Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ακόμη μια νίκη για τον ΠΑΟΚ ο οποίος κέρδισε εντός έδρας τα Τρίκαλα με σκορ 105-73 φτάνοντας έτσι στα έξι συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Μάλιστα με τον απολογισμό των 19 νικών και επτά ηττών στο πρωτάθλημα, οι "ασπρόμαυροι" έκαναν ρεκόρ τα τελευταία 17 χρόνια (ο συγκεκριμένος απολογισμός είναι ο καλύτερος αρχής γενομένης από την σεζόν 1998-99).

Να σημειωθεί πως το ματς ήταν αδιάφορο βαθμολογικά δεδομένου πως ο ΠΑΟΚ είχε εξασφαλίσει την τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Προληπτικά δεν αγωνίστηκε ο Μαρκ Κάρτερ που δεν είχε προπονηθεί την Παρασκευή (επίσης ο Τζέικ Οντουμ μετά από μια πτώση του στο παρκέ χτύπησε στο γόνατο και στον ώμο και έτσι μετά προτιμήθηκε να μην παίξει).

Τα δεκάλεπτα: 33-22, 63-37, 81-61, 105-73.

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Λάνγκφορντ 8, Λιάπης 11 (3), Τσόχλας 7 (1), Δέδας 22 (6), Μαργαρίτης 2, Κώττας 8, Όντουμ 2, Βον 12, Σιναντίνοβιτς 9 (2), Χαριτόπουλος 10, Σαλούστρος 14 (3).

Tρίκαλα (Παπάζογλου): Ινγκραμ 8 (1), Νικολόπουλος, Τρέισι 28 (3), Τσούπκοβιτς 13 (2), Σπανός 3, Καμαριώτης, Ματαλών 9 (1), Βαρυτιμιάδης 9, Χουχούμης, Λίντγκβιστ 3.

http://www.thestival.gr
Ένα βήμα πιο κοντά για την επιστροφή του στη Σούπερ Λίγκα έκανε ο Ηρακλής, καθώς νίκησε 2-0 την Παναχαϊκή στο «Καυτανζόγλειο» κάνοντας το τρία στα τρία στα play off της Football League.

Πρωταγωνιστής του ματς ο Νίκος Πουρτουλίδης με τα δύο γκολ που πέτυχε, ενώ σε γενικότερο πλαίσιο οι «κυανόλευκοι» έχασαν σωρεία ευκαιριών για να πετύχουν κι άλλα τέρματα.

Οι Αχαιοί στο ξεκίνημα του ματς είχαν καλή παρουσία, αλλά όταν δέχθηκαν το πρώτο γκολ έδειξαν να... παραδίδονται στους «κυανόλευκους» που έδιωξαν μια και καλή το άγχος με το δεύτερο γκολ λίγο πριν το φινάλε.

ΗΡΑΚΛΗΣ (Νίκος Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Μπουκουβάλας, Βαλεριάνος, Μπαρτολίνι (Καρασαλίδης 66′), Ζιαμπάρης, Ιντζόγλου, Πουρτουλίδης, Τσιλιανίδης, Πασάς (Ρομάνο 79′), Κυριακίδης, Λουκίνας (Περόνε 74′)

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ (Δημήτρης Σπανός): Γεωργακόπουλος, Αναστασόπουλος, Ασίγμπα, Στεργίδης, Άλα, Μαρουκάκης, Μασούρας, Κοντοχρήστος, Χαρτσιάς (Φουρλάνος 46′), Μπουντόπουλος (Κορέτι 85′), Γκαντιάγκα

http://www.thestival.gr

Μάνα, μανούλα, μαμά! Η γυναίκα που ξαγρυπνούσε στο πλάι σου όταν είχες πυρετό, που πάντα σε φρόντιζε, αλλά και που σε μάλωνε (για το καλό σου βρε, για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος).
Εκείνη που σου μαγειρεύει ακόμα το αγαπημένο σου φαγητό όπως μόνο εκείνη ξέρει πως σου αρέσει, εκείνη που ακόμα και αν έχεις πια μεγαλώσει, εξακολουθεί να σε βλέπει σαν το μικρό της απροστάτευτο παιδί και λίγο πριν φύγεις από το σπίτι σου φωνάζει "Ζακέτα να πάρεις!".
Η πιο σημαντική γυναίκα της ζωής σου γιορτάζει την Κυριακή. Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα πως θα της πει "χρόνια πολλά", πάρε μια ιδέα:

Γυναικεία ρολόγια

Γυναικείο Ρολόι Guess Collection A70003L1

185€ από 497€ (Έκπτωση 63%)

Γυναικείο Ρολόι GUESS W15039L1

79€ από 209€ (Έκπτωση 62%)

Γυναικείο Ρολόι K-Swiss 93-0066-504
 
59€ από 110€ (Έκπτωση 46%)

