Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Σίγουρα αν την κοιτάξει κανείς από ψηλά θα εντυπωσιαστεί με αυτό που θα αντικρύσει. Ολόκληρη η πόλη έχει το σχήμα ενός αστεριού.
Είναι η περίφημη Palmanova και βρίσκεται στην βορειοανατολική Ιταλία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.
Το σχήμα της ήταν έμπνευση του Ενετού αυτοκράτορα Marcantonio Barbaro για να προστατέψει τους κατοίκους της από τις επιθέσεις των αυστριακών αλλά και των τουρκικών δυνάμεων. Το παράδοξο είναι ότι η πόλη δεν δέχτηκε ποτέ καμία επίθεση από κανέναν κατακτητή.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια πόλη φρούριο που αποτελείται από τρία «δακτυλίδια» τα οποία χτίστηκαν σταδιακά. Ο πρώτος κύκλος με περίμετρο 7 χιλιομέτρων δημιουργήθηκε το 1593 και η κατασκευή του διήρκησε 30 χρόνια. Ο δεύτερος κύκλος χτίστηκε μεταξύ 1658-1690 ενώ το τρίτο «δακτυλίδι» κατασκευάστηκε την περίοδο 1806-1813.
Η Palmanova χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και το σχήμα αστεριού επιλέχτηκε επειδή θεωρούνταν το πιο τέλειο όλων των γεωμετρικών σχημάτων. Αντιπροσωπεύει την τελειότητα καθώς και τον κύκλο ζωής και θανάτου. Ακόμη, η αρμονία του συγκεκριμένου σχήματος εγγυάται την ευεξία και την ευτυχία της κοινωνίας.
Οι τουρίστες που την επισκέπτονται μπορούν να θαυμάσουν τις τρεις μνημειώδεις πύλες της. Την Piazza Grande, τον καθεδρικό ναό Dogal, την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου καθώς μπορούν να επισκεφτούν το Δημοτικό Μουσείο αλλά και το θέατρο Gustavo da Modena.
echoes.gr
Ένα νέο τρόπο "διασκέδασης" φαίνεται πως έχουν βρει πλούσιοι Κινέζοι για να περνούν την ώρα τους: οργανώνουν ιδιωτικά πάρτυ σε βίλες, στη διάρκεια των οποίων σφάζουν και στη συνέχεια κατακρεουργούν τίγρεις.
Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα "Νανφάνγκ", που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, τουλάχιστον δέκα τίγρεις θανατώθηκαν σε αντίστοιχο... πάρτυ στη νότια Κίνα.
Στη συνέχεια, τα άγρια ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, κατακρεουργήθηκαν. Η γούνα τους, το κρέας τους και τα οστά τους πουλήθηκαν σε πολύ υψηλές τιμές.
Αυτά τα αποτρόπαια θεάματα αποκαλύφθηκαν χάρη σε μια αστυνομική επιχείρηση στην κοινότητα Ζαντζιάνγκ, η οποία επέτρεψε να κατασχεθεί το πτώμα μιας τίγρης που είχε σκοτωθεί πρόσφατα και διάφορα προϊόντα που προέρχονταν από το αιλουροειδές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτά τα άγρια ζώα θανατώθηκαν μπροστά σ' ένα κοινό από αξιωματούχους και τοπικές προσωπικότητες που ήταν μάλιστα υπερήφανοι για το γεγονός ότι επιδείκνυαν έτσι τον πλούτο τους.
"Οι τίγρεις ήταν κατά πάσα πιθανότητα ναρκωμένες κατά τη μεταφορά τους. Όμως οι αγοραστές σιγουρεύονταν ότι ήταν πράγματι ζωντανές πριν τις θανατώσουν", εξήγησε μια ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.
Η εφημερίδα "Νανφάνγκ" αναφέρεται επίσης σ' ένα βίντεο που φαίνεται πως γυρίσθηκε λαθραία και δημοσιοποιήθηκε στο Ίντερνετ, στο οποίο βλέπει κανείς μια τίγρη αιχμάλωτη σ' ένα στενόχωρο κλουβί να υποβάλλεται σε ηλεκτροσόκ πριν την κατακρεουργήσουν.
Τα οστά της τίγρης πωλούνται κατά μέσο όρο 14.000 γιουάν (1.600 ευρώ) το κιλό και το κρέας 1.000 γιουάν (120 ευρώ) το κιλό. Αποτελούν εκλεκτά δώρα που προσφέρονται στους τοπικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας κρεοπώλης που εμπλέκεται στις ενέργειες αυτές, είναι ύποπτος ότι μόνον ο ίδιος έχει σκοτώσει δέκα τίγρεις. Ο άνδρας αυτός βρήκε το θάνατο προσπαθώντας να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν.
Παρά τις επίσημες απαγορεύσεις, στην Κίνα υπάρχει επίμονη ζήτηση για προϊόντα που προέρχονται από τίγρεις (οστά, νύχια, μουστάκια, πέος...), που υποτίθεται ότι έχουν αξία ως φάρμακα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Έτσι τροφοδοτείται η λαθροθηρία του αιλουροειδούς αυτού, το οποίο στην κινεζική ιστορία και μυθολογία ήταν πάντα συνδεδεμένο με ένα ανώτερο κοινωνικό καθεστώς.
Η ευημερία των ζώων δεν αποτελεί προτεραιότητα στην Κίνα, έστω κι αν η νοοτροπία σιγά-σιγά αλλάζει. Οι ζωολογικοί κήποι της χώρας κατηγορούνται τακτικά για τις ελλείψεις τους, για κακομεταχείριση των ζώων, ακόμη και για μαρτύρια που επιφυλάσσουν στα ζώα για την ευχαρίστηση του κοινού.
news.gr
Μπορεί οι περισσότεροι να μη γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί μέσα στο επόμενο 24ωρο, (πόσω μάλλον τον επόμενο αιώνα!) όμως αυτήν την ικανότητα ορισμένοι την έχουν πολύ ανεπτυγμένη… «και λέγεται επιστημονική φαντασία», γράφει ο Peter Coy στο Bloomberg Business Week.
Φαίνεται ότι από αυτή διαθέτουν αρκετή δέκα οικονομολόγοι, οι οποίοι συμμετείχαν με τις… προβλέψεις τους στο βιβλίο «In 100 Years: LeadingEconomistsPredicttheFuture» του IgnacioPalacios-Huerta από το LondonSchoolofEconomics. Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας εκ των οικονομολόγων-δοκιμιογράφων: «Δε θα υπάρχω για να γελοιοποιηθώ, όταν οι προβλέψεις μου αποδειχθούν θεαματικά λανθασμένες!».
Και οι δέκα δοκιμιογράφοι αναφέρονται μέσα στα κείμενά τους στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, λέγοντας ότι αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πλανήτης μας το 2114 θα είναι πολύ πιο θερμός από τώρα. Οι πεσιμιστές χαρακτηρίζουν την κλιματική αλλαγή ως τη «χαριστική βολή», ενώ για τους πιο αισιόδοξους η κλιματική αλλαγή, όπως συντελείται στις μέρες μας, αποτελεί «προειδοποίηση».
Διαβάστε παρακάτω μια μικρή περίληψη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για το πώς θα είναι ο κόσμος σε 100 χρόνια από τώρα:

