Το ηλιακό μας σύστημα καταλαμβάνει μια σφαίρα με ακτίνα 100.000 φορές την απόσταση Γης-Ηλίου.
Από την αχανή αυτή περιοχή, γνωρίζουμε καλά το κεντρικό κομμάτι της όπου κινούνται και οι 8 γνωστοί μας πλανήτες, όπως επίσης και ορισμένα άλλα μικρά σώματα (περίπου 168
δορυφόροι, η ζώνη των αστεροειδών, πλήθος μετεωριτών κτλ).
Όλοι ξέρουμε τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα οι οποίοι έχουν αρχαία ελληνικά ονόματα προς τιμήν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που θεμελίωσαν την αστρονομία. Να σημειωθεί ότι υπεύθυνη για την ονομασία των ουράνιων σωμάτων είναι η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU), η οποία διατήρησε όλες τις ονομασίες που δόθηκαν σε ουράνια σώματα πριν από την ίδρυσή της το 1919.
Με ποιο σκεπτικό όμως οι Αρχαίοι Έλληνες “βάφτισαν” τους πλανήτες;
Ερμής (Mercury)
Ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης και ο μικρότερος στο ηλιακό μας σύστημα. Η πρώτη καταγραφή του έρχεται τον 14ο αιώνα π.χ όπου και περιγράφεται ως «ο πλανήτης που χοροπηδάει».
Το όνομά του προέρχεται από τον Ολύμπιο φτεροπόδαρο θεό της μυθολογίας Ερμή. Ο ίδιος ήταν αγγελιαφόρος των θεών, οδηγός των νεκρών στον Άδη, προστάτης των κλεφτών, των τυχερών παιχνιδιών και του εμπορίου.
Αφροδίτη (Venus)
Αποτελεί το πιο λαμπρό αντικείμενο στον νυκτερινό ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη, ενώ ονομάζεται και Αυγερινός ή Αποσπερίτης. Ο συγκεκριμένος πλανήτης καλύπτεται συνεχώς από ένα σύννεφο κοσμικής σκόνης το οποίο αντανακλά το ηλιακό φως στο διάστημα, κάνοντας την Αφροδίτη τόσο φωτεινή και λαμπερή. Αυτός είναι και ο λόγος που της δόθηκε το όνομα της θεάς της ομορφιάς.
Δίας (Jupiter)
Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και 5ος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης. Η μάζα του είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των μαζών όλων των υπόλοιπων πλανητών και σε τροχιά γύρω του, βρίσκονται 67 φεγγάρια. Λογικό ήταν να του δοθεί το όνομα του δυνατότερου και σπουδαιότερου θεού, του πατέρα των θεών αλλά και των ανθρώπων.
Άρης (Mars)
Ονομάζεται επίσης και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του κόκκινου χρώματός του που οφείλεται στον οξειδωμένο σίδηρο ο οποίος καλύπτει την επιφάνειά του. Επειδή το κόκκινο μοιάζει και με αίμα, βαφτίστηκε Άρης από τον θεό του πολέμου. Ο δεύτερος σημαντικότερος θεός για τους Ρωμαίους μετά τον Δία.
Κρόνος (Saturn)
Πρόκειται για τον 6ο πλανήτη σε απόσταση από τον Ήλιο. Ανήκει και αυτός στους 4 αέριους γίγαντες. Το όνομά του προέρχεται από τον τιτάνα Κρόνο που όπως περιγράφεται στην αρχαία ελληνική μυθολογία σχετίζεται με τη λέξη χρόνος.
Ουρανός (Uranus)
Ακόμη ένας από τους 4 αέριους γίγαντες με το όνομά του να προέρχεται από την αρχαία ελληνική θεότητα του ουρανού που ήταν πατέρας του Κρόνου και παππούς του Δία.
Ποσειδώνας (Neptune)
Ο μοναδικός πλανήτης ο οποίος δεν ανακαλύφθηκε με παρατήρηση, αλλά μέσω μαθηματικών υπολογισμών. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε Μεθάνιο που υπάρχει στην ατμόσφαιρά του, αποκτά το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας. Για τον λόγο αυτό ονομάστηκε Ποσειδώνας, προς τιμήν του θεού της θάλασσας, των ποταμών, των πηγών και γενικότερα του νερού.
echoes.gr