Κοσμήματα

Γυναικείο κολιέ Folli Follie
 

Από 95,00 € , 49,50 €
                                    
Γυναικείο βραχιόλι Juicy Couture ροζ
 

Από 68,00 €, 26,90 €

Γυναικείο κολιέ Folli Follie
 

Από 75,00 €,  40,50 € 
Τεράστια επιτυχία για την Εθνική μας ομάδα Συγχρονισμένης κολύμβησης από την πρώτη κιόλας ημέρα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στο Χααρλιμερμέερ της Ολλανδίας. Τα εκπληκτικά κορίτσια μας κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Κόμπο με ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα που κατέπληξε θεατές και κριτές.

Την ομάδα αποτελούσαν: οι Ευαγγελία Πλατανιώτη, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Κουτίδη, Μαρία - Έλλη Αλζιγκούζη - Κομινέα, Αθανασία Τσόλα, Γιάννα Γκεοργκίεβα, Σοφία Μαλκογεώργου, Άννα - Μαρία Ταξοπούλου, Ιφιγένεια Δίπλα, Βαλεντίνα Φαραντούρη. Βαθμολογήθηκε με 85,5333 β.

http://www.enikos.gr 
Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στην ελληνική υδατοσφαίριση, κατακτώντας για τρίτη σερί χρονιά -και 17η συνολικά- το κύπελλο. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 18-10 του Παναθηναϊκού, στον τελικό του φάιναλ-φορ που διεξήχθη στο Καρπενήσι, και πρόσθεσαν ακόμη έναν τίτλο στην τροπαιοθήκη τους. Αναλυτικά τα οκτάλεπτα : 4-5, 3-6, 3-4, 0-3.





http://www.enikos.gr 
Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11 Μαΐου, αναμένεται να αναρτηθούν από τον ΟΑΕΔ οι προσωρινοί πίνακες, που θα περιλαμβάνουν τους δικαιούχους που θα καλύψουν τις 32.433 θέσεις κοινωφελούς εργασίας διάρκειας πέντε μηνών, σε δήμους και περιφέρειες όλης της χώρας.

Η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων, μέσω του.... συστήματος μοριοδότησης του Οργανισμού, ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς, αφού έπρεπε να εξεταστούν οι 192.571 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί.
Θα ακολουθήσουν οι ενστάσεις, προκειμένου εντός του Ιουνίου να εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων, οι οποίοι θα πρέπει εντός πέντε ημερών από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, να μεταβούν στις υπηρεσίες που θα τους έχουν επιλέξει για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή.

http://simantra.blogspot.gr 

Ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να βγαίνουν στις παραλίες, αφού έχουμε υποδεχτεί πλέον το καλοκαίρι! Πέρα από το κολύμπι και τη θάλασσα, ο ήλιος μπορεί να μας προσφέρει ένα σαγηνευτικό χρώμα το οποίο θα μας αναδείξει στην παραλία και στις βραδινές καλοκαιρινές μας εξόδους. Ο τρόπος να το αποκτήσουμε δεν είναι μονάχα οι ατέλειωτες ώρες έκθεσης μας στον ήλιο ή οι κρέμες μαυρίσματος. Συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το δέρμα μας να αντιδράσει θετικά στο μαύρισμα, ενώ παράλληλα θα μας προστατεύσουν κι από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν καροτενοειδή ευθύνονται, έστω και σε μικρό βαθμό, για το σκούρο χρώμα, καθώς αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα μας και φαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα του δέρματος. Τα καροτενοειδή είναι οι χρωστικές ουσίες που χαρίζουν στα φρούτα και τα λαχανικά έντονο κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα. Από τις 40 καροτενοειδείς ουσίες που υπάρχουν στη διατροφή μας και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ιστούς, αναφέρουμε τις 6 που μπορούν να υπάρχουν στο καλοκαιρινό μας πιάτο, ενισχύοντας την υγεία του δέρματός μας και βοηθώντας μας να αποκτήσουμε μαυρισμένο δέρμα. Αυτές είναι: το α – και β – καροτένιο, η κρυπτοξανθίνη, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Α – καροτένιο: εντοπίζεται στα καρότα, τα κολοκύθια και τις γλυκοπατάτες

Β - καροτίνη: είναι μια φυσική χρωστική ουσία που αποτελεί την πρόδρομο ουσία της βιταμίνης Α. Σαν χρωστική, μπορεί να αποθηκευτεί κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και σταδιακά να επηρεάσει το χρώμα της, όταν οι συγκεντρώσεις της είναι μεγάλες. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η β-καροτίνη έχει αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες που μας βλάπτουν. Μερικές τροφές που την περιέχουν είναι το καρότο, τα βερίκοκα, το πεπόνι, το μάνγκο, η παπάγια, η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, τα ραδίκια, το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, το καρπούζι και ο χυμός ντομάτας

Λουτεΐνη : περιέχεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, σπανάκι. τα κολοκύθια και τις κόκκινες πιπεριές

Ζεαξανθίνη: καλύτερες πηγές της είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα χόρτα, το λάχανο, και το σπανάκι. Επίσης η ζεαξανθίνη βρίσκεται, στον κρόκο του αυγού και σε κίτρινα φρούτα και λαχανικά.

