Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η γερμανική οικονομία διψά για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και αυτό σε συνδυασμό με την κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο οδήγησε σε ρεκόρ 20ετίας της μετανάστευσης στη Γερμανία. Η ετήσια έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας καταγράφει ότι το 2012 μετανάστευσαν στη Γερμανία 1.080.936, οι περισσότεροι από αυτούς, συγκεκριμένα 620.000, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανάμεσά τους πάνω από 20.000 Ελληνες, οι οποίοι ακολουθούν τα βήματα των γκασταρμπάιτερ των αρχών της δεκαετίας του '60.
Τα δύο τρίτα των νέων μεταναστών από την Ευρώπη στη Γερμανία το 2012 προέρχονταν από τα δώδεκα νέα μέλη, χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Οι περισσότεροι ήλθαν από την Πολωνία 17,1%. Ακολουθούν ως χώρες προέλευσης η Ρουμανία 10,8%, η Βουλγαρία 5,4%, η Ουγγαρία 5,1%, η Ιταλία 4,2%, η Ισπανία 3,5% και η Ελλάδα 3,3%.
Σημειώνεται ότι παράλληλα υπήρξε και επιστροφή 12.888 από τη Γερμανία στην Ελλάδα, αλλά το «ισοζύγιο» είναι σαφώς αρνητικό για την Ελλάδα καθώς είναι πολύ μεγαλύτερη η κίνηση προς τη Γερμανία. Το 2012 η Ελλάδα με +22.923 είναι η χώρα της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη «καθαρή» μετανάστευση προς τη Γερμανία, μπροστά από την Ιταλία με +21.716 και την Ισπανία +20.539. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης ότι οι μετανάστες από την Ελλάδα προς τη Γερμανία είναι σε ποσοστό 94,7% έλληνες υπήκοοι και 5,3% υπήκοοι άλλης χώρας, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ισπανία είναι 74% ισπανοί υπήκοοι και 25,9% υπήκοοι τρίτων χωρών. Οι μετανάστες από την Ελλάδα σε ποσοστό κοντά στο 60% ήταν άνδρες.

Η ενισχυμένη μετανάστευση από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προς τη Γερμανία είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών της κρίσης, αυτό αποτυπώνεται και στην έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Και οι τρεις χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, το 2009 είχαν αρνητικό ισοζύγιο μετανάστευσης προς τη Γερμανία. Αυτό αντιστράφηκε με το ξεκίνημα της κρίσης το 2010 και εμφανίζει έντονα αυξητική τάση. Το 2011 η καθαρή μετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερμανία ήταν 12.672 άτομα και μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν διπλασιάστηκε.
Αυξήθηκε επίσης η διάρκεια παραμονής των νέων μεταναστών από την Ελλάδα στη Γερμανία. Ενώ το 2004 έμεναν στη Γερμανία πάνω από ένα χρόνο 4.293 νέοι μετανάστες, η κατηγορία αυτή έφτασε το 2011 στους 14.300.
Οι επιπτώσεις της κρίσης φαίνονται και στη γενικότερη μεταναστευτική κίνηση όχι μόνο προς τη Γερμανία αλλά και προς άλλες χώρες. Από την έκθεση προκύπτει ότι το 2008 έφυγαν από την Ελλάδα 51.489 για μετανάστευση προς διάφορους προορισμούς. Το 2011 ο αριθμός αυτών που εγκατέλειψε τη χώρα για μετανάστευση υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τα 125.984 άτομα.
Οι Ελληνες αποτελούν την τέταρτη σε μέγεθος εθνική ομάδα μεταναστών που ζουν στη Γερμανία. Η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών τούς υπολογίζει στις 300.000, ποσοστό 4,1%. Πρώτοι είναι οι Τούρκοι 21,8% και ακολουθούν οι Πολωνοί 7,4% και οι Ιταλοί 7,3%. Το 42,8% των Ελλήνων ζει στη Γερμανία πάνω από 30 χρόνια, το 19,5% από 20 έως 30 χρόνια, το 18,4% από 10 μέχρι 20 χρόνια και το 16,3% κάτω από 10 χρόνια. Στην κατηγορία αυτή δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν πολιτογραφηθεί Γερμανοί.

