Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020





Χύμα τσίπουρο και τσικουδιά… τέλος από καφενεία, εστιατόρια και κάβες. Το υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους για να σταματήσει η πώλησή τους καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, παραβιάζει το θεσμικό πλαίσιο.

Κατά το υπουργείο Ανάπτυξης, δεκάδες επιχειρήσεις πωλούν χύμα τσίπουρο και τσικουδιά κατά παράβαση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017, όπως προέκυψε από ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των άλλων και σε εστιατόρια και κάβες.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημερων) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα, όπως «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται.

«Προκειμένου να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει εντάξει στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς τους κλάδους και τα σημεία που εμπλέκονται στην διακίνηση και πώληση των ως άνω προϊόντων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.




Ταξιτζής στις ΗΠΑ κατέληξε ο πιθανότατα διασημότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου, Χακάν Σουκούρ, μετά την κόντρα του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Την απίστευτη ιστορία της ζωής του τα τελευταία χρόνια, αποκάλυψε σε γερμανική εφημερίδα, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Γαλατασαράι, Χακάν Σουκούρ, ο οποίος είναι πλέον απένταρος και δουλεύει ως οδηγός ταξί στις ΗΠΑ.

Πρόκειται ίσως για τον πιο επιτυχημένο Τούρκο ποδοσφαιριστή, καθώς ήταν ο βασικός επιθετικός και αρχηγός της Εθνικής Ομάδας της Τουρκίας, που έφθασε μέχρι την τρίτη θέση του Μουντιάλ του 2002, ενώ ήταν και ο πρώτος σκόρερ στην ανεπανάληπτη επιτυχία της κατάκτησης του Κυπέλλου UEFA από τουρκικό σύλλογο το 2000.

Μετά από έντονη αντιπαράθεση όμως, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Σουκούρ μετετράπη σε μία βραδιά το 2016 καταζητούμενος για… τρομοκρατία και προδοσία στη χώρα του, με αποτέλεσμα να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου και εργάζεται πλέον ως ταξιτζής, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε γερμανικά ΜΜΕ.
Οι δηλώσεις του Σουκούρ

«Έχω αρχίσει να δουλεύω. Δεν έχω τίποτα σε κανένα σημείο του κόσμου. Ο Ερντογάν μου πήρε τα πάντα: την ελευθερία μου, την φωνή μου, την δουλειά μου. Το κόμμα του εκμεταλλεύτηκε τη δημοφιλία μου. Η οικογένειά μου υπέφερε και υποφέρει. Κατέστρεψαν το μαγαζί της γυναίκας μου, τα παιδιά μου είναι θύματα επίθεσης στον δρόμο, δέχθηκα απειλές θανάτου. Ο πατέρας μου μπήκε στη φυλακή».

Για την κόντρα του με τον Ερντογάν: «Ποιος ήταν ο ρόλος μου σε αυτό; Μέχρι σήμερα κανείς δεν μου έχει εξηγήσει τι έκανα. Οι δικές μου ενέργειες ήταν νόμιμες και δημόσιες, για το καλό της χώρας μου. Αλλά λέγομαι Χακάν Σουκούρ. Μπορούν να μου πουν για ποιο έγκλημα με κατηγορούν; Όχι. Απλά με αποκαλούν προδότη και τρομοκράτη. Είμαι εχθρός της κυβέρνησης, όχι του τουρκικού λαού. Αγαπώ τη σημαία μας και την πατρίδα μας».


Ülkede medya kalmadığı için eliin oğlu habercilik yapıyor! @hakansukur pic.twitter.com/gOYPYM2DIc

