Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε ότι το να ποδηλατείς είναι μία άσκηση που κάνει καλό στην υγεία. Ίσως όμως δεν ξέρουμε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του πεταλιού για την υγεία και τον οργανισμό είναι πάρα πολλές. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες μερικές ώρες ποδήλατο την εβδομάδα μπορούν να μας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη. Κάντε ποδήλατο λοιπόν. Κάνει όχι απλώς καλό, πολύ καλό στην υγεία. Και μην ξεχνάτε ότι ποδηλατώντας κερδίζει και το περιβάλλον και η τσέπη μας.

Οι «Ορθοπεταλιές» παρουσιάζουν ένα προς ένα τα οφέλη του ποδηλάτου για την υγεία με τη βοήθεια του αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικού στην άσκηση για όλους Νικήτα Νικηταρά. Επιπλέον, δύο πολίτες που μετακινούνται συχνά με το ποδήλατο τονίζουν από την προσωπική τους εμπειρία πώς το ποδήλατο τους έχει βοηθήσει να βελτιώσουν την αντοχή τους και να έχουν ψυχική ισορροπία.

Ποδηλατώντας, όπως τονίζει ο καθηγητής, ενισχύουμε και βελτιώνουμε το μυοσκελετικό μας αλλά και το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, έχουμε ψυχολογική ηρεμία, καταπολεμούμε τις αϋπνίες, μπορούμε να χάσουμε περιττά κιλά. Επισημαίνει ακόμη ότι το ποδήλατο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν οστεοπόρωση ή υποφέρουν από οσφυαλγίες, ισχιαλγίες. «Με το ποδήλατο χαρίζουμε ποιότητα και ζωή στη ζωή μας αλλά και ζωή στην πόλη μας» λέει με νόημα ο κ.Νικηταράς. «Κι αυτό διότι χάρη στα οφέλη του ποδηλάτου τρέχουμε λιγότερο στους γιατρούς και κάνουμε και καλό στο περιβάλλον».

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ


Ψυχολογική ισορροπία
Το ποδήλατο προσφέρει ψυχολογική ισορροπία για δύο λόγους αναφέρει ο κ.Νικηταράς. «Πρώτον, ποδηλατώντας αλλάζουμε παραστάσεις. Βλέπουμε ένα ωραίο τοπίο και έτσι ξεκουραζόμαστε. Δεύτερον ποδηλατώντας ενεργοποιείται το ορμονικό σύστημα. Κι αυτό διευκολύνει την αντιμετώπιση ήπιας κατάθλιψης, άγχους, στρες τα οποία στις μέρες βρίσκονται στο απόγειό τους».

Λύση στην αϋπνία
Με μία ευχάριστη βόλτα, λέει ο καθητής «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία. Χαλαρώνεις και κοιμάσαι πιο όμορφα και εύκολα το βράδυ».

Ενίσχυση μυοσκελετικού συστήματος
Το ποδήλατο βοηθάει στην ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος των κάτω άκρων. «Από τη μέση ηλικία και μετά προετοιμάζει κυρίως τις γυναίκες – αλλά και τους άντρες – για να αντιμετωπίσουν την οστεοπόρωση λέει ο κ.Νικηταράς.

Ενίσχυση οστικής πυκνότητας

«Το ποδήλατο είναι από τις ελάχιστες δραστηριότητες που βοηθούν τόσο πολύ στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας». Πράγμα που θεωρείται σημαντικό για την αντιμετώπιση και θωράκιση από την οστεοπόρωση στο μέλλον.

Ακόμη κι αν έχει οστεοπόρωση κανείς μπορεί σε συνεννόηση με τον ορθοπεδικό γιατρό του να κάνει ποδήλατο. Αν δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα στα πόδια μπορεί να κάνει ήπια ποδηλασία.


Πολλαπλά οφέλη στην υγεία μικρών και μεγάλων προσφέρει το ποδήλατο.


Αντιμετώπιση ισχιαλγίας – οσφυαλγίας
Ακόμη μία ευεργετική επίδραση του ποδηλάτου είναι η βοήθεια που προσφέρει σε όσους έχουν συμπτώματα ισχυαλγίας – οσφυαλγίας. «Ενισχύει τους μυς (τους γλουτιαίους) που συγκρατούν τη λεκάνη του σώματος. Όταν υπάρχει μία απόκλιση από τη σωστή θέση που έχει λεκάνη αρκετοί είναι αυτοί που υποφέρουν από ισχιαλγίες ή οσφυαλγίες. Ποδηλατώντας όμως φροντίζουμε τους μυς και έτσι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».

Βελτίωση καρδιοαναπνευστικού συστήματος
Οι προϋποθέσεις για να έχουμε βελτίωση στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα είναι «να κάνουμε ποδήλατο περίπου 4 φορές την εβδομάδα από 30-40 λεπτά» αναφέρει ο καθηγητής. Ανάλογα πάντα με την ηλικία. Οι μεγαλύτεροι μπορούν να ποδηλατούν λιγότερο. Αυτό επιτυγχάνεται με σταθερό ή μεταβαλλόμενο τέμπο. Και με διαδρομές σε όλα τα επίπεδα.«Και σε ανηφόρες και σε κατηφόρες, σε επίπεδες επιφάνειες. Με εναλλαγές».


Κράμπες στην ποδική καμάρα
Με την ποδηλασία έχουμε ενίσχυση των μυών στην ποδική καμάρα (πατούσα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανίζεται το πρόβλημα με τις κράμπες σ’ αυτό το σημείο.


Βελτίωση αντοχής, αναπνοής με μικρά σπριντ
Με μικρά 5λεπτα ή 10λεπτα σπριντ σε ανηφόρα και μετά σε επίπεδη επιφάνεια μπορούμε να βελτιώσουμε την αντοχή μας και την αναπνοή.


Για όσους έχουν λίγα παραπάνω κιλά
Ποδήλατο μπορούν να κάνουν όλοι. Όσοι δε έχουν μερικά κιλά παραπάνω το ποδήλατο μπορεί να τους βοηθήσει να τα χάσουν.

Η απλή άσκηση με ποδήλατο, αναφέρει ο κ.Νικηταράς βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Επίσης, αν επιθυμούμε να απαλλαγούμε από περιττά κιλά η γυμναστική που θα κάνουμε με το ποδήλατο θα πρέπει να είναι αεροβική. Για πάνω από μισή ώρα δηλαδή ο οργανισμός να δουλεύει στο 80%. Αυτό σημαίνει για έναν 40χρονο άντρα οι καρδιακοί παλμοί να φτάνουν τους 175-180. Τότε θα φτάσει στο επίπεδο καύσης λίπους. Αυτό ωστόσο θα πρέπει να το κάνει σταδιακά. Αν έχει πρόβλημα να πάει σε υψηλά επίπεδα καλό είναι να συμβουλευτεί τον γιατρό του και να κάνει ένα καρδιογράφημα επιβάρυνσης.

Ακόμη, η έντονη άσκηση με το ποδήλατο μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από μερικά κιλά με τον ακόλουθο τρόπο, λέει ο κ.Νικηταράς . Αν μετά την ποδηλασία για ένα δίωρο δεν φάμε και απλώς πιούμε λίγο νερό είναι ευχερέστερη η διάσπαση του λίπους».


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝΤΑΣ 

Ύψος σέλας
:
Ξεκινώντας κανείς το πετάλι θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το ύψος της σέλας του ποδηλάτου ανάλογα με το ύψος του έτσι ώστε να μην έχει προβλήματα στα πόδια του και ειδικά στα γόνατα, συμβουλεύει ο κ.Νικηταράς.
Ένα «κόλπο» για να καταλάβουμε πού ακριβώς πρέπει να είναι η σέλα είναι το εξής: όταν ανέβουμε στο ποδήλατο το πόδια μας καθώς κάνουμε πετάλι δεν πρέπει να είναι ούτε εντελώς τεντωμένα ούτε να λυγίζουν πολύ.

Είδος σέλας:

Οι αρχάριοι στο ξεκίνημα μπορεί να παραπονεθούν για πόνους στον ποπό τους. Υπάρχουν όμως σέλες πιο ανατομικές ή ειδικά καλύματα που προσαρμόζονται στη σέλα.

Μετά την άσκηση:

Αν επιστρέφουμε σπίτι και είμαστε ιδρωμένοι καλό είναι να κάνουμε μπάνιο. Αν πάμε με το ποδήλατο στη δουλειά και είμαστε ιδρωμένοι συνιστάται να αλλάξουμε φανέλα για να μην αρρωστήσουμε.


Δύο πολίτες μιλούν για τα οφέλη που αποκομίζουν ποδηλατώντας 

Ο Χρήστος Μαντάς (στην αριστερή φωτογραφία) μένει στα βόρεια προάστια η Ελένη Φίλια (δεξιά,στο μέσον) στο Κέντρο της Αθήνας. Και οι δύο χρησιμοποιούν αρκετά συχνά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους.