Χρειάζονται ακόμη περισσότερους
Αν συμψηφιστεί η μετανάστευση από τη Γερμανία προς άλλες χώρες, μένει μια καθαρή μετανάστευση 370.000 προς τη Γερμανία. Αλλά ούτε καν αυτό αρκεί για τις ανάγκες της γερμανικής παραγωγικής μηχανής. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης υπολογίζεται ότι η χώρα χρειάζεται περίπου μισό εκατομμύριο νέους μετανάστες τον χρόνο. Για αυτό και οι παράγοντες της οικονομίας κατηγορούν ανοιχτά τη συντηρητική Χριστιανοκοινωνική Ενωση CSU που με το σύνθημα «ο καταχραστής φεύγει» - εννοεί όσους αποσκοπούν μόνο στο κοινωνικό βοήθημα της Γερμανίας - ψαρεύει στα θολά νερά του ευρωσκεπτικισμού με αφορμή το αυξημένο ρεύμα μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μετά το άνοιγμα των συνόρων.
tanea.gr
Το τοπίο στις ελβετικές Άλπεις είναι έτσι ή αλλιώς ξεχωριστό. Και γίνεται ακόμη καλύτερο όταν ο επισκέπτης το απολαμβάνει από τον υπαίθριο χώρο ή τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου «Aescher» που βρίσκεται σκαρφαλωμένο πάνω στα βράχια. Στην περιοχή Appenzellerland της Ελβετίας όλοι γνωρίζουν το περίφημο «ξενοδοχείο των βράχων» που δεσπόζει στο φυσικό τοπίο και ενσωματώνεται επιτυχημένα σε αυτό.
Σε ηλικία 91 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Ιάπωνας βετεράνος, που έζησε στη ζούγκλα μέχρι το 1974, γιατί δεν είχε μάθει ότι τελείωσε ο πόλεμος.
Ο Χίροο Ονόντα έφυγε ήσυχα από τη ζωή ενώ κοιμόταν στο σπίτι του στο Τόκιο. Ο Ονόντα ήταν στρατιώτης του αυτοκρατορικού στρατού.
Επί σχεδόν τριάντα χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της ιαπωνικής αυτοκρατορίας, ο αξιωματικός αυτός των υπηρεσιών πληροφοριών και ειδικός σε τεχνικές ανταρτοπόλεμου έκανε αντίσταση στο νησί Λουπάνγκ των Φιλιππίνων, κοντά στο Λουζόν. Είχε σταλεί εκεί το 1944 με ρητή εντολή: να μην παραδοθεί ποτέ και να αντισταθεί μέχρι να φθάσουν ενισχύσεις. Οι ενισχύσεις δεν είχαν φτάσει μέχρι το 1974 και αυτός συνέχιζε να τιμά την εντολή του.
Με ακόμη τρεις στρατιώτες υπάκουε σε αυτή την εντολή επί χρόνια μετά τη λήξη της σύγκρουσης αγνοώντας ότι η μάχη είχε τελειώσει.
Μόλις το 1950 αποκαλύφθηκε ότι Ιάπωνες στρατιώτες βρίσκονταν στη ζούγκλα, όταν ένας μεταξύ αυτών αποφάσισε να βγει από το δάσος και να επιστρέψει στην Ιαπωνία.
Τότε, αεροσκάφος έριξε φυλλάδια στο σημείο όπου κρύβονταν ο Ονόντα και οι συστρατιώτες του, τα οποία ανακοίνωναν ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει προ καιρού και ότι ο αυτοκρατορικός στρατός ηττήθηκε, κάτι που ο στρατιώτης δεν πίστεψε ποτέ και συνέχισε με τους τελευταίους συντρόφους του να παρακολουθεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μερικές φορές να πολεμά Φιλιππινέζους στρατιώτες που περνούσαν από την περιοχή.
Μετά το θάνατο ενός συντρόφου του Ονόντα, Τόκιο και Μανίλα συνέχισαν επί δέκα χρόνια να αναζητούν τον Ονόντα και τον τελευταίο συστρατιώτη του. Τελικά οι έρευνες σταμάτησαν το 1959 καθώς Ιάπωνες και Φιλιππινέζοι ήταν πεπεισμένοι ότι οι δύο στρατιώτες ήταν νεκροί.
Σημεία ζωής έδωσαν οι Ιάπωνες στρατιώτες το 1972, όταν επιτέθηκαν σε στράτευμα των Φιλιππίνων. Ο Ονόντα κατάφερε να διαφύγει ενώ ο τελευταίος συστρατιώτης του σκοτώθηκε.
Το Τόκιο αποφάσισε τότε να στείλει μέλη της οικογένειας του Ονόντα σε μια προσπάθεια να πειστεί ο στρατιώτης να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά μάταια.
Χρειάστηκε τελικά να πάει στη ζούγκλα ο πρώην διοικητής του το 1974 και να του δώσει εντολή να καταθέσει τα όπλα.
Ο Ονόντα ήταν ο τελευταίος από τους δεκάδες Ιάπωνες στρατιώτες οι οποίοι, στις τέσσερις γωνιές της Ασίας, δεν πίστευαν στην ήττα και είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν τη μάχη στο όνομα του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, αρκετά μετά τη συνθηκολόγηση που ανακοίνωσε ο Χιροχίτο στις 15 Αυγούστου του 1945.
Ο Ονόντα επιστρέφοντας το 1974 στην Ιαπωνία, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι επί 30 χρόνια μέσα στη ζούγκλα των Φιλιππίνων είχε μόνο μια σκέψη στο μυαλό του: "την εκτέλεση των εντολών".
news.gr
Ότι πιο γλυκό θα δείτε σήμερα!
Εικόνες… Κατοχής θυμίζει το «εμπόριο» με τα χύμα τσιγάρα που «ανθεί» πλέον σε αρκετά περίπτερα και ψιλικατζίδικα της χώρας! Από την Αθήνα έως και την Κρήτη οι φτωχοί καπνιστές αγοράζουν τσιγάρα «με το κομμάτι» καθώς –όπως λένε- «ένα ολόκληρο πακέτο είναι πολυτέλεια για λίγους».

Αυτό συμβαίνει όταν παράλληλα οργιάζουν στη χώρα μας το λαθρεμπόριο τσιγάρων αλλά και η διακίνηση του παράνομου χύμα καπνού κυρίως στις λαϊκές αγορές και μέσω διαδικτύου. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: Περί τα 4,4 δισεκ. παράνομα τσιγάρα κάπνισαν το 2013 οι Έλληνες όταν το 2009 ήταν περίπου 1 δισεκ. ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια οι απολεσθέντες φόροι για τα κρατικά ταμεία υπερβαίνουν το 1,5 δισεκ. ευρώ.

Την ιδέα για την πώληση χύμα τσιγάρων εφαρμόζουν ιδιοκτήτες περιπτέρων και ψιλικατζίδικων που βλέπουν μέρα τη μέρα το ταμείο τους να λιγοστεύει. Ιδιοκτήτρια περιπτέρου στο κέντρο της Αθήνας για παράδειγμα, δίνει εδώ και περίπου έναν χρόνο 20 έως 30 λεπτά το ένα τσιγάρο, ανάλογα με το πόσο ακριβό είναι το πακέτο.

Δεν είναι όμως μόνο η Αθήνα «πρωταθλήτρια» στο είδος. Τον τελευταίο χρόνο και με την ανεργία να αυξάνεται δυστυχώς με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην επαρχία, όπως στο Αγρίνιο, στην Ξάνθη, στη Μεσσηνία και το Ηράκλειο της Κρήτης όλο και περισσότεροι επιλέγουν χύμα τσιγάρα. Είναι ενδεικτικό ότι ένα στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνονται στη χώρα μας διακινείται παράνομα.

http://www.4news.gr 

Με τις χειμερινές διακοπές να τελειώνουν, ένα ένα τα πρωταθλήματα των κεντροευρωπαϊκών χωρών, και όχι μόνο, ξαναμπαίνουν στο πρόγραμμα των ποδοσφαιρόφιλων. Αρχή κάνουν αυτή την εβδομάδα η Ολλανδία και το Βέλγιο ενώ  την επόμενη ξεκινά η Bundesliga και η Super Lig της Τουρκίας. Το μενού όπως πάντα πλούσιο με την Premier League να συνεχίζει να συναρπάζει με την εξέλιξη της και τα συνεχή ντέρμπι. Σημαντικά ματς και στην Primera όπου η ισοπαλία στην μονομαχία των συγκάτοικων της κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα έφερε τη Real σε απόσταση βολής και εκτόξευσε το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος. Αναλυτικά :

