Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018


Ο άγνωστος Αμαζόνιος και τα μυστικά του έρχονται επιτέλους στο φως. Η ιστορία θα ξαναγραφτεί μετά την ανακάλυψη πως έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν εκεί πριν από την άφιξη του Κολόμβου.
Μέχρι τώρα, ο Αμαζόνιος «έκρυβε» στη… ζούγκλα του μεγάλες εκτάσεις που θεωρούνταν σχεδόν ακατοίκητες. Σε αυτές τις εκτάσεις, όπως αποκαλύπτεται, στην πραγματικότητα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός χωριών. Κι εκεί ζούσαν μισό έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι στα προκολομβιανά χρόνια, από το 1250 έως το 1500 μ.Χ. και μάλιστα μακριά από τα μεγάλα ποτάμια.
Η σχετική ανακάλυψη με τη βοήθεια δορυφόρων και η αντίστοιχη επιστημονική ανακοίνωση έγινε από επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γιόνας Γκρεγκόριο ντε Σούζα του Τμήματος Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications»
Η αποψίλωση των δασών βοήθησε στην μελέτη της έως πρόσφατα απρόσιτης περιοχής.
Ενώ, έως τώρα, ο συνολικός πληθυσμός του Αμαζονίου (παράκτιος και μη) πριν την έλευση των Ευρωπαίων πιστευόταν ότι δεν ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο, μετά τα νέα στοιχεία οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να ξεπερνούσε και τα δέκα εκατομμύρια. Οι αρρώστιες και η γενοκτονία εξαφάνισε τους περισσότερους και μετά η ζούγκλα σκέπασε τα απομεινάρια του πολιτισμού τους.
Η περιοχή του Αμαζονίου, γνωστή και ως Αμαζονία, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο βροχοδάσος της Γης. Καλύπτει μια έκταση περίπου 6,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων διαμοιρασμένη σήμερα σε εννέα χώρες.
Πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων στην Αμερική, κατά την τελευταία δεκαετία του 15ου αιώνα, αποδεικνύεται ότι η νότια Αμαζονία κάθε άλλο παρά ακατοίκητη ήταν.
Ανακαλύφθηκαν 81 οχυρωμένα χωριά και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς και 104 κυκλικά και πολυγωνικά γεωγλυφικά, που καλύπτουν μια τεράστια έκταση περίπου 1.800 χιλιομέτρων σε μήκος και άνω των 400.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε επιφάνεια.
Η επιτόπια δειγματοληπτική έρευνα σε 24 από αυτές τις τοποθεσίες στη λεκάνη του ποταμού Ταπάχος, μεγάλου παραπόταμου του Αμαζονίου, στην περιοχή του Μάτο Γκρόσο στη σημερινή Βραζιλία, περίπου 2.000 χιλιόμετρα από τις εκβολές του Αμαζονίου, έφερε στο φως κεραμικά, πέτρινους πελέκεις, ίχνη καλλιεργημένου χώματος και άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι περιοχές αυτές κατοικούνταν επί μακρόν.
Οι οικισμοί είχαν διάμετρο από 30 έως 400 μέτρα, με τον μεγαλύτερο να έχει έκταση σχεδόν 200 στρέμματα. Οι πιο μεγάλοι, συνήθως εξαγωνικού σχήματος, διέθεταν οχύρωση, πλατείες και δρόμους.
Τεράστια τμήματα του Αμαζονίου παραμένουν έως σήμερα ανεξερεύνητα από τους αρχαιολόγους, ιδίως οι περιοχές που είναι απομακρυσμένες από τα ποτάμια. Έως τώρα πιστευόταν ότι κατοικούνταν μόνο οι παραποτάμιες περιοχές, αλλά τώρα γίνεται αντιληπτό ότι η εξάπλωση των ανθρώπων είχε συμβεί πολύ βαθύτερα μέσα στα βροχοδάση.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο εσωτερικό της Αμαζονίας υπήρχαν 1.000 έως 1.500 χωριά και τουλάχιστον τα δύο τρίτα από αυτά δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Επίσης εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.300 μυστηριώδη γεωγλυφικά, για τα οποία οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια εξήγηση, αν και θεωρούν πιθανό ότι είχαν κάποιο τελετουργικό σκοπό.