Daron Acemoglu, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης

Ο Acemoglu εικάζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επιλυθεί με πιο κινητοποιημένους πολίτες. Προβλέπει ότι η «επανάσταση των δικαιωμάτων» των περασμένων δεκαετιών θα συνεχιστεί, δίνοντας τη δύναμη στους απλούς ανθρώπους να απαιτήσουν περισσότερα από τους ηγέτες τους.
«Το ιστορικό μας μέχρι στιγμής, δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη. Όμως, το κίνημα των δικαιωμάτων, αν όντως συνεχίσει να επεκτείνεται, θα κάνει τους ανθρώπους να νοιάζονται περισσότερο για την ευημερία εκείνων που υποφέρουν, εξαιτίας της απροθυμίας μας να αναλάβουμε δράση κατά της κλιματικής αλλαγής».

Angus Deaton, πανεπιστήμιο Πρίνστον

«Η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή είναι ένας νέος και τεράστιος κίνδυνος» γράφει ο Deaton, ο οποίος καταλήγει με μια απαισιόδοξη πρόβλεψη, λέγοντας το εξής: «Ίσως χρειαστεί να υπάρξει μεγάλος πόνος και καταστροφή, προτού οι άνθρωποι ενώσουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν την αλλαγή».
Avinash Dixit, πανεπιστήμιο Πρίνστον
Ο Dixit –σύμφωνα με το άρθρο του Peter Coy στο Bloomberg Business Week- έχει το πιο παιχνιδιάρικο δοκίμιο στο βιβλίο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα λειτουργεί από τα «ολοκαίνουρια και λαμπερά κεντρικά του γραφεία στη Σιγκαπούρη, δανείζοντας στους υπερχρεωμένους Αμερικανούς, οι οποίοι θα επιμένουν στο συνταγματικό τους δικαίωμα, να απολαμβάνουν όλα τα τελευταίας τεχνολογίας, εισαγόμενα ελικόπτερα».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας γύρω από την κλιματική αλλαγή, θα παραμείνει προβληματική, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν κάποια παράπλευρα οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος διαύλων ναυσιπλοΐας στον Αρκτικό Ωκεανό.