ΑΓΓΛΙΑ

Οι νίκες όλων των πρωτοπόρων την προηγούμενη αγωνιστική, παρόλο που αγωνίζονταν εκτός έδρας , διατήρησε αναλλοίωτη την κατάσταση στη βαθμολογία της Premier. Οι μικρές διαφορές αλλά και η αλλαγή στο στυλ παιχνιδιού των περισσοτέρων ομάδων , που έχουν εδώ και καιρό αφήσει το παραδοσιακό «αφελές» βρετανικό ποδόσφαιρο ,κάνουν τις ομάδες πολύ προσεκτικές , παίζουν για το αποτέλεσμα, γεγονός που έχει περιορίσει  στο ελάχιστο τις εκπλήξεις , τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές και αυτή την αγωνιστική αφού η πρωτοπόρος Arsenal υποδέχεται  τη Fulham (Σάββατο 17.00 , OTE Sport 1), η φορμαρισμένη ManCity την Cardiff και η Liverpool την Aston Villa (Σάββατο 19.30, OTE Sport 1). Εξαίρεση στις φαινομενικά εύκολες αποστολές των προηγούμενων αποτελεί η συνάντηση της Chelsea που φιλοξενεί στο Stamford Bridge την προβληματική και ασταθή φέτος Manchester United. Αγωνιστικά η ομάδα του Μουρίνιο είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την ManU αλλά η ιστορία και το βάρος της φανέλας δεν μπορεί να αγνοηθεί κάνοντας αυτό το παιχνίδι εξαιρετικά ενδιαφέρον ( Κυριακή 18.00, OTE Sport 1). Δύσκολες αποστολές για Everton και Tottenham, που παραμένουν σχετικά κοντά στην κορυφή αναμένοντας απώλειες, σε West Brom και Swansea αντίστοιχα που ψάχνουν απεγνωσμένα βαθμούς για να ξεφύγουν από την επικίνδυνη ζώνη.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Πρώτη αγωνιστική για τον δεύτερο γύρο στην Primera και η μάχη για τον τίτλο αναμένεται με μεγάλη αγωνία. Με Barcelona και Atletico να αισθάνονται πλέον ζεστή την ανάσα της Real που μείωσε στους τρεις,  το ενδιαφέρον για την κατάκτηση του τίτλου κορυφώνεται. Μια ταχύτητα πιο κάτω όμως μαίνεται και η μάχη για το τέταρτο εισιτήριο του Ch league με Bilbao, Villareal, Sociedad και Sevilla να βρίσκονται σε απόσταση 6 βαθμών μεταξύ τους, και τους Βάσκους του Valverde να έχουν ένα μικρό προβάδισμα. Στην γειτονική πόλη της  Valencia θα είναι η πρώτη έξοδος του 2ου γύρου για τη Barcelona όπου την περιμένει η ανεβασμένη Levante με τους Βύντρα και Καράμπελα. λογικά, στην αρχική της σύνθεση . Η συντριβή του πρώτου γύρου με 7-0 σίγουρα δεν έχει ξεχαστεί από τους γηπεδούχους που ελπίζουν αυτή τη φορά να σταθούν πιο αξιόμαχοι απέναντι στον Messi , που επέστρεψε ορεξάτος, και την παρέα του , χωρίς όμως τον Neymar που τραυματίστηκε στον αγώνα κυπέλου με τη Getafe και θα απουσιάσει για 3-4 εβδομάδες (Κυριακή 20.00, OTE Sport 2). Δυο ώρες αργότερα (22.00, OTE Sport 2) η Atletico φιλοξενεί τη φορμαρισμένη Sevilla που αγνοεί την ήττα εκτός έδρας από τον Οκτώβριο που είχε χάσει από τη Real . Η εικόνα της ομάδας του Diego Simeone τον τελευταίο καιρό δεν είναι καλή , παρά τα συνεχή επιτυχή αποτελέσματα, κάτι όμως που είναι φυσικό και αναμενόμενο λόγω του περιορισμένου ρόστερ που διαθέτει. Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι που ίσως να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Πιο εύκολα λογικά θα είναι τα πράγματα για τη Real που ταξιδεύει στη Σεβίλλη για να αντιμετωπίσει την ουραγό Betis, (Σάββατο 17.00, OTE Sport 2), την οποία όμως ας σημειωθεί ότι «έφτυσε αίμα» για να την καταβάλλει στον πρώτο γύρο με 2-1, χάρη σε ένα γκολ του Isco στο 86’.

ΙΤΑΛΙΑ

Έναρξη δευτέρου γύρου και στο Campionato και αν στον πρώτο γύρο τα φώτα ήταν στραμμένα στο «τρένο» της Roma πλέον αυτά έχουν στραφεί στη Μεγάλη κυρία του Βορρά, τη Juventus, που ασταμάτητη σπάει κάθε ρεκόρ και βαδίζει για την κατάκτηση του τίτλου. Αυτή την αγωνιστική φιλοξενεί τη Sampdoria  του Sinisa Mihajlovic (Σάββατο 21.45, OTE Sport 1) και οποιαδήποτε απώλεια θα ήταν μεγάλη έκπληξη. Η Roma δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη Livorno (Σάββατο 19.00, OTE Sport 3) σε αντίθεση με τη Napoli που θα δοκιμαστεί στη Bologna που πλέον βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού και καίγεται για βαθμούς (Κυριακή 16.00, OTE Sport 3). Δύσκολη έξοδος και για την Inter στη Genoa (Κυριακή 16.00, OTE Sport 2) ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το παιχνίδι της Milan με τη Verona στο San Siro, στο πρώτο παιχνίδι της μετά Allegri εποχής με τον Clarence Seedorf στον πάγκο και τον Keisuke Honda να ενισχύει τη μηχανή των ταλαιπωρημένων Rosoneri (Κυριακή 21.45, OTE Sport 1).

Με ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι ανάμεσα στον πρωτοπόρο Ajax και την PSV ξεκινά και ο δεύτερος γύρος στην Eredivisie της Ολλανδίας ,Κυριακή 17:30, ACTION 24.

Τέλος με τη διεξαγωγή της 20ης αγωνιστικής συνεχίζεται και το πρωτάθλημα της Superleague. Ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις  Πανιώνιος-ΠΑΟΚ, Άρης- Ατρόμητος και Βέροια-ΠΑΟ. Το πλήρες πρόγραμμα και οι μεταδόσεις :

Σάββατο 18/1 (15:00): ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ – ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ, Novasports 2
Σάββατο 18/1 (17:15): ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ, Novasports 1
Σάββατο 18/1 (19:30): ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΠΑΟΚ, Novasports 2
Κυριακή 19/1 (15:00): ΑΡΗΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ, Novasports 2
Κυριακή 19/1 (17:15): ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ – ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ, Novasports 3
Κυριακή 19/1 (17:15): ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ – ΞΑΝΘΗ, Novasports 2
Κυριακή 19/1 (17:15): ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, Novasports 4
Κυριακή 19/1 (19:30): ΒΕΡΟΙΑ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, Novasports 1
Δευτέρα 20/1 (19:30): ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ – ΟΦΗ, Novasports 1


ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  !!!
Ως επικοινωνιακό τρικ της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου χαρακτηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ την τοποθέτηση επιστατών στα σχολεία μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη παρουσιάζοντας τους εργαζομένους στη σχολική κοινότητα με πανηγυρίκο τρόπο, ;έχοντας καταργήσει τους σχολικούς φύλακες που προσέφεραν σημαντικό έργο στην κοινωνία και την αυτοδιοίκηση. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει ότι καταργούνται τα εργασιακά δικαιώματα, απασχολώντας τους για 6 μήνες, και μετά θα τους πετάξει «πάλι στην ανεργία και τη φτώχεια».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ:
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συνεχίζοντας την καταστροφική πολιτική και πιστή στις μνημονιακές της υποχρεώσεις απέναντι σε Ε.Ε. και τρόικα, μετά την κατάργηση του κλάδου των Σχολικών Φυλάκων έρχεται σήμερα μέσω του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα (ΕΣΠΑ) να τοποθετήσει μέσω των διευθύνσεων του Υπουργείου Παιδείας επιστάτες στα σχολεία Π.Ε. και Δ.Ε.
Εκεί δηλαδή, που πριν λίγο καιρό εργαζόντουσαν οι Σχολικοί Φύλακες επί πολλά χρόνια με μόνιμη και σταθερή εργασία προσφέροντας σημαντικό έργο στην κοινωνία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξοικονομώντας ταυτόχρονα και πόρους.
Η συμπεριφορά αυτή από μόνη της αποδεικνύει την χρησιμότητα και αναγκαιότητα που υπάρχει στην φύλαξη των σχολικών συγκροτημάτων, στην ασφάλεια των παιδιών και τη σιγουριά του γονέα.
Η κυβέρνηση σήμερα, μέσα από ένα επικοινωνιακό τρικ του Υπουργείου Παιδείας, αλλάζοντας το όνομα από Σχολικός Φύλακας σε Επιστάτης επιχείρησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. Παρουσίασε τους εργαζόμενους αυτούς στην σχολική κοινότητα με πανηγυρικό τρόπο, χαρακτηρίζοντάς τους «ωφελημένους». Ποιους; Αυτούς που θα απασχολεί χωρίς εργασιακά δικαιώματα για 6 μήνες και στη συνέχεια θα τους πετάξει και πάλι στην φτώχεια και στην ανεργία.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο «αναδιάρθρωσης» και «εξορθολογισμού» του Δημοσίου τομέα που προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά η συνέχιση τις εξαθλίωσης των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και η κατάργηση κάθε κοινωνικού και εργασιακού δικαιώματος.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς, με όλους  τους κλάδους Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα που πλήττονται από τις πολιτικές αυτές. Δημιουργούμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης διεκδίκησης και ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής και αυτών που την υπηρετούν και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εργασία.
aftodioikisi.gr
Για το θέμα των απολύσεων, για το  «λουκέτο» στους κρατικούς φορείς, αλλά και για το μέλλον της δημοτικής αστυνομίας μίλησε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θα κλείσουν οι φορείς που δεν είναι απαραίτητοι
Στο κλείσιμο των φορέων που «έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους» ή που «η δουλειά τους μπορεί να επιτελεστεί και από δομές του κεντρικού κράτους» θα προχωρήσει το υπουργείο. «Γιατί να υπάρχουν φορείς που να κάνουν την ίδια δουλειά; Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο και για αυτό προχωρούμε στην κατάργησή τους.» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Σε όσους φορείς κλείνουν, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εργαζόμενοι με σχέση δημοσίου δικαίου θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εργαζόμενοι με καθεστώς αορίστου χρόνου θα απομακρυνθούν.»
«Ως προς τις απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί για το 2013-2014, για να έχουμε μια εικόνα για το μέγεθος της παρέμβασης που συζητάμε, αφορά συνολικά στο 2% των εργαζομένων του Δημοσίου.» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύνθετη η διαδικασία επανατοποθέτησης των δημοτικών αστυνομικών
Περισσότεροι από 70 δημοτικοί αστυνομικοί έχουν βρεθεί με πλαστά πιστοποιητικά. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και οι δήμοι έχουν ήδη προχωρήσει στην ανάκληση των διορισμών των εν λόγω δημοτικών αστυνομικών.
Αναφορικά με τη διαδικασία της επανατοποθέτησής τους ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Η διαδικασία επανατοποθέτησης των πρώην δημοτικών αστυνομικών προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Μόλις ολοκληρώσει και ο Δήμος της Αθήνας, το ΑΣΕΠ θα κάνει τη μοριοδότηση και θα βγουν οι τελικοί πίνακες. Είναι μια σύνθετη διαδικασία.» 
Για το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο, ο υπουργός ανέφερε: «Κανένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει μιλήσει δημόσια για τριπλές εκλογές και είναι μία άποψη που σίγουρα εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Η χώρα έχει ζημιωθεί από το γεγονός ότι δεν τηρούμε τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους που προβλέπει το Σύνταγμα.»
aftodioikisi.gr
Ο οδηγός του αυτοκινήτου που βλέπετε πάρκαρε πάνω στο πεζοδρόμιο και έφυγε - Όταν επέστρεψε είδε ένα σημείωμα που σίγουρα θα θυμάται για καιρό...
Όλα έγιναν το πρωί της Πέμπτης (16-01-2014) στα Τρίκαλα όταν απολίτιστος και ασυνείδητος οδηγός κατάφερε και βρήκε τρόπο να... τρυπώσει από αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα πάνω στο πεζοδρόμιο, στην παρόχθια οδό Καλαμάτα, και να μπει από τη μέσα μεριά.

Έτσι έκλεισε τελείως το χώρο για τη διέλευση των πεζών, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του trikalavoice.gr. Αφού Δημοτική Αστυνομία δεν υπάρχει πια και η Τροχαία δεν τα προλαβαίνει όλα, αγανακτισμένος πολίτης πήρε το... νόμο στα χέρια του.

«Πόσο μ.... μπορεί να είσαι;» έγραψε σε χαρτάκι και το κόλλησε πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου! Δίπλα πάντως ήταν μια... πλειάδα άλλων οχημάτων, επίσης παράνομα παρκαρισμένα και επίσης με κατάληψη χώρου πεζοδρομίου.
newsit.gr
Πώς να αποφύγετε μία γρίπη τις κρύες μέρες του χειμώνα
Όσο πέφτει η θερμοκρασία οι περισσότεροι βρίσκονται με ένα ζεστό ρόφημα, σε χώρους με κλειστά παράθυρα που ευδοκιμούν μικρόβια. Παρόλο που είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά συνεχώς υποκύπτουμε μόνο όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμωθεί. Αλήθεια, πως θα μπορούσατε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να αποφύγετε μία γρίπη τις κρύες μέρες του χειμώνα;

Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν μια ποικιλία λειτουργιών στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για να διατηρήσετε την υγεία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά είναι διαθέσιμα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είναι η βιταμίνη που έχει συνδεθεί περισσότερο με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού αφού συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων. Ορισμένες μελέτες μάλιστα έχουν συνδέσει τη βιταμίνη C με την προστασία από το κοινό κρυολόγημα, ενώ επίσης έχει φανεί ότι η πρόσληψή της σχετίζεται με τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν βιταμίνη C όπως πιπεριές, εσπεριδοειδή, βατόμουρα, μπρόκολο, φράουλες ή λαχανάκια Βρυξελών.