Για τον Χρήστο Μαντά το ποδήλατο είναι κυρίως ένα μέσο μετακίνησης και δευτερευόντως μέσο άθλησης και άσκησης. Εντούτοις έχει διαπιστώσει πως το ποδήλατο προσφέρει οφέλη και στην υγεία. «Σίγουρα το ποδήλατο βοηθάει τα πόδια. Τα δυναμώνει. Αυτό το έχω καταλάβει από τη δική μου προσωπική εμπειρία κατά τις μετακινήσεις μου με το ποδήλατο. Βοηθάει επίσης και στη αντοχή. Όσο κάνεις ποδήλατο, το σώμα συνηθίζει. Αυτό είναι σίγουρο. Θα έλεγα ότι από τη μέση και κάτω βοηθάει το σώμα».
  
Η Ελένη Φίλια από την πλευρά της, που ποδηλατεί καθημερινά για να πάει από το σπίτι της στο κατάστημά της στο Κέντρο και συμμετέχει και σε πολλές ποδηλατοβόλτες τονίζει πως το σημαντικότερο όφελος που της προσφέρει το ποδήλατο «είναι ψυχική ισορροπία». Είναι όπως ένα παιχνίδι, σημειώνει.  «Σε βοηθάει να ξεφεύγεις, να αισθανθείς ωραία. Να χαμογελάς». Επιπλέον, συμπληρώνει ότι με ποδήλατο έχει αποκτήσει πολλές κοινωνικές επαφές και παρέες, πράγμα σημαντικό στην εποχή μας.





ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Ποδηλασία σε ανηφόρα με μικρή κλίση: Ενίσχυση της οστικής πυκνότητας

Ποδηλασία σε ανηφόρα με μικρή κλίση ή σε διαδρομή που περιλαμβάνει μικρή ανηφόρα, κατηφόρες, επίπεδες επιφάνειες για πάνω από μισή ώρα
: βελτίωση καρδιοαγγειακού συστήματος

Μικρής διάρκειας σπριντ: Βοηθούν στην καλύτερη προσαρμογή και λειτουργία του κυκλοφορικού και καρδιακού συστήματος, στη βελτίωση αντοχής και αναπνοής

Με 1 ώρα ήπιας ποδηλασία: καίμε 250-300 θερμίδες
Με 1 ώρα έντονη ποδηλασία: καίμε έως και 900 θερμίδες
tanea.gr
Μακροπρόθεσμα οφέλη φαίνεται πως έχει η συχνή ομιλία των γονιών στα «βλαστάρια» τους όπως επίσης και η σύντομη αλλά συχνή ανάγνωση παραμυθιών, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστημίο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, αναφέρουν ότι, πέραν της συχνής ομιλίας, η 10λεπτη ανάγνωση μιας ιστοριούλας πριν από τον ύπνο, θα μπορούσε να ενισχύσει τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών,

οδηγώντας σε καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο και μακροπρόθεσμα σε μια καλή θέση εργασίας και σε έναν ευτυχισμένο γάμο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν προσφέρει κάτι στα μικρά παιδιά, ως προς την καλλιέργεια και την κατανόηση της γλώσσας.

Αντίθετα, τα βιβλία χάρη στην πλούσια γλώσσα που περιέχουν φαίνεται να εξάπτουν την φαντασία των παιδιών, ενώ παράλληλα ενεργοποιούν τη μνήμη τους με τρόπο ώστε να είναι σε θέση να ακολουθούν την πλοκή της ιστορίας.

«Η επίδραση της ομιλίας στα μικρά παιδιά είναι τόσο σημαντική που θα πρέπει να θεωρείται ισάξια με εκείνη της διατροφής» αναφέρει χαρακτηριστικά η ψυχολόγος δρ Αν Φέρναλντ.

«Οι γονείς που επιθυμούν λοιπόν το παιδί τους να πάει καλά στο σχολείο, καλά θα κάνουν να του μιλάνε πολύ όταν είναι μικρό. Η ευθύνη μας απέναντι στο παιδί μας είναι να το ταΐζουμε και να φροντίζουμε να είναι καθαρό και ασφαλές.

Νομίζω ότι πλέον υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις που υποδεικνύουν ότι στη λίστα θα πρέπει να προστεθεί ακόμα κάτι: η εκμάθηση από τη βρεφική ηλικία. Πολύ προτού το παιδί αρχίσει να μιλάει, “ρουφάει” πληροφορίες σχετικές με τη γλώσσα» τονίζει η ειδικός.

Προφορικά ερεθίσματα «χτίζουν» αστραπιαία αντίληψη

Μέσα από μια σειρά μελετών σε μωρά, οι αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν μεγάλη διαφορά ως προς την ταχύτητα επεξεργασίας της γλώσσας ανάμεσα σε παιδιά των οποίων οι γονείς τούς μιλούσαν πολύ από νωρίς και σε άλλα που δεν είχαν τα ίδια προφορικά ερεθίσματα από τόσο μικρή ηλικία.

Η ταχύτητα ως προς την επεξεργασία της γλώσσας, κατά τους επιστήμονες, είναι πολύ σημαντική καθώς ενισχύει την αντίληψη και επιτρέπει στον εγκέφαλο να περνάει στην επόμενη λέξη ή στα επόμενα ερεθίσματα που ακολουθούν.

«Ουσιαστικά είναι σαν να χτίζει κανείς έναν εγκέφαλο ο οποίος δημιουργεί έννοιες, εικόνες και σκέψεις οι οποίες έχουν παρέλθει αλλά και άλλες που πρόκειται να ακολουθήσουν» λέει η δρ Φέρναλντ.

Πηγή: toovima.gr
Τη δυνατότητα να ξεναγούνται στα Χανιά, μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα, έχουν κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου Γαβριήλ Κουρής, "ο δήμος, αξιοποιώντας στο έπακρο την τεχνολογία, προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής για τα "έξυπνα" κινητά με την ονομασία Chania Tour Guide".

Μέσα από αυτή την εφαρμογή, παρέχεται η δυνατότητα στον κάθε χρήστη κινητού τηλεφώνου να λαμβάνει άμεση και πλήρη ενημέρωση στη συσκευή του για μια σειρά θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα θα προβάλλεται το περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του δήμου.

Στην εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες για τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις παραλίες, τις εκκλησίες, τα μοναστήρια, τα αξιοθέατα, τη διασκέδαση και τις δραστηριότητες ψυχαγωγίας που μπορεί να βρει στα Χανιά.

Επίσης, μπορεί να αναζητήσει χρήσιμο υλικό για την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και την κρητική διατροφή. Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη δωρεάν, έχει αναπτυχτεί στα ελληνικά και τα αγγλικά, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες γλώσσες και παρέχει επίσης τη δυνατότητα της προβολής θέσης πάνω σε χάρτη της πόλης προτεινόμενων διαδρομών, ενώ δίνει και τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να δημιουργήσει τον δικό του προσωπικό οδηγό.

"Είναι μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία που βοηθά τον πολίτη και αναβαθμίζει το τουριστικό μας προϊόν", δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του δήμου Χανίων.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουρής, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου βγαίνει στον αέρα και η νέα διαδικτυακή ιστοσελίδα τουριστικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, "οι δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με την καμπάνια τουριστικής προβολής που εγκαινιάστηκε το 2013, με πέντε σποτ που δημιούργησε ο Χανιώτης σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης με τίτλο, "Χανιά, ένα ταξίδι αισθήσεων", αναβαθμίζουν τον προορισμό Χανιά" και δημιουργούν ακόμα καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

Όπως μάλιστα εκτίμησε και η εντεταλμένη σε θέματα τουρισμού δημοτική σύμβουλος Μαρία Κοκκινάκη, "από τις μέχρι τώρα προκρατήσεις, αναμένεται άνοδος του τουριστικού ρεύματος σε σχέση με πέρυσι, πάνω από 10%, τόσο στον τομέα των αφίξεων και διανυκτερεύσεων όσο και σε αυτό των εσόδων".

Οι δύο νέες δράσεις του δήμου θα παρουσιαστούν, επίσημα, στις 19:00 της Δευτέρας, σε εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο παλιό λιμάνι της πόλης.
Πηγή: News.gr

Βασικό θέμα της Honda στη φετινή Γενεύη θα είναι παγκόσμια πρεμιέρα του Civic Type R Concept, που φανερώνει την έκδοσης παραγωγής, που θα παρουσιαστεί το 2015. Πρόκειται για ένα "αγωνιστικό αυτοκίνητο δρόμου", όπως το αποκαλεί η ομάδα σχεδίασης, με τολμηρό στυλ που φανερώνει τις επιδόσεις για τις οποίες φημίζεται το Type R.
Δίπλα του, το FCEV Concept, που δείχνει την ενδεχόμενη σχεδιαστική κατεύθυνση της επόμενης γενιάς του ηλεκτρικού οχήματος κυψελών καυσίμου της φίρμας που θα παρουσιαστεί σε ΗΠΑ και Ιαπωνία το 2015, για να ακολουθήσει η Ευρώπη.
Ταυτόχρονα η Honda θα παρουσιάσει τη διάταξη του συστήματος κίνησης του νέου NSX. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον V6 κινητήρα άμεσου ψεκασμού με διπλό τούρμπο (twin-turbo) σε διαμήκη διάταξη δίπλα στο υβριδικό σύστημα της Honda Sport Hybrid SH-AWD® (Super Handling All Wheel Drive™) 3 ηλεκτροκινητήρων.
Τέλος έχοντας ήδη τον τίτλο των κατασκευαστών στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού, η Honda θα αποκαλύψει τα φετινά χρώματα του 2014 Civic WTCC, ενώ θα αναφερθεί στη μακροχρόνια ιστορία της στη Formula 1 αφενός με το RA271 που έτρεξε το 1964 κάνοντας το ντεμπούτο του στο Γερμανικό Grand Prix στο Nurburgring, αφετέρου με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα RA168E που κυριάρχησε τη σεζόν του 1988 καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ.

news.gr
Το σπανιότερο και διασημότερο γραμματόσημο του κόσμου, το επονομαζόμενο One-Cent Magenta (Πορφυρό του ενός σεντ) της πρώην βρετανικής αποικίας της Γουιάνας, θα βγει σε δημοπρασία την 17η Ιουνίου στη Νέα Υόρκη και η τιμή του ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Το γραμματόσημο εκδόθηκε το 1856 και σε όλον τον κόσμο υπάρχει πλέον μόνο ένα. «Και τις τρεις φορές που βγήκε σε δημοπρασία κατέγραψε νέο ρεκόρ», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's που το χαρακτηρίζει «μαγικό αντικείμενο» λόγω της σπανιότητάς του και της απίστευτης ιστορίας του.

