Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ο πόλεμος που κράτησε 335 χρόνια και δεν είχε κανέναν νεκρό!
Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία κράτησε 335 χρόνια και τελείωσε το 1986! Ναι, καλά διαβάσατε. Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος στην ιστορία ξεκίνησε το 1651 και τελείωσε μόλις πριν από 31 χρόνια.
Τα νησιά Σίλι βρίσκονται στα ανοιχτά του αρχιπελάγους της Κορνουάλης. Το 1651, κατά την διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου, ενεπλάκησαν σε μια διαμάχη με την Ολλανδία που κράτησε μέχρι το 1986. Το ακόμα πιο περίεργο ήταν πως δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός!
Οι Ολλανδοί εκείνη την εποχή, χωρίς να αναμειγνύονται πραγματικά στον Εμφύλιο, αποφάσισαν να πάρουν μέρος στο πλευρό των Κοινοβουλευτικών, που από το 1642 βρίσκονταν σε διαμάχη με τους Βασιλόφρονες. Θεώρησαν πως αυτοί θα είναι οι τελικοί νικητές του εμφυλίου, οπότε πήγαν με το μέρος τους. Οι Βασιλόφρονες από την άλλη, ήταν για πάρα πολλά χρόνια σύμμαχοι με τους Ολλανδούς. Θεώρησαν αυτή την κίνηση κάτι σαν προδοσία και αποφάσισαν να εκδικηθούν τους πρώην συμμάχους τους, κάνοντας επιδρομές σε ολλανδικά πλοία που έπλεαν σε αγγλικά ύδατα.
Προς το τέλος του εμφυλίου, το 1651 δηλαδή, τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για τον Βασιλιά Κάρολο τον Α' και τους Βασιλόφρονες φίλους του. Ύστερα από πολλές και σφοδρές μάχες, ο Όλιβερ Κρόμγουελ είχε αναγκάσει τους βασιλόφρονες να υποχωρήσουν στο τελευταίο τους οχυρό, την Κορνουάλη, την ίδια στιγμή που το ναυτικό τους, είχε αναγκαστεί να καταφύγει στα μικρά νησιά Σίλι.
Οι Ολλανδοί, θέλοντας να αναπληρώσουν με κάποιο τρόπο τις ζημιές που δέχτηκαν από τις επιδρομές των Βασιλοφρόνων, έστειλαν στόλο 12 πολεμικών πλοίων στα νησιά Σίλι ώστε να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Αφού οι συζητήσεις έπεσαν στο κενό, ο Ολλανδός Ναύαρχος Μάαρτεν Τρομπ κήρυξε πόλεμο στα νησιά Σίλι, στις 30 Μαρτίου του 1651.
Τρεις μήνες αργότερα, οι δυνάμεις του Κρόμγουελ, υπό τις διαταγές του Ναυάρχου Ρόμπερτ Μπλάκ, ανάγκασαν τον στόλο των Βασιλοφρόνων να παραδοθεί στα νησιά Σίλι, τα οποία έπεσαν στα χέρια των Κοινοβουλευτικών.
Οι Ολλανδοί τα μάζεψαν και πήραν τον δρόμο του γυρισμού για την πατρίδα τους. Όμως ξέχασαν να κηρύξουν ειρήνη με τα μικροσκοπικά νησιά Σίλι!
Ο Όλιβερ Κρόμγουελ
Το 1985 ένας ιστορικός από τις νήσου Σίλι, με το όνομα Ρόι Ντάνκαν, έστειλε γράμμα στην ολλανδική πρεσβεία του Λονδίνου, για να μάθει αν υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα υποστήριζαν τον παράλογο ισχυρισμό του πολέμου των 335 ετών. Προς έκπληξη όλων, η πρεσβεία έφερε στην επιφάνεια μια σειρά στοιχείων, που αποδείκνυαν πως τα νησιά Σίλι και η Ολλανδία ήταν όντως ακόμα σε πόλεμο!
Ανήσυχος ο Ντάνκαν, έγραψε ξανά στον Ολλανδό πρέσβη, Ρέιν Χαϊντεκόπερ, προσκαλώντας τον στα νησιά ώστε να υπογραφεί μια συμφωνία ειρήνης. Ο πρέσβης δέχθηκε και στις 17 Απριλίου του 1986, η Ολλανδία και τα νησιά Σίλι, υπέγραψαν την συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο στην ιστορία, που δεν είχε κανέναν νεκρό!