Η βιταμίνη Α συμβάλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων τα οποία είναι στη πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην εισβολή από ιούς, βακτήρια, μύκητες. Μπορείτε να την προσλάβετε από τροφές ζωικής προελεύσεως όπως συκώτι, αυγά, γαλακτοκομικά και ψάρια, ενώ βρίσκεται επίσης σε φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα (καρότα γλυκοπατάτα, σπανάκι, βερίκοκο, μπρόκολο).

Η βιταμίνη Ε επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ σχετίζεται θετικά με την απόκρουση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Τη συναντάμε σε τρόφιμα όπως φυτικά έλαια (κύρίως το ελαιόλαδο), τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πράσινα λαχανικά αλλά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ο ψευδάργυρος επίσης είναι ένα ιχνοστοιχείο που μελετήθηκε αρκετά τη τελευταία δεκαετία ως προς την αντίσταση των λοιμώξεων και τη ενίσχυση της ανοσίας. Μέτρια ανεπάρκεια του έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων. Πηγές πρόσληψης του είναι το κόκκινο κρέας, αυγά, γάλα, όσπρια.

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους πυλώνες της υγιούς διαβίωσης. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά είναι λιγότερο επιρρεπείς σε κρυολογήματα. Για το λόγο αυτό, μέτρια άσκηση 30-40 λεπτών 3-5 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της.

Υπάρχει αλήθεια στο ρητό ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη, επινεφρίνη και κορτιζόλη. Ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον αριθμό και τη δραστηριότητα των Τ-λεμφοκυττάρων. Αυτά τα κύτταρα δρουν στη πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ιογενών επιθέσεων. Το χιούμορ και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που σας κάνουν να γελάτε μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και την ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

Βάζοντας χρώμα στο πιάτο μας, δραστηριότητα και γέλιο στη καθημερινότητα μας έχουμε κάνει ότι χρειάζεται για να βγούμε «αλώβητοι» από τη μάχη με τις ιώσεις.

Πηγή: nutrimed.gr
Ολοκληρώθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την έξοδο 11.400 εργαζομένων από το Δημόσιο εντός του 2014. Το πλάνο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα στο τέλος του μηνός, οπότε αναμένεται η έλευσή της. Η αποσυμφόρηση θα υλοποιηθεί με καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών αλλά και απομάκρυνση προσωπικού.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος«:
Από καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου αλλά και απομακρύνσεις υπαλλήλων που θα έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα ολοκληρώνουν την 8μηνη παραμονή τους στο ιδιότυπο καθεστώς χωρίς να καταφέρουν να μετακινηθούν θα πραγματοποιηθούν οι 11.400 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2014 που προβλέπονται από το Μνημόνιο.
Ο τελικός σχεδιασμός έχει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου και έχει προέλθει από τη συνεργασία όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαπραγματευτεί με την τρόικα στα τέλη Ιανουαρίου που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα, καθώς το σχέδιο τελεί υπό την έγκριση των δανειστών.
Ειδικότερα, ο χάρτης των απολύσεων διαμορφώνεται ως εξής:
-500 επίορκοι
-1.000 για ιατρικούς λόγους
-1.500 από ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις
-2.400 από τον ΕΟΠΥΥ
-6.000 από τη «δεξαμενή» της διαθεσιμότητας
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
Άλλος ένας χρόνος πέρασε. Φίλοι μετακόμισαν στο εξωτερικό, άλλοι έμειναν άνεργοι, άλλοι βρήκαν δουλειά και το λίπος στην κοιλιά εκεί, σταθερό δε λέει να φύγει.
Έχει γίνει εμμονή και όχι άδικα, αφού κάθε νέα τρύπα στη ζώνη μαρτυρά το γνωστό «Σούζι και τρως και ψεύδεσαι», που έλεγε και η αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου. Το λίπος στην κοιλιά, βάσανο ανδρών και γυναικών, είναι δείγμα καλοπέρασης ειδικά στις γιορτές.
Επειδή όμως με τη δύναμη της σκέψης, όπως απέδείξε ο περασμένος χρόνος, δεν καταφέραμε να το διώξουμε, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα 8 βήματα που ακολουθούν.
Βήμα 1ο: Αφαιρούμε από τη διατροφή μας, τροφές που στρεσάρουν το συκώτι και μειώνουν τον μεταβολισμό μας. Μειώνουμε θερμίδες και επιλέγουμε τρόφιμα τα οποία το συκώτι μας μπορεί να μεταβολίσει σωστά.
Με απλά λόγια, αποφεύγουμε επεξεργασμένα τρόφιμα, πολλούς υδατάνθρακες, ζάχαρη (σε όλες τις μορφές της), τρανς λιπαρά, καφεΐνη και αναψυκτικά. Κόβουμε 500 έως 1.000 θερμίδες από την καθημερινή διατροφή μας για να απαλλαγούμε από 1-2 κιλά την εβδομάδα.
Βήμα 2ο: Πίνουμε 100% φυσικό χυμό μούρων ή νερό με μούρα. Τα θαυματουργά αυτά
φρούτα είναι πλούσια σε οργανικά οξέα, που δρουν ως πεπτικά ένζυμα. Τα ένζυμα δηλαδή που στην ουσία εργάζονται για να καταβροχθίσουν τα λιπαρά.
Βήμα 3ο: Επιλέγουμε Ω3 λιπαρά οξέα. Τα συγκεκριμένα προϊόντα στοχεύουν στο κοιλιακό λίπος και είναι πηγή ενέργειας και πρωτεϊνών για τον οργανισμό. Ψάρια δύο φορές την εβδομάδα ενδείκνυνται για να χάσουμε επιτέλους τα αντιαισθητικά παχάκια, που μας ενοχλούν.
Βήμα 4ο: Απομνημονεύουμε δύο λέξεις, «γ-λινολενικό οξύ» (GLA) και «συζευγμένο λινολεϊκό οξύ» (CLA). Και τα δύο αυτά στοιχεία πρέπει να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή μας.
Το GLA ενεργοποιεί το καφέ λίπος, που βρίσκεται συχνά στα υπέρβαρα άτομα. Το CLA, από την άλλη, βοηθά το σώμα στην πρόσβαση και τη χρήση του αποθηκευμένου λίπους. Το Ω6 λιπαρό οξύ που περιέχει το βιολογικό βοδινό κρέας είναι μία καλή επιλογή.
Βήμα 5ο: Κάνουμε τα μονοακόρεστα λίπη προτεραιότητά μας. Αντικαθιστούμε τα τρανς
και τα κορεσμένα λίπη με τα μονοακόρεστα και βλέπουμε το κοιλιακό λίπος να εξαφανίζεται. Και για να μιλήσουμε απλά,ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καρύδια, φουντούκια, αβοκάντο και ελιές σε πρώτο πλάνο (αλλά με μέτρο).
Βήμα 6ο: Το θαυματουργό λεμονόνερο μπορεί να αποδειχτεί ο κρυφός μας καθημερινός σύμμαχος. Δυναμώνει το συκώτι και βοηθά στην υγροποίηση του λίπους, το οποίο με τη σειρά του ενισχύει στην γρήγορη αποβολή του από τον οργανισμό.
Η ενυδάτωση του σώματος είναι σημαντικό κεφάλαιο, ειδικά στην περίπτωση που προσπαθούμε να χάσουμε λίπος. Και αυτό γιατί έστω και μία ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει τα νεφρά μας να «ζητήσουν» βοήθεια από το συκώτι, μειώνοντας την ικανότητά του να κάψει λίπος. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους, πού αλλού; Στην κοιλιά.
Βήμα 7ο: Όχι στις απότομες και ριζοσπαστικές αποτοξινωτικές δίαιτες, ιδιαίτερα μετά τις γιορτές. Ακολουθούμε μία σωστή μέθοδο αποτοξίνωσης του οργανισμού πίνοντας μάλιστα τσάι πικραλίδας ( ή πράσινο).
Στα υπέρ του τσαγιού, προσθέστε την ποσότητα που δεν είναι απαγορευτική σε καμία περίπτωση. Για αυτόν τον λόγο, το απολαμβάνουμε καθημερινά χωρίς ενοχές πρωί, μεσημέρι και βράδυ.
Βήμα 8ο: Το τελευταίο βήμα αφορά στα μπαχαρικά. Τα καταναλώνουμε με αφθονία, σε όλα τα φαγητά και δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση στο πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ.
Κανέλα, γαρίφαλο και κάρδαμο ενισχύουν την απώλεια των κιλών, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της αίσθησης της πείνας, αφού λειτουργούν υπέρ της σταθεροποίησης του σακχάρου στο αίμα.