Στα μέσα του 19ου αιώνα τα ταχυδρομεία της Γουιάνας, μιας χώρας της Νότιας Αμερικής που τότε ανήκε στο βρετανικό στέμμα, εξαρτώνταν από την εισαγωγή γραμματοσήμων από το Λονδίνο για να δουλέψουν. Όμως το 1856 μια αποστολή καθυστέρησε υπερβολικά και ο διευθυντής της ταχυδρομικής υπηρεσίας ζήτησε από τους τυπογράφους της τοπικής εφημερίδας Royal Gazette να του εκτυπώσουν γραμματόσημα.

Από αυτά τα μοναδικά γραμματόσημα σώθηκε μόνο το One-Cent Magenta. Είναι πορφυρό, οκταγωνικού σχήματος και εικονίζει ένα καράβι και το γνωμικό της αποικίας στα λατινικά: Damus Petimus Que Vicissim (Δίνουμε και περιμένουμε αντάλλαγμα).

Το 1873 ένας 12χρονος Σκωτσέζος που ζούσε στο χωριό Ντεμεράρα της Γουιάνας ανακάλυψε το γραμματόσημο στην αλληλογραφία της οικογένειάς του. Το πούλησε για μια χούφτα σελίνια και ο νέος ιδιοκτήτης του το πήγε στη Βρετανία. Στη συνέχεια το αγόρασε ο Γάλλος κόμης Φιλίπ λα Ρενοτιέρ φον Φεραρί που το κληροδότησε σε ένα μουσείο του Βερολίνου.

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το γραμματόσημο δόθηκε στη Γαλλία, μαζί με τις άλλες πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Βγήκε σε δημοπρασία και το 1922 το αγόρασε ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας των υφαντουργείων Άρθουρ Χιντ. Από τότε άλλαξε χέρια τουλάχιστον δύο φορές, μέχρι που το 1980 αγοράστηκε έναντι 935.000 δολαρίων από τον Αμερικανό φιλοτελιστή πολυεκατομμυριούχο Τζον Ι. ντι Ποντ ο οποίος πέθανε το 2010, στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του για τη
δολοφονία ενός φίλου του. Οι εκτελεστές της διαθήκης του αποφάσισαν να πουλήσουν το γραμματόσημο.

Το One-Cent Magenta, που δεν έχει παρουσιαστεί στο κοινό από το 1986, θα εκτεθεί πριν από την πώλησή του στο Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη.

Μέχρι σήμερα, ο τίτλος του ακριβότερου γραμματοσήμου του κόσμου ανήκει στο Tre Skilling, ένα σουηδικό γραμματόσημο του 1855 που πουλήθηκε το 1996 έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων.
tanea.gr
Τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, τα «ΒορΟινά», μία από τις πιο σημαντικές οινικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, δίνουν για μια ακόμη φορά ραντεβού με το Αθηναϊκό κοινό στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Στην εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων «Τα ΒορΟινά» της ένωσης οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» θα παρουσιαστεί μια μεγάλη συλλογή από ετικέτες ελληνικών και ξένων ποικιλιών που καλλιεργούνται στα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οίνους λευκούς, ροζέ και ερυθρούς από νέες και παλαιωμένες σοδειές, μονοποικιλιακούς ή από χαρμάνια, ξηρούς, αφρώδεις, γλυκείς καθώς και μια μεγάλη ποικιλία αποσταγμάτων και να γνωρίσουν από κοντά παλαιούς και νέους παραγωγούς.

Με την ευκαιρία μάλιστα της επετείου των 10 χρόνων παρουσίας τους τα «ΒορΟινά» έχουν ετοιμάσει μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις προγραμματισμένες για την «ΒορΟινή» εβδομάδα που προηγείται της κεντρικής εκδήλωσης με στόχο να αναδείξουν ακόμη περισσότερο το βορειοελλαδίτικο κρασί και τις ποικιλίες του, να μυήσουν τους οινόφιλους στην απόλαυσή του, και μέσα από μαθήματα μαγειρικής με γνωστούς σεφ να δημιουργήσουν ταιριαστές γεύσεις.

Ταυτόχρονα γνωστοί οινολόγοι και οινοχόοι θα προσφέρουν σε οινόφιλους και επαγγελματίες μια σειρά από σεμινάρια και κάθετες γευσιγνωσίες για να μας γνωρίσουν ακόμη καλύτερα τις Βορειοελλαδίτικες ποικιλίες και τα χαρμάνια τους.

Το βορειοελλαδίτικο κρασί θα παρουσιαστεί επίσης σε επιλεγμένα εστιατόρια, bars, cafe και wine bars, μέσα από θεματικές βραδιές και ειδικά μενού που θα ετοιμάσουν προς τιμή των ΒορΟινών, συμμετέχοντας έτσι στην επέτειο των 10 χρόνων.

www.voroina.gr

Ξενοδοχείο Grande Bretagne Αίθουσα Grand Ballroom

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ώρες λειτουργίας: 12.00-18.00 για επαγγελματίες

18.00-22.00 για το οινόφιλο κοινό (Είσοδος: 5 ευρώ)


Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και κάνετε τις κρατήσεις σας έγκαιρα.
tanea.gr
Η Βίβλος είναι γεμάτη από περιγραφές με καμήλες, όμως, όπως υποστηρίζουν ισραηλινοί επιστήμονες, τα συγκεκριμένα ζώα εμφανίστηκαν πολύ αργότερα από το πρώτο μισό της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., εποχή κατά την οποία εξιστορούνται οι ζωές ιουδαίων πατριαρχών όπως του Αβραάμ, του Ιακώβ και του Ιωσήφ.
Η ανακάλυψη των επιστημόνων ότι οι καμήλες στο Ισραήλ χρησιμοποιούνταν πολύ αργότερα από τα γεγονότα που εξιστορεί η Βίβλος σημαίνει, όπως οι ίδιοι λένε, ότι αυτή γράφτηκε ή ανασυντάχθηκε αιώνες μετά τα γεγονότα που αναφέρει και πως το περιεχόμενό της δεν μπορεί να εκλαμβάνεται πάντοτε ως ιστορικά αξιόπιστο.
Δύο αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο Ερεζ Μπεν Γιοσέφ και η Λιντάρ Σαπίρ Χεν, επιχείρησαν να διαπιστώσουν πότε εμφανίστηκαν οι πρώτες εξημερωμένες καμήλες στο Ισραήλ. Για τον σκοπό αυτό μελέτησαν σημαντικό όγκο απολιθωμένων οστών και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της μεθόδου χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα 14 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρώτες εξημερωμένες καμήλες εμφανίστηκαν στο Ισραήλ τα τελευταία 30 χρόνια του 10ου αιώνα π.Χ.
Πρόκειται με άλλα λόγια για μια εποχή κατά πολύ μεταγενέστερη από εκείνη των πατριαρχών της Βίβλου και του βασιλείου του Δαβίδ. Οι δυο αρχαιολόγοι εξέτασαν και οστά από καμήλες τα οποία αποδείχτηκε πως προέρχονταν από παλιότερες εποχές, όμως δεν επρόκειτο για εξημερωμένες καμήλες.
Ηταν ζώα που οι γηγενείς κυνηγούσαν για να τραφούν με το κρέας τους και όχι για να τα εξημερώσουν ώστε να μετακινούνται με αυτά ή να τα χρησιμοποιούν για τη μεταφορά φορτίων. Αυτή η τελευταία περίπτωση είναι και ένας καθοριστικός παράγοντας που υποδεικνύει ποια είδη οστών ανήκουν σε εξημερωμένες καμήλες.
Οι ισραηλινοί ειδικοί, μελετώντας τις αλλοιώσεις στα οστά των ζώων που προκαλούνταν από  τα μεγάλα φορτία που κουβαλούσαν, ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ποιες καμήλες ήταν εξημερωμένες και ποια εποχή στο αρχέγονο παρελθόν έγινε σταδιακά αυτή η εξημέρωση.
Οι δύο ειδικοί, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση «Τελ Αβίβ», υποστηρίζουν ότι οι εξημερωμένες καμήλες προήλθαν στην ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ κατά πάσα πιθανότητα από την Αραβική Χερσόνησο, που συνορεύει με την κοιλάδα Αραβά.
Κατά την άποψή τους, οι Αιγύπτιοι εκμεταλλεύονταν ορυχεία χαλκού στην περιοχή και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ήταν αυτοί που χρησιμοποιούσαν εξημερωμένες καμήλες και τις εισήγαγαν στην περιοχή μεταφέροντας προϊόντα από τις εξορύξεις.
Παλαιότερα, ως ζώα μεταφοράς χρησιμοποιούνταν μουλάρια και γαϊδούρια. «Η εισαγωγή της καμήλας στην περιοχή μας ήταν μια πολύ σημαντική οικονομική και κοινωνική εξέλιξη» δήλωσε ο δρ Μπεν Γιοσέφ. «Η καμήλα είναι αυτή που επέτρεψε τις εμπορικές συναλλαγές με τόπους μακρινούς όπως η Ινδία και αλλού. Είναι βέβαιο ότι τα συνήθη ζώα μεταφοράς, όπως τα γαϊδούρια, δεν θα κατάφέρναν να διασχίσουν την απόσταση από τη μια όαση της ερήμου έως την άλλη».
Από την άλλη όμως πλευρά, ένα είναι σίγουρο. Η εικόνα των τριών Μάγων να προσέρχονται στη Βηθλεέμ πάνω σε καμήλες για να δώσουν τα δώρα στον νεογέννητο Ιησού κρύβει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Εκείνη την εποχή οι καμήλες είχαν πράγματι εξημερωθεί.
tanea.gr
Υπογράφεται τη Δευτέρα η προγραμματική Σύμβαση για τη θαλάσσια συγκοινωνία Θεσσαλονίκης μεταξύ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού και της Εγνατία Οδός Α.Ε.