— M. Nedim Hazar (@nedimhazar) January 13, 2020

Λαμπρό μέλλον στη NASA, και δη στην αστροφυσική, φαίνεται πως έχει ένας έφηβος στην Αμερική.
Ο λόγος για τον Γουλφ Κάκιερ, έναν μαθητή Λυκείου από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος κάνει πρακτική άσκηση στο Space Flight Center της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, στο Μέριλαντ, από τον περασμένο Ιούλιο.
Πρόσφατα, λοιπόν, ο νεαρός ανέλαβε ένα πρότζεκτ, να συγκρίνει τη φωτεινότητα των αστεριών.
Ενώ δούλευε πάνω σε αυτό, όμως, ο Κάκιερ εντόπισε έναν νέο πλανήτη1300 έτη φωτός μακριά, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους!
Ωστόσο, παρότι δύο οι ήλιοι, ανακάλυψε ότι το ουράνιο σώμα ήταν σχετικά πιο σκοτεινό σε σχέση με τα σώματα στο δικό μας ηλιακό σύστημα.
Μετά από έρευνες αποδείχθηκε ότι, πράγματι, πρόκειται για έναν νέο πλανήτη, επτά φορές μεγαλύτερο από τη Γη. Το μέγεθός του, δηλαδή, είναι παρόμοιο με του Ποσειδώνα και του Κρόνου. Ακριβώς, δε, επειδή περιστρέφεται γύρω από δύο αστέρια ονομάστηκε «περιβραχιόνιος πλανήτης» ή TOI 1338 b.
Ο Κάκιερ δήλωσε πως εντόπισε τον πλανήτη ενώ μελετούσε την έκλειψη στο σύστημα – το οποίο είναι το μοναδικό γνωστό πλανητικό σύστημα με δύο άστρα.
«Ερευνούσα τα στοιχεία που είχαν σημειώσει οι εθελοντές ως δυαδικό πλανητικό σύστημα, καθώς δύο άστρα περιστρέφονταν μεταξύ τους, προκαλώντας έκλειψη το ένα στο άλλο, όπως φαινόταν από το δικό μας οπτικό πεδίο», τόνισε ο νεαρός.
Μόλις τρεις μέρες από την έναρξη του πρότζεκτ, ο μαθητής έλαβε σήμα από ένα σύστημα, που φαινόταν να βρίσκεται σε έκλειψη, αλλά ανακάλυψε, τελικά, ότι πρόκειται για… κοτζάμ πλανήτη.

«Όταν έκλεισα την πόρτα την τελευταία μέρα μου ως επικεφαλής διεθνών σχέσεων της Google, δεν θα μπορούσα παρά να σκεφτώ την πρώτη μου μέρα στην εταιρεία το 2008. Είχα ανταλλάξει ένα γραφείο με ξύλινη επένδυση, κοστούμι και γραβάτα και το έργο της πάλης της γραφειοκρατίας της Καλιφόρνιας ως αναπληρωτή αρχηγού του κυβερνήτη Σβαρτσενέγκερ με έναν φορητό υπολογιστή, τζιν παντελόνι και την υπόσχεση ότι θα κάναμε τον κόσμο καλύτερο και πιο ισότιμο, υπό την απλή αλλά ισχυρή καθοδήγηση του συνθήματος «Μην είσαι κακός”» διηγείται ο Ρος ΛαΤζενές.
Και συνεχίζει: «Σκεφτόμουνα αυτό το μότο το 2010 ως επικεφαλής για την, όταν εκτέλεσα την απόφαση ορόσημο της εταιρείας να σταματήσει να λογοκρίνει τα αποτελέσματα αναζήτησης στην Κίνα, θέτοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά από τα οφέλη».
Ωστόσο, η απόφαση αυτή εξόργισε όχι μόνο την κινεζική κυβέρνηση, αλλά και κάποια στελέχη των προϊόντων της Google, βλέποντας την τεράστια αγορά και τα συνοδευτικά κέρδη της, γι’ αυτό και πίεσαν σκληρά για την επανένταξή στην Κίνα. Έτσι σήμερα ο Ρος ΛαΤζενές, πρώην επικεφαλής παγκοσμίων διεθνών σχέσεων της εταιρείας, καταγγέλλει πως «τέθηκε στο περιθώριο» όταν πίεσε την εταιρεία να υιοθετήσει σκληρή στάση σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως γράφει ο ίδιος στο Medium, η εμπειρία του στη Google τον έχει πείσει ότι απαιτούνται σκληρότεροι κανονισμοί για τις εταιρείες τεχνολογίας. «Δεν γίνεται άλλο τεράστιες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google να μπορούν να επιχειρούν σχετικά απαλλαγμένες από την κυβερνητική επίβλεψη» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο ΛαΤζενές υποστηρίζει πως η Google απέρριψε τις προσπάθειές του για επισημοποίηση ενός προγράμματος εξέτασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλη την εταιρεία, ακόμα και αν γίνονταν διεργασίες για επέκταση σε χώρες όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία. «Κάθε φορά που πρότεινα ένα Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανώτερα στελέχη έβρισκαν μια δικαιολογία για να πουν όχι» γράφει. «Μετά συνειδητοποίησα ότι η εταιρεία δεν σκόπευε ποτέ να ενσωματώσει αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αποφάσεις της για επιχειρηματικά θέματα και θέματα προϊόντων. Ακριβώς όταν η Google χρειαζόταν να αυξήσει τη δέσμευσή της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφάσισε αντ’αυτού να κυνηγήσει μεγαλύτερα κέρδη και ακόμα μεγαλύτερη τιμή μετοχής».

