Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018


Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στη συμπεριφορά των σκύλων, οι οποίοι φαίνεται πως καταλαβαίνουν τις αλλαγές στη διάθεση του ιδιοκτήτη τους. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει πως τα αξιολάτρευτα τετράποδα δείχνουν περισσότερο την αγάπη τους, όταν αντιληφθούν ότι οι ιδιοκτήτες τους είναι λυπημένου, σε μια προσπάθεια να τους παρηγορήσουν.
Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Learning and Behaviour», μελετήθηκαν οι αντιδράσεις 34 σκυλιών της ρατσας golden retriever, pug και labrador, τα οποία διαχώριστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους από μια διάφανη πόρτα. Οι ιδιοκτήτες, τους οποίους μπορούσαν να δουν και να ακούσουν τα σκυλιά τους, σιγοτραγουδούσαν το παιδικό τραγούδι «Twinkle Twinkle Little Star» ή έκλαιγαν. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν άνοιξε η πόρτα, τα σκυλιά των οποίων οι ιδιοκτήτες έκλαιγαν προσπάθησαν να πάνε κοντά τους τρεις φορές πιο γρήγορα από τα σκυλιά των οποίων τα αφεντικά σιγοτραγουδούσαν.
Επιπλέον, τα σκυλιά που προσπάθησαν να παρηγορήσουν τους ιδιοκτήτες τους, εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα στρες, δείχνοντας έτσι πως δεν τους επιβάρυνε ψυχολογικά η προσπάθεια να κάνουν τα αφεντικά τους να αισθανθούν καλύτερα.
Η επικεφαλής της έρευνας, Emily Sanford, σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα: «Ανακαλύψαμε πως τα σκυλιά όχι μόνο αντιλαμβάνονται τι νιώθουν τα αφεντικά τους, αλλά προσπαθούν και να τους βοηθήσουν». Η ίδια πρόσθεσε: «Τα σκυλιά βρίσκονται στο πλευρό των ανθρώπων για δεκάδες εκατοντάδες χρόνια και έχουν μάθει να διαβάζουν τη συμπεριφορά μας. Τα σκυλιά που καταλαβαίνουν ότι τα αφεντικά τους δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, σπέυδουν να τους βοηθήσουν».

Σε γενικές γραμμές τα μποτιλιαρίσματα από το... πουθενά προκαλούνται από ανθρώπινες ενέργειες οδηγών που διακόπτουν την σωστή κυκλοφορία, όπως οι «σφήνες» χωρίς φλας, η οδήγηση χωρίς σύνεση, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που φοβίζουν πολλούς οδηγούς ή ακόμη και μια ακινητοποίηση αυτοκινήτου λόγω βλάβης.
Σύμφωνα με ερευνητές του Vanderbilt University, ενός ιδιωτικού ερευνητικού πανεπιστημιακού ιδρύματος στο Τενεσί των ΗΠΑ, έχουν αποδείξει ότι τέτοιες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν χάρις μια τεχνολογία που ονομάζεται Adaptive Cruise Control (ACC) και μπορεί αυτόματα να επιβραδύνει και να επιταχύνει το αυτοκίνητο, ώστε να εναρμονιστεί με την ταχύτητα του προπορευόμενου οχήματος. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και χρόνια από πολλές εταιρείες, κυρίως σε πολυτελή μοντέλα.
Σύμφωνα με το πείραμα που έγινε, 36 οδηγοί της Ford οδήγησαν σε αυτοκινητόδρομο την ίδια διαδρομή χρησιμοποιώντας τη μία φορά την τεχνολογία και την άλλη χωρίς την τεχνολογία.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα οχήματα με ενεργοποιημένο το ACC μείωσαν τις επιπτώσεις του φρεναρίσματος περισσότερο σε σχέση με εκείνα που δεν το είχαν ενεργοποιήσει. Επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η χρήση του ACC είχε ως αποτέλεσμα στην ομαλότερη ροή της κυκλοφορίας.
