Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017


Ένας πειραματικός, νέος τύπος ανδρικού αντισυλληπτικού, ένα τζελ που εμποδίζει τη ροή του σπέρματος, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πιθήκους.
Το Vasalgel δρα ως φυσικό φράγμα όταν εγχέεται μέσα στους σωλήνες που χρησιμοποιούν τα σπερματοζωάρια για να κολυμπήσουν προς το πέος. Η εταιρεία που το κατασκευάζει υποστηρίζει ότι οι διετείς δοκιμές, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Basic and Clinical Andrology, δείχνουν ότι το τζελ λειτουργεί και είναι ασφαλές – τουλάχιστον στα πρωτεύοντα θηλαστικά και ελπίζει να έχει αρκετά στοιχεία για να αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε λίγα χρόνια.
Αν οι δοκιμές λάβουν χρηματοδότηση και πάνε καλά -δύο μεγάλα «αν- θα επιδιώξει να πάρει έγκριση ώστε το προϊόν της να γίνει διαθέσιμο στους άνδρες. Θα είναι το πρώτο νέο είδος ανδρικής αντισύλληψης που θα φτάσει στην αγορά εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή, οι άνδρες έχουν δύο βασικές επιλογές για την αντισύλληψη: να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό, το οποίο εγκλωβίζει το σπέρμα ή να κάνουν μια επέμβαση στείρωσης (βαζεκτομή), η οποία να αποκόψει ή να σφραγίσει τους δύο σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα στο πέος από τους όρχεις.
Το Vasalgel έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη βαζεκτομή, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματά του θα είναι πιο εύκολο να αντιστραφούν, στην περίπτωση που ο άνδρας αποφασίσει αργότερα ότι θέλει να κάνει παιδιά. Θεωρητικά, μια άλλη ένεση θα διαλύει το τζελ. Αυτό λειτούργησε στις αρχικές δοκιμές σε κουνέλια, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αποδείξει ότι το ίδιο μπορεί να γίνει σε πιθήκους ή ανθρώπους.
Η ιδέα πίσω από Vasalgel δεν είναι καινούρια. Ένα άλλο πειραματικό τζελ για τον έλεγχο των γεννήσεων από την πλευρά των ανδρών, το RISUG, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και δοκιμάζεται σε άνδρες στην Ινδία. Σε αντίθεση όμως με το RISUG, το Vasalgel δεν έχει σχεδιαστεί για να αδρανοποιεί τα σπερματοζωάρια: απλώς εμποδίζει την πορεία τους, ενώ εξακολουθεί να αφήσει το υπόλοιπο σπέρμα να περνάει, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία.
Και τα δύο τζελ χορηγούνται ενέσιμα, υπό αναισθησία και έχουν σκοπό να προσφέρουν μακράς διάρκειας αντισύλληψη.
Ο Allan Pacey, καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε: «Η μελέτη δείχνει ότι σε ενήλικες αρσενικούς πιθήκους, τουλάχιστον, το τζελ είναι μια αποτελεσματική μορφή αντισύλληψης. Αλλά για να αντικαταστήσει την παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο της βαζεκτομής, οι ερευνητές θα πρέπει να δείξουμε ότι η διαδικασία είναι αναστρέψιμη».
Πηγή: iatrikanews

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την αγανάκτησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την πρόταση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Ντάνα Ροχραμπάχερ που είπε πως δεν ήταν μία χώρα και πως θα έπρεπε τα εδάφη της να διανεμηθούν στους γείτονές της, όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον Ροχραμπάχερ, η δημιουργία της ΠΓΔΜ ήταν ένα αποτυχημένο έργο και η ατμόσφαιρα είναι πλέον ώριμη για μία νέα επαναχάραξη των συνόρων.
«Η πρότασή μου είναι πως η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα. Λυπάμαι – δεν είναι χώρα» δήλωσε ο γερουσιαστής της Καλιφόρνια στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Vizion Plus.
«Υπάρχει μια τέτοια διαίρεση στη χώρα τους που δεν θα είναι ποτέ σε θέση να ζήσουν μαζί στο μέλλον (οι διάφορες εθνοτικές ομάδες). Και για το λόγο αυτό, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί από την ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος του Κοσσυφοπεδίου και το υπόλοιπο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος της Βουλγαρίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας με την οποία πιστεύουν πως σχετίζονται» φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο BGNES σε μετάφραση από τα αλβανικά.
«Η ιδέα είναι να παραμείνει ζωντανή η ΠΓΔΜ επειδή κάποιος πριν από 30 χρόνια αποφάσισε να προχωρήσει σε διαμόρφωση του εδάφους από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας» συνέχισε ο Ροχραμπάχερ.
Αλλά ο γερουσιαστής δεν σταμάτησε εκεί. Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρ του διαχωρισμού, ο Ροχραμπάχερ είπε ότι «ασκεί επιρροή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σήμερα» δεδομένης της θέσης του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. «Θα έχουμε συνομιλίες κατά τους προσεχείς μήνες» πρόσθεσε.
Σχετικά με το θέμα της επαναχάραξης των συνόρων, ο Ροχραμπάχερ είπε ότι αυτό θα ήταν ιδανικό να πραγματοποιηθεί με την ειρήνη για τα Βαλκάνια κατά νου.
«Η Μακεδονία δεν είναι χώρα» – Έξαλλα τα Σκόπια μετά την πρόταση Αμερικανού γερουσιαστή για αναδιανομή των εδαφών τους. Ο γερουσιαστής πρόσθεσε επίσης ότι δεν φοβάται τη ρωσική επιρροή στην περιοχή των Βαλκανίων.
Οι απόψεις του, όπως ήταν αναμενόμενο, οδήγησαν σε άμεση απάντηση από τα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών να ζητά απαντήσεις από την Ουάσιγκτον.
«Εξέφρασε τις απόψεις του» αναφέρει η δήλωση, «δημιούργησε τεράστια ανησυχία στην Μακεδονία και την περιοχή. Οι απόψεις του θα πυροδοτήσουν εθνικιστική ρητορική στις γειτονικές περιοχές, μεταφέροντάς μας πίσω στο παρελθόν. Πιστεύουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντθα αφαιρέσει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τις δηλωμένες θέσεις και θα επιβεβαιώσει την πολιτική της όσον αφορά στη Μακεδονία και τα Βαλκάνια».
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!