Edward Glaeser, πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Διατηρώντας την πίστη του στην ελεύθερη αγορά ο Glaeser θεωρεί ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα επικίνδυνο, αλλά εύλυτο πρόβλημα.
Αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή «θα προκαλέσει ακραία γεγονότα και θα ανεβεί η στάθμη της θάλασσας, όμως ενώ αυτές οι καταστροφές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο κακό, ιστορικά αυτά τα γεγονότα ήταν εντοπισμένα σε συγκεκριμένες περιοχές και οι μακροχρόνιες επιδράσεις τους ήταν περιορισμένες».
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας, πως το τεράστιο μέγεθος του κόσμου μας και η γεωγραφική πολυμορφία του, περιορίζουν το μακροχρόνιο δυνητικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας, ότι «τεράστιες εκτάσεις γης στον Καναδά και τη Σιβηρία θα μπορούν να καλλιεργηθούν πιο εντατικά, αν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες».
Andreu Mas-Colell, πανεπιστήμιο Pompeu Fabra
Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη στο βιβλίο αναφέρει ότι σε έναν αιώνα από τώρα «θα έχουμε καταφέρει, χάρη στη φυσική ανάπτυξη και εσκεμμένες ενέργειες, να εξαλείψουμε τη φτώχεια στον κόσμο».
Ο Mas-Colell λέει ακόμη ότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει την «τεράστια προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου είδους». Μιλώντας για μια σειρά πιθανών αλλαγών, προβλέπει ότι αν τα πράγματα αλλάξουν σταδιακά, «θα προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση, με έναν φυσικό και σχεδόν ανεπαίσθητο τρόπο».
Κοιτώντας 200 χρόνια μπροστά, και όχι μόνο 100 ο ίδιος γράφει ότι τα μελλοντικά προβλήματα είναι πιο πιθανό να είναι βιολογικής ή κοινωνικής προελεύσεως (πόλεμοι και συγκρούσεις) από ό, τι περιβαλλοντικές, ενεργειακές, ή οικονομικές αιτίες.

John Roemer, πανεπιστήμιο Γέιλ

Το πιο «θυμωμένο» από τα δοκίμια που περιέχονται στο βιβλίο «βλέπει» την υπερθέρμανση του πλανήτη ως ένα πολιτικό πρόβλημα και ρίχνει την ευθύνη στο ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ, κατηγορώντας το για μια «ευκαιριακή και ανίδεη προσέγγιση του προβλήματος».
Ο Roemer λέει ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι δύο στόχοι (ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η μείωση των διεθνών ανισοτήτων πλούτου), οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αποδεχθούν αύξηση των εισοδημάτων τους μόνο γύρω στο 1% το χρόνο κατά τον επόμενο αιώνα.

AlvinRoth, πανεπιστήμιο Στάνφορντ

Ο Roth -βραβευθείς με βραβείο Νόμπελ μαζί με τον Lloyd S. Shapley για την εργασία τους επάνω στη «θεωρία της σταθερής κατανομής και την πρακτική του σχεδιασμού της αγοράς»- αναφέρεται ελάχιστα στο άρθρο του -σε σχέση με τους υπόλοιπους δοκιμιογράφους- στην κλιματική αλλαγή.
Για την ακρίβεια, αναφέρεται σε αυτήν πλαγίως –σε μια παρένθεση- στην εξής φράση: «Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη τάση στην ιστορία του μέλλοντος(αν δε διαταραχθεί απότην περιβαλλοντικήκαταστροφή, ήαπό τρομοκρατία,ήπολεμικές συγκρούσεις με όπλαμαζικής καταστροφής), είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θασυνεχίσει να αναπτύσσεται καινα γίνεται ακόμη πιο διασυνδεδεμένη».

Robert Shiller, πανεπιστήμιο Γέιλ

Ο Shiller, επίσης βραβευθείς με Νόμπελ, κοιτά την υπερθέρμανση του πλανήτη μέσα από το «φακό» των ασφαλειών κινδύνου, ένα από τα αγαπημένα του ζητήματα.
Επικαλούμενος εργασίες άλλων, υποστηρίζει, ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι μακροχρόνια ασφάλεια ότι «οι ιδιοκτήτες σπιτιών θα προστατευτούν έναντι των αυξανόμενων ασφάλιστρων κινδύνου, εξαιτίας των μακροχρόνιων συνεπειών των περιβαλλοντικών κινδύνων».
Με άλλα λόγια λέει ότι θα πρέπει να ασφαλίζεται το κόστος της ασφάλειας και προβλέπει ότι αυτού του είδους τα προϊόντα θα γίνουν διαθέσιμα παρά την τρέχουσα «στενοκεφαλιά των ρυθμιστικών αρχών».
Robert Solow, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης
Ο Solow, ο τρίτος που έχει βραβευτεί με Νόμπελ και συμμετέχει σε αυτό το βιβλίο, είναι ένας βετεράνος δοκιμιογράφος με σχεδόν 20 αναφορές στη στήλη New York Review of Books.
Ο ίδιος γράφει το εξής: «Δείξτε μου έναν οικονομολόγο, με ισχυρή άποψη γι’ αυτά τα πράγματα, και θα σας δείξω το οξύμωρο: έναν παλαβό οικονομολόγο».
Μιλώντας πιο γενικά για το περιβάλλον λέει ακόμη, ότι «κανείς δε μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι μπορούν να υπάρξουν σε αυτόν τον κόσμο με ένα βιοτικό επίπεδο όπως αυτό που υπάρχει τώρα στις ανεπτυγμένες χώρες».

Martin Weitzman, πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

«Αν υπάρχει μία πραγματική φυσική γέφυρα ανάμεσα στο χάσμα μεταξύ του τώρα και σε έναν αιώνα από τώρα, νομίζω ότι αυτό είναι η κλιματική αλλαγή» γράφει ο Weitzman.
Ο ίδιος υποστηρίζει, ότι η εφαρμογή ενός «αντιηλιακού» στον ουρανό δε θα λύσει όλα τα προβλήματα που προκαλούνται από τα αέρια του θερμοκηπίου –όπως η οξίνιση των ωκεανών που «σκοτώνει» τους κοραλλιογενείς υφάλους- και πως θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες παρενέργειες.
news.gr
Η θερινή ώρα, Daylight Saving Time, DST, επί το αγγλικότερον, είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους.

Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.


Η πρώτη ιδέα


Η λύση να τυποποιηθεί το σύστημα της θερινής ώρας πρωτοπροτάθηκε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα.

Σ' αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα! Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του, Waste of Daylight, που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση.


Θερινή ώρα: Η πρώτη εφαρμογή


Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας την θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916.

Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.


Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε αυτό επειδή από τις 15 Ιουλίου (π.ημερ.)/28 Ιουλίου (ν.ημερ.) και ώρα 04:00 του 1916, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά στην εισδοχή της ώρας ζώνης. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τούτο είχε ως συνέπεια να εγκαταλειφθεί.

Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.

Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο[1], γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01:00, ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01:00, ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν, σε σύγκριση, μικρή.

Η Ρωσία, αν και όπως όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθεί τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζει στις 02:00 τοπική ώρα (03:00, θερινή ώρα τον Οκτώβρη), μία ώρα νωρίτερα δηλαδή.

Η Τουρκία ακολουθεί τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερομηνία και στην ώρα αλλαγής.
news.gr

ΑΓΓΛΙΑ

Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το  τοπίο στην κορυφή της Premier league και τα αποτελέσματα της 32ης αγωνιστικής που διεξάγεται αυτό το weekend ίσως δώσουν ακόμα περισσότερες απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή η Manchester City φαίνεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα αφού βρίσκεται 3 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Chelsea αλλά με 2 αγώνες λιγότερους και μάλιστα εντός έδρας με Aston Villa και Sunderland. Το Σάββατο 19.30  ώρα Ελλάδος φιλοξενείται στο Emirates από την Arsenal με διπλό στόχο, αφενός να διατηρήσει με νίκη το πλεονέκτημα που έχει και αφετέρου να πετάξει έξω  τους κανονιέρηδες από κάθε σκέψη για διεκδίκηση του τίτλου, κάτι βέβαια που έχει κάνει ήδη με τις δηλώσεις του ο Wenger . Λίγο νωρίτερα , 17.00, η Chelsea επισκέπτεται λίγο έξω από το Λονδίνο το Selhurst Park για να αντιμετωπίσει την Crystal Palace που ψάχνει βαθμούς σωτηρίας. Την Κυριακή , 18.00, η Liverpool  υποδέχεται την Tottenham και φιλοδοξεί να διευρύνει το σερί των 7 συνεχόμενων νικών που την έχουν φέρει μόλις ένα πόντο πίσω από την πρώτη θέση. Ο φετινός τίτλος περνά από το ιστορικό Anfield  στο οποίο τις επόμενες αγωνιστικές θα δοκιμαστούν Chelsea και ManCity σε ένα crash test απέναντι στην πιο παραγωγική επίθεση της Premier. Τέλος για τους φίλους του Αγγλικού ποδοσφαίρου κι εκτός της Premier το Σάββατο 14.15, διεξάγεται το ντέρμπι κορυφής της Championship, Burnley - Lester

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ 18.00 LIVERPOOL – TOTTENHAM

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τελείωσε και τυπικά η υπόθεση τίτλος στη Bundesliga με την Bayern να πανηγυρίζει το 23ο πρωτάθλημα και να σηκώνει την παραδοσιακή σαλατιέρα στο Βερολίνο μετά τη νίκη επί της Hertha. Πλέον μένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο ο Guardiola θα διαχειριστεί το ρόστερ της ομάδας προκειμένου οι παίκτες του να βρεθούν σε φουλ φόρμα για τη διεκδίκηση του άλλου μεγάλου στόχου , της κατάκτησης του Champions League. Το Σάββατο , 16.30, υποδέχεται την Hoffenheim σε ένα ματς που αναμένεται να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Στη μάχη των θέσεων που οδηγούν στους χρυσοφόρους ομίλους του ChL, η Dortmund παίζει εκτός με την Stuttgart του Stevens που ψάχνει απεγνωσμένα βαθμούς για τη σωτηρία της. Η Schalke φιλοξενεί την Hertha, Παρασκευή 21.30, χωρίς περιθώρια  για απώλειες ενώ η Leverkusen που έχει μείνει πίσω, λογικά δεν θα έχει προβλήματα απέναντι στην ουραγό Braunschweig.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 16.30 STUTTGART – DORTMUND

ΙΣΠΑΝΙΑ

Μεγάλες συγκινήσεις και αυτή την αγωνιστική υπόσχεται  η Primera με αγώνες φωτιά που δεν αποκλείεται να φέρουν νέες ανακατατάξεις στη βαθμολογία που ήρθε τα πάνω κάτω μετά τα τελευταία αποτελέσματα. Η πρωτοπόρος πλέον Atletico ταξιδεύει στη χώρα των Βάσκων για να αντιμετωπίσει, Σάββατο 21.00, στο καυτό San Mames την Athletic Bilbao του Ernesto Valverde. Νωρίτερα , 17.00, στο El Prat της Βαρκελώνης Espanyol και Barcelona συγκρούονται στο ντέρμπι της πόλης που κρύβει πάντα ιδιαίτερες συγκινήσεις ανεξάρτητα από τη βαθμολογική κατάταξη των ομάδων. Η Real που μέσα σε τρεις ημέρες βρέθηκε από τον παράδεισο στην κόλαση υποδέχεται τη Rayo, την ίδια ημέρα αλλά στις 23.00, γνωρίζοντας τα αποτελέσματα των άλλων δυο αγώνων με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΣΑΒΒΑΤΟ 17.00 ESPANYOL BARCELONA  
                                           &
 21.00 ATHLETIC BILBAO ATLETICO MADRID