Kρυπτοξανθίνη: βρίσκεται στα μάνγκο, τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα κι έχει μια σημαντική λειτουργία ως αντιοξειδωτικό συστατικό, προστατεύοντας τα κύτταρα και τους ιστούς από την οξειδωτική βλάβη.

Λυκοπένιο: το βρίσκουμε στο καρπούζι, τη ντομάτα και ιδιαίτερα στο χυμό ντομάτας. Έχει μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, παίζει ρόλο στην κυτταρική επικοινωνία, κι από έρευνες έχει προκύψει ότι προστατεύει από βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα φροντίστε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο να συμπεριλαμβάνετε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα, όπως τα παραπάνω! Η ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών σας προσφέρει προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία ενώ παράλληλα θέτει τις βάσεις για να αποκτήσετε ένα όμορφο και ομοιόμορφο μαύρισμα. Οργανώστε λοιπόν τη διατροφή σας, εμπλουτίστε την με ποικιλία καλοκαιρινών λαχανικών και φρούτων αλλά μη ξεχνάτε ποτέ ότι κατά την έκθεση σας στον ήλιο το σημαντικότερο είναι να προστατευτείτε από τις ακτίνες του φορώντας διαρκώς το.. αντιηλιακό σας!
nutrimed.gr

Αλήθεια, γερνάει η καρδιά; Είναι το όργανο που πρώτο αρχίζει να δουλεύει μέσα στη μήτρα της μητέρας και το τελευταίο που σταματά, υπογράφοντας το τέλος της ζωής, ανεξάρτητα από την εκάστοτε αιτία θανάτου.
Δυστυχώς, γερνά και αυτή. Οπως τα μαλλιά που ασπρίζουν, το δέρμα που ρυτιδώνεται, τα δόντια που πέφτουν, έτσι και η καρδιά στην αρχή χάνει την ελαστικότητα της, το μυοκάρδιο σκληραίνει και διατείνεται εύκολα.

Με την πάροδο του χρόνου χάνει και τη συσπαστικότητά της χάνοντας τη δύναμη της συστολής, δηλαδή αδυνατεί να προωθεί το αίμα φυσιολογικά και να στέλνει την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στα ζωτικά όργανα του σώματος. Με απλά λόγια, η καρδιά ανεπαρκεί. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι 10 φορές συχνότερη σε ηλικίες άνω των 65 ετών συγκριτικά με τις νεότερες ηλικίες.
Παράλληλα και οι αρτηρίες χάνουν τη ελαστικότητά τους και γίνονται σκληρότερες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Η υπέρταση είναι πάθηση που εμφανίζεται συνήθως στη μέση ηλικία ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης, λόγω ηλικίας, σκλήρυνσης των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνση). Ομως, άλλο η αρτηριοσκλήρυνση και άλλο η αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση χαρακτηρίζεται από την παρουσία πλακών που αποτελούνται κυρίως από χοληστερίνη που εμφανίζονται στα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλούν στενώσεις (βουλώματα).
Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου εκφυλίζεται και πολλές φορές είναι αναγκαία η εμφύτευση βηματοδότη όταν καταστρέφεται το σύστημα παραγωγής και αγωγής των ηλεκτρικών ερεθισμάτων με εκδηλώσεις όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός ή η νόσος του φλεβοκόμβου.
Τέλος, οι βαλβίδες της καρδιάς σιγά σιγά σκληραίνουν και πάνω τους πολλές φορές εναποτίθεται ασβέστιο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται στενώσεις των βαλβίδων (δεν ανοίγουν σωστά) ή ανεπάρκειες (δεν κλείνουν σωστά).
Οι συχνότερες παθήσεις της γεροντικής ηλικίας είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η βαλβιδική στένωση της αορτής, η ανεπάρκεια της μιτροειδούς. Αντίθετα, το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι συνηθέστερο στη μέση ηλικία. Οταν όμως εκδηλώνεται στη γεροντική έχει 5πλάσια θνητότητα (ηλικίες 80-90 ετών).
Συμπερασματικά, η γηρασμένη καρδιά είναι μια ανεξάρτητη οντότητα διαφορετική από τις υπόλοιπες παθήσεις της καρδιάς που όμως, λόγω της προοδευτικής φθοράς, γίνονται πιο συχνές στη γεροντική ηλικία.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Για εκατομμύρια χρόνια οι γαλάζιες φάλαινες περιφέρονται στον ωκεανό σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένες από επιθέσεις αρπακτικών, ως τα μεγαλύτερα ζώα στον πλανήτη. Ωστόσο αυτό το πλεονέκτημα οδήγησε στην απουσία πίεσης για την εξέλιξη αμυντικών συμπεριφορών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τις πρώτες άμεσες παρατηρήσεις γαλάζιων φαλαινών να προσπαθούν να αποφύγουν φορτηγά πλοία και ανακάλυψαν ότι αυτή η έλλειψη ικανότητας καθιστά τις φάλαινες ιδιαίτερα επιρρεπείς και ευάλωτες σε θανατηφόρες συγκρούσεις.