Με ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους να προσφέρουν ολοένα και περισσότερους φτηνούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να ψάχνουν στις διάφορες σχετικές μηχανές αναζήτησης για φτηνά αεροπορικά εισιτήρια, αδιαφορώντας (σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον) για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που "συνοδεύουν" ένα αεροπορικό ταξίδι.

Προτού όμως πατήσετε κι εσείς το κουμπί "αγορά" θα ήταν καλό να αναρωτηθείτε μερικά πράγματα, για να αποφύγετε τα «κρυμμένα κόστη» των φτηνών –κατά τ’ άλλα- αεροπορικών εισιτηρίων, γράφει η Jane Atkin στο Lonely Planet.

Ποιο είναι το πραγματικό κόστος της πτήσης;

Προτού χαρακτηρίσετε ένα εισιτήριο «ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», φροντίστε να ενημερωθείτε και για εκείνο της επιστροφής από τον προορισμό σας. Επιπλέον, προσέξτε τα ψιλά γράμματα και αν στην τιμή που βρήκατε συμπεριλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίων ή όχι.
Ακόμη, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά του εισιτηρίου, ώστε να μην επιλέξετε κατά λάθος να χρεωθείτε για υπηρεσίες που δε χρειάζεστε (π.χ. ταξιδιωτική ασφάλεια, αν σας καλύπτει κάποιο άλλο πακέτο που έχετε).
Μην ξεχνάτε ακόμη ότι οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες δεν προσφέρουν ορισμένες πολύ βασικές υπηρεσίες, πριν την αναχώρηση, όπως για παράδειγμα η έκδοση της κάρτας επιβίβασης. Πρέπει να εκτυπώσετε μόνοι σας την κάρτα επιβίβασης, διαφορετικά μπορεί να επιβαρυνθείτε με κάποιο επιπλέον κόστος.
Πάρτε μαζί σας κάτι για να τσιμπήσετε και να πιείτε μέσα στο αεροσκάφος, ειδικά αν η πτήση σας διαρκεί κάποιες ώρες, καθώς οι χρεώσεις μέσα σε αυτό για σνακ και ποτά είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Ακόμη, προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο να μην ταξιδέψετε μαζί με το ταίρι σας, καθώς οι περισσότερες εταιρείες χαμηλού κόστους δεν προσφέρουν αριθμημένες θέσεις στους επιβάτες και ο καθένας επιλέγει που θέλει να καθίσει (ορισμένες χρεώνουν επιπλέον την υπηρεσία επιλογής συγκεκριμένης θέσης).

Τι θα σας κοστίσει σε χρόνο αυτή η πτήση;

Υπολογίστε πολύ καλά το χρόνο (και τη συνεπακόλουθη κούραση) του ταξιδιού σας, τόσο στο «πήγαινε», όσο και στο «έλα», προτού κλείσετε ένα φτηνό εισιτήριο.
Οι φτηνότερες πτήσεις μπορεί να μην παίρνουν την πιο «άμεση διαδρομή», έτσι θα πρέπει να υπολογίσετε οποιοδήποτε χρονικό κόστος στο ταξίδι σας. Αν για παράδειγμα η πτήση φτάνει πολύ νωρίς στον προορισμό σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να κάνετε check-in στο ξενοδοχείο σας, χάνοντας πολύτιμο χρόνο είτε προσέχοντας τις αποσκευές σας, ή κουβαλώντας τες μαζί σας (λίγο κουραστικό μετά από πολύωρες πτήσεις, δε νομίζετε;). Ή αν η επιστροφή σας είναι τις πολύ πρωινές ώρες, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσετε να γυρίσετε νωρίς την προηγούμενη μέρα στο ξενοδοχείο σας και να ξεκουραστείτε, αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι δε θα χάσετε την πτήση σας… λόγω νύστας.
Υπολογίστε ακόμη το κόστος της μεταφοράς σας από και προς το αεροδρόμιο, το οποίο μπορεί να βρίσκεται αρκετά μακριά από τον τελικό προορισμό σας, χρεώνοντας επιπλέον εκτός από το πορτοφόλι σας και τον… ελεύθερό σας χρόνο.

Πώς θα αποφύγετε τα πρόστιμα;

Διαβάστε καλά τα ψιλά γράμματα. Μην ξεπερνάτε το συνολικό επιτρεπόμενο βάρος των αποσκευών. Ενημερωθείτε για τις επιτρεπόμενες διαστάσεις των χειραποσκευών και το όριο βάρους αυτών, καθώς οι χρεώσεις ακόμη και για ένα κιλό μπορεί να είναι… υπέρογκες, και πολλές φορές να σας στοιχίσουν πολύ περισσότερο από το ίδιο το εισιτήριο!
news.gr
Το «μυστικό» κρύβεται στη λειτουργία του μεταβολισμού
Το μυστήριο λύθηκε. Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε το λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά.