ΙΤΑΛΙΑ

Ντέρμπι κορυφής αυτή την αγωνιστική στη Serie A . Η Napoli υποδέχεται στο San Paolo, Κυριακή 21.45, την πρωτοπόρο Juventus και με νίκη ουσιαστικά κλειδώνει την τρίτη θέση και τη συμμετοχή της στο ChL της επόμενης περιόδου. Από την άλλη και οι μπιανκονέρι θέλουν τη νίκη για να τελειώνουν με την υπόθεση τίτλος και να αφιερωθούν στο μεγάλο στόχο της κατάκτησης του Europa League. Η Roma φιλοξενείται το μεσημέρι της Κυριακής 13.30 από τη Sassuolo ενώ ενδιαφέρον παιχνίδι για τη μάχη των θέσεων που οδηγούν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι και αυτό που θα γίνει στο Olimpico της Ρώμης ανάμεσα σε Lazio και Parma, Κυριακή 16.00.Τέλος η Milan, με τους πολλούς φίλους και στην Ελλάδα, βαδίζοντας προς το τέλος μιας εφιαλτικής χρονιάς, υποδέχεται το Σάββατο, 21.45, στο San Siro την ChievoVerona στοχεύοντας να δώσει συνέχεια στη μεγάλη νίκη επί της Fiorentina.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ 21.45 NAPOLI JUVENTUS


ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!!!
Oι πιθανότητες να υποστεί κάποιος έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνονται τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα των ανθρώπων που λέγεται αναστολέας του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου (PAI-1), η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση των θρόμβων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, κορυφώνονται στις 6.30πμ.
Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη, και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επιστράτευσαν 12 υγιείς ενήλικες εθελοντές και τους παρακολούθησαν επί δύο εβδομάδες. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης οι εθελοντές άλλοτε ακολουθούσαν μία ρουτίνα που συγχρονιζόταν με το βιολογικό ρολόι και άλλοτε ακολουθούσαν μία ρουτίνα αποσυγχρονισμένη από το βιολογικό ρολόι.
Ο σκοπός να διαπιστώσουν αν οι διακυμάνσεις της συγκεκριμένης πρωτεΐνης επηρεάζονται από το βιολογικό ρολόι ή τον τρόπο ζωής . Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Blood, διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένας αυστηρός ρυθμός διακύμανσης στην παραγωγή της PAI-1, ο οποίος δεν επηρεαζόταν από τον τρόπο ζωής.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι "ο κιρκάδιος ρυθμός ή βιολογικό ρολόι του οργανισμού παίζει ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων νωρίς το πρωί", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Σέερ, διευθυντής του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας στο Brigham and Women’s και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου του Χάρβαρντ.
"Υποδηλώνουν επίσης ότι τα επίπεδα της PAI-1 είναι ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε συμπεριφορικές και περιβαλλοντικές επιρροές, και συνεπώς μπορεί να εξηγούν τα αυξημένα καρδιαγγειακά επεισόδια νωρίς το πρωί στους ευάλωτους ανθρώπους".
news.gr
Την ολοκλήρωση των 4.000 διαθεσιμοτήτων ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25.000 του 2013, αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ξεκίνησε μετά τις 12 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 μ.μ. οριστικοποιήθηκε ότι περίπου 3.000 θα προέλθουν από τους δήμους μέσω της ενδοδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας και 1.000 από ασφαλιστικά ταμεία.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα αιτήματα των δήμων για κάλυψη κενών θέσεων μέσω των εθελοντικών μετατάξεων ξεπερνούν τις 5.000. Στέλεχη του υπουργείου Εσωτερικών εκφράζουν την άποψη ότι οι όποιοι ποσοτικοί στόχοι έχουν τεθεί θα επιτευχθούν, προσφέροντας επιπλέον «σανίδα σωτηρίας» και στους υπόλοιπους κλάδους. Από την πλευρά τους εκπρόσωποι εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, θεωρούν ότι θα είναι πολύ λίγοι όσοι θελήσουν να θέσουν εαυτόν σε διαθεσιμότητα, έστω για ένα μήνα.
Παράλληλα, στο Συμβούλιο εγκρίθηκαν τα οργανογράμματα και το σχέδιο στελέχωσης των περισσοτέρων υπουργείων, τα οποία θα αποτυπωθούν σε Προεδρικά Διατάγματα και θα σταλθούν προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επιπλέον, εγκρίθηκαν οι δράσεις που θα εφαρμοσθούν στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων και ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα παρουσιασθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης την ερχόμενη εβδομάδα.
aftodioikisi.gr
Τα νέα αμερικανικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν περί τις 5.000 θέσεις εργασίας μέσα σε μερικά χρόνια, γεννώντας ελπίδες για τον Τύπο ο οποίος προσπαθεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές αλλαγές, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού κέντρου Pew.
Στην έκθεσή του για την “κατάσταση των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης το 2014″, το Pew μετρά περί τις 5.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε σχεδόν 500 διαδικτυακές εκδόσεις. Η πλειοψηφία αυτών δημιουργήθηκε την τελευταία πενταετία.
Οι δημοσιογράφοι εργάζονται ακόμη στην πλειοψηφία τους στις παραδοσιακές εφημερίδες. Ωστόσο ο αριθμός αυτών των θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά 6,4% το 2012 και το κέντρο Pew αναμένει επίσης υποχώρηση για για το έτος 2013, για το οποίο τα οριστικά στοιχεία δεν είναι ακόμη γνωστά.
Ο τομέας των μέσων ενημέρωσης εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τη διαφήμιση, η οποία παράγει το 70% των περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ετήσιου κύκλου εργασιών του.
Ωστόσο τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης αναπτύσσονται δυναμικά και αφήνουν να διαφανούν νέα μοντέλα δραστηριότητας.
Αν οι περισσότερες από τις εφημερίδες δεν αποκομίζουν σημαντικά έσοδα από τις ψηφιακές τους δραστηριότητες, ορισμένες ιστοσελίδες απομακρύνονται από τη χρηματοδότηση μέσω της διαφήμισης και καταφεύγουν σε χορηγούς, επιχειρηματικά κεφάλαια ή τη διοργάνωση συνεδρίων.
Είναι “άλλοι τρόποι στήριξης της δημοσιογραφίας στην ψηφιακή εποχή”, υπογραμμίζει ο Μαρκ Τζάρκοβιτς, ερευνητής του κέντρου Pew.
“Οι νέοι παράγοντες ενισχύουν τη δυνατότητα του ρεπορτάζ, τις τεχνολογικές γνώσεις και τους οικονομικούς πόρους που αφιερώνονται στην ενημέρωση, δημιουργώντας μία ενεργητικότητα που δεν είχαμε δει εδώ και πολύ καιρό”, δηλώνει με ικανοποίηση επίσης η ‘Ειμι Μίτσελ, διευθύντρια έρευνας για τη δημοσιογραφία στο Pew.
“Η δυναμική είναι πραγματική αλλά θα πρέπει να δούμε αν τα νέα αυτά μέσα ενημέρωσης θα ευημερήσουν και θα επεκταθούν σε όλους τους που χρησιμοποιούνται για την κατανάλωση πληροφοριών “.
Σύμφωνα με τη μελέτη, 30 από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης αντιπροσωπεύουν σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας, με μεγάλες επενδύσεις στην κάλυψη διεθνών ειδήσεων.
Το Vice Media έχει στο εξής 35 γραφεία στο εξωτερικό και η Huffington Post σκοπεύει να περάσει από 11 χώρες σε 15 φέτος. Ιστοσελίδες όπως οι BuzzFeed και Quartz καλύπτουν όλο και περισσότερο το εξωτερικό.
Παράλληλα, ο αριθμός των διεθνών ρεπόρτερ του παραδοσιακού έντυπου Τύπου μειώθηκε κατά 24% την περίοδο 2003-2010, σύμφωνα με το Pew. Συνολικά 16.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις εφημερίδες και 38.000 στα περιοδικά και μόνο μερικώς αντικαταστάθηκαν από τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν διαδικτυακά.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά ενημέρωσης που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της συμπίεσης των πόρων στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, σε θέματα που αρχίζουν από την εκπαίδευση και φθάνουν μέχρι την κάλυψη διεθνών γεγονότων, περνώντας από τις τοπικές ειδήσεις και τα θέματα της ερευνητικής δημοσιογραφίας.
Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οι φορητές πλατφόρμες μεταμορφώνουν το τοπίο. Σύμφωνα με το Pew, το 50% των χρηστών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται πληροφορίες και το 46% τις συζητούν. Τουλάχιστον ένας στους δέκα καταναλωτές ειδήσεων στο Ιντερνετ έχει καταθέσει δικό του υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, γνώμες) σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ή ιστολόγια.

http://www.4news.gr 
Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό ... Το μεγάλο μυστικό της δομικής αντοχής του σινικού τείχους, τελικά, είναι ένα υλικό που το μυαλό σας δεν μπορεί να πάει.