Μερικές φορές υπάρχουν χωριά μέσα στην έκταση των γεωγλυφικών ή ακριβώς δίπλα τους. Πολλά χωριά συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου δρόμων μήκους έως ενάμισι χιλιομέτρου.
«Υπάρχει ακόμη μια κοινή παρανόηση ότι ο Αμαζόνιος είναι ένα ανέγγιχτο τοπίο, η κατοικία μόνο διάσπαρτων νομαδικών κοινοτήτων. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Βρήκαμε ότι μερικοί πληθυσμοί μακριά από τα μεγάλα ποτάμια είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι νομίζαμε έως τώρα και αυτοί οι άνθρωποι διαμόρφωναν το περιβάλλον τους, όπως μπορούμε να δούμε μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Σούζα.
«Πρέπει να επαναξιολογήσουμε την ιστορία του Αμαζονίου. Σίγουρα δεν ήταν μια περιοχή που κατοικείτο μόνο κοντά στις όχθες των μεγάλων ποταμών, ενώ και οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί, άλλαζαν το τοπίο» δήλωσε ο καθηγητής Χοσέ Ιριάρτε του Έξετερ.

Μία καφετέρια στην  Αδελαΐδα της Αυστραλίας ισχυρίζεται πως έχει καταφέρει να φτιάξει έναν καφέ που είναι 80 φορές πιο δυνατός από τον κανονικό αλλά προειδοποιεί πως δεν είναι για όλους.
Το Viscous Coffee, ξεκίνησε πριν λίγο καιρό να σερβίρει τον καφέ που οι ίδιοι οι δημιουργοί του τον αποκαλούν «Adelide Ass Kicker» και είναι ίσως ο πιο «δυνατός» καφές στον κόσμο, αφού κάθε φλυτζάνι περιέχει 5 γραμμάρια καφεΐνης. Για να καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι αυτή η περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αρκεί να σκεφτείτε πως ένας απλός εσπρέσο περιέχει μόλις 60mg ενώ ένα φλυτζάνι καφές φίλτρου περιέχει κατά μέσο όρο 150mg καφεΐνης.

Ο ιδιοκτήτης του Viscous Coffee, Steve Benington, μιλώντας σε τοπικά Μέσα,  δήλωσε πως η ιδέα του γεννήθηκε όταν μία πελάτισσά του που εργάζεται ως νοσοκόμα, του ζήτησε έναν δυνατό καφέ για να αντέξει τις πολύωρες νυχτερινές της βάρδιες. Έτσι έφτιαξε το αρχικό χαρμάνι, που κράτησε αρχικά «ξύπνια» τη νοσοκόμα σχεδόν για τρεις μέρες.
Μετά ο ίδιος ο Steve, φρόντισε να μειώσει λίγο την ποσότητα της καφεΐνης και έτσι γεννήθηκε ο Adelide Kick Ass. To κατάστημαι φροντίζει να αναγράφεται εμφανώς στον χώρο τους και να αναγράφεται σε όλους τους τιμοκαταλόγους, πως ο συγκεκριμένος καφές είναι πιθανά επικίνδυνος για ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα ή υψηλή πίεση, ενώ παράλληλα οι υπάλληλοι εξηγούν στους πελάτες τους πως δεν θα πρέπει να τον πιουν αμέσως, αλλά σταδιακά με μικρές γουλιές σε διάστημα άνω των 3 ή 4 ωρών και πως ο καφές θα τους κρατήσει σε… εγρήγορση για περίπου 18 ώρες.


Πηγή: mag.sigmalive.com

Η Δανία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό διαζυγίων στη δυτική Ευρώπη, καθώς σχεδόν οι μισοί γάμοι που τελούνται έχουν άδοξο τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το 2017. Και η αιτία γι’ αυτό μάλλον εντοπίζεται στο πόσο εύκολο είναι να πάρει κανείς διαζύγιο στη Δανία.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, για να πάρει κάποιος διαζύγιο στη Δανία αρκεί να συμπληρώσει μία ηλεκτρονική φόρμα και να πληρώσει κάτι παραπάνω από 50 ευρώ, και αυτό ήταν! Ειναι πλέον διαζευγμένος/η!