Παράλληλα ένα προηγούμενο ερευνητικό συνεργατικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από την ΕΕ, υπό τη διεύθυνση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας της Ford στο Άαχεν της Γερμανίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οχήματα εξοπλισμένα με ACC και τεχνολογία Forward Collision Warning μπορεί να αποτρέψει ή να μετριάσει τις επιπτώσεις σε περισσότερα από το 5% των τροχαίων οχημάτων που επιφέρουν τραυματισμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γλιτώνει για τους οδηγούς πάνω από 3 εκατομμύρια ώρες εγκλωβισμού στην κυκλοφορία, αλλά και να μειώσει την κατανάλωση από τα επιβατικά οχήματα κατά 3%.

Η συγκεκριμένη μορφή εκβίασης, όπως ενημερώνει και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκβιαστικού περιεχομένου, σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την οικονομική εξαπάτησή τους.
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου ότι άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι γνωρίζουν τους κωδικούς ασφαλείας τους.
Παράλληλα, τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψη τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.
Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση “sextortion”. Σημειώνεται ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, τις περισσότερες φορές οι κωδικοί αυτοί είναι αρκετά παλαιοί και δεν χρησιμοποιούνται πλέον, γεγονός που καταδεικνύει ότι προέρχονται από παλαιότερη διαρροή δεδομένων.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών μηνυμάτων, εκβιαστικού περιεχομένου να:
  • Αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης.
  • Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
  • Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.
  • Αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας που νομίζουν ότι διακυβεύεται.
  • Αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
  • Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
  • Στέλνοντας e-mail: ? ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR
  • Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη», θα βρείτε αναρτημένες γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησης σας.

«Το Μάτι δεν υπάρχει πια. Σε πολλούς ο αφανισμός του μικρού αυτού οικισμού από τις φλόγες θύμισε το τέλος της Πομπηίας από τον Βεζούβιο» γράφει η ιταλική La Repubblica.
«Μητέρες με τα παιδιά τους αγκαλιά. Απανθρακωμένοι» προσθέτει η ιταλική εφημερίδα. «Το Μάτι δεν υπάρχει πια: απανθρακωμένα πτώματα, άνθρωποι να πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα, καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, μεγάλες δασικές εκτάσεις έγινα στάχτη» προσθέτει η Il Messaggero.
«H Ελλάδα περνά μια από τι δυσκολότερες στιγμές της» μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «Ελλάδα πενθεί, αλλά δεν πρέπει να αφήσουνε το πένθος να μας καταβάλλει».
Το AP μεταδίδει, από την πλευρά του, ότι «η Τουρκία προσφέρθηκε να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά στην Αθήνα. Ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πακντεμιρλί ανέφερε από την Άγκυρα ότι τα αεροσκάφη είναι σε απόσταση «45 λεπτών και αν υπάρξει αίτημα (για βοήθεια) είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αμέσως». Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνδράμει, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η Wall Street Journal σε εκτενές δημοσίευμά της αναφέρεται στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες στην Αττική προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Επισημαίνει ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και οι στενοί δρόμοι που δυσχέραιναν την εκκένωση, συνέτειναν στην αύξηση του αριθμού των νεκρών.
