Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019


Τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βρετανία για το Brexti ανακοίνωσε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το κείμενο της συμφωνίας, μάλιστα, αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου της Κομισιόν στο Twitter.
«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία και αποτελεί παρακαταθήκη για τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψήφισει τη συμφωνία» έγραψε ο κ. Γιούνκερ.
Άγιον Όρος: Περισσότεροι από 250.000 προσκυνητές ετησίως
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM” ο Ρηγίνος Τσάνος, πρόεδρος του ομίλου εταιρειών PRT group και της ναυτικής εταιρείας Αγιορείτικες Γραμμές, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εδώ και 12 χρόνια και λειτουργούν τη συγκεκριμένη συγκοινωνιακή γραμμή.
Διαβάστε περισσότερα στο dogma.gr

Έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντυξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
«Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική» δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ.
«Η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες. Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]».
Tέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημείωσε ότι αυτό που ζητείται από τους ηγέτες, είναι ένα «πράσινο φως», κάτι που δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα. «Θα είναι όμως, ένα ξεκάθαρο σήμα της δέσμευσης στην ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα λάβουν τη σωστή απόφαση κατά την αυριανή και μεθαυριανή σύνοδο κορυφής.
Μακρόν: Είναι νωρίς
Με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως κατά την άποψή του είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εντούτοις αναγνώρισε πως οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
«Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά», πρόσθεσε ο Μακρόν.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!