Όμως τώρα, σύμφωνα με μία νέα νομοθεσία που εισηγήθηκε το αρμόδιο υπουργείο, τα ζευγάρια που συμφωνούν να δώσουν τέλος στο γάμο τους κοινή συναινέσει θα πρέπει στο μέλλον να περάσουν από μία τρίμηνη «περίοδο περισυλλογής», στη διάρκεια της οποίας θα τους προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από το κράτος. Σκοπός της νέας νομοθεσίας είναι να παρέχει μεγαλύτερη προστασία στα παιδιά.
Πάντως, το διαζύγιο-εξπρές θα εξακολουθήσει να ισχύει για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και για απατημένους συζύγους.

Από τη σχολική χρονιά 2019, το νηπιαγωγείο δεν θα είναι πλέον προαιρετικό στη Γαλλία. Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να μειώσει από τα έξι στα τρία χρόνια την ηλικία από την οποία η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, ένα μέτρο συμβολικό που έχει κυρίως στόχο να αναγνωριστεί η θέση του παιδικού σταθμού, καθώς σχεδόν όλα τα παιδιά πηγαίνουν ήδη σε παιδικό σταθμό απ’ αυτή την ηλικία.
«Αποφάσισα να καταστήσω υποχρεωτικό το νηπιαγωγείο και να μειώσω από τα έξι στα τρία χρόνια την υποχρεωτική εκπαίδευση στη Γαλλία από το σχολικό έτος 2019», ανακοίνωσε ο αρχηγός του κράτους κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της «Συνέλευσης για το νηπιαγωγείο», που οργανώθηκε στο Παρίσι.
«Η Δημοκρατία επινοήθηκε μέσα στο σχολείο και από το σχολείο και στο σχολείο υφαίνεται σήμερα ο ιστός του κοινού αγαθού», δήλωσε ο πρόεδρος. «Το να λέμε αυτό αυτή την εβδομάδα δεν είναι διόλου αθώο» επειδή «κάθε φορά που το έθνος μας πλήττεται στην καρδιά του, μερικοί έχουν την τάση να θέλουν να το κομματιάσουν μη θεραπεύοντας παρά τα συμπτώματα».
Ο αρχηγός του κράτους υπαινισσόταν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στον Οντ, όπου ο Ραντουάν Λακντίμ, ένας 25χρονος νεαρός που παρακολουθούνταν για ριζοσπαστικοποίηση, σκότωσε τέσσερις ανθρώπους.
Η μεταρρύθμιση του νηπιαγωγείου έρχεται έπειτα από μια ολόκληρη σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών στον εκπαιδευτικό τομέα, όπως την τροποποίηση της διαδικασίας πρόσβασης στο πανεπιστήμιο και τη μεταρρύθμιση των εισαγωγικών εξετάσεων και της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Η ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης μειώνεται για πρώτη φορά από το 1882, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το μέτρο αυτό, που θα υιοθετηθεί με νόμο, αφορά περίπου 26.000 παιδιά. Αυτή τη στιγμή 97,6% των μικρών ηλικίας τριών ετών πηγαίνουν ήδη σε παιδικό σταθμό (και σχεδόν το 100% των παιδιών 4 και 5 ετών στο προνήπιο και το νηπιαγωγείο).
Όμως «αυτός ο μέσος όρος καλύπτει διάφορες ανισότητες, πίσω απ’ αυτόν υπάρχουν βαθιά διαφορετικές πρακτικές από τη μια περιοχή στην άλλη», επέμεινε πάντως ο αρχηγός του κράτους.
Ο αριθμός αυτός καλύπτει επίσης «ανισότητες μέσα στην ημέρα», αφού «στις λιγότερο προνομιούχες συνοικίες συχνά δεν αφήνουν το παιδί στο σχολείο» το απόγευμα, «επειδή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν για το κυλικείο».