Είναι το κολλώδες ρύζι, που οι τεχνικοί στη διάρκεια της δυναστείας Μίνγκ, χρησιμοποιούσαν στην παρασκευή του κονιάματος δόμησής του.
Το Σινικό Τείχος χτίστηκε πριν από 600 χρόνια και στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ένα μείγμα κολλώδους πάστας ρυζιού, αναμεμειγμένο με ασβέστη, όπως αποκάλυψε ο Μπινγιάν Ζανγκ, καθηγητής χημείας του Πανεπιστημίου της πόλης Hangzhou. 
Αυτό το μείγμα που ρυζιού δημιούργησε ένα τύπο γύψου, ώστε να κολλήσουν οι λίθοι και μέχρι σήμερα να μην παρουσιάζουν κανένα ίχνος φθοράς.


http://www.pinnokio.gr 
Τη σύσταση ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας μόνο μεταξύ φαρμακοποιών, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ από 1 Ιανουαρίου 2017, περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται επίσης και το θέμα της ίδρυσης φαρμακείων κοντά σε δημόσιο νοσοκομείο και σε απόσταση 100 μέτρων από την πύλη. Ο αριθμός των νέων φαρμακείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων στην περιοχή.
Όσον αφορά τα ΜΥΣΥΦΑ, οι τιμές πώλησης τους (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) καθορίζονται ελεύθερα, από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ για όσα κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα ή θα κυκλοφορήσουν μετά τη δημοσίευση του νόμου, οι τιμές δεν αυξάνονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια για τη διάθεση και την τιμολόγηση των ΜΥΣΥΦΑ.
Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται επίσης, ότι όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό. Το διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη και δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται ή να συμπίπτει με αυτό των εφημεριών, όπως αυτές ορίζονται από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.
Για αγώνα μέχρις εσχάτων έκανε λόγο με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Δαγρές αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Ανέφερε ότι «τα φάρμακα μπαίνουν από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ», καθώς όπως είπε, παρέχεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, αλλαγές επέρχονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, απελευθερώνεται η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ, και καταστρατηγείται το ωράριο λειτουργίας.

http://www.4news.gr 
Δεν έχει περάσει μία εβδομάδα από τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγόρευσε το Twitter, ο Τούρκος πρωθυπουργός...
προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, «μπλοκάροντας» την πρόσβαση στο YouTube.

Η νέα απαγόρευση ήρθε λίγες ώρες μετά τη διαρροή των ηχογραφήσεων μίας ιδιαίτερα σημαντικής συνάντησης ασφαλείας στον ιστοτόπο. Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας για πρώτη φορά προχώρησε στην πράξη αυτή, χωρίς να ζητήσει δικαστική εντολή.

Στο νέο ηχητικό ντοκουμέντο ο ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου και ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Γιασάρ Γκιουλέρ συζητούσαν για ζητήματα στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
Τη διαδικασία με την οποία θα απολυθούν οι πρώτοι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι (σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί) περιγράφει σε σημερινή εγκύκλιό του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα καθορίζεται η αντίστοιχη διαδικασία για όσους το καθεστώς διαθεσιμότητας παρατείνεται με βάση το άρθρο 40 του Ν.4250/2014 «Διοικητικές Απλουστεύσεις- Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα- Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α 161) και λοιπές ρυθμίσεις», που δημοσιεύθηκε στο: ΦΕΚ 74/Α/26.3.2014). Υπενθυμίζεται ότι παρατείνεται ο χρόνος διαθεσιμότητας των υπαλλήλων στις περιπτώσεις που: α) έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη στο άρθρο 91 του ίδιου ως άνω νόμου Ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ο υπάλληλος έχει υποβάλει σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξη/μεταφορά του έως την έκδοση των τελικών πινάκων διάθεσης και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθεί σε αυτούς ή β) εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έχουν εκδοθεί ήδη οι τελικοί πίνακες διάθεσης από το αρμόδιο όργανο και μέχρι τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της πράξης μετάταξης/μεταφοράς του.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο θα πρέπει οι Διευθύνσεις Προσωπικού των υπηρεσιών ή φορέων που διαθέτουν υπαλλήλους, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καλούνται εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη λήξη του χρόνου διαθεσιμότητας να αποστέλλουν στη Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού του Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax: 213 1313204, 213 1313397) έγγραφο, στο οποίο θα αποτυπώνονται τα στοιχεία των υπαλλήλων (ΑΦΜ-Επώνυμο-Όνομα).
Μετά τον έλεγχο των σχετικών αρχείων από την Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού, οι υπάλληλοι της περ. β θα διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου. Το excel θα επιστρέφεται στη Δ/νση Προσωπικού συμπληρωμένο με τον αντίστοιχο κωδικό διαγραφής για κάθε άτομο ο οποίος (κωδικός) θα αποτελεί περιεχόμενο του προοιμίου της πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

http://www.aftodioikisi.gr 
Ξεκινά σήμερα από τον ΟΓΑ, η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων σε 22.835 δικαιούχους, για το έτος 2013.
Πρόκειται για το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών.
Δικαιούχοι των επιδομάτων είναι:
Όσοι υπέβαλαν αίτηση Α21 για πρώτη φορά και ελέγχθηκαν οι αιτήσεις τους. Οι εν λόγω δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά τα ποσά που τους αναλογούν από την ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματός τους.
Όσοι υπέβαλαν τις απαραίτητες τροποποιητικές διορθώσεις ηλεκτρονικά και ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 16.983.553,26 ευρώ.
Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η καταχώρηση και ο έλεγχος των υπόλοιπων τροποποιητικών, που έχουν κατατεθεί.