Οι κάτοικοι των νησιών, μπορούσαν τώρα να κοιμούνται ήσυχοι. Γιατί όπως είπε και ο Ολλανδός πρέσβης, «Θα πρέπει να ήταν τρομερό να νομίζουν ότι θα μπορούσαμε να επιτεθούμε ανά πάσα στιγμή». Ο παραλογισμός του πολέμου σε όλο του το μεγαλείο...

 
Νέες επικίνδυνες τάσεις όπως η Μπλε Φάλαινα που αποκτούν φανατικούς εφήβους
Δεν περιμέναμε πως μετά τη μόδα της Μπλε Φάλαινας, θα κόπαζε η παράνοια των social media.
Το κοινό χαρακτηριστικό σε όλες αυτές τις τάσεις είναι ότι κρύβουν υποτιμημένους κινδύνους που είναι στην πραγματικότητα απλοί να αποφευχθούν. Μιλήστε στους εφήβους του περιβάλλοντός σας και μάθετέ τους να χρησιμοποιούν το μυαλό τους, αντί να προσπαθούν να ακολουθήσουν κάθε τάση. Επειδή κάτι γίνεται online, δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί και το χειρότερο, μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές.
Selfie στις ράγες του τρένου λίγο πριν φτάσει
Μέχρι τελευταία στιγμή, τα παιδιά βουτάνε στις ράγες, φωτογραφίζονται και φεύγουν.
Πνιγμός
Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, είναι μια πρόκληση που δέχονται πολλοί έφηβοι. Στόχος είναι να πνίξουν τον εαυτό τους, έως ότου βρίσκονται στα πρόθυρα να λιποθυμήσουν. Μερικοί το κάνουν γιατί θέλουν να δουν πόσο μακριά μπορούν να πάνε. Το 2016, ένα 13χρονο αγόρι πέθανε, αφού κλήθηκε να πνιγεί από μια online πρόκληση.
Αλάτι και πάγος
Αυτή είναι μια από αυτές τις "προκλήσεις" που φαίνεται εκ πρώτης όψεως ακίνδυνη, όμως δεν είναι. Το αλάτι απλώνεται στο δέρμα του ατόμου και στη συνέχεια τοποθετείται πάνω του ένα παγάκι. Αυτό που αρχικά ακούγεται αβλαβές, γίνεται γρήγορα επώδυνο βασανισμό... Αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι ότι ο πάγος ψύχει γρήγορα το αλάτι σε λίγο πάνω από 1 ° F. Αυτό οδηγεί σε κρυοπαγήματα τα οποία, σε ακραίες περιπτώσεις, προκαλούν βαθιά βλάβη των ιστών και σοβαρή ουλές. Το όλο θέμα δεν ακούγεται τόσο ακίνδυνο τώρα, έτσι δεν είναι;

 

Επιστολή με τις προτάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης επί του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, απέστειλε σήμερα ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης προς τους Βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης του δημοκρατικού τόξου.
Με την επιστολή του, ο δήμαρχος επιδιώκει να προωθηθούν οι εν λόγω προτάσεις ως τροπολογίες κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Οι προτάσεις αυτές, καθώς και άλλες είχαν κατατεθεί, πέρα από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, και στα θεσμικά συλλογικά όργανα των ΟΤΑ, ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και ΚΕΔΕ, σε προηγούμενο στάδιο της συζήτησης, της επεξεργασίας και της διαβούλευσης επί του πολυνομοσχεδίου.
Στις προτάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για μέτρα άμεσης ενίσχυσης της Δημοτικής Αστυνομίας, για τη χορήγηση αδειών πλανοδίου υπαιθρίου εμπορίου από μεγάλους δήμους με ιστορικό κέντρο καθώς και για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΚΕΠ.
