάσει ούτε στα μισά του δρόμου
Στη διάρκεια του 2014, οι βιολόγοι ανακάλυπταν κατά μέσο όρο τέσσερα νέα θαλάσσια είδη την ημέρα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 228.450. Όμως οι απογραφείς των ωκεανών πιστεύουν ότι υπάρχουν 500.000 έως δύο εκατομμύρια είδη πολυκύτταρων οργανισμών που μένει να αναγνωριστούν.

Ένα νέο είδος δελφινιού, 139 σπόγγοι, ένας θαλάσσιος δράκος και μια γιγάντια τσούχτρα περιλαμβάνονται στα 1,451 είδη που ανακαλύφθηκαν πέρυσι, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Μητρώου Θαλάσσιων Ειδών (WoRMS), οι οποίοι σαρώνουν διαρκώς την επιστημονική βιβλιογραφία για να συγκεντρώσουν τα είδη που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα.

Από την έναρξη του προγράμματος το 2008, το WoRMS έχει καταλογογραφήσει 1.000 νέα είδη ψαριών, ανάμεσά τους 122 καρχαρίες και σαλάχια και ένα μπαρακούντα, ή σφύραινα, της Μεσογείου. Σήμερα γνωρίζουμε συνολικά γύρω στα 18.000 είδη ψαριών.


Η σφύραινα Sphyraena intermedia, ένα είδος μπαρακούντα, ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο το 2009 (Πηγή: WoRMS / Michele A. Pastore)

Οι 200 ειδικοί που συνέταξαν την τελευταία λίστα χρειάστηκε πάντως να διαγράψουν 190.400 είδη τα οποία ήταν στην πραγματικότητα διαφορετικές ονομασίες για γνωστούς οργανισμούς.

Ένα από αυτά, ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι, κατείχε το ρεκόρ με 56 διαφορετικές ονομασίες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν με το τελικό όνομα Littorina saxatilis.

Σχολιάζοντας τα τελευταία ευρήματα στο πρακτορείο Reuters, ο Γιαν Μες, διευθυντής του βελγικού Ινστιτούτου της Φλάνδρας όπου έχει έδρα το WoRMS, επισήμανε ότι πολλά από τα εκατοντάδες χιλιάδες είδη που εκτιμάται ότι παραμένουν άγνωστα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν πριν καν τα ανακαλύψουμε.

«Η βαθιά θάλασσα έχει εξερευνηθεί πολύ λίγο μέχρι σήμερα» είπε.

Επισήμανε ακόμα ότι η θαλάσσια ζωή έχει μεγάλη αξία για την οικονομία και την ιατρική -οι σπόγγοι και τα μαλάκια για παράδειγμα έχουν δώσει νέα αντικαρκινικά φάρμακα.

Νέα οφέλη θα μπορούσαν να έρθουν από την εξερεύνηση υποθαλάσσιων ηφαιστείων και υδροθερμικών φρεατίων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θερμοανθεκτικών υλικών.

in.gr
Όλα έτοιμα για την έναρξη του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως τις 22 Μαρτίου. Το μικρό αδελφάκι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου μετρά 17 χρόνια ζωής και μόνο μικρό δεν είναι, καθώς κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον.

Το Φεστιβάλ ξεκινά με μία... Επιχείρηση χιπ χοπ. Το ντοκιμαντέρ του Μπριν Έβανς αφηγείται την περιπέτεια μιας ομάδας ηλικιωμένων χορευτών που προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιπ Χοπ στο Λας Βέγκας.

Φέτος την τιμητική τους έχουν οι ελληνικές ταινίες. Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για τον Φασισμό (με τίτλο Φασισμός Α.Ε.), καθώς και τα νέα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου (Agora - Από τη Δημοκρατία στις Αγορές) και του Στέλιου Κούλογλου. Ο τελευταίος, στο ντοκιμαντέρ Απόδραση από την Αμοργό ασχολείται με τη συνωμοσία που οργανώθηκε το 1969 με στόχο την απόδραση του εξόριστου πρώην υπουργού Γεώργιου Μυλωνά από την Αμοργό.

Ο Φίλιππος Κουτσάφτης, σκηνοθέτης της Αγέλαστου Πέτρας, σκηνοθετεί το Αρκαδία Χαίρε, ένα οδοιπορικό στην Αρκαδία.