http://www.thestival.gr
Στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που διέρρευσε αναφέρεται ότι το σύνολο του κοινωνικού μερίσματος είναι μόλις 450.000.000 ευρώ. Έτσι εκτός από τα 35.000.000 ευρώ των ενστόλων (500 ευρώ έκαστος) και τις σε είδος υπηρεσίες που θα λάβουν οι άστεγοι (20.000.000 ευρώ) και ανασφάλιστοι (20.000.000 ευρώ) φαίνεται ότι κλειδώνει και το επίδομα για τους πολύτεκνους στα 1.000 ευρώ.
Το ποσό θα δοθεί σε οικογένειες πολυτέκνων και τριτέκνων με αυστηρές προϋποθέσεις (πχ. οι τρίτεκνοι να έχουν άνεργο στην οικογένεια). Σύμφωνα πάντως με το βασικό σενάριο, το εισοδηματικό όριο θα τεθεί στα 6.000 ευρώ για άγαμο και θα αυξάνεται με βάση κλίμακα (+1/3 για τη σύζυγο και +1/6 για κάθε παιδί). Για παράδειγμα, θα διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.
Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο ξεκινούν από τα 50.000 ευρώ στο σύνολο της αξία της ακίνητης περιουσίας για άγαμο.
Πηγή: Δημοκρατία
Αυξάνεται στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ σήμερα το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις ενώ ορίζεται στα 500 ευρώ το όριο του χρέους κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων φορολογικών διατάξεων στο προσχέδιο του νομοσχεδίου « Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το πιθανότερο αύριο.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τις κατασχέσεις:
Καθορίζεται στα 500 ευρώ το όριο του χρέους του οφειλέτη κάτω από το οποίο δεν θα γίνεται κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση που ήδη έχουν επιβληθεί κατασχέσεις της κατηγορίας αυτής για ληξιπρόθεσμη οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ, τότε αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη
Δεν θα γίνεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, όταν το ποσό που απομένει είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία το όριο αυτό ήταν 1.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή κατασχέσεις που έχουν ήδη γίνει για μισθούς μικρότερους του ορίου αυτού αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη
Δεν θα επιτρέπεται κατάσχεση καταθέσεων σε περίπτωση που η ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Επίσης σε περίπτωση μη ύπαρξης λογαριασμού μισθοδοσίας δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη ορισμού ενός λογαριασμού ο οποίος θα έχει ακατάσχετο όριο τα 1.500 ευρώ.
aftodioikisi.gr
Με το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Κυριακή βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 1.000 περίπου εργαζόμενοι στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας προκειμένου να «κλείσει» η λίστα της διαθεσιμότητας των 25.000 διαθεσιμοτήτων που έχουν προβλεφθεί για το 2013. Στην πραγματικότητα τα νούμερα δεν βγαίνουν και γι αυτό η Τρόικα αποδέχθηκε το αίτημα της ηγεσίας του ΥΠΔΜ να συμπεριληφθούν στον κατάλογο οι περίπου 3.000 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που μετακίνηθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, χωρίς όμως να μπουν στο καθεστώς της μείωσης των αποδοχών τους με την καταβολή του 75% του μισθού τους.
Ο Κ. Μητσοτάκης , σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στις συνομιλίες του με την Τρόικα ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο και ζήτησε να γίνει ένα πρώτο βήμα απόδειξης στην πράξη της αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις.
aftodioikisi.gr
Στις 28 Μαρτίου 1930 η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ιστανμπούλ και Άνκαρα.

193 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Πέρτιναξ δολοφονείται από Πραιτωριανούς φρουρούς, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούν σε δημοπρασία το θρόνο στον Δίδιο Ιουλιανό.

364 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βαλεντινιανός Α' ορίζει τον αδελφό του, Ουάλη, συναυτοκράτορα.

519 - Υπογράφεται στον καθεδρικό της Κωνσταντινούπολης ο τύπος του Πάπα Ορμίσδα.

845 - Επιδρομείς Βίκινγκ λεηλατούν το Παρίσι, πιθανότατα υπό την αρχηγία του Ράγκναρ Λόντμπροκ, ο οποίος συγκεντρώνει ένα τεράστιο ποσό ως λύτρα προκειμένου να φύγει από την πόλη.

1566 - Ο Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ, Μέγας Μάγιστρος του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας, θέτει το θεμέλιο λίθο της Βαλέτας, πρωτεύουσας της Μάλτας.

1802 - Ο Χάινριχ Βίλχελμ Όλμπερς ανακαλύπτει τον 2 Παλλάς, το δεύτερο αστεροειδή που γίνεται γνωστός στον άνθρωπο.

1809 - Η Γαλλία νικά την Ισπανία στη μάχη του Μεδεγίν.

1821 - Πολιορκία του Λιδωρικίου: το Λιδωρίκι Φωκίδας περνά στον έλεγχο των Ελλήνων επαναστατών.

1854 - Κριμαϊκός Πόλεμος: η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσουν πόλεμο στη Ρωσία.

1910 - Ο Ανρί Φαμπρ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πετάει με υδροπλάνο, μετά την απογείωσή του από τη λίμνη Μπερ στη Γαλλία.

1923 - Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Θέλτα Βίγο στην πόλη Βίγο της Ισπανίας.

1930 - Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ιστανμπούλ και Άνκαρα.

1953 - Η Λιβύη προσχωρεί στον Αραβικό Σύνδεσμο.

2006 - Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

http://www.enikos.gr 
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!