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, ο οποίος διευθύνει τη «Συνέλευση», το νηπιαγωγείο είναι «εν δυνάμει το ισχυρότερο εργαλείο ισότητας και κοινωνικής προόδου που διαθέτουμε».
Η θέση αυτή βασίζεται κυρίως σε μελέτες που δείχνουν ότι «η πρώιμη ενεργοποίηση από τα 0 έως τα 5 έτη συμβάλλει στη σχολική επιτυχία» και ότι αυτό «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που προέρχονται από μη προνομιούχες οικογένειες».

Μια ιδιότυπη πρωτιά, αυτή της αυξημένης επικινδυνότητας διεκδικούν τα κινεζικά κινητά τηλέφωνα, τύπου smartphone, που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εταιρείας Statista, τα κινητά τηλέφωνα κινεζικής προέλευσης και κατασκευής είναι αυτά που συνιστούν και το μεγαλύτερο ρίσκο στην μακροχρόνια χρήση τους, λόγω της μεγαλύτερης ακτινοβολίας που εκπέμπουν κατά την χρήση τους.
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, για τους περισσότερους ανθρώπους το smartphone τους βρίσκεται σε προσβάσιμη απόσταση καθ’ όλο το 24ωρο. Είναι στην τσέπη τους ενώ βρίσκονται στη δουλειά, είναι στο χέρι τους στη διαδρομή με το τρένο προς το σπίτι και είναι στο κομοδίνο τους καθώς πηγαίνουν για ύπνο. Με αυτό το επίπεδο εγγύτητας και χρήσης, πολλοί δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ενδέχεται να κινδυνεύουν να βλάψουν τον εαυτό τους μακροπρόθεσμα. Παρόλο που είναι δύσκολο να υπάρξει οριστική διαχρονική έρευνα για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στον άνθρωπο, το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τα τηλέφωνα που εκπέμπουν την περισσότερη ακτινοβολία όταν τοποθετούνται στο αυτί του καλούντα.
Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Ακτινοβολίας (Bundesamt für Strahlenschutz) διαθέτει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για τα smartphones – καινούρια και παλιά – και το επίπεδο ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί για αυτό το διάγραμμα, το smartphone που δημιουργεί το υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας στις μέρες μας είναι το Mi A1 από την κινεζική εταιρεία Xiaomi. Στην πραγματικότητα, ο εν λόγω κατάλογος κυριαρχείται από συσκευές smartphones που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες, με τις Xiaomi, OnePlus, Huawei και ZTE να αντιπροσωπεύουν 10 από τα 16 τηλέφωνα με τις μεγαλύτερες τιμές. Αρνητική πρωταθλήτρια στην αυξημένη ακτινοβολία μάλιστα, ανακηρύσσεται η κινεζική Huawei με 6 από τις πολυδιαφημιζόμενες συσκευές της να φιγουράρουν στη σχετική λίστα αυξημένης επικινδυνότητας.
Παρόλο που δεν υπάρχει γενική κατευθυντήρια γραμμή για ένα «ασφαλές» επίπεδο ακτινοβολίας τηλεφώνου, η γερμανική πιστοποίηση για τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα «Der Blaue Engel» (Blue Angel) πιστοποιεί μόνο τηλέφωνα που έχουν συγκεκριμένο ρυθμό απορρόφησης ακτινοβολίας, μικρότερο από 0,60 watts ανά κιλό. Όλα τα τηλέφωνα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, παρουσιάζουν επίπεδα ακτινοβολίας πάνω από το διπλάσιο από τη συγκεκριμένη τιμή αναφοράς. Πηγή: newsnowgr.com

Η UEFA ανακοίνωσε ότι επικυρώθηκαν κι άλλες αλλαγές στους κανονισμούς του Champions League και του Europa League και πως αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή από την έναρξη της νέας σεζόν.
Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις εισέρχονται σε ένα νέο τριετή «κύκλο», αρχής γενομένης από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ήδη πριν από ένα μήνα (27/2) ανακοινώθηκαν αρκετές σημαντικές αλλαγές, στο πλαίσιο της εξέλιξής τους.
