Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017


Μία λίστα με τις εταιρείες που βασίζουν την παραγωγή τους στην παιδική εργασία έφερε στο φως έρευνα που διεξήχθη από τη Fair Trade Hellas.
Η έρευνα παρουσίασε τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι σύγχρονοι σκλάβοι, κυρίως της σοκολατοβιομηχανίας, καλούνται να επιβιώσουν, ξεχνώντας τη ανεμελιά των παιδικών χρόνων.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Nestle και άλλες μεγάλες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας ήρθαν αντιμέτωπες με μηνύσεις επειδή χρησιμοποιούν παιδιά – σκλάβους στις φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Όπως διαπιστώθηκε οι περισσότερες σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας ΔΕΝ πληρούν οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ παγκοσμίως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επωμίζονται μεγάλα κέρδη, τη στιγμή που οι μικροί παραγωγοί κακάο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Την ίδια ώρα, η οικολογική καταστροφή λόγω των βλαβερών και πολύ τοξικών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστη.
Και ενώ τα παιδιά του “αναπτυγμένου” κόσμου απολαμβάνουν την γλυκιά γεύση της, η πραγματικότητα για τα παιδιά στην Αφρική μόνο πίκρα κρύβει.
Καταγγελίες οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, επισημαίνουν ότι η βιομηχανία σοκολάτας κατηγορείται ότι συγκαλύπτει την εκμετάλλευση και εργασία μικρών παιδιών.
Παιδιά ηλικίας από 11 έως 16 ετών ή και πολύ μικρότερα, ζουν παγιδευμένα και εργάζονται σε απομονωμένες φάρμες κυρίως της Δυτικής Αφρικής, όπου αναγκάζονται να δουλεύουν από 80 έως 100 ώρες την εβδομάδα. Συχνά, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από τα αφεντικά τους.
“Αυτή τη στιγμή, καμία μεγάλη εταιρεία παραγωγής σοκολάτας δεν εγγυάται ότι το κακάο, που χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη, δεν προέρχεται από παιδική εργασία”, εξηγεί η Elizabeth Jardim, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Green America”, για τα δικαιώματα των καταναλωτών και το ηθικό εμπόριο.  “Ωστόσο, οι περισσότερες έχουν ξεκινήσει προγράμματα σχετικά με την προώθηση της βιωσιμότητας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την παιδική εργασία με διάφορους τρόπους, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πίεση των καταναλωτών.”, αναφέρει η Jardim.
Σύμφωνα με την έρευνα, αλλά και την κοινή λογική, ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς πίεσης των εταιρειών αυτών είναι το καταναλωτικό κοινό και η δυναμική του. Πολλά μέσα και οργανώσεις, καλούν, μέσω της δημοσιοποίησης των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα παιδικά χέρια, να θέσουν εμπάργκο στα προϊόντα των συγκεκριμένων παραγωγικών ομίλων.
Οι εταιρείες αυτές είναι: 
Hershey
Mars
Nestle
ADM Cocoa
Godiva
Fowler’s Chocolate
Kraft

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Marital and Family Therapy» στην Αμερική, φάνηκε, ότι αν και το 90% των συμμετεχόντων έκρινε την απιστία ως ανήθικη συμπεριφορά, το 74% των ανδρών και το 68% των γυναικών δήλωσαν ότι θα απατούσαν τον/την σύντροφο, εάν γνώριζε ότι αυτή η πράξη δεν θα αποκαλύπτονταν ποτέ.

Μάλιστα, ως κύριες αιτίες που μπορεί μία γυναίκα να απιστήσει, αναφέρθηκαν η παραμέληση, η καθημερινή ρουτίνα και οι διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Παραμέληση της σχέσης: Θεωρείται από τους πρωταρχικούς λόγους απιστίας, καθώς η γυναίκα νιώθει πως ο σύντροφός της δεν της δίνει την ανάλογη σημασία.

Από την μία τον δικαιολογεί εφόσον και εκείνος καλείται σήμερα να ανταποκριθεί σε ποικίλους ρόλους ταυτόχρονα, κατανοώντας το άγχος του και τον εκνευρισμό του.

Σιγά σιγά όμως, η έλλειψη κοινού χρόνου, ενέργειας αλλά και ενδιαφέροντος για την συντροφική του σχέση, σε συνδυασμό με την απροθυμία του να επικοινωνήσει και να συμμετάσχει σε από κοινού δραστηριότητες με τη σύντροφό του, μπορεί να της δημιουργήσουν συναισθήματα ανασφάλειας και μοναξιάς και να την οδηγήσουν στην απιστία.

Η κάθε γυναίκα θέλει να νιώθει μοναδική για εκείνον, διαφορετικά, νιώθει άγχος και φόβο εγκατάλειψης, ενώ σταδιακά αρχίζει να απομακρύνεται και να αναζητά σε άλλη αγκαλιά αυτό που της λείπει...

Απουσία συναισθηματικής στήριξης: Το αιώνιο γυναικείο παράπονο, καθώς η γυναίκα αισθάνεται πως ο σύντροφός της δεν την στηρίζει συναισθηματικά. Όταν λοιπόν, εκείνος είναι κλειστός, τον αντιλαμβάνεται πιο απόμακρο.

Όταν μάλιστα, στο παρελθόν ήταν περισσότερο συντροφικός και τώρα (λόγω και των δικών του αυξανόμενων υποχρεώσεων και απαιτήσεων) απομακρύνεται όλο και περισσότερο, εκείνη νιώθει όλο και περισσότερο το χάσμα να μεγαλώνει ανάμεσά τους...