Το Ψ της Καλλιόπης Λεγάκη περιλαμβάνει εξομολογήσεις ατόμων που έχουν βιώσει ψυχικές ασθένειες, ενώ ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμμαγιώλης στο Μιλάντ, Ο Πλανήτης Μου καταγράφει τον αγώνα μιας οικογένειας μεταναστών.

Η Πάολα Ρεβενιώτη καταγράφει στα Καλιαρντά την ιστορία της κρυφής γλώσσας των ομοφυλόφιλων της Ελλάδας από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1980.

Στην Αρχαιολόγο, ο Κίμωνας Τσακίρης παρακολουθεί της προσπάθειες μιας δραστήριας αρχαιολόγου στη δυτική Μακεδονία να σώσει τα ευρήματα ενός μεγάλου αρχαιολογικού χώρου.

Ο βραβευμένος για το Λάμπουν στο Σκοτάδι Παναγιώτης Ευαγγελίδης επιστρέφει με το La Vida Pura, στο οποίο καταγράφει την καθημερινότητα ενός 25χρονου πορνοστάρ στη Βαρκελώνη.

Από το Βερολίνο έρχεται το Εξωτικά, Ερωτικά κτλ. της Ευαγγελίας Κρανιώτη, στο οποίο ιερόδουλες από λιμάνια του κόσμου αφηγούνται τις ερωτικές τους ιστορίες με ναυτικούς.

Στο Αλάτι της Γης των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο εστιάζει στη ζωή και το έργο του καταξιωμένου βραζιλιάνου φωτορεπόρτερ Σεμπαστιάο Σαλγάδο (ο γιος του συνυπογράφει τη σκηνοθεσία) και μέσα από εντυπωσιακά πλάνα συνθέτει ένα συναρπαστικό καλειδοσκόπιο της ανθρώπινης υφηλίου, με όλες τις αντιφάσεις της.

Στο The Look of Silence, ο Τζόσουα Οπενχάιμερ ασχολείται (όπως και στο The Act of Killing) με τη γενοκτονία στην Ινδονησία. Αυτή τη φορά αφηγείται την ιστορία όχι από την πλευρά του θύτη, αλλά του θύματος.

Με την ιστορία της οικογένειας Χέμινγουεϊ ασχολείται η Μάρμπαρα Κοπλ στο ντοκιμαντέρ Running From Crazy. Στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ βρίσκεται η εγγονή του συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Μάριελ που προσπαθεί να ξεφύγει από την κληρονομιά που στοιχειώνει την οικογένειά της.

Λίγο πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φέρνει ένα ντοκιμαντέρ για το ντοκιμαντέρ. Ο Αντρέ Σίνγκερ στο Night Will Fall περιγράφει την ανακάλυψη αυτού του σπουδαίου ντοκουμέντου.

in.gr

Τα ξενύχτια της Ριάνα, οι αταξίες της, οι συναυλίες της και τα πάρτι της θα γίνουν πρώτο πλάνο στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο διάσημος σκηνοθέτης Πίτερ Μπέργκ το οποίο αφορά τη ζωή της διάσημης τραγουδίστριας.

Η pop τραγουδίστρια θα επιτρέψει στην κάμερα να μπει μέσα στο σπίτι της, να καταγράψει κάθε της στιγμή αλλά και να την ακολουθεί παντού.

Το φιλμ εκτός από τις συνήθειες και το χαρακτήρα της Ριάνα θα αποκαλύψει και το πως κατάφερε σταδιακά να γίνει παγκόσμιο είδωλο.

Aυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης του φιλμ «The Friday Night Lights» και η Ριάνα συνεργάζονται. Ο ίδιος είναι παλιός γνώριμος της τραγουδίστριας αφού την είχε σκηνοθετήσει στην ταινία «Battleship».