Η εταιρεία ανέλαβε την ευθύνη της μελετητικής ωρίμανσης και δημοπράτησης του έργου ενώ στο πλαίσιο αυτό εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ για το έργο, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Προσπελασιμότητας (ΕΠΕΠ), η οποία εγκρίθηκε με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2015 και περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, τις απαραίτητες μελέτες και υποστηρικτικές ενέργειες για την πλήρη μελετητική και διοικητική ωρίμανσή του.

Ο κύριος όγκος των μελετών προβλέπεται ότι θα διεξαχθεί με δύο διεθνείς διαγωνισμούς. Ο πρώτος περιλαμβάνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις απαιτούμενες Μελέτες Λιμενικών των Προβλητών – στάσεων και βρίσκεται σε στάδιο δημοσιοποίησης ενώ ο δεύτερος περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες μελέτες των κτιριακών εγκαταστάσεων των στάσεων. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την ωρίμανση της διοικητικής οργάνωσης του συστήματος της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης.
tanea.gr
Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενδοδημοτική κινητικότητα. Με την ΚΥΑ καθορίσθηκε η διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων στους δήμους και τις περιφέρειες, τα κριτήρια επιλογής και κατάταξής τους, καθώς και ο τρόπος μοριοδότησής τους για την εφαρμογή του «Προγράμματος Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας».

Ετσι, έχει ονομαστεί το πρόγραμμα που τίθεται σε εφαρμογή, με ταχείες διαδικασίες για τη μετακίνηση σε άλλες θέσεις υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η κυβέρνηση προσδίδει εθελοντικό χαρακτήρα στο πρόγραμμα, ενώ επιχειρεί να συμπτύξει το χρόνο που θα μεσολαβήσει από την υποβολή αιτήσεων των υπαλλήλων μέχρι την τοποθέτησή τους σε νέες θέσεις. Ηλθε η ώρα των διαθέσιμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή αλλιώς των, κατά την κυβέρνηση, εθελοντικά εντασσόμενων στο πρόγραμμα κινητικότητας στο χώρο των ΟΤΑ.

Οπως έχει γίνει γνωστό, επιδιώκεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα τουλάχιστον 4000 υπάλληλοι σε δήμους και περιφέρειες, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στην αυτοδιοίκηση, αλλά και σε άλλους τομείς του Δημοσίου.

Με κοινή απόφασή τους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δρομολογούν τη μετάταξη μόνιμων υπαλλήλων και υπαλλήλων των δήμων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις αντίστοχου κλάδου ή ειδικότητας άλλων ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, των Ενώσεων δήμων και Περιφερειών.

Στόχος είναι, κυρίως, η κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στη βάση κριτηρίων και προσόντων του προσωπικού και στο πλαίσιο αιτημάτων των φορέων.  

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2014. Μάλιστα, σε αυτή σημειώνεται ότι για την αξιολόγηση των υπαλλήλων για τη μετάταξη/μεταφορά τους, λαμβάνονται υπόψη ως προς την αρνητική μοριοδότηση αυτών οι πειθαρχικές ποινές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πειθαρχικές αποφάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν διαγραφεί από το προσωπικό τους μητρώο.

Παράλληλα, στην ΚΥΑ ορίζονται αναλυτικά όλα τα επικυρωμένα δικαιολογητικά που απαιτούνται και αποδεικνύουν προσόντα και τίτλους σπουδών.

Προσόντα και μόρια βαθμολόγησης

Τα βαθμολογούμενα κριτήρια για την αποτίμηση προσόντων των προς μετάταξη/μεταφορά υπαλλήλων ορίζονται ως εξής:

Α. Για προσωπικό Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

1. Τα τυπικά προσόντα δίνουν έως 42 μόρια. Αυτά επιμερίζονται: βασικός τίτλος σπουδών 5 μόρια, δεύτερος τίτλος σπουδών της ίδιας κατηγορίας με το βασικό τίτλο σπουδών 4 μόρια, διδακτορικό δίπλωμα 7 μόρια, μεταπτυχιακό 4 μόρια, αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόιας Διοίκησης ή την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης 5 μόρια, ξένη γλώσσα - μοριοδοτούνται μέχρι δυο ξένες γλώσσες - 4 (άριστη γνώση), 3 (Πολύ καλή γνώση), 1 (καλή γνώση), Γνώση Χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 4 μόρια, Επιμόρφωσηστο ΙΝΕΠ του ΕΚΔΔΑ σε βάθος δεκαετίας (ανά επιμορφωτικό πρόγραμμα και έως 5)έως 5 μόρια

2. Ο τρόπος εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση δίνει 5 μόρια. Ο γραπτός διαγωνισμός ή εισαγωγικός διαγωνισμός ΕΣΔΔ/ΕΣΤΑ ή διορισμός /πρόσληψη κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία άρθρου 18 του Ν2190/1994 δίνει 5 μόρια.

3. Η διοικητική εμπερία δίνει κατά μέγιστο 53 μόρια. Πιο αναλυτικά, για τα πρώτα δώδεκα
(12) έτη προϋπηρεσίας (αριθμός ετών x 1) 12 μόρια, για τα επόμενα 10 έτη (αριθμός ετών x 0,8) 8 μόρια. Για υπηρεσία σε θέση ευθύνης, προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης 9 μόρια, προϊσταμένου Διεύθυνσης 5 μόρια, προϊσταμένου Τμήματος 4 μόρια, προϋπηρεσία σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (max 15 έτη x 1 μόριο για κάθε έτος) 15 μόρια

4. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

*Πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών ισοδυναμεί με αφαίρεση 10 μορίων (-10)

*Στέρηση δικαιώματος προαγωγής από 1 έως 5 έτη ή στέρηση δικαιώματος συμμετοχής σε
διαδικασία επιλογής Προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από 1 έως 5 έτη ή αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπό της οδηγούν σε μείον 20 μορίων (-20).

*Υποβιβασμός έως 2 βαθμούς ή προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών ισοδυναμεί με αφαίρεση 30 μορίων (-30).


Β. Για προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

1. Τα τυπικά προσόντα δίνουν έως 45 μόρια. Αυτά επιμερίζονται: βασικός τίτλος σπουδών 20 μόρια, μεταλυκειακές σπουδές 4 μόρια, ξένη γλώσσα - μοριοδοτούνται μέχρι δυο ξένες γλώσσες - 3 (άριστη γνώση), 2 (Πολύ καλή γνώση), 1 (καλή γνώση), Γνώση Χειρισμού
Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 5 μόρια, Επιμόρφωση στο ΙΝΕΠ του ΕΚΔΔΑ σε βάθος δεκαετίας (ανά επιμορφωτικό πρόγραμμα και έως 10) έως 10 μόρια

2. Ο τρόπος εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση δίνει 5 μόρια. Ο γραπτός διαγωνισμός ή εισαγωγικός διαγωνισμός ΕΣΔΔ/ΕΣΤΑ ή διορισμός /πρόσληψη κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία άρθρου 18 του Ν2190/1994 δίνει 5 μόρια.