Οι βρετανικοί Times σε άρθρο, υπό τον τίτλο «Ελλάδα-Πυρκαγιές: θα επηρεαστούν οι διακοπές σας σε νησί;» αναφέρουν ότι οι πυρκαγιές σημειώθηκαν στην Αττική, ωστόσο οι Βρετανοί τουρίστες προτιμούν τα νησιά. Σε ειδική αναφορά στο αεροδρόμιο «Ελ Βενιζέλος», σημειώνεται ότι λειτουργεί πλέον κανονικά, αν και με κάποιες καθυστερήσεις, μολονότι είχε κλείσει νωρίτερα σήμερα και κάποιες πτήσεις εξετράπησαν αλλού λόγω του καπνού στην περιοχή. Σε Βρετανούς που ενδεχομένως (σπάνιο) είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην πληγείσα περιοχή συστήνεται να επικοινωνήσουν με τους τουριστικούς πράκτορες, υπογραμμίζεται όμως ότι το βρετανικό ΥΠΕΞ δεν έχει εκδώσει κάποια απαγόρευση. Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι το βρετανικό ΥΠΕΞ καλεί Βρετανούς πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές να έρθουν σε επαφή με τη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Guardian: «Δεκάδες νεκροί καθώς τουριστικό θέρετρο καταστρέφεται»
«Tουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και σχεδόν 700 άλλοι διασώθηκαν από τη θάλασσα όταν μια καταστροφική πυρκαγιά σάρωσε ένα μικρό θέρετρο κοντά στην Αθήνα» γράφει ο Guardian. «Οι τεράστιες φλόγες παγίδευσαν οικογένειες με παιδιά καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το Μάτι, 29 μίλια ανατολικά της ελληνικής πρωτεύουσας. «Θα κάνουμε ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να το ελέγξουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι στην περιοχή της Αττικής – η οποία περιλαμβάνει την Αθήνα – έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι «όλες οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης» έχουν κινητοποιηθεί.
Η Ελλάδα επικαλέστηκε συμφωνίες πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσει βοήθεια, σημειώνει και προσθέτει: Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος αναμένεται να φτάσει με 60 πυροσβέστες από την Κύπρο, ενώ δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα αναχώρησαν από την Ισπανία την Τρίτη το πρωί. Η Τουρκία έχει επίσης προσφερθεί να στείλει αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας περιέγραψε την κατάσταση ως «εθνική τραγωδία». Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δήλωσε ότι 156 ενήλικες και 16 παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Έντεκα από τους ενήλικες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο Γιάννης Στρατικόπουλος από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών θα συνεχιστούν μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο. «Έχει κινητοποιηθεί κάθε κλάδος κάθε δύναμης: η πυροσβεστική, ο στρατός, η ακτοφυλακή» δήλωσε. Ο Στρατικόπουλος σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σκεφτεί κανείς τι είχε προκαλέσει τις πυρκαγιές, αλλά απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης δεν είχαν συντονιστεί καλά».
The Telegraph
«Τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν κοντά στην Αθήνα καθώς οι κάτοικοι και οι τουρίστες αναγκάστηκαν να φύγουν προς τη θάλασσα» γράφει η Telegraph. Τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν σήμερα 26 άτομα νεκρά μερικά από αυτά νεαρά, μόλις 30 μέτρα από τη θάλασσα κοντά στο Μάτι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από αμερικανικά drones να «παρατηρούν και να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα», καθώς «15 πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά μέτωπα στην Αθήνα».
Al Jazeera