Οι ερευνητές συνέκριναν πόση ενέργεια χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο τα πρωτεύοντα μέσα σε μια μέρα με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν άλλα θηλαστικά.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι τα πρωτεύοντα καίνε τις μισές θερμίδες σε σχέση με άλλα παρόμοιου μεγέθους θηλαστικά και ότι αυτός ο αργός μεταβολισμός επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Ένας άνθρωπος –ακόμη και κάποιος με πολύ καλή φυσική κατάσταση- θα χρειαζόταν να τρέχει καθημερινά σε μαραθώνιο για να προσεγγίσει και μόνο τη μέση ημερήσια ενεργειακή δαπάνη ενός θηλαστικού στο μέγεθός τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα πρωτεύοντα που ζουν σε ζωολογικούς κήπους ξοδεύουν την ίδια ενέργεια με αυτή που καταναλώνουν όσα ζουν σε άγρια κατάσταση, υπονοώντας ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει μικρότερη επίπτωση στην ποσότητα των θερμίδων που καίει ο οργανισμός τους.

Η πλειοψηφία των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ποντικιών και των σκύλων, φτάνουν στην ενηλικίωση μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Για την ακρίβεια, πολλά θηλαστικά φτάνουν σε σεξουαλική ωρίμανση μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Για παράδειγμα, ένας ποντικός έξι μηνών είναι το αντίστοιχο ενός ανθρώπου στα 18 του, ενώ ένας σκύλος δύο ετών είναι το ισοδύναμο ενός ανθρώπου ηλικίας 18-25 ετών.

Στην άγρια φύση, τα θηλαστικά αυτά αναπαράγονται επίσης πολύ πιο συχνά από τα πρωτεύοντα και πολλά πεθαίνουν ενώ ακόμη είναι στην εφηβεία τους, αν όχι πριν από αυτή.

Συγκριτικά, οι άνθρωποι και οι κοντινοί «συγγενείς» τους, όπως οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες, οι λεμούριοι κ.α. έχουν μακρά παιδική ηλικία, αναπαράγονται σπάνια και έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας εξέπληξαν. Οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, οι μπαμπουίνοι και άλλα πρωτεύοντα καίνε μόνο τις μισές θερμίδες που θα ξόδευε ένα θηλαστικό» ανέφερε ο καθηγητής Herman Pontzer από το Hunter College της Νέας Υόρκης στη Daily Mail. « Η κατανόηση του πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος μεταβολισμός σε σύγκριση με τους πλησιέστερους συγγενείς μας, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς εξελίχθηκε το σώμα μας, και πώς να το κρατήσουμε υγιές» κατέληξε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceeding of the National Academy of Sciences.

Παγκόσμιο συνέδριο φεμινιστριών. Η αρχιφεμίνστρια προτείνει σε όλες τις γυναίκες να πάνε στα σπίτια του και να βάλουν τους άνδρες τους να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού και να έρθουν μετά από 3 μήνες να πουν στις συναδέρφισσές τους τι κατάφεραν.
Από τις 20 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου στα Χανιά
Δωρεάν εξετάσεις πραγματοποιούν οι Γιατροί του Κόσμου στα Χανιά με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το πρόγραμμα αναφέρεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους.

Οι ειδικότητες των γιατρών που συμμετέχουν στην αποστολή είναι: οφθαλμίατρος, γυναικολόγος, παιδίατρος.

Οι εξετάσεις θα γίνονται από τις 20 έως και τις 23 Ιανουαρίου στα εξής σημεία:

Δευτέρα 20/01: Ανοιχτό Πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά

Τρίτη 21/01: Πολυδύναμο Περιφερειακό Κέντρο, χώρα Σφακίων
Τετάρτη 22/01: Γραφεία Πολιτιστικού Συλλόγου Φαλελιανών Κολένι–Κισσάμου

Πέμπτη 23/01: Ανοιχτό Πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά

Πηγή: cretalive.gr
Μια απίστευτη αγγελία που προκαλεί πολύ γέλιο εντοπίστηκε στη Λάρισα. Τη φωτογραφία κοινοποίησε στο προφίλ της στο facebook η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου και προφανώς την έγραψε wannabe καθηγητής που φιλοδοξεί να μεταδώσει και σε άλλους τις γνώσεις του στην αγγλική! Ο καθηγητής παραδίδει μαθήματα "για την απόκτηση πτυχείου Profysensi". Ας ελπίσουμε ότι απλώς πρόκειται για πλάκα!


Δείτε την αγγελία εδώ




- Μέχρι το Σεπτέμβριο θα γίνουν 11.400 απολύσεις από το Δημόσιο
- Οι περισσότεροι θα προέλθουν από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας
- Μεγάλο μέρος εργαζομένων θα απολυθεί από Υγεία, Νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις Δήμων
- 6.000 διαθέσιμοι και 5.400 νέες απολύσεις συμπληρώνουν τη λίστα
Όλα δείχνουν ότι έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των απολύσεων που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2014 όπως έχει υπογράψει στο μνημόνιο η κυβέρνηση.

Η μεγαλύτερη δεξαμενή θα είναι οι διαθέσιμοι, τόσο εκείνοι που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από το περασμένο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, όσο και εργαζόμενοι που θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα ως τα τέλη του Φεβρουαρίου.
Μητσοτάκης:Εάν ένας φορέας πρέπει να κλείσει ή να συγχωνευτεί ή ακόμη να μειωθεί τότε αυτό θα γίνει
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Το Έθνος”οι απολύσεις θα γίνουν ως εξής:
500 επίορκοι υπάλληλοι
1.000 εργαζόμενοι που θα απολυθούν για ιατρικούς λόγους
1.500 που θα προέλθουν από καταργήσεις και συγχωνεύεις ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ και επιχειρήσεων των Δήμων
2.400 γιατροί του ΕΟΠΥΥ που δεν θα δεχθούν να παραμείνουν στον οργανισμό με μόνιμη σχέση εργασίας

Οι υπόλοιπες απολύσεις, 6.000 τον αριθμό θα γίνουν από υπαλλήλους που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα:

Τον Μάρτιο του 2014
1.600 σχολικοί φύλακες
400 εκπαιδευτικοί

Ως τον Ιούνιο του 2014
500 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών
120 δημοτικοί αστυνομικοί
650 διοικητικοί υπάλληλοι Πανεπιστημίων
1.730 διαφόρων ειδικοτήτων

Ως τον Οκτώβριο του 2014
1.000 εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2014
Όλοι σε αξιολόγηση
 
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι εκείνοι που μπαίνουν κυρίως στο στόχαστρο είναι οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Κάπως έτσι έρχεται νέος κύκλος αξιολόγησης, όπως είπε, και στις συγκοινωνίες. Θα υπάρξουν κρίσεις τόσο των δομών, όσο και των ίδιων των υπαλλήλων.

Σε ερώτηση για την υποχρέωση απόλυσης 11.000 υπαλλήλων μέσα σε αυτή τη χρονιά ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως ένα ποσοστό υπαλλήλων που έχει τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αφού δεν απορροφηθεί θα τεθεί σε έξοδο.