3. Η διοικητική εμπερία δίνει κατά μέγιστο 50 μόρια. Πιο αναλυτικά, για τα πρώτα οκτώ
(8) έτη προϋπηρεσίας (αριθμός ετών x 1) 8 μόρια, για τα επόμενα 10 έτη (αριθμός ετών x 0,4) 4 μόρια. Για υπηρεσία σε θέση ευθύνης, προϊσταμένου Διεύθυνσης 13 μόρια, προϊσταμένου Τμήματος 10 μόρια, προϋπηρεσία σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (max 15 έτη - 1 μόριο για κάθε έτος) έως 15 μόρια.

4. Ως προς τις πειθαρχικές ποινές ισχύουν ο,τι και για άλλες εκπαιδευτικές κατηγορίες προσωπικού.

Γ. Για προσωπικό Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης

1. Τα τυπικά προσόντα δίνουν έως 45 μόρια. Αυτά επιμερίζονται: βασικός τίτλος σπουδών 20 μόρια, μεταλυκειακές σπουδές 4 μόρια, ξένη γλώσσα - μοριοδοτούνται μέχρι δυο ξένες γλώσσες - 3 (άριστη γνώση), 2 (Πολύ καλή γνώση), 1 (καλή γνώση), Γνώση Χειρισμού
Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 5 μόρια, Επιμόρφωση στο ΙΝΕΠ του ΕΚΔΔΑ σε βάθος δεκαετίας (ανά επιμορφωτικό πρόγραμμα και έως 10)
έως 10 μόρια

2. Ο τρόπος εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση δίνει 5 μόρια. Ο γραπρός διαγωνισμός ή εισαγωγικός διαγωνισμός ΕΣΔΔ/ΕΣΤΑ ή διορισμός /πρόσληψη κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία άρθρου 18 του Ν2190/1994 δίνει 5 μόρια.

3. Η διοικητική εμπερία δίνει κατά μέγιστο 50 μόρια. Πιο αναλυτικά, για τα πρώτα οκτώ
(8) έτη προϋπηρεσίας (αριθμός ετών x 1) 8 μόρια, για τα επόμενα 10 έτη
(αριθμός ετών x 0,4) 4 μόρια. Για υπηρεσία σε θέση ευθύνης, προϊσταμένου Διεύθυνσης 13 μόρια, προϊσταμένου Τμήματος 10 μόρια, προϋπηρεσία σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (max 15 έτη - 1 μόριο για κάθε έτος) έως 15 μόρια
4. Ως προς τις πειθαρχικές ποινές ισχύουν ο, τι και για άλλες εκπαιδευτικές κατηγορίες προσωπικού.

Πώς θα γίνει ο καθορισμός θέσεων και η διαδικασία μετάταξης

Το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει από τους φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού να στείλουν τα αιτήματά τους, προσδιορίζοντας τον αριθμό υπαλλήλων κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα (υφιστάμενη ή συναφή), τα τυχόν πρόσθετα προσόντα που ο φορέας υποδοχής κρίνει απαραίτητα. Το αίτημα θα συνοδεύεται και από βεβαίωση ύπαρξης των αναγκαίων πιστώσεων.

Μετά τη συγκέντρωση των αιτιολογημένων αιτημάτων των φορέων υποδοχής, εκδίδεται και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη του ΑΣΕΠ, η Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία καθορίζονται:
α) οι φορείς από τους οποίους δύναται να προέλθει προσωπικό προς μετάταξη/μεταφορά (φορείς προέλευσης),
β) οι φορείς στους οποίους θα μεταταχθεί/μεταφερθεί το προσωπικό (φορείς υποδοχής)
γ) ο αριθμός των υπαλλήλων που θα μεταταγεί/μεταφερθεί σε κάθε φορέα ανά κατηγορία, κλάδο ή και
ειδικότητα,
δ) τα απαιτούμενα προσόντα.

Με την ίδια ανακοίνωση καλούνται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την έκδοσή της, οι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται, να υποβάλουν αίτηση στην υπηρεσία προσωπικού του φορέα προέλευσης.

Η χρήση προτυποποιημένων από το ΑΣΕΠ εντύπων αιτήσεων - υπεύθυνων δηλώσεων είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία. Παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει κάθε δικαιολογητικό απαραίτητο για τη βαθμολόγηση των σχετικών κριτηρίων, ιδίως όταν αυτό δεν περιλαμβάνεται στον
υπηρεσιακό του φάκελο.

Με την αίτηση και την υπεύθυνη Δήλωση οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν, με σειρά προτίμησης, τους φορείς υποδοχής στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν ή να μεταφερθούν. Η επιλεγείσα σειρά προτίμησης είναι δεσμευτική για τον υπάλληλο.

Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες προσωπικού συντάσσουν και αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ πίνακες συνδρομής κριτηρίων όλων των μόνιμων και των με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων τους, οι οποίοι υπέβαλαν εμπροθέσμως αίτηση για τη μετάταξη/μεταφορά τους σύμφωνα με το Πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Ο ΑΣΕΠ, ακολούθως, ακολουθεί τη διαδικασία, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι πλήρωση κενών θέσεων από αδιάθετους συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν τις έχουν συμπεριλάβει μεταξύ των προτιμήσεών τους, δεν επιτρέπεται.

Με μέριμνα του ΑΣΕΠ οι πίνακες κατάταξης και διάθεσης διαβιβάζονται στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο τους διαβιβάζει αμελλητί στις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού των φορέων προέλευσης και των φορέων υποδοχής
tanea.gr

Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν μάλλον πολύ χαλαρά κριτήρια σχετικά με το τι είναι επιστήμη και τι όχι. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης των ΗΠΑ (NSF), μόνο το 55% των πολιτών απορρίπτει την αστρολογία ως ψευδοεπιστήμη, ποσοστό μάλιστα που υποχωρεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και έχει συρρικνωθεί στο 42% στην ηλικιακή ομάδα των 18 έως 24 ετών!

Τα στοιχεία για την αστρολογία και γενικά για την ψευδοεπιστήμη περιλαμβάνονται σε ευρύτερη έκθεση του NSF για τη στάση του κοινού προς την επιστήμη.

Το 2012, το ένα τρίτο των Αμερικανών (32%) θεωρούσε την αστρολογία «κάπως επιστημονική» και ένας στους δέκα (10%) δήλωνε ότι η μελέτη της επίδρασης των άστρων είναι «πολύ επιστημονική».

Συγκριτικά, το 92% των Κινέζων δήλωνε το 2010 ότι δεν πιστεύει στα ωροσκόπια.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η διαπίστωση του NSF ότι η στάση των Αμερικανών απέναντι στην επιστήμη κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Ο σκεπτικισμός για τον ρόλο των ουράνιων σωμάτων κορυφώθηκε το 2004, όταν το 66% των ερωτηθέντων θεωρούσε την αστρολογία ανοησία. Εκτοτε, το ποσοστό φθίνει.
tanea.gr

Η τεχνολογία προχωρεί, αφήνοντας πίσω της τα παλαιότερα επιτεύγματα. Τρανό παράδειγμα η σταδιακή «εγκατάλειψη» των επιτραπέζιων υπολογιστών, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι χρήστες επιλέγουν πλέον να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο, μέσω των smartphone και των tablet τους.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, σε έρευνα που πραγματοποίησε η Focus Bari, για την χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε πως τον Δεκέμβριο του 2013 έχει πέσει η χρήση μέσω υπολογιστών, αλλά και λάπτοπ, ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση μέσω του κινητού τηλεφώνου και των tablet.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα και τα στοιχεία της Focus Bari, η χρήση του λάπτοπ για «σερφάρισμα» έχει πέσει στο 61% από το 74% του Ιουνίου, ενώ η χρήση σταθερού υπολογιστή έχει πέσει από το 53% στο 52%.
Από την άλλη η χρήση κινητού τηλεφώνου για πλοήγηση στο διαδίκτυο ανέβηκε στο 39% από το 33%. Η χρήση tablet/iPad για περιήγηση στο διαδίκτυο αυξήθηκε ελάχιστα από το 8% στο 9%.
Ακόμη, η γενική χρήση tablet και ipad αυξήθηκε κατά 0.4%, από το 6,3% στο 5,9%, ενώ 197.000 άτομα (103.000 άνδρες και 93.000 γυναίκες) δηλώνουν πως σκοπεύουν να αγοράσουν tablet pc τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: iefimerida.gr


Γιατί άραγε η ένοπλη πτέρυγα του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας είχε δημιουργήσει εργαστήριο εντομολογίας στο στρατόπεδο του Νταχάου; Γερμανός ερευνητής που μελέτησε το αρχείο του εργαστηρίου υποστηρίζει τώρα ότι τα SS εξέταζαν τη χρήση κουνουπιών με ελονοσία ως βιολογικών όπλων.

«Αποτελεί αντικείμενο έρευνας εδώ και καιρό το εάν η ναζιστική Γερμανία επιδίωξε να παράξει βιολογικά όπλα παρά την απαγόρευση της χρήσης τους από τον Χίτλερ» αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, όπου πραγματοποιήθηκε η νέα μελέτη.

Την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία διέθετε αρκετά εντομολογικά εργαστήρια, είναι επομένως περίεργο ότι ίδρυσε ένα ακόμα στο Νταχάου, επισημαίνει ο δρ Κλάους Ράινχαρντ στη μελέτη του, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Endeavour.