Όμως, μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA στην Μπρατισλάβα και τις αποφάσεις που έλαβε το διεθνές συμβούλιο που καταρτίζει τους κανονισμούς στο ποδόσφαιρο (IFAB), στις 3 Μαρτίου στη Ζυρίχη, επικυρώθηκαν περισσότερες αλλαγές που σχετίζονται με τους νέους κανονισμούς για τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις και οι οποίες τίθενται σε ισχύ για τη σεζόν 2018-19.
Κάποιες από αυτές είναι η δυνατότητα και τέταρτης αλλαγής στους «νοκ άουτ» αγώνες, αποκλειστικά στη διάρκεια της παράτασης, καθώς και η δυνατότητα που δίνεται πλέον στους παίκτες να αγωνίζονται με δύο διαφορετικές ομάδες στην ίδια σεζόν του Champions League και του Europa League.
Ένας σύλλογος μπορεί να έχει δηλώσει τον παίκτη για τη φάση των ομίλων και στη συνέχεια, αφού πάρει μεταγραφή σε άλλη ομάδα, να μπορεί να αγωνιστεί με αυτή στους «νοκ άουτ» αγώνες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA, «αυτές οι αλλαγές, οι οποίες θα ισχύουν εξίσου για το Champions League, το Europa League και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, περιλαμβάνουν:
Από την περίοδο 2018-19 ένας τέταρτος αναπληρωματικός μπορεί να λάβει μέρος σε νοκ άουτ αγώνες, αποκλειστικά κατά την διάρκεια της παράτασης. Αυτή δεν θα επηρεάσει τις άλλες τρεις αλλαγές.
Κατ’ εξαίρεση για τον τελικό του Champions League, τον τελικό του Europa League και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, μπορούν να δηλωθούν 23 παίκτες (έναντι των 18 σε όλα τα άλλα παιχνίδια) στο φύλλο αγώνα. Έτσι, 12 αναπληρωματικοί (αντί για επτά) θα κάθονται στον πάγκο σε αυτούς τους τελικούς, δίνοντας στους συλλόγους και, συγκεκριμένα, στους προπονητές, περισσότερη ευελιξία αναφορικά με τις αλλαγές και διευκολύνοντας τη διαχείριση του ρόστερ τους για τον πιο σημαντικό αγώνα της σεζόν.
Θεσπίζονται νέες ώρες έναρξης των αγώνων στο Champions League και το Europa League.
Τα πλέι οφ του Champions League, οι αγώνες της φάσης των ομίλων, τα παιχνίδια της φάσης των «16», οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και ο τελικός θα αρχίζουν στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Όμως, σε κάθε αγωνιστική της φάσης των ομίλων, δύο από τις αναμετρήσεις της Τρίτης και δύο από τις συναντήσεις της Τετάρτης θα αρχίζουν στις 19:55. Όλα τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής θα διεξάγονται ταυτόχρονα. Εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα μπορούν να γίνουν από την διοίκηση της UEFA.
Οι αγώνες του Europa League, από τη φάση των ομίλων έως τη φάση των «16» θα αρχίζουν στις 19:55 και στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Οι ώρες έναρξης θα αποφασίζονται σύμφωνα με την κλήρωση. Κατ’ αρχήν, οι αναμετρήσεις στο πλαίσιο ενός ομίλου θα διεξάγονται ταυτόχρονα την τελευταία αγωνιστική. Οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και ο τελικός θα αρχίζουν στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν από τη διοίκηση της UEFA.
Το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ θα αρχίσει στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Αυτό ισχύει ήδη για το Σούπερ Καπ της UEFA για το 2018, το οποίο θα διεξαχθεί στις 15 Αυγούστου στο «Lilleküla Stadium» του Ταλίν.
Όσον αφορά τη δήλωση παικτών μετά από τη φάση ομίλων του Champions League και του Europa League, ένας σύλλογος μπορεί να δηλώσει τρεις νέους επιλέξιμους παίκτες χωρίς περιορισμούς. Αυτό συμβαδίζει με την υφιστάμενη ρυθμιστική κατάσταση στα διάφορα εγχώρια πρωταθλήματα, η οποία δεν επιβάλλει περιορισμούς στην επιλεξιμότητα για διοργανώσεις παικτών, οι οποίοι έχουν δηλωθεί από ένα νέο σύλλογο κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.