Επίσης ένα ποσοστό θα προέλθει από πειθαρχικά παραπτώματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ελέγχους που έγιναν στη δημοτική αστυνομία και βρέθηκαν πλαστά δικαιολογητικά
Στόχος να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αλλά και να ελέγχονται οι γιατροί
Νέο σύστημα για τα ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάσει η διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου όχι μόνο να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, αλλά και να ελέγχονται οι γιατροί.

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών σε συνδυασμό με τις αλλαγές που δρομολογούνται στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (έχουν προκαλέσει έμφραγμα στις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ.

Το υπουργείο Υγείας επιχείρησε την αποσυμφόρηση του συστήματος «ανοίγοντας» τον αριθμό των μηνιαίων επισκέψεων προς τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ από 200 που ήταν σε 400.

Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, οι καταγγελίες ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ ότι εξαντλούνται σε… χρόνο - ρεκόρ τα ραντεβού για ιατρικές επισκέψεις, ακόμη και σε περιοχές που υπάρχει επαρκής αριθμός γιατρών ανά ειδικότητα, συνέχισαν να γίνονται με αμείωτο ρυθμό.

Την δυσλειτουργία του συστήματος των ραντεβού επισήμανε και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, το μηνιαίο πλαφόν των ιατρικών επισκέψεων «κλείνει» μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες του μήνα, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση για συνταγογράφηση.

Εκτός από τα συνηθισμένα γράμματα, ο ταχυδρόμος θα μας φέρνει τώρα και τα φάρμακα στο σπίτι μας. Ή ακόμη και τα ρούχα από το καθαριστήριο. 

Η νέα υπηρεσία που θα ξεκινήσει από τα ΕΛΤΑ το προσεχές διάστημα θα αφορά αρχικά την Αθήνα και στην συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.
Επίσης οι ταχυδρόμοι θα εξυπηρετούν πολίτες που είναι ηλικιωμένοι ή ασθενείς ή έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να αγοράσουν οι ίδιοι τα φαρμακά τους. Ετσι θα μπορούν να παραδίδουν στον ταχυδρόμο τη φαρμακευτική συνταγή τους, εκείνος θα την εκτελεί στο φαρμακείο, θα την πληρώνει, θα παραδίδει το φάρμακο στον πολίτη και θα εισπράττει τα χρήματα με αντικαταβολή.
Για την υπηρεσία αυτή θα συγκροτηθεί τηλεφωνικό κέντρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΛΤΑ, Κωστή Μελαχροινό, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς.
Το κόστος χρήσης της νέας υπηρεσίας θα είναι 3 ευρώ.
Σε επόμενη φάση, οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ θα παραδίδουν ακόμα και τα ρούχα από το καθαριστήριο ή και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο.
Παράλληλα, από τον επόμενο μήνα τα ταχυδρομικά καταστήματα θα εκδίδουν και προπληρωμένες κάρτες προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να κάνουν ασφαλείς αγορές από το ίντερνετ χωρίς να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες. Η διαδικασία θα είναι απλή, καθώς ο ενδιαφερόμενος αρκεί να επισκεφτεί ένα ταχυδρομείο όπου και θα υποβάλει σχετική αίτηση προπληρώνοντας το συγκεκριμένο ποσό που επιθυμεί. Όταν οι προπληρωμένες μονάδες τελειώσουν, θα μπορεί να ανανεώσει το ποσό ή να διακόψει την κάρτα.
Επίσης, ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά και θα συνεχιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα η εφαρμογή του σε όλο το δίκτυο για την αγορά, συσκευασία και αποστολή προϊόντων με αντικαταβολή από μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα μετά από αίτημα του πελάτη.
Για την παραγγελία και τη διαδικασία αποστολής θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος μέσω του συστήματος track and trace των ΕΛΤΑ με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο. Στην περίπτωση που επιθυμεί κατ΄οίκον παράδοση, ο πελάτης θα χρεώνεται με ένα ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι και η συμφωνία που έχουν τα ΕΛΤΑ με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προβλέπει την εκτέλεση δρομολογίων Αθήνα - Θεσσαλονίκη για τη μεταφορά των αντικειμένων του ταχυδρομείου, επιστολών και δεμάτων.

http://www.fpress.gr
Kαθαρός δήμος με ένα απλό τηλεφώνημα στο 15195. Αυτήν την πρωτοποριακή υπηρεσία προσφέρει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες με μια απλή κλήση στη γραμμή Καθημερινότητας του πολίτη να βοηθήσουν στον αγώνα για ακόμη πιο καθαρή πόλη. Μάλιστα στη μάχη για καθαρή πόλη ρίχνονται δύο ακόμη ολοκαίνουργια απορριμματοφόρα που απέκτησε ο δήμος μας. Με το σύνθημα «Καθαρή πόλη! Εμένα με νοιάζει» βγαίνουν στους δρόμους για να ενισχύσουν τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας. Μέσα στους επόμενους μήνες οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου μας θα αναβαθμισθούν ακόμη περισσότερο με την προμήθεια άλλων τεσσάρων απορριμματοφόρων και οχημάτων καθαριότητας, ενώ σε κεντρικά σημεία του δήμου θα εγκατασταθούν και υπόγειοι κάδοι για την εξυπηρέτηση του πολίτη, όλα με ευρωπαϊκά χρήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ που πέτυχε ο δήμος μας.
Η γραμμή του πολίτη είναι απλή και απαιτεί ένα μόνο τηλεφώνημα στο 15195. Εκεί ο κάθε δημότης μπορεί να αναφέρει το πρόβλημα που έχει στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου στη γειτονιά του. Για τον κάδο που χρειάζεται αντικατάσταση, για τη λάμπα στο δρόμο που χρειάζεται αλλαγή, για τα ογκώδη υλικά που έχει στο σπίτι του και θέλει να τα πετάξει, το αδέσποτο σκυλί της γειτονιάς που χρειάζεται φροντίδα και προστασία.
Αυτά είναι μερικά από τα καθημερινά ερωτήματα που καταγράφονται στο 15195, το πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να πουν το πρόβλημά τους και στο δήμο να το λύσει άμεσα.
Μετά την κλήση που κάνει ο δημότης ο δήμος αναλαμβάνει δράση. Το πρόβλημα καταγράφεται από το δήμο και στη συνέχεια διαβιβάζεται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα κοινοποιείται στις αντιδημαρχίες Καθαριότητας-Πρασίνου και Τεχνικών Υπηρεσιών. Η υπηρεσία αξιολογεί το πρόβλημα και το διεκπεραιώνει άμεσα. Στη συνέχεια ο δήμος επικοινωνεί με τον ίδιο τον πολίτη και επιβεβαιώνει αν η αρμόδια υπηρεσία ανταποκρίθηκε στο αίτημα και αν τελικά το πρόβλημα λύθηκε, κάτι που είναι μοναδικό για τη χώρα μας καθώς ο πολίτης μιλά καθημερινά και βαθμολογεί ο ίδιος τις υπηρεσίες του δήμου του!

http://www.thestival.gr 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!