«Περίπου 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε απότομα την Τρίτη, αφού βρέθηκαν 26 άτομα νεκρά κοντά στην πόλη της Ραφήνας, σύμφωνα με τα συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού και τον αντιδήμαρχο της περιοχής, Γιώργο Κόκκωλη» μεταδίδει το Al Jazeera. Ο δήμαρχος της Ραφήνας δήλωσε την ότι ο αριθμός των νεκρών «είχε ήδη ξεπεράσει τους 60». Οι πυροσβέστες στο Μάτι δήλωσαν στο Al Jazeera σήμερα ότι ήταν σε θέση να φτάσουν σε μέρη που δεν ήταν δυνατόν να φτάσουν τη Δευτέρα το βράδυ λόγω της δύναμης της φωτιάς. Οι αιτίες των πυρκαγιών είναι ακόμα άγνωστες. Οι αρχές δήλωσαν ότι θα κάνουν χρήση ενός μη επανδρωμένου drone από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη για να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας και άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι πολλές μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα» μεταδίδει το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Die Zeit
«Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για μια ‘εθνική τραγωδία’, η αστυνομία και οι πυροσβέστες την αποκαλούν ‘το χειρότερο δυνατό σενάριο’» γράφει η γερμανική Die Zeit. Ακόμη και αυτές οι δραματικές λέξεις δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη φρίκη των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αρκετοί από τους οποίους κάηκαν ζωντανοί. Και αυτό είναι μόνο ένας πρόωρος απολογισμός. Μια τεράστια έκταση 40 χλμ καταστράφηκε. Αλλά υπάρχουν και καλά νέα, οι περισσότερες πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Ο δήμαρχος της Ραφήνας, Βαγγέλης Μπούρνους, είπε σήμερα στο ραδιόφωνο, αυτό που πολλοί φοβούνται, ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Μόνο στην περιοχή του, λέγεται ότι έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 1.200 σπίτια, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
Le Monde: O Μακρόν έλυσε τη σιωπή του… για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα
«Ενώ η αντιπολίτευση ασχολείται με την υπόθεση Μπεναλά , ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει από τη σιωπή του για να εκφράσει μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, στο έλεος φονικών πυρκαγιών» γράφει η Le Monde. Ο λογαριασμός Twitter του Μεγάρου των Ηλυσίων είχε σιγήσει τις τελευταίες μέρες και ενώ μαινόταν η υπόθεση Μπεναλά. Αλλά δεν είναι γι’ αυτή την υπόθεση, που έχει ταρακουνήσει και έχει παραλύσει την πολιτική ζωή στη Γαλλία, που ο Γάλλος Πρόεδρος λύνει τη σιωπή του, σχολιάζει η εφημερίδα. «Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στην Ελλάδα και τα θύματα των τρομερών πυρκαγιών. Η Γαλλία και η Ευρώπη εκφράζουν την αλληλεγγύη τους τόσο προς τη Σουηδία όσο και προς την Ελλάδα και προσφέρουν βοήθεια» αναφέρει το μήνυμα στον λογαριασμό του Μακρόν.
Ο ανθρώπινος απολογισμός των πυρκαγιών που καταστρέφουν τα περίχωρα της Αθήνας δεν σταματά να βαραίνει. Στους 50 ήταν οι νεκροί το πρωί της Τρίτης. 26 πτώματα βρέθηκαν στην αυλή ταβέρνας στο Μάτι, παραλιακό οικισμό που χτυπήθηκε σφοδρά από τις φλόγες. Οι αρχές αναζητούν ακόμα αγνοουμένους στα αποκαΐδια των σπιτιών. Πολλές δεκάδες σοβαρά τραυματισμένοι περιθάλπονται στα νοσοκομεία. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα και ευνοήθηκε από τους σφοδρούς ανέμους και το κύμα καύσωνα που έχουν χτυπήσει τη χώρα. Ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζουν να εξελίσσονται την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι χάθηκαν, σύμφωνα νε τον προσωρινό απολογισμό. Ο παραλιακός οικισμός Μάτι πληρώνει το βαρύτερο τίμημα. «Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Αττική, είναι μια πολύ δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι πυρκαγιές κατέκαιαν σε διάφορα μέτωπα, ιδιαίτερα στην Αττική, προς την Κόρινθο και την Κρήτη.