Όπως ισχύει ήδη στο Champions League, από τη σεζόν 2018-19 ομάδες, οι οποίες έχουν κατακτήσει το Europa League (ή προηγουμένως το Κύπελλο UEFA) τρεις διαδοχικές φορές ή το λιγότερο πέντε φορές μπορούν επίσης να φορούν ένα σήμα πολλαπλού νικητή στο μανίκι της φανέλας. Η μόνη ομάδα που δικαιούται να φέρει αυτό το σήμα την επόμενη σεζόν είναι η Σεβίλη, η οποία έχει κατακτήσει την διοργάνωση (2006, 2007, 2014, 2015, 2016)».

Για ένα αεροπλανοφόρο που προκαλεί δέος, κάνουν λόγο τουρκικά δημοσιεύματα, που παρουσιάζουν ένα νέο «όπλο» του τουρκικού στρατού. Όπως αναφέρεται, η Άγκυρα έχει επενδύσει σε ένα αεροπλανοφόρο που «προκαλεί δέος». Πρόκειται για το πρώτο του είδους, δηλαδή σκάφος αμφίβιας εφόδου και θα λέγεται Anadolou. Θα καθελκυστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, τον επόμενο Φεβρουάριο και θα έχει εκτόπισμα 26.000 τόνους.
Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι το αεροπλανοφόρο θα προκαλεί δέος με έναν εξοπλισμό που δεν έχει προηγούμενο. Όπως αναφέρει η hellasjournal, βασίζεται στο ισπανικό σκάφος Juan Carlos, ναυαρχίδα του ισπανικού ναυτικού αλλά θα είναι σε ποσοστό 68% εγχώριας κατασκευής.
Βασικό ρόλο στον οπλισμό του και τα ηλεκτρονικά του συστήματα και τα ραντάρ έχουν οι τουρκικές εταιρείες ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi, Military Electronic Industries) και HAVELSAN.
Η πρώτη μάλιστα θα το εξοπλίσει με πέντε αυτόματους, τηλεκατευθυνόμενους πύργους πυροβόλων των 25mm. Το σκάφος προβλέπεται επίσης να φέρει δύο αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά αμερικανικής προέλευσης συστήματα Phalanx (εξάκαννο περιστροφικό πυροβόλο των 20mm) και το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα εγγύς προστασίας RAM (RIM-116 Rolling Airframe Missile) το οποίο ανέπτυξαν από κοινού ΗΠΑ και Γερμανία.
Το σκάφος θα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο διαμορφώσεις, ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο, οπότε θα φέρει 12 αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα, ή σε διαμόρφωση LHD όπου θα μεταφέρει αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα T-129 (τουρκικής κατασκευής), μεταφορικά ελικόπτερα As 532 Cougar ή Ch-47F Chinook και ελικόπτερα S-70B Seahawk σε ανθυποβρυχιακό ρόλο. Επίσης θα φέρει και τουρκικής κατασκευής drones (μη επανδρωμένα αεροχήματα).
Θα έχει κεκλιμένη ράμπα απονείωσης ενώ το σκάφος θα έχει μήκος 232 μ. και πλάτος 32. Η μέγιστη ταχύτητα θα είναι 21,5 Knots (κόμβοι), ενώ στη διαμόρφωση LHD θα έχει εκτόπισμα 27,079 και μέγιστη ταχύτητα 29 Knots. Στη διαμόρφωση LHD θα μπορεί να μεταφέρει και αριθμό αποβατικών σκαφών ή και χόβερκραφτ.
Οι Τούρκοι θέλουν να εξοπλίσουν το σκάφος με αμερικανικά «αόρατα» μαχητικά stealth F-35Β STOVL (βραχείας-κάθετης αποπροσγείωσης), αν τελικά τα αποκτήσουν. ΠΗΓΗ: www.philenews
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!