Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

ο αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον Κόμπι Μπράιαντ, την κόρη του, Τζιάνα και άλλα 7 άτομα σόκαρε τον πλανήτη, ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της τραγωδίας.
Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, που επικαλούνται την ομοσπονδιακή διοίκηση της αεροπορίας, ο πιλότος του ελικοπτέρου είχε πετάξει παράνομα το 2015 ενώ είχε χαμηλή ορατότητα.
Ο πιλότος είχε δεχθεί κατηγορία ότι διέσχισε έναν γεμάτο εναέριο χώρο κοντά στο Λος Άντζελες στις 11 Μαΐου πριν από πέντε χρόνια, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν στο ελικόπτερο υπήρχαν κι άλλοι επιβάτες.

Με ένα συγκλονιστικό εξώφυλλο που φέρει τον τίτλο «Γερμανικός χειμώνας» (κατά το Γερμανικό Φθινόπωρο του 1977 και της τρομοκρατίας της RAF) και συνοδεύεται από τη φωτογραφία ενός από τους κάλυκες που βρέθηκαν στις επιθέσεις του Χάναου, το νέο τεύχος του Spiegel βάζει στο μικροσκόπιο την αναβίωση του ναζισμού και της ακροδεξιάς τρομοκρατίας στη Γερμανία.
Στο κύριο άρθρο του το γερμανικό περιοδικό σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανία «έχει τεράστιο ναζιστικό πρόβλημα»:
«[…] Όσον αφορά τη Γερμανία μπορεί κανείς να συγχωρήσει πολλά, αλλά όχι την αμέλεια στη μάχη κατά των νεοναζί και της άκρας δεξιάς. Η χώρα που ορμώμενη από την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία έβαλε μπουρλότο στον μισό κόσμο και εξόντωσε έξι εκατομμύρια Εβραίους, έπρεπε να διασφαλίσει τουλάχιστον ότι δεν θα αναβίωνε ποτέ ξανά η ρατσιστική ιδεολογία επί γερμανικού εδάφους. Πόσο μάλλον να προκαλέσει και νέα θύματα.
Η γερμανική πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Από το 1990 σχεδόν 100 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ακροδεξιούς. Το Ίδρυμα Amadeu Antonio κάνει μάλιστα λόγο για διπλάσιο αριθμό. […] Η μακρά λίστα ακροδεξιών επιθέσεων του πρόσφατου παρελθόντος είναι μια λίστα ντροπής.
[…] Για μεγάλο διάστημα οι αρχές και η πολιτική στη Γερμανία αδιαφόρησαν για το ότι η χώρα έχει ένα τεράστιο ναζιστικό πρόβλημα και υποτίμησαν τους κινδύνους. Ως εκ τούτου η αναβίωση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας συνιστά πρωτίστως αποτυχία των θεσμικών οργάνων».
Ήρθε η ώρα των αποφάσεων
Η Kölner Stadt-Anzeiger σχολιάζει: «[…] Αριστεροί και συντηρητικοί δημοκράτες έρχονται πλέον πιο κοντά και ενώνονται. Μέσα στη θλίψη και οδύνη πρόκειται για μια ένδειξη ελπίδας. Πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι να κρατηθούν μακριά από την εξουσία οι εχθροί της φιλελεύθερης συνταγματικής τάξης. Το χάσμα με το AfD θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, ενώ οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνουν ακόμη πιο σφοδρές. Αυτό είναι πλέον αναπόφευκτο, αλλά και αναγκαίο. Μετά το Χάναου ήρθε η ώρα των αποφάσεων».
Η Süddeutsche Zeitung: «Οι ακροδεξιοί δράστες μετατρέπουν τη λεκτική βία σε πραγματική. Θεωρούν εαυτούς ικανούς να λύνουν προβλήματα. Ο τρομοκράτης του Χάναου μιλούσε για μείωση του πληθυσμού στο μισό, και έγραφε: «Πρέπει να γίνει». Δεν πρόκειται για μεμονωμένες φαντασιώσεις, αλλά για συγκεκριμένες απαιτήσεις, που διατυπώνονται μάλιστα εδώ και καιρό. Το αφήγημα αυτό προέρχεται από ακροδεξιούς κύκλους. Δεν έρχεται από το πουθενά».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα ισχυριστεί και πάλι ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τη ριζοσπαστικοποίηση. Οι δε ψηφοφόροι θα πουν ότι δεν ψηφίζουν AfD λόγω του Χέκε (σ.σ. επικεφαλής της ακροδεξιάς πτέρυγας του AfD) αλλά λόγω της Μέρκελ. Ωστόσο η αυταπάτη αυτή έχει συνέπειες: όποιος ψηφίζει AfD ενισχύει τον ακραίο εθνικισμό στα κοινοβούλια και στους δρόμους. Και ας μην εκπλήσσεται μετά, όταν άνθρωποι που χειραγωγούνται εύκολα […] εκτελούν αυτά που σκέφτονται δυνατά οι υποκινητές του μίσους, όπως ο Χέκε».
Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle

Η Εύα Μόζες Κορ υπήρξε επιζήσασα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς αλλά και του διαβόητου γιατρού Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστός ως «Άγγελος του Θανάτου».
Η γεννημένη στη Ρουμανία, Εύα, μαζί με την δίδυμη αδελφή της, Μίριαμ, επέζησαν και απελευθερώθηκαν από το κολαστήριο του Άουσβιτς το 1945.
Η ίδια αφιέρωσε τη ζωή της στην ενημέρωση του κόσμου για το τι πραγματικά συνέβη εκεί, ιδρύοντας το «Μουσείο των Κεριών και του Ολοκαυτώματος και Κέντρου Ενημέρωσης».
Πέθανε το 2019, στην Πολωνία, σε μία από τις πολλές επισκέψεις της στον τόπο βασανιστηρίων. Ήταν 85 ετών.
Πριν πεθάνει όμως, θέλησε να διηγηθεί την δική της ιστορία και αυτή της αδελφής της, με έναν διαφορετικό τρόπο. Με ένα animation λίγων λεπτών, όπου έχει χαρίσει τη φωνή της, διηγώντας με λίγα λόγια τι τους συνέβη εκεί και πώς επηρέασε την μετέπειτα ζωή τους.
Η ιστορία της ξεκινά από τη στιγμή που ένας Ναζί στρατιώτης την άρπαξε μαζί με την Μίριαμ από την μητέρα τους γιατί ήταν δίδυμες. Δεν τις σκότωσαν, αλλά αντίθετα ήθελαν να τις εξετάσουν και να πειραματιστούν πάνω τους. Τότε, έβαλε σκοπό της ζωής της ότι θα επιζήσει και θα σώσει την αδελφή της. Ακόμη κι όταν αρρώστησε και όλοι περίμεναν ότι θα πεθάνει, εκείνη τα κατάφερε. Λίγο μετά και με το τέλος του πολέμου, τα δύο μικρά κορίτσια απελευθερώνονται και γυρνούν σπίτι τους για να το βρουν άδειο. Είχαν μείνει μόνες τους στον κόσμο. Η Εύα έκανε οικογένεια και έφυγε για την Αμερική. Όμως, η Μίριαμ αρρώστησε και έφυγε από τη ζωή το 1993.
Τότε πήγε την αναπάντεχη απόφαση να συναντήσει έναν Ναζί γιατρό στη Γερμανία. Αυτός ήταν πολύ ευγενικός μαζί της. Της είπε ότι η δουλειά του ήταν να υπογράφει τα πιστοποιητικά θανάτου χωρίς ονόματα, μόνο αριθμούς. Εκείνη αποφάσισε να τον συγχωρήσει και του ζήτησε να πάνε μαζί στο Άουσβιτς και να υπογράψει ένα χαρτί ότι κάποτε υπήρξαν εκεί. Τον ευχαρίστησε και του έστειλε την συγχώρεσή της γραπτώς.
Εύα και Μίριαμ Κορ
Αυτό που καταφέρνει είναι να φτάσει στο παράδοξο: Να συγχωρήσει. Τους Ναζί, τους βασανιστές τους, ακόμη και τον ίδιο τον δρ. Μένγκελε.
Παλεύοντας να ξεπεράσει το τραυματικό παρελθόν της, η Εύα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να προχωρήσεις στη ζωή σου, πρέπει να συγχωρήσεις και να αφήσεις ότι κακό έχεις περάσει εκεί που ανήκει, στο παρελθόν. Μόνο τότε θα απελευθερωθείς πραγματικά από τα δεσμά που σε κρατούν πίσω και θα γίνει ευτυχισμένος. Αυτό ήταν που την απελευθέρωσε πραγματικά και της άλλαξε τη ζωή.
Η Εύα πέθανε πριν προλάβει να δημοσιευτεί το συγκλονιστικό βίντεο από το Studio Panda.
Το animation είναι αφιερωμένο στη μνήμη και τη συμβολή της.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!