Το «Εντομολογικό Ινστιτούτο των SS», παράρτημα του στρατοπέδου συγκέντρωσης, δημιουργήθηκε το 1942 από τον Χάινριχ Χίμλερ, διαβόητο επικεφαλής των SS, πιθανώς έπειτα από αναφορές για στρατιώτες που είχαν προσβληθεί από ψείρες, αλλά και περιστατικά τυφοειδούς πυρετού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του  Νόιενγκαμε. Οι οδηγίες που έδωσε ο Χίμλερ αφορούσαν  τη διεξαγωγή βασικής έρευνας για την προστασία από παράσιτα φορείς ασθενειών.

Τα αρχεία του Ινστιτούτου, λέει ο δρ Ράινχαρτ, δείχνουν ότι κάτι άλλαξε το 1944, όταν οι ερευνητές ανέλαβαν να εκτιμήσουν την ικανότητα διαφόρων κουνουπιών να επιβιώνουν χωρίς τροφή και νερό - μια ικανότητα που θεωρητικά θα επέτρεπε τη χρήση τους ως βιολογικών όπλων που απελευθερώνονται από αεροπλάνα σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Ράινχαρτ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εντουαρντ Μέι «συνιστούσε» στις σημειώσεις του τη «χρήση» ενός συγκεκριμένου είδους κουνουπιού στο γένος Anopheles, το οποίο μεταδίδει το παράσιτο της ελονοσίας και επιζεί για περισσότερες από τέσσερις ημέρες.

Ο Ράινχαρντ θεωρεί αυτό το εύρημα ξεκάθαρη ένδειξη ότι το Τρίτο Ράιχ προόριζε τα μολυσμένα κουνούπια για επιθέσεις.

Στο Νταχάου, εξάλλου, εργαζόταν ο καθηγητής Κλάους Σίλινγκ, ο οποίος μόλυνε εσκεμμένα κρατούμενους με το παράσιτο της ελονοσίας (τελικά εκτελέστηκε στη Νυρεμβέργη). Παρόλα αυτά, ο Ράινχαρτ δεν βρήκε ενδείξεις ότι ο Σίλινγκ συνεργαζόταν με τον διευθυντή του Ινστιτούτου.

Όπως λέει ο ίδιος, «ο Έντουαρντ Μέι γνώριζε ότι κάποιος πραγματοποιούσε πειράματα που σχετίζονταν με την ελονοσία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν απέφυγε αυτά τα πειράματα εσκεμμένα ή αν απλά δεν είχε την άδεια να εισέλθει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο ερευνητής επισημαίνει, τέλος, πως σύμφωνα με κατάθεση αξιωματικού των SS στη δίκη της Νυρεμβέργης, ο Μέι είχε αρνηθεί να διεξάγει πειράματα σε ανθρώπους.
tanea.gr

Η Μπαρτσελόνα έκανε την καλύτερη προετοιμασία πριν από τη δοκιμασία της στην Αγγλία με τη Μάντσεστερ Σίτι, διαλύοντας τη Ράγιο Βαγεκάνο με 6-0 και τον Λιονέλ Μέσι να καταρρίπτει ακόμα ένα ρεκόρ. Επιστροφή στις νίκες για την Ατλέτικο Μαδρίτης, που επιβλήθηκε 3-0 της Βαγιαδολίδ για την 24η αγωνιστική της Primera Division.

Η Μπαρτσελόνα έφτασε τα 29 γκολ απέναντι στη Ράγιο Βαγεκάνο στα τελευταία 6 παιχνίδια, μετά από το επιβλητικό 6-0 του "Καμπ Νόου". Οι φιλοξενούμενοι δεν βάζουν μυαλό κι επιμένουν να παίζουν με ψηλά την άμυνά τους, με συνέπεια οι Καταλανοί να φτάνουν πολύ εύκολα στην εστία του Ρουμπέν και να ανακτούν την πρώτη θέση, έστω και στην ισοβαθμία με την Ατλέτικο Μαδρίτης (και πιθανότατα και τη Ρεάλ). Μόλις στο 2ο λεπτό ο Αντριάνο έδωσε τον τόνο της συνάντησης ανοίγοντας το σκορ. Πρωταγωνιστής, όμως, σε ακόμα ένα παιχνίδι των πρωταθλητών Ισπανίας, όφειλε να είναι ένας.
Ο Λιονέλ Μέσι βρήκε δίχτυα στο 36ο λεπτό και έφτασε τα 336 γκολ με την "μπλαουγκράνα" φανέλα, ξεπερνώντας το ρεκόρ σκοραρίσματος με έναν ισπανικό σύλλογο που κρατούσε ο Τέλμο Θάρα από τη δεκαετία του '50 με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ταυτόχρονα, έπιασε τον Αλφρέντο ντι Στέφανο στην 4η θέση του πίνακα των σκόρερ της Primera Division με 227 γκολ. Το παιχνίδι απέκτησε τυπικό χαρακτήρα, αφού δύο γρήγορα τέρματα των Αλέξις Σάντσες και Πέδρο με την έναρξη του 2ου μέρους εκτόξευσαν το σκορ στο 4-0. Η ομάδα του Πάκο Χέμεθ δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες, αλλά δεν νίκησε τον Βίκτορ Βαλδές, με τους γηπεδούχους να μην επαναπαύονται. Ο Μέσι σκόραρε ξανά προτού γίνει αλλαγή και ο Νεϊμάρ που μπήκε στη θέση του Πέδρο έβαλε το "κερασάκι" στην τούρτα με ένα πανέμορφο τέρμα στο 89'.

Μετά από 3 σερί ήττες σε όλες τις διοργανώσεις δίχως να σκοράρει, η Ατλέτικο Μαδρίτης βρήκε τα πατήματά της και νίκησε άνετα τηΒαγιαδολίδ με 3-0 στο "Βιθέντε Καλδερόν". Μόλις 4 λεπτά χρειάστηκαν οι "ροχιμπλάνκος" ώστε να διαλύσουν κάθε σύννεφο κρίσης που πλανήθηκε τις τελευταίες ημέρες πάνω από τα κεφάλια τους. Οι δύο ήττες από τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά του Copa del Rey και η αναπάντεχη αποτυχία στην Αλμερία θα μπορούσαν να πάρουν από κάτω την ομάδα του Ντιέγο Σιμεόνε, αλλά μέσα σε 4 λεπτά είχε έρθει η απόλυτη ανάταση. Ο Ραούλ Γκαρθία δικαίωσε τον Αργεντινό τεχνικό που τον εμπιστεύεται ως επιθετικό τις τελευταίες εβδομάδες και ένα λεπτό αργότερα ο Ντιέγο Κόστα έκανε το 2-0 με το 21ο φετινό τέρμα του, πλησιάζοντας σε απόσταση γκολ από τον αρχισκόρερ της κατηγορίας, Κριστιάνο Ρονάλντο.
Η Βαγιαδολίδ, μία από τις πιο αδύναμες ομάδες της κατηγορίας, δεν είχε τα ψυχικά αποθέματα να επιστρέψει μετά από μία τόσο κακή εκκίνηση. Παρατάχθηκε άκρως αμυντικά και ο Χάβι Γκέρα δεν απείλησε την αντίπαλη εστία, η οποία μετά από καιρό περιελάμβανε την επιβλητική μορφή του Τιμπό Κουρτουά. Ο Βέλγος δεν χρειάστηκε να επέμβει σε καμία στιγμή στον αγώνα, αφού οι φιλοξενούμενοι είχαν 4 άστοχα σουτ όλα κι όλα στο παιχνίδι, με συνέπεια το τελικό σκορ να διαμορφωθεί από έναν γηπεδούχο, τον MVP της συνάντησης, Ντιέγο Γοδίν.