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, προτείνεται να αναδιαμορφωθεί νομοθετικά η έννοια των επιβαλλομένων από τη δημοτική αστυνομία προστίμων, ώστε αυτά να προσλάβουν μια ανταποδοτικού χαρακτήρα διάσταση και έτσι να καταστεί δυνατή η χρήση των σχετικών ποσών για την κάλυψη των σοβαρών λειτουργικών δαπανών της δημοτικής αστυνομίας και, κυρίως, για την πρόσληψη νέων Δημοτικών Αστυνομικών. Επιπλέον, η ανταποδοτική αυτή διάσταση των εσόδων θα προσδώσει την αναγκαία ευελιξία στις διαδικασίες πρόσληψης νέων Δημοτικών Αστυνομικών, καθώς θα τις απαλλάξει από δεσμεύσεις απορρέουσες από τους σημερινούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ως προς τη χορήγηση αδειών πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου από μεγάλους Δήμους με ιστορικό κέντρο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τις μεν άδειες υπαιθρίου στασίμου εμπορίου τις χορηγεί με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, ενώ τις άδειες υπαιθρίου πλανοδίου εμπορίου το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας, και μάλιστα για το σύνολο της Περιφέρειας. Αυτή η διαφοροποίηση έχει ως αποτέλεσμα αφ’ ενός μεν η τοπική δημοτική αρχή να καταλήγει να χάσει κάθε δυνατότητα ελέγχου και εποπτείας επί των υπαιθρίων εμπορικών δραστηριοτήτων, αφ’ ετέρου δε τα προβλήματα ανταγωνισμού και διενέξεων μεταξύ πλανοδίων από τη μια και στασίμου εμπορίου και εμπορικών καταστημάτων από την άλλη, στο κέντρο της πόλης, να έχουν κορυφωθεί.
Έτσι, προτείνεται αφ’ ενός (α) η αρμοδιότητα χορήγησης αδειών υπαιθρίου πλανοδίου εμπορίου να περιέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο (όπως και στη περίπτωση των αδειών υπαιθρίου στασίμου) αφ΄ ετέρου δε (β) πέραν της δυνατότητας του Δημοτικού Συμβουλίου να καθορίζει τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τις θέσεις όπου επιτρέπεται η άσκηση του υπαιθρίου στασίμου εμπορίου με κανονιστικές αποφάσεις, να προστεθεί η δυνατότητα με όμοιες αποφάσεις να αποκλείεται ή να περιορίζεται η άσκηση του υπαιθρίου πλανοδίου εμπορίου σε συγκεκριμένες ζώνες ή περιοχές του δομημένου αστικού περιβάλλοντος της πόλης, ιδίως δε στο ιστορικό κέντρο ή στους διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους του παραλιακού της μετώπου, όπου και συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος περιπατητών. Η δυνατότητα αυτή μπορεί ενδεχομένως να περιορίζεται σε Δήμους με μεγάλο πληθυσμό ή με προστατευόμενο ιστορικό κέντρο.
Τέλος, ως προς τη βελτίωση της λειτουργίας των ΚΕΠ, προτείνεται να καταργηθεί η ισχύουσα διάταξη που προέρχεται από μια χρονική περίοδο κατά την οποία υπήρχε μόνο ένα ΚΕΠ ανά ΟΤΑ και επιβάλλει αυτό να διαρθρώνεται σε επίπεδο Διεύθυνσης με δύο «οριζόντια τμήματα». Αυτό δεν μπορεί να ισχύει πλέον για μεγάλους Δήμους, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν αυτή τη στιγμή έξι ΚΕΠ. Η δομή λειτουργίας των ΚΕΠ κάθε Δήμου θα πρέπει να μην υπάγεται σε οριζόντιες διατάξεις του Υπουργείου, αλλά να αποφασίζεται από τους οικείους ΟΤΑ, ανάλογα με την υπάρχουσα κατάσταση, τις δυναμικές ανάγκες τους και το διοικητικό μοντέλο τους.
thestival.gr
Γιατί δεν μπορούμε να δουλέψουμε το καλοκαίρι;
Tι μας κάνει το καλοκαίρι και γινόμαστε τόσο δύσκολοι στην δουλειά, τόσο πιο αργοί, τόσο λιγότερο συνεργάσιμοι;
Ένα θέμα που απασχόλησε αρκετές φορές τους επιστήμονες!
Όπως γράφει και το New Yorker στο θέμα του «why summer makes us lazy» ο καλός καιρός κάνει κακό στη δουλειά!  Όταν ο καιρός είναι κακός, δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις από το να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου, όμως όταν ο καιρός είναι τέλειος για βόλτες, η παραγωγικότητα πέφτει κατακόρυφα. Και αν οι Αμερικανοί έχουν θέμα, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για εμάς τους Έλληνες που έχουμε τη θάλασσα στα πόδια μας.
Η ζέστη επίσης δυσκολεύει το μυαλό! Ο εγκέφαλός σας επιβραδύνει όταν ο καιρός είναι ζεστός μιας και η θερμότητα μειώνει την ικανότητα σκέψης. Από την άλλη η υγρασία κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν μεγαλύτερη νύστα και κούραση και δεν μπορούν εύκολα να συνεργαστούν.