«Η απειλή από φορτηγά πλοία δεν αποτελεί μέρος της εξελικτικής ιστορίας τους, έτσι δεν έχουν αναπτύξει συμπεριφορικές αποκρίσεις για απειλές τέτοιου μεγέθους», δήλωσε ο Τζέρεμι Γκολντμπόγκεν, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Στάνφορντ.

Οι συγκρούσεις με πλοία αποτελούν μια σημαντική απειλή για τις φάλαινες καθώς και για την ανάκαμψη κάποιων απειλούμενων πληθυσμών. Οι προσπάθειες για τη μείωση των συγκρούσεων έχουν προς το παρόν περιοριστεί στη θέσπιση όριων ταχύτητας για τα πλοία που διέρχονται από ενδιαιτήματα φαλαινών ή στην ολική απαγόρευση διέλευσης γύρω από αυτές τις περιοχές.

Ωστόσο λείπει η άμεση γνώση για το πώς συμπεριφέρονται οι φάλαινες μόλις αισθανθούν ένα επερχόμενο πλοίο.Για να καλυφθεί αυτό το κενό, ο Γκολντμπόγκεν και οι συνεργάτες του από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα πραγματοποίησαν έρευνες στα ανοιχτά της Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια, σε μία πολυσύχναστη θαλάσσια οδό που ταυτόχρονα προσελκύει πολλές γαλάζιες φάλαινες λόγω της παρουσίας άφθονης τροφής.

Οι επιστήμονες προσκόλλησαν πομπούς GPS στις φάλαινες, για τον προσδιορισμό της θέσης τους και την καταγραφή των καταδύσεων τους, και στη συνέχεια παρακολούθησαν τις κινήσεις τους για μία περίοδο 24 ωρών. Οι τάσεις των κινήσεων διασταυρώθηκαν με δεδομένα κυκλοφορίας πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της χωρητικότητας και της ταχύτητας των πλοίων που διέρχονται από την περιοχή.

Σε αυτή την πρώτη εκτέλεση του πειράματος, οι ερευνητές παρατήρησαν 20 περάσματα πλοίων και εννέα μεμονωμένες φάλαινες, σε αποστάσεις που κυμαίνονταν από 60 μέτρα έως 3 χιλιόμετρα. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, οι φάλαινες επέδειξαν συμπεριφορά παρόμοια με την αποκαλούμενη «αιφνίδια ανταπόκριση» που οι επιστήμονες παρατήρησαν κατά τη διαδικασία τοποθεσίας των πομπών, στην οποία οι φάλαινες ουσιαστικά ακινητοποιούνται σαν να προσποιούνται ότι είναι νεκρές.

«Οι γαλάζιες φάλαινες έχουν μια διακριτική και όχι πολύ πειστική ικανότητα για να αποφεύγουν τα επερχόμενα πλοία», δήλωσε ο Γκολντμπόγκεν. «Αντί να καταδύονται γρήγορα και κάθετα, βυθίζονται αργά σε οριζόντια θέση, εκτιθέμενες σε κίνδυνο πρόσκρουσης».

Μια φάλαινα πρέπει να βουτήξει 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ώστε να ξεφύγει από την αναρρόφηση που δημιουργείται από την προπέλα του πλοίου. Στις παρατηρήσεις, οι φάλαινες βυθίζονται με ταχύτητα περίπου μισού μέτρου ανά δευτερόλεπτο και δεν έδειχναν πρόθεση να κολυμπήσουν πλαγίως για να αποφύγουν το πλοίο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαδικασία αυτή ήταν μόνο οριακά αρκετή για να γλιτώσουν το χτύπημα».

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει ήδη ένα δεύτερο γύρο δοκιμών στις οποίες οι μονάδες GPS θα παραμείνουν συνδεδεμένες με τις γαλάζιες φάλαινες για αρκετές εβδομάδες, ενώ θα επεκταθούν και σε άλλα είδη φαλαινών.

Πηγή: naftemporiki.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!