Δείτε τα γκολ των αναμετρήσεων : http://www.contra.gr





Θα ήταν πολύ βαρύ για τους Πολίτες και τον Μανουέλ Πελεγκρίνι να κάνουν τρίτη συνολικά και δεύτερη στην έδρα τους ήττα από την Τσέλσι. Γι' αυτό, η Σίτι ήταν μία κλάση πάνω από τους Μπλε στον αγώνα για τον 5ο γύρο του FA Cup και παρότι το δεύτερο γκολ είναι καθαρά οφσάιντ, η νίκη και η πρόκρισή της είναι δικαιότατη.
Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και οι Citizens εκτός από τη νίκη, απάντησαν και στο σπάσιμο του σερί της Τσέλσι στο ματς του «Etihad». Οι Μπλε στον πρόσφατο αγώνα πρωταθλήματος είχαν κρατήσει την αντίπαλό τους στο «μηδέν» στην έδρα της για πρώτη φορά μετά από 61 αγώνες και τώρα η Σίτι άφησε την Τσέλσι χωρίς να σκοράρει σε αγώνα Κυπέλλου μετά από 32 ματς! Η κλήρωση για τα ματς των «8» δεν έχει γίνει ακόμα.
Πριν την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σερ Τομ Φίνεϊ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Ο Φίνεϊ έπαιξε 76 αγώνες με την Εθνική Αγγλίας και υπήρξε θρύλος της Πρέστον, με την οποία πέτυχε 187 γκολ σε περισσότερες από 400 εμφανίσεις. Εξω από το γήπεδο του συλλόγου υπάρχει άγαλμά του και μέσα σε αυτό κερκίδα που φέρει το όνομά του. Το 1998 απέκτησε τον τίτλο του Σερ.
Το ματς ήταν μονόλογος των γηπεδούχων, με την Τσέλσι να μην βγάζει σε καμία περίπτωση το πάθος του αγώνα πρωταθλήματος και να μην κάνει ούτε μία φάση της προκοπής στον αγώνα. Ενα ξέσπασμα των Πολιτών στο πρώτο μέρος ήταν ικανό για να της δώσει το προβάδισμα. Στο 15' ο Τουρέ έκανε το σουτ εκτός περιοχής, ο Τσεχ απέκρουσε, ο Γιόβετιτς βρέθηκε σε καλή θέση όμως ο Τσέχος γίγαντας πρόλαβε να ακουμπήσει λίγο τη μπάλα, η οποία βρήκε στο πάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού και πήγε κόρνερ.
Στο επόμενο λεπτό ο Μαυροβούνιος επιθετικός μπόρεσε να κάνει τη ζημιά. Ο Σίλβα έδωσε στον Τζέκο, ο Βόσνιος άνοιξε ωραία προς τα δεξιά στον Γιόβετιτς ο οποίος με εξαιρετικό τελείωμα -δοκάρι και μέσα- νίκησε τον Τσεχ για το 1-0, που έμεινε μέχρι το ημίχρονο, αφού ο Τζέκο νικήθηκε σε καλό σουτ από τον Τσεχ (24').
Η ανωτερότητα των Πολιτών φάνηκε και στον πίνακα του σκορ στο 67', αφού η Τσέλσι δεν μπόρεσε ποτέ να βγει με προϋποθέσεις από την άμυνά της και μοιραία έχασε και αποκλείστηκε. Σε μία φάση που ξεκίνησε από την άμυνα και την πάσα του Κομπανί, ο Νασρί πήρε μπάλα, έβγαλε στον Σίλβα που έκανε κάθετη κίνηση και ο Ισπανός -ήταν οφσάιντ- έδωσε ξανά στον Γάλλο που έκανε στην κενή εστία το τελικό 2-0.

Διάβασε περισσότερα στο: http://www.gazzetta.gr
Ανατρεπτικές αλλαγές έρχονται στις customized επιλογές γένους στο Facebook. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, πλέον οι χρήστες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να περιορίζονται στις επιλογές "άνδρας" - "γυναίκα" αλλά θα έχουν περίπου 50 επιλογές όπως: αμφίφυλος, ανδρόγυνος, τρανσέξουαλ.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το "άφυλος", το "gender fluid", δηλαδή το μη σταθερό προσδιορισμό φύλου, το... μπαλαντέρ "genderqueer" (ο όρος αναφέρεται σε οποιαδήποτε ταυτότητα πέραν των κλασικών "άνδρας" και "γυναίκα"), αλλά και το "Intersex", που είναι η περίπτωση ανθρώπων οι οποίοι έχουν σεξουαλική ανατομία και αναπαραγωγικά όργανα που δεν ταιριάζουν στην παραδοσιακή έννοια του "ανδρα" ή της "γυναίκας".
Όπως αναφέρει η εταιρεία με αυτόν τον τρόπο "οι άνθρωποι θα μπορούν να εκφράζονται με έναν αυθεντικό τρόπο".
Επίσης θα δίδεται επιλογή να γίνεται σε αυτούς αναφορά ως "αυτός", "αυτή" ή "αυτοί".
Για αρχή η επιλογή αυτή θα υπάρχει μόνον για όσους χρησιμοποιούν την αγγλόφωνη έκδοση του Facebook.
Πολλά μέσα ενημέρωσης πάντως βλέπουν την απόφαση αυτή ως ένα ακόμη βήμα προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ σε όλο τον κόσμο, ειδικότερα στη Δύση.  
news.gr
Παρά την οικονομική κρίση, δυστυχώς, το ψωμί είναι ένα από τα είδη φαγητού που μόλις ξεραθεί, πολλοί το πετούν, γεγονός που θεωρείται μεγάλη σπατάλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 3 δισεκατομμύρια καρβέλια που αγοράζονται, περίπου τα 750 εκατομμύρια καταλήγουν στα σκουπίδια. Υπάρχει, όμως, ένας τρόπος να το σταματήσουμε αυτό.
Το ξεραμένο ψωμί, παρόλο που δεν είναι εύγευστο, δεν είναι και άχρηστο, αντίθετα με ότι πιστεύουμε. Ετσι, την επόμενη φορά που θα ξεραθεί μία φρατζόλα σπίτι σας, μην την πετάξετε, αφού μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα με αυτήν:
Ανανεώστε το
Βάζοντας την ξεραμένη φρατζόλα σε μία υγρή χάρτινη σακούλα και όλο μαζί στο φούρνο, θα την κάνει σαν καινούργια.
Χρησιμοποιήστε το σε συνταγές .
Γαλλικά τοστ, bruschetta, πουτίγκα ψωμιού, γαλλική κρεμμυδόσουπα, γέμιση, ρολό, panzanella και ένα σωρό άλλα γεύματα, φτιάχνονται από ξερό ψωμί.
Παγώστε το
Αντί να το αφήσετε να ξεραθεί, διατηρήστε το στο ψυγείο και ρυθμίστε την τοστιέρα στο «ξεπάγωμα», προκειμένου να το έχετε φρέσκο όταν το χρειαστείτε.
Φτιάξτε τρίμματα
Στεγνώστε τις φέτες, αλέστε τις και τοποθετήστε τις στο φούρνο. Σε λίγα μόλις λεπτά, θα έχετε τρίμματα για να αλείψετε τα σνίτσελ σας.
Φτιάξτε κρουτόν
Κόψτε το μπαγιάτικο φέτες ψωμί σε κύβους και ψήστε το στο φούρνο για να δημιουργήσετε κρουτόν που θα διαρκέσουν έως και τέσσερις εβδομάδες .
Πυκνώστε τη σούπα σας
Δώστε πιο πυκνή υφή στη σούπα με μια ξεραμένη φέτα ψωμί .
Κάντε βουτήματαΚαθώς το μπαγιάτικο ψωμί είναι πολύ πιο ανθεκτικό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για βουτήματα σε σως ή και τσάι
Κρατήστε τα λαχανικά φρέσκα
Οταν το μπαγιάτικο ψωμί τοποθετείται κοντά σε λαχανικά, απορροφά την υγρασία και τα κρατάει φρέσκα .
Ταίστε τα φυτά σας
Μοιραστείτε τα θρεπτικά συστατικά από το μπαγιάτικο ψωμί σας με τα φυτά, ρίχνοντας τρίμματα στη γλάστρα
Δωροδοκήστε το σκυλί σας
Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε μεζέδες σε σχήμα κόκαλου για το κατοικίδιο σας