Πηγή: star.gr

Το να έχει κανείς κρύα χέρια και πόδια είναι αρκετά συχνό, αλλά το κρύο αποδεικνύεται αληθινό μαρτύριο για τους πάσχοντες από το σύνδρομο Ρεϊνό.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου, η διαταραχή αυτή οφείλεται στον σπασμό που κάνουν λόγω του ψύχους οι αρτηρίες οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τα δάκτυλα. Το επακόλουθο είναι να γίνονται τα δάκτυλα ωχρά όταν βγαίνει ο ασθενής στο κρύο, στη συνέχεια πορφυρά και τέλος φωτεινά κόκκινα όταν αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος.
Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ενώ το μούδιασμα που συνοδεύει τη μειωμένη ροή του αίματος εμποδίζει όλες τις δραστηριότητες, από το δέσιμο των παπουτσιών έως το περπάτημα. Σε ακραίες περιπτώσεις, η αιμάτωση διακόπτεται εντελώς και υπάρχει κίνδυνος γάγγραινας.
Σε μερικές περιπτώσεις το σύνδρομο σχετίζεται με σοβαρότερα, υποκείμενα νοσήματα (λ.χ. αυτοάνοσα σύνδρομα, ασθένειες του μυελού των οστών), γι΄ αυτό πρέπει πρώτα να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα του ασθενούς.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως, όσοι έχουν τα προαναφερθέντα συμπτώματα έχουν ιδιοπαθές (δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας) σύνδρομο Ρεϊνό, το οποίο τείνει να πρωτοεκδηλώνεται σε νεαρή ηλικία και είναι 10 φορές πιο συχνό στις γυναίκες απ΄ ό,τι στους άνδρες: υπολογίζεται ότι προσβάλλει μία στις πέντε γυναίκες στα 20 και στα 30 τους.
Η αντιμετώπιση βασίζεται κατ΄ αρχήν στην καλή προστασία από το κρύο, με θερμικές κάλτσες και ένα καλό ζευγάρι γάντια. Άλλα μέτρα είναι η διακοπή του καπνίσματος και η ρύθμιση κάθε νοσήματος που επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος (λ.χ. διαβήτης, υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη).
Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορεί να διαταράξουν την κυκλοφορία του αίματος, γι΄ αυτό και ο θεράπων ιατρός πρέπει πάντοτε να ενημερώνεται για κάθε φάρμακο που παίρνουν οι ασθενείς.
Εάν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει φάρμακα που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις γίνεται χειρουργική επέμβαση.

Την μετακίνηση στη Δημοτική Αστυνομία μόνο  όσων πρώην δημοτικών αστυνομικών μετακινήθηκαν στην ΕΛΑΣ επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, το ΥΔΜΗΔ, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα της aftodioikisi.gr, τονίζει ότι:
-Με τη νομοθετική ρύθμιση κανένας πρώην δημοτικός αστυνομικός δεν χάνει τη δουλειά του. Οι απολυμένοι ή όσοι επρόκειτο να απολυθούν γιατί δεν είχαν τοποθετηθεί αλλού επιστρέφουν στην παλαιά τους θέση.
-Όπως συμβαίνει με όλους τους υπαλλήλους, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, όσοι έχουν τοποθετηθεί οριστικά παραμένουν στις νέες θέσεις τους.  Όσοι δεν έχουν τοποθετηθεί οριστικά, αλλά με βάση προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ έχουν δικαίωμα να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στις θέσεις αυτές ή θα επιστρέψουν στην Δημοτική Αστυνομία.
-Οι μόνοι που υποχρεωτικά επιστρέφουν στην παλαιά τους θέση του δημοτικού αστυνομικού είναι αυτοί που είχαν μετακινηθεί στην Ελληνική Αστυνομία, και τούτο διότι κρίθηκε από το αρμόδιο υπουργείο ότι δεν ήταν λειτουργικά χρήσιμη η αξιοποίησή τους εκεί.
Κατά το υπουργείο «το μέτρο εντάσσεται στην γενικότερη ρύθμιση για την επαναφορά των απολυμένων και σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων,  που αποσκοπεί όχι μόνον στην αποκατάσταση αδικιών, αλλά και στην κάλυψη των αναγκών της διοίκησης. Η ρύθμιση της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη και σχετικές προτάσεις της ΚΕΔΕ, μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία σέβεται απολύτως τις παραπάνω αρχές. Ανασυστήνει μια υπηρεσία, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την καθημερινή ζωή των πολιτών και προσπορίζει σημαντικά οικονομικά έσοδα στους δήμους», προσθέτει.
Και καταλήγει: «το Υπουργείο μας, συνεπώς, και στην περίπτωση αυτή εφάρμοσε ομοιόμορφους και αντικειμενικούς κανόνες, ίδιους για όλους τους «διαθέσιμους» υπαλλήλους, ακολουθώντας, ως προς την εκτίμηση των πραγματικών αναγκών, την γνώμη των αρμόδιων Υπουργείων».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!