Επιστρέφοντας εσπευσμένα από τη Βοσνία, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε μία κατάσταση «εκτός ελέγχου» και μια «εικόνα χωρίς κοινό μέτρο». Την Τρίτη η Ελλάδα ξυπνούσε σε σοκ: 50 νεκροί και 170 τραυματίες. Οι αρχές φοβούνται ότι, ο ήδη τραγικός απολογισμός, θα βαρύνει καθώς έξι τουλάχιστον φωτιές ήταν ακόμα ανεξέλεγκτες το πρωί. Τα περισσότερα άτομα εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους ή στα αυτοκίνητά τους κοντά σε Μάτι και Ραφήνα γύρω στα 40 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας. 26 νεκροί βρέθηκαν σε αυλή κοντά σε ταβέρνα στο Μάτι, απανθρακωμένοι, 30 μέτρα από την παραλία. «Προσπαθούσαν να ξεφύγουν προς τη θάλασσα, δεν είχαν καιρό να καταφύγουν στην παραλία…. δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την εικόνα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ν. Οικονομόπουλος. Οι εικόνες κυκλοφορούν στα ελληνικά μέσα: Άλλοι τέσσερις νεκροί έχουν βρεθεί από τις λιμενικές αρχές της χώρας. Προσπαθώντας να γλιτώσουν πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν στη θάλασσα, όπου έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα τεράστια κύματα, ενώ γύρω στους 700 παρέμειναν στις παραλίες της Αττικής περιμένοντας να οδηγηθούν προς το λιμάνι της Ραφήνας ώστε να σιγουρευτούν. Η αστυνομία κινητοποίησε το πρωί της Τρίτης πολλά σκάφη για να τους μεταφέρει και ιατρική ομάδα εν πλω για να παράσχει πρώτες βοήθειες. Εθελοντές μέσω Twitter καλούσαν ιδιοκτήτες σκαφών σε βοήθεια και πολλοί εθελοντές συνεισέφεραν με τα καΐκια τους στην εκκένωση των εγκλωβισμένων, ενώ εθελοντές ταξί έφτασαν στα περίχωρα της Ραφήνας για να βοηθήσουν στη μεταφορά των ανθρώπων προς την Αθήνα. Ο Ν. Οικονομόπουλος φοβάται πως ο απολογισμός θα βαρύνει πολύ, «καθώς ακόμα ελέγχονται σπίτια και αυτοκίνητα».
Στην Κίνετα, δεύτερο σοβαρό μέτωπο στην Αττική, η κατάσταση ήταν εξίσου κρίσιμη καθώς έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών- Κορίνθου και το τρένο σταμάτησε να λειτουργεί για πολλές ώρες. Στην Κρήτη η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές και τέθηκε υπό έλεγχο την Τρίτη το πρωί.
Στα κοινωνικά δίχτυα πολλοί άνθρωποι, των οποίων συγγενείς αγνοούνταν στις περιοχές αυτές δημιούργησαν το hashtag #pirkagia τοποθετώντας τις φωτογραφίες τους και αναζητώντας νέα τους. Οι εμπρησμοί είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα. Το 2007, στις πιο καταστροφικές πυρκαγιές με 77 νεκρούς στην Πελοπόννησο και Εύβοια, η τότε κυβέρνηση δέχτηκε την κατακραυγή για την έλλειψη αποτελεσματικότητας σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να πει: «είναι η ώρα του πένθους, της ενότητας και της αλληλεγγύης» καταλήγει η Le Monde.
Le Figaro: Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στον εφιάλτη της πυρκαγιάς
Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές που κατέστρεψαν περιοχές στην Αττική, έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 60 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, γράφει η Le Figaro. Υπάρχουν επίσης, σύμφωνα με προηγούμενο απολογισμό της κυβέρνησης, τουλάχιστον 172 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά. ιδιαίτερα στο παραθαλάσσιο οικισμό Μάτι.
France Info
«Σήμερα, 24 Ιουλίου, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων των πυρκαγιών είναι 60 νεκροί. Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους, 119 είναι τραυματίες. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, κυνηγημένοι από τη φωτιά. Κατάπληκτοι από τη βία της φωτιάς, ορισμένοι έσπευσαν να βρουν καταφύγιο στην παραλία και μέσα στη θάλασσα. Υπέστησαν ωστόσο εγκαύματα. Ολόκληρη τη νύχτα, Δευτέρας προς Τρίτη, οι πυροσβέστες προσπάθησαν μάταια να κάνουν τις φλόγες να υποχωρήσουν. Αλλά φαίνονταν μάλλον ανήμποροι μπροστά στο μέτωπο των πυρκαγιών. Πολλές εκατοντάδες άτομα διέφυγαν μέσω θαλάσσης. Σήμερα το πρωί, οι κάτοικοι ανακάλυψαν το εύρος των ζημιών. 26 άτομα βρέθηκαν απανθρακωμένα στην αυλή μιας βίλας. Οι επιζήσαντες είναι σε κατάσταση σοκ» αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοφωνικός σταθμός France Info.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!