Υπενθυμίζεται πως η Google αποχώρησε από την Κίνα το 2010, διαμαρτυρόμενη για τους νόμους περί λογοκρισίας και τις φερόμενες δραστηριότητες κυβερνητικών χάκερ. Ωστόσο, έκτοτε αναζητεί τρόπους να επιστρέψει στην κινεζική αγορά, προκαλώντας αντιδράσεις: Ενδεικτικά, το πρόγραμμά της ονόματι «Dragonfly» έχει προκαλέσει προβληματισμούς σχετικά με το ενδεχόμενο έγκρισης κυβερνητικών μηχανισμών ελέγχου. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2017, η Google ανήγγειλε την ίδρυση του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης Google στο Πεκίνο.
Τότε ήταν που συνειδητοποίησε, όπως λέει ο Ρος ΛαΤζενές ότι η εταιρεία δεν είχε ποτέ την πρόθεση να ενσωματώσει τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αποφάσεις των επιχειρήσεων και των προϊόντων της. Ακριβώς όταν η Google χρειάστηκε να διπλασιάσει τη δέσμευσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αποφάσισε να πολλαπλασιάσει τα κέρδη και την τιμή μετοχών.
Οι καταγγελίες του Ρος ΛαΤζενές δεν περιορίζονται στις επιλογές και τη συνεργασία της Google με κράτη που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά αφορούν και τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της εταιρείας. Η στάση απέναντι στις γυναίκες, στην κοινότητα των LGBTQ, αλλά και των συναδέλφων άλλου χρώματος, ήταν όπως υποστηρίζει αποδεικτικά στοιχεία για την απογοητευτική αλλαγή των αξιών της εταιρείας. «Δεν ήταν πλέον τίποτε άλλο από ένα άλλο εργαλείο μάρκετινγκ και μια επιχείρηση που κυνηγά μόνο το κέρδος», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα και η Amazon
Σε παρεμφερές πλαίσιο, ομάδα εργαζομένων της Amazon υποστήριξε πως η εταιρεία έχει απειλήσει κάποια από τα μέλη της με απόλυση επειδή διαμαρτύρονται για περιβαλλοντικά ζητήματα.
Σύμφωνα με την ομάδα Amazon Employees for Climate Justice, στους εργαζόμενους ειπώθηκε πως παραβίαζαν τις εταιρικές πολιτικές. Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα αφού εργαζόμενοι της Amazon άρχισαν και αυτοί να συμμετέχουν στις εκκλήσεις προς τον κολοσσό του e-commerce  ώστε να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η πολιτική της για τα δημόσια σχόλια από πλευράς εργαζομένων της δεν είναι νέα, και καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων.
Η Amazon ανέφερε στο BBC ότι οι κανόνες δεν ήταν νέοι, προσθέτοντας πως «πρόσφατα ανανεώσαμε την πολιτική και σχετικές διαδικασίες έγκρισης για να κάνουμε ευκολότερο για τους εργαζομένους να συμμετέχουν σε εξωτερικές δραστηριότητες, όπως ομιλίες, συνεντεύξεις και χρήση του logo της εταιρείας». «Όπως και με κάθε πολιτική της εταιρείας, οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν σημείωμα από την ομάδα HR μας εάν μάθουμε για περιπτώσεις όπου δεν τηρείται κάποια πολιτική».
Η Amazon Employees for Climate Justice είναι μια ομάδα εργαζομένων της εταιρείας που, όπως λένε, «πιστεύουν ότι είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε πως τα επιχειρηματικά μας μοντέλα δεν συμβάλουν στην κλιματική κρίση». Η ομάδα αυτή έχει καλέσει την Amazon να φτάσει σε σημείο μηδενικών εκπομπών ως το 2030, να περιορίσει τη συνεργασία της με εταιρείες ορυκτών καυσίμων και να σταματήσει τη χρηματοδότηση πολιτικών και λομπιστών που αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή:tvxs
Ιπτάμενο ταξί έκανε πρώτη δοκιμαστική πτήση στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ
Ιπτάμενο ταξί χωρίς πιλότο έκανε την πρώτη δοκιμαστική πτήση στη Βόρεια Καρολίνα, παρουσία αξιωματούχων της πολιτείας των ΗΠΑ και περίπου 100 θεατών.
Την επίδειξη πτήσης του αυτόνομου αεροσκάφους EHang 216 παρακολούθησαν ο κυβερνήτης Ρόι Κούπερ και εκπρόσωποι των υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ.
Το διθέσιο drone έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών.
"Τα αυτόνομα διασυνδεδεμένα οχήματα οποιουδήποτε τύπου είναι εκεί όπου κατευθύνονται οι μεταφορές", δήλωσε ο ειδικός της υπηρεσίας του υπουργείου Μεταφορών στη Βόρεια Καρολίνα, Τζιμ Τρόγκντον, στο The News & Observer. "Θέλουμε να προσφέρουμε τέτοιου είδους ευκαιρίες για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε οικονομικά ανταγωνιστικοί", πρόσθεσε.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πρότζεκτ της EHang, καθώς η εταιρεία αναπτύσσει επίσης ένα σύστημα διαχείρισης του εναέριου χώρου σχεδιασμένου να καθοδηγεί εκατοντάδες ιπτάμενα ταξί ταυτόχρονα.
Ο Derrick Xiong, συνιδρυτής της Ehang, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει κάνει προηγουμένως επίδειξη πτήσεων στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Η δοκιμαστική πτήση στην πίστα του State Highway Patrol, νότια της πόλης Ράλεϊ έγινε χωρίς επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, καθώς οι κανόνες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπλοΐας δεν επιτρέπουν επί του παρόντος αυτόνομα αεροσκάφη να μεταφέρουν επιβάτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ο Mijo Vodopija επισκέφθηκε τον οδοντίατρο Δρ. Max Lukas στο Offenbach, μια περιοχή λίγο έξω από τη Φρανκφούρτη, βιώνοντας έντονο πόνο στο δόντι.
Κάνοντας ακτινογραφία, ο γιατρός διαπίστωσε ότι ο Κροάτης ασθενής είχε ένα ασυνήθιστα μεγάλο δόντι που προκαλούσε διόγκωση της άνω γνάθου.
Ο γιατρός ενημέρωσε τον ασθενή του ότι το ζήτημα δεν επιδεχόταν θεραπείας και ότι έπρεπε να πραγματοποιήσει εξαγωγή στο δόντι το συντομότερο δυνατό.
Ο κ. Vodopija δέχτηκε, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε και όταν οι δύο άνδρες είδαν το δόντι συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για κάτι πρωτόγνωρο!
 