Απουσία συντροφικής στήριξης: Όνειρα, επιθυμίες και φιλοδοξίες έχει και η γυναίκα, που χρειάζεται τον σύντροφό της δίπλα της, χρειάζεται να νιώθει πως την στηρίζει και πως είναι εκεί για εκείνη.

Αν εκείνος δεν τη βοηθά να διεκδικήσει ορισμένα από τα προνόμια της (σε εκπαιδευτικό, εργασιακό, οικογενειακό επίπεδο), της δημιουργεί εμπόδια με τη συμπεριφορά του ή νιώθει πως την σαμποτάρει (ανταγωνιστική σχέση), τότε είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει κάπου αλλού, αυτού του είδους την ψυχο-συναισθηματική στήριξη.

Έλλειψη θαυμασμού: Είναι γεγονός πως για να διατηρηθεί μία σχέση, χρειάζεται και οι δύο σύντροφοι να αλληλοθαυμάζονται.

Για την γυναίκα μάλιστα, που λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά, αν ο θαυμασμός για τον σύντροφό της περάσει, σημαίνει πως και η σχέση τους φτάνει στο τέλος της ή έχει ήδη τελειώσει. Κάτι που βλέπουμε συχνά στα ζευγάρια που μας επισκέπτονται, καθώς μαζί με τα χρόνια που περνούν, περνά και η ανάγκη να θέλει ο άνδρας να γοητεύει τη γυναίκα του, θεωρώντας την πολλές φορές δεδομένη.

Μπαίνει λοιπόν στη διαδικασία να παραμελεί τον εαυτό του, να παχαίνει, να μην προσέχει τους τρόπους του, να μιλάει πιο απότομα, να βολεύεται με λίγα λόγια στη ρουτίνα της σχέσης τους. Τότε, η γυναίκα συχνά απογοητεύεται και αρχίζει να στρέφει το ενδιαφέρον της σε άλλους άνδρες, που την κάνουν να αισθάνεται σημαντική μέσα από τα δικά τους επιτεύγματα και τις προσπάθειες.

Μειωμένο ερωτικό ενδιαφέρον: Το σεξ είναι τόσο σημαντικό για τη γυναίκα, όσο και για τον άνδρα. Γνωρίζουμε πως μέσω της σεξουαλικής επαφής οι γυναίκες αντλούν συναισθήματα αγάπης και οικειότητας από τον σύντροφό τους. Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επίσης, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των δεσμευμένων γυναικών.

Αντίθετα, η σεξουαλική αποχή έχει συνδεθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με την αύξηση των συγκρούσεων στη σχέση, με την οικογενειακή αστάθεια και την απιστία. Το σεξ είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία της σχέσης και την διατήρησή της.

Οικονομικές δυσκολίες: Για όλους μας οι καιροί είναι δύσκολοι με την οικονομική κρίση και την ανέχεια που μαστίζει τη χώρα μας. Η οικονομική ανασφάλεια, το αβέβαιο αύριο, το ασαφές μέλλον για τα παιδιά μας, είναι μερικοί από τους λόγους που προβληματίζουν σήμερα πολλά ζευγάρια.

Έτσι ακριβώς, το οικονομικό μπορεί να αποτελέσει λόγω απιστίας, καθώς ο μισθός του άνδρα – κουβαλητή, μπορεί να έχει μειωθεί αρκετά ή να είναι ακόμα και άνεργος και να αναγκάζεται να τον ζει η γυναίκα του.

Αποτέλεσμα, σιγά σιγά με τον καιρό, να πέφτει στα μάτια της και εκείνη να αρχίσει να αναζητά αλλού τον κουβαλητή και στυλοβάτη της οικογένειάς της. Σκηνές που δυστυχώς στη χώρα μας σήμερα δεν είναι και τόσο ακραίες...

Εκδικητικότητα: Πόσες φορές ακούσατε ότι «για να τον εκδικηθώ θα πάω με άλλον!» Όταν μία γυναίκα νιώθει πως ο σύντροφός της την έχει πληγώσει με τη δική του απιστία, υπάρχει πιθανότητα να του ανταποδώσει με τον ίδιο τρόπο για να τον πληγώσει και να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Βέβαια, πρόκειται για γυναίκες που λειτουργούν παρορμητικά και συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση που προσπαθούν να την ανεβάσουν και να νιώσουν ποθητές και επιθυμητές μέσω ενός άλλου άνδρα που θα τις προσέξει! Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ευχάριστο, καθώς η σπασμωδική αυτή αντίδραση της γυναίκας, την φέρνει αντιμέτωπη με περισσότερα διλήμματα και ενοχές, που ουσιαστικά διογκώνουν και δεν επιλύουν το πρόβλημα.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Όταν μία γυναίκα αισθάνεται ανασφάλεια με την εμφάνιση και την προσωπικότητά της, τότε εκφράζει έντονα την ανάγκη να λαμβάνει κάποιας μορφής επιβεβαίωση (είτε συναισθηματική είτε σεξουαλική) από τους άνδρες που την περιβάλλουν.

Συγχρόνως, όταν μία γυναίκα δεν αγαπάει και δεν εκτιμάει τον εαυτό της, της είναι δύσκολο να πιστέψει ότι κάποιος άλλος την αποδέχεται και τη λατρεύει γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Έτσι, αρκετές φορές, καταλήγει να απατά έναν αξιόλογο και αφοσιωμένο σύντροφο, όχι επειδή δεν τον εκτιμά, αλλά επειδή δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει την άνευ όρων αγάπη που της προσφέρει.

ΠΗΓΗ: mothersblog.gr
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!