Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

 

Αντιμέτωποι με την φτώχεια χιλιάδες πολίτες στην Τουρκία, έπειτα από την κατάρρευση που σημείωσε η τουρκική λίρα (και) την εβδομάδα που πέρασε.

Οικογένειες και νοικοκυριά αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και το βασικότερο καθημερινό αγαθό, το ψωμί, για να ζήσουν αξιοπρεπώς και το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και σε απλούς κατοίκους της χώρας. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως 1 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ψωμί.

Στην Τουρκία αυτή την ώρα ένα μπούτι αρνιού κοστίζει περίπου 100 λίρες, δηλαδή 10 ευρώ, εξήγησε κάτοικος της Κωνσταντινούπολης μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει». Απλησίαστα είναι, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, και τα περισσότερα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης για κάποιον που θέλει να νοικιάσει. Στη χώρα ο βασικός μισθός δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ, ενώ ένας βοηθός καθηγητή πανεπιστημίου δεν λαμβάνει περισσότερα από 800 ευρώ τον μήνα.

Από τον Αύγουστο του 2014, όταν ο Ρετζέπ Ερντογάν ανέλαβε την προεδρία, η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει κατά 74%, ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 28,5% της αξίας της. Το Σάββατο (27/3), ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου άσκησε σκληρή κριτική στον Τούρκο πρόεδρο, ενώ μέσα από τηλεοπτικό σποτ άφησε υπόνοιες για πλουτισμό, μετά την απόφαση του Ερντογάν να καθαιρέσει έναν κεντρικό τραπεζίτη και να οδηγήσει τη χώρα σε νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με διεθνείς οίκους, οι τουρκικές τράπεζες έχουν παρέμβει στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ξοδεύοντας πάνω από 100 δισ. δολάρια για να στηρίξουν την κατάρρευση της λίρας.

 Το Σάββατο, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επισκέφτηκαν ένα εργοστάσιο παραγωγής ψωμιού. «Το ψωμί πρέπει να μπαίνει σε κάθε σπίτι κάθε κατοίκου της Κωνσταντινούπολης. Ο δήμαρχος παλεύει γι’ αυτό. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεινάει», δήλωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

newmoney.gr

 

Η Πέρσα Μύρτσου είναι μόνιμος κάτοικος Κωνσταντινούπολης και μετέφερε μέσω της εκπομπής «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του «OPEN TV» τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός «καλπάζει» μετά την κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας (από τη χώρα αποχωρούν και μεγάλες εταιρείες).

«Πλέον αρχίζουμε και μετράμε πόσες φορές θα φάμε κρέας το μήνα. Θα φάμε μια φορά στις δύο εβδομάδες κρέας. Το αρνί, ένα μπούτι έχει γύρω στα 10 ευρώ. Έχει αλλάξει και το πόσο βγαίναμε και λόγω κορονοϊού, αλλά και οι τιμές του αλκοόλ έχουν γίνει απαγορευτικές.

Όσον αφορά στους μισθούς, ο κατώτερος είναι γύρω στα 300 ευρώ ενώ ένας βοηθός καθηγητής θα έχει μισθό γύρω στα 800 ευρώ. Τα ενοίκια, για παράδειγμα, σε πιο κεντρικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, είναι γύρω στα 500 ευρώ για ένα καλό σπίτι με δύο δωμάτια σε μια καινούργια πολυκατοικία. Οτιδήποτε εισαγόμενο είναι τελείως απαγορευτικό, όπως για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο. Ένα αυτοκίνητο που για παράδειγμα έχει 18.000 στην Ελλάδα, εκεί κοστίζει 40.000 ευρώ», ανέφερε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής capital control στην Τουρκία, η κυρία Μύρτσου το χαρακτήρισε «αυτοκτονία», αφού η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που δεν έχει τέτοιες εγγυήσεις. «Δεν το βλέπω πιθανό», σημείωσε.

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!