Οι άδειες επίσης των συναδέλφων προκαλούν αναστάτωση. Αν λείπει το μισό γραφείο, πώς μπορεί κάποιος να συγκεντρωθεί; Άλλοτε επειδή οι δουλειές μένουν πίσω, άλλοτε λόγω ψυχολογίας, η κατάσταση χειροτερεύει! 
Ανασταλτικός παράγοντας στη παραγωγικότητα είναι και....το air condition! Mελέτη του Πανεπιστημίου Cornell έδειξε πως όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές στο γραφείο, οι εργαζόμενοι έκαναν 44 % περισσότερα σφάλματα στην πληκτρολόγηση!

 
Το αρχιτεκτονικό θαύμα του κάθετου δάσους με τα 3000 φυτά
Στην πόλη Ναντίνγκ της Κίνας θα κατασκευαστεί το πρώτο κάθετο τεχνητό δάσος του κόσμου.
Τα φυτά που θα αποτελούν το δάσος θα παράγουν 60 κιλά οξυγόνο την μέρα και θα πλαισιώνουν ένα κτίριο με γραφεία, μουσείο και ξενοδοχείο.
2000 θάμνοι και 1000 δέντρα από 23 διαφορετικά είδη θα αποτελούν την χλωρίδα που θα περιστοιχίσει το υπερσύγχρονο κτίριο.

 
Γιατί οι σκύλοι σκάβουν τρύπες;
Χαρακτηριστική εικόνα σε σπίτι με κήπο και σκύλο, οι τρύπες που υπάρχουν μετά από τις ανασκαφές που κάνουν τα συμπαθή τετράποδα. Με μανία σκάβουν το χώμα, ακούραστα, και αν περιμένεις ότι υπάρχει κάτι κάτω από την επιφάνεια, 9 στις 10 φορές θα απογοητευθείς. Αν θέλετε να κατανοήσετε τα κατοικίδια σας διαβάστε τα παρακάτω.
Για ποιους λόγους σκάβουν οι σκύλοι:
  • Σκάβουν επειδή πλήττουν. Οι σκύλοι που είναι μόνοι τους πολλές ώρες σε έναν κήπο, μία αυλή και δεν έχουν τι να κάνουν συνήθως αναπτύσσουν αυτήν την συνήθεια. Βαριούνται.
  • Σκάβουν για εκτονώση της ενέργειας τους. Εάν δεν προσφέρετε στο σκύλο σας την απαιτούμενη πνευματική και σωματική άσκηση, οι συμπεριφορές αυτές είναι φυσιολογικές.
  • Σκάβουν για να σώσουν την τροφή τους. Συχνά τα σκυλιά σκάβουν για να κρύψουν τροφή. Η συμπεριφορά αυτή σχετίζεται με το ένστικτο της επιβίωσης.
  • Σκάβουν όταν κάτι έχουν μυρίσει κάτω από το έδαφος. Υπάρχουν φυλές που από ένστικτο σκάβουν εάν μυρίσουν κάτι κάτω από το έδαφος. Το Λαμπραντόρ μου μία φορά έσκαβε με μανία ένα σημείο σε απόσταση από το εξοχικό μας σπίτι. Την φώναζα αλλά η επιθυμία της να συνεχίζει το σκάψιμο ήταν τόσο μεγάλη -κλαψούριζε- που στο τέλος πήγαμε μαζί στο σημείο. Κάποια στιγμή ο ήχος άλλαξε. Σαν να χτυπούν τα νύχια της σε ξύλινη επιφάνεια. Μέσα σε ένα ξύλινο κουτί κάποιος είχε θάψει ένα Ινδικό χοιρίδιο.
  • Άγχος αποχωρισμού. Έχειδιαπιστωθεί πως σκύλοι που πάσχουν από άγχος αποχωρισμού σκάβουν με σκοπό να δραπετεύσουν. Διαβάστε περισσότερα για το άγχος αποχωρισμού πατώντας εδώ.
  • Σκάβουνανάσες δροσιάς. Είναι συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι να σκάβουν λακκούβες και να ξαπλώνουν μέσα. Το υπέδαφος είναι πάντα πιο δροσερό.
  • Μην τιμωρείτε τον σκύλο σας επειδή σκάβει. Ιδίως εάν ανακαλύψετε το "παράπτωμα" αρκετή ώρα μετά. Ο σκύλος δεν είναι σε θέση να συνδυάσει πως τον μαλώνετε για κάτι που έκανε πριν ώρα.

 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!