Πηγή: iefimerida.gr
Μια «καυτή» συνέχεια μας επιφυλάσσει το 2014 σύμφωνα με εκτιμήσεις Γερμανών επιστημόνων. Μετρώντας από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία (τέλος του 19ου αιώνα), το 2014 μπορεί να αποδειχτεί η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία της Γης, επειδή το «κακό παιδί» του κλίματος, το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» φαίνεται να ετοιμάζεται να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Και αν το θερμοκρασιακό ρεκόρ δεν συμβεί το 2014, τότε θα συμβεί το 2015.
Σύμφωνα με το άρθρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου, υπάρχει πιθανότητα 75% το φετινό καλοκαίρι να είναι το πιο ζεστό στην μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη!
Υπάρχουν όμως και επιστήμονες που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, και πιστεύουν ότι τέτοιες κλιματολογικές προβλέψεις σε βάθος χρόνου δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες.
Οι Γερμανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο κλιματολογικό μοντέλο, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, είναι σε θέση να προβλέψει ότι φέτος θα κάνει την εμφάνισή του το Ελ Νίνιο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θερμοκρασίες της Γης.
Γιατί φέτος;
Το Ελ Νίνιο -που δεν εμφανίστηκε ούτε το 2012, ούτε το 2013- λαμβάνει χώρα, όταν θερμό νερό ανεβαίνει μαζικά από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού προς τα πάνω και εξαπλώνεται κατά μήκος του Ισημερινού προς τις δυτικές ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, φέρνοντας μαζί του μεγάλες βροχές και πλημμύρες, ενώ παράλληλα «πυροδοτεί» ξηρασίες και πυρκαγιές στην Αυστραλία και την Ινδονησία. Θεωρείται σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς κατά πόσο θα υπάρξει Ελ Νίνιο σε μια δεδομένη χρονιά.
Όμως οι Γερμανοί κλιματολόγοι ισχυρίζονται ότι το μοντέλο τους (που βασίζεται σε απλά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διαφορά θερμοκρασιών πάνω από τον Ισημερινό και τον υπόλοιπο Ειρηνικό) μπορεί να εκτιμήσει έως και ένα έτος πριν -και μάλιστα με μεγάλη πιθανότητα- την εμφάνιση του Ελ Νίνιο. Όπως αναφέρουν, για το 2014 η σχετική πιθανότητα είναι 76%. Η έως τώρα καλύτερη πρόβλεψη του Ελ Νίνιο δεν ξεπερνούσε τους τέσσερις έως έξι μήνες.
Ούτως ή άλλως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το 2014 αναμένεται να είναι ένα από τα θερμότερα έτη έως τώρα. Αλλά αν όντως συμβεί και το Ελ Νίνιο, τότε αυτό ίσως είναι «το κερασάκι στην τούρτα», που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να «σπάσουν τα θερμόμετρα» τη φετινή χρονιά. Δεν αποκλείεται όμως, κατά τους γερμανούς ερευνητές, το ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας να καταρριφθεί το 2015 τελικά, επειδή το Ελ Νίνιο ασκεί επίδραση σε δύο συναπτά ημερολογιακά έτη.
Πότε είχε εμφανιστεί το Ελ Νίνιο;
Και άλλα κλιματολογικά μοντέλα έχουν κάνει πρόβλεψη για πιθανή εμφάνιση του Ελ Νίνιο φέτος, αν και παραμένει άγνωστο κατά πόσο το εν λόγω φαινόμενο -αν όντως συμβεί- θα έχει την μεγάλη ένταση του 1998, όταν είχε προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.
Άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο κλιματολόγος Τιμ Μπάρνετ του αμερικανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, δεν δείχνουν να έχουν πειστεί από τις νέες εκτιμήσεις, θεωρώντας πρόωρες τέτοιες προβλέψεις και βασισμένες σε ανεπαρκή επιστημονικά δεδομένα και σε ξεπερασμένες τεχνικές. Όπως λένε, ένα τόσο πολύπλοκο καιρικό φαινόμενο όπως το Ελ Νίνιο, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με ένα τόσο απλό κλιματολογικό μοντέλο.
«Ελ Νίνιο» σημαίνει στα ισπανικά «αγοράκι» (αναφορά στον Ιησού βρέφος) και η ονομασία δόθηκε στο φαινόμενο από νοτιοαμερικανούς αλιείς, επειδή έβλεπαν περιοδικά τον ωκεανό να θερμαίνεται γύρω στα Χριστούγεννα. Αντίθετο είναι το φαινόμενο «Ελ Νίνια» (κοριτσάκι), όταν τα νερά του Ειρηνικού στο ύψος του Ισημερινού εμφανίζονται ασυνήθιστα κρύα.
Πηγή: enikos.gr
Σαν σήμερα, το 1833, εκδόθηκε στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του βασιλείου της Ελλάδος».

1646 - Πραγματοποιείται η Μάχη του Τόρινγκτον στο Ντέβον της Αγγλίας, η τελευταία σημαντική μάχη του πρώτου αγγλικού Εμφύλιου Πολέμου.

1816 - Αποβιβάζεται στην Κέρκυρα ο Τόμας Μέτλαντ, Ύπατος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων.

1833 - Εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

1918 - Η Λιθουανία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1923 - Εφαρμόζεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου γίνεται 1η Μαρτίου.

1938 - Η αυστριακή κυβέρνηση χορηγεί αμνηστία στους Ναζί, συμπεριλαμβανομένων και των καταδικασθέντων για τη δολοφονία του Ντόλους. Ο φιλοναζιστής Ζάις Ίνγκβαρτ αναλαμβάνει υπουργός.

1981 - Πατριάρχης Ιεροσολύμων εκλέγεται ο Διόδωρος Α'

1985 - Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

1994 - Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου επιβάλλει εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ, επειδή συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία.

1999 - Τις πρώτες πρωινές ώρες ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν συλλαμβάνεται στην Κένυα από ομάδα Τούρκων απεσταλμένων και στη συνέχεια μεταφέρεται με χειροπέδες στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροσκάφος.

2008 - Ο από Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος ενθρονίζεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

http://www.enikos.gr

Έναν απίθανο σύμμαχο στην καταπολέμηση του ιού του HIV σε ασθενείς με AIDS τελευταίου σταδίου, φαίνεται πως βρήκαν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με μελέτη του Louisiana State University που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό AIDS Research and Human Retroviruses, τα κανναβινοειδή σκευάσματα, εκτός από το να ανακουφίζουν τους ασθενείς με AIDS από τη ναυτία και να ενισχύσουν την όρεξη τους, ενδέχεται να καταπολεμούν τον ιό HIV, στα τελικά στάδια της νόσου.
Οι ερευνητές χορηγήσαν THC, η ουσία που περιέχεται στην μαριχουάνα και το χασίς, σε πιθήκους που ήταν μολυσμένοι από τον ιο και διεπίστωσαν ότι μπορούν να μπλοκάρουν την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό.
«Τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν νέους μηχανισμούς που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλουν στη ρύθμιση της νόσου» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Patricia Molina.
Πέρυσι , ένας ογκολόγος από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι ενώσεις μαριχουάνα μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα σε ασθενείς με λευχαιμία.
Επίσης επιστημονες του California Pacific Medical Center στο Σαν Φρανσίσκο έχουν πραγματοποιήσει έρευνα που δείχνει ότι η μαριχουάνα  μπορούν επίσης να καταπολεμήσει αποτελεσματικά άλλες μορφές επιθετικού καρκίνου.
Πηγή: news247.gr
Πρόσωπο... το πρώτο που βλέπουμε σε έναν άνθρωπο. Και ίσως το σημείο του ανθρώπινου σώματος με την υψηλότερη κυριολεκτική αλλά και συμβολική αξία.
Πώς όμως οι άνθρωποι αποκτήσαμε πρόσωπο. Οι αρχαίοι-αρχαίοι, προϊστορικοί ημών πρόγονοι, οι οργανισμοί από τους οποίους προκύψαμε εξελικτικά, δεν είχαν πάντοτε πρόσωπο!
Ένα αρχαίο ψάρι που κολυμπούσε στις προϊστορικές θάλασσες και εξαφανίστηκε πριν από 360 εκατομμύρια χρόνια είναι ο "σύνδεσμος", ο συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα μεταξύ των οργανισμών χωρίς πρόσωπο και αυτών με πρόσωπο.
Ομάδα Γάλλων και Σουηδών επιστημόνων, μελέτησε εξονυχιστικά ένα απολίθωμα του μικρού ψαριού "Ρομουντίνα", το οποίο ανακαλύφθηκε στον αρκτικό Καναδά.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την εσωτερική δομή του κρανίου του ψαριού, ξαναζωντανεύοντας έτσι με ψηφιακό και τρισδιάστατο τρόπο την ανατομία του μεταβατικού πλάσματος.
Η μήκους περίπου 20 εκατοστών "Ρομουντίνα", ήταν ένα από τα πρώτα ψάρια που απέκτησαν πρωτόγονα σαγόνια (γνάθους), βασικό συστατικό ενός προσώπου. Η μετάβαση από τα ψάρια χωρίς γνάθο σε αυτά με γνάθο αποτέλεσε κρίσιμο εξελικτικό βήμα στα σπονδυλωτά της θάλασσας, ένα ανατομικό χαρακτηριστικό που στη συνέχεια μεταφέρθηκε και στα ζώα της ξηράς - και τελικά οδήγησε στο ανθρώπινο πρόσωπο.
news.gr
Σε μερικούς ανθρώπους δεν υπάρχει διαφορά είτε βλέπουν ένα πίνακα του Βαν Γκογκ, είτε ακούνε Μπαχ, είτε κοιτάζουν το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Τα μαθηματικά μπορούν να γοητεύσουν κάποιον -κατά προτίμηση έναν μαθηματικό που τα καταλαβαίνει!- τόσο πολύ που να διεγερθούν οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου του, οι οποίες ενεργοποιούνται και στη θέα ή την ακρόαση ενός μεγάλου έργου τέχνης.
Αυτό διαπίστωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία όσοι θεωρούν πραγματικά όμορφες τις εξισώσεις, τις βλέπουν σαν αυθεντικά έργα τέχνης. Η νέα μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι υπάρχει μια ενιαία νευροβιολογική βάση για την ομορφιά και την αισθητική αντίληψη του ωραίου.
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Frontiers in Human Neuroscience» (Σύνορα στην Ανθρώπινη Νευροεπιστήμη). Σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) για να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 15 εθελοντών μαθηματικών, την ώρα που αυτοί καλούνταν να δουν 60 μαθηματικές εξισώσεις και να τις αξιολογήσουν ως όμορφες, άσχημες ή ουδέτερες.
Η μελέτη έδειξε ότι η εμπειρία του "μαθηματικά ωραίου" καταγράφεται στην ίδια συναισθηματική περιοχή του εγκεφάλου (στον μέσο κογχομετωπιαίο φλοιό), όπου αποτυπώνεται και γίνεται η επεξεργασία του "ωραίου" στην μουσική ή τη ζωγραφική.
Το πείραμα έδειξε ότι οι εξισώσεις που συστηματικά γεννούν την πιο έντονη αισθητική απόλαυση, είναι η ταυτότητα του Όιλερ, το Πυθαγόρειο θεώρημα και οι εξισώσεις Κοσί-Ρίμαν.
news.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!