Το δόντι του ασθενούς είχε μήκος 3,72 εκατοστά και, όπως διαπιστώθηκε στην πορεία, ήταν το μακρύτερο δόντι που έχει βρεθεί ποτέ σε άνθρωπο.
Μετά την εξαγωγή, ο ασθενής ανακουφίστηκε από τον πόνο και ο γιατρός απευθύνθηκε στην επιτροπή των ρεκόρ Γκίνες για να καταγραφεί το επίτευγμά του.
Αφού πήρε την έγκριση του κ. Vodopija, ο Δρ. Lukas έκανε μια σχετική δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό και έδωσε το δόντι για εξέταση σε έναν ανεξάρτητο ειδικό, περιμένοντας ένα χρόνο για να γίνει δεκτός στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες.

Φέτος, λοιπόν, μπήκε στο βιβλίο Γκίνες για το επίτευγμά του και το πιθανότερο είναι να κορνιζάρει αυτή τη διάκριση στον τοίχο του οδοντιατρείου του.
Το προηγούμενο καταγεγραμμένο ρεκόρ κατείχαν γιατροί από την Ινδία, οι οποίοι είχαν κάνει εξαγωγή σε δόντι 3,67 εκατοστών, δηλαδή πέντε χιλιοστά μικρότερο από το δόντι